GOTOVO_exkursia


Деңгей 1
Сұрақ №1
V1 Экскурсиятану пәнінде ненің негіздері оқытылады:
A) экскурсияның дайындалу
B) экскурсияның өткізілуі
C) экскурсияның дайындалуы мен өткізілуі
D) экскурсияның іс-қағаздармен қамтамасыз етілуі
E) экскурсияның методологиялық қамтамасыз етілуі.
Сұрақ №2
V1 Кеңестік билік жылдары экскурсия ісінің жалпы басқаруын жүргізген ұйым:
A) ағартушылықтың жалпы комиссиариты
B) Главполитпросвет
C) ВЦСПС-тегі орталық туристік-экскурсиялық басқару
D) коммерциялық орман мектебі
E) «Кеңестік турист» қоғамы
Сұрақ №3
V1 Білікті маман басқаруымен көрікті жерлерді мақсатты түрде тамашалау:
A) саяхат
B) туристік сапар
C) экскурсия
D) лекция
E) серуен
Сұрақ №4
V1 Қазіргі экскурсиялық теорияның қалаушысы:
A) В.И. Омельченко
B) В.Г. Квартальнов
C) Н.К. Крупская
D) Т. Кук
E) Б.В. Емельянов
Сұрақ №5
V1 Көрікті жерлерді, тарих пен мәдениет ескерткіштерін жүйесіз тамашалау:
A) гидизм
B) экскурсия
C) серуендеу
D) саяхат
E) лекция
Сұрақ №6
V1 Экскурсия сөзі латын тілінен аударғанда нені білдіреді:
A) Жүгіру
B) серуендеу
C) саяхат
D) қозғалыс
E) Тану
Сұрақ №7
V1 Халықтың рухани, эстетикалық пен ақпараттық қажеттіліктерін қанағаттандыратын туризмнің қызмет түрі:
A) туристік сапар
B) экскурсия
C) саяхат
D) туристік жорық
E) көрікті жерлерге бару
Сұрақ №8
V1 Экскурсия ерекшеліктерінің бірін көрсетіңіз:
A) қол жетімділігі
B) транспорттың болуы
C) ақпараттың шынайлығы
D) экспонаттарды көрсету
E) білікті жетекшінің болуы
Сұрақ №9
V1  1882 ж «эскурсия» түсінігіне орыс тілінде алғашқы анықтама берген:
A) В.А.Герд
B) Л.Н.Ушаков
C) Б.В.Емельянов
D) М.И.Анциферов
E) В.И.Даль
Сұрақ №10
V1 Туристік ресурстарды таныстыру бойынша экскурсиялық-ақпараттық қызмет түрлерін көрсетуге біліктілігі бар жеке тұлға:
A) Турагент
B) туроператор
C) Менеджер
D) экскурсовод
E) гид-аудармашы
Сұрақ №11
V1 Эскурсияның негізгі ерекшелігі:
A) қол жетімділігі
B) транспорттың болуы
C) көрнекіліктің жоғарғы деңгейі
D) экспонаттарды көрсету
E) өткізу уақытың ұзақтығы
Сұрақ №12
V1  Экскурсияның кез келген түріне тән қасиеті:
A) әрекет ететін нысандарды көрсету
B) эскпонаттарды көрсету
C) Саяхаттау
D) автобустан міндетті түрде шығу
E) экскурсияның мақсатты өткізілуі
Сұрақ №13
V1 Экскурсияның ең максималды ұзақтығы: A) 3 сағат B) 5 сағат C) 7 сағат D) 24 сағаттан кем E) 24 сағаттан артық Сұрақ №14
V1  Экскурсия қызметтерінің бірі:
A) Қызықты
B) Эстетикалық
C) Көрікті жерлер
D) Мәдениетті бос уақытты ұйымдастыру
E) Оқулық
Сұрақ №15
V1 Экскурсия қызметтерінің бірі:
A) моральдық-психологиялық
B) ақпараттық
C) қызықты
D) тақырыптық
E) Көңіл-көтеру
Сұрақ №16
V1  Экскурсияның бір белгісін көрсетіңіз:
A) Өткізу ұзақтығы
B) Транспорттың болуы
C) Орындау мен композицияның нақтылығы
D) Экскурсанттардың моральды-психологиялық қажеттіліктерінің қанағаттандырылуы
E) ақпараттылығы
Сұрақ №17
V1  Экскурсияның бір белгісін көрсетіңіз:
A) Мәдени-танымдық үдеріс
B) Экскурсияның қорытындысының болуы
C) Экскурсияға қатысушылардың белсенділігі
D) Көру ерекшелігінің болуы
E) Ақпараттың сенімділігі
Сұрақ №18
V1 Экскурсия құрылымы:
A) Мазмұны, негізгі бөлім, қорытынды
B) Кіріспе, мазмұны, қорытынды
C) Кіріспе, мазмұны, қорытынды
D) Кіріспе, негізгі бөлім, қорытынды
E) Кіріспе, негізгі бөлім, қосымша
Сұрақ №19
V1  VIP – қызмет көрсету бар болуын болжамдайды:
A) 5 – 7 экскурсанттарды
B) 3 – 10 экскурсанттарды
C) 5 – 9 экскурсанттарды
D) 8 - 10 экскурсанттарды
E) 1 – 5 экскурсанттарды
Сұрақ №20
V1  Экскурсияның ұйымдастыру бөлігінде техникалық қауіпсіздік бойынша нұсқау келесі ақпараттарды болжайды: (дұрыс емес жауапты көрсетіңіз)
A) Қозғалыс кезінде автобустағы тәртібі туралы
B) Экскурсиядан кейінгі тәртібі туралы
C) Автобустан шығу кезіндегі тәртібі туралы
D) Экскурсовод сөйлеген кездегі тәртібі туралы
E) Экскурсияның жаяу жүру бөліміндегі тәртіп ерекшеліктері туралы
Сұрақ №21
V1 Экскурсияның негізгі белгілерінің саны:
A) 3
B) 4
C) 5
D) 6
E) 7
Сұрақ №22
V1 Экскурсия қызметтерінің бірі:
A) Мәдени бос уақытты ұйымдастыру
B) Спорттық жорықтарды ұйымдастыру
C) Пікірталастық бос уақытты ұйымдастыру
D) тарихи
E) Әлеуметтік-экономикалық
Сұрақ №23
V1 Экскурсия белгілері: (дұрыс емес жауапты көрсетіңіз)
A) Қараудың нысаналығы
B) Экскурсияға қатысушылардың белсенділігі
C) Ой-өрістің кеңейюі
D) Өткізу ұзақтығы
E) Экскурсиялық топтың бар болуы
Сұрақ №24
V1  Мұражай экскурсиясындағы топтың максималды құрамы:
A) 5-10 адам
B) 10 –15 адам
C) 15-20 адам
D) 20 – 25 адам
E) 30-35 адам
Сұрақ №25
V1 Тарихи ғимараттың алғашқы бейнесін сөзбен еске түсіру кезіндегі көрсету тәсілі:
A) Алдынала көрсету
B) Экскурсиялық сараптама
C) Кең көлемді көрсету
D) көру реконструкциясы
E) Көру арқылы салыстыру
Сұрақ №26
V1 Экскурсия құрылымы тұрады:
A) 2 бөлімнен
B) 3 бөлімнен
C) 4 бөлімнен
D) Неше тақырыпша болса – сонша бөлімнен
E) Экскурсия түріне байланысты
Сұрақ №27
V1 Көрсетудің қай түрі арқылы экскурсанттар төңіректі толық бақылай алады?
A) Алдын ала көрсету
B) Экскурсиялық анализ
C) Панорамды көрсету
D) Қайта құру арқылы көру
E) Сол туралы оқиға арқылы
Сұрақ №28
V1 Экскурсиялық маршрут ұзақтығы
A) Бірнеше метрден 1 км ға дейін
B) Бірнеше метрден бірнеше километрге шейін
C) Бірнеше ондаған метрден, елу километрге шейін
D) Ондаған метрден 100 км дейін
E) Бірнеше ондаған метрден бірнеше жүздеген километрге шейін
Сұрақ №29
V1 Түрлі әдеби шығармалар мен дерекнама үзінділері арқылы әңгімелеу қандай методика түріне жатады ?
A) сипаттама
B) Әдеби монтаж
C) түсіндіру
D) Экскурсиялық анықтама
E) Сұрақ-жауап
Сұрақ №30
V1  Экскурсиядағы алғысөзге талап: ( дұрыс емес жауапты таңдаңыз)
A) көркемділік
B) Қысқа және нұсқа
C) ақпараттылық
D) тәрбиелілік
E) Қызығарлық
Сұрақ №31
V1 Экскурсия алғысөздің талабы: 
A) Тақырыпты сапалы меңгеру
B) Тақырыпқа қызуғушылық ояту
C) эстетикалық
D) Методикалық безендіру
E) Тарихи-мәдени құндылық
Сұрақ №32
V1 Экскурсияда кіріспеде ұйымдастыру бөлімі қамтамасыз етеді:
A) Сілтемелер (қалай бару керек,нестеу керек)
B) Негізгі мазмұнына ақпарат беру
C) Кездесуді қорытындылау
D) Ұйымдастыру-нұсқаулық материалдар(танысу, ұзақтығы, және т.б)
E) Экскурсия мақсатын анықтау
Сұрақ №33
V1 Экскурсияның негізгі бөліміне:
A) Экскурсия өткізілу туралы сілтеме
B) Маршрут схемасы
C) Негізгі мақсат
D) Экскурсиялық маршруттың паспорты
E) Сұрақтар мен логикалық ауысымдағы тақырыпшалар
Сұрақ №34
V1  Қалалық шолу экскурсияның қортындының ұзақтығы
A) 7-12 мин
B) 5-10 мин
C) 10-15 мин
D) 5-7 мин
E) 1-3 мин
Сұрақ №35
V1  Қала сыртындағы экскурсия алғысөзінің ұзақтығы:
A) 10 – 15 мин
B) 3 – 5 мин
C) 15 – 30 мин
D) 1 - 7 мин
E) 2 - 6 мин
Сұрақ №36
V1  Экскурсия уақыт бойынша ұзақтығы, мүмкін:
A) 24 сағатқа дейін түнеумен
B) 24 сағат
C) 24 академиялық сағат
D) 25 сағат
E) 2 күн
Сұрақ №37
V1  Экскурсияға кіріспе қандай 2 бөлімнен тұрады:
A) Ұйымдастыру және танысу
B) Танысу жәнек ақпараттық
C) Ұйымдастыру және сюжетті
D) Ұйымдастыру және ақпараттық
E) Ақпараттық және міндетті
Сұрақ №38
V1  Заттарды, құбылыстарды, ұғымдарды белгілеріне қарай топтарға бөлу:
A) классификация
B) ақпарат
C) сипаттама
D) құрылым
E) Қайта құру
Сұрақ №39
V1  Мағынасына байланысты экскурсия классификациясы:
A) Шолу және автобусты
B) Шолу және ақпараттық
C) Тематикалық және көліктік
D) Шолу және тематикалық
E) Тематикалық және өндірістік
Сұрақ №40
V1   Экскурсия классификациясында қатысушылар құрамы бойынша ескерілмейді:
A) Мінез-құлықтың психологиялық аспекті
B) Экономикалық жағдай
C) Жасы
D) Әлеуметтік жағдайы
E) Экскурсияға қатысушылардың тұрғылықты тұратын орны
Сұрақ №41
V1 Экскурсия өткізу формасы бойынша:
A) Автобусты
B) оқу
C) қала шетіндегі
D) Театрға бару
E) Мұражайға бару
Сұрақ №42
V1  Экскурсия мазмұны бойынша:
A) экскурсия-сабақ
B) Этнографиялық
C) Жаяу жүру
D) оқу
E) автобусты
Сұрақ №43
V1  Экскурсия тасымалдау тәсілі бойынша:
A) Мұражайға бару
B) Жаяу жүру
C) театралды
D) Қала шетіндегі
E) Оқу
Сұрақ №44
V1  Экскурсия өткізу орны бойынша
A) Балаларға арналған
B) теплоходты
C) шолу
D) Қала шетіндегі
E) Жаяу жүру
Сұрақ №45
V1  Экскурсия мазмұны бойынша
A) экскурсия-сабақ
B) Музейге бару
C) теплоходты
D) экскурсия-серуендеу
E) тақырыптық
Сұрақ №46
V1  Экскурсия өткізу орны бойынша:
A) өндірістік
B) автобуспен
C) Жаяу жүру
D) Қала қонақтары бойынша
E) экскурсия-сабақ
Сұрақ №47
V1  Экскурсия қозғалу тәсілі бойынша:
A) Қалалық
B) Шолу
C) Қала сыртындағы
D) троллейбуспен
E) техникалық
Сұрақ №48
V1  Экскурсия өткізу тәсілі бойынша:
A) теплоходпен
B) музейде
C) экскурсия-серуендеу
D) өндірістік
E) қалалық
Сұрақ №49
V1 Экскурсанттардың экскурсия кезінде қабылдауына байланысты экскурсия функциясы:
A) коммуникативті
B) тәрбиелік
C) Ойын сауық
D) Ақпаратты-танымдық
E) Ой-өріс кеңейту
Сұрақ №50
V1 Экскурсанттарды білім саласына байланысты нақты ақпарат беретін экскурсия функциясы:
A) Ақпараттық-танымдық
B) эстетикалық
C) Жарнамалық
D) тәрбиелік
E) Ойын-сауық
Сұрақ №51
V1 Тақырыптық эксурсияға жатады:
A) Жаяу жүру
B) сынақ
C) Табиғи танымдық
D) шолу
E) Ғылыми
Сұрақ №52
V1  Тақырыптық экскурсияға жатады:
A) этнографиялық
B) автобусты
C) шолу
D) Көрікті жерлерге бару
E) экскурсия-массовка
Сұрақ №53
V1 Қалалық шолу экскурсиясының мақсаты:
A) қала туралы жан-жақты толық ақпарат беру
B) қаладағы ең жақсыларды көрсету
C) теңдессіз объекттерді көрсету
D) қаланың тарихымен таныстыру
E) қаладағы жаңа құрылыстар жөнінде ақпарат беру
Сұрақ №54
V1  Тематикалық экскурсияларға жататындар:
A) ғылыми
B) тәрбиелік
C) шолу
D) ұйымдастырушылық
E) әдеби
Сұрақ №55
V1 Әдебиет дамуының белгіленген мезгіліне арналған экскурсия:
A) тарихи-биографиялық
B) әдеби-көркемдік
C) тарихи-әдеби
D) тарихи-көркемдік
E) әдеби-биографиялық
Сұрақ №56
V1 Экскурсияда жоғары сапалы білім беру үшін ғылым жетістіктерін пайдаланады:
A) философияның, педагогиканың, логиканың, психологияның
B) логикиканың, өлкетанудың, философияның
C) этиканың, эстетиканың
D) методиканың
E) өлкетанудың, психологияның
Сұрақ №57
V1 Экскурсоводқа берілген негізгі психологиялық тапсырма::
A) экскурсия туралы түсінік
B) экскурсияға деген қызығушылығына қолдау
C) топпен байланыс орнату
D) лидермен байланыс орнату
E) топ құрамының есебі
Сұрақ №58
V1 Экскурсия, педагогикалық жүйе секілді мақсат қояды:
A) тұлғанынң жан-жақты даумына көмектеседі
B) тақырыпқа қызығушыларға қолдау
C) экскурсияның мәнін түсіндіру
D) оқыту
E) бақылау
Сұрақ №59
V1 Туристердің ең талап ететін экскурсиясы:
A) өнертану
B) қалалық шолу
C) табиғаттану шолу
D) өндірістік
E) Тарихтану
№60 Сұрақ
V1 Автобустық экскурсияда экскурсиялық топтағы адамдар саны болуы мүмкін:
A) автобустағы орындардың санына байланысты
B) 20 адамға дейін
C) 20 адамнан көп
D) 30 адам
E) 40 адам
№61 Сұрақ
V1  Экскурсиятануға қатысы бар, ойлау заңдары мен формалары бар ғылым:
A) педагогика
B) философия
C) логика
D) история
E) психология
Сұрақ №62
V1  Экскурсияның ең маңызды педагогикалық мақсаттарынң бірі:
A) даярлық
B) методикалық
C) практикалық
D) мемлекеттік
E) тәрбиелік
Сұрақ №63
V1  Экскурсовод экскурсия жүргізу барысында екі педагогикалық тапсырма жасайды:
A) құрылымдық және тәрбиелік
B) дидактикалық және көңіл көтеретін
C) дидактикалық және тәрбиелік
D) коммуникативтік және тәрбиелік
E) дидактикалық және коммуникативтік
Сұрақ №64
V1 Экскурсиядағы назар аударудың бір түрі (психологтардың көзқарастары бойынша):
A) сенгендік
B) әлеуметтік
C) қисынсыз
D) сөздік
E) көрнекі
Сұрақ №65
V1  Экскурсиялық объекттің паспорты өзіне келесілерді қосады:
A) объекттердің белгілерін
B) объекттерді көрсету методикасын
C) объекттің номерін
D) объектті көру уақытының хронометражын
E) объекттің пайда болу және құрылу уақытын
Сұрақ №66
V1 Нысанның карточкасына келесі мәлімдемелер кіргізіледі:
A) Ұйымдастырушылық нұсқаулар
B) Ескерткіш бойынша мәлімет көзі
C) Ескерткіштің ақпараттылығы
D) Ескерткішті көрсетудің әдістемелік амалы
E) Ескерткіш туралы айтудың әдістемелік амалы
Сұрақ №67
V1 Ескерткіштің тарихы мен мәдениетіне жатқызылады:
A) Рельефті ескерткіштер
B) Сирек ескерткіштер
C) Рекреациялық ескерткіштер
D) Табиғи ескерткіштер
E) Көркемөнер ескерткіштері
Сұрақ №68
V1  Экскурсиялық нысандарды бағалау критерийлерінің біреуін атаңыз:
A) Нысан күзеті
B) Нысанның көркемдігі
C) Нысанның сипаттамасы
D) Нысанның танымдық бағасы
E) Нысан атауы
Сұрақ №69
V1  Нысанды айналып өту келесі мәселені шешеді:
A) Экскурсияның жалпы уақытын нақты білу
B) Нысандардың әдеби сипаттамасын таңдау
C) Мәдени бос уақытты ұйымдастыру
D) Экскурсоводтың міндеттерін еске салу
E) Білімдік деңгейін көтеру
Сұрақ №70
V1 Экскурсияда ең алғашқы болып табылады:
A) Әңгіме
B) Тәрбие
C) Көрсету мен әңгімелеу үйлесімі
D) Автобустан шығу
E) Көрсету
Сұрақ №71
V1  Сынамалы экскурсиялық айналымда немесе обьезде экскурсовод тиіс
A) көрсетілім методикасының талаптарын іске асыру
B) Экскурсия тақырыбын анықтау
C) жол жүру ережелерімен танысу
D) экскурсанттардың тұрақты зейндерін жасақтау
E) автотранспортқа рұқсат етілген тұрақ дайындау
Сұрақ №72
V1  Айналма жолды немесе айналма өту кезінде маршрут экскурсоводынан талап етіледі:
A) талаптарды орындау әдістемесін көрсету
B) экскурсия тақырыбын анықтау
C) жол ережелерімен таныстыру
D) туристердің назарын аударту
E) автотұрақтар орынына қоюға рұқсат алу
Сұрақ №73
V1 Көрсетілім обьекттерін таңдаудағы маңыздылық:
A) тек экскурсия тақырыбына қатыстылығы бойынша таңдау
B) Экскурсанттарды таң қалдыратындарды ғана таңдау
C) Обьекттердік көлемі бойынша таңдау
D) Тек уникалды ескерткіштерді таңдау
E) Куәлікті обьекттерді таңдау
Сұрақ №74
V1 Экскурсиялық обьекттер негізгі және қосымша болып жіктелетін критерий:
A) Құрамы бойынша
B) Сақталым дәрежесі бойынша
C) Функционалдылығы бойынша
D) Көлемі бойынша
E) Аттрактивтілігі бойынша
Вопрос №75
V1 Жаңа экскурсия дайындауда ерекшеленетін этаптар :
A) 6
B) 8
C) 11
D) 15
E) 18
Сұрақ №76
V1 Экскурсия дайындау этаптарының бірі:
A) экскурсиялық фирмалардың тізімін жасау
B) экскурсияның технологиялық картасын жасау
C) оқутәрбиелік сипаттағы міндеттерін жүзеге асыру
D) жарнама орнын анықтау
E) көрсету әдістерінің талаптарын жүзеге асыру
Сұрақ №77
V1 Экскурсия дайындау этаптарының бірі:
A) Мұражайлық экспозицияның орнын таңдау
B) технологиялық талаптарды іске асыру
C) әдіснамалық талаптарды құру
D) экскурсиялық көрсету әдісін іске асыру
E) «экскурсовод портфелін» жинақтау
Сұрақ №78
V1   Экскурсияны жүргізу әдістері қамтиды:
A) көрсету және баяндау әдістемелік тәсілдерін
B) экскурсияның маршрутын таңдау әдістемесі
C) экскурсияның анықтамалық материалы
D) нысандар паспорты
E) экскурсияның анықтамалық материалы
Сұрақ №79
V1 Көрсетілімнің методикалық тәсілі:
A) Дедукция
B) Алғашқы көру тәсілі
C) Экскурсиялық анықтама тәсілі
D) Тәрбиелік тәсіл
E) Дәйек сөз алу тәсілі
Сұрақ №80
V1 Көрсетілімнің методикалық тәсілі:
A) Танымдық тәсіл
B) Түсіндірудің тәсілі
C) Ұйымдастырушылық тәсіл
D) Көру реконструкциясының тәсілі
E) Алғашқы тәсіл
Сұрақ №81
V1 Әңгімелеудің методикалық тәсілі:
A) Қозғалыс тәсілі
B) Мінездеме тәсілі
C) Түйсік бойынша классификация тәсілі
D) Теориялық үйрену тәсілі
E) Жарқын мазмұн тәсілі
Сұрақ №82
V1 Әңгімелеудің методикалық тәсілі:
A) Информациялық тәсіл
B) Өлкетанулық тәсіл
C) Таныстық тәсіл
D) Дәйек сөз алу тәсілі
E) Сараланған тәсіл
Сұрақ №83
V1 Экскурсияның технологиялық картасының негізгі беті құрамына кіреді:
A) Экскурсияға әсерлі кіріспе
B) Аталмыш экскурсияны ұсынып отырған туристік кәсіпорынның аталуы
C) Экскурсия маршрутының схемасы
D) Экскурсия тақырыбы мен тақырыпшаларының аталуы
E) Экскурсия жүргізу барысында қауіпсіздік техникасының элементтері
Сұрақ №84
V1 "Экскурсавод портфелі" материалдарын қолданудың нұсқаулықтары берілетін технологиялық карта графасы
A) Ұйымдастырылған нұсқаулар
B) Методикалық нұсқаулар
C) Маршрут
D) Аялдамалар
E) Көрсетілім объектілері
Сұрақ №85
V1 Көрсетілім және әңгімелеу тәсілдері қолданылатын технологиялық картаның графасы
A) Ұйымдастырылған нұсқаулар
B) Көрсетілім объектілері
C) Аялдамалар
D) Маршрут
E) Методикалық нұсқаулар
Сұрақ №86
V1 Экскурсия технологиялық картасының негізгі беті құрамына кіреді:
A) Экскурсия қорытындысы
B) Технологиялық карта мәліметтері
C) Ұйымдастырылған нұсқаулар
D) Экскурсия ұзақтығының мәліметтері
E) Экскурсия жүргізудің методикалық көрсетілімдері
Сұрақ №87
V1 Экскурсияны дайындау методикасы құрамына кіреді:
A) Ұйымдастырылғын нұсқаулар
B) Экскурсавод портфелін толықтыру
C) Экскурсанттардың экскурсияға белсенді әрекеті
D) Экскурсанттардың табиғатқа ұқыпты қарау тәрбиесі
E) Көрсетілім ұзақтығы
Сұрақ №88
V1 Қолайлы климаттық жағдайды жатқызамыз:
A) Табиғи-әлеуметтік
B) Табиғи-шаруашылық
C) Табиғи-климаттық
D) Табиғи-экономикалық
E) Табиғи-рекреациялық
Сұрақ №89
V1 Халық шығармашылығын жатқызамыз:
A) Тарихи
B) Ұлттық
C) Әлеуметтік
D) Этнографиялық
E) Археологиялық
Сұрақ №90
V1 Табиғаттану экскурсиясының басты мақсаты:
A) Танымдылық тәрбиесі
B) Жинақтылық тәрбиесі
C) Эстетикалық сезім тәрбиесі
D) Табиғатқа ұқыпты қарау тәрбиесі
E) Таза ауада демалыс ұйымдастыру
Сұрақ №91
V1 Әбілхан Кастеев:
A) Қазақстанның ғылым қайраткері
B) Қазақстанның атақты ақыны
C) Қазақстан батыры
D) Атақты жазушы
E) Ұлттық суретші
Сұрақ №92
V1 Алматы елордалық мәртебесін қай жылы жоғалтты:
A) 1998 жылы
B) 1997 жылы
C) 1995 жылы
D) 2000 жылы
E) 1999 жылы
Сұрақ №93
V1 Адамның кеудесінен басына дейінгі мүсіні қалай аталады:
A) Барельеф
B) балауыз
C) Обелиск
D) Ескерткіш
E) бюст
Сұрақ №94
V1 Қазақстандағы алғашқы жергілікті тарихи мұражайы қай жылы ашылды:
A) 1917 жылы
B) 1931 жылы
C) 1947 жылы
D) 1927 жылы
E) 1937 жылы
Сұрақ №95
V1 Қазақстанның алғашқы жергілікті тарихи мұражайы қай қалада ашылды:
A) Алматы
B) Орал
C) Орынбор
D) Астана
E) Қызылорда
Сұрақ №96
V1  Тарихи және мәдени ескерткіштерінің бір түрі:
A) табиғи ескерткіші
B) қала құрылысы және сәулет ескерткіштері
C) рекреациялық ескерткіштер
D) биосфералық ескерткіштер
E) ескерткіштер, табиғи құбылыстар мен байланысты оқиғалар
Сұрақ №97
V1  Экскурсиялық нысандарды критерийлер бойынша бағалаудың бірі:
A) нысанды қорғауы
B) нысанның суреті
C) нысанның сипаттамасы
D) нысанның танымдық мәні
E) нысанның атауы
Сұрақ №98
V1  Айналма жолды немесе айналма өту кезінде маршрут экскурсоводынан талап етіледі:
A) талаптарды орындау әдістемесін көрсету
B) экскурсия тақырыбын анықтау
C) жол ережелерімен таныстыру
D) туристердің назарын аударту
E) автотұрақтар орынына қоюға рұқсат алу
Сұрақ №99
V1  Экскурсия дайындау кезеңдерінің бірі:
A) экскурсиялық кеңес
B) физикалық оқыту
C) тақырып таңдау
D) көрнекі құралдарын пайдалану
E) ұйымдастырушылық және білім беру шарасы
Сұрақ №100
V1 Ғимараттар салар кезінде талдау неден басталады:
A) мазмұнына қарай нысан экскурсия байланыс орнату
B) алдын ала сараптама
C) ортасынан нысанды таңдау
D) қорыту және қорытындылау
E) Зерттеу
Деңгей 2
Сұрақ №1
V1 Экскурсия ерекшеліктері:
A) мәдени-тарихи
B) оқыту
C) спорт
D) қызығушылық қалыптастыру
E) физиологиялық
F) оқу
Сұрақ №2
V2 Кез келген түрдегі экскурсияларға қатысты белгілері:
A) экскурсия қатысушылардың белсенді қызметі
B) қолданыстағы объектілерді (машиналар, біріктіру тетіктерін) көрсету
C) саяхатшылар
D) автобустан міндетті түрде шығу
E) экскурсияны есепке алу кезінде (экскурсия мәселесін шешіп, ашу процесінде тапсырмалардың болуы)
F) стендтерде орналасқан экспонаттарды көрсету
Сұрақ №3
V2  Экскурсия ерекшелегі:
A) ақпараттық
B) ұйымдастырушылық
C) сенімді
D) педагогикалық
E) қол жетімді
F) мәдени ой-өрісін кеңейту
Сұрақ №4
V2 Экскурсия ұйымдастырудың ерекшелігі :
A) мәдени-тарихи
B) қызығушылық қалыптастыру
C) спорттық
D) ғылыми насихаттау
E) педагогикалық
F) ұйымдастырушылық
Сұрақ №5
V2  Экскурсияның кіріспені қойылатын талаптар:
A) экскурсиялық
B) көңіл көтеру
C) акпараттылық
D) этнографиялық
E) моральды психологиялық бағыт
F) Қысқа айтушылық
Сұрақ №6
V2  Экскурсияның кіріспені қойылатын талаптар:
A) Қысқа айтушылық
B) жүйелендіру
C) дұрыстық
D) көпжоспарлы
E) меңзеушілік
F) тақырыпқа қызығушылық туғызу
Сұрақ №7
V2 Өткізу формасына байланысты экскурсиялар:
A) автобусты
B) оқытушылық
C) Қала сыртындағы
D) театралдық
E) көпшілік
F) музейлік
Сұрақ №8
V2 Қозғалыс түріне байланысты экскурсиялар
A) транспортты
B) музейлік
C) Жаяу
D) театралды
E) Қала сыртындағы
F) Оқыту
Сұрақ №9
V2 Қатысушылар құрамына байланысты экскурсиялар:
A) Қарт адамдарға арналған
B) индивидуалды және топтық
C) Жергілікті халық үшін
D) Келген туристер үшін
E) Діни мақсаттағы туристер үшін
F) «қиын» жасөспірімдер үшін
Сұрақ №10
V2 Экскурсияның табиғи зерттеушілік объектілері:
A) Табиғат құбылыстары
B) ландшафт
C) Инженерлік ғимараттар
D) Қорғандар
E) алаңдар
F) Петроглифтер
Сұрақ №11
V2 : Экскурсияның табиғи зерттеушілік объектілері:
A) Жартастағы жазулар
B) Орман алқабы
C) Инженерлік ғимараттар
D) Қорған
E) Қалалық парктер
F) Музейлер
Сұрақ №12
V2 Экскурсияның белгілерін көрсетіңіз:
A) Өткізудің ұзактылығы
B) транспорттың бары
C) композиция мен орындалудың нақтылығы
D) экскурсанттардың моральды психлогиялық қажеттіліктерін қанағаттандыру
E) ақпараттылық
F) активность участников экскурсия қатысушыларының белсенділігі
Сұрақ №13
V2 Экскурсияның белгілерін көрсетіңіз:
A) мәдени танымдылық үрдіс
B) экскурсияның нәтижесінің бар болуы
C) экскурсиялық топтың бар болуы
D) көрермендердің ерекшелігің бар болуы
E) ақпараттың шынайы болуы
F) экскурсоводтың бар болуы
Сұрақ №14
V2  Экскурсияның ұймдастырушылық бөлігіндегі қауіпсіздік техникасындағы нұсқаудағы мағұлмат мынадай:
A) экскурсия алдындағы тәртіп
B) экскурсиядан кейінгі тәртіп
C) автобустан шығардағы тәртіп
D) экскурсоводтың баяндауы кезіндегі тәртіп
E) экскурсия объектілері туралы
F) экскурсанттардың ұйғарынды саны
Сұрақ №15
V2  Экскурсиялардың классификациянда экскурсанттардың құрамы бойынша мыналарды ескеру қажет:
A) Жасы
B) Экономикалық жағдайы
C) Қоғамда алатын орны
D) Келу орыны
E) Әлеуметтік жағдайы
F) Белгілі бір топта болуы
Сұрақ №16
V2 Экскурсия өткізу формасына байланысты :
A) автобустық
B) оқыту
C) Қала сыртындағы
D) театралдық
E) музейнлік
F) серуендеу
Сұрақ №17
V2  Экскурсия мазмұны бойынша
A) экскурсия- сабақ
B) археологиялық
C) Жаяу
D) Оқыту
E) этнографичялық
F) автобустық
Сұрақ №18
V2  Өткізілетін орнына байланысты экскурсиялар болады:
A) балаларға арналған
B) теплоходтық
C) шолу
D) қала сыртындағы
E) жаяу
F) өндірістік
Сұрақ №19
V2 Тематикалық экскурсияларды көрсетіңіз:
A) өнер тану
B) байқау
C) жаяу
D) әдеби
E) ғылыми -танымдық
F) шолу
Сұрақ №20
V2  Тематикалық экскурсияларды көрсетіңіз:
A) ақпараттық
B) Автобустық
C) тарихи
D) Көрікті жерлер
E) архитектуралық
F) экскурсия-жиын
Сұрақ №21
V2  Табиғаттану экскурсиялары бөлінеді:
A) ботаникалық
B) тарихи
C) гидрологиялық
D) қалалық
E) архитектуралық
F) мәдени
Сұрақ №22
V2  Нақты белгілері бойынша топ түсінігіне, құбылысына, пәніне байланысты бөлу:
A) классификация
B) информация
C) характеристика
D) структуризация
E) стабилизация
F) систематизация
Сұрақ №23
V2 Экскурсия белгісі болып табылмайды:
A) Экскурсант болуы
B) Экскурсия жүргізетін, экскурсант болуы
C) маршрут бойынша экскурсияға қатысушылардың жылжуы
D) объект айналасындағы қозғалыс
E) Тақырыптың болуы
F) жан жаққа бәсең қарау

Сұрақ №24
V2 карточкаға (паспорт) кіретін объектің белгілері:
A) объекттің қатысы бар тарихи оқиғалар,
B) Объекттің тек жаңа атауы
C) Объекттік тек ескі атауы
D) Ескерткіштің кімге арнап салынғандығы
E) Объект бағасы
F) Объект хронологиясы
Сұрақ №25
V2 Кезкелген экскурсия тақырыптарына міндетті болып табылмайтын құжаттар:
A) Экскурсанттар тізімі
B) Тақырып бойынша әдебиеттер тізімі
C) экскурсияны жүргізетін экскурсоводтар тізімі
D) Экскурсавод портфелі
E) Объектілер тізімі
F) Жеке текст
Сұрақ №26
V2  Экскурсиялық оъектілердің бағалау критерийлерін атап көрсетіңіз:
A) Объекттің қорғалуы
B) Объект суреттемесі
C) Объект анықтамасы
D) Объектің танымдылық ерекшелігі
E) Объект атауы
F) қайталанбайтындығы (экзотикалығы) объекта
Сұрақ №27
V2  Экскурсиялық оъектілердің бағалау критерийлерін атап көрсетіңіз:
A) Объекттің танымалдығы
B) Объект хронологиясы
C) Объект дайындығы
D) Объекттің көп жоспарлығы
E) Объекттің сақталуы
F) Объекттің эстетикалылығы
Сұрақ №28
V2 Маршрутты айналып өту келесі тапсырманы шешеді
A) толық экскурсия уақытын анықтау
B) объектіге әдеби сипаттама таңдау
C) мәдени бос уақытты ұйымдастыру
D) экскурсовод міндетін еске салу
E) білім беру деңгейін жоғарылату
F) уақытқа хронометраж жүргізу
Сұрақ №29
V2  Дайындық тексерістер мен маршрутты айналып өтуде экскурсовод міндетті:
A) көрсету әдісттерін талап етуге
B) Экскурсия тақырыбын анықтауға
C) жолда жүру ережелерімен таныстыру
D) экскурсант назарларын тұрақты қамтамасыздандыру
E) автотранспортқа рұқсат етілген тұрақ дайындау
F) объекті көрсету үшін ең жақсы нүктелерді таңдау
Сұрақ №30
V2   Дайындық тексерістер мен маршрутты айналып өтуде экскурсовод міндетті:
A) көшелер мен алаңдардың орналасуы және жолдардың планировкасымен танысу
B) экскурсияларға арналған көрнекілік жеңілдіктерін дайындау
C) экскурсанттар құрамын анықтау
D) көріну салыстырмасын қолдану
E) объектімен танысу тәсілін таңдау
F) экскурсия жүргізуге арналған анықтамалық материалдар дайындау
Сұрақ №31
V2  Экскурсия маршрутының айналып өту немесе аралау алдын ала сынағанан өту кезінде экскурсовод міндетті:
A) көрсету нысандарын паспорттау
B) көрсету нысандары үшін қажетті уақыт межелігін жүргізу
C) көрсету әдістемесінің талаптарын анықтау
D) өлкетану әдебиеттерін пайдалану
E) топтың орналастыру орнын таңдау, нысанды жақсы көрсету үшін
F) “экскурсовод портфелін» қолданып үйрену
Сұрақ №32
V2  Көрсету нысандарын іріктеу кезінде қажет:
A) экскурсанттарды таңғалдыратындарды іріктеп алу
B) экскурсия тақырыбына ғана қатысы барды ғана іріктеп алу
C) зияткерлік нысандарды іріктеп алу
D) сыртқы түрі бойынша және олар баяндайтын ақпарат бойынша ең қызықтыларын іріктеп алу
E) паспортталған нысандарды іріктеп алу
F) тек бірегей ескерткіштерді іріктеп алу
Сұрақ №33
V2  Жаңа экскурсияларды дайындау кезеңдері:
A) экскурсиялық кеңес
B) физикалық дайындық
C) тақырыпты таңдау
D) экскурсия жүргізу техникасын анықтау
E) тәрбиелікұйымдастыру ісшаралары
F) көрнекті құралдарды пайдалану
Сұрақ №34
V2  Жаңа экскурсияларды дайындау кезеңдері:
A) экскурсиялық нысандарды іріктеу
B) өлкетану көздерін сатып алу
C) экскурсия мақсаты мен міндеттерін анықтау
D) көрсету әдістерінің талаптарын жүзеге асыру
E) барлық экскурсиялық нысандарды паспорттау
F) экскурсиялық нысандарды пайдалану
Сұрақ №35
V2 Экскурсия дайындау әдістері мынадай кезеңдерді қамтиды: (қате жауапты шығарыңыз)
A) экскурсия хронологиясын жасау
B) экскурсия маршрутын құру
C) мүражай экспозициясымен танысу
D) экскурсияның технологиялық картасын жасау
E) топпен танысу
F) «экскурсовод портфелін» жинақтау
Сұрақ №36
V2  Экскурсия дайындығы келесі кезеңдерді қамтиды: (қате жауапты шығарыңыз)
A) аралау, айналып өту маршруттың
B) тақырыпты таңдау
C) көрсетілім үшін территорияны дайындау
D) экскурсиялық нысандарды іріктеу
E) физикалық дайындық
F) әдебиеттерді, басқа да өлкетану көздерін іріктеу
Сұрақ №37
V2  Жаңа экскурсияны дайындау кеззеңдері:
A) жарнамалық акцияны өткізу
B) экскурсанттардың психологиясын зерттеу
C) экскурсия маршрутын құру
D) баяндау әдістерінің талаптарын жүзеге асыру
E) әдістемелік ұсыныстарды зерттеу
F) маршруттың айналмасы немесе айналып өту
Сұрақ №38
V2  Жаңа экскурсияны дайындау кезеңдері:
A)  экскурсиялық фирмалардың тізімін жасау
B) экскурсияның технологиялық картасын жасау
C) оқутәрбиелік сипаттағы міндеттерін жүзеге асыру
D) жарнама орнын анықтау
E) экскурсияларды бекіту
F) көрсету әдістерінің талаптарын жүзеге асыру
Сұрақ №39
V2  Экскурсияны жүргізу әдістері қамтиды:
A) көрсету және баяндау әдістемелік тәсілдерін
B) экскурсияның маршрутын таңдау әдістемесі
C) көрсету және баяндаудың дұрыс сәйкестігі
D) нысандар паспорты
E) экскурсияның анықтамалық материалы
F) экскурсияның анықтамалық материалы
Сұрақ №40
V2 Көрсету әдістемесінің тәсілі:
A) оқыту тәсілі
B) алдын ала қарау тәсілі
C) экскурсиялық анықтама тәсілі
D) тәрбиелік тәсіл
E) экскурсанттардың белсенді қатысу тәсілі
F) панорамалық көрсету тәсілі
Сұрақ №42
V2 Көрсетудің әдіснамалық тәсілі:
A) танымдық тәсіл
B) түсіндіру тәсілі
C) ұйымдастыру тәсілі
D) көруді қайта жаңарту тәсілі
E) көрудің монтажды тәсілі
F) алдын ала қабылдау
Сұрақ №43
V2 Көрсетудің әдіснамалық тәсілі:
A) оқиғалардың ауқымды тәсілі
B) талдаудың өлкетану тәсілі
C) көзқарасты салыстыру тәсілі
D) жарнамалық тәсіл
E) көрсетілімнің уақыт хронометражының тәсілі
F) ғылымитақырыптық тәсіл
Сұрақ №44
V2 Көрсетудің әдіснамалық тәсілі:
A) жасанды тәсіл
B) тақырыптық тәсіл
C) абстракциялау тәсілі
D) идеялықсаяси тәсіл
E) экскурсиялық анықтама тәсілі
F)  интеграция тәсілі
Сұрақ №45
V2 Әңгіменің методикалық әдісі
A) Әдебиет әдісі
B) Көру өңдеуінің әдісі
C) Цитаталау әдісі
D) Мінездеме әдісі
E) Өлкетануды зерттеу әдісі
F) Қызығушылық әдісі
Сұрақ №46
V2 Әңгіменің методикалық әдісі
A) Педагогикалық әдісі
B) Хронологиялық әдіс
C) Суреттеу әдісі
D) Экскурсиялық анықтама әдісі
E) Тематикалық әдіс
F) Көру өңдеуінің әдісі
Сұрақ №47
V2 Әңгіменің методикалық әдісі
A) Ақпараттық әдіс
B) Өлкетану әдісі
C) «Экскурсовод портфелі»әдісі
D) Мінездеме әдісі
E) Дифференциалды әдіс
F) Түсіндіру әдісі
Сұрақ №48
V2 Әңгіменің методикалық әдісі
A) Пікір әдісі
B) Репортаж әдісі
C) Квалификациялық әдісі
D) Идеологиялық әдіс
E) Оқу әдісі
F) Экскурсияға тәрбиелеу әдісі
Сұрақ №49
V2 Әңгіменің методикалық әдісі
A) Классификациялық әдіс
B) Сұрақ – жауап әдісі
C) Техникалық әдіс
D) Индукция әдісі
E) Түсіндіру әдісі
F) Логикалық әдіс
Сұрақ №50
V2 Экскурсия көрсетілімдерінің характерлік ерекшелігі
A) Көрсетілім белсенділігі
B) Көрсетілімнің қолжетімділігі
C) Көрсетілімнің логикалық жүйелілігі
D) Көрсетілім иллюстрациясы
E) Көрсетілім көрнекілігі
F) Көрсетілім эффективтілігі
Сұрақ №51
V2 Экскурсия көрсетілімдерінің характерлік ерекшелігі
A) Көрсетілімнің анықтамлық рөлі
B) Көрсетілімнің заттылығы
C) Көрсетілімнің керағар бөлігі
D) Көрсетілімдегі толғаныс
E) Көрсетілім өлеңдері
F) Көрсетілім идеологиясы
Сұрақ №52
V2 Экскурсия көрсетілімдерінің характерлік ерекшелігі
A) Көрсетілім сипаттамасы
B) Көрсетілім эффективтілігі
C) Көрсетілім қауіпсіздігі
D) Көрсетілім сюжеті
E) Көрсетілім экскурсиялылығы
F) Көрсетілім басты мағынасы
Сұрақ №53
V2 Экскурсия технологиялық картасының негізгі беті қамтиды:
A) Экскурсияны әдемі жүргізу
B) бұл экскурсияны ұсынушы туристік кәсіпорынның атауы
C) Экскурсиялық маршрут схемасы
D) Экскурсияның атаулары
E) Маршрут қашықтығы
F) Экскурсия кезіндегі техникалық қауіпсіздік элементтері
Сұрақ №54
V2 Экскурсия технологиялық картасының негізгі беті қамтиды:
A) Экскурсияның аяқталуы
B) Технологиялық карта туралы мәліметтер
C) Экскурсанттар тізімі
D) Экскурсия ұзақтығы жөнінде мәліметтер
E) Экскурсия жүргізудегі әдістемелік нұсқаулар
F) Ұйымдастырушылық басшылық
Сұрақ №55
V2 Экскурсия технологиялық картасының негізгі беті қамтиды:
A) Экскурсияның мақсаты мен міндеттері
B) Әдістемелік нұсқаулар
C) Экскурсияның күнін бекіту
D) Туристік компаниялардың қызметінің егжей-тегжейлі сипаттамасы
E) Экскурсия тақырыбының аты
F) Экскурсиялар әдістемесі
Сұрақ №56
V2 Экскурсия технологиялық картасының негізгі беті қамтиды:
A) Экскурсия жарнамасы
B) Экскурсия өткізу орны туралы мәліметтер
C) ұйымдастырушылық басшылық
D) Жобалауды құрастырушылар жөнінде деректер
E) Құрастырушының жек деректері
F) Академиялық сағат ұзақтығы
Сұрақ №57
V2 «Экскурсовод портфелі» материалдарды қамтиды:
A) Атластар мен карталар
B) Экскурсиялық тақырыптағы кітаптар
C) Құжаттар көшірмесі
D) Объектілер тізбесінің тізімі
E) Маршрут схемасы
F) Әдістемелік құралдар
Сұрақ №58
V2 Экскурсия өткізу техникасы ұйымдастырылған сұрақтарды қамтиды:
A) объекттер жүйелілігі
B) экскурсияда көрсетілетін объекттер саны
C) автобустағы экскурсовод орны
D) экскурсияда уақытты қадағалау
E) экскурсия классификациясы
F) жалпылау және қорытынды
Сұрақ №59
V2 Экскурсия өткізу техникасы ұйымдастырылған сұрақтарды қамтиды:
A) экскурсоводтың топпен танысуы
B) экскурсияда көрсетілетін объекттер саны
C) объектте экскурсанттарды орналастыру
D) экскурсия классификациясы
E) объекттер жүйелілігі
F) жалпылау және қорытынды
Сұрақ №60
V2 Экскурсия өткізу техникасы ұйымдастырылған сұрақтарды қамтиды:
A) объекттер жүйелілігі
B) экскурсияда көрсетілетін объекттер саны
C) автобустан экскурсанттардың түсуі
D) экскурсия классификациясы
E) экскурсанттардың автобусқа қайта оралуы
F) жалпылау және қорытынды
Сұрақ №61
V2 Экскурсовод жеке тұлға ретінде келесідей сипаттық белгілерге ие болуы қажет
A) жекелік
B) ширақтық
C) белсенді өмірлік позициясымен
D) батылдық
E) көңгіштік
F) өзінділік
Сұрақ №62
V2 Экскурсияның технологиялық картасындағы «методологиялық нұсқау» графасында көрсетіледі:
A) ұйымдастырылған жоспар
B) методологиялық қабылдауларды қолдану
C) логикалық айналым нұсқасы
D) маршруттағы жағдайлар туралы
E) экскурсия тақырыпшалары жайлы
F) экскурсия уақыты жайлы
Сұрақ №63
V2 Экскурсияның тарихи-музыкалық топшасына жатады:
A) атақты композитор өмірі мен қызмет орындарына
B) сурет галереясына
C) музыкалық театрлар тарихы
D) суретші ұстаханасына
E) спорт мұражайына
F) көрме залдарына
Сұрақ №64
V2 Экскурсияның көркемөнер топшасына жатады:
A) сурет галереясына
B) театр мұражайына
C) суретші ұстаханасына
D) музыкалық театрлар тарихы
E) ғарыш мұражайы
F) атақты композитор өмірі мен қызмет орындарына
Сұрақ №65
V2 Тақырыптық экскурсияны анықтаңыз:
A) ақпараттық
B) автобустық
C) театрлық
D) Зоологиялық
E) экскурсия-массовка
F) экскурсия-спектакль
Сұрақ №66
V2 Гидрологиялық экскурсиялар жатады:
A) табиғат зерттеуші
B) ботаникалық
C) тақырыптық
D) Өндірістік
E) танымдық
F) автобустық-жаяу
Сұрақ №67
V2 Шолу экскурсиясының мақсаты:
A) қаланың гүл бақтары мен саябақтарын көрсету
B) тек қана уникальды объектілерді көрсету
C) қала туралы толық анықтама беру
D) қаладағы ең жақсысын көрсету
E) қаланың тарихы мен көрнекті орындарымен таныстыру
F) қаланың ойын сауық орталықтарымен таныстыру
Сұрақ №68
V2 Мұражай қорларына жатады:
A) тұрмыс құралдары
B) ескерткіштер
C) фондтар
D) экспонаттарға арналған шкаф
E) экспонаттарды сақтау орны
F) қолжазба және баспа құжаттары
Сұрақ №69
V2 Экскурсиялық іс-әрекетте оқу экскурсиясы саналады:
A) әдеби-көркемөнер экскурсиясын өткізудің бір түрі
B) автобус салонында музыкалық тақырыптағы музыкалық туындыларды тыңдауға арналған экскурсия өткізудің бір түрі
C) табиғат зерттеуші тақырыптағы экскурсия өткізудің бір түрі
D) экскурсия қызметкерлердің квалификациясын көтерудің бір түрі
E) экскурсоводтар дайындаудағы курс тыңдармандарын оқытудың бір
F) өндірістік экскурсия түрі
Сұрақ №70
V2 Экскурсияны тыңдау карточкасы келесі пункттерді қамтиды:
A) экскурсия тақырыбы мен аты
B) топ құрамы
C) өткізу орны
D) экскурсия түрі
E) жалпылама нәтиже
F) экскурсия мағлұматы мен дайындығы
Сұрақ №71
V2 Жаңа экскурсия комиссия мүшелерінен кейін қабылданады:
A) комиссияның оңтайлы шешімінен
B) комиссия сұрақтарына жауап берген соң
C) маршрутты айналып өткеннен
D) кемшіліктерді дұрыстау
E) комиссия құрамының мақұлдауынан
F) бақылау мәтінің мақұлдауынан
Сұрақ №72
V2 Экскурсия нысандарының жинағы байланысты:
A) жыл мезгілдеріне
B) экскурсия тақырыптарына
C) топтағы адам санына
D) оның мазмұнына
E) көргеннен алынған әсеріне
F) тәулік уақыттарға
Сұрақ №73
V2 Экскурсияның педагогикалық мақсаттары:
A) білім беру
B) әдістемелік
C) тәжірибелік
D) мемлекеттік
E) тәрбиелік
F) даярлық
Сұрақ №74
V2 Тарихи және мәдени ескерткіштер:
A) табиғи ескерткіштер
B) қала құрылыстары мен архитектуралық ескерткіштер
C) рекреациялық ескерткіштер
D) кесенелер
E) табиғи құбылыстармен байланысты ескерткіштер
F) биосфералық ескерткіштер
Сұрақ №75
V2 Экскурсия кезінде экскурсия жүргізушісі әдістемелік материалдарды қолдана алады:
A) экскурсияға жіберілген экскурсоводтар тізімімен
B) технологиялық картамен
C) «экскурсовод портфелімен»
D) нысан карточкаларымен
E) экскурсия мәтінімен
F) бақылау мәтінімен
Сұрақ №76
V2 Экскурсия жүргізушінің ұйымдастырушылық қабілеттері көрінеді:
A) экскурсиялық материалды түсінікті әрі сенімді жеткізу
B) экскурсиялық топпен басшылық әрекетін іске асыра білу
C) топпен іскерлік қатынасты орната білу
D) экскурсанттардың назарын тиісті нысандарға бағыттау
E) экскурсиялық материалды дұрыс алу мен рәсімдеу
F) автобус жүргізушімен қарым-қатынасты дұрыс орнату
Сұрақ №77
V2 Экскурсия жүргізушінің коммуникативтік қабілеттері көрінеді:
A) топпен іскерлік қатынасты орната білу
B) экскурсиялық топпен басшылық әрекетін іске асыра білу
C) экскурсанттардың назарын тиісті нысандарға бағыттау
D) мұражай жұмысшыларымен, бюро әдіскерлерімен, және басқа да экскурсия жүргізушілерімен дұрыс қарым-қатынас орнату
E) экскурсиялық материалды дұрыс алу мен рәсімдеу
F) экскурсиялық тақырыптарды білуінде
Сұрақ №78
V2 Экскурсия жүргізуші мамандығының талаптарына кірмейді:
A) пассивті өмірлік ұстаным
B) экскурсиялық тақырыптар білімі
C) тәртіптіліктің ең төмен деңгейі
D) ынта мен шығармашылық ізденіс
E) мәдени тәрбиелік жұмысқа қатысу
F) үндеу әдісі
Сұрақ №79
V2 Экскурсия жүргізушінің жеке басының конструктативтік қабілеттері тұрады:
A) топпен іскерлік қатынасты орнату
B) экскурсияны тыңдаушыларға жеңіл түрде жеткізе білу
C) экскурсиялық материалды шығармашылық түрде ала білу
D) экскурсиялық топпен басшылық әрекетін іске асыра білу
E) топты басқара ала білу
F) адамдармен сөйлесе ала білу
Сұрақ №80
V2 Экскурсияның технологиялық картасындағы «методикалық нұсқау» бағанында берілетін нұсқаулар:
A) әңгімелеу және көрсету тәсілдерін қолдану бойынша
B) ұйымдастырушылық жоспары бойынша
C) экскурсияның тақырыпшалары жайлы
D) логикалық ауысымның нұсқасы бойынша
E) маршруттағы аялдамалар жайлы
F) экскурсия уақыты жайлы
Сұрақ №81
V2 Экскурсияның технологиялық картасындағы «ұйымдастырушылық нұсқау» бағанында берілетін нұсқаулар:
A) методикалық тәсілдерді қолдануы бойынша
B) экскурсанттардың қауіпсіздігін қамсыздандыру жайлы
C) экскурсияның тақырыпшалары жайлы
D) топтың қозғалысы жайлы сипаттама
E) маршруттағы аялдамалар жайлы
F) экскурсия уақыты жайлы
Сұрақ №82
V2 Экскурсиялық нысандар жүйеленеді:
A) мазмұны бойынша
B) танымдылық дәрежесі бойынша
C) белгілі бір тақырыпқа қатыстылығы бойынша
D) көлемі бойынша
E) сақтау дәрежесі бойынша
F) аттрактивтілігі бойынша
Сұрақ №83
V2 Экскурсияға кіргізілген нысандарды бағалау үшін қолданылатын критерийлер:
A) нысан биіктігі
B) нысан көлемі
C) нысанның танымдылық құндылығы
D) қала орталығында орналасуы
E) қала тарихындағы рөлі
F) нысанның ерекшелігі (экзотикалығы)
Сұрақ №84
V2 Ерекше методикалық тәсілдерге жатады:
A) көру реконструкциялары
B) репортаж
C) оқиға қатысушыларымен кездесу
D) зерттеу
E) ауызша монтаж
F) оқиға локализациясы
Сұрақ №85
V2 Экскурсия тақырыбы бойынша міндетті құжаттар:
A) методикалық әдістер тізімі
B) «экскурсовод портфелі»
C) тыңдату карточкасы
D) бақылау тексты
E) объекттер тізімі
F) өнер тобының құрамы
Сұрақ №86
V2 Логика заңдарының санына жатады:
A) бірлесу
B) дәлелдеу
C) ой қорытынды
D) ұқсастық
E) дәлелдеме
F) ой пікір
Сұрақ №87
V2 Автобустық маршрут жасауда басшылыққа алу қажет:
A) логика ережелерін
B) мәдени мұра заңдарын
C) пассажирлер қауіпсіздігі ережелерін
D) пассажирлер тасымалдау ережелерін0
E) табиғаттағы тәртіп ережелерін1
F) жол қозғалысы ережелерін
Сұрақ №88
V2 Экскурсия маршруты талаптар бойынша құрылады:
A) объекттер арасындағы өткел немесе ауысу 10-15 минут алмауы керек
B) объекттер арасындағы өткел немесе ауысу 20-25 минут алмауы керек
C) санитарлық норма
D) түзелген аялдамалардың оның ішінде санитарлық болуы0
E) мәдени мұра заңдары
F) табиғатта жүргізу ережелері
Сұрақ №89
V2 Автобустық маршрутты жасау аяқталады:
A) бақылау текстын өткізумен
B) маршрут схемасы және паспортын мақұлдап және бекіту
C) жеке тексты өткізу
D) автокөлік қолдануда километраж және уақытты есептеу
E) көрсетілім объекттерін логикалық реттілікпен ұйымдастыру
F) көрсетілім объекттерінің тізімін құрастыру
Сұрақ №90
V2 Экскурсияның құрама бөліктері және оның негізгі элементтері:
A) методикалық әдістер
B) көрсетілім объекттері
C) қозғалыс
D) көрсету
E) логикалық өткелдер
F) әңгімелеу
Сұрақ №91
V2 Экскурсиялық әңгімелеуге қойылатын талаптар:
A) қисындылық, қысқалық
B) қолжетімділік
C) қарапайымдылық
D) көрсетумен байланыс
E) қозғалмалылық
F) жүйелілік
Сұрақ №92
V2 Көрсетудің міндеттері:
A) көрсету нүктесін дұрыс таңдау
B) көрсетудің тиімді уақыты
C) экскурсанттар алдында орналасқан көрсетілім объекттері
D) жүйелілік
E) көрсетудің дұрыстығы
F) жоқ объекттерді ( тек қана суреттері сақталған) көрсету
Сұрақ №93
V2 Көрсетудің шарттарына жатады:
A) көрсету нүктесін дұрыс таңдау
B) экскурсанттар алдында орналасқан көрсетілім объекттері
C) жоқ объекттерді ( тек қана суреттері сақталған) көрсету
D) көрсетудің тиімді уақыты
E) Жүйелілік
F) көрсетудің дұрыстығы
Сұрақ №94
V2 Экскурсиядағы көрсетудің ерекшеліктері:
A) Әңгімелеудің көрсетуге бағыныштылығы
B) Көрсетудің әңгімелеуге бағыныштылығы
C) көрсетудің арнаулығы
D) көрсетудің белсенділігі
E) көрсетудің дұрыстығы
F) көрсетудің сюжеттілігі
Сұрақ №95
V2 Көмекші мұражайлық фондтарға жатады:
A) экспозиция
B) схемалар,графиктер
C) мұражайлық коллекция
D) моделдер,макеттер
E) негізгі мұражайлық фонд
F) экспонаттар
Сұрақ №96
V2 Экскурсиядағы әңгімелеудің ерекшеліктері:
A) сюжеттілік
B) белсенділік
C) Әңгімелеудің көрсетуге бағыныштылығы
D) бағыттылығы
E) логикалық реттілік
F) алдын-ала шолу
Сұрақ №97
V2 Кіші архитектуралық формаларға жатады:
A) Фонтандар
B) Өндірістік құрылыстар
C) Зауыттар
D) Беседкалар
E) Көпірлер
F) Қорғандар
Сұрақ №98
V2 Астанада уникалды құрылыстарды салған шетелдік архитекторлар:
A) Норман Фостер
B) Сергей Скуратов
C) Заха Хадид
D) Манфредди Николетти
E) Рэм Колхас
F) Сантьяго Калотрава
Сұрақ №99
V2 ЮНЕСКО Халықаралық мұра тізіміне енген Қазақстанның туристік экскурсиялық объектілері
A) Қожа Ахмед Яссауи Мавзолейі
B) Шарын каньоны
C) Ақсу-Жабағалы қорығы
D) Тамғалы Петроглифтері
E) Әнші бархандар
F) Байтерек Монумент
Сұрақ №100
V2 Верныйдағы қатты жер сілкіністері болды:
A) 1889ж.
B) 1890 ж.
C) 1887 ж.
D) 1905 ж.
E) 1907 ж.
F) 1911 ж.
Деңгей 3
Сұрақ №1
V3 Экскурсия ерекшелігін таңдаңыз:
A) Экскурсияны жүргізуші экскурсоводтың болуы
B) Экскурсоводтың қызығушылығының болуы
C) Нақты ақпараттың болуы
D) Экскурсиялық нысандарды көрсету
E) Экскурсанттардың болуы
F) Көрушілік пен тыңдаушылықтың болуы
G) Экскурсияның толыққандылығы мен қорытындылығының болуы
H) Мәдени танымдық процесс
Сұрақ №2
V3 Экскурсия ерекшелігін таңдаңыз:
A) Мәдени-танымдық процесс
B) Экскурсияның қорытындысының болуы
C) Көрушілік пен тыңдаушылықтың болуы
D) Экскурсанттардың белсенділігі
E) Нақты ақпараттың болуы
F) Өткізудің уақытша ұзақтығы
G) Экскурсовод қызығушылығының болуы
H) Алдын-ала белгіленген маршрут бойынша жүру
Сұрақ №3
V3 Экскурсия кезіндегі зейін:
A) ерікті
B) саналы
C) пассивті
D) Саналы Ерікті (послепроизвольное)
E) Жігерлі (волевое)
F) Тұрақты
G) еріксіз
H) әдейі
Сұрақ №4
V3 Жаңа экскурсия дайындаудың кезеңдері:
A) Экскурсияның мақсаттары мен міндеттерін анықтау
B) Маршрут хронологиясы
C) Тақырыбын анықтау
D) Библиография дайындау мен қажетті әдебиеттер таңдау
E) Нысан карточкаларын дайындау
F) Маршрутты сипаттау
G) Маршрутты айналып өту немесе айналып жүру
H) Уақытын анықтау
Сұрақ №5
V3 Объект карточкасына кіретін ақпарат:
A) Ескерткішке байланысты тарихи оқиға
B) Нысанның тек қазіргі атауы
C) Нысанның тек бастапқы атауы
D) Ескерткішті қорғау (кімге белгіленген)
E) Нысандарды бағалау
F) Ескерткіш қандай экскурсияларда қолданылады
G) Нысанның табиғи айналасы
H) Сұрақ №6
V3 Экскурсияның технологиялық картасының негізгі беті:
A) Экскурсанттар туралы ақпарат
B) Методикалық ескертулер
C) Экскурсияны белгілеген күн
D) Туристік мекеменің іс-әрекеті туралы нақты сипаттама
E) Экскурсия тақырыбының атауы
F) Экскурсия жүргізудің техникасы
G) Экскурсия мақсаты мен міндеттері
H) Экскурсия кезіндегі аялдамалар
Сұрақ №7
V3 Экскурсияның технологиялық картасының негізгі беті:
A) методикалық ережелер
B) Экскурсиялық мекеменің атауы
C) Маршрут ұзақтығы
D) Туристік мекеменің қызметі туралы нақты ақпарат
E) Экскурсияны құрушылардың аты-жөні мен лауазымы
F) Экскурсия жүргізудің техникасы
G) Экскурсияның мақсаты мен міндеттері
H) Экскурсия кезіндегі аялдамалар
Сұрақ №8
V3 Экскурсияның технологиялық картасының екінші бетінде :
A) Экскурсия мақсаты
B) Экскурсияны белгілеген уақыт
C) Нысандар белгіленген маршрут сызбасы
D) Экскурсиялық мекеменің атауы
E) Экскурсия жүргізудің техникасы
F) Экскурсияны құрушылардың аты-жөні мен лауазымы
G) Экскурсия міндеттері
H) Методикалық ережелер
Сұрақ №9
V3 Мазмұны бойынша тарихи экскурсиялар бөлінеді:
A) тарихи-өлкетанушылық
B) библиографиялық
C) әдеби-биографиялық
D) тарихи-өндірістік
E) тарихи-театрлық
F) этнографиялық
G) тарихи-биографиялық
H) архитектура – қала құрылыстық
Сұрақ №10
V3 Экскурсияны тыңдау карточкасы келесі пункттерді құрайды:
A) экскурсия түрі
B) өткізу орны
C) топтың құрамы
D) экскурсияны жүргізу техникасы
E) экскурсияның аты мен тақырыбы
F) экскурсовод туралы мәлімет
G) транспорт түрі
H) экскурсоводтың біліктілігі
Сұрақ №11
V3 Экскурсияға кіргізілген нысандарды бағалау критерийлері:
A) нысанның танымалдығы
B) нысанның айқындылығы
C) нысанның көлемі
D) қаланың орталығында орналасуы
E) қаланың тарихындағы рөлі
F) нысанның мекенжайы
G) нысанның биіктігі
H) нысанның көрінісі
Сұрақ №12
V2  Экскурсияның функциялары: A) мәдени бос уақытты ұйымдастыру B) ақпараттар C) физиологиялық D) тарихи-мәдени E) спорттық F) тәрбиелік G) спорттық H) этикалық Сұрақ №13
V2  Экскурсияның функциялары:
A) мәдени ой-өрісті кеңейту
B) тарихи-мәдени
C) физиологиялық
D) адамның қызығушылығын қалыптастыру
E) этикалық
F) спорттық
G) ғылыми насихаттау
H) тақырыптық
Сұрақ №14
V2 Экскурсилар қатысушылардың құрамы және саны бойынша болады:
A) қарт адамдар үшін
B) жекеленген
C) жергілікті халық үшін
D) келуші туристер үшін
E) қажылыққа барушылар үшін
F) «қиын» жасөспірімдер үшін
G) жұмыссыздар үшін
H) әуесқойлар үшін
Сұрақ №15
V2 Өткізу формасы бойынша экскурсиялар болуы мүмкін:
A) қала сыртындағы экскурсия
B) қалалық экскурсия
C) дәріс-экскурсия
D) мұражайлық экскурсия
E) есеп беру-экскурсия
F) оқыту экскурсия
G) әңгіме-экскурсия
H) жарнамалық экскурсия
Сұрақ №16
V2 Логика заңдарының санына кіреді:
A) үйлеспеушілік
B) дәлелдер
C) ақыл қорытындылары
D) тепе-теңдік
E) жеткілікті іргесі
F) ой-пікірлер
G) бірлесу
H) талдау
Сұрақ №17
V2  Экскурсия кіріспесіне талаптар:
A) тақырыпты сапалы меңгеру
B) қысқа айтушылық
C) ақпараттылық
D) өнегелілік
E) қызығушылық тудыру
F) әдістемелік безендіру
G) тарихи-мәдени бағалылық
H) этнографиялылық
Сұрақ №18
V2  Экскурсиялар мазмұны бойынша болады :
A) экскурсия-дәріс
B) археологиялық
C) жаяу
D) оқу
E) автобустық
F) этнографиялық
G) экскурсия-серуендер
H) табиғаттанушылық
Сұрақ №19
V2  Экскурсиялар өткізу орны бойынша болады :
A) қалалық
B) теплоходтық
C) шолу
D) қала сыртындағы
E) автобустық
F) балаларға арналған
G) жаяу
H) мұражайлық
Сұрақ №20
V2  Тақырыптық экскурсияларды белгілеңіз:
A) археологиялық
B) сынама
C) жаяу
D) өндірістік
E) ғылыми-атақты
F) шолу
G) оқу
H) әдебиеттік
Сұрақ №21
V2  Табиғаттанушылық экскурсиялар бөлінеді:
A) ботаникалыққа
B) геологиялыққа
C) гидрологиялыққа
D) жүйелілікке
E) тақырыптыққа
F) танымдыққа
G) жарнамалыққа
H) Саябақ жоспарымен таныстыратын экскурсияларға
Сұрақ №22
V2 Архитектуралық-қала құрылыстық экскурсиялар мыналарға бөлінеді:
A) қаланың архитектуралық құрылысын көрсететін экскурсиялар
B) ескерткіш орындарын көрсететін экскурсиялар
C) экзотикалық орындарды көрсететін экскурсиялар
D) белгілі кезеңдегі архитектуралық құрылысты көрсететін экскурсиялар
E) мұражай үйлерін көрсететін экскурсиялар
F) ойын-сауық орталықтарын көрсететін экскурсиялар
G) заманауи құрылыстарды көрсететін экскурсиялар
H) саябақтар және гүл бақтарын көрсететін экскурсиялар
Сұрақ №23
V2  Өнертану экскурсияларына жататын:
A) әдеби-биографиялық
B) тарихи-театралды
C) тарихи-музыкалық
D) мүсінші студиясы
E) тарихи-әдеби
F) өндірістік-тарихи
G) әдеби-өнер
H) жаңа ғимараттармен экскурсииялар
Сұрақ №24
V2 «Экскурсовод портфелі» – ол…:
A) документ көшірмелері
B) экскурсия тақырыбындағы кітаптар
C) экскурсанттар туралы мәліметтер
D) суреттер мен көшірмелер
E) суреттері бар папка
F) объекттер тізімі
G) маршрут схемасы
H) методикалық өңдеу
Сұрақ №25
V2 Экскурсовод шеберлігінің сипаттамалары::
A) экскурсия әдістемесін білу қажет
B) жақсы физикалық дайындық
C) батылдылық
D) экскурсия жүргізу методикасын терең білуі керек
E) вокалдық қасиеті бар
F) автокөлікті жүргізе білу
G) кең өркениет, эрудиция, мәдениеттің жоғары деңгейі
H) айтысқа түсу шеберлігі
Сұрақ №26
V2 Автобус маршрут әзірлеу кезінде басшылыққа алуы қажет:
A) «Жолда жүру ережелері»
B) мәдени мұра туралы заң
C) халықаралық стандарттар
D) «Жолаушыларды тасымалдау ережесі»
E) көрсету әдіс-тәсілдері
F) әңгімелеу әдіс-тәсілдері
G) «Транспорттық көлік Жарғысы»
H) Сұрақ №27
V2 Экскурсия тақырыбы бойынша міндетті құжаттама:
A) экскурсоводтардың жеке мәтіндері
B) әдістемелік әдістер тізімі
C) тыңдау карточкасы
D) шығармашылық тақырыптар тізімі
E) шығармашылық ұжымның тізімі
F) объект карточкасы
G) экскурсияның технологиялық картасы
H) объекттер тізімі
Сұрақ №28
V2 Экскурсия тақырыбы бойынша міндетті құжаттама:
A) әдістемелік әдістер тізімі
B) тақырыптық экскурсия жүргізетін экскурсоводтардың тізімі
C) әдістемелік әдістер тізімі
D) объект карточкасы (паспорты)
E) объекттер тізімі
F) тыңдау карточкасы
G) экскурсияның схемасы (карта)
H) шығармашылық топтар тізімі
Сұрақ №29
V2 Экскурсиялық маршрутты құрудағы талаптар:
A) экскурсия кезінде объекттер арасы 10-15 минут уақыттан аспау керек
B) экскурсия кезінде объекттер арасы 20-25 минут уақыттан аспау керек
C) халықаралық стандарттар
D) санитарлық таза, соның ішінде жайлы аялдамалардың болуы
E) әдістемелік нұсқаулар
F) арнайы оқу-әдістемелік әдістері
G) логикалық ретпен объектілерді көрсету
H) Сұрақ №30
V2 Жаңа экскурсия дайындаудың сатылары:
A) экскурсиялық объекттерді таңдау және оқу
B) маршрут хронологиясы
C) тақырыпты ашу
D) «экскурсовод портфелін» жинау
E) объекттің карточкасын толтыру
F) маршрут сипаттамасы
G) жеке мәтіндерді құру
H) уақытты таңдау
Сұрақ №31
V2 Жаңа экскурсия дайындаудың сатылары:
A) маршрут хронологиясы
B) тақырып таңдау
C) тақырыпты ашу
D) экскурсиялық материалдардың көздерін анықтау
E) объекттің карточкасын толтыру
F) экскурсиядағы бақылау мәтінін дайындау
G) маршрут сипаттамасы
H) уақытты таңдау
Сұрақ №32
V2 Жаңа экскурсия дайындаудың сатылары:
A) маршрут хронологиясы
B) экскурсия жүргізудегі шеберлігі
C) маршрут сипаттамасы
D) технологиялық картаны құру
E) объекттің карточкасын толтыру
F) экскурсия өткізуге рұқсат алу
G) тақырыпты ашу
H) уақытты таңдау
Сұрақ №33
V2 Архитектуралық экскурсияның объекттері:
A) ландшафт өнер ескерткіштері
B) табиғи ескерткіштер
C) табиғи ландшафттар
D) монументалдық-бейнелеу өнер ескерткіштері
E) хайуанаттар бағы (зоопарки)
F) ғимараттардың суреттері
G) гравировка (нақыш)
H) сәулетшілер өмірі мен шығармашылығына байланысты ескерткіштер
Сұрақ №34
V2 Архитектуралық стильге жататындар:
A) фронтон
B) Күмбез
C) эклектика
D) балкон
E) конструктивизма
F) ғимараттардың суреттері
G) модерн
H) пилон
Сұрақ №35
V2 Архитектуралық стильге жататындар:
A) барокко
B) балка
C) қоршау
D) рококо
E) пилон
F) киоск (дүңгіршек)
G) готика
H) көше шамдары
Сұрақ №36
V2 Архитектуралық экскурсияларда қолданылатын арнайы терминдер:
A) пандус
B) баллюстрада
C) шар
D) көрсетілім
E) әңгімелеу
F) сюжет
G) композиция
H) арка
Сұрақ №37
V2 Архитектуралық экскурсияларда қолданылатын арнайы терминдер:
A) сюжет
B) көрсетілім
C) ансамбль
D) күмбез
E) щар
F) әңгімелеу
G) фронтон
H) композиция
Сұрақ №38
V2 Шағын архитектуралық формаларға жатады:
A) субұрқақтар
B) өнеркәсіптік ғимараттар
C) зауыттар
D) күркелер
E) көпірлер
F) қорғандар
G) қоршаулар
H) ансамбльдер
Сұрақ №39
V2 Көрсетілімнің міндеті:
A) көрсетілімнің дұрыс таңдалған нүктелері
B) көрсетілімге ең тиімді уақыт
C) экскурсанттар алдында тұрған экскурсиялық объектті көрсету
D) көрсетілімнің сюжеттілігі
E) тақырыптан тыс объекттерден экскурсанттар назарын басқаға аудара білу
F) жоқ болып кеткен объектті көрсету (тек суреттерде бар)
G) сол жерде болған тарихи оқиғаны көрсету
H) Сұрақ №40
V2 Экскурсиялық әңгімелеуге қойылатын талаптар:
A) қисындылық, ықшамдылық
B) қолжетімділік
C) қарапайымдылық
D) көрсетіліммен байланыс
E) әңгімелеудің сюжеттілігі
F) әңгімелеудің идеялылығы
G) тақырыптылық, нақтылық
H) тарихи тұлғаның әрекеттерін көрсету
Сұрақ № 41
V2 Көрсетілім талаптарына жатады:
A) көрсетілімнің дұрыс таңдалған нүктелері
B) экскурсанттар алдында тұрған экскурсиялық объектті көрсету
C) жоқ болып кеткен объектті көрсету (тек суреттерде бар)
D) көрсетілімге ең тиімді уақыт
E) тарихи тұлғаның әрекеттерін көрсету
F) көрсетілімнің сюжеттілігі
G) тақырыптан тыс объекттерден экскурсанттар назарын басқаға аудара білу
H) сол жерде болған тарихи оқиғаны көрсету
Сұрақ №42
V2 Экскурсиядағы әңгімелеудің ерекшеліктері:
A) әңгімелеудің қозғалыс жылдамдығына тәуелділігі
B) сюжеттілік
C) белсенділік
D) әңгімелеудің көрсетілімге тәуелділігі
E) әңгімелеудің адрестілігі
F) логикалық реттілік
G) алдын ала шолу
H) объектті жете бақылау
Сұрақ №43
V2 Қосалқы мұражайлық қорға жатады:
A) экспозиция
B) схемалар, кестелер
C) мұражай коллекциясы
D) үлгілер, макеттер
E) негізгі мұражайлық қор
F) экспонаттар
G) карта жоспарлары
H) көшірмелер
Сұрақ №44
V2 Шағын архитектуралық формаларға жатады:
A) зауыттар
B) өнеркәсіптік ғимараттар
C) көше шамдары
D) дүңгіршектер
E) көпірлер
F) қорғандар
G) қоршаулар
H) ансамбльдер
Сұрақ №45
V2 Негізгі мұражайлық қорға жатады:
A) экспозициялар
B) нобай
C) мұражай коллекциясы
D) модельдер, макеттер
E) реконструкциялар
F) экспонаттар
G) үлгі
H) кесте
Сұрақ №46
V2 Қазақстанның бұрынғы астаналарын көрсетіңіз:
A) Павлодар
B) Орынбор
C) Қызылорда
D) Семей
E) Алматы
F) Омбы
G) Түркістан
H) Тараз
Сұрақ №47
V2 Қазақстан мен Ресейдің бірігуінен кейін бекініс ретінде қалыптасқан Қазақстан қалалары:
A) Шымкент
B) Ақтау
C) Верный
D) Тараз
E) Павлодар
F) Түркістан
G) Орал
H) Семей
Сұрақ №48
V2 Қазақстан аумағындағы петроглифтер:
A) Ешкіөлмес
B) Таңбалы
C) Альтамира үңгірі
D) Костенки
E) Тамғалы
F) Якима
G) Хорсшу-Каньон
H) Чумашилік әшекейленген үңгірі
Сұрақ №49
V2 Дүниежүзілік ЮНЕСКО тізіміне енген Қазақстанның экскурсиялық объектілері
A) Айша-Бибі кесенесі
B) Шарын каньоны
C) Ақсу-Жабагылы қорығы
D) Тамғалы тастары
E) Әнші құмдар
F) Байтерек монументі
G) Ходжа Ахмеда Яссауи кесенесі
H) Сары арқа-даласы және Солтүстік Қазақстан көлі
Сұрақ №50
V2 Астана қаласында уникальды құрылыс салған шетел архитекторлары:
A) Ренцо Пьяно
B) Сергей Скуратов
C) Заха Хадид
D) Норман Фостер
E) Рэм Колхас
F) Сантьяго Калотрава
G) Кисе Курокава
H) Манфредди Николетти
Сұрақ №51
V2 Ұлы Жібек Жолы кезіндегі Қазақстанның ежелгі қалалары:
A) Суяб
B) Жоғарғы Барысхан
C) Қашғария
D) Шаш
E) Тараз
F) Яссы
G) Ақсу
H) Хорезм
Сұрақ №52
V2 Ұлы Жібек Жолы кезіндегі Қазақстанның ежелгі қалалары:
A) Жоғарғы Барсхан
B) Каялык
C) Тальхиз
D) Кащгар
E) Тебриз
F) Хорезм
G) Мерв
H) Шавгар
Сұрақ №53
V2 Экскурсияда қызмет көрсетудің бабын табушы тобы:
A) Тұрғылықты тұрғындар
B) Балалар
C) педагогтар
D) Арнайы еңбекшілер категориясы
E) қонақ үйде демалушылар
F) жастар
G) Ауыл тұрғындары
H) Ауыл шаруашылығымен айналсушы жұмысшылар
Сұрақ №54
V2 Экскурсияда Қызмет көрсетудің бабын табушы топтар:
A) оқушылар
B) тұрғылықты тұрғындар
C) Шетел туристері
D) Педагогтар
E) Қонақ үйде демалушылар
F) Шипажайда демелушылар
G) Арнайы еңбекшілер категориясы
H) Ауыл шаруашылығымен айналысушы жұмысшылар
Сұрақ №55
V2 Стандартты емес тематикалық экскурсияға жатады:
A) Жазушының немесе әдебиет саңлақтарыының өмір сүрген жеріне саяхаттау
B) Табиғатқа экскурсия
C) Ұлттық тағамдарды дегустация жасау экскурсиясы
D) Ботаникалық баққа экскурсия
E) экскурсии с участием в сельскохозяйственном производстве
F) Қалаға экскурсия
G) Зоопаркке бару экскурсиясы
H) Тарихи орындарға экскурсия
Сұрақ №56
V2 Мұражайлық заттың қасиеті:
A) Құжаттау
B) Ақпараттылық
C) Айқындық
D) тартымдылығы
E) ғылымилық
F) идеялылық
G) бейнелілік
H) көркемділігі
Сұрақ №57
V2 Экскурсияда қойылатын келесі талаптар :
A) Әңгімелеудің мәнерлігі
B) көрсетудің қолжетімділігі
C) ақпараттың анықтылығы
D) қарапайымдылық
E) Әңгімелеудің көркемділігі
F) мәннің маңыздылығы
G) материалды ұсынуның позитивтілігі
H) ныснады баяндаудың анықтылығы
Сұрақ №58
V2 Атақты ғалым-экскурстанттар:
A) Ф.Л. Курлат
B) В. Даль
C) Л. Бархаш
D) Н.К. Крупская
E) Б.В. Емельянов
F) Л.В. Луначарский
G) К.Д.Ушинский
H) Ч. Валиханов
Сұрақ №59
V2 Экскурсия жүргізудегі техника мынадай ұйымдасқан сұрақтардан тұрады:
A) топтың автобуста орналасуы
B) экскурсоводтың топппен танысуы
C) автобустан шығу
D) жүргізушімен жұмыс
E) автобус ішіндегі жұмыс
F) Әңгімелеудің методикалық қолданысы
G) Көрсетудің методикалық қолданысы
H) экскурсанттардың автобустан объектке қарай қозғалысы
Сұрақ №60
V2 Экскурсия жүргізудегі техника мынадай ұйымдасқан сұрақтардан тұрады:
A) Топтың нысан қасында орналасуы
B) Топтың автобус ішінде орналасуы
C) жүргізушімен жұмыс
D) экскурсоводтың орыны
E) экскурсиядағы үзіліс
F) автобус ішіндегі жұмыс
G) Көрсетудің методикалық қолданысы
H) Әңгімелеудің методикалық қолданысы
Сұрақ №61
V2 Экскурсия жүргізудегі техника мындай ұйымдасқан сұрақтардан тұрады:
A) Жүргізушімен жұмыс
B) Сұраққа жауап
C) Автобус ішіндегі жұмыс
D) Көрсетудің методикалық қолданысы
E) Уақытты бақылау
F) микрофонмен жұмыс
G) Әңгімелеудің методикалық қолданысы
H) автобуста топты орналастыру
Сұрақтар номері Дұрыс жауаптар
1 C
2 C
3 C
4 E
5 A
6 A
7 B
8 E
9 E
10 D
11 C
12 E
13 E
14 D
15 B
16 A
17 C
18 D
19 E
20 B
21 E
22 A
23 C
24 D
25 D
26 B
27 C
28 E
29 B
30 D
31 B
32 D
33 E
34 A
35 A
36 B
37 D
38 A
39 D
40 B
41 B
42 B
43 B
44 D
45 E
46 A
47 D
48 C
49 B
50 A
51 C
52 A
53 A
54 E
55 C
56 A
57 B
58 D
59 B
60 A
61 C
62 E
63 C
64 C
65 E
66 B
67 E
68 E
69 A
70 E
71 E
72 E
73 A
74 C
75 D
76 B
77 E
78 A
79 B
80 D
81 B
82 D
83 B
84 B
85 E
86 D
87 B
88 C
89 D
90 D
91 E
92 B
93 A
94 B
95 C
96 B
97 D
98 E
99 C
100 B
101 D, F
102 A, E
103 A, F
104 B, D
105 C, F
106 A, F
107 B, E
108 A, C
109 C, D
110 A, B
111 B, E
112 A, F
113 C, F
114 C, D
115 A, D
116 B, F
117 B, F
118 D, F
119 A, D
120 C, F
121 A, C
122 A, F
123 D, F
124 A, D
125 A, F
126 D, F
127 A, E
128 A, F
129 E, F
130 A, E
131 E
132 B, D
133 C, D
134 A, C
135 A, E
136 C, E
137 C, F
138 B, E
139 A, C
140 B, F
142 D, E
143 A, C
144 C, F
145 C, D
146 C, D
147 D, F
148 A, B
149 B, D
150 A, C
151 A, C
152 D, F
153 B, E
154 C, D
155 C, E
156 D, F
157 A, C
158 C, D
159 A, C
160 C, E
161 A, C
162 B, C
163 A, C
164 A, C
165 C, D
166 A, C
167 C, E
168 A, F
169 D, E
170 A, D
171 A, D
172 B, D
173 A, E
174 B, D
175 C, D
176 B, D
177 A, D
178 A, C
179 B, C
180 A, D
181 B, D
182 A, E
183 C, F
184 C, D
185 B, D
186 D, E
187 D, F
188 A, D
189 B, D
190 D, F
191 A, D
192 C, F
193 A, D
194 D, F
195 B, D
196 C, D
197 A, D
198 A, D
199 A, D
200 C, F
201 A, D E
202 D, F, H
203 A, D, G
204 A, D, G
205 A, D, F
206 A, C, E
207 B, C, E
208 A, C, G
209 A, F, G
210 A, D, E
211 A, B, F
212 A, B, F
213 A, D, G
214 B, C, D
215 C, F, H
216 A, D, E
217 B, C, E
218 B, F, H
219 A, D, H
220 A, D, H
221 A, B, C
222 A, D, G
223 B, C, D
224 A, D, E
225 A, D, G
226 A, D, G
227 A, D, G
228 B, D, G
229 A, D, G
230 A, D, G
231 B, D, F
232 B, D, F
233 A, D, H
234 C, E, G
235 A, D, G
236 A, B, H
237 C, D, G
238 A, D, G
239 C, F, G
240 A, D, G
241 A, D, G
242 A, D, E
243 B, D, G
244 C, D, G
245 A, C, F
246 B, C, E
247 C, E, H
248 A, B, E
249 D, G, H
250 D, G, H
251 A, E, F
252 B, C, H
253 B, F, G
254 A, C, F
255 A, C, E
256 B, C, D
257 C, F, G
258 A,C, E
259 B, C, H
260 A, D. E
261 B, E, F

Приложенные файлы

  • docx 18224106
    Размер файла: 182 kB Загрузок: 0

Добавить комментарий