OV-UA (0320-v.)Miniszterelnöki Kabinetiroda
Levelezési Osztály
 
 
Csikós Sándor úr részére
 
Elektronikus levélcím: [email protected]
 Iktatószám: I-1L/ME/1242/2 (2016)
 Tisztelt Uram!
 Ezúton szeretnénk megköszönni Miniszterelnök úrnak címzett elektronikus levelét, amelyben Ukrajnáról szóló véleményével és javaslataival igyekszik segíteni döntéshozóink munkáját!
Ami az ukrán helyzetet illeti, Magyarország számára a Kárpátalján élő honfitársaink sorsa prioritást élvez, szorgalmazzuk, hogy a magyarság ottani képviselői alakítsanak ki közös, saját cselekvési tervet, a budapesti kormányzatnak ezt kell támogatnia. A válságban érintett feleknek tiszteletben kell tartaniuk Ukrajna szuverén egységét, továbbá erőszakmentes, tárgyalóasztal mellett létrehozott megoldást kell kieszközölniük. A biztonságos rendezés hazánk érdeke is, ugyanis szoros gazdasági és energiaellátási kapcsolat fűz minket észak-keleti szomszédunkhoz. A nemzetközi szervezeteknek gyors és hatékony pénzügyi segítséget kell az ukrán gazdaság rendelkezésére bocsátaniuk, hiszen egy esetleges összeomlás beláthatatlan kimenetelű folyamatokat indíthat el.
Orbán Viktor miniszterelnök úr 2014. június 7-én látogatott Kijevbe, ahol az új ukrán elnökkel, Petro Porosenkoval a kárpátaljai magyarok helyzetéről és Ukrajna európai uniós integrációjáról is tárgyalt. Álláspontunk szerint egy európai perspektívájú Ukrajna Magyarország számára is fontos, nemzeti érdekünk, hogy az összes szomszédunk az EU tagja legyen. A tárgyaláson Miniszterelnök úr megnyugtató és biztató tájékoztatást kapott az új ukrán államfőtől az országban élő magyar kisebbség jogainak – különös tekintettel az anyanyelv használatára – elismerése és tiszteletben tartása tekintetében. Továbbá szóba került az is, hogy az ukrajnai magyarság nagy többségben támogatta Petro Porosenko elnökségét a 2014. május végi államfőválasztáson.
Idén februárban látogatott hazánkba Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter úr, aki többek között Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter úrral is találkozott, a munkamegbeszélés végén közös sajtótájékoztatót tartottak a két ország kapcsolatáról.
Magyarország alapvető érdeke, hogy politikailag és gazdaságilag erős, fenntartható és békés Ukrajna legyen a szomszédja, egy erős Ukrajna minket is erősebbé tesz, másrészt pedig ez az ott élő 150 ezres magyarság miatt is érdekünk. Sajnos az elmúlt években a háború és annak következményei számos biztonságpolitikai kockázatot hordoztak, és nagyon komoly gazdasági károkat okoztak. Az elmúlt két évben felére csökkent a két ország közti kereskedelmi forgalom, amely folyamat megfordítása közös érdek. Szijjártó úr kiemelte, hogy minden érintett félnek az az érdeke – és ezért mindent meg is kell tenni – hogy a minszki megállapodások teljesüljenek. Ez ugyanis a feltétele annak, hogy az érvényben lévő szankciókat meg lehessen szüntetni. „Mert itt már keresztbe-kasul szankcionál mindenki mindenkit” – fogalmazott, majd rámutatott: ezek a gazdaságpolitikai szankciók azonban nem csak az adott feleknek, hanem más országoknak is károkat okoznak.
A megszabott feltételek teljesítése esetén Magyarország támogatja a vízumkönnyítéseket Ukrajna számára. Tavaly 500 millió köbméternyi gázt szállítottunk reverz módon észak-keleti szomszédunk irányába, és ennek technikai-infrastrukturális lehetősége az idei évben is adottak, emellett visegrádi keretekben is támogatjuk az Ukrajnában zajló reformokat. Magyarország fenntartja pénzügyi támogatásait is Kárpátalja, illetve egész Ukrajna részére. Kárpátaljának 2,3 milliárd forintnyi támogatást folyósított különböző formákban, míg az ország egyéb területeinek 230 millió forintnyi segítséget biztosított. Az elmúlt esztendőben 20 sebesült ukrán katonát láttunk el Magyarországon, és ezt a felajánlást idén is megtesszük.
Beszéltek arról is, hogy a kárpátaljai magyarság biztonsági helyzete nagyon fontos, és ebben a tekintetben örömmel kell nyugtázni a magyar pártok és az ukrán kormány, valamint a kárpátaljai magyar szervezetek és a többségi nemzet kiegyensúlyozott viszonyát. „Amikor mi a határon túli magyarokkal kapcsolatos politikát folytatunk, akkor mindig úgy tesszük, hogy pontosan annyit, és úgy kérünk, amennyire iránymutatást kapunk a helyi magyaroktól” – emlékeztetett Szijjártó úr.
A gazdasági együttműködés fokozásáért az Exim Banknál 27 millió dolláros hitelkeret nyílt a magyar ukrán vállalatközi együttműködés támogatására, Beregszászon és Ungváron kereskedőházi képviseletet nyitott a magyar kormány a kis- és közepes vállalatok együttműködésének támogatására. A határok még átjárhatóbbá tétele érdekében pedig új átkelőhelyek létrehozásáról és a már meglévő kapacitások bővítéséről folytatnak tárgyalásokat. Klimkin úr a sajtótájékoztatón kijelentette, üdvözlik, hogy Magyarország kitart a minszki követelmények maradéktalan teljesítése mellett, ugyanis ez az egyetlen út vezet a béke biztosításához. Hozzátette: az ukrajnai helyzet egész Európa biztonságát érinti.
Az ukrán diplomata arról is beszélt, hogy országában folytatódnak a harcok és több régió elérhetetlen. Ezért további humanitárius segítségre van szüksége azoknak, akik kiszolgáltatott helyzetben élnek. Pavlo Klimkin megköszönte Magyarország támogatását, amelyet Ukrajna európai integrációjához és vízummentessége eléréséhez nyújt, emellett a magyar és ukrán vállalatok együttműködésének fontosságát hangsúlyozta.
Nagyra értékeljük, hogy megosztotta velünk gondolatait, Miniszterelnök úr üzenetét tolmácsolva megbecsüléssel köszöntjük!
Kobza Csilla osztályvezető nevében, üdvözlettel:
 
Lődör Zoltán
közkapcsolati referens
Levelezési Osztály
Miniszterelnöki Kabinetiroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.
 Приложенные файлы

  • docx 15338043
    Размер файла: 18 kB Загрузок: 0

Добавить комментарий