тест сонгы


05_01_01_ жалпы дәрігерлік тәжірибе (ЖДТ) каз
05_жалпы дәрігерлік тәжірибе
01_ жалпы дәрігерлік тәжірибе
01_ЖТД жұмысын ұйымдастыру (менеджмент)
{Семестр}=14$$$001
МӘСК бойынша мүгедектікті мойындаудң басты белгісі қандай
А) Науқастың жасы
В) Ем кезіндегі дефект орындары
С) Науқас жұмыс істейтін мекеменің сұранысы
D) Қолайсыз еңбектік болжам
Е) Науқастың диагнозы
{Дұрыс жауап}= D
{Күрделілігі}= 1
. А.А.Баранова, И.Н.Денисова, А.Г.Чучалина. - М., 2007. -1584с.)
{Курс}= 6
$$$002
Жұмыс істейтін 3-топтағы мүгедек, диагнозы: постинфаркті кардиосклерозбен жағдайының төмендеуімен дәрігерге келді. ЭКГ-де: қарыншалық экстрасистолия. Осындай жағдайда уақытша еңбекке жарамсыздық парағы беріледі:
А) 1 ай
В) 2 ай
С) 3 ай
D) 4 ай
Е) Болжамға байланысты мерзімге дейін
{Дұрыс жауап}= E
{Күрделілігі}= 1
. А.А.Баранова, И.Н.Денисова, А.Г.Чучалина. - М., 2007. -1584с.)
{Курс}= 6
$$$003
Қазақстан Республиксы азаматтарына мүгедектік топты бекіту үшін, медико-әлеуметтік экспертиза ережелеріне сәйкес үкіметпен бекітілген және науқастар мүгедектікке құжат тапсыру құқығына және тиісті барлық жеңілдіктерге ие бола алады. Осы құжатттың уақыты мен күнін көрсетіңіз?
А) 2005 жылдың 20 шілде № 750 Үкіметтік бекітілім
В) 2005 жылдың 10 шілде № 751 Үкіметтік бекітілім
С) 2005 жылдың 15 шілде № 755 Үкіметтік бекітілім
D) 2005 жылдың 25 шілде № 756 Үкіметтік бекітілім
Е) 2005 жылдың 05 шілде№ 758 Үкіметтік бекітілім
{Дұрыс жауап}= A
{Күрделілігі}= 1
{Оқулық}= (2005 жылдың 20 шілде № 750 Үкіметтік бекітілім)
{Курс}= 6
$$$004
Отбасылық дәрігер қабылдауына жанұя қаралды, бұл жанұяда бір уақытта екі бала ауырған. Екі баланың күтімі бойынша беріледі.
А) Уақытша еңбекке жарамсыздығының бір парағы
В) Отбасының бір мүшесіне жеке уақытша еңбекке жарамсыздық парағы
С) Отбасы мүшесінің әрбіреуіне екі уақытша еңбекке жарамсыздығының парағы
D) Сырқат бала күтімі жайлы анықтама
Е) Уақытша еңбекке жарамсыздығының парағы бала күтімі бойынша берілмейді
{Дұрыс жауап}= A
{Күрделілігі}= 1
. А.А.Баранова, И.Н.Денисова, А.Г.Чучалина. - М., 2007. -1584с.)
{Курс}= 6
$$$005
3- топтағы мүгедек, аптасына 2-3 рет болатын тұншығуға шағымданады, жеңіл жұмыс істейді, ЖРВИ-мен ауырғаннан кейін уақытша еңбекке жарамсыз болды. Осы науқастың аурухана парағында жұмыссыздықтың қай түрі көрсетілуі керектігін көрсетіңіз?
А) Жалпы ауру.
В) Кәсіби ауру
С) Кәсіби жарақат
D) Тұрмыстық жарақат
Е) Карантин
{Дұрыс жауап}= А
{Күрделілігі}= 2
. А.А.Баранова, И.Н.Денисова, А.Г.Чучалина. - М., 2007. -1584с.)
{Курс}= 6
$$$006
Науқас И., ЖРВИ диагнозымен уақытша еңбекке жарамсыздық парағы 18.10 нен 20.10 күнге дейін берілген, онда 20.10. күні дәрігер қабылдауына келуі көрсетілген. Ал науқас 25.10күні жағдайының нашарлауымен дәрігерге келді. Ол қала сыртына шығып кеткен. R- граммада оң жақ өкпенің төменгі бөлігінде инфильтрация ошағы анықталды. Осы науқасты жүргізу әрнекеті және аурухана парағын қалай толтырады?
А) 21.10 бастап ұзарту (режим бұзылуын көрсету), амбулаторлы ем.
В) 25.10 - нен ұзарту, ауруханаға жатқызу.
С) 25.10-нен бастап жаңа ауруханалық парақ ашу, амбулаторлы ем
D) 25.10-нан бастап ұзарту (режим бұзылуын көрсету), амбулаторлы ем.
Е) 25.10-нан бастап ұзарту (режим бұзылуын көрсетпеу), амбулаторлы ем.
{Дұрыс жауап}= D
{Күрделілігі}= 2
. А.А.Баранова, И.Н.Денисова, А.Г.Чучалина. - М., 2007. -1584с.)
{Курс}= 6
05_01_02 Жалпы дәрігерлік тәжірибе (ЖДТ) қаз
Жалпы дәрігерлік тәжірибе 05_
Тақырып «Жалпы дәрігерлік тәжірибе» 01_
Тақырыпша «Госпитализацияға дейінгі этапта жедел медициналық жәрдем беру»_02
$$$001
ЭКГ-мониторингінде бақылаудағы науқаста кекнеттен естен тану болды. Қарашығы кеғейген.Тері жабындылары бозғылт – сұр түсті.Ұйқы артериясында пульс анықталмайды,тыныс жоқ. ЭКГ- да ретсіз, сирек, күрт деформацияланған, әр түрлі биіктіктегі, көлемдегі толқындар, жиілігі минутына 600-ге дейін жететін жоғары амплитудалы. Науқаста бірінші кезекте қандай себептер дамуы мүмкін?
A) Қарыншалар фибрилляциясы
B) Қарыншалар тыпыры
C) Қарыншалық аритмия
D) Қарыншалық тахикардия
E) Жыпылық аритмиясы
{дұрыс жауабы }= A
{қиындық }= 2
{оқулық }= (Справочник врача скорой и неотложной медицинской помощи, под ред. М.В. Гринева и И.Н. Ершовой.,2000г)
{Курс}=7
$$$002
Науқас 23 жаста, кафеде тамақтанғаннан кейін 1,5-2,0 сағаттан кейін жүрек айну, құсу, ішінде ауырсыну, диарея басталған. Түскі ас кезінде қуырылған ет, тәтті бәліш, шоколад жеген, кофе ішкен.Науқаста осы жағдайды қандай микроорганизм шақыруы мүмкін ?
А) Eschechia coli
B) Proteus mirabilis
C) Salmonella typhimurium
D) Staphilococcus aureus
E) Streptococcus faecalis
{ дұрыс жауабы }= С
{қиындық }= 2
{оқулық}=(Справочник врача скорой и неотложной медицинской помощи, под ред. М.В. Гринева и И.Н. Ершовой.,2000г)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$003
Қарау кезінде: науқаста тері жабындылары бозғылт,тер басқан. Мойын көк тамыры ісінген. АҚҚ- 180/100 мм.сын.бағ ЖСЖ 90 рет 1 минутта, пульс асимметриялы. Тамыр шоғырының кеңеюуі анықталады. Қолқа жолында систолалық шуыл естіледі. Пальпация кезінде іші жұмсақ, мезогастрида пульсация беретін түзіліс анықталады. Экспресс-тест тропонинмен (-). ЭКГ- да тәждік жеткіліксіздік белгілері, миокардта ошақты өзгерістер, сол қарынша гипертрофиясы анықталды.Науқастағы симптомокомплекстің мүмкін болатын себебін көрсетіңіз.
A) Гипертониялық ауру
B) Тұрақсыз стенокардия
C) ӨАТЭ
D) Қолқаның жайылған аневризмасы
E) Гипертониялық криз
{ дұрыс жауабы }= Д
{қиындық }= 2
{оқулық}==(Справочник врача скорой и неотложной медицинской помощи, под ред. М.В. Гринева и И.Н. Ершовой., 2000г)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$004
Науқас 42жаста, бірнеше жыл бронх демікпесімен сырқаттанған .Аптасына бірнеше рет болатын тұншығу ұстамасына шағымданады. Дипроспан инъекциясынан кейін тұншығу ұстамасы бір ай көлемінде мазаламаған. Бірақ қ абылдауға келер алдында беротекпен басылмайтын жөтел мен ентігу пайда болған. Түнде жағдайы нашарлаған.Қарау кезінде: науқас мәжбүрлік қалыпта,айқын ентігу, алыстан сырылдар естіледі.Осы жағдайда қандай ем тағайындау тиімді?
A) Фенотерол, оттегі
B) Вентолин небулайзер арқылы,оттегі
C) Преднизолон 30-60 мг в/і, оттегі
D) Метилпреднизолон 120 мг, фенотерол, оттегі
E) Преднизолон 30 мг в/і, эуфиллин в/і, оттегі
{ дұрыс жауабы }= Е
{қиындық }= 2
{оқулық}=Справочник врача скорой и неотложной медицинской помощи, под ред. М.В. Гринева и И.Н. Ершовой., 2000г)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$005
Науқас 25 жаста,қабылдау бөлімінде анамнезінде жатыр қосалқыларының кистасы мен қабынуы диагностикаланғаны анықталды. Науқас жүрегінің айнуына, құсуға, ішінің кебуіне нәжісінің шықпауына, ішінің төменгі бөлігінің ауырсынуына, ол ауырсыну ұстама тәрізді,шап аралығына,санға және белге берілетіндігіне шағымданады. Дене қызуы – 38 град. Іші қатайған, пальпация кезінде ауырсынады.
Щеткин - Блюмберг симптомы (+). Науқаста қандай диагноз?
А) Жыныс ағзаларының ісігі.
B) Аналық без апоплексиясы
C) Жатыр трубаларының жыртылуы
D) Жатырдан тыс жүктілік.
E) Киста аяқшаларының айналуы.
{ дұрыс жауабы }= Е
{қиындық }= 2
{оқулық}=(Справочник врача скорой и неотложной медицинской помощи, под ред. М.В. Гринева и И.Н. Ершовой., 2000г)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$006
Науқас 55жаста, кенеттен дамыған ентігуге шағымданады. Анамнезінде аяқтарында тромбофлебит болған. Қарау кезінде: бетінде және кудесінің жоғарғы бөлігінде цианоз. Мойын көк тамыры ісінген, пульсация сезіледі.Өкпесінде әлсіз везикулярлы тыныс, шектелген аймақта ұсақ көпіршікті сырылдар естіледі. ТАЖ – 25рет минутына. Жүрек шекарасы оңға қарай ығысқан. Дем алу кезінде күшейетін эпигастри маңайында і пульсация анықталады. Аускультация кезінде өкпе артериясында 2 тон акцентi естіледі.АҚҚ 90/60 мм.сын.бағ. ЖСЖ 100рет минутына. Осы жағдайда ЭКГ- да мүмкін болатын өзгерісті көрсетіңіз:
A) Патологиялық тісше Q, ST сегментінің көтерілуі, Т тісшесінің инверсиясы
B) S1, QIII, TIII. оң жақ бөліктеріне күш түсу белгілері.
C) ST сегментінің бірнеше бөліктерде көтерілуі
D) ЖЭО солға ауытқуы, сол қарынша гипертрофиясы
E) ST сегментінің төмендеуі
{дұрыс жауабы }= В
{қиындық }= 2
{оқулық}=(Справочник врача скорой и неотложной медицинской помощи, под ред. М.В. Гринева и И.Н. Ершовой.,2000г)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$007
2.Науқас 42 жаста,төс арты мен эпигастри амймағындағы қарқынды батып ауыратын ауырсынуға шағымданады. ЭКГ да: RII,III,AVF, тісшесінің төмен вольтажы депрессия интервалы STII, III, AVF. Қандай тексерулерді бірінші деңгейде қолдану керек?
A) Жалпы қан анализі
B) Қандағы холестерин, триглицеридтер
C) Кардиоспецификалық ферменттер (тропонин немесе МВ-КФК)
D) ЭКГ холтерлі мониторингі
E) ЭхоКГ
{дұрыс жауабы }= C
{қиындық }= 2
{оқулық}=Справочник врача скорой и неотложной медицинской помощи, под ред. М.В. Гринева и И.Н. Ершовой.,2000г)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$008
Жедел аппендициттің, атипиялық көрінісінің сипаты құрт тәрізді өсіндінің ретроцекальді орналасуына байланысты диагностика кезінде қиындық тудырады. Неліктен бұл жағдайда науқастарда іш қуысының алдыңғы қабырғасының қатаюуы болмайды?
А) Себебі,қабыну үрдісі ұзақ уақыт бойы париетальді іш қуысына жайылмайды.
B) Себебі, паранефральді қабатта флегмона немесе абсцесс дамиды.
C) Себебі,ағзаның айқын интоксикациялануы болады
D) Себебі,ағзаның сусыздануы болады.
E) Себебі,ішек салдануы болады.
{дұрыс жауабы }= А
{қиындық }= 2
{оқулық}= Справочник врача скорой и неотложной медицинской помощи, под ред. М.В. Гринева и И.Н. Ершовой.,2000г)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$009
Науқас 62жаста, кенеттен АҚҚ 220/100 мм.сын.бағ.көтерілуіне шағымданады. Қатты бас ауырсынуға байланысты айқын ентігу симптомы, тыныс жеткіліксіздігі, ығысқан дем алу дамыды.Өкпесінде әлсіз везикулярлы тыныс, екі өкпенің де төменгі бөліктерінде ұсақ көпіршікті ылғалды сырылдар естіледі. Жүрек тондары тұйыұқталған, ритмі дұрыс, ЖСЖ 100рет минутына.АҚҚ белсенді түсірудің қажеттілігі бар ма?
A) Жоқ ,себебі бұл егде жастағы науқас
B) Жоқ ,себебі бұл жағдай науқасқа қауіп төндірмейді
C) Жоқ ,себебі бұл өкпе патологиясының көрінісі
D) Иа, себебі бұл жағдай науқас өміріне қауіп төндіреді
E) Иа, себебі егде жастағы науқастарда АҚҚ тез түсіру маңызды
{дұрыс жауабы }= D
{қиындық }= 2
{оқулық}= (Справочник врача скорой и неотложной медицинской помощи, под ред. М.В. Гринева и И.Н. Ершовой.,2000г.)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$010
Науқас 72 жаста,омарташы болып істеген, сырқаттануын ара ұясын қысқа дайындап, шөппен жапқаннан кейін жедел ауырып қалған. Бұл науқасқа пневмония диагнозы қойылып, пенициллин тағайындалған. Емдеу кезінде жағдайы нашарлаған: қарқынды ентігу дамыған, тыныс алу жоғарлағанда жөтелу күшейе түскен, әлсіздік пен шаршағыштық пайда болған.Тыныс алу жоғарлағанда өкпеде крепитация естіледі,ол жөтелу кезінде өзгермеген. Преднизолон 40 мг/тәу тағайындалды және біртіндеп мөлшерін 10 мг азайтумен. Қандай емдеу тиімді?
A) Делагил тағайыедау
B) Преднизолон беруді тоқтату
C) Физиоем тағайындау
D) Преднизолон мөлшерін 90 мг дейін жоғарлату
E) Преднизолонды қабылдауды сол мөлшерде қалдыру.
{дұрыс жауабы }= Е
{қиындық }= 2
{оқулық}= Справочник врача скорой и неотложной медицинской помощи, под ред. М.В. Гринева и И.Н. Ершовой.,2000г.)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$011
Науқас әйел қабылдау бөліміне жүрек айну мен қан құсуға шағымданып келді. Объективті: тері жабындылары сарғыш, бауыры тығыз, пальпация кезінде ауырсынуы, кіндік маңы көк тамырының кеңейгені байқалған. Сіз кеңейген өңеш веналарынан қан кетуіне байланысты, Блекмор зондын енгіздіңіз.Өткізілген іс шарадан не күтесіз?
А) Жалпы жағдайының жақсаруы.
В) Қан кетудің мүлдем тоқтауы
С) Қан кетудің уақытша тоқтауы
D) Болатын асқынудың алдын алу
Е) Гемодинамиканың қалпына келуі.
{дұрыс жауабы }= С
{қиындық }= 2
{оқулық}=(Справочник врача скорой и неотложной медицинской помощи, под ред. М.В. Гринева и И.Н. Ершовой.,2000г.)
{Курс}=7}
{Семестр}=14
$$$012
Науқас қабылдау бөліміне жүрек айнуы мен қан құсуына шағымданып келген. Объективті: тері жабындылары сарғыш, бауыры тығыз, , пальпация кезінде ауырсынуы, кіндік маңы көк тамырының кеңейгені байқалған. Сіз кеңейген өңеш веналарынан қан кетуіне байланысты, Блекмор зондын енгіздіңіз.Өткізілген іс шарадан не күтесіз?
А) Жалпы жағдайының жақсаруы.
В) Қан кетудің мүлдем тоқтауы
С) Қан кетудің уақытша тоқтауы
D) Болатын асқынудың алдын алу
Е) Гемодинамиканың қалпына келуі.
{дұрыс жауабы }= С
{қиындық }= 2
{оқулық}=(Справочник врача скорой и неотложной медицинской помощи, под ред. М.В. Гринева и И.Н. Ершовой.,2000г.)
{Курс}=7}
{Семестр}=14
05_01_03_ жалпы дәрігерлік тәжірибе (ЖДТ) каз
05_жалпы дәрігерлік тәжірибе
01_ жалпы дәрігерлік тәжірибе
03_БМСҚО жағдайында балалар аурулары
$$$001
2,5 жастағы балаға шақыру жасалды. Қарағанда оралды сырылдар естіліп тұр, тыныс шығару қиындаған, ТАЖ минутына 38 рет. Өкпесінде қорап сияқты реңді дыбыс, аускультативті өкпенің барлық алаңында құрғақ ысқырықты қатқыл тыныс және ылғалды орташа көпіршікті сырылдар естіледі. Сіздің диагнозыңыз:
А) Жедел пневмония
В) Жедел бронхит
С) Жедел бронхиолит
D) Жедел қарапайым бронхит
Е) Жедел обструктивті бронхит
$$$002
12 жастағы бала. Өршу кезеңінде шырышты және шырышты-іріңді қақырық бөлінумен өнімді жөтелге шағымданады. Ауырғанына 2-3 жыл болған, өршуі жылына 2-3 рет. Өкпесінде қатқыл тыныс фонында тұрақты ылғалды әр түрлі калибрлі сырылдар екі жағынан да естіледі, бұл сырылдар бірнеше ай бойы сақталады. Өкпе рентгенографиясында өкпе суретінің күшеюі байқалады. Сіздің диагнозыңыз:
А) Созылмалы бронхит
В) Рецидивирлеуші бронхит 
С) Созылмалы пневмония
D) Созылмалы облитерирлеуші бронхиолит
Е) Созылмалы обструктивті өкпе ауруы
{Дұрыс жауабы}=А
{Күрделілігі}= 2
{Оқулық}= (Шабалов Н.П. – Детские болезни, Санкт- Петербург, 2000)
{Курс}=7
{Семестр}=13,14
$$$003
6 жастағы бала, 5 жыл бойы пневмонияға байланысты антибактериалды ем қабылдауда. Баланың жалпы жағдайы нашарлаған, интоксикация симптомы жоғарлаған, жөтелі көлемді іріңді қақырық бөлумен, бала селқос, анорексия. Объективті: дене қызуы 39,6º, тері жабындылары боз жер түсті реңмен, жөтел кезінде оң жақ бүйірінде ауырсыну байқалады. Оң жақ жауырын астында тимпаникалық реңмен өкпе дыбысының тұйықталуы байқалады, аускультативті амфорикалық тыныс, металликалық реңмен дыбысты ылғалды сырылдар естіледі. Сіздің диагнозыңыз:
А) Ауруханадан тыс оң жақты сегментарлы пневмония, жедел ағымы, асқынбаған
В) Ауруханадан тыс ошақты пневмония, жедел ағымы, өкпе абсцессімен асқынған
С) Ауруханадан тыс оң жақты ошақты пневмония, жедел ағымы, плевра эмпиемасымен асқынған
D) Ауруханадан тыс оң жақты ошақты пневмония, жедел ағымы, инфекциялық токсикалық шокпен асқынған
Е) Ауруханадан тыс оң жақты ошақты пневмония, жедел ағымы, пиоторокспен асқынған
{Дұрыс жауабы}=В
{Күрделілігі}= 3
{Оқулық}= (Шабалов Н.П. – Детские болезни, Санкт- Петербург, 2000)
{Курс}=7
{Семестр}=13,14
$$$004
10 жастағы бала, кезеңді түрде тыныстың қиындауына шағымданады. Анамнезінен: тыныстың қиындау ұстамалары соңғы 1,5 жыл бойы мазалайды, жылына 3-4 рет қайталанады, өздігінен басылады, түнгі ұстамалар жоқ. Анамнезінде атопиялық дерматит. Кеуде клеткасын объективті қарауда және рентгенологиялық зерттеуде патология анықталған жоқ. Спирография ПСВ мағлұматтары бойынша -85%. Диагноз қойыңыз:
А) Интермиттирлеуші бронх демікпесі, жеңіл дәрежелі ауырлықта
В) Интермиттирлеуші бронх демікпесі,орташа дәрежелі ауырлықта
С) Персистирлеуші бронх демікпесі, жеңіл дәрежелі ауырлықта
D) Персистирлеуші бронх демікпесі, орташа дәрежелі ауырлықта
Е) Персистирлеуші бронх демікпесі, ауыр дәрежелі ауырлықта
{Дұрыс жауабы}= А
{Күрделілігі}=
{Оқулық}= (Шабалов Н.П. – Детские болезни, Санкт- Петербург, 2000)
{Курс}=7
{Семестр}= 13,14
$$$005
3 апталық ұл бала. 40 апталық гестация мерзімінде туылды, салмағы 4000 г. Қарағанда: селқос, ұйқышыл, беті мен тұлғасының ісінгені байқалады. Тілі үлкен, дауысы қарлыққан, қас аралығы кең. Соруы әлсіз. Өмірінің 3-ші күні терісі сарғыш реңге боялды, сарғыштық 2 апта бойы сақталуда. Қандай зертханалық тексерулерді бірінші кезекте диагнозды нақтылау үшін жасалуы керек:
А) Қанда қант деңгейін анықтау
В) Қанда тиреоидты гормондар деңгейін анықтау
С) Кариотипті зерттеу
D) Жалпы билирубинді анықтау
Е) Жалпы қан талдауы
{Дұрыс жауабы}= В
{Күрделілігі}=2
{Оқулық}= (Шабалов Н.П. – Детские болезни, Санкт- Петербург, 2000)
{Курс}=7
{Семестр}=13,14
$$$006
4 жастағы қыз бала, өте ауыр жағдайда ауруханаға жатқызылды. Ауруханаға жатпас бұрын 10 күн бұрын жедел бронхитті басынан өткерді. Қарау кезінде тері жабындылары боз-сұр, цианоз, беті ісінген, ентігуі минутына 60 рет. Жүрек шекарасы көлденең кенейген, әсіресе солға қарай. Жүрек тондары тұйықталған, өкпе артериясы үстінде II тонның акценті, топтық экстрасистолалар естіледі. Жүрек ұшында және V нүктеде I тонға ұқсас реңде систолалық шу орташа қарқындылықта естіледі. Өкпесінде әр түрлі калиберлі ылғалды сырылдар естіледі. Бауыры қабырға доғасынан 3 см шығыңқы. Диагноз қойыңыз.
А) Ревматикалық емес кардит, вирусты этиологиялы, жүректің өткізгіш жүйесінің зақымдалуы, жедел ағымы, ауыр түрі, Н1 «А»
В) Ревматизм, белсенді фазасы, кардит, Н1 «А»
С) Ревматикалық емес кардит, вирусты-бактериалды этиологиялы, жүректің өткізгіш жүйесінің зақымдалуы, жедел ағымы, ауыр түрі, Н2 «Б»
D) Ревматикалық емес кардит, идиопатиялық, жүректің өткізгіш жүйесінің зақымдалуы, жедел ағымы, ауыр түрі, Н2 «Б»
Е) Ревматикалық емес кардит, бактериалды этиологиялы, жүректің өткізгіш жүйесінің зақымдалуы, жеделдеу ағымы, ауыр түрі, Н2 «Б»
{Дұрыс жауабы}=С
{Күрделілігі}= 3
{Оқулық}=(Шабалов Н.П. – Детские болезни, Санкт- Петербург, 2000)
{Курс}=7
{Семестр}=13,14
$$$007
4 айлық бала. Туылғаннан бастап аз салмақ қосады, омырау емген кезде тез шаршап қалады, жиі тұмаумен ауырады. Объективті: мұрын-ауыз ұшбұрышында шамалы цианоз. Жүрек тондары тұйықталған, ырғақты, шу естілмейді. Рентгенограммада үлкен шар тәрізді жүрек анықталды. Болжам диагноз:
А) ТЖА (ВПС). Ашық батал өзегі
В) ТЖА (ВПС). Фалло тетрадасы.
С) ТЖА (ВПС). Эндокард фиброэластоз ы.
D) ТЖА (ВПС). Қарыншааралық перденің ақауы.
Е) ТЖА (ВПС). Жүрекше аралық перде ақауы.
{Дұрыс жауабы}=С
{Күрделілігі}=2
{Оқулық}= (Шабалов Н.П. – Детские болезни, Санкт- Петербург, 2000)
{Курс}=7
{Семестр}=13,14
$$$008
ЖТД қабылдауында 4 айлық бала. Жедел ауырған, таңертең дене қызуы 38,7°С дейін жоғарылаған, селқостық, тәбетінің төмендеуі, мұрын-жұтқыншақ жағынан айқын катаралды өзгерістер, тұмау, жөтел пайда болған. Омырау емеді, дамуы жағынан артта қалу жоқ. Өкпесінде қатқыл тыныс. Диагноз қойыңыз және екпеден медициналық әкету рәсімдеңіз:
A) Гипертермия, мед. әкету 1 аптаға
B) Катаралды баспа, мед. әкету 2 аптаға
C) ЖРА, жеңіл дәрежелі, мед. әкету 1 аптаға
D) ЖРА, орташа дәрежелі, медотвод на 2 недели
E) ЖРА, ауыр дәрежелі, медотвод на 4 недели
{Дұрыс жауабы}=D
{Күрделілігі}=3
{Оқулық}=(Шабалов С.П. Детские болезни, 2000)
{Курс}=7
{Семестр}=13-14
$$$009
ЖТД нәресте өмірінің 5-ші күні патронаж жасау кезінде анықтады: іштің төменгі жағында, аяқ-қолдарда көпіршіктерді байқады, қатпарларда әр түрлі даму кезеңдеріндегі (0,5 см-ден 1,5 см-ге дейінгі диаметрде, іші серозды-іріңді сұйықтықпен толған, көпіршік негізінде эритематозды дақ фонында инфильтрат анықталады). Никольский симптомы теріс. Көпіршікті ашқаннан соң эрозия анықталды. Бұрынғы көпіршік орнында қабыршақ түзілмейді. Баланың жалпы жағдайы бұзылмаған. Дене қызуы субфебрилді. Сіздің диагнозыңыз:
Туа біткен буллезді эпидермолиз
Туа біткен мерез
Лайел синдромы
Эксфолиативті Риттер дерматиті
Пемфигус (нәресте көпіршігі)
{Дұрыс жауабы}=E
{Күрделілігі}=2
{Оқулық}=(Шабалов С.П. Детские болезни, 2000)
{Курс}=7
{Семестр}=13-14
$$$010
ЖТД қабылдауында 6 айлық бала, жүйке-психикалық дамуы 1 эпикризді мерзімге қалыс қалған, анамнезінде ОЖЖ перинаталды зақымдалуы. Денсаулық тобы мен ДТКБ белгілері қандай (денсаулық тобын кешенді бағалау), қайсысы сәйкес келеді:
I топ, 1-ші критерий
I топ, 2-ші критерий
II А топ, 1-ші критерий
II А топ, 2-ші критерий
II Б топ,1-ші критерий
{Дұрыс жауабы}=E
{Күрделілігі}=3
{Оқулық}=(Шабалов С.П. Детские болезни, 2000)
{Курс}=7
{Семестр}=13-14
$$$011
3,5 айлық бала соңғы жылдары 6 рет ЖРА ауырған. Бұл балада инфекционды индекс неге тең?
A) 1,3
B) 1,5
C) 1,7
D) 1,9
E) 2,1
{Дұрыс жауабы}=С
{Күрделілігі}=3
{Оқулық}=(Шабалов С.П. Детские болезни, 2000)
{Курс}=7
{Семестр}=13-14
$$$012
12 жастағы балада үш апта бойы интоксикация фонында жөтел мазалайды. Туберкулезді ерте анықтау үшін, ЖТД нені тағайындаған дұрыс?
Манту сынамасы және кеуде клеткасының рентгенографиясы
Манту сынамасы және кеуде клеткасының рентгеноскопиясы
Манту сынамасы және кеуде клеткасының флюрографиясы
Пирке сынамасы және кеуде клеткасының флюрографиясы
Кох сынамасы және кеуде клеткасының флюрографиясы
{Дұрыс жауабы}=C
{Күрделілігі}=2
{Оқулық}=(Шабалов С.П. Детские болезни, 2000)
{Курс}=7
{Семестр}=13-14
05_01_04_ Жалпы дәрігерлік тәжірибе (ЖДТ) каз
05_жалпы дәрігерлік тәжірибе
01_ жалпы дәрігерлік тәжірибе
04_БМСҚО жағдайында ішкі аурулар
$$$001
Бронхоэктазбен ауыратын науқастақатты жөтелден кейін аяқасты сол жақ кеудесінде ауырсыну және ентігу пайда болған. қарау кезінде сол жақ кеуде клеткасы тыныс алу актісінен қалып отырады және қабырға аралықтары шығынқыраған; перкуторлы - тимпанит. Науқаста қандай асқыну дамыған?
А) Өкпе ателектазы
В) Пневмоторакс
С) Өкпе инфаркт
D) Өкпе эмфиземасы
Е) Экссудативті плеврит
{Дұрыс жауап}= B
{Күрделілігі}= 2
{Оқулық}=(Внутренние болезни с основами доказательной медицины и клинической фармакологией: руководство/под ред. В.С.Моисеева. - М., 2010. 832 с.)
{Курс}=6
{Семестр}=11-12
$$$002
Әйел 25 жас жөтелмен бірге қйын бөлінетін шырышты-іріңді қақырыққа, әлсіздікке, t° 37,5С дейін кешке жақын көтерілгеніне шағымданады. жіті түрде суықтанудан кейін ауырған. ОбЪЕКТИВТІ: перкусия дыбысының тұйықталуы және сол жақ жауырын аймағының бронхофониясы күшейгені, сол жерде кіші көпіршікті сырылдар естілді. Қан : НВ-128г/л, ЭР-4.7*1012 г/л, лейкоцит -9х109/л, ЭТЖ-25 мм/сағ. Астында тізілген белгінің қайсысы рентгенограммада анықталады.
А) Сол жақ бөлігінің өкпе суретінің күшеюі
В) Өкпе түбірінің кеңеюі, олардың құрылымсыздығы
С) Сол жақ өкпенің төменгі бөлігінің интенсивті қараюы
D) Сол жақ өкпенің төменгі бөлігінің инфильтративті ошақтық қарюы
Е) Сол жақ қабырға диафрагмалық синустың 7 қабырғаға дейін майдалануы
{Дұрыс жауап}= D
{Күрделілігі}= 2
{Оқулық}=(Внутренние болезни с основами доказательной медицины и клинической фармакологией: руководство/под ред. В.С.Моисеева. - М., 2010. 832 с.)
{Курс}=6
{Семестр}=11-12
$$$003
Әйел 29 жас, сол жақ кеуде қуысының ауырсынуына, дене температурасының 39°С дейін көтерілуіне, ентігудің жоғарлауына шағымданды. Объективті: сол жақтан дауыс дірілі әлсіреген, перкусия дыбысының қысқаруы. ТАЖ – минутына 22 рет, ЖСЖ – минутына 100 рет. Астында тізілген әдістердің қайсысы диагноз қоюға көмектеседі.
А) Кеуде қуысының рентгенографиясы
В) ЭКГ
С) ЖҚА
D) Жітіфазалық қан көрсеткіші
Е) Спирография
{Дұрыс жауап}= A
{Күрделілігі}= 2
{Оқулық}=(Внутренние болезни с основами доказательной медицины и клинической фармакологией: руководство/под ред. В.С.Моисеева. - М., 2010. 832 с.)
{Курс}=6
{Семестр}=11-12
$$$004
Әйел Т . 32 жас қабылдауға келді тұншығуға және ұстаматәріздес құрғақ жөтелге шағымданды. Ақырғы аптада екірет түнде тұншығудан оянып, беротекпен қайтарған. Күнделікті преднизолон 10 мг- нан қабылдайды. Объективті: тері түсі бозғылттанған. ТАЖ – минутына 22 рет. Тексеріс кезінде: ӨТШЖ(ПСВ) - 68%. Сіздің диагнозыңыз?
А) Бронхиальдық астма, орташа дәрежеде, өршуі,гормонтәуелді түрі, ТЖ 2
В) Бронхиальдық астма, ауыр дәрежеде, өршуі, ТЖ 3
С) Бронхиальдық астма, орташа дәрежеде, өршуі, ТЖ 2
D) Бронхиальдық астма, ауыр дәрежеде, өршуі,гормонтәуелді түрі, ТЖ 1
Е) Бронхиальдық астма, жеңіл дәрежеде, өршуі, ТЖ 1
{Дұрыс жауап}= A
{Күрделілігі}= 3
{Оқулық}=(Внутренние болезни с основами доказательной медицины и клинической фармакологией: руководство/под ред. В.С.Моисеева. - М., 2010. 832 с.)
{Курс}=6
{Семестр}=11-12
$$$005
Науқас 56 жас, көптеген жылдар ӨСОБ зардап шегеді, суық тигеннен кейін дене қызуының жоғарылауына, шырышты-іріңді қақырықты жөтелге, ентігуге, тершендікке шағымданады. Рентгенде оң жақ өкпенің төменгі бөлігінде инфильтрация анықталған. Цефазолин, линкомицином тағайындалған. 3 күні қақырықта – пневмококктар табылған. Сіздің арықарай тактикаңыз?
А) Тетрациклин + метрогил + лазолван
В) Амоксиклав + гентамицин + бромгексин
С) Цефазолин + преднизолон + бромгексин
D) Пенициллин + амброксол + сальбутамол
Е) Кларитромицин + амброксол + ипратропиума бромид
{Дұрыс жауап}= Е
{Күрделілігі}= 3
{Оқулық}=(Внутренние болезни с основами доказательной медицины и клинической фармакологией: руководство/под ред. В.С.Моисеева. - М., 2010. 832 с.)
{Курс}=6
{Семестр}=11-12
$$$006
Анда-санда қан түкіруге шағымданатын науқасқа бронхоскопия жүргізілген. Диагноз:
А) ӨСОА
В) Өкпе туберкулезы
С) Бронхоэктатикалық ауру
D) Бронхтың орталық қатерлі ісігі
Е) Инфаркт пневмония
{Дұрыс жауап}= С
{Күрделілігі}= 3
{Оқулық}=(Внутренние болезни с основами доказательной медицины и клинической фармакологией: руководство/под ред. В.С.Моисеева. - М., 2010. 832 с.)
{Курс}=6
{Семестр}=11-12
$$$007
Науқас 42 жаста, бірнеше жылдай бронх демікпесімен ауырады. Аптасына бірнеше рет байқалатын тұншығу сезіміне шағымданады. Дипроспан инъекциясынан кейін тұншығу ұстамалары бірнеше айдай мазаламаған. Қабылдауда жөтел мен ентгу пайда болған, бірақ беротек көмек бермеген. Түнде жағдайы нашарлаған. Қарауда: науқас мәжбүрлік жағдайда, ентігу, дистационды сырылдар естіледі. Емдеу әрекетіңіз.
А) Фенотерол, эуфиллин көк тамыр ішіне, оттегі
В) Вентолин небулайзер арқылы, оттегі
С) Преднизолон в/і 90 мг, фенотерол, оттегі
D) Преднизолон в/і 120 мг, эуфиллин к/т, оттегі
Е) Метилпреднизолон 80 мг к/т, фенотерол, оттегі
{Дұрыс жауап}=D
{Күрделілігі}= 3
{Оқулық}=(Внутренние болезни с основами доказательной медицины и клинической фармакологией: руководство/под ред. В.С.Моисеева. - М., 2010. 832 с.)
{Курс}=6
{Семестр}=11-12
$$$008
Науқас 14 жас АҚ 200/120 мм.сын.бағ. Аяғының жансыздануына шағымданады. Объективтік қарау кезінде кеуде қуысының жақсы дамығаны көрінеді, тар жамбас, жіңішке аяқ. Кеуде қуысының R – суретінде қабырғада (узуры) анықталған. Болжам диагноз?
А) Саркоидоз
В) Аортаның коарктациясы
С) Иценко – Кушинга ауруы
D) Бейспецификалық аортоартерииті
Е) Аорта атеросклерозы
{Дұрыс жауап}=В
{Күрделілігі}= 3
{Оқулық}=(Внутренние болезни с основами доказательной медицины и клинической фармакологией: руководство/под ред. В.С.Моисеева. - М., 2010. 832 с.)
{Курс}=6
{Семестр}=11-12
$$$009
Әйел 39 жаста, прфилактикалық қаралу мақсатында келді. Жүрек тұсында азуқытқа дейін жәншуші ауырсынуға шғымданды. Салмағы 90 кг және бойы 170 см, күніне 1 қорап темекі шегеді, 7 жыл бойы тартқан, физикалық жаттығумен айналыспайды. Ақырғы тексеріс 8 жыл бұрын болған. Анасы 48 жасында инфаркт миокардты басынан өткізген. Физикалық тексеріс кезінде патология анықталмады. Ең бірінші қай диагностикалық тексеруді жүргізу керек.
А) Кеуде қуысының рентгенограммасында
В) Физикалық күш түсіру тесті
С) ЭКГ
D) Холестерин сары су
Е) ЖҚА
{Дұрыс жауап}=D
{Күрделілігі}=2
{Оқулық}=(Внутренние болезни с основами доказательной медицины и клинической фармакологией: руководство/под ред. В.С.Моисеева. - М., 2010. 832 с.)
{Курс}=6
{Семестр}=11-12
$$$010
Науқас Д. 27 жаста бет және аяқ ісінуіне, белінің ауырсынуына, дене температурсы 38°С дейі көтерілуіне, қаол саусақтарының ауырсынуына шағымданады. Жазда курортта демалғанда беті мен маңдайы қызарған, қызба, шашының түскен. Қан талдауда: Нв–81г/л, Эр.– 2,8х1012/л; Лейк.- 3,6х109/л; Э–8%; ЭТЖ– 40 мм/сағ; СРБ (+++), гамма-глобулины-25%. В анализах мочи: ақуыз – 3,1 г/л, лейк.–10 в п/зр.,  эр. –25 в п/зр., гиалинді цилиндр– 10 в п/зр. Сіздің диагнозыңыз?
А) Жедел гломерулонефрит.
В) Волчаночный нефрит
С) Подагралық нефропатия.
D) Жедел пиелонефрит.
Е) Созылмалы гломерулонефрит
{Дұрыс жауап}=В
{Күрделілігі}= 3
{Оқулық}=(Внутренние болезни с основами доказательной медицины и клинической фармакологией: руководство/под ред. В.С.Моисеева. - М., 2010. 832 с.)
{Курс}=6
{Семестр}=11-12
$$$011
Ер адам 40 жаста артық дене салмағы бар, бухгалтер болып қызмет атқарады. Шылым шекпейді, ішімдік ішпейді. Физикалық жүктемеден кейін болатын 1-2 минуттан кейін басылатын кеудедегі ұстама тәрізді ауырсынуға шағымданады, ауырсынуы екі қолға беріледі. ЭКГ өзгеріссіз. Диагноз:
А) ЖИА.Күштемелік стенокардия ФК I. НК0
В) ЖИА. Күштемелік стенокардия ФК II. НК2А
С ) ЖИА. Күштемелік стенокардия ФК III. НК2Б
D) ЖИА. Прогрессирлеуші стенокардия НК0
Е) ЖИА. Принцметал стенокардиясы НК1
{Дұрыс жауап}=А
{Күрделілігі}= 2
{Оқулық}=(Внутренние болезни с основами доказательной медицины и клинической фармакологией: руководство/под ред. В.С.Моисеева. - М., 2010. 832 с.)
{Курс}=6
{Семестр}=11-12
$$$012
45 жастағы ер адам үйіне дәрігерді шақыру себебі – оң жақ аяғының қатты ауырсыну. Айтуы бойынша ол қонақта болған, досының туған күнінде болған, шашлық және вино көп мөлшерде болған. Ауырсыну кенет басталған, танертен 6 шамасында және 1-ші оң жақ бармақфаланга буынында. Үлкен саусақ буынының терісінде жылдам қызарғарған, ыстық, ісік жанындағы жұмсақ тіндерге де жайылған, пальпациялағанда тез ауырсыну, қозғалғанда және жүргендеде. Әлсіздікке, дене қызуы 37,60С, бас ауырсыну. Өмірінде осындай жағда бірінші рет. Сіздің диагностикалық тәсіліңіз?
А) Буын пункциясы
В) Клиникалық қан анализі
С) Аяқ R-граммасы.
D) Ревматоидтты факторды анықтау
Е) Тәуліктік зәр анализінде зәр қышқылды анықтау
{Дұрыс жауап}=Е
{Күрделілігі}= 3
{Оқулық}=(Внутренние болезни с основами доказательной медицины и клинической фармакологией: руководство/под ред. В.С.Моисеева. - М., 2010. 832 с.)
{Курс}=6
{Семестр}=11-12
$$$013
Науқас 55 жаста жүрек аймағында қысып ауырсыну сезімі пайда болған, күш түсумен байланыссыз, нитроглицерин қабылдағаннан кейін басылады. Аяғының тамырларының варикозды кеңеюінен зардап шегеді. АҚҚ жоғарылауы болады 160/90 мм.сн.бағ. ЭКГ да 12 стандартты әкетулерінде спецификалық өзгерістер жоқ. Келесі әрекетіңіз:
жоспарлы кардиолог консультациясы Велоэргометрия нәтижесімен
А) Шұғыл госпитализация + обзиданмен сынама
В) Тәуліктік мониторирлеу + келесі медикаментозды коррекция
С) Шұғыл госпитализация + Коронароангиография
D) Динамикада қанда ферменттер деңгейін тексеру +тұрғылықты жерде
Е) Кардиолог бақылауы
{Дұрыс жауап}=D
{Күрделілігі}= 2
{Оқулық}=(Внутренние болезни с основами доказательной медицины и клинической фармакологией: руководство/под ред. В.С.Моисеева. - М., 2010. 832 с.)
{Курс}=6{Семестр}=11-12
$$$011

$$$014
Науқас М 60 жаста жиі бастың ауруына, осы жылда бас айналуына шағымданады. Кейде басының ауру кезінде АҚ 170/100 мм.сын.бағ., дейін көтерілгенін айтады. Сұрау кезінде анықталды, анасында АҚ жоғарлайтынын, инсульттан кейін қайтыс болған 57 жасында. Науқастың тамақтануы жоғары, көп темекі шегеді, майлы тағамдарды жақсы көреді және сыраны. Науқастың нақты диагнозы қандай?
А) Артериалдық гипертензия, I сатысы, қауіп III
В) Артериалдық гипертензия, II сатысы, қауіп III
С) Артериалдық гипертензия, II сатысы, қауіп IV
D) Артериалдық гипертензия, III сатысы, қауіп III
Е) Артериалдық гипертензия, III сатысы, қауіп IV
{Дұрыс жауап}=В
{Күрделілігі}= 3
{Оқулық}=(Внутренние болезни с основами доказательной медицины и клинической фармакологией: руководство/под ред. В.С.Моисеева. - М., 2010. 832 с.)
{Курс}=6
{Семестр}=11-12
05_01_05_ Жалпы дәрігерлік тәжірибе (ЖДТ) каз
05_жалпы дәрігерлік тәжірибе
01_ жалпы дәрігерлік тәжірибе
05_БМСҚО жағдайында дерматовенерология
$$$001
Науқас М., 22 жаста, бет терісінде шекарасы анық эритема байқалады, оның фонында түктелі папулезды-везикулезды бөртпелер орналасқан. Субьективті: қышу, ашу. Анамнезінен: сырқат ағартатын крем қолданғаннан кейін пайда болған. Сіздің болжам диагнозыңыз?
А) Қарапайым контактылы дерматит
В) Шынайы экзема
С) Аллергиялық контактылы дерматит
D) Қарапайым көпіршікті теміреткі
Е) Жіті есекжем
{Дұрыс жауап}= C
{Күрделілігі }= 2
{Оқулық}=(Скрипкин Ю. К. , Кубанова А.А., Акимов В.Г. Кожные и венерические болезни: учебник - М. : ГЭОТАР-Медиа, 2011. - 544 с.)
{Курс}=6
{Семестр}=11-12
$$$002
Ер адам В., 62 жаста, санының алдыңғы бетінің үштен бір бөлігінде дұрыс емес формалы, қызыл түсті, алақан көлеміндей эпидермистің мүйізді қабатының қопарылып түсуімен көрінетін бахрома тәрізді анық шекаралы ошақ орналасқан. Ошақта сулану, іріңді-геморрагиялық және серозды-іріңді қабыршақтар байқалады, ошақ периферниясында ұсақ пустула түріндегі себілулер орналасқан. Маңайындағы тері өзгермеген. Субьективті айқын қышу мазалайды. 1-5 ай бұрын жара орнында пайда болған. Мүмкін болатын диагнозды көрсетіңіз?
А) Микробты экзема, жіті ағым, паратравматикалық
В) Шынайы экзема, жітілеу ағым, нуммулярлы
С) Микробты экзема, жіті ағым, варикозды
D) Микробты экзема, жітілеу ағым, сикозиформды
Е) Шынайы экзема, жіті ағым, интертригинозды
{Дұрыс жауап}= А
{Күрделілігі }= 3
{Оқулық}=(Скрипкин Ю. К. , Кубанова А.А., Акимов В.Г. Кожные и венерические болезни: учебник - М. : ГЭОТАР-Медиа, 2011. - 544 с.)
{Курс}=6
{Семестр}=11-12
$$$003
Ұл бала Н., 11 жаста, цитрусты тағамдарды қабылдағаннан кейін дене және қол терісінде жайылған бөртпелер пайда болды. Бөртпе элементтері жастықша тәрізді, тері беткейінен жоғары, әр түрлі көлемді, дұрыс емес формалы, ақшыл-қызыл түсті, ортасында күңгірт реңді, перифериясында – айқын емес шекаралы қызғылт жиекті. Бөртпелер 2 сағаттан соң жоғалып кетті. Субьективті: қатты қышу, қызыл дермографизм. Сіздің диагнозыңыз?
А) Тері қышуы
В) Жіті есекжем
С) Ересектер қышымасы
D) Қышыма
Е) Жайылмалы токсикодермия
{Дұрыс жауап}= В
{Күрделілігі }= 2
{Оқулық}=(Скрипкин Ю. К. , Кубанова А.А., Акимов В.Г. Кожные и венерические болезни: учебник - М. : ГЭОТАР-Медиа, 2011. - 544 с.)
{Курс}=6
{Семестр}=11-12
$$$004
Науқас С, 14 жаста, нәресте кезіне ауырады, сырқат ағымы созылмалы, рецидивирлеуші, күз-қыс кезеңінде үдей түседі. Көптеген дәрілік заттардың, өсімдіктердің аллергендерін азық түлік көтере алмаушылық бар. Қатты қышу, көбінесе шынтақ бүгіндісінің, білезік буындарының, тізе асты шұңқырының, мойынның бүйір беткейінің, бетінің зақымдалуы байқалады, зақымдалу ошағында ұсақ папулалар, лихенификация, экскориация, қабыршақтану, эритемалар орналасқан. Мүмкін болатын диагноз?
А) Балалар экземасы, жіті фаза, лихенификациямен эритемалы-сквамозды форма
В) Атопиялық дерматит, созылмалы фаза, экссудативті форма
С) Атопиялық дерматит, жіті фазалы, лихенификациямен эритемалы-сквамозды форма
D) Атопиялық дерматит, созылмалы фаза, лихеноидты форма
Е) Шынайы экзема, жіті фаза, пруригинозды форма
{Дұрыс жауап}= C
{Күрделілігі }= 3
{Оқулық}=(Скрипкин Ю. К. , Кубанова А.А., Акимов В.Г. Кожные и венерические болезни: учебник - М. : ГЭОТАР-Медиа, 2011. - 544 с.)
{Курс}=6
{Семестр}=11-12
$$$005
Науқас И., 18 жаста, иықтың бүккіш беткейінде және сегізкөз аймағында полигоналді, папуласы күрең түсті, кейбір элементтердің ортасы төмен түскен, қырынан жарық түсіргенде балауыз тәрізді жылтырау бар, қатты қышу мазалайды. Бет терісінің шырышты қабатында ақшыл-сұрғылт түсті шілтерге ұқсас торлы бөртпелер байқалады.
Мүмкін болатын диагнозды көрсетіңіз:
А) Қызыл жалпақ теміреткі, гипертрофиялық форма
В) Қызыл жалпақ теміреткі, типті форма
D) Қызыл жалпақ теміреткі, атрофиялық форма
С) Қызыл жалпақ теміреткі, атипті форма
Е) Қызыл жалпақ теміреткі, фолликулярлы форма
{Дұрыс жауап}= В
{Күрделілігі }= 3
{Оқулық}=(Скрипкин Ю. К. , Кубанова А.А., Акимов В.Г. Кожные и венерические болезни: учебник - М. : ГЭОТАР-Медиа, 2011. - 544 с.)
{Курс}=6
{Семестр}=11-12
$$$006
Бала Н., 4 жаста, бала бақшаға барады, жанұялық дәрігермен қарау кезінде бет терісінде бірнеше, диаметрі 3 мм дейін, болбыр қақпағымен және мөлдір емес сұйықтығы бар көпіршіктер және жұқа сұрғылт қабыршақтар байқалды. Осы сияқты бөртпелер осы топтағы бірнеше балада табылған. Болжам диагнозды таңдаңыз?
А) Дөрекі импетиго
В) Стафилококкты импетиго
С) Стрептококкты импетиго
D) Герпетиформды импетиго
Е) Жарық тәрізі (щелевидное) импетиго
{Дұрыс жауап}= С
{Күрделілігі }= 2
{Оқулық}=(Скрипкин Ю. К. , Кубанова А.А., Акимов В.Г. Кожные и венерические болезни: учебник - М. : ГЭОТАР-Медиа, 2011. - 544 с.)
{Курс}=6
{Семестр}=11-12
«Жалпы дәрігерлік тәжіребие» бағыты 05_
Шифр Тақырып, бөлімдердің (тақырыпшалардың) аты Тест тапсырмаларының саны
05_01_ Жалпы дәрігерлік тәжіребие (ЖДТ) 50 А-4
В-22
С-24
05_02_ Ішкі аурулар (ЖДТ) 26 А-2
В-12
С-12
05_03_ Балалар ауруы (ЖДТ) 26 А-2
В-12
С-12
05_04_ Хирургиялық аурулар (ЖДТ) 12 А-2
В-4
С-6
05_05_ Психиатрия және наркология (ЖДТ) 12 А-2
В-6
С-4
05_06_ Неврология (ЖДТ) 12 А-2
В-4
С-6
05_07- Инфекциялық аурулар (ЖДТ) 12 А-2
В-4
С-6
05_08_ Фтизиатрия (ЖДТ) 12 А-2
В-6
С-4
05_09_ Акушерия және гинекология (ЖДТ) 26 А-2
В-12
С-12
05_10_ Онкология (ЖДТ) 12 А-2
В-6
С-4
Барлығы 200
Жалпы дәрігерлік тәжірбие
05_01_каз.
$$$001
Ауруханадан тыс пневмонияның ауыр емес асқынуың уақытша еңбекке жарамсыздық күні қанша уақытқа созылады?
A) 3 күн
B) 6 күн
C) 9 күн
D) 12 күн
E) 15 күн
{дұрыс жауап} = E
{қиындық} = 1
{оқулық}= Жалпы дәрігерлік тәжірбие. Ұлттық басылым. И.Н.Денисов ., 2013
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$002
Науқас ауру ағымына және ауру ағымына байланысты денсаулықты сақтауға немқұрайлы, жеңіл қарайды. Ол дәрігердің айтқан кеңесіне құлақ аспай, өз бетінше яғни ауруы өршігенге дейін».
Бұл мінез-құлықтың ауруға деген жауабы қай сипаттамаға сәйкес келеді?
А) Анозогностикалық
В) Эргопатикалық
С) Сенситивті
D) Меланхолиялық
E) Дисфорикалқ
{дұрыс жауап} = А
{қиндық} = 1
{оқулық}= Жалпы дәрігерлік тәжірбие. Ұлттық басылым. Том 1. Москва. 2013
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$003
Төменде көрсетілген әдістердің қайсысы жүректің ишемиялық ауру қауіп факторы бар симптомсыз науқастарда еуропалық популяциялы алғашқы профилактикалық стратегияны қолданады?
A) Агатстон шкаласы бойынша коронарлы артерияның кальцификациялық мөлшерін бағалау әдісі
В) Коронароангиография
С) миокардты сцинтиграфиялау
D) SCORE шкаласы
E) дене салмағының индексін анықтау
{дұрыс жауап} = D
{қиындық} = 1
{оқулық}= Жалпы дәрігерлік тәжірбие. Ұлттық басылым. Том 1. Москва. 2013
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$004
Төменде аталған механизмдердің қайсысы асқазандағы қышқыл-тұзды сөлге Helicobacter pylori-дің негізгі патогенетикалық әсері?
A) H. pylori асқазанның ішкі клеткасын бұзып және қышқыл-тұздың секрециясын төмендетеді.
B) H. pylori гастрин сұйықтығының консентрациясын жоғарылтып және қышқыл тұздың секрециясын жоғарылатады.
C) H. pylori қышқыл тұздың секрециясын өзгертпей, асқазан эпителийінің жасушасына тікелей цитолитикалық әсер етумен көрінеді.
D) H. pylori асқазанда аммияктық бұлттың пайда болуынан қышқыл тұздың мөлшерін төмендетіп және НС1 нейтралицазиялайды.
E) H. pylori қышқыл тұздың секрециясына әсер етпей, қалыпты патогенетикалық микроорганизм болып табылады.
{дұрыс жауап} = В
{қиындық} = 1
{оқулық}= Жалпы дәрігерлік тәжірбие. Ұлттық басылым. Том 1. Москва. 2013
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$005
Отбасылық дәрігерге 56 жастаға науқас кеуде және эпигастрийдағы қысып ауру сезімімен шағымданып келді. ЭКГ-ғы көрініс:RII,III,AVF тістерінің төмен вольтажы, STII, III, AVF интервалының депрессиясы.
Диагнозды нақтылау үшін бірінші кезекте қандай зерттеу жүргізу керек?
A) Велоэргометрия
B) Холестерин, қандағы триглицерид
C) Кардиоспецифических ферментті анықтау
D) ЭКГ-ні Холтерлік мониторлеу
E) ЭхоКГ
{дұрыс жауап} = С
{қиындық} = 2
{оқулық}= Жалпы дәрігерлік тәжірбие. Ұлттық басылым. Том 1. Москва. 2013
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$006
Әйел 33 жаста. Шаршағыштыққа, жүрек аймағындағы мезгілмен шаншып ауруға шағымданды. Анамнезінде жиі баспамен ауырады. Объективті: пульс мин 95. Аускультацияда: жүрек тоны тұйықталған, кеуденің сол жағында неауқас вертикалды жағдайда болғанда күшейетін мезосистоликалық шапалақ және соққы тәрізді систоликалық шу.
Қандай диагносикалық әдіс түрін жүргізу барынша тиімді?
A) Электрокардиография
B) Эхокардиография
C) Коронарография
D) ЭКГ-ні тәуліктік монитрлеу
E) артериялық қан қысымды тәуліктік монитерлеу
{дұрыс жауап} = В
{қиындық} = 1
{оқулық}= Жалпы дәрігерлік тәжірбие. Ұлттық басылым. Том 1. Москва. 2013
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$007
Пациент қыз 2,5 жаста. Профилактикалық тексеру кезінле шамалы гематурия байқалды. Қызда дизэмбриогенез стигмасы,туа пайда болған сол жақтық катаракта. Туыстарында анасында гематурия байқалды. Қан анализінде: Нв- 108 г/л, эритроциттер- 3,5 х 1012/л, лейкоциттер- 6,4 х109 /л, СОЭ- 6 мм/ч. Зәр анализі: ақуыз –жоқ, эритроциттер 20-35-40 п/зр, тығыздығы 1008-1020. Қанның биохимиялық анализі: көрсеткіштер қалыпты. Бүйрек және зәр шығару жолын УДЗ-де ешқандай патология жоқ.
Бұл клинико-лабораториялық көрсеткіштер қайсы жағдайға сәйкес келеді?
A) Жедел нефритикалық синдромға
B) Созылмалы нефритикалық синдромға
C) Тубуло-интерстициалді нефритке
D) Қатерсіз отбасылық гематурия
E) Альпорт синдромы
{дұрыс жауап} = Д
{қиындық} = 1
{оқулық}= Жалпы дәрігерлік тәжірбие. Ұлттық басылым. Том 1. Москва. 2013
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$008
Ұл бала, 12 жаста, фиброгастродуоденоскопия жүргізгенде келесі өзгерістер анықталды: асқазанның абдоминальді бөлігіндегі шырышты қабаттың босап және азаған айқын көрінетін эритема, асқазанның шырышты қабатын аз уақытқа 1,5-2,0 см тітіркендіргенде асқазанның төменгі сфинктерінің тонусының айқын төмендеуі байқалды.
Бұл эндоскопиялық сурет қайсы жағдайға сәйкес келеді?
A) Дуоденогастральді рефлюкске
B) Барретт асқазанына
C) Гастроэзофагеальді рефлюкске
D) Диафрагманың асқазандық бөлігінің жарығы
E) Асқазанның стриктурасы
{дұрыс жауап} = С
{қиындық} = 2
{оқулық}= Жалпы дәрігерлік тәжірбие. Ұлттық басылым. Том 1. Москва. 2013
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$009
Миша 4 жаста. Жағдайы ауыр. Мұрыннан тоқтаусыз қан ағыады. Бозару. Кеудесінде және аяқтарында геморрагиялық бөртпе, полиморфты, полихромды, симметриялы емес. Пульс мин 100. Бауыр +1,0 см ұлғайған. Қан анализінде: Нв - 92 г/л, эритроциттер - 2,7х109/л, лейкоциттер - 4,5х109/л, тромбоциттер - 15х109/л, сегментоядерлі - 68, лимфоциттер - 32, ЭТЖ - 18 мм/сағ, по Дюк бойынша қан кету уақыты - 15 мин, қоюлану- 3 мин.15 сек.- 3 мин. 40 сек.
Төменде аталғандардың қайсысы осы ауруды анықтауда нақты сипат береді?
A) Шымшудың теріс сынамасы
B) Қан кетудің ұзақтығын төмендету
C) Қан ұюуының төмендеуі
D) Қан қойырпағының ретракциясының төмендеуі
E) Қандағы VIII фактордың төмендеуі
{дұрыс жауап} = Д
{қиындық} = 3
{оқулық}= Жалпы дәрігерлік тәжірбие. Ұлттық басылым. Том 1. Москва. 2013
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$010
Төменде аталғандардың қайсысы обырдың екіншілік профилактикасында қарастырылады?A) Химиялық канцерогдерді алып тастауB) Онкогенді вирустардың инфицирленуінің профилактикасыC) темекіні тастау D) Обыр алды ауруларды анықтау және емдеу
E) Ішімдіктен бас тарту
{дұрыс жауап} = Д
{қиындық} = 1
{оқулық}= Клиникалық онкология, Х.А. Абисатова. 2007ж .
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$011
Бала Т., 3 жаста, ЖРВИ диагнозымен госпитализацияланды. Науқаста 3 күні ентігу, айқын әлсіздік, инетәрізді пульс, ауыздан көбік тәрізді қақырықпен жиі жөтел мазалайды. Аускультацияда өкпенің екі жақты төмен бөлігінде майда көпіршікті ылғалды сырыл естіледі. Жүрек тоны тұйықталған, тахикардия. Рентгенограммада: өкпенің альвеолярлы ісінуі,ошақты тіндер жоқ. ЭхоКГ-да: сол жақ қарыншаның насостық функциясының төмендеуі.
Науқас балада қандай асқыну дамыды?
A) Журкетің іркіліп қалу жеткіліксіздігі
B) Созылмалы жүрек жеткіліксіздігі
C) Жүректің сол жақ қарыншасының жедел жеткіліксіздігі
D) Жүректің оң жақ қарыншасының жедел жеткіліксіздігі
E) Жүректің тотальді жеткіліксіздігі
{дұрыс жауап} = С
{қиындық} = 3
{оқулық}= Жалпы дәрігерлік тәжірбие. Ұлттық басылым. Том 1. Москва. 2013
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$012
Қыз 10 жаста. Жөтелге, дірілдеуге, іште және кеудедегі ауру сезіміне шағымданады. Объективті: температура 39,1°С, сол жақ қырымен жатады, тежелген, еріні құрғақ. Кеуденің сол жақ бөлігі тыныс алудан қалып отырады, ТА мин 40 рет. Қан анализінде: гемоглобин-110 г/л, эритроциттер - 4,0х1012/л, лейкоциттер - 19х109/л, таяқшаядролы 10%, сегментоядерлы - 55%, эозинофилдер - 5%, лимфоциттер - 28%, моноциттер - 2%, ЭТЖ 32мм/сағ. Рентгенологияда: оң жақ өкпенің сол жақ бөлігінің күңгірттенуі.
Өай диагноз барынша сәйкес келеді?
A) Плеврит
B) Өкпе абсцессі
C) Ауруханадан тыс пневмония
D) Аппендицит
E) Менингит
{дұрыс жауап} = С
{қиындық} = 2
{оқулық}= Жалпы дәрігерлік тәжірбие. Ұлттық басылым. Том 1. Москва. 2013
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$013
Бала 2-жаста. Температурасы 390C көтерілуіне, ентікпеге шағымданады. Объективті: ТА 56 мин. Терісі цианозды, мұрын қанаты тырысқан. Оң жақ өкпеде перкуроторлы дыбыс қысқарған және сол жақ жауырын бұрышынан төмен қарай, тыныс алу кезінде майда ошақты сырыл естіледі. Қан анализінде: эритроциттер - 2,5х1012/л, гемоглобин – 100 г/л, лейкоциттер 20,6х109/л, таяқшаядролы – 10 %, сегментоядерлі – 57%, эозинофилдер – 1%, лимфоциттер – 23%, моноциттер – 9%, ЭТЖ – 38 мм/сағ.
Төменде аталған қоздырғыштардың қайсысы осы ауруды шақырды?
A) Микоплазма
B) Саңырауқұлақтар
C) Пневмококк
D) Стафилококк
E) Вирустар
{дұрыс жауап} = D
{қиындық} = 1
{оқулық}= Жалпы дәрігерлік тәжірбие. Ұлттық басылым. Том 1. Москва. 2013
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$014
Қыз 10 айлық. Аммиак иісінің памперсте қатты шығуына шағымданады. Объективті: әлсіз, бозарған, айқын шамадан тыс терлеу, қызыл дермографизм. Краниотабес, кеуде қуысының төменгі апертурасының кеңеюі, тар жамбас, саусақ бақайларының қалыңдауы. Тістері жоқ. «Сымбатты пышақ», «салбырыған иық» симптомдары анықталды, бел аймағындағы функционалді кифоз байқалды. Іші «бақаның іші», бауыры ұлғаймаған.
Диагнозды нақтылау үшін төменде аталған зерттеулердің қайсысы оң нәтиже береді?
A) Қанның биохимиялық анализі
B) Бүйрек УДЗ
C) Қышқылды-негізді жағдай
D) түтік тәрізді сүйектің рентгенографиясы
E) Зәрдің биохимиялық анализі
{дұрыс жауап} = А
{қиындық} = 3
{оқулық}= Жалпы дәрігерлік тәжірбие. Ұлттық басылым. Том 1. Москва. 2013
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$015
8 жасар қыз қорыққаннан кейін жүректің жиі соғуын сезіп, үдемелі әлсіздікке, бас айналуға шағымданады. Объективті: тері жамылғысының бозаруына, мұрын және ауыз йналасындағы цианозға, ТА минутына 24 рет, жүрек тондары тұйықталған, ЖСЖ 150 минутына. Пульс ритмді, radialis-та анықтау қиын. АҚҚ 100/60 мм. рт ст. іші жұмсақ, диурез ұлғайған. Төменде аталғандардың қайсысы осы науқаста бірінші кезекте жүргізу тиімді?
A) Рентгенография
B) ЭКГ
C) ФКГ
D) Жалпы қан анализі
E) ЭХО-КГ
{дұрыс жауап} = В
{қиындық} = 3
{оқулық}= Жалпы дәрігерлік тәжірбие. Ұлттық басылым. Том 1. Москва. 2013
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$016
Төменде аталғандардың қайсысы пиелонефритке тән?
A) Қызба, лейкоцитурия, гематурия
B) Қызба, лейкоцитурия, бактериурия
C) Қызба, дизурия, гематурия
D) Қызба, лейкоцитурия, протеинурия, гипотензия
E) Қызба, протеинурия, микрогематурия, гипостенурия
{дұрыс жауап} = В
{қиындық} = 1
{оқулық}= Жалпы дәрігерлік тәжірбие. Ұлттық басылым. Том 1. Москва. 2013
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$017
8 жасар қыздың анасы отбасылық дәрігерге баланың бойының өспей қалуына, салмақ қоспайтыныта, бас ауруына, аяқтарының ауруына, ішінің кебуіне, эпизодты құсыққа, үлкен дәретінің жиі болуына шағымданды. Анамнезінде: іштің кебуі және ұлғаюы 6-айлығвнда байқалған (геркулесті ботқамен тамақтандырғаннан кейін). 1,5 жастан бастап ішінің ауруына, іштің көлемінің ұлғаюына, жиі көп мөлшерде үлкен дәретке отыру, құсық. Капрологиялық нәжіс анализінде - стеаторея. ФГДС жасағанда субатрофикалық дуоденит анықталды.
Қай болжама диагноз барынша сәйкес келеді?
A) Панкреатит
B) Дуоденит
C) Целиакия
D) Ішектің тітіркену синдромы
E) Муковисцидоз
{дұрыс жауап} = С
{қиындық} = 2
{оқулық}= Жалпы дәрігерлік тәжірбие. Ұлттық басылым. Том 1. Москва. 2013
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$018
Қыз 3,5 жаста. Таңертең жоғары температурамен 39,6ºС тұрды, сілекей көп бөлінуімен, тамақтың ауруымен, дисфагия, афониямен. Қалпы отырғанда басын артқа қарай шалқйтып отыр. Тыныс алуы қиындаған. Рентгендік көріністе кеуде қуысының : «үлкен саусақтық симптом оң болды».
Төменде аталғандардың ішінде қай диагноз сәйкес келеді?
A) Жедел обструктивті бронхит
B) Стенозданған ларингит
C) Эпиглотит
D) Бронхиалді демікпе
E) жұтқыншақтың аллергиялық ісінуі
{дұрыс жауап} = С
{қиындық} = 2
{оқулық}= Жалпы дәрігерлік тәжірбие. Ұлттық басылым. Том 1. Москва. 2013
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$019
Науқас 74 жаста, кеуде артындағы қысып ауру сезімі тыныс алуға тәуелсіз ұстама тәрізді өршуіне шағымданады. Нитроглицерин еш нәтиже бермеген. Бұл науқасқа қандай зерттеу жұргізу керек?
A) ЭКГ, тропонин Т
B) Сцинтиграфию с Tl201
C) ЭхоКГ добутаминмен
D) Физикалық күштемемен ЭКГ
E) ЭКГ тәуліктік мониторлеу
{дұрыс жауап} = А
{қиындық} = 3
{оқулық}= Жалпы дәрігерлік тәжірбие. Ұлттық басылым. Том 1. Москва. 2013
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$020
Нуқас Ж., 42 жаста, жөтел іріңді қақырықпен, дірілдеуге, температураға 40С, айқын улану синдромына шағымданады. Обьективті және рентгендік зерттеулер өкпе тінінің іріңді-деструктивті ыдырауы жарылмаған жұқа қабықты түзілістің пайда болуын көрсетті.
Бұл клиникалық көрініс қай микроорганизммен шақырылған?
A) Микоплазма
B) Клебсиелла
C) Аденовирус
D) Пневмококк
E) Стафилококк
{дұрыс жауап} = Е
{қиындық} = 3
{оқулық}= Жалпы дәрігерлік тәжірбие. Ұлттық басылым. Том 1. Москва. 2013
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$021
65-жастағы көп жылдық бронхообструктивті синдромы бар науқаста тұншықтыру ұстамасы, аздаған қақырықпен бөлінетін жөтелге, оң жақ қабырға астындағы ауырлыққа, бөлінетін зәрдің көлемінің азаюына шағымданды. Объективті: акроцианоз, мойын венасының кеңеюі, эпигастрий аймағының пульсациясы, өкпе артериясындағы II тон акценті, тахикардия, юауырдың ұлғаюы, ісіну.
ЭКГ-да қандай көрініс байқалады?
A) Қарыншаішілік блокада
B) Сол жақ қарыншаның гипертрофия
C) Сол жақ жүрекшенің ипертрофия
D) Оң жақ қарыншаның гипертрофия
E) Гис шоғырының сол аяқшасының блокадасы
{дұрыс жауап} = Д
{қиындық} = 3
{оқулық}= Жалпы дәрігерлік тәжірбие. Ұлттық басылым. Том 1. Москва. 2013
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$022
Науқас Г., 30 жаста, ауруханаға кеуде қуысындағы қысым және жүрек соғуы ұстама тәрізді болуымен, естің тануымен алып келді. Объективті: астеникалық дене қалыпты. Жүрек тондары сәл ғна тұйықталған, ритм дұрыс. ЖСЖ – 88 уд/мин. АҚҚ– 90/60 мм рт.ст. ЭКГ - ST V2-V3 сегментінің элевациясы. Тропонин Т өзгермеген.
Қандай тексеру жүргізген дұрыс?
B) Вентрикулография
C) Коронароангиография
D) Электроэнцефалография
E) ЭКГ тәуліктік монитерлеу
{дұрыс жауап} = Д
{қиындық} = 3
{оқулық}= Жалпы дәрігерлік тәжірбие. Ұлттық басылым. Том 1. Москва. 2013
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$023
Науқас М., 40 жаста, бірден әлсіздікке, бас ауруға, тәбеттің төмендеуіне, азуға, аяқтарындағы ісікке шағымданады. Бүйрек аурумен 8 жыл ауырады. Объективті: төмен тамақтану терісі бозарған. Қан анализі: Нв-80 г/л, эp-3,2 млн., лeйк-6,8 мың., ЭТЖ-25 мм/ч. Эәр анализі: тығыздығы-1015, ақуыз-1,8 г/л, лейк-6-7 в п/зр, эрит-3-4 в п/зр.
Бұл жағдайға қандай зерттеу әдісін жүргізу керек:
A) Хромоцистоскопия
B) Бүйректің пункционды биопсиясы
C) Бүйректің кеңейтілген рентгенографиясы
D) Бенс-Джонс ақуызын анықтау
E) Зәрді бактериологиялық зерттеу
{дұрыс жауап} = В
{қиындық} = 3
{оқулық}= Жалпы дәрігерлік тәжірбие. Ұлттық басылым. Том 1. Москва. 2013
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$024
Мына сипаттама қайсы пневмонияға сәйкес келеді: анамнезінде - кондиционер қолданады, отельде, пансионатта душы бар; фебрильді қызба айқын интоксикациямен, миалгия, артралгия, жөтел, абдоминальді ауру, диарея; қанда - лейкоцитоз лимфоцитопениямен, ЭТЖ 50 мм/сағ?
A) Хламидий
B) Легионеллез
C) Микоплазма
D) Пневмококк
E) Стафилококк
{дұрыс жауап} = В
{қиындық} = 2
{оқулық}= Жалпы дәрігерлік тәжірбие. Ұлттық басылым. Том 1. Москва. 2013
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$025
Әйел 43 жаста салмақ қосуға, әлсіздікке, беттің ісінуіне, терінің құрғауына, іш қатуға, аменорея, есте сақтаудың төмендеуіне. Тері құрғақ, мұздай. Қалқанша безі альпацияланбайды. АҚҚ – 90/60 мм.рт.ст., пульс – 52 мин. Т3, Т4 төмендеген, ТТГ – жоғарылаған.
Қандай емдеуді тағайындау тиімді?
A) Тиреостатикалық препараттар
B) Тиреоидты препараттар
C) Диуретиктер
D) Йод препараттары
E) Стероидты емес қабынуға қарсы препараттар
{дұрыс жауап} = В
{қиындық} = 3
{оқулық}= Жалпы дәрігерлік тәжірбие. Ұлттық басылым. Том 1. Москва. 2013
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$026
75 г глюкозаны пероральді енгізгеннен кейін екі сағаттан кейінгі нәтижесі, ДДҰ критериі бойынша қант диабетінің диагностикасында қанша болу керек?
A) 6 ммоль/л
B) 8 ммоль/л
C) 8.4 ммоль/л
D) 9.7 ммоль/л
E) 11,1 ммоль/л
{дұрыс жауап} = Е
{қиындық} = 3
{оқулық}= Жалпы дәрігерлік тәжірбие. Ұлттық басылым. Том 1. Москва. 2013
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$027
Бала, 10 жаста. Шағымы шөлдеу, жиі зәр бөлу, әсіресе түңгі уақытта, терінің қышуы.
«Қант диабет» диагнозын қою үшін қандай зерттеу жүргізу керек?
A) тәуліктік зәрдегі глюкоза деңгейі
B) зәрдің таңғы порциясына ацетон деңгейін анықтау
C) қандағы глюкозаны ашқарынға анықтау
D) тәуліктік зәрден глюкоза және ацетонды анықтау
E) қандағы глюкозаны ұйықтар алдында анықтау
{дұрыс жауап} = С
{қиындық} = 3
{оқулық}= Жалпы дәрігерлік тәжірбие. Ұлттық басылым. Том 1. Москва. 2013
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$028
Еркек 43 жаста. Кеуде артындағы қатты қысып ауру сезіміне, ауру сезімі эпигастрий аймагына беріледі. Жүректің ишемиялық ауруымен ауырады, бірақ соңғы күндері стенокардия ұстамасы қосылды. Жедел жәрдем көмегін шақырды. Обьективті: терісі бозарған, тынысы 26 мин. Жүрек тоны естілмейді, ритм дұрыс. Пульс мин 100 рет. АҚҚ 100/55 мм.рт.ст. электрокардиограммада: Сегмент ST в I,II, aVL ,V1- V4 көтерілген, III, aVF өзгермеген, R в I, II, aVL және V1-V4 өзгермеген.
Бұл жағдайда қайсы тактика тиімді?
A) жедел госпитализация
B) Амбулаторлы емдеу
C) Күндізгі стационар
D) Стационар уйге
E) Кардиолог консультациясы
{дұрыс жауап} = А
{қиындық} = 3
{оқулық}= Жалпы дәрігерлік тәжірбие. Ұлттық басылым. Том 1. Москва. 2013
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$029
ЭКГ-да деформирмацияланған комплекс QRS тіркелген, 180 мин біркелкі формамен.
Жүрек ритмінің қандай бұзылысы барынша тиімді?
A) Қарыншалық экстрасистолия
B) Пароксизмальді суправентрикулярлы тахикардия
C) Синусты ритм
D) Пароксизмді қарыншалық тахикардия
E) Пароксизмді қарыншалық фибрилляция
{дұрыс жауап} = Д
{қиындық} = 3
{оқулық}= Жалпы дәрігерлік тәжірбие. Ұлттық басылым. Том 1. Москва. 2013
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$030
Науқаста ЭКГ қойғанда жедел трансмуралді миокард инфаркті анықталды.
Диагнозды нақтылауға ЭКГ-ғы кандай көрініс көрсеткіш болып табылады?
A) Терең, кеңейген QS
B) Теріс, коронарлы Т
C) ST сегментінің изолиниямен қосылу
D) ST сегментінің изолиниядан жоғары қосылуы
E) P-Q интервалының ұзаруы
{дұрыс жауап} = А
{қиындық} = 3
{оқулық}= Жалпы дәрігерлік тәжірбие. Ұлттық басылым. Том 1. Москва. 2013
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$031
Науқас 67 жаста, аздаған физикалық күштемеде ентігудің пайда болуымен шағымданады. Қараған кезде: бұғана астының ісінуі, кеуде қуысы бөшке тәрізді. Демалғанда- тыныс шығарғанда ауызын жауып ұртына ауа толтырып шығарады. Рентгенограмма жүргізілген: рентгенде өкпенің жоғары түссізденуі, қабырғаралық аралықтың кеңеюі, диафрагма куполының қысылуы. Бұл клиникалық көрініс қандай жағдайда көрінеді?
A) Спонтанды пневмоторакс
B) Өкпелік қан кету
C) Өкпенің кавернозды туберкуллезі
D) Ауруханадан тыс пневмония
E) Өкпе эмфиземасы
{дұрыс жауап} = Е
{қиындық} = 2
{оқулық}= Жалпы дәрігерлік тәжірбие. Ұлттық басылым. Том 1. Москва. 2013
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$032
Ер адам кардиологиялық бөлімшеде миокардтың жедел инфаркты бойынша, динамикада жүрек ұшында систоликалық шум пайда болған, I-ші тон әлсіреген.
Осы жағдайда ЭхоКГда қандай көрініс көреміз?
A) митральді қақпақшадағы регургитация
B) митральді қақпақшаның қалыңдауы
C) митральді қақпақшаның вегетациясы
D) аортальді қақпақшаның жеткіліксіздігі
E) перикард жапырақшасының қалыңдауы
{дұрыс жауап} = В
{қиындық} = 2
{оқулық}= Жалпы дәрігерлік тәжірбие. Ұлттық басылым. Том 1. Москва. 2013
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$033
Ер адам 45 жаста. Нәжісінің қан аралас болуымен, шырышпен, түнгі және таңғы уақытта жиі мазалайды. Сол жақ гипогастридегі шамалы ауру сезіміне шағымданады.
Диагнозды қою үшін төменде аталғандардың қайсысын жүргізу тиімді?
A) Физикалды зерттеу
B) нәжісті жасырын қанға анықтау
C) қанның биохимиялық зерттеуі
D) нәжісті микробиологиялық зертеу
E) Ректороманоскопия
{дұрыс жауап} = E
{қиындылық} = 3
{оқулық}= Амбулаторлы медицина. Б.Мовшович. 2010
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$034
Бауырдың циррозы бар науқаста гиперсплениз синдромы анықталды. Лабораториялық зерттеуде осы синдромға сәйкес қандай өзгеріс күтесіз?
A) АЛТ, АСТ, ЩФ активтілігінің өзгеруі
B) Лейкоцитопения, тромбоцитопения, анемия
C) Билирубинемия
D) Гипопротеинемия
E) Гипергаммаглобулинемия
{дұрыс жауап} = В
{қиындылық} = 3
{оқулық}= Амбулаторлы медицина. Б.Мовшович. 2010
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$035
Ер адам 74 жаста, кеуде артындағы ауру сезіміне, тыныс алуға байланыссыз үдемелі ұстама тәрізді ауру сезіміне шағымданады. Нитроглицерин нәтижесіз.
Бұл науқасқа қандай зерттеу жүргізу тиімді?
A) ЭКГ, тропонин Т
B) Сцинтиграфия с Tl201
C) ЭхоКГ добутаминмен
D) физикалық күштемемен ЭКГ
E) ЭКГ тәуліктік монитерлеу
{дұрыс жауап} = А
{қиындылық} = 3
{оқулық}= Амбулаторлы медицина. Б.Мовшович. 2010
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$036
Төменде аталғандардың қайсысы стенокардияның патогномды симптомы болып табылады?
A) физикалық жүктемеде кеуде артындағы ауру сезімі ЭКГ өзгерісінсіз
B) қарыншалық экстрасистолия күштемеден кейін
C) кеуде артындағы ауру сезімі және ЭКГ-де ST сегментінің 1 мм және одан жоғары депрессиясы
D) ST сегментінің 1 мм артық көтерілмеуі
E) III стандартты әкету мен аVF акетуде Q тісшесінің ұлғаюы
{дұрыс жауап} = С
{қиындық} = 1
{оқулық}= Жалпы дәрігерлік тәжірбие. Ұлттық басылым. Том 1. Москва. 2013
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$037
Төменде аталған мамандардың қайсысы уақытша еңбекке жарамсыздық парағын бере алады?
А) жедел көмек станциясының дәрігері
В) қан құю орталығының дәрігері
С) шипажай дәрігері
D) аурухананың қабылдау бөлімінің дәрігері
E) сот-медициналық эксперт
{дұрыс жауап} = D
{қиындық} = 1
{оқулық}= Жалпы дәрігерлік тәжірбие. Ұлттық басылым. Том 1. Москва. 2013
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$038
Денсаулық сақтау ұйымдарында денсаулық мектебінің құрылуы барынша мүмкін?
А) біріншілік медико-санитарлық көмек көрсету
B) стационарлық көмек корсету
C) лабораторлы-диагностикалық көмек көрсету
D)мамандандырылған көмек көрсету
E) жоғары мамандандырылған көмек корсету
{дұрыс жауап} = А
{қиындық} = 1
{оқулық}= Жалпы дәрігерлік тәжірбие. Ұлттық басылым. Том 1. Москва. 2013
{Курс} = 7
{Семестр} = 14

$$$039
Еңбекке жарамсыздық парағын емдеуші дәрігер қанша уақытқа соза алады?
А) 3 күнге дейін
В) 10 күнге дейін
С) 30 күнге дейін
D) 45 күнге дейін
Е) 60 күнге дейін
{дұрыс жауап} = D
{қиындық} = 1
{оқулық}= Жалпы дәрігерлік тәжірбие. Ұлттық басылым. Том 1. Москва. 2013
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$040
Әйел 35 жаста, бас ауруға, тез шаршауға, ауа жетпей қалу сезіміне шағымданады; жүректің қатты соғуы стресстік жағдайдан кейін, іштегі ауру сезіміне, жиі сұйық нәжіс 2-3 рет тәулігіне. Бұл жағдайда қандай зерттеу жүргізу тиімді?
A) Ирригоскопия
B) Ректороманоскопия
C) Құрсақ қуысына МРТ
D) Колоноскопия шырыштың биопсиясымен
E) Тік ішекті қолмен зерттеу
{дұрыс жауап} = D
{қиындық} = 1
{оқулық}= Жалпы дәрігерлік тәжірбие. Ұлттық басылым. Том 1. Москва. 2013
{Курс} = 7
{Семестр} = 14

$$$041
Емдеу профилактикалық ұйымдарда уақытша еңбекке жарамсыздық парағының экспертиза жағдайын бақылаушы?
А) Бас дәрігер, орынбасары және бөлімше меңгерушісі
В) Аймақтық дәрігер немесе медбике
С) Жалпы тәжірбиелік дәрігер және бас медбике
D) Менеджер және бас дәрігердің орынбасары
Е) Аймақтық дәрігер және жалпы тәжірбиелік дәрігер
{дұрыс жауап} = А
{қиындық} = 1
{оқулық}= Жалпы дәрігерлік тәжірбие. Ұлттық басылым. Том 1. Москва. 2013
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$042
Әйел жүктіліктің 22 аптасында. Жалпы тәжірбиелік дәрігерге декреттік демлысқа шығу туралы қаралды. Жуктілік және тууға жарамсыздық парағын қай уақытта беріледі?
А) 25 аптадан бастап туғанға дейін 60 календарлық күн және 40 кун туғаннан кейін (асқынусыз)
В) 30 аптадан бастап туғанға дейін 70 календарлық кун және 56 күн туғаннан кейін (асқынусыз)
С) 28 аптадан бастап туғанға дейін 30 календарлық күн және 36 кун туғаннан кейін (асқынусыз)
D) 30 аптадан бастап туғанға дейін 70 календарлық күн және 70 күн туғаннан кейін (асқынусыз)
Е) 28 аптадан бастап туғанға дейін 60 календарлық күн және 56 күн туғаннан кейін (асқынусыз)
{дұрыс жауап} = B
{қиындық} = 3
{Учебник}= Бұйрық МЗ РК № 586 от 22.10.2011г.
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$043
Төменде аталғандардың қайсысы I топ мүгедектері?
А) қолдың параличі бірен саран афазиямен
В) айқын гемипарез
С) айқын жоғарғы жіне төменгі парапарез
D) қолдың параличі
Е) үш бірдей аяқталудың айқын парезі
{дұрыс жауап} = Е
{қиындық} = 1
{оқулық}= Медико-социалді экспертиза және реабилитация туралы анықтама. М.В. Коробов. «Гиппократ», 2010
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$044
Төменде аталғандардың қайсысы III топ мүгедектеріне жатады?
А) Бір өкпенің болмауы
В) екі көздің көрмеуі
С) екі тірсектің культясы
D) екіжақты коксартроз (III-IV ст.)
Е) екі аяқтың тамырын эндопротездегеннен кейінгі жағдай
{дұрыс жауап} = А
{қиындық} = 1
{оқулық}= Жалпы дәрігерлік тәжірбие. Ұлттық басылым. Том 1. Москва. 2013
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$045
Науқас 50 жаста, үнемі аздаған шырышты қақырықпен жөтелге, күштеме кезіндегі ентігуге шағымданады. анамнезде: 15 жыл темекі шегеді. Объективті: кеуде қуысы бөшке тәрізді, бұғана үсті аймағы ісінген. Дыбыстық діріл екі жақтада әлсіреген. Перкуторлы: коробкалық дыбыс. Аускультацияда: тыныс алуы қатты ұзақ дем шығарумен, бүйір аймағында сырыл, форсирленген тыныс шығару кезінде күшейеді.
Бұл ауруда төменде аталған зерттеулердің қайсысы ең ақпаратты нәтиже береді
A) кеуде қуысының рентгенографиясы
B) жалпы қақырық анализі
C) өкпенің компьютерлік томографиясы
D) Бронхоскопия
E) Спирография
{дұрыс жауап} = Е
{қиындық} = 3
{оқулық}= Жалпы дәрігерлік тәжірбие. Ұлттық басылым. Том 1. Москва. 2013
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$046
Аймақтық дәрігердің қабылдауына науқас соңғы айдағы жөтелдің мазалауына, кешкілік субфебрильді температураға, әлсіздікке, түңгі тершеңдікке, салмағының 4 кг азаюына шағымданып келді. Анамнезде: туберкулезді науқаспен қарым-қатынаста болған. Объективті: аускультацияда өкпе дыбысы везикулярлы, сырыл естілмейді.
Болжама диагнозды нақтылауға төменде аталғандардың қайсы зерттеуді жүргізу тиімді?
A) жалпы қан анализі
B) қақырықтың бактериоскопиясы
C) жалпы қақырық анализі
D)қақырықтың антибиотикограммасы
E) қақырықтағы атиптік клетканы анықтау
{дұрыс жауап} = В
{қиындық} = 3
{оқулық}= Жалпы дәрігерлік тәжірбие. Ұлттық басылым. Том 1. Москва. 2013
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$047
Ер адам 40 жаста, эпигастрий аймағындағы ұзақ уақыттан бері ауру сезіміне, айналмалы сипаттағы, ауру сезімі арқаға беріліп оң қабырға астының керіп тұрған сияқты сезім болады. УДЗ зерттеуде: ұйқы безінің өзгерісі және созылмалы холециститтің белгілері байқалды.
Қандай лабораторлық көрсеткіштер осы патологияда барынша ақпаратты болып табылады?
A)Лейкоцитоз
B)қандағы трансаминаза көлемі
C)Гипергликемия
D)қандағы сілтілі фосфатазаның көлемі
E)қнда және зәрде амилазаның көлемі
{дұрыс жауап} = Е
{қиындық} = 3
{оқулық}= Жалпы дәрігерлік тәжірбие. Ұлттық басылым. Том 1. Москва. 2013
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$048
Ер адам, 50 жаста сол жақ табандағы қатты ауру сезіміне шағымданып келді. Бірнеше күн бұрын алкоголмен етті көп мөлшерде қолданған. Ауру бірден басталған, таңғы 6-лар шамасында, оң аяқтың I-II плюснефалангааралық буындарында. Объективті: үлкен саусақтың буынының үстіндегі терінің түсі қошқыл, сипалағанда ыстық, пальпацияда қатты ауру сезімді, қозғалу және жүру мүмкін емес, дене температурасы – 38° С.
Аймақтық дәрігерге қай тактиканы жүргізу барынша тиімді?
A) науқас буынының пункциясы
B) қандағы зәр қышқылын анықтау
C) жалпы қан анализі
D) оң табанның рентгенографиясы
E) зақымдалған буынды УДЗ
{дұрыс жауап} = В
{қиындық} = 3
{оқулық}= Жалпы дәрігерлік тәжірбие. Ұлттық басылым. Том 1. Москва. 2013
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$049
Қабылдауға 8 жасар бала анасымен келді. Тыныштықта және қозғалыста екі тізе буынының ауру сезіміне шағымданады. Ауру бір жарым апта бұрын басталған, кешке дене температурасы бес күн бойы 37,6°С көтерілген. Бір ай бұрын дачада велосипедтен құлаған. Объективті: буын үстіндегі тері сипалағанда ыстық, буынның ісінуі және деформациясы байқалады. Қозғалған кезде ауру сезімі күшейеді.
Қандай диагностикалық зерттеу бірінші кезекте жүргізілу керек?
A) тізе буынын пункциялау
B) буын өлшемін динамикада бақылау
C) жалпы қан анализі
D) тізе буынын жылыту
E) қан анализін антистрептолизин және антистрептокиназаға тексеру
{дұрыс жауап} = С
{қиындық} = 3
{оқулық}= Жалпы дәрігерлік тәжірбие. Ұлттық басылым. Том 1. Москва. 2013
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$050
Әйел 32 жаста, профилактикалық тексерілуге келді. Анамнезінде 14 жасында біріншілік ревматикалық шабуыл болған, ол буындар мен эндокардиттің пайда болуымен көрінген. Ол әлсіздікке, тез шаршағыштыққа, ентікпеге, кеште аяқтарының ісінуіне шағымданады. Жағдайы қанағаттанарлық. Терісі құрғақ, бозарған. Жүрек тоны тұйықталған, дөрекі, пансистоликалық шу естіледі. Тірсектері кішкене пастозды.
Қандай тактика жүргізу тиімді?
A) динамикада бақылау
B) ревматологкеңесіне жолдама беру
C) кардиохирург кеңесіне жолдама беру
D) антибиотик және фуросемид тағайындау
E) УДЗ допплерографиямен бірге жүргізуге жолдама беру
{дұрыс жауап} = Е
{қиындық} = 3
{оқулық}= Жалпы дәрігерлік тәжірбие. Ұлттық басылым. Том 1. Москва. 2013
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$051
Ер адам 47жаста, анамнезде – ауруханадан тыс оңжақтық пневмония. Оң жақ кеуде клеткасының ауру сезіміне, жөтелгенде күшейетін, ентігуге, әлсіздікке шағымданады. Обьективті: тыныс алу кезінде оң өкпенің қалып отыруы, оң жақ қабырға аралықтың бірігіп кетуі. Аускультацияда – оң жақ өкпеде тыңдалынбайды. Рентгенограммада бүйірлік проекцияда – артқы қабырға-диафрагмалық бұрышта сұйықтық бары анықталды.
Бірінші кезекте қандай зерттеу жүргізу тиімді?
A) плевральді кеңістіктің пункциясы
В) Бронхоальвеолярлы лаваж
С) Ультрасонография
D) Радионуклидті сканирлеу
Е) Медиастиноскопия
{дұрыс жауап} = А
{қиындық} = 3
{оқулық}= Жалпы дәрігерлік тәжірбие. Ұлттық басылым. Том 1. Москва. 2013
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$052
Ер адам 48 жаста. Жөтелге, ұстама тәрізді, таңғы уақытта; аздаған физикалық жүктемеде ентігуге шағымданады. 25 жылдай темекі тартады, күніне 20 темекі. Жалпы тәжірбиелік дәрігер бірінші кезекте міндетті түрде науқасқа минимум зерттеуді ұсыну жүргізілді. Қандай диагностикалық зерттеу қосымша жүргізілу керек?
B) Компьютерлік томография
C) Бронходилатационды тест
D) Бронхоскопия
E) Медиастиноскопия
{дұрыс жауап} = А
{қиындық} = 3
{оқулық}= Жалпы дәрігерлік тәжірбие. Ұлттық басылым. Том 1. Москва. 2013
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$053
Өкпе тамырындағы тромбты анықтайтын қазіргі рутинді клиникалық тәжірбиеде қолдануға. Европалық кардиологиялық қоғамның ұсынысымен руқсат етілген әдіс? 2008 (ESC)?
A) Компьютерлік томография
B) Эхокардиография
C) D-димер мөлшерін анықтау
D) өкпе тамырларының нгиографиясы
E) Вентиляционды-перфузионды сцинтиграфия
{дұрыс жауап} = А
{қиындық} = 1
{оқулық}= Жалпы дәрігерлік тәжірбие. Ұлттық басылым. Том 1. Москва. 2013
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$054
Әйел 57 жаста, лапароскопиялық тексеруден бұрын қаралуға келді. Анамнезінде: аяқтардың артериясының атеросклерозы.
Қандай диагностикалық зетрреу жүргізу тиімді?
A) аяқтардың доплерографиясын жүргізу
B) Тамырды дуплексті УДЗ мен қарау
C) Жүректің УДЗ
D) Радиоизотопты флебосцинтиграфия
E) Эзофагогастродуоденоскопия
{дұрыс жауап} = А
{қиындық} = 1
{оқулық}= Жалпы дәрігерлік тәжірбие. Ұлттық басылым. Том 1. Москва. 2013
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
05_01_каз
$$$001
Өкпе тінінің іріңді-деструктивті еруімен, сұйықтықсыз жұқа қабырғалы түзіліс түзетін пневмония қандай қоздырғышпен шақырылады:
А) Микоплазмамен
B) Клебсиелламен
C) Стрептококпен
D) Пневмококпен
E) Стафилококпен
{Дұрыс жауабы}=Е
{Күрделілігі}=1
{Оқулық}=(Клеменков С.В., Петрова М.М. Врач общей практики. Поликлиническая терапия. - М., 2006.)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$002
ДДҰ сарапшылары (1999ж) берген жіктемеге сәйкес артериальды гипертонияның І дәрежесіне қайсысы жатады:
A) 125/85
B) 135/85
C) 140/95
D) 145/105
E) 160/85
{Дұрыс жауабы}=C
{Күрделілігі}=1
{Оқулық}=(Внутренние болезни по Дэвидсону. Общие принципы медицины: учебное пособие / под ред. Н.А.Буна и др.; пер. с англ, под ред. Н.А.Мухина. - М., 2009. - 384 с.)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$003
Жара аурының жедел асқынуына жатады:
A) Перфорация
B) Пенетрация
C) Перивисцерит
D) Малигинизация
E) Тыртықты стеноз
{Дұрыс жауабы}=А
{Күрделілігі}=1
{Оқулық}=(Браун И., Дорманн А.Дж. Внутренние болезни: пер. с нем. Под ред. В.С.Моисеева. - М., 2010. - 1152 с.)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$004
Ревматоидты артрит дегеніміз:
A) Шеткі буындардың симметриялық эрозивті артритімен сипатталатын ауру
B) Буындарда зәр қышқылы кристалдарының түзілуіне байланысты буын қабынуымен сипатталатын ауру
C) Бірінші кезекте шеміршектің, буынның барлық компоненттерінің зақымдалуымен сипатталатын ауру
D) Бір немесе бірнеше буынның зақымдалуымен, конъюнктивитпен, уретритпен сипатталатын ауру
E) Фаланга аралық буындардың зақымдалуымен және саркоилеит белгілерімен сипатталатын ауру
{Дұрыс жауабы}=А
{Күрделілігі}=1
{Оқулық}=(Гусейнова З.К. Ревматоидты артрит. Караганда. - 2010. - 38 б.)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$005
Науқас 52 жаста, шағымдары: ауыр түсетін қақырықпен жөтелге, физикалық күш түскен кезде ентігуге, температурасының 37,7°С жоғарлауына. Екі рет пневмониямен ауырған, 15 жыл бойы жөтеледі, терапевтте диспансерлік бақылауда тұрады. Объективті: тыныс шығаруы ұзарған, құрғақ ысқырық сырылдар өкпе бойында түгел жерде естіледі. Қандай клиникалық диагноз қоюға болады:
Ошақты пневмония
Созылмалы обструктивті бронхит
Бронхиалды астма
Созылмалы жүрек жетіспеушілігі
Жедел іріңді бронхит
{Дұрыс жауабы}=B
{Күрделілігі}=2
{Оқулық}=(Клеменков С.В., Петрова М.М. Врач общей практики. Поликлиническая терапия. - М., 2006.)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$006
27 жастағы науқаста 3 күн бұрын аяқ астынан қалтырау, құрғақ жөтел, оң бүйірінде ауырсыну, қызба 38,5 С дейін байқалды. Кеуде торының оң жағы тыныс алғанда қалыңқырақ. Перкуссияда алдынан 3 қабырға аралықтан және артқы жағынан жауырын арасының ортасынан – тұйық дыбыс, осы аймақта тыныс алуы естілмейді. Жүректің салыстырмалы тұйықтылығының сол шегі бұған орта сызығынан 1,5 см сыртта орналасқан. Болжам диагноз қойыңыз:
Оң өкпенің крупозды пневмониясы
Оң өкпенің төменгі бөлігінің ошақты пневмониясы
Оң жақты экссудативті плеврит
Созылмалы бронхиттің өршуі
Оң жақты гидроторакс
{Дұрыс жауабы}=C
{Күрделілігі}=2
{Оқулық}=(Браун И., Дорманн А.Дж. Внутренние болезни: пер. с нем. Под ред. В.С.Моисеева. - М., 2010. - 1152 с.)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$007
60 жастағы науқас ұзақ уақыт артериалды гипертензияға байланысты бақылауда болған. Бойы -165 см, дене салмағы 62 кг. Гипотензивті препараттарды ретті түрде қабылдамаған. Жағдайы апта ішінде нашарлаған. Перкуторлы – сол жақ шекарасы солға қарай ұлғайған. Жүрек тондары тұйықталған. ЖСЖ минутына 88 рет. АҚҚ 150/85 мм.сын.бағ. Эхо КГ-да - сол жақ қарыншаның гипертрофиясы. Науқаста қандай диагноз:
Артериалды гипертония I дәрежелі, қауіп қатер 2
Артериалды гипертония, I дәрежелі, қауіп қатер 3
Артериалды гипертония II дәрежелі, қауіп қатер 4
Артериалды гипертония II дәрежелі, қауіп қатер 3
Артериалды гипертония, III дәрежелі, қауіп қатер 4
{Дұрыс жауабы}=B
{Күрделілігі}=2
{Оқулық}=(Браун И., Дорманн А.Дж. Внутренние болезни: пер. с нем. Под ред. В.С.Моисеева. - М., 2010. - 1152 с.)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$008
Науқас стационарға кеуде клеткасындағы тұйық, қысып ауырсынуға шағымданып түсті. Ұйықтағаннан бірнеше сағат өткен соң, ауырсынудан оянды. Анамнезінен: Ұстамалар 10-15 минут ішінде бірінен соң бірі кезектесіп, серия түрінде өтеді. ЭКГ-да ұстама кезінде сегменттің жоғарлауы байқалады.Мүмкін болатын диагноз:
A) Принцметал стенокардиясы
B) Күш түсу стенокардиясы ФК II
C) Күш түсу стенокардиясы ФК III
D) Күш түсу стенокардиясы ФК IV
E) Жедел миокард инфарктісі
{Дұрыс жауабы}=A
{Күрделілігі}=2
{Оқулық}=(Клеменков С.В., Петрова М.М. Врач общей практики. Поликлиническая терапия. - М., 2006.)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$009
Дәрігерге 27 жастағы әйел адам жұтыну кезіндегі сұйық, суық немесе ыстық тағамнан кейінгі жағымсыз сезімдердің пайда болуына, ал қою тағамның жақсы өтетініне шағымданып келді. Науқасты сұрастыру кезінде, бұл шағымдар жұмысының жайсыздығына байланысты 1 жыл бұрын пайда болған. Соңғы 2 ай ішінде бұл сезімдер шаршау кезінде және қобалжу кезінде күшейеді. Тәбеті төмендеген, салмағы қалыпты қарап тексеруде патология анықталмаған. Сіздің болжам диагнозыңыз:
A) Созылмалы эзофагит
B) Өңештің пептитті жарасы
C) Өңештің төменгі бөлігінің дивертикулы
D) Гастроэзофагеальды –рефлюксті ауру
E) Диафрагманың өңештік тесігінің жарығы
{Дұрыс жауабы}=D
{Күрделілігі}=2
{Оқулық}=(Браун И., Дорманн А.Дж. Внутренние болезни: пер. с нем. Под ред. В.С.Моисеева. - М., 2010. - 1152 с.)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$010
Қабылдауда 45 жастағы науқас кіндік маңындағы ауырсынуға, ішінің кебуіне, іш қату кейде оның іш қтумен аралас болуына, сұйық нәжістің күніне 4-5 ретке дейін болуына, әлсіздік, бас айналуға шағымданып келді. Соңғы 1,5 жылда 9кг-ға арыған. АҚҚ 100/60 мм.с.б.б., ЖСЖ 60 рет минутына. Пальпация кезінде іші жұмсақ, кіндік маңында ауырсыну. Нәжісі көп, көпіршікті. Диагноз қойыңыз:
Арнайы емес жаралы колит, созылмалы қайталамалы түрі
Крон ауруы, ащы ішектің зақымдануымен
Созылмалы энтероколит, ащы ішектің зақымдануымен
Созылмалы энтероколит, тоқ ішектің зақымдануымен
Тоқ ішектің қатерлі ісігі
{Дұрыс жауабы}=C
{Күрделілігі}=2
{Оқулық}=(Клеменков С.В., Петрова М.М. Врач общей практики. Поликлиническая терапия. - М., 2006.)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$011
Емхана дәрігеріне 25 жастағы науқас әлсіздікке, бас ауруына, бел тұсындағы ауырсынуға, бетіндегі, қолындағы, аяғындағы ісінулерге, зәр шығаруының сиреуіне шағымданады. Жиі суық тиіп ауырады. Қарағанда қабағында ісіну, ұрық қалтасының ісінуі, балтырдың аздаған ісінуі.Жүрек тондары тұйықталған, ырғақты, ЖСЖ 72 рет мин. АҚҚ -170/100мм.сын.бағ. Тәуліктік диурез 400мл/тәул. ЖЗА-де эритроциттер 60 көру алаңында, лейкоциттер 20-25 көру алаңында, дәнді және гиалинді цилиндрлер 2-4 көру алаңында.Диагноз қойыңыз:
A) Жедел гломерулонефрит, моносимптомды ағым, СБЖ 0
B) Созылмалы гломерулонефрит, латентті түрі, СБЖ
C) Жедел гломерулонефрит, жайылмалы ағым, СБЖ 0
D) Созылмалы гломерулонефрит, гипертониялық түрі, СБЖ 0
E) Созылмалы гломерулонефрит, нефротикалық түрі, СБЖ 0
{Дұрыс жауабы}=C
{Күрделілігі}=2
{Оқулық}=( Браун И., Дорманн А.Дж. Внутренние болезни: пер. с нем. Под ред. В.С.Моисеева. - М., 2010. - 1152 с.)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$012
Стационардағы 42 жастағы науқас саусақ аймағындағы, аяқ саусақтарындағы, шынтақ, тізе буындарындағы ауырсынуға, буындарындағы таңертеңгілік құрысуға, әлсіздікке шағымданады. Анамнезінен: шамамен ауырғанына екі жыл болған, дәрігерге қаралмаған. Қарағанда: саусақтардың ульнарлы девиациясы, шынтақ, тізе буындары деформациясыз, табандары halux valgus түрінде. Сіздің болжам диагнозыңыз:
Бехтерев ауруы
Ревматоидты артрит
Ревматикалық артрит
Буындардың хондроматозы
Подагра
{Дұрыс жауабы}=B
{Күрделілігі}=2
{Оқулық}=(Внутренние болезни по Дэвидсону. Общие принципы медицины: учебное пособие / под ред. Н.А.Буна и др.; пер. с англ, под ред. Н.А.Мухина. - М., 2009. - 384 с.)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$013
25 жастағы науқас айқын циркуляторлы-гипоксиялық синдроммен көрінген эпигастарльды аймақтағы ауырсынуға шағымданып келді. Анамнезінде: асқазанның жара ауруы. Тері жабындары бозғылт. ҚЖА:Нв–85г/л,Э–3,8х1012/л,ТК–0,8,тромбоциттер– 65,0х109/л,  ретикулоциттер – 0,5 %. билирубин – 15 мкмоль/л қан сарысуындағы темір,– 4,5 ммоль/л. Грегерсена реакциясы оң. Сіздің болжам диагнозыңыз:
Апластикалық анемия
Гемолитикалық анемия
Жеделпостгеморрагиялық анемия
Теміржетіспеушілік анемия
B12-жетіспеушілік анемия
{Дұрыс жауабы}=D
{Күрделілігі}=2
{Оқулық}=(Клеменков С.В., Петрова М.М. Врач общей практики. Поликлиническая терапия. - М., 2006.)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$014
Науқас 26 жаста, ауруханаға есінен танып түсті. Анамнезі бойынша 2 жыл бойы қант диабетімен ауырады. Тәуліктік мөлшері 36 бірлікте инсулинотерапия алады. Анализі бойынша: қандағы глюкоза – 21,5ммоль/л, зәрдегі ацетон – бірден оң нәтиже көрсетті. Сіздің болжам диагнозыңыз:
A) Қант диабеті 1-ші типте, ауыр ағым, декомпенсация. Кетоацидемиялық кома
B) Қант диабеті 1-ші типте, ауыр ағым, декомпенсация. Кетонурия
C) Қант диабеті 2-ші типте, ауыр ағым, декомпенсация. Кетоацидемиялық кома
D) Қант диабеті 1-ші типте, ауыр ағым, декомпенсация. Гиперосмолярлы кома
E) Қант диабеті 2-ші типте, ауыр ағым, декомпенсация. Гиперлактацидемиялық кома
{Дұрыс жауабы}=А
{Күрделілігі}=2
{Оқулық}=(Браун И., Дорманн А.Дж. Внутренние болезни: пер. с нем. Под ред. В.С.Моисеева. - М., 2010. - 1152 с.)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$015
Бала 1 жаста. Баланың жалпы жағдайының нашарлауына, әлсіздікке, тәбетінің болмауына, дене қызуының 38,8°С жоғарлауына, ылғалды жөтелге шағымданады. Объективті: тері жабыны бозғылт, периоральды цианоз, емген кезде мұрын қанаттарының желпілдеуі, тыныс алу жиілігі 62/мин., қабырға аралық тартылулар. Перкуссия кезінде – қорап тәрізді перкуторлы дыбыс естіледі, оң жақ жауырын аймағында тұйықталу, сонымен қатар ұсақкөпіршікті сырылдармен крепитация естіледі. ЖСЖ 160 /1 мин. Лабораторлы: ЖҚА- Нв-122г/л, Эр 3,8 х10 12/л, L – 10,8 х10 9/л, т/я - 4%, с- 53%, л-36%,м – 7%, ЭТЖ- 17 мм/ч. Өкпе R – граммасында – оң жақ өкпеде ошақты инфильтративті қараю. Өкпенің тамырлы суреттері күшейген. Сіздің диагнозыңыз:
A) Ауруханадан тыс оң жаң өкпенің пневмониясы, жедел ағым ТЖ 0
B) Ауруханадан тыс оң жаң өкпенің ошақты пневмониясы, жедел ағым ТЖ 1
C) Ауруханадан тыс оң жаң өкпенің ошақты пневмониясы, жедел ағым ТЖ2
D) Ауруханадан тыс оң жаң өкпенің ошақты пневмониясы, жедел ағым ТЖ 3
E) Ауруханадан тыс оң жаң өкпенің ошақты пневмониясы, жедел ағым, өкпе абсцессімен асқынған
{Дұрыс жауабы}=C
{Күрделілігі}=2
{Оқулық}=(Поликлиническая педиатрия: учебник. - 2-е изд., персраб. идоп. / под ред. А.С.Калмыковой. - М., 2009. - 720 с.)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$016
Бала 9 айда. Жөтелге шағымданады. Жағдайы ауыр. Токсикоз эксикозбен. Тері жабындыларының бозаруы үдеуде, жайылған цианоз, ентігу, қосымша бұлшықеттердің тыныс алуға қатысуымен. Өкпеде перкуторлы кораптық дыбыс. Аускультацияда – ұсақ көпіршікті ылғалды және крепитирлеуші сырылдар. Жүрек тондары тұйықталған, тахикардия. Рентгенограммада – өкпе аймақтарының ашықтығы жоғарлаған. Диафрагма төмен орналасқан. Сіздің диагнозыңыз:
A) Жедел респираторлы инфекция
B) Жедел бронхит
C) Обструктивті бронхит
D) Жедел бронхиолит
E) Жедел пневмония
{Дұрыс жауабы}=D
{Күрделілігі}=2
{Оқулық}=(Руководство по амбулаторно-поликлинической педиатрии + СВ / под ред. А.А.Баранова. - 2-е изд. - М., 2009. - 592 с.)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$017
Балаға 10 ай, жасына сай өсіп, дамыған. ЖРВИ-дан кейін 10-шы күні баланың жағдайы нашарлады, балада ентігу, әлсіздік және бозару байқалды. Қараған кезде: пульсі әлсіз, тахикардия. Жүрек шекаралары: оң жақ–оң жақ парастернальды сызық бойынша, сол жақ – ортаңғы бұғана сызығынан 3 см солға. Тондары тұйықталған. Өкпесінде көптеген мөлшерде ұсақкөпіршікті сырылдар естіледі. Бауыры қабырға доғасынан 3 см шығыңқы. ЭКГ-де QRS вольтажының төмендеуі, қарынша ішілік өткізгіштіктің бұзылуы, систолалық көрсеткіштің жоғарлауы, Т-тісшесінің жазылуы.Сіздің диагнозыңыз:
A) Ерте туа пайда болған кардит, жедел ағым
B) Ерте туа пайда болған кардит, жеделдеу ағым
C) Ерте туа пайда болған кардит, созылмалы ағым
D) Жүре пайда болған кардит, жедел ағым
E) Жүре пайда болған кардит, созылмалы ағым
{Дұрыс жауабы}=D
{Күрделілігі}=2
{Оқулық}=(Руководство по амбулаторно-поликлинической педиатрии + СВ / под ред. А.А.Баранова. - 2-е изд. - М., 2009. - 592 с.)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$018
Бала 9 жаста, жағдайы ауыр, еріні мен бетінде малина тәріздес цианоз, тырнағы сағат әйнегі тәріздес, минутына 32 р ентікпе байқалады. өкпеде әртүрлі көлемдегі ылғалды сырылдар естіледі. Парастерналды жүрек бүкірі бар. Жүрек ұшы соғысы жайылған, шекаралары көлденеңінен ұлғайған. Тондары анық. өкпе артериясында ІІ тон күрт күшейген. Жүрек түрткісінде систолалық шу естіледі. Бауыр +11 см, асцит. Науқастың болжам диагнозы:
A) Созылмалы кардит
B) Жүректің тума ақауы
C) Жүректің жүре болған ақауы
D) Эйзенменгер синдромы
E) Ревматизм
{Дұрыс жауабы}=C
{Күрделілігі}=2
{Оқулық}=(Поликлиническая педиатрия: учебник. - 2-е изд., персраб. идоп. / под ред. А.С.Калмыковой. - М., 2009. - 720 с.)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$019
13 жастағы ұл бала. Қыжылдау, қышқылмен кекіру, аш қарынға немесе тамақ ішкеннен кейін 1 сағаттан кейін эпигастрий аймағында ауырсыну. Пальпация кезінде эпигастрий аймағында ауырсыну. Эндоскопиялық: домалақ немесе сопақ, асқазанның шырышты қабатында терең дефект, ақ фибринді жабындымен жамылған, қабыну валымен қоршалған. Осы аурудың диагнозын көрсетіңіз:
A) Асқазанның жара ауруы, өршу кезеңі, I жаңа пайда болған жара, перевисцерит
B) Асқазанның жара ауруы, өршу кезеңі, эпителизацияның басталуы, стеноз
C) Асқазанның жара ауруы, өршу кезеңі, I жаңа пайда болған, асқынусыз
D) Асқазанның жара ауруы, өршудің тиышталуы, жараның жазылуы, асқынусыз
E) Асқазанның жара ауруы, ремиссия кезеңі, асқынусыз
{Дұрыс жауабы}=C
{Күрделілігі}=2
{Оқулық}=(Поликлиническая педиатрия: учебник. - 2-е изд., персраб. идоп. / под ред. А.С.Калмыковой. - М., 2009. - 720 с.)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$020
12 жастағы бала ашқарында немесе тамақ ішкеннен соң 1,5-2 сағат өткен соң, эпигастрийдағы «аш» ауырсынуға шағымданады. Обьективті: тері жабындылары таза, қызғылт. Іші: эпигастриде Мендель синдромы оң, беткей және терең пальпацияда аздаған бұлшықеттік дефанс, эпигастрий мен пилородуоденальдыаймақта ауырсыну байқалады. Бауыры ұлғаймаған, ауырсынусыз. Басқа мүшелер бойынша патология жоқ. Бұл баладағы аурудың жиі асқынуын көрсетесіз:
A) Перфорация
B) Малигнизация
C) Қан ағу
D) Өтімсіздік
E) Ұйқы безіне пенетрация
{Дұрыс жауабы}=C
{Күрделілігі}=2
{Оқулық}=(Руководство по амбулаторно-поликлинической педиатрии + СВ / под ред. А.А.Баранова. - 2-е изд. - М., 2009. - 592 с.)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$021
Ұл бала 10 жаста. Профилактикалық қарауда протеинурия және лейкоцитурия анықталған, оған 2 жыл ішінде эритртоцитурия қосылған. ҚҚ 130/90 сын. бағ. Қарағанда көңіл –күйі өзгермеген. Тері түсі бозғылт, қабағы ісінген. БҚА: жалпы белок 62 г/л, мочевина- 7.84 ммоль/л, креатинин 140 мкмоль/л. ЖЗА: Салыстырмалы салмағы 1020, белок – 1,0 г/л; макрогематурия, гиалинді цилиндрлер көз аясында-10. Сіздің диагнозыңыз:
A) Созылмалы пиелонефрит, латентті ағымды, БҚБ
B) Жедел пиелонефрит, белсенді, БҚБ
C) Созылмалы гломерулонефрит, гематуриялық форма
D) Жедел гломерулонефрит, нефротикалық синдром, бастапқы кезең
E) Созылмалы гломерулонефрит, нефртикалық форма
{Дұрыс жауабы}=C
{Күрделілігі}=2
{Оқулық}=(Поликлиническая педиатрия: учебник. - 2-е изд., персраб. идоп. / под ред. А.С.Калмыковой. - М., 2009. - 720 с.)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$022
13 жасар қыз бала5 жасынан бастап буындық синдром. Әрқашан стероидты емес препараттар қабылдайды, ремиссия кезеңдері 10-12 айға дейін. Таңертеңгілік құрысуға шағымданады. Қарап тексергенде,жағдайы орта ауырлықта, фалангаралық, білезік, шынтақ буындарының ісінуі, оң жақ тізе және жамбас-сан буынының қозғалысының шектелуі. Окулистпен қаралды, диагнозы-увеит. ЖҚА: Hb - 110г/л, Эр – 3,4х1012/л, L - 15,0х109/л, СОЭ - 35 мм/час. Қан.Биох. анализі: жалпы белок - 83г/л, альбуминдер - 48%, глобулиндер: альфа1-11%, альфа2-10%, бета-5%, гамма-26%. Рентгенологиялық тексеруде: эпифизарлы остеропороз, буын шелінің қысылуы. Сіздің диагнозыңыз:
A) Анкилоздаушы спондилоартрит, III дәрежелі белсенділік
B) Рейтер ауруы, I дәрежелі белсенділік
C) Ювенильді ревматоидты артрит, II дәрежелі белсенділік
D) Остеохондропатия, I дәрежелі белсенділік
E) Вислера –Фанкони синдромы, II дәрежелі белсенділік
{Дұрыс жауабы}=C
{Күрделілігі}=2
{Оқулық}=(Руководство по амбулаторно-поликлинической педиатрии + СВ / под ред. А.А.Баранова. - 2-е изд. - М., 2009. - 592 с.)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$023
Балаға 1 ж. 3 ай. Уақытында 3200г салмақпен туылған. 2,5 айынан бастап жасанды тамақтандырылған. Тамақтануы ретсіз, қосымша тамақ уақытында енгізілмеген. Жиі ауырады. Тексеріп қарағанда: салмағы 10,200г. Әлсіз. Тәбеті төмендеген. Тері түсі бозғылт. Жалпы бұлшық ет гипотониясы. Жүрек тондары тұйықталған, жүрек ұшында систоликалық шу естіледі. Бауыры қабырға доғасы астынан 2,5 см шығыңқы. ЖҚА: Нв-82 г/л; эр. 2,5х1012; ТК 0,75; ретикулоциттер 3%, сарысу Ғе -8 ммоль/л. Жалпы белок 61 г/л. Диагноз қойыңыз:
A) Анемия теміртапшылық, II-III дәрежелі, нормохромды, аралас этиологиялы
B) Анемия теміртапшылық, III дәрежелі, нормохромды, аралас этиологиялы
C) Анемия теміртапшылық, II дәрежелі, гипохромды, аралас этиологиялы
D) Анемия теміртапшылық, I-II дәрежелі, гипохромды, аралас этиологиялы
E) Анемия белоктапшылық, III дәрежелі, гипохромды, вирусты этиологиялы
{Дұрыс жауабы}=C
{Күрделілігі}=2
{Оқулық}=(Поликлиническая педиатрия: учебник. - 2-е изд., персраб. идоп. / под ред. А.С.Калмыковой. - М., 2009. - 720 с.)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$024
10 жасар бала шөлдей беретініне, полиурияға шағымданып түсті. Объективті: жағдайы қанағаттанарлық. Көңіл-күйі бұзылмаған. Тері асты май қабаты шектен тыс дамыған. Тері жамылғысы таза, түсі қалыпты. Мүшелерінде өзгеріс жоқ. ЖҚА: гемоглобин-110г/л, эритроциттер- 4,9х10/л, лейкоциттер- 8,3х10/л, ЭТЖ-12ммоль/л. ЖЗА: үлестік салмағы-1003,ақуыз- теріс, көру алаңында лейкоциттер - 3-4. Диагноз қойыңыз:
A) Қант диабеті
B) Қантты емес диабет
C) Нейрогенді полидипсия
D) Екіншілікті пиелонефрит
E) Гипоталамусты синдром
{Дұрыс жауабы}=B
{Күрделілігі}=2
{Оқулық}=(Руководство по амбулаторно-поликлинической педиатрии + СВ / под ред. А.А.Баранова. - 2-е изд. - М., 2009. - 592 с.)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$025
37 жастағы науқас әйел отбасылық дәрігерге қызба, бас ауруы, ұстама тәрізді ауырсынумен, күйдірумен жүретін аяқтардың артқы беткейі бойынша берілетін, сол жақ жамбас аймағындағы бөртпелерге шағымданып келді. Объективті: сол жақ жамбастың артқы беткейінің терісінде қызарған ісікті фонда қатайған қақпақшасы мен мөлдір құрамды, көлемі 1-2 см дейінгі топталған қуысты элементтер орналасқан. Диагноздыкөрсетіңіз:
Белдемелітеміреткі, типтіктүрі
Белдемелітеміреткі, абортивтітүрі
Белдемелітеміреткі, жайылмалытүр
Белдемелітеміреткі, буллездітүрі
Белдемелітеміреткі, гангреноздытүрі
{Дұрыс жауабы}=D
{Күрделілігі}=2
{Оқулық}=(Скрипкин Ю. К. , Кубанова А.А., Акимов В.Г. Кожные и венерические болезни: учебник - М. : ГЭОТАР-Медиа, 2011. - 544 с.)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$026
Жанұялық дәрігерге И.,есімді 13 жасар оқушы келді. Бет аймағында қатты қышитын бөртпенің пайда болуына шағымданады. Ауырғанына 3 күн болған. Ауырар алдында математикадан қанағаттанарлық баға алуынан, уайым себеб болды. Сәби кезінде диатезбен ауырған. Қараған кезде: беттерінде симметриялы орналасқан, ұсақ папула, микровезикула және нүктелі дымқыл эрозиялары бар, жедел қабынбалы ісінген эритема анықталды. Болжам диагноз:
Микробты экзема
Себореялы экзема
Балалық экзема
Шынайы экзема
Кәсіби экзема
{Дұрыс жауабы}=D
{Күрделілігі}=2
{Оқулық}=(Скрипкин Ю. К. , Кубанова А.А., Акимов В.Г. Кожные и венерические болезни: учебник - М. : ГЭОТАР-Медиа, 2011. - 544 с.)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$027
29 жастағы ер адам үйге дәрігерді шақырып, 4 күн бойы дене қызуының 38*С көтерілуіне, сары-жасыл түсті қақырықпен жөтелге, әлсіздікке, тершеңдікке шағымданады. Анамнезі: ауруын суық тиюмен байланыстырады. Объективті: тері жабындылары бозарған, ТАЖ 20 рет/мин., жауырынның оң жақ төменгі бұрышында перкуторлы дыбыстың тұйықталу ошақтары, аускультативті ұсақ көпіршікті ылғалды сырылдар. Осы науқасқа ем тағайындаңыз:
A) Макропен 0,2 х 3 р/к ішке 5 күн
B) Эритромицин 0,25мг 2 табл. х 4 р/к 7 күн
C) Азитромицин 0,5 х1 р/к ішке 5 күн
D) Тетрациклин 0,25 х 4 р/к ішке 10 күн
Цефазолин 1,0 х 3р/к б/е 10 күн
{Дұрыс жауабы}=C
{Күрделілігі}=3
{Оқулық}=(Браун И., Дорманн А.Дж. Внутренние болезни: пер. с нем. Под ред. В.С.Моисеева. - М., 2010. - 1152 с.)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$028
26 жастағы науқас әлеуметтік қауіп тобынан. Шағымы: әлсіздік, делсалдық, шаршағыштыққа, жүдеуге, жөлетуге, түнгі тершеңдікке. Соңғы 2-3 айдан бері ауырады, түнгі кезекте жиі істейді. Флюрограммада оң жақ өкпенің жоғарғы бөлімінде инфильтративті көлеңке, түбіріне қарай жолмен. Сіздің тактикаңыз:
A) БК-ға қақырық талдауы
B) Фтизиатрға жіберу
C) Антибактериалды ем жүргізу
D) Туберкулезге қарсы ем тағайындау
E) Пульмонология бөліміне жіберу
{Дұрыс жауабы}=A
{Күрделілігі}=3
{Оқулық}=(Клеменков С.В., Петрова М.М. Врач общей практики. Поликлиническая терапия. - М., 2006.)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$029
35 жастағы науқас жанұялық дәрігерге төс артындағы ұзақтығы 3 сағат және одан көп қысып ауырсынуға шағымданады. Ауырсыну жұмыстағы эмоционалды күш түсуден кейін пайда болған және соңғы 2 апта бойында сақталады. ЖСЖ минутына 82 рет, АҚҚ 130/80 мм.с.б. Науқасты қараудағы келесі дұрыс қадамды таңдаңыз:
Жедел кардиологиялық бөлімшеге жатқызу
Жанұялық дәрігер бақылауымен үйде қалдыру
Аналгетик тағайындап үйге қайтару
Жалпы қан талдауын жасау
Сол жерде электрокардиограммаға түсіру
{Дұрыс жауабы}=E
{Күрделілігі}=3
{Оқулық}=(Внутренние болезни по Дэвидсону. Общие принципы медицины: учебное пособие / под ред. Н.А.Буна и др.; пер. с англ, под ред. Н.А.Мухина. - М., 2009. - 384 с.)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$030
63 жастағы науқас кенеттен болатын қатты бас ауру ұстамаларына, естен тануына шағымданады. Аталған шағымдар 3 жыл бұрынғы инфекциялық миокардиттен кейін дамыған. Соңғы уақытта ұстамалар айына 2-3 рет жиілеген. АҚҚ 110/70 мм сын. Бағ., ЖСЖ 57 соққы 1 мин. ЭКГ-де PQ аралығының ұзаруы, Самойлов-Венкебах кезеңдері. Қандай ем тағайыңдайсыз:
Кальций антагонистерін тұрақты қабылдау
Бета-адреноблокаторларды тұрақты қабылдау
М-холиноблокаторларды үнемі қабылдау
Жасанды ырғақ жүргізушісін енгізу
Аортокоронарлы шунттауды жүргізу
{Дұрыс жауабы}=D
{Күрделілігі}=3
{Оқулық}=(Браун И., Дорманн А.Дж. Внутренние болезни: пер. с нем. Под ред. В.С.Моисеева. - М., 2010. - 1152 с.)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$031
26 жастағы ер адам тамақтан соң эпигастрии тұсындағы күйдіріп ауырсынуға, қыжылға, жүрек айнуға, сирек жағдайда құсуға, әлсіздікке және жүдеуге шағымданады. Анамнезінен: екі апта бойы ҚҚСЕП(НПВС) қабылдаған. Объективті: эпигастрии тұсындағы ауырсыну. ФГДС-те: асқазан түбі тұсында жара. Емнің бірінші сатысында науқасқа міндетті түрде не тағайындау керек:
A) Фамотидин 20мг ішке тәулігіне 2 рет
B) Сукральфат тәулігіне 1г х 4 рет
C) Солкосерил, б/е 2мл., 10 күн
D) Шұғыл хирургиялық араласу
E) Алмагель 1 үлкен қасықпен тәулігіне 3 рет
{Дұрыс жауабы}=A
{Күрделілігі}=3
{Оқулық}=(Клеменков С.В., Петрова М.М. Врач общей практики. Поликлиническая терапия. - М., 2006.)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$032
46 жастағы науқас қышқылмен құсуға, тамақ ішкен соң ауамен кекіруге, эпигастрий аймағындағы дискомфортқа, іші кебуіне шағымданады. Пальпацияда эпигастрий аймағында ауырсыну анықталады. Қандай тексеру жүргізу керек:
Жасырын қанға нәжісті тексеру
Баримен контрастты рентгеноскопия
Фиброгастродуоденоскопия
Ультрадыбысты зерттеу
Радионуклидті зерттеу
{Дұрыс жауабы}=C
{Күрделілігі}=3
{Оқулық}=( Внутренние болезни по Дэвидсону. Общие принципы медицины: учебное пособие / под ред. Н.А.Буна и др.; пер. с англ, под ред. Н.А.Мухина. - М., 2009. - 384 с.)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$033
Жанұялық дәрiгерге 35 жастағы науқас таңертеңгi уақыттағы бетiнiң iсiнуiне, бел аймағында ауырлыққа, зәр шығаруының жиiлеуiне, жүрегi айнуына, шаршағыштыққа шағымданып келдi. Анамнезi бойынша: ауырғанына 1-жылдай уақыт болған. Объективтi: жалпы жағдайы орташа ауырлықта. Бетi iсiнген, бозарған. Өкпесiнде везикулярлы тыныс, сырылдар жоқ. Жүрек тоны анық, ырғағы дұрыс. ЖСЖ-78 рет минутына, ҚҚ-130/85 мм.сын.бағ. Дәретi қалыпты. Зәр шығаруы жиi, ауырсынусыз. Аяқтарында iсiнулер жоқ. Пастернацкий симптомы оң. Зәрдің жалпы анализі: түсi-сарғыш, салыстырмалы тығыздығы-1005, белок 0,55 г/л, микроскопияда эритроциттер көру алаңында 0-1, лейкоциттер көп. Ең бірінші қандай қарапайым тексеру әдісін қолдану керек:
A) Бүйректі ультра дыбыстық тексеру
B) Тамыр ішілік урография
C) Шолу урографиясы
D) Цистография
E) Компьютерлік томография
{Дұрыс жауабы}=A
{Күрделілігі}=3
{Оқулық}=(Клеменков С.В., Петрова М.М. Врач общей практики. Поликлиническая терапия. - М., 2006.)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$034
Науқас 45 жаста, шағымдары: оң жақ аяғының басы қатты ауырады, әсіресе I-II плюснефалангалық буын. Алдындағы күні қонақта болған, көп мөлшерде ет және алкоголь қабылдаған. Ауырсыну аяқастынан басталған, осыдан 6 сағат бұрын. Объективті: оң жақ бақайы қатты ісінген, қызылкөк түстес, ыстық, пальпация кезінде қатты ауырсынады, қозғалыс және жүру мүмкін емес, дене температурасы – 37,6° С, басы ауырады. Жалпы тәжірибелік дәрігердің тактикасы қандай болу керек:
A) Ауырған буынның пункциясы
B) Қанның жалпы зерттеуі
C) Қанды зәр қышқылына тексеру
D) Оң жақ аяқ басының рентгенографиясы
E) Зақымдалған буынның УДЗ
{Дұрыс жауабы}=C
{Күрделілігі}=3
{Оқулық}=(Клеменков С.В., Петрова М.М. Врач общей практики. Поликлиническая терапия. - М., 2006.)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$035
Жанұя дәрігеріне науқас қанның мына көрсеткіштерімен қаралды: Эритроциттеры – 3,6 х 109 г/л, гемоглобин – 100 г/л, түстік көрсеткіш – 0,83.Сары судағы темір деңгейі– 9 мкмоль/л. Сары судың темір байланыстыру қабылеті – 76 мкмоль/л. Қандай дәрілік ем науқасқа жүргізу қажет:
A) В12 витаминкүнаралта 200 мкг б/е
B) Преднизолон 20 мг/тәулігіне
C) Темір сульфаты 150 мг/тәул
D) Фолийқышқылы 5 мг/тәул
E) Е витамины
{Дұрыс жауабы}=C
{Күрделілігі}=3
{Оқулық}=(Браун И., Дорманн А.Дж. Внутренние болезни: пер. с нем. Под ред. В.С.Моисеева. - М., 2010. - 1152 с.)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$036
33 жастағы Л әлсіздікке, шаршағыштыққа шағымданады. Анамнезінен: қалқанша безінің субтоталды резекциясы, 50 мкг L-тироксинді қабылдаған. Объективті: беті ісінген, жүрек тондары тұйықталған. АҚҚ - 100/70 мм сын. бағ. ЭХОКГ-да перикард қуысында сұйықтық байқалады. Көрсетілген тексеру әдістерінің қайсысы ақпаратты болып келеді:
ЭКГ
Қанды бактериологиялық себу
Көкірек аралық мүшелердің КТ
Т3 және Т4 деңгейін анықтау
АҚҚ тәуліктік мониторлеу
{Дұрыс жауабы}=D
{Күрделілігі}=3
{Оқулық}=(Клеменков С.В., Петрова М.М. Врач общей практики. Поликлиническая терапия. - М., 2006.)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$037
Бала 6 жаста. Салмағы 25 кг. Дене қызуының бір апта бойы 37,2-37,5°С жоғарлауына, құрғақ жөтелге, аз мөлшерде қақырықтың бболуына, тәбетінің төмендеуіне шағымданады. Қараған кезде: аранында катаральды белгілер. Қабақтың коньюктивалары қызарған. Өкпесінде – перкуторлы өкпелік дыбыс, ұсақ көпіршікті сырылдар естіледі. ЖҚА-L 10,8х109/л; ЭТЖ 17 мм/ч. Кеуде клеткасының R-граммасында өкпе алаңында тегіс емес ошақты инфильтрация. Қақырықты бактериальды тексерген кезде – микоплазма анықталды. Сіз азитромициннің тәуліктік мөлшерін тағайындайсыз:
A) Азитромицин 125 мг 1 капсуладан х 1 күніне рет, 3 күн бойы
B) Азитромицин125 мг х күніне 1рет, 5 күн бойы
C) Азитромицин 250 мг х күніне 1рет, 5 күн
D) Азитромицин біпінші күні 250 мг х 1рет күніне, 2-5 күн 125 мг
E) Азитромицин бірінші күні 500 мг х 1 рет күніне, 2-5 күн 250 мг
{Дұрыс жауабы}=D
{Күрделілігі}=3
{Оқулық}=(Поликлиническая педиатрия: учебник. - 2-е изд., персраб. идоп. / под ред. А.С.Калмыковой. - М., 2009. - 720 с.)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$038
Жеті жасар қыз бала балалар ауруханасына түсті. Қыс мезгіліндегі суық тигеннен кейін ұзақ уақыттан бері, төрт ай аралығында қатты жөтеліп жүргенін айтты. Түні бойы жөтеледі, шешесі ысқырық тәрізді сырылды есітеді, дене қызуы қалыпты, қыз бала белсенді, жүгіргенде жөтел туындап ысқырықты сырыл естіліп тұрады. Науқас баланың мұрыны бітеліп мазасызданады. Шешесі поллинозбен ауырады. Дәрігердің дәлірек ақпараттық зерттеуі:
A) Cпирография
B) Өкпе рентгенографиясы
C) Бронхография
D) Бронхоскопия
E) Пикфлоуметрия
{Дұрыс жауабы}=A
{Күрделілігі}=3
{Оқулық}=(Руководство по амбулаторно-поликлинической педиатрии + СВ / под ред. А.А.Баранова. - 2-е изд. - М., 2009. - 592 с.)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$039
Жалпы тәжірибелік дәрігерге анасы 3 айлық қызының соңғы 2 ай аралығында емшекті дұрыс ембей жүргенін, 50-70 г емеді де ұйықтап қалатынын айтады. Тамақтанғанда қатты терлейді, терісі бозғылттанып, тынысы жиілейді, көз бен ауыз айналасы көгереді. Бала бозғылт, жылаған кезде мұрын-ерін үшбұрышында цианоз пайда болады, ТАЖ минутына 60 рет, ЖЖЖ минутына 150 рет. Жүрек тондары тұйықталған. Жүрек ұшының соққысы сол жақ ортабұғана сызығынан 2,5см-ге сыртқа ығысқан, шу жоқ. Өкпеде қатаң тыныс. Бауыр қабырға доғасынан 2,0 см шығып тұрады. Анасы жүктіліктің 20-шы аптасында ЖРВИ-мен ауырған. Босану қалыпты жүрген. Клиникалық диагнозды қоюға ең мәліметті болып табылады:
A) Эхокардиография
B) Электрокардиография
C) Фонокардиография
D) Жүрек рентгенографиясы
E) Спирография
{Дұрыс жауабы}=A
{Күрделілігі}=3
{Оқулық}=(Руководство по амбулаторно-поликлинической педиатрии + СВ / под ред. А.А.Баранова. - 2-е изд. - М., 2009. - 592 с.)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$040
ЖРВИ диагнозымен 3 жасар бала ауруханаға жатты. Аурудың 3 күнінде ентігу, әлсіздік, өте әлсіз, жіп-тәрізді тамыр соғуы, көпіршікті-қақырықты шығаратын жиі жөтел пайда болған. Аускультация жасағанда екі өкпенің төменгі бөліктерінде ылғалды ұсақ көпіршікті сырылдар. Жүрек тондары тұйықталған, тахикардия. Өкпенің рентгенораммасында альвеолярлы ісіну көрінісі бар. ЭХОКГ – сол жақ қарыншаның сорапты қызметінің төмендеуі. Диагноз: Жіті сол жақ қарыншалық жетіспеушілік. Балаға тағайындауға болмайды:
A) Оксигенотерапия
B) Глюкокортикоидтар
C) Зәр айдаушы препараттар
D) Жүрек гликозидтері
E) В-адреноблокаторлар
{Дұрыс жауабы}=E
{Күрделілігі}=3
{Оқулық}=(Поликлиническая педиатрия: учебник. - 2-е изд., персраб. идоп. / под ред. А.С.Калмыковой. - М., 2009. - 720 с.)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$041
Ауруханаға жанұялық дәрігер 13 жасар баланы мынандай шағымдарымен жолдады: эпигастрии аймағындағы ауырсыну, әсіресе түнгі уақытта және аш қарынға күшейеді, әлсіздік, ашуланшақ,іштің қатуы, басы айналу, терісінің құрғақтығы, шашының және тырнағының сынғыштығы, жүрек тұсында күштемеге байланыссыз пайда болатын ауырсыну. Диагнозды негіздеуге көмектеседі:
A) Элетрокардиография
B) Фиброгастродуоденоскапия
C) Сигмоидоскопия
D) Энцефалография
E) Клиникалық қан анализі
{Дұрыс жауабы}=B
{Күрделілігі}=3
{Оқулық}=(Поликлиническая педиатрия: учебник. - 2-е изд., персраб. идоп. / под ред. А.С.Калмыковой. - М., 2009. - 720 с.)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$042
14 жастағы ұл бала. Қыжыл, тамақтанғаннан кейін 1,5-2 сағаттан кейін эпигастрийдегі ауырсыну. Анамнезінде әкесі асқазанның жара ауруымен ауырады. ФГДС: асқазанның антральді бөлімінде ойық жарасы. Қандай ем тағайыңдайсыз:
A) Омепразол 20 мг 2 рет әр 12 сағ. сайын, кларитромицин 15 мг/кг 2 ретке бөліп, метронидазол 20 мг/кг 2 ретке бөліп, 14 күн бойы
B) Субцитрат висмута 120 мг 4 рет, тетрациклин 25 мг/кг 4 ретке бөліп, фуразолидон 10 мг/кг 3 ретке бөліп
C) Сукральфат 500 мг 1 таблеткадан 3 рет, Де-нол 120 мг 1 таблеткадан күніне 3-4 рет
D) Пантопразол 20 мг 1 рет күніне, кларитромицин 30 мг/кг 3 ретке бөліп, амоксициллин 100 мг/кг 2 рет
E) Омепразол 50 мг 2 рет күніне 12 сағат сайын, метронидазол 50 мг/кг 3 ретке бөліп, тетрациклин 25 мг/кг 4 ретке бөліп
{Дұрыс жауабы}=A
{Күрделілігі}=3
{Оқулық}=(Руководство по амбулаторно-поликлинической педиатрии + СВ / под ред. А.А.Баранова. - 2-е изд. - М., 2009. - 592 с.)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$043
Клиникаға 8 жасар бала оң жақ қабырға астындағы қысып ауыратынына, жиі зәр шығаратынына шағымданып түсті. Бала алты сағат бұрын биіктіктен арқасымен құлаған.Тері жабындысы боз. Пульсі минутына - 120. АҚ 60/40 мм. сын. бағ. Іші жұмсақ, іш пердені тітіркендіру симптомы теріс, оң жақ бел аймағында үлкен ісіну анықталады. Қан анализінде гемоглобин-110г/л, эритроциттер-3,2х10¹²/л, зәрде эритроциттер саны көру аймағында 50-60 құрайды. Жедел түрде қандай тексеру жүргізесіз:
A) Лапароскопия
B) Ретроградты пиелография
C) Экскреторлы урография
D) Бүйрек УДЗ
E) Бүйрек ангиографиясы
{Дұрыс жауабы}=C
{Күрделілігі}=3
{Оқулық}=(Поликлиническая педиатрия: учебник. - 2-е изд., персраб. идоп. / под ред. А.С.Калмыковой. - М., 2009. - 720 с.)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$044
Ауруханаға 13 жастағы науқас сол жақ тізе буынындағы ауру сезіміне, 39С дейінгі қызбаға, жалпы әлсіздік, тершеңдікке бейланысты түсті. Үш апта бұрын баспамен ауырған. Апта бұрын шынтақ буындарында ауру сезімі болған. Объективті: сол жақ тізе буынының көлемі ұлғайған, ұстап көрсең ыстық және қозғалғанда ауырады. Басқа буындар мен ішкі мүшелер өзгеріссіз. Қан анализі: Нв-140 г/л., лейкоциттер- 16,5х109/л, нейтрофилдер- 78%, ЭТЖ- 60 мм/сағ. Диагнозды нақтылайтын қандай зерттеу тағайыңдайсыз:
A) Тізе буынының рентгені
B) Қандағы ВР
C) АСЛ-О, АСГ титрі
D) Райт-Хеддельсон реакциясы
E) Тізе буынының пункциясы
{Дұрыс жауабы}=C
{Күрделілігі}=3
{Оқулық}=(Руководство по амбулаторно-поликлинической педиатрии + СВ / под ред. А.А.Баранова. - 2-е изд. - М., 2009. - 592 с.)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$045
Етек кірі меноррагиямен жүретін 14 жасар қыз балада тырнақ сынғыштығы, шаштың түсуі, тері құрғақтығы байқалады. Қан анализі: гемоглобин – 90г/л, Эритроциттер – 3,5х1012/л, түсті көрсеткіш – 0,7, тромбоциттер – 180,0х109/л,  ретикулоциттер – 0,5 %, билирубин – 12 мкмоль/л, сарысулық темір – 4,6 ммоль/л. Сіз тағайындайсыз:
A) Темірдің парентеральді дәрілерін
B) Темірдің пероральді дәрілерін
C) Аскорбин қышқылын
D) Эритроцитарлы салмақ құю
E) B12 дәруменін
{Дұрыс жауабы}=B
{Күрделілігі}=3
{Оқулық}=(Поликлиническая педиатрия: учебник. - 2-е изд., персраб. идоп. / под ред. А.С.Калмыковой. - М., 2009. - 720 с.)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$046
Науқас 9 жаста, ауруханаға өте ауыр жағдайда түседі. Диабетпен 3 жыл бойы ауырады. Инсулинотерапияны 28 бірлік мөлшерінде алып жүр. Жалпы жағдайының төмендеуі диетаны бұзғаннан кейін пайда болған. Қандағы глюкозаны тексерген кезде – 24,2 ммоль/л., зәрдегі ацетон - ++++. Науқасқа инсулинотерапия бойынша сіздің әрекетіңіз:
A) Ұзақ әсердегі инсулин 0,5Ед/кг есебімен сағат сайын
B) Қысқа әсердегі инсулин 0,7Ед/кг есебімен сағат сайын
C) Қысқа және ұзақ әсердегі біріккен инсулин терапия 0,3 Ед/кг есебімен әр бір 6 сағат сайын
D) Қысқа әсердегі инсулин 0,1Ед/кг есебімен сағат сайын
E) Қысқа әсердегі инсулин 1,0Ед/кг есебімен сағат сайын
{Дұрыс жауабы}=D
{Күрделілігі}=3
{Оқулық}=(Руководство по амбулаторно-поликлинической педиатрии + СВ / под ред. А.А.Баранова. - 2-е изд. - М., 2009. - 592 с.)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$047
Отбасылық амбулаторияда профилактикалық қарау кезінде 30 жастағы науқас А-да үлкен жыныс еріндерінің беттесетін беткейінің негізінде инфильтрат пен аздаған серозды бөлініспен ет-қызыл түсті 2 дөңгеленген эрозиясы, сонымен қатар шап лимфа түйіндерінің ұлғаюы мен тығыздалуы анықталды. Анамнезінен эрозияның 10 күн бұрын пайда болғанын, ал лимфа түйіндерінің 5 күн бұрын ұлғайғаны анықталды. Төменде көрсетілген тексеру әдістерінің қайсысы диагнозды негіздейді:
Қанның биохимиялық анализі
Акантолитикалық торшаларға жұғын-таңба
Боз трепонемалардың иммобилизации реакциясы
Иммунофлюоресценция реакциясы
Қараңғы көру алаңында боз трепонемадан алынған бөліністі бактериоскопиялық тексеру
{Дұрыс жауабы}=E
{Күрделілігі}=3
{Оқулық}=(Скрипкин Ю. К. , Кубанова А.А., Акимов В.Г. Кожные и венерические болезни: учебник - М. : ГЭОТАР-Медиа, 2011. - 544 с.)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$048
Мейірбике фурациллин ерітіндісін дайындағанннан кейін қол басының терісіне қышитын бөртпелердің пайда болуына шағымданады Қол басының терісінде жайылмалы гиперемия, ісінген көптеген майда көпіршіктер мен эрозиялар бар. Препараттың әсерін тоқтатқаннан кейін жағдайы қалпына келді. Төмендегі диагнозды дәлелдейтін жолды көрсетіңіз:
A) Қабынулық көріністері кеткен соң тері сынамаларын қою
B) Дермографизм сипатын анықтау
C) Көпіршіктердің сұйықтығында цитозды анықтау
D) Диаскопия
E) Эрозия бетінен жұғын-таңба алу
{Дұрыс жауабы}=A
{Күрделілігі}=3
{Оқулық}=(Скрипкин Ю. К. , Кубанова А.А., Акимов В.Г. Кожные и венерические болезни: учебник - М. : ГЭОТАР-Медиа, 2011. - 544 с.)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$049
Жиырма жастағы науқас қышумен жүретін бөртпелердің шығуына, оның түнгі уақытқа қарай күшейетініне шағымданып келді. Ауырғанына бір апта болған. Объективті: кеудесінде, омыраудың астында, омырау ұшы маңында, іштің алдыңғы-бүйір беттерінде жұпталған көптеген паула-везикулалы бөртпелер, нүктелік серозды-геморрагиялық қабыршықтар бар. Сіздің емдік әрекетіңіз:
A) Анилинді бояғыштармен өңдеу
B) Антигистаминді заттарды тағайындау
C) 20% бензил-бензоат эмульсиясымен өңдеу
D) 3% бриллиант жасыл ерітіндісімен өңдеу
E) Глюкокортикоидты майлар мен кремдерді жағу
{Дұрыс жауабы}=C
{Күрделілігі}=3
{Оқулық}=(Скрипкин Ю. К. , Кубанова А.А., Акимов В.Г. Кожные и венерические болезни: учебник - М. : ГЭОТАР-Медиа, 2011. - 544 с.)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$050
50 жастағы әйелде, тоңып қалғаннан кейін кеудесінің бүйір бетінде гиперемиялылық фонда қышумен,үйдіріп аурумен бірге жүретіе көпіршіктер пайда болған. Көпiршiктер қабырғаралық нервтердің өту жолы бойынша орналасқан. Бірнеше күннен кейін зақымдану ошағында қою қоңыр түсті қабыршақтар пайда болған және Қозғалыста да, тыныштықта да күшті ауырады.Дәрiнің қайсысын тағайындау өте орынды:
A) Витамины
B) Антибиотиктер
C) Вирусқа қарсы препараттарды
D) Гистаминге қарсы препараттарды
E) Стероид емес қабынуға қарсы препараттар
{Дұрыс жауабы}=C
{Күрделілігі}=3
{Оқулық}=(Скрипкин Ю. К. , Кубанова А.А., Акимов В.Г. Кожные и венерические болезни: учебник - М. : ГЭОТАР-Медиа, 2011. - 544 с.)
{Курс}=7
{Семестр}=14
05_01_каз
Жалпы дәрігерлік тәжірибе
$$$001
Диагностика және емдеу хаттамаларын құрудың негізгі міндеті:
A.Дәрігердің емдеу диагностикалық қызметінің сызбасын құру;
B.Емдеу мен диагностканың ең тиімді режимін құру;
C.Заманауи әлемдік медициналық кеңістікке интеграция ;
D.Денсаулық сақтаудың емханалық жүйесіндегі дәрігерлердің мүмкіндігін кеңейту;
E. Дәрігер қызметіне бақылауды күшейту.
Дұрыс жауабы}= В
{Күрделілігі}=1
{Оқулық}=( Руководство по первичной медико – санитарной помощи + CD\ под ред. А.А. Баранова, И.Н. Денисова, А.Г. Чучалина – М; 2007)
{Курс }=7
{Семестр}=14
$$$ 002
Диагностикалау және емдеу протоколының негізгі міндеті:
A.Дәрігердің емдік – диагностикалық қызметін схематизациялауға шақырылған;
B.диагностика және емдеуде қолайлы тәртіпті құру;
C.Жаңа әлемдік медициналық кеңістікпен интеграция;
D.Денсаулық сақтаудағы амбулаторлық дәрігерлер тобының қызметін кеңейту;
E.Дәрігердің профессионалдық қызметін қатаң бақылау
Дұрыс жауабы}= В
{Күрделілігі}=1
{Оқулық}=( Руководство по первичной медико – санитарной помощи + CD\ под ред. А.А. Баранова, И.Н. Денисова, А.Г. Чучалина – М; 2007)
{Курс }=7
{Семестр}=14
$$$ 003
Үй жағдайында немесе толық емес жұмыс күні жағдайында жұмыс жасайтын, науқас баланы күту демалысындағы уақытша еңбекке жарамсыз тұлғаға қандай құжат беріледі:
A. жалақының сақталуынсыз демалыс;
B. Төлентін еңбек демалысы;
C. Уақытша еңбекке жарамсыздық анықтамасы;
D. Күту бойынша уақытша еңбекке жарамсыздық анықтамасы және бір парақ;
E. Уақытша еңбекке жарамсыздық парағы;
Дұрыс жауабы}= Е
{Күрделілігі}=1
{Оқулық}=( Руководство по первичной медико – санитарной помощи + CD\ под ред. А.А. Баранова, И.Н. Денисова, А.Г. Чучалина – М; 2007)
{Курс }=7
{Семестр}=14
$$$ 004
Стационар алмастырушы жүйе қызметінің көлеміндегі негізгі принцип:
A.Диагностика және емдеудегі жаңа жоғары технологиялық әдістерді енгізу;
B.Жаңа қор сақтаушы медициналық технологиялардыжүзеге асыру;
C.Сауықтыру – алдын – алу технологияларын жүзеге асыру;
D.Мамандандырылған медициналық көмек жүйесін дамыту;
E.Тұрғындарға алғашқы медико – санитарлық көмекті күшейту.
Дұрыс жауабы}= В
{Күрделілігі}=1
{Оқулық}=( Руководство по первичной медико – санитарной помощи + CD\ под ред. А.А. Баранова, И.Н. Денисова, А.Г. Чучалина – М; 2007)
{Курс }=7
{Семестр}=14
$$$005
5 жастан асқан балаларда 1 секундта форсирленген дем шығару көлемі (FEV1), өкпенің форсирленген өмірлік сыйымдылығы (FCV) және дем шығарудың максимальды жылдамдығы (PEF) нені бағалауға мүмкіндік береді :
Организмнің аллергизация болу дәрежесін;
Инфекциялық процестің айқындылық дәрежесін;
иммунологиялық реактивтілік жағдайын;
Бронх обструкцияның дәрежесін;
Организмде вегетативті жүйесінің жағдайын
Дұрыс жауабы}=D
{Күрделілігі}=2
{Оқулық}=(Поликлиническая педиатрия),учебник.А.С.Калмыкова -М А.А.2009г., )
{Курс }=7
{Семестр}=14
$$$006
17жастағы науқас, тамағының ауырып кұрғауына, құрғақ жөтелге, жұтынғанда тамағының ауыруына., жөтелдің түнге қарай күшеюіне шағым айтады. Ауыруын тоңып қалумен байланыстырады. Ауырғанына 2апта болған. Тұмаудың дәрілерін ішкен. Жөтелі кетпеген.Дене қызуы көтерілмеген. Жалпы жағдайы бұзылмаған.
Объективті қарағанда: жалпы жағдайы қанағатанарлық. Терісі қалыпты. Араны-қызарған.
Өкпесін тыңдап қарағанда-перкуторлы өкпелік тыныс күшейген. Сырылдар жоқ.
Жүрек тондары айқын, ритмді.Қан қысымы 120/70мм.сын.бағ.
Бірінші қандай ауруды ойлайсыз?
А.пневмония
B.Трахеит
C. брохит
D.тыныс демікпесі
E. туберкулез.
{Дұрыс жауабы}= С
{Күрделілігі}=2
{Оқулық}=( Внутренние болезни с основами доказательной медицины и клинической фармакологией: руководство + СD \ под ред. В.С. Моисеева – М; 2010.)
{Курс }=7
{Семестр}=14
$$$007
Емхана дәрігеріне 45 жастағы ер адам басының ауруына, бұлшық еттерінің әлсіздігіне, қол-аяқтарының ұюына, құрысуына,жиі зәрді шығаруына шағым айтады.Ауырғанына 2жыл болған. Дәрігерлерде тексеріліп, емделіп жүр.Гипотензивті дәрілердің әсері жоқ; тек қана верошпироннан кейін қан қысымы төмендейді. Қан қысымы 170/105 мм.сын.бағ.Тексергенде: калий-3;5 мэкв/л; натрий-148мэкв/л; Жүрек тондары ритмді; анық. ЖСС-100рет минутына.ЭКГ-де: экстрасистолиялар.
Сіздің диагнозыңыз:
Ишемиялық инсульт
Кон синдромы
Реноваскулярлы гипертензия
Артериялық гипертензия
Созылмалы пиелонефрит
Дұрыс жауабы}=В
{Күрделілігі}=2
{Оқулық}=(Внутренние болезни с основами доказательной медицины и клинической фармакологией: руководство + СD \ под ред. В.С. Моисеева – М; 2010. )
{Курс }=7
{Семестр}=14
$$$008
28жастағы науқас әйел,жүректің ауырсынуына, ентігуге шағым айтып келді. Жүрек сыздап ауырады. Ауырсыну жүктемеге байланысты емес, тұрақты байқалады.Нитраттармен басылмайды. Осыдан 2апта бұрын іріңді гайморитпен ауырып, емделген.Жалпы жағдайы қанағатанарлық.Дене қызуы 38 градус.
Өкпесінде везикулярлы тыныс, сырылдар жоқ .Жүрек ұшы соққысы әлсіреген,жүрек тондары тұйықталған, жүрек ұшында систола шуы,оның екпіні дене қалпын өзгерткенде күшеймейді; 1тонмен байланысты емес.ЭКГ-де ритмнің бұзылыстары-блокадалар.
Сіздің диагнозыңыз?
Кардиомиопатия
Миокардит
Ревматикалық ауру
Перикардит
НЦД
Дұрыс жауабы}=В
{Күрделілігі}=2
{Оқулық}=( Внутренние болезни с основами доказательной медицины и клинической фармакологией: руководство + СD \ под ред. В.С. Моисеева – М; 2010. )
{Курс }=7
{Семестр}=14
$$$009
65 жастағы науқас емхана дәрігерін үйге шақырды.Науқаста сәл жүктемеден кейін төс артында қысып ауырсыну, ентігу, әлсіздік пайда болған. Ауырсыну нитроглицеринмен басылмаған.Осыдан 1ай бұрын стационарда тұрақсыз стенокардиямен емделген. Жағдайы ауыр.Ортопноэ. Терісі бозғылт, салқын тер. Қан қысымы-190/100мм.сын. бағ. ЖСС-90рет минутына.Жүрек тондары тұйықталған , ритмі бұзылған. Дәрігер ең бірінші қандай аурудың диагноын қою қажет?
тұрақсыз стенокардия
миокардтың инфаркті
өкпе артериясының тромбоэмболиясы
аорта аневризмасы
нейроциркуляторлы дистония
Дұрыс жауабы}=В
{Күрделілігі}=2
{Оқулық}=( Внутренние болезни с основами доказательной медицины и клинической фармакологией: руководство + СD \ под ред. В.С. Моисеева – М; 2010.)
{Курс }=7
{Семестр}=14
$$$010
Бала қабылдау бөліміне экспираторлы ентігу шағымымен түсті. Аускултацияда: өкпеде жайылмалы ысқырықты сырылдар, кеуде клеткасының эмфизематозды керілуі, рентгенограммада өкпе суретінің күшеюі. Қандай патологияға тән?
A. ЖРВИ
B. жедел бронхит
C. жедел обструктивті бронхит
D. жедел пневмония
E. Эпиглоттит
Дұрыс жауабы}=С
{Күрделілігі}=2
{Оқулық}=(Поликлиническая педиатрия),учебник.А.С.Калмыкова -М А.А.2009г., )
{Курс }=7
{Семестр}=14
$$$011
10-айлық баладағы салмақтың жетіспеушілігі, тұрақты жөтел. Анамнезінде: рентгенограммада 2 жағдайда пневмония дәлелденген. Ас қорыту жүйесінде тұрақты іш қату. Осы клиникалық жағдайдағы сіздің болжамды диагнозыныз?
A. Гиршпрунг ауруы
B. Муковисцидоз
C. бронхөкпелік даму ақауы
D. Функциональді іш қату
E. Туа біткен иммунодефицит
Дұрыс жауабы}=В
{Күрделілігі}=2
{Оқулық}=(Поликлиническая педиатрия),учебник.А.С.Калмыкова -М А.А.2009г., )
{Курс }=7
{Семестр}=14
$$$012
Бала дұрыс жүрмейді: 5 жастағы баланың ата-анасы физикалы дамуына қалыс болуына шағымданып келді. Объективті: психикалық дамуы жасына сай, иық – жауырыны шамадан тыс дамыған. Бұлшықет гипотониясы, аяқ және денесінің төмен жағы әлсіз. Жүрек шегі солға 2 см ығысқан. Жүрек тебісі, 1 тоны күшейген. Оң жақ 2 ші қабырға аралықта систоликалық шум естіледі. Бауыры ұлғаймаған. Аяқтағы пульсі анықталмайды. АҚҚ 150/90 мм сн.бғ. Болжамды диагноз қандай?
A. аорта коарктациясы
B. вегето-тамырлы дистония
C.феохромоцитомаD. ашық артериальды өзек
E. аорта өзегінің стенозы
Дұрыс жауабы}=А
{Күрделілігі}=2
{Оқулық}=(Поликлиническая педиатрия),учебник.А.С.Калмыкова -М А.А.2009г., )
{Курс }=7
{Семестр}=14
$$$013
Бала 10 жаста, ауырғанына 3-ші күн, шағымы: іш ауруына, сол тізе және оң шынтақ буындарында ауырсыну және қимыл тежелуіне. 2 апта бұрын ангинамен ауырған. Аурудың 1-ші күні қызуы 38,5 С, тобық буыны зақымдалған. Жүректің тұйық шектері кеңейген, тахикардия 120 рет. 1 мин, 1 тон әлсіреген, жүрек ұшында систоликалық шум. Көрсетілген клиникалық жағдай қандай диагнозге сәйкес келеді?
A. ревматизм
B. жүйелі қызыл жиегі
C. ювенильды ревматоидты артрит
D. Рейтер ауруы
E. реактивты артрит
Дұрыс жауабы}=А
{Күрделілігі}=2
{Оқулық}=(Поликлиническая педиатрия),учебник.А.С.Калмыкова -М А.А.2009г., )
{Курс }=7
{Семестр}=14
$$$014
39 жастағы әйел абайсыздықта кастрөлді қайнаған суымен үстіне төгіп алды. Қарағанда: тұлғаның, жамбастың алдыңғы беткейіндегі терісі бірден қызарған, көпіршіктер пайда болған, кейбір жерлерде көпіршіктер ашылып, ақшыл терілер көрінеді. Тежелу байқалады. АҚҚ 70/50 мм.сын.бағ., ЖСЖ минутына 80 соққы. Сіздің болжам диагнозыңыз?
А) Термиялық күйік, II дәрежелі, күйіктік шок
В) Термиялық күйік, III дәрежелі
С) Термиялық күйік, III дәрежелі, күйіктік шок
D) Термиялық күйік, IV дәрежелі
Е) Термиялық күйік, IV дәрежелі, күйіктік шок
Дұрыс жауабы}= С
{Күрделілігі}=2
{Оқулық}=(Справочник по неотложным состояниям),учебник.С.А.Сумина -М А.А.2010г., )
{Курс }=7
{Семестр}=14
$$$015
Науқаста кенеттен естің жоғалуы, қарашықтың кеңеюі пайда болды. Тері жабындылары боз-сұр түсте. Ұйқы артериясында пульс пен тыныс анықталмайды. ЭКГ-да: хаотикалық, ретті емес, әр түрлі биіктікте, ені және формалары деформирленген. Фибрилляция толқындарының жоғары амплитудада жиілігі шамамен минутына 400 рет. Бірінші кезектегі шара:
А) Электрлі дефибрилляция
В) Вена ішіне лидокаин
С) Вена ішіне атропин
D) Жүректің жабық массажы
Е) Вена ішіне амиодарон
Дұрыс жауабы}= А
{Күрделілігі}=2
{Оқулық}=(Справочник по неотложным состояниям),учебник.С.А.Сумина -М А.А.2010г., )
{Курс }=7
{Семестр}=14
$$$016
Науқас 2,5 ай бойы сирақтың т/3 бөлігінің сынығымен емделді. Бақылаулы рентгендік тексеруде сынықтың толық емес бітімі көрінеді. Дәрігер емдеуді жалғастырды. Уақытша еңбекке жарамсыздығы парағында қанша мерзімге дейін болады?
А. 3 ай дейін
В. 6 ай дейін
С. 1жыл
Д. 5 ай дейін
Е. 4 айға дейін
Дұрыс жауабы}= Е
{Күрделілігі}=2
{Оқулық}=( Руководство по первичной медико – санитарной помощи + CD\ под ред. А.А. Баранова, И.Н. Денисова, А.Г. Чучалина – М; 2007 )
{Курс }=7
{Семестр}=14
$$$017
Қабылдау бөліміне жүктілік мерзімі 37 апта әйел жеткізілді. Леопольд-Левицкийдің екінші тәсілімен тексергенде оң жақта ұрықтың ірі, тығыз, қозғалмалы бөлігі анықталады. Диагноз қойыңыз:
А) ұрықтың ұзына бойы орналасуы, баспен келу, 1 позиция
В) ұрықтың көлденең орналасуы, 1 позиция
С) ұрықтың көлденең, 2 позиция
D) ұрықтың қиғаш орналасуы
Е) ұзына бойы орналасуы, жамбаспен келу
Дұрыс жауабы}= С
{Күрделілігі}=2
{Оқулық }=( Женская консультация: руководство + CD\ под ред В.Е. Радзинского М. 2009\2010)
{Курс }=7
{Семестр}=14
$$$018
Жанұялық дәрігер қабылдауында 1 жас 6 айлық баласымен ана келді. Анамензінен : 3 апта бұрын ЖРВИ жоғары температурамен өткізген. Объективті:жағдайы қанағаттанарлық. Физикалық және жүйке психикалық дамуы жасына сай. Екпе графигінде бұзылыстар жоқ.
Осы жаста қай екпені жүргізу керек?
A) Қызамық, қызылша, паротитке қарсы
B) Полиомиелитке қарсы
C) АКДС бірінші ревакцинациясын
D) вирусты гепатит А қарсы
E) вирусты гепатит В қарсы
Дұрыс жауабы}= С
{Күрделілігі}=2
{Оқулық}=( Руководство по амбулаторно- поликлинической педиатрии: + CD \ под. ред А.А. Баранова. – 2-е изд –М; 2009.)
{Курс }=7
{Семестр}=14
$$$019
17 жастағы жас ана 10 күндік баласының емізгеннен кейін қорытылмаған сүтті кекіруіне шағымданып келді. Анамнезінен: бала 1 жүктіліктен, 39-40 апталық мерзімде бірінші босанудан. Жүктілік және босану патологиясыз өткен. Объективті: жағдайы қанағаттанарлық. Тері жамылғысы қалыпты түсті. Мүшелер және жүйелер жағынан өзгеріссіз. Қандай ұсыныстар берген жөн ?
A) Аралас тамақтандыруға көшіру
B) Қосымша тамақ енгізу
C) Ферментті препараттар тағайындау
D)Жасанды тамақтаандыруға көшіру
E) Емізу техникасының дұрыстығы
Дұрыс жауабы}=Е
{Күрделілігі}=2
{Оқулық}=( Жилагий П.Г.; Биклей Л.С. Руководство по клиническому
обследованию больного: пер с англ под ред Н.А. Мухина, И.Н.
Денисова. -2-е изд, М; 2011.)
{Курс }=7
{Семестр}=14
$$$020
Қандай жағдайда пациентке превентивті емді тағайындайсыз, мерез ауруымен ауыратын әйелмен жыныстық қатынаста болуына орай, қатынас болған уақыттан кейін неше апта өткен соң.
А) 4 дан 6 апта.
B) 2 дан 4 апта.
C) 6 апта. жоғары
D) 1 дан 2 апта
E) 3 аптаға дейін
{Дұрыс жауап}= С
{Күрделілігі}=2
{Оқулық}=(Кожные и венерические болезни, Скрипкин Ю.К., 2000г.)
{Курс }=7
{Семестр}=14
$$$021
Науқас емханаға диагнозын айқындау үшін келіп түседі. Папулездік элементтің диагностикалық биопсиясы алынады. Гистологиялық зерттеу кезінде түйіршікті қабат клеткаларының қатары көбейгені анықталады. Морфолог бұл феноменді былай сипаттады
A) экзоцитоз
B) спонгиоз
C) акантоз
D) гранулез
E) паракератоз
{Дұрыс жауап}= Е
{Күрделілігі}=2
{Оқулық}=(Кожные и венерические болезни, Скрипкин Ю.К., 2010г.)
{Курс }=7
{Семестр}=14
$$$022
Егер сіз төмендегі сұрақтарды анықтағыңыз келсе, нені талқылайсыз; тромболитикалық препараттардың тиімділігі қауіптілігне қарағанда жедел миокард инфарктысы бар науқастың жасына, жынысына, этникалық тегіне байланыссыз арта ма?
A) болжамын
B) емін
C) диагностикасын
D) алдын-алу шараларын
E) себебін
{Дұрыс жауап}= В
{Күрделілігі}=2
{Оқулық}=( Внутренние болезни с основами доказательной медицины и клинической фармакологией: руководство + СD \ под ред. В.С. Моисеева – М; 2010..)
{Курс }=7
{Семестр}=14
$$$023
ЖИА ауыратын науқас тромбоасс қабылдаудан эпигастрии тұсындағы ауырсынуға байланысты бас тартты. Осы мәселені зерттеу үшін ізденіс жүргізуде клиникалық сұрақты құрастырыңыз.
A) ЖИА – мен науқастарда қан кетулердің жиілеуі
B) ЖИА-мен науқастарда антиагреганттар қабылдаған соң асқынулар (гастропатия, қан кету) дамуы
C) Жүрек тамыр патологиясымен науқастарда тромбоасс қабылдағаннан кейін асқынулар дамуы
D) ЖИА – мен науқастарда эпигастриде ауырсынулар болғанда асқынулар жиілейді.
E) Асқазан ауруларымен науқаста антиагрегант қолданғанда қосымша әсерлер болуы
{Дұрыс жауап}= В
{Күрделілігі}=2
{Оқулық}=( Внутренние болезни с основами доказательной медицины и клинической фармакологией: руководство + СD \ под ред. В.С. Моисеева – М; 2010..)
{Курс }=7
{Семестр}=14
$$$024
Кардиологтың қабылдауында ауыр қос жармалы қақпақша жетіспеушілігімен асқынған ревматизммен ауыратын 22 жастағы науқас. Шағымдары: ентігу, жүректің қатты соғуы, физикалық жүктемені көтермеу. Объективті қарағанда анықталды: жүрек шамасыздығының белгілері, жүрек шекарасының ұлғаюы, жүрек төбесінде қатты систолалық шу. Рентгенограммада: жүрек митральді конфигурациялы, өкпе суреті күшейген. ЭКГ-да жүректің сол жақ бөлігінің гипертрофиясы. Науқас дигоксин алады. Дәрігер АПФ ингибиторларын қабылдауға көшу керек пе деп, ойланады. Клиникалық есепте қандай проблема/пациент сипатталған?
A. кардиологиялық амбулаторлық пациент
B. қабылдаудағы кардиолог дәрігер
C. туа біткен қос жармалы қақпашаның жетіспеушілігі фонында жүрек шамасыздығы бар жас науқас
D. еміне коррекция қажет пациент
E. ревматизммен ауыратын және жүрек шамасыздығы белгілеріне шағымданатын, жас адам
{Дұрыс жауап}= С
{Күрделілігі}=2
{Оқулық}=( Внутренние болезни с основами доказательной медицины и клинической фармакологией: руководство + СD \ под ред. В.С. Моисеева – М; 2010..)
{Курс }=7
{Семестр}=14
$$$025
Созылмалы пиелонефритпен ауыратын науқаста креатининнің клиренсі 60мл/мин болды. ДЗ-тың қайсысы төмен мөлшерде тағайындалуы тиіс?
А. фуросемид
В. дигоксин
С. пенициллин
D. аспирин
Е. гентамицин
{Дұрыс жауап}= Е
{Күрделілігі}=2
{Оқулық}=( Клиническая фармакология. Консультант врача. Электронная
информационно- образовательная система на CD.- М; 2009.)
{Курс }=7
{Семестр}=14
$$$026
Жүктіліктің 33 аптасындағы әйел, аурудың 2-ші күнінде бөлімшеге жедел ортанғы бөлікті пневмониямен келіп түсті. Қақырықтың себіндісінен ақ стафилакокктың өсіндісі анықталды. Қандай дәрі қолдану керек?
А. бензил пенициллин
В. ампициллин
С. карбенициллин
D. метациклин
Е. оксациллин
{Дұрыс жауап}= Е
{Күрделілігі}=2
{Оқулық}=( Клиническая фармакология. Консультант врача. Электронная
информационно- образовательная система на CD.- М; 2009.)
{Курс }=7
{Семестр}=14
$$$027
25жастағы ревматоидты артритпен көп жылдар бойы ауыратын әйел,емхананың дәрігеріне қабылдауға келді. 1жыл бойы преднизолонмен емделеді.
Алдыңғы жылы пневмониямен ұзақ бірнеше антибиотиктерді қабылдап емделді.
Ауырғанына 1апта болған.Жалпы әлсіздік, кешке қарай терлейді, тоңады.Тамаққа тәбеті жоқ..Денесі субфебрильді деңгейге көтеріледі, кейде одан да жоғары болады. Дене қызуы ұзақ уақытқа созылады.Сонымен қатар құрғақ, кейде аз ғана қақырықтың бөлінуіне,ентігуге шағым айтады.
Объективті қарағанда: дене пішіні арықтау.Терісі бозғылт түсті.Саусақтарының ұсақ буындарында деформация бар.Соғып қарағанда –перкуторлы дыбыстың қысқаруы, аускультативті-ұсақ және орташа көпіршікті сырылдар өкпенің төменгі бөліктерінде естіледі.Қан анализінде эозинофилия. Өкпені рентгенмен тексергенде:төменгі бөліктерінде қараю, бірнеше қуыстар анықталады.
Қандай ем қолдану қажет?
гликопептидтер
микотикалық дәрілер
макролидтер
фторхинолондар
цефалоспориндер
{Дұрыс жауабы}= В
{Күрделілігі}=3
{Оқулық}=( Внутренние болезни. Под.ред.В.С.Моисеева-М.,2010., )
{Курс }=7
{Семестр}=14
$$$028
Науқас осыдан 1ай бұрын миокардтың инфарктімен ауруханадан шыққан.Соңғы күні жүректің кесіп, шаншып ауруына, әсіресе тыныс алғанда, денесін қозғалтқанда күшеюіне, дене қызуының болуына шағым айтады.Жағдайы орташа ауыртпалықта.Жүрек тонары тұйықталған, перикардтың үйкеліс шуы тыныс алғанда күшейеді.Қанда-лейкоцитоз.Рентгенмен тексергенде -плевра қуысында экссудат анықталған.Науқаста қандай асқыну дамыған?
Дресслер синдромы
Аорта аневризмасы
Өкпе артериясының тромбоэмболиясы
Қайталанған миокардтың инфаркті
Инфарктан кейінгі стенокардия
Дұрыс жауабы}=А
{Күрделілігі}=3
{Оқулық}=( Внутренние болезни. Под.ред.В.С.Моисеева-М.,2010 )
{Курс }=7
{Семестр}=14
$$$029
28 жастағы әйелде саусақтарының ұсақ буындарында ауырсыну, қозғалысының шектелуі байқалады.Ауырғанына 3жыл болған.Сонымен қатар таңертеңгілік сіреспелік, буындардың ісінуі қинайды.Жалпы жағдайы қанағатанарлық. Саусағындағы білезік, білезік-фалангааралық буындар ісінген, қозғалтқанда ауырады.Өкпеде өзгеріс жоқ. Жүрек тондары ритмді,айқын.Пульсі 76рет минутына.Бауыры өпеген. Аяқтарында ісік жоқ. Қан анализінде ЭТЖ-42мм сағатына. Лейкоциттер9800.
Дәрігер ревматоидты артрит пен жүйелі қызыл жегіні ажырату үшін қандай лабораторлық көрсеткішті анықтаған маңызды?
Ревмосынама
Антистрептолизин
Ревмофактор
LE-клеткалар
Антинуклеарлы фактор
Дұрыс жауабы}=D
{Күрделілігі}=3
{Оқулық}=(Поликлиническая терапия),учебник.Строжаков Г.И. Чукаева А.А.2009г., )
{Курс }=7
{Семестр}=14
$$$030
68жастағы науқас ер адам, көп жылдар бойы жүректің ишемиялық ауруымен ауырады. 2 рет миокард инфаркті болған. Соңғы кезде сәл жүргенде, кимылдағанда ентігу, жүрек тұсының ауырсынуына,жүрек тоқтаған сияқты сезімге, жүректің шалыс соғуына шағым айтады. Сонымен қатар науқастың артериялық гипертензиясы бар.Объективті: науқас гипертеник,дене бітімі толық.
Терісі бозғылт, мұрын-ерін аймағында акроцианоз. Өкпеде везикулярлы тыныс, төменгі бөліктерінде сирек ылғалды сырылдар. Жүрек тондары тұйықталған, ритмі бұзылған.Қан қысымы 180/95мм.сын.бағ.ЖСС-88рет минутына.ЭКГ- топталған қарыншалық экстрасистолалар. Бауыры оң қабырға доғасы бойында.
Берілгендердің қайсысы тиімді нәтижелі ем болады?
Амиодарон
Дигоксин
Верапамил
Магнезий сульфат
Этмозин
Дұрыс жауабы}=А
{Күрделілігі}=3
{Оқулық}=(Поликлиническая терапия),учебник.Строжаков Г.И. Чукаева А.А.2009г., )
{Курс }=7
{Семестр}=14
$$$031
Жасөспірім бала АҚҚ жоғарлауымен, сонымен байланысты басының ауруына, әлсіздікке, өтпелі көзінің көруінің нашарлауына шағымданып ЖТ дәрігерінің қабылдауына келді. Тексергенде кіндік үстінде систоликалық шуыл анықталжды. Диагнозды айқындау үшін қандай тексерулер жүргіземіз?
A. Кеуде клеткасының шолу R-графиясы
B. бүйректің УДЗ
C. бүйрек артерияларының УДЗГ
D. Көз түбін қарау
E. Экскреторлық урография
Дұрыс жауабы}=С
{Күрделілігі}=3
{Оқулық}=(Поликлиническая педиатрия),учебник.А.С.Калмыкова -М А.А.2009г., )
{Курс }=7
{Семестр}=14
$$$032
Муковисцидозы бар 18-жасар жасөспірімде, аз қақырықты жөтел, оң жақ қабырға асты ауырсынуы, зәр шығуының азаюы байқалды. Объективті қарағанда: акроцианоз, мойын тамырларының шығуы, эпигастрий аумағындағы пульсация, өкпе артериясында II тонның акценті, тахикардия, бауыр ұлғаюы, ісіктер бар. ЭКГ да мүмкін болатын көріністер:
А) қарынша ішілік блокада
B) сол қарыншаның гипертрофиясы
C) сол жүрекшенің гипертрофиясы
D) оң қарыншаның гипертрофиясы
E) Гис будасысол тармағының блокадасы
Дұрыс жауабы}= D
{Күрделілігі}=3
{Оқулық}=(Поликлиническая педиатрия),учебник.А.С.Калмыкова -М А.А.2009г., )
{Курс }=7
{Семестр}=14
$$$033
7-жасар балада «Ревматикалық емес кардит, идиопатиялық, жүрек өткізгішінің зақымдалу, созылмалы ағымды, ауыр, Н2 «Б» анықталды. Қандай симптом баланың қанайналым жетіспеушілігі бар екенін көрсетеді?
А) Бетте ісік, асцит, жөтел,ентігу, гидроторакс, акроцианоз, гидроперикард
В) Асцит, жөтел, бауыр қабырға доғасынан 4 см шығыңқы, гидроперикард
С) Ентігу, жөтел, тахикардия, акроцианоз, өкпеде әр түрлі ылғалды сырылдар, бауыр қабырға доғасынан 4-5 см шығыңқы
D) аяқта ісік, ентігу, гидроторакс, жөтел, тахикардия, өкпеде құрғақ сырылдар
Е) Асцит, жөтел, ентігу, бауыр қабырға доғасынан 4 см шығыңқы, гидроперикард
Дұрыс жауабы}= С
{Күрделілігі}=3
{Оқулық}=(Поликлиническая педиатрия),учебник.А.С.Калмыкова -М А.А.2009г., )
{Курс }=7
{Семестр}=14
$$$034
Науқас физикалық жүктемеден кейін қызғылт көпіршікті қақырық шығуымен, тұншығумен болатын ұстамалы ентігу пайда болды. Қарағанда: өкпеде екі жақта әр түрлі ылғал сырылдар, жыбыр аритмия, бауыр ұлғаюы, аяқтарында ісік бар. Қандай патологияға осы симптомдар тән?
A. өкпе артериясының тромбоэмболиясы
B. ұстамалы бронх демікпесі
C. жедел сол қарыншаның жетіспеушілігі
D. спонтанды пневмоторакс
E. инфаркты пневмония
Дұрыс жауабы}= С
{Күрделілігі}=3
{Оқулық}=(Поликлиническая педиатрия),учебник.А.С.Калмыкова -М А.А.2009г., )
{Курс }=7
{Семестр}=14
$$$035
32 жастағы әйел ЖРВИ-мен ауырғаннан соң қатты жөтелуіне байланысты, өздігінен цефазолинді б/е ала бастаған. Үшінші инъекцияны алғаннан соң ентігіп, тұншыға бастаған, дене қызуы 380С дейін көтерілген. Қарағанда денесінде тырналған іздермен бөртпелер анықталды. Токсикологиялық бөлімге жатқызылды. Келешекте науқаста қандай антибиотик топтары аналогиялық жағдайды шақыруы мүмкін?
А) Пенициллиндер
В) Аминогликозидтер
С) Макролидтер
D) Тетрациклин
Е) Гликопептидтер
Дұрыс жауабы}= Е
{Күрделілігі}=3
{Оқулық}=(Справочник по неотложным состояниям),учебник.С.А.Сумина -М А.А.2010г., )
{Курс }=7
{Семестр}=14
$$$036
Тұрақсыз стенокардия АҚ - 180/100 мм.сын.бағ. (бірінші сағаттарда). Жүрек перкуссиясы кезінде тамыр шоғырының кенейгені анықталады. Аусультативті: қолқа жолдарында систоликалық шу, (қолқа регургитациясының ерте диастоликалық шуы). Пульс ассимитриясы, тахикардия. Пальпаторлы іші жұмсақ, пульсирлеуші түзіліс анықталады. Тропонинмен Экспресс (-). ЭКГ-да: коронарлы жетіспеушілік белгілері, миокардтағы ошақты өзгерістер. Қарыншаның гипертрофиясы. ЭКГ-дағы өзгерістер мен көрсетілген симптомдардың себептері не болуы мүмкін?
A) Гипертоникалық ауру
C) Өкпе артериясының тромбоэмболиясы
D) Қолқаның қабаттасқан аневризмасы
E) Гипертоникалық криз
Дұрыс жауабы}= Д
{Күрделілігі}=3
{Оқулық}=(Справочник по неотложным состояниям),учебник.С.А.Сумина -М А.А.2010г., )
{Курс }=7
{Семестр}=14
$$$037
Ер адам 44 жаста, көкіректің сол жағының сол қолына берілетін жүрек тұсының ауырсынуына байланысты жедел жәрдем бригадасы шақырылды. Тез арада ЭКГ жасалынды. ЭКГ-да политопты топталған қарыншалық экстрасистола, ЖЖЖ 160 минутына. Осы жағдайда аритмияға қарсы қандай дәрілік затты таңдау керек?
A) Этоцизин
B) Лидокаин
C) АТФ
D) Мезатонмен новокаинамид
E) Строфантин
Дұрыс жауабы}= В
{Күрделілігі}=3
{Оқулық}=(Справочник по неотложным состояниям),учебник.С.А.Сумина -М А.А.2010г., )
{Курс }=7
$$$038
Науқас 59 жаста, құрылысшы, 1 жыл бұрын миокардтың трансмуралды инфарктсын бастан кешкен. Жақында 1ай бұрын АКШ жасалған. Жағдай күйі орташа ауырлықта. Тыныш кезде ентікпе, жүрек жеткіліксіздік белгілері бар. керек Аяқтарында ісіктер. Науқастың еңбекке жарамсыздығын анықтаңыз:
А. Еңбекке жарамды
В. МСЭК-ке жіберу
С. ВКК-ға жіберу
Д. уақытша еңбекке жарамсыздық парағын беру
Е.. еңбекке жарамсыздық анықтамасын беру
Дұрыс жауабы}=В
{Күрделілігі}=3
{Оқулық}=( Международные стандарты аккредитации лечебных учреждений: пер с анг – М; 2011 )
{Курс }=7
{Семестр}=14
$$$039
Венеролог дәрігер қабылдауына иммундық жүйесі өзгеріссіз 25 жастағы ер кісі келді.Обьективті қарағанда эретематозды фонында топталған көпіршіктер, сонымен қатар қызару фонында эрозиялар, қабықтар.
Генитальды ұшық диагнозы қойылды. Ацикловирдың курстық дозасы қандай?
A) 10 граммB) 20 граммC) 30грамм
D) 50грамм
E)100 грамм{Дұрыс жауап}= А
{Күрделілігі}=3
{Оқулық}=( Руководство по медицине. Диагностика и лечение \ под ред. М.Х. Бирса; пер с англ под ред. А.Г. Чучалина.- М; 2011.)
{Курс }=7
{Семестр}=14
$$$040
Науқас неврозды жағдайға, үрейленуге, эмоциялық күйге, ұйқының бұзылуына, АҚҚ жиі жоғарлауы шағымдарына байланысты, диазепамның 10 мг және раунатиннің 1 т күніне 2 рет қабылдағанын айтты. Анамнезінде созылмалы гепатит. Екі аптадан кейін науқас галлюцинация, айқын түстер көре бастағанын, әлсіздік өсіп және қолдары қалтырайтынын байқады. Диазепамның жағымсыз әсерінің пайда болуына қандай жағдай әсер етті?
А. препараттың жоғары дозасы
В. АІТ-нан препараттың сіңуінің жоғарлауы
С. препараттың организмде биотрансформация процессін тежеуі
D. препараттың организмнен шығарылуының жоғарлауы
Е. диазепамның және раутиннің әсерлесуі
{Дұрыс жауап}= С
{Күрделілігі}=3
{Оқулық}=( Клиническая фармакология. Консультант врача. Электронная
информационно- образовательная система на CD.- М; 2009.)
{Курс }=7
{Семестр}=14
$$$041
ЖИА-мен, атеросклерозды кардиосклерозбен, созылмалы қан айналымы жетіспеушілінің (СҚЖ) ІІ Б сатысымен ауыратын науқасқа (ЖЖЖ -96, PS-76, АҚҚ 120/80, PQ-0,21) қарыншалық экстросистолияны жою үшін лидокаин (50мг) болюс ретінде бірден енгізіліп, кейіннен дәрі көк тамырға (1мг/мин) тамызылды. Лидокаин мөлшері неге 2 есе аз берілді?
А. тахикардия болғандықтан
В. AV өткізгіштіктігі баяулағаннан
С. лидокайнның бүйрек арқылы бөлінуі баяулағаннан
D. бауырдың кардиалды циррозында гипоальбуминурия жиі болатындықтан
Е. СҚЖ-і бар науқаста ДЗ-тардың тарау көлемі төмендейтіндіктен
{Дұрыс жауап}= Е
{Күрделілігі}=3
{Оқулық}=( Клиническая фармакология. Консультант врача. Электронная
информационно- образовательная система на CD.- М; 2009.)
{Курс }=7
{Семестр}=14
$$$042
38 жастағы науқас әйел, түнге қарай оң қабырға астында оң иық пен қолға берілетін қатты толғақ тәрізді ауырсынуға, жүрегінің айнып құсуына шағым айтады. Ауруын диетаны бұзуымен-майлы асты қабылдауымен байланыстырады. Ауырсынуды но-шпаны ішіп сәл басқан.Бірнеше жылдар бойы холециститпен ауырады. Тұрақты емделмейді.
Жалпы жағдайы орташа ауырлықта. Терісі бозғылт, сарғыштау. Жүрек-өкпе жағынан дерттік өзгерістер жоқ. Іші қаттылау, оң қабырға асты басып қарағанда тітіркенеді, ауырады.Бауыры ұлғаймаған.
Науқаста қандай асқыну дамыған?
Реактивті панкреатит
Гепатит
Өт тас ауруы
Өт қабының перфорациясы
Жайылмалы перитонит
Дұрыс жауабы}=С
{Күрделілігі}=3
{Оқулық}=(Поликлиническая терапия),учебник.Строжаков Г.И. Чукаева А.А.2009г., )
{Курс }=7
{Семестр}=14
$$$043
Науқас К. 24 жаста,қатты арықтағанына ,аузының құрғауына,шөлге, жиі зәрінің жиілеуіне,жүрек айнуына,тәбетінің төмендеуіне шағымданады.Обьективті: терісі құрғақ,табаны мен алақандары сарғыш реңді,фурункулезі бар.Зәр анализінде қант анықталған-2,9% және ацетонурия.Науқасқа қандай дәрі тағайындау қажет:
А) қарапайым инсулин
В)Сульфаниламидтер
С)Бигуанидтер
D)Пролонгирленген инсулин
E)Гипокалориялы диета
Дұрыс жауап} =А
{Күрделілігі} =3
{Оқулық} = Руководство по медицине. Диагностика и лечение \ под ред. М.Х. Бирса; пер с англ под ред. А.Г. Чучалина.- М; 2011
{Cеместр} =14
$$$044
40жастағы әйелде аутоимунды тиреодит ауруы анықталған.тиреоидты дәрілерді тұрақты қабылдайды. Дәрігерде тексерілгенде соңғы 3-4 ай ішінде зобтың көлемі кішіреймеген.
Дәрігер қандай емді ұсынуы қажет?
Тиреоидты дәрілер
Глюкокортикостероидтар
Цитостатиктер
Стероидты емес қабынуға қарсы дәрілер
Радиоактивті йод
Дұрыс жауап} =В
{Күрделілігі} =3
{Оқулық} = Руководство по медицине. Диагностика и лечение \ под ред. М.Х. Бирса; пер с англ под ред. А.Г. Чучалина.- М; 2011.
{Cеместр} =14
$$$045
68 жастағы науқас әлсіздікке, эпигастрий аймағындағы ауырсынуға, нәжісінің тұрақсыздығына шағымданады. Объективті: тері мен көзге көрінетін кілегейлі қабаттар бозғылт - сарғыш түсті. Беті ісінген. Тілі таңқурай түстес, "лакталған". Бауыры, көкбауыры шамалы ұлғайған. Қанда: эр-2,6 млн., Нв-104 г/л, ТК-1,2, лейк-2,7 мың, тромб-115 мың. ЭТЖ-50 мм/сағ, макроцитоз, полисегменттелген нейтрофильдер. Билирубин - 38,5 мкмоль/л. Миелограмма: мегалобласты қан түзілу. Науқасқа қандай ем нәтижелі болады?
А) темір препараттары
В) фолий қышқылы
С) В-12 витамині
D) преднизолон
E) аскорбин қышқылы
Дұрыс жауап} =С
{Күрделілігі} =3
{Оқулық} = Руководство по медицине. Диагностика и лечение \ под ред. М.Х. Бирса; пер с англ под ред. А.Г. Чучалина.- М; 2011.
{Cеместр} =14
$$$046
Науқас З. 19 жаста, қызыл иегінің қанауы, тамағының ауыруы мен әлсіздікке шағымданады. Объективті: дене қызуы 39 гр. Тері жабындылары бозғылт, көптеген бөртпелер мен экхимозалар. Көмекейінде-өлі еттенген жұғынды. Жақ асты лимфа түйіндері ұлғайған. Бауыры, көкбауыры қабырға доғасынан 2 см төмен. Қанында: эр-2,5 млн., Нв-75 г/л, ТК-0,9, лейк-29 мың, бластар-98%, сегм-2%, тромб-28 мың, ЭТЖ-26 мм/сағ. Цитохимия: миелопероксидазаға реакциясы оң. Берілген аурудың диагнозын нақтылаудағы шешуші критериі қандай:
А) ЭТЖ жоғарылауы
В) анемия
С) тромбоцитопения
D) лейкоцитоз
E) бластемия
Дұрыс жауап} =Е
{Күрделілігі} =3
{Оқулық} = Руководство по медицине. Диагностика и лечение \ под ред. М.Х. Бирса; пер с англ под ред. А.Г. Чучалина.- М; 2011.
{Cеместр} =14
$$$047
45 жастағы науқас аяқтарының ісуіне,жалпы әлсіздік, ентігу, түнде тұншығу ұстамаларына, жұректің жиі соғуына шағым айтады. Көп жылдар бойы 3 жарнамалы қлапанның ақауымен ауырады. Қарағанда: акроцианоз. Тыныш күйде ентігу бар. Жүрек шекаралары оңға қарай ығысқан. Мойын веналарының пульсациясы айқын көрінеді.Тыныс алғанда күшейетін жүрек ұшынан оңға қарай естілетін систола шуы.
Қан қысымы160/90мм.сын.бағ. Пульсі 90рет минутына. Іші ұлғайған, қаттылау. Бауыры қабырға доғасынан 3см өскен. Аяқтары іскен.
Науқаста қандай асқыну дамыған?
Сол қарыншалық шамасыздық
Оң қарыншалық шамасыздық
Өкпе артериясының тромбоэмболиясы
Өкпе текті жүрек
Бауыр шамасыздығы
Дұрыс жауабы}=В
{Күрделілігі}=3
{Оқулық}=(Поликлиническая терапия),учебник.Строжаков Г.И. Чукаева А.А.2009г., )
{Курс }=7
{Семестр}=14
$$$048
34 жастағы науқас, Бала кезінде ревматизммен ауырған, жүрек ақауы анықталған.Соңғы 5 жылда диуретиктер,жүрек гликозиттерін, калий дәрілерін қабылдайды.1апта бұрын жағдайы нашарлап әлсіздік, қалтырау,артралгия , жүректің жиі соғуы, тұншығу қинайды.Дәрілердің әсері жоқ.Объективті: науқас ентігіп отыр, тыныс алуы 24рет минутына,қол-аяқтарыіскен.Өкпенің базалбды бөліктерінде ұсақ көпіршікті сырылдар. Жүрегі солға және жоғары қарай кеңейген.Жүрек ұшында 1 тон күшейген,сиитола шуы естіледі. Пульсі 76рет минутына, аритмиялы 20-25пульстің дефициті.Бауыры қабырға доғасынан 5см өскен.Қан анализінде:С-реактивті белок+.ЭТЖ-25мм.сағ.
Науқаста қандай асқыну дамыған?
Бактериальды эндокардит
Қайталамалы миокардит. Жыбыр аритмиясы
Жедел ревматикалық қызба. Қайталамалы кардит.
Тонзилокардиальды синдром.
Қайталамалы кардит.Мезоаортит.
Дұрыс жауабы}=А
{Күрделілігі}=3
{Оқулық}= ( Внутренние болезни. Под.ред.В.С.Моисеева-М.,2010 )
{Курс }=7
{Семестр}=14
$$$049
57 жастағы құрлысшы,дәрігерге жалпы әлсідікке,тезшаршауға,дене қызуының 38градусқа көтерілуіне, белінің ісіеуіне, аяқтарының, қолдарының ісуіне, көзінің таңертеңгілік ісуіне,басының ауруына шағым айтады.Жағдайының нашарлауын салқынның тиуімен байланыстырады. 2жыл бұрын қан қысымы көтерілгенде зәрінде протеинурия,гематурия, лейкоцитурияны табқан.Созылмалы гломерулонефрит, латентті түрі диагнозы қойылған.Науқас дәрігерге тұрақты қаралмайды.Науқас темекі тартады.Қарағанда: жағдайы орташа ауырлықта.Терісі бозғылт,тамағы қызарған.Өкпесінде везикулярлы қатқыл везикулярлы тыныс.ТЖ-20рет минутына.Жүрек тондары тұйықталған, ритмді.Қан қысымы-170/100мм.сын.бағ.Іші жұмсақ, ауырмайды.Бауыры қабырға доғасынан 1см төмен ығысқан.Пастернацский симптомы-екі жағынан аз ғана оң мәнді.Беті,қолдары, балтыры іскен.
Науқасқа қандай әсері бар емді ұсыну қажет?
Кортикостероидтар
Цитостатиктер
Антибиотиктер
Гипотензивті дәрілер
Диуретиктер
Дұрыс жауабы}=В
{Күрделілігі}=3
{Оқулық }= ( Внутренние болезни. Под.ред.В.С.Моисеева-М.,2010 )
{Курс }=7
{Семестр}=14
$$$050
50 жастағы науқас, жиі өршитін 12-елі ішектің жара аурумен ауырады. Әрдайым терапевте ем алады.Соңғы кезде қыжылдау, таңға қарай ауырсыну қайтадан қинайды. Дәрігер денол мен алмагель ұсынған оның әсері болмай тұр. Жалпы жағдайы қанағатанарлық. Іші жұмсақ, әпигастрий аймағында семсер өсіндісінің оң жағында нүктелі ауырсыну байқалады.
Науқасқа кандай әсері бар ем тағайындау қажет?
Төрттік эридикация
Үштік эридикация
Антацидтер
Спазмолитиктер
Прокинетиктер
Дұрыс жауабы}=А
{Күрделілігі}=3
{Оқулық}=( Внутренние болезни. Под.ред.В.С.Моисеева-М.,2010 )
{Курс }=7
{Семестр}=14
05_ 01_Жалпы дәрігерлік тәжірибе_ каз
$$$001
Геморрагиялық васкулит дегеніміз:
А) тамырлардың аутоимммундық ауруы
В) тамырлардың инфекция-токсикалық қабынуы
С) тамыр қабырғасының иммунды кешенді қабынуы
D) дәнекер тіннің жүйелік ауруының бірі
Е) тұқымқуалаушылық вазопатия
{Дұрыс жауабы}=С
{Ауырлығы}=1
{Оқулық}=(Сторожаков Г.И. «Емханалық терапия» 2014ж)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$002
Ревматоидты артрит ауруымен диспансерлі бақылаудағы науқастарды динамикалық бақылау жиілігі жүргізіледі:
А) жылына 1 рет
В) жылына 2 рет
С) жылына 3 рет
D) жылына 4 рет
Е) жылына 5 рет
{Дұрыс жауабы}=D
{Ауырлығы}=1
{Оқулық}=(Скрининг өткізу, ауруларды ерте анықтау, динамикалық бақылау және Қазақстан Республикасы тұрғындарын сауықтыру бағдарламасының проблемалары, тәжірибесі және болашақта дамуы, 2004ж)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$003
Науқас 45 жаста, Рейно синдромы байқалады, яѓни саусаѓыныњ некроздық µзгеруі, ж±тынудыњ б±зылуы, µкпелік гипертензия, қол саусақтарын ж±ма алмауы, қол ±шы терісініњ тыѓыздалуы, лизис фалангысыныњ әсерінен саусақтардыњ қысқаруы. Сіздіњ болжамды диагнозыњыз:
А) Бюргер тромбангииті
B) СКВ
C) Ревматоидты артрит
D) Т‰йінді периартериит
E) Ж‰йелік склеродермия
{ Д±рыс жауап } = E
{ К‰рделілігі }= 1
{ Оқулық } = Руководство по первичной медико-санитарной помощи: Для врачей ПМСП/Гл. ред. А. А. Баранов, И.Н. Денисов, А.Г. Чучалин.-М.: ГЭОТАР Медиа,2007.-544с.
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$004
55 жастаѓы науқас кеуде клеткасыныњ оњ жақ бµлігініњ жиі ауырып, ашып, ауыз қуысынан жаѓымсыз иістіњ шыѓуы шаѓымымен терапевтке ж‰гінді. Соњѓы айларда кейде дисфагия пайда болады. Жиі µкпеге суық тиюмен аурады. 6 ай б±рын инфаркт миокардын басынан µткерген. Емханалық жаѓдайда диагнозын нақтылау ‰шін бірінші нені ж‰ргізу қажет:
А)¤њеш тамырларыныњ варикозды кењеюі;
B) ¤њештік-бронхиальды жыланкµзін;
C) ¤њештіњ дивертикулын:
D) ¤њештіњ стеноз;
E) ¤њештіњ ахалазиясын.
{Д±рыс жауап} = C
{К‰рделілігі}= 1
{Оқулық} = Руководство по первичной медико-санитарной помощи: Для врачей ПМСП/Гл.ред. А. А. Баранов, И.Н. Денисов, А.Г. Чучалин.-М.: ГЭОТАР Медиа,2007.-544с.
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$005
Феохромацетома кезінде криздің негізгі көріністері:
А) САҚ кенеттен жоғарғы, вегетативті симптоматика
В) САҚ біртіндеп жоғарылауы, вегетативті симптоматика
С) САҚ және ДАҚ жоғарылауы, милық симптоматика
D) буындық синдром және ДАҚ жоғарылауы
Е) симптомсыз АҚ жоғарылауы
{Дұрыс жауабы}=А
{Ауырлығы}=2
{Оқулық}=(Сторожаков Г.И. «Емханалық терапия» 2014ж)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$006
Созылмалы патологиямен науқасты мәліметтеудің және оқытудың тиімді әдісі:
А) науқастарға мектептерді ұйымдастыру
В) жаңа денсаулық сақтау объектілерін ашу
С) газеттік басылымдар
D) теледидар арқылы хабарламалар
Е) парақтар, биллютендер
{Дұрыс жауабы}=А
{Ауырлығы}=2
{Оқулық}=( Скрининг өткізу, ауруларды ерте анықтау, динамикалық бақылау және Қазақстан Республикасы тұрғындарын сауықтыру бағдарламасының проблемалары, тәжірибесі және болашақта дамуы, 2004ж)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$007
Бронх қабырғаларының іріңді-қабынулы деструкциясы нәтижесінде бронхтардың қайтымсыз патологиялық кеңеюін атайды:
А) пневмония
В) бронхоэктаз ауруы
С) өкпе эмфиземасы
D) созылмалы бронхит
Е) муковисцидоз
{Дұрыс жауабы}=В
{Ауырлығы}=2
{Оқулық}=(Сторожаков Г.И. «Емханалық терапия» 2014ж)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$008
Миокард инфарктісінің диагностикасында ең спецификалық маркер болып табылады:
А) аспартатаминотрансфераза
В) аланинаминотрансфераза
С) тропонин Т,І
D) креатинфосфокиназа
Е) лактатдегидрогеназа
{Дұрыс жауабы}=С
{Ауырлығы}=2
{Оқулық}=(Сторожаков Г.И. «Емханалық терапия» 2014ж)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$009
Жара ауруының рентгенологиялық белгісі болып табылады:
А) Асқазанның тарылуы, барийдің қосымша көлеңкесі
В) Асқазанның кеңеюі және асқазанның босауының баяулауы
С) Мүшенің силуэтінің жанында барий көлеңкесінің қосымша көлеңкесі, біз тәрізді жара
D) Бауырдың үстінде бос газ болуы
Е) Ойықтың болуы, контрастың ішіне қарай ағуы
{Дұрыс жауабы}=Е
{Ауырлығы}=2
{Оқулық}=(Сторожаков Г.И. «Емханалық терапия» 2014ж)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$010
53 жастаѓы науқаста ж‰рек аймаѓында қысып ауыру сипатындаѓы ауырсынулар болып т±рады, оныњ физикалық ж‰ктемемен байланысы жоқ, алайда нитроглицерин қабылдаѓаннан кейін басылады. Науқас сонымен қатар аяқ тамырларыныњ варикозды кењеюмен ауырады. АҚ 160/90 мм сн.бѓ. дейін жоѓарылауы болып т±рады. ЭКГ-да 12 жалѓамдарда арнайы µзгерістер жоқ. Келесі диагностикалық тексеруді кµрсетіњіз:
А) Велоэргометрия.
B) Электрокардиография
C) Тәуліктік мониторлеу.
D) Коронароангиография.
E) Эхокардиоскопия
{ Д±рыс жауап } = C
{ К‰рделілігі }= 2
{ Оқулық } = Руководство по первичной медико-санитарной помощи: Для врачей ПМСП/Гл.ред. А. А. Баранов, И.Н. Денисов, А.Г. Чучалин.-М.: ГЭОТАР Медиа,2007.-544с.
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$011
Артериялық гипертензияныњ қауіп дәрежесін баѓалањыз:
Артериялық қысым – 3 дәреже 3; 1-2 қауіп факторлары; нысананыњ, бірлескен ауру аѓзалары зақымдалмаѓан.
A) тµмен қауіп
B) орташа қауіп
C) жоѓары қауіп
D) µте жоѓары қауіп
E) асқынудыњ даму қаупі жоқ
{ Д±рыс жауап } = D
{ К‰рделілігі }= 2
{ Оқулық } = Руководство по первичной медико-санитарной помощи: Для врачей ПМСП/Гл.ред. А. А. Баранов, И.Н. Денисов, А.Г. Чучалин.-М.: ГЭОТАР Медиа,2007.-544с.
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$012
Европалық респираторлық қоѓамныњ ±сынысына сәйкес бронхиалды обструкцияныњ ауыр дәрежесі ОФВ1 мµлшеріне сәйкес:
А) мµлшерден 30% тµмен
B) мµлшерден 70% тµмен
C) мµлшерден 15% тµмен
D) мµлшерден 40% тµмен
E) мµлшерден 50% тµмен
{Д±рыс жауап } = E
{К‰рделілігі}= 2
{Оқулық} = Руководство по первичной медико-санитарной помощи: Для врачей ПМСП/Гл.ред. А. А. Баранов, И.Н. Денисов, А.Г. Чучалин.-М.: ГЭОТАР Медиа,2007.-544с.
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$013
РА ‰шін келесі рентгенологиялық µзгерістер тән:
А) шеміршекастылық остеосклероз
B) Шеткі фланга остеолизисі
C) "Штампталѓан" с‰йек эпифизініњ ақауы
D) с‰йек беткейі буындарыныњ узурациясы
E) Остеофитоз
{Д±рыс жауап} = D
{К‰рделілігі}= 2
{Оқулық} = Руководство по первичной медико-санитарной помощи: Для врачей ПМСП/Гл.ред. А. А. Баранов, И.Н. Денисов, А.Г. Чучалин.-М.: ГЭОТАР Медиа,2007.-544с.
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$014
Айқын шиеленусіз ревматоидты артрит кезінде ж±мысқа жарамсыздық уақыты:
А) 40-50 к‰н
B) 4 ай
C) 50-60 к‰ндей
D) 18-20 к‰ндей
E) 30-45 к‰ндей
{Д±рыс жауап} = D
{К‰рделілігі}= 2
{Оқулықтар} = Руководство по первичной медико-санитарной помощи: Для врачей ПМСП/Гл.ред. А. А. Баранов, И.Н. Денисов, А.Г. Чучалин.-М.: ГЭОТАР Медиа,2007.-544с.
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$015
Терминалды созылмалы кезењдегі б‰йректіњ жетіспеушілігі бар науқасқтыњ диеталық н±сқау барысында нені сақтау қажет:
А) Еркін сулы режим
B) Т±з 3 г/тәу.
C) Жануар ақуызы 20 г/тәу. дейін
D) Май 90 г/тәу.
E) Кµмірсулар 500 г/тәу.
{Д±рыс жауап} = C
{К‰рделілігі}= 2
{Оқулық} = Руководство по первичной медико-санитарной помощи: Для врачей ПМСП/Гл.ред. А. А. Баранов, И.Н. Денисов, А.Г. Чучалин.-М.: ГЭОТАР Медиа,2007.-544с.
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$016
Созылмалы б‰йрек жеткіліксіздігі кезінде артериалды гипертензияны емдеу ‰шін гипотензивті дәрі-дәрмектердіњ қандай тобын тањдаѓан д±рыс:
A) Тиазидті диуретик және бета-адреноблокатор
B) Бета-адреноблокаторлармен жанамаласқан фуросемид
C) Арифон ретард, допегит, кальций антагонистері
D) Клофелин, верошпирон
E) Фуросемидпен жанамаласқан капотен
{ Д±рыс жауап } = C
{ К‰рделілігі }= 2
{ Оқулық } = Большой справочник лекарственных средств: справочное издание/ред. Л.Е. Зиганшина.-3-е изд., перераб. и доп.-М.:ГЭОТАР-Медиа, 2012.-3344с.
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$017
Қыз бала 8 жаста. Дәрігер ‰йге шақырылды. Жіті 2 к‰н б±рын ауырѓан. Шаѓымы дене қызуы бір тәуліктіњ ішінде 38-40С дейін кµтерілген, қалтырау, ішініњ ауруы болѓан. Зәр шыѓаруы жиі, зәрі б±лыњѓыр. Сіздіњ қоятын диагнозыњыз:
А) Жіті цистит
B) Жіті уретрит
C) Жіті гломерулонефрит
D) Жіті пиелонефрит
E) Зәр шыѓару жолдарыныњ инфекциясы
{Д±рыс жауап} = D
{К‰рделілігі}= 2
{Оқулық} = Поликлиническая педиатрия: учебник под ред. Калмыковой А.С.-М.,2007.-624с.
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$018
Созылмалы б‰йрек жеткіліксіздігі кезінде артериалды гипертензияны емдеу ‰шін гипотензивті дәрі-дәрмектердіњ қандай тобын тањдаѓан д±рыс:
A) Тиазидті диуретик және бета-адреноблокатор
B) Бета-адреноблокаторлармен жанамаласқан фуросемид
C) Арифон ретард, допегит, кальций антагонистері
D) Клофелин, верошпирон
E) Фуросемидпен жанамаласқан капотен
{ Д±рыс жауап } = C
{ К‰рделілігі }= 2
{ Оқулық } = Большой справочник лекарственных средств: справочное издание/ред. Л.Е. Зиганшина.-3-е изд., перераб. и доп.-М.:ГЭОТАР-Медиа, 2012.-3344с.
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$019
Отбасылық дәрігердіњ профилактикалық қабылдауында 6 айлық бала. Салмаѓы-8200 грамм, бойы-66 см. Ж‰йке-психикалық дамуы жасына сәйкес дамыѓан. Энцефалопатияѓа байланысты невропатологтыњ есебінде т±р. Профилактикалық екпелерді к‰нт‰збе бойынша алады. Бала денсаулықтыњ қандай тобына жатады:
А) денсаулықтыњ I тобына
B) денсаулықтыњ II А тобына
C) денсаулықтыњ II Б тобына
D) денсаулықтыњ III тобына
E) денсаулықтыњ VI тобына
{ Д±рыс жауап } = C
{К‰рделілігі }= 2
{ Оқулық } = Поликлиническая педиатрия: учебник под ред. Калмыковой А.С.-М.,2007.-624с.
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$020
Бауыр циррозымен ауыратын науқаста гиперспленизм синдромы анықталды. Зертханалық зерттеу кезінде осы синдромға тән қандай өзгерісті байқауға болады:
А) АЛТ, АСТ, СФ белсенділігінің өзгерісі
В) лейкоцитопения, тромбоцитопения,анемия
С) билирубинемия
D) гипопротеинемия
Е) гипергаммаглобулинемия
{Дұрыс жауабы}=В
{Ауырлығы}=2
{Оқулық}=(Сторожаков Г.И. «Емханалық терапия» 2014ж)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$021
Белсенді созылмалы гепатитке сәйкес келетін симптомдар:
А) Сарыауру, қышу, ксантомдар, гепатоспленомегалия, сілтіліфосфатаздар мен холестирин дәрежесініњ белсенділігі жоѓары:
B) Сарыауру, анорексия, ж‰ректіњ айнуы, бауыры ж±мсақ, трансаминазѓа жоѓарѓы белсенділік және сілтілі фосфатаздарѓа жақсы белсенділік
C) Сарыауру, гепатоспленомегалия, трансаминаздыњ белсенділігініњ ±лѓаюы, гипер-гамма-глобулинемия, ж±мсақ б±лшық етті анти денелерге оњ әсер етеді.
D)Сарыауру, қалтырау, гепатомегалия, б‰йректіњ жетіспеушілігі, кома, ЭЭГ-даѓы µзгерістер және трансаминаздыњ белсенділігініњ жоѓарлауы:
E)Сарыауру (жирі емес), іштіњ жоѓарѓы оњ квадрантінде ауырсынулар бар, іші ж±мсақ,лейкоцитоз.
{Д±рыс жауап} = C
{К‰рделілігі}= 2
{Оқулық} = Внутренние болезни:учебник/Н.И.Громнацкий.-М.:Мед.информ.агенство,2010.-688с.
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$022
Эрадикациялық терапияны өткізудің абсолютті көрсеткіші:
А) асқазанның ойық жарасы
В) гастроэзофагеальды рефлюксты ауру
С) созылмалы холецистит
D) созылмалы панкреатит
Е) дуоденит
{Дұрыс жауабы}=А
{Ауырлығы}=2
{Оқулық}=(Сторожаков Г.И. «Емханалық терапия» 2014ж)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$023
Асқазанның және он екі елі ішек ойық жара ауруында эрадикациялық терапияның бірінші таңдамалы препараттардың комбинациясы құрайды:
А) екі дәрілік заттар
В) үш дәрілік заттар
С) төрт дәрілік заттар
D) бес дәрілік заттар
Е) алты дәрілік заттар
{Дұрыс жауабы}=В
{Ауырлығы}=2
{Оқулық}=(Сторожаков Г.И. «Емханалық терапия» 2014ж)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$024
Басқаларынан кеш дамитын ревматоидты артриттің симптомы болып табылады:
А) таңғы бөгелу
В) деформация және ісіну
С) қан сарысуында РФ
D) субхондральды остеопороз
Е) теріасты түйіндер
{Дұрыс жауабы}=D
{Ауырлығы}=2
{Оқулық}=(Сторожаков Г.И. «Емханалық терапия» 2014ж)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$025
Жүйелі қызыл жегі кезінде қандай симптомокомплекс көп кезеңде ауру болжамын анықтайды:
А) артрит
В) тері эритемасы
С) кардит
D) васкулит
Е) неврит
{Дұрыс жауабы}=D
{Ауырлығы}=2
{Оқулық}=(Сторожаков Г.И. «Емханалық терапия» 2014ж)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$026
Бронх демікпесімен ауыратын науқасты емдеу тиімділігін қалыпты ұстау үшін қажет:
А) ингаляциялық кортикостероидтарды жиі қабылдау
В) бета2-агонисты жиі қабылдау
С) ипратропиум бромидын жиі қабылдау
D) дене шынықтырумен айналысу
Е) саниторлы-курортты ем қабылдау
{Дұрыс жауабы}=А
{Ауырлығы}=2
{Оқулық}=(Сторожаков Г.И. «Емханалық терапия» 2014ж)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$027
Бета-адреноблокаторлардың негізгі әсеріне не жатады:
А) ЖЖЖ арттыру
В) қозғыштықты жоғарылату
С) оң инотропты әсер
D) өткізгіштікті тежеу
Е) жүрек электрофизиологиясына әсер
{Дұрыс жауабы}=D
{Ауырлығы}=3
{Оқулық}=(Сторожаков Г.И. «Емханалық терапия» 2014ж)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$028
Гастроэзофагеальды рефлюксті ауруын диагностикалауда «маңызды» тексеру әдісі болып табылады:
А) өңешті рентгендік зерттеу
В) рН-метрия
С) өңеш эндоскопиясы
D) гистологиялық зерттеу
Е) өңеш биопсиясы
{Дұрыс жауабы}=С
{Ауырлығы}=3
{Оқулық}=(Сторожаков Г.И. «Емханалық терапия» 2014ж)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$029
Бейарнамалы жаралы колит диагнозын анықтайтын зерттеулер ішіндегі маңыздысы:
А) физикалық тексеріс
В) жасырын қанға нәжіс
С) ирригоскопия
D) нәжіс микроскопиясы
Е) ректороманоскопия
{Дұрыс жауабы}=Е
{Ауырлығы}=3
{Оқулық}=( Скрининг өткізу, ауруларды ерте анықтау, динамикалық бақылау және Қазақстан Республикасы тұрғындарын сауықтыру бағдарламасының проблемалары, тәжірибесі және болашақта дамуы, 2004ж)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$030
ЭКГ-да QRS кешенінің біркелкі деформациясы тіркелді. ЖЖЖ минутына 180 рет. Науқаста жүрек ырғағының қандай бұзылысы болуы мүмкін:
А) қарыншалық экстрасистолия
В) пароксизмальды қарыншаүстілік тахикардия
С) синустық тахикардия
D) пароксизмальды қарыншалық тахикардия
Е) пароксизмальды қарыншалар фибрилляциясы
{Дұрыс жауабы}=D
{Ауырлығы}=3
{Оқулық}=(Сторожаков Г.И. «Емханалық терапия» 2014ж)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$031
Науқастың жағдайы нашарлап,есеңгіреу, сіреспе пайда болып, сарғаюы күшейген. Науқас бауыр циррозымен ауырады. Осы жағдайда қандай зерттеу тәсілін жүргізу маңызды:
А) бромсульфалиенді сынама
В) белок және оның туындылары
С) альфа-фетопротеин құрамы
D) қан сарысуындағы аммиак
Е) АЛАТ және АСАТ деңгейі
{Дұрыс жауабы}=D
{Ауырлығы}=3
{Оқулық}=(Сторожаков Г.И. «Емханалық терапия» 2014ж)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$032
Қыз бала 9 жаста, эндокринологқа жіберілді. Тершењдік мазалайды. 3 айда 5 кг арықтаѓан. Объективті тексеру кезінде: эмоционалды т±рақсыз, қозѓыш, жылай береді. Қозѓалу белсенділігі жоѓарылаѓан қол саусақтарыныњ аздап дірілдеуі байқалады. Тері жамылѓылары дымқыл, ±стаѓанда ыстық, кµзін тµмен т‰сірген кезде н±рлы қабық ‰стінен аққабық аймаѓы кµрінеді. Грефе симптомы оњ. Қалқанша без диффузды ±лѓайѓан, тыѓызсерпінді консистенция, без ‰стінен тамыр шуы естіледі. Тахикардия тыныштықта, ж‰рек шекаралары сол жаққа кењейген, ж‰рек ±шы соққысы к‰шейген. Дәреті жиі. Болжамды диагнозды кµрсетіњіз:
A) Гипертириоз
B) Диффузды-токсикалық зоб
C) Гипотиреоз
D) Эутиреоидты зоб
E) Гипоталамикалық синдром
{ Д±рыс жауап } = B
{ К‰рделілігі }= 3
{ Оқулық } = Поликлиническая педиатрия: учебник под ред. Калмыковой А.С.-М.,2007.-624с.
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$033
Науқас 44 жаста. Бала кезінен созылмалы бронхит диагнозымен ауырѓан. Соњѓы 4 жылда жиі жµтелге, кµп мµлшерде (тәулігіне 300 мг) қақырықты), жаѓымсыз иісі бар, кейде қақырықта қан байқалу шаѓымымен ж‰гінген. Тањертењгісін қатты жµтел мазалап, жасыл т‰сті қақырық т‰скен, кенеттен қан алас жµтеле бастаѓан. Тері қабаттары цианотитті. Тырнақтары саѓат айнегі тәріздес, кеуде клеткасы эмфизематозды. Аускультация барысында µкпеде қ±рѓақ және ылѓалды орта кµпіршікті дыбысты қорылдар, оњ жақ б±ѓанаастылық аймақта кµбірек. Сіздіњ диагноњыз:
А) Бронх демікпесі
B) Бронхоэктатикалық ауру
C) жіті плеврит
D) µкпе туберкулезі
E) µкпе обыры
{Д±рыс жауап} = B
{К‰рделілігі}= 3
{Оқулық} = Руководство по первичной медико-санитарной помощи: Для врачей ПМСП/Гл.ред. А. А. Баранов, И.Н. Денисов, А.Г. Чучалин.-М.: ГЭОТАР Медиа,2007.-544с.
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$034
Науқас З. 20 жаста. Ж‰рек қаѓысына, демікпеге, тізе буынындаѓы ауырсынуѓа және ісіњкілікке шаѓымданады. Баспамен ауырѓаннан кейін пайда болѓан. Тексеру кезінде: зақымдалѓан буын ‰сті терілері ±стаѓан кезде ыстық, пальпациялау кезінде бірден ауырады, буын қозѓалыстарыныњ кµлемі шектеулі. Ж‰ректі аускультациялау кезінде-кожа над пораженными суставами горячая на ощупь, резко болезненная при пальпации, объем движений суставов ограничен. При аускультации сердца - I ‰н ±шарбаста әлсіреген, систоликалық шу, µкпе артериясыныњ ‰стінде ІІ ‰н акценті. ЭКГ: І және ІІ жалѓамдарда Р ±зын иректер. Сіздіњ болжамды диагнозыњыз?
А) Жіті ревматикалық қызба. Митраль қақпашасыныњ жеткіліксіздігі.
B) Ревматоидты артрит, асқыну
C) Жіті ревматикалық қызба. Стеноздыњ басымдылыѓымен, жанамаласқан митраль ақауы
D) Созылмалы ревматикалық ауру, белсенді фаза. Қолқа қақпашасыныњ жеткіліксіздігі. E) Ауыр дәрежедегі ж±қпалы эндокардит
{ Д±рыс жауап } = A
{ К‰рделілігі }= 3
{ Оқулық } = Внутренние болезни: учебник/Н.И.Громнацкий.-М.:Мед.информ.агенство,2010.-688с.
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$035
Науқас 45 жаста, аққ±ба, дене салмаѓыныњ индексі 32, оњ жақ қабырѓа астында пайда болѓан ауырсынуѓа шаѓымданады, ж±мыртқа, майшабақ (селедка), шошқа етін жегеннен кейін ауырсыну ушыѓады. Бірнеше жылдан бері ауырады, ±стамалардыњ жиілігенін айтты. Спазмолитиктерді қабылдаѓаннан кейін ауырсыну басылады. Пальпациялау кезінде-оњ жақ қабырѓа астында айқын ауырсыну бар. Аланинаминотрансфераза — 0,8; билирубин — 32 мкмоль/л, тікелей — 20 мкмоль/л. Несепте µт дақтары табылѓан. Нәжісте стеркобилиногенніњ қ±рамы тµмендеген. Сілтілі фосфатаза — 18 бірлік. Болжамды диагноз:
А) µт жолдарыныњ дискинезиясы
B) созылмалы гепатопанкреатит.
C) Калькулезды холецистит, обструкциялық сарѓаю.
D) Гемолиздік сарѓаю, Жильбер синдром.
E) созылмалы гепатит
{ Д±рыс жауап } = C
{ К‰рделілігі }= 3
{ Оқулық } = Руководство по первичной медико-санитарной помощи: Для врачей ПМСП/Гл.ред. А. А. Баранов, И.Н. Денисов, А.Г. Чучалин.-М.: ГЭОТАР Медиа,2007.-544с.
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$036
47 жастаѓы ер адам ж‰йке-психикалық жаѓдайдан кейін кеудеден интенсивті ауырсынуды, әлсіздікті, сезген, беті жабысқақ теріге толып кеткен. ¤з бетінше кµлікпен ауруханаѓа келген. Тексеру кезінде бозѓылт, кеудесінде қатты ауырсынуѓа әлі де шаѓымданады. ЭКГ-да синусты тахикардия, PQ 0,14 с, V1-V3 жалѓамдарында сегмент ST R ортасынан басталып Т жоѓары ирегіне кµшеді. Ш±ѓыл қанныњ ферментіне (қалыпты) анықтама ж‰ргізілді, перифериялық қан µзгермеген. Сіздіњ болжамды диагнозыњыз:
А) Кернеу стенокардиясы
B) Т±рақсыз стенокардия.
C) Спонтанды стенокардия.
D) Миокардит.
E) Миокард инфарктісі.
{ Д±рыс жауап } = E
{ К‰рделілігі }= 3
{ Оқулық } = Руководство по первичной медико-санитарной помощи: Для врачей ПМСП/Гл.ред. А. А. Баранов, И.Н. Денисов, А.Г. Чучалин.-М.: ГЭОТАР Медиа,2007.-544с.
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$037
20 жастаѓы жас жігіт басыныњ ауруына, ±стамалы аяқтыњ ақсауына және тез шаршањѓыштыққа шаѓымданады. Тексеру кезінде дененіњ жоѓары бµлігі жақсы дамыѓан, тµменгі бµлігі толық дамымаѓан. АҚ қолда 190/100 мм сн. бѓ. Аяѓында тамыр соѓысы айтарлықтай әлсіреген. ЭКГ — оњ жақ қарыншаныњ гипертрофиясы. Болжамды диагноз:
А) сол жақ атриовентрикулярлы тесіктіњ стенозы
B) трикуспидалды қақпашаныњ жеткіліксіздігі
C) митраль қақпашасыныњ жеткіліксіздігі
D) µкпе артериясы саѓасыныњ стенозы
E) қолқаныњ коарктациясы
{ Д±рыс жауап } = E
{ К‰рделілігі }= 3
{ Оқулық } = Руководство по первичной медико-санитарной помощи: Для врачей ПМСП/Гл.ред. А. А. Баранов, И.Н. Денисов, А.Г. Чучалин.-М.: ГЭОТАР Медиа,2007.-544с.
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$038
Науқас 25 жаста, басыныњ айналуына, қысқа уақытқа естен тану ±стамасына шаѓымданады. Объективті: жаѓдайы қанаѓаттанарлықтай. ¤кпесінде везикулярлы тыныс. Ж‰рек ‰ндері бітелген, ж‰ректегі систоланыњ ортасында максималды шыѓып т±рѓан дµрекі систоликалық шу оњ жақ тµсс‰йектен мойын тамырларына беріледі. ЭКГ: сол жақ қарыншаныњ гипертрофиясы. Рентгенологиялық: «ж‰зген ‰йрек» т‰ріндегі ж‰ректіњ конфигурациясы. Сіздіњ болжамды диагнозыњыз:
А) сол жақ атриовентрикулярлы тесіктіњ стенозы
B) трикуспидалды қақпашаныњ жеткіліксіздігі
C) митраль қақпашасыныњ жеткіліксіздігі
D) µкпе артериясы саѓасыныњ стенозы
E) қолқа саѓасыныњ стенозы
{ Д±рыс жауап } = D
{ К‰рделілігі }= 3
{ Оқулық } = Руководство по первичной медико-санитарной помощи: Для врачей ПМСП/Гл.ред. А. А. Баранов, И.Н. Денисов, А.Г. Чучалин.-М.: ГЭОТАР Медиа,2007.-544с.
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$039
Анамнезінде ревматизмі бар 23 жастаѓы әйелде ж‰рек жаѓынан келесідей µзгерістер анықталѓан: ж‰рек ±шарбасы сол жақ орта-б±ѓана сызыѓынан 1 см анықталады, І ‰нніњ әлсіреуі, систоланыњ жартыдан кµп бµлігін алатын дµрекі систоликалық шу, ол систоланыњ жартыдан кµп бµлігін алып т±р, қолтық мањына ж‰ргізіледі. Қандай ж‰рек кемістігі туралы айтылып т±р:
А) қолқа стенозы
B) митраль жеткіліксіздігі
C) қолқаныњ коарктациясы
D) митраль стенозы
E) µкпе артериясы саѓасыныњ стенозы
{ Д±рыс жауап } = B
{ К‰рделілігі }= 3
{ Оқулық } = Внутренние болезни:учебник/Н.И.Громнацкий.-М.:Мед.информ.агенство,2010.-688с.
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$040
Науқас 22 жаста, дене қызуыныњ 39°С дейін кµтерілуіне, қалтырауѓа, аздаѓан физикалық ж‰ктеме кезіндегі демікпеге, тәбетініњ жоқтыѓына шаѓымданады. Бір айдай ауырады. Тексеру кезінде: тері жамылѓылары сарѓыш, бозѓылт, аяѓында петехиалды бµртпелер бар. ¤кпесінде аздаѓан дымқыл сырыл. Ж‰рек ‰ндері бітелген, Боткин н‰ктесінде систоликалық шу, ЖЖЖ минутына 106 соққы, АҚ 120/40 мм сн.бѓ. Бауыр қабырѓа доѓасы астынан 5 см шыѓып т±р, пальпациялау кезінде ауырсынулы. Сирақтарында аздаѓан ісінулер бар. Сіздіњ болжамды диагнозыњыз:
А) Миокардит
B) Перикардит
C) Ж±қпалы эндокардит
D) Жабыспалы перикардит
E) Ревмокардит
{ Д±рыс жауап } = C
{ К‰рделілігі }= 3
{ Оқулық } = Внутренние болезни: учебник/Н.И.Громнацкий.-М.:Мед.информ.агенство,2010.-688с.
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$041
58 жастаѓы әйел бронх демікпемен ауырады және ж‰йелі кортикостероидты бір жыл ішінде қабылдаѓан, соњѓы кездері жаѓдайы нашарлаѓан. Әлсіздік, тез шаршау, қимылдау кезінде демікпе пайда болѓан. Объективті: оњ жақ тµменгі бµліктерде µкпе дыбыстарыныњ т±йықталуы, везикулярлы тыныс әлсіреген. Рентгенологиялық –оњ жақтан плевралық жалқық. Плевралық пункция ж‰ргізілді, қ±рамында жоѓары лимфоциттері бар б±лыњѓыр с±йықтық алынды. Науқаста қандай ауру туындауы м‰мкін:
A) Эмпиема плеврасы
B) Поддиафрагмалды абсцесс
C) Плевропневмония
D) Туберкулезды плеврит
E) Обыр плевриті
{Д±рыс жауап} = D
{К‰рделілігі}= 3
{Оқулық} = Внутренние болезни: учебник/Н.И.Громнацкий.-М.:Мед.информ.агенство,2010.-688с.
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$042
Ер адам 45 жаста, инсоляция жоқ кезде де теріде с±р т‰стіњ пайда болѓанын айтады. Тексеру кезінде тыѓыздалѓан бауыр мен кµкбауыр пальпацияланады, гипергликемия, ЭКГ-да - аритмия. Сіздіњ болжамды диагнозыњыз:
А) Жильбер синдромы
В) Бадда-Киари синдромы
С) Вилсон ауруы
D) Созылмалы маск‰немдік
E) Гемохроматоз
{ Д±рыс жауап } = E
{ К‰рделілігі }= 3
{ Оқулық } = Внутренние болезни: учебник/Н.И.Громнацкий.-М.:Мед.информ.агенство,2010.-688с.
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$043
45 жастаѓы науқас оњ жақ қабырѓа астыныњ т±йық ауырсынуына шаѓымданады, іші ‰лкейген, аяқтары ісінген, жалпы әлсіздік. 6 жыл ауырады. Кµп шылым шегеді, б±рын 15 жылдай ішімдік ішкен. Объективті: аққабықтыњ субъиктерлігі, дене терісінде телеангиоэктазия, бауыр қабырѓа доѓасыныњ шетінен 2 см шыѓып т±рады, шеттері µткірленген, тыѓыз, кµкбауыр қабырѓа доѓасыныњ шетінен 3-4 см шыѓып т±рады. Іштіњ кµлемі ±лѓайѓан, кµлдењењ жаѓдайда жайылады. Кµрсетілген мәлімдемелер науқаста қандай аурудыњ туындаѓанын байқатады:
A) Бауырдыњ энцефалопатиясы
B) бауыр циррозыныњ обырѓа айналуы
C) бауыр-б‰йрек жеткіліксіздігі
D) Порталды гипертензия
E) Ж‰рек жеткіліксіздігі
{ Д±рыс жауап } = E
{ К‰рделілігі }= 3
{ Оқулық } = Внутренние болезни: учебник/Н.И.Громнацкий.-М.:Мед.информ.агенство,2010.-688с.
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$044
Жедел миокард инфарктісімен науқастарда жүрек ырәағының қарыншалық бұзылыстарын басу үшін таңдау препараты:
А) амиодарон
В) лидокаин
С) хинидин
D) верапамил
Е) дилтиазем
{Дұрыс жауабы}=В
{Ауырлығы}=3
{Оқулық}=(Сторожаков Г.И. «Емханалық терапия» 2014ж)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$045
Жедел сол жақ қарынша жеткіліксіздігі кезінде қандай диуретик әсері жоғары болып келеді:
А) диакарб
В) маннитол
С) фуросемид
D) верошпирон
Е) гигротон
{Дұрыс жауабы}=В
{Ауырлығы}=3
{Оқулық}=(Сторожаков Г.И. «Емханалық терапия» 2014ж)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$46
Шамамен пневмония кезінде антибиотиктерді тағайындау уақыты:
А) дене қызуы қалыпты болғанға дейін
В) өкпедегі инфильтрат толық сіңірілгенге дейін
С) ЭТЖ қалыпқа келгенге дейін
D) дене қызуы тұрақтан соң 4-5 күн
Е) жөтелдің қайтуына дейін
{Дұрыс жауабы}=D
{Ауырлығы}=3
{Оқулық}=(Сторожаков Г.И. «Емханалық терапия» 2014ж)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$047
Өкпенің созылмалы обструкциялы ауруының ауырлық дәрежесін анықтауға сенімді зерттеу:
А) спирография
В) бронхография
С) бронхоскопия
D) өкпе ангиографиясы
Е) рентгенография
{Дұрыс жауабы}=А
{Ауырлығы}=3
{Оқулық}=(Сторожаков Г.И. «Емханалық терапия» 2014ж)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$048
Он екі елі ішек ойық жарасымен ауыратын науқастың уақытша еңбекке жарамсыздық мерзімі қанша:
А) 5-7 күн
В) 9-12 күн
С) 21-28 күн
D) 45-50 күн
Е) 50-70 күн
{Дұрыс жауабы}=С
{Ауырлығы}=3
{Оқулық}=(Сторожаков Г.И. «Емханалық терапия» 2014ж)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$049
Пульс дефициті жүрек ырғағы бұзылысының қай түріне тән:
А) синустық аритмия
В) жүрекшелік экстрасистолия
С) жүрекше фибрилляциясы
D) қарыншаүстілік тахикардия
Е) қарыншалық экстрасистолия
{Дұрыс жауабы}=С
{Ауырлығы}=3
{Оқулық}=(Сторожаков Г.И. «Емханалық терапия» 2014ж)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$050
Асқазан-дуоденальды қансырауды анықтайтын диагностикалық әдіс:
А) АІТ-нің бариймен рентгеноскопиясы
В) іш қуысының жалпы шолу рентгенографиясы
С) іш қуысының УДЗ-сы
D) эзофагогастродуоденоскопия
Е) колоноскопия
{Дұрыс жауабы}=D
{Ауырлығы}=3
{Оқулық}=(Сторожаков Г.И. «Емханалық терапия» 2014ж)
{Курс}=7
{Семестр}=14
05_02_ Ішкі аурулар (ЖДТ) каз
05_жалпы дәрігерлік тәжірибе
02_ ішкі аурулар (ЖДТ)
$$$001
Науқас 52 жаста тәулігіне 50 мл дейін шырышты-іріңді аралас қақырықты жөтелмазалайды, дене температурасы 38С дейін жоғарылаған, ентігу. Алғаш рет 5 жыл бұрын ауырған, соңғы 2 жылда аурудың асқынуы жылына 3-4ретке дейін жиілеген. Өкпеде әлсіреген тыныс, барлық өкпе алаңында құрғақ және ылғалды әртүрлі калибрлі сырылдар естіледі. Диагноз қойыңыз?
А) Пневмония
В) Өкпе туберкулез
С) Бронхоэктаз ауруы
D) Өкпе саркоидозы
Е) ӨСОБ
{Дұрыс жауап}= E
{Күрделілігі}= 2
{Оқулық}=( Внутренние болезни с основами доказательной медицины и клинической фармакологией: руководство/ под ред. В.С.Моисеева. - М., 2010. 832 с.)
{Курс}=6
{Семестр}=11-12
$$$002
Науқас К., 28 жас, парикмахер, жалпы әлсіздікке, қалтырауға, қақырық аралас жотелге, демалу кезінде сол жақ кеуде қуысының ауырсынуына шағымданып клиникаға түсті. Госпитализациялау алдында 3 күн бұрын суықтанудан ауырған. Жағдайы ауыр, температура 39С дейін, АҚ 90/50 мм.сын.бағ., пульс – 100 рет минутына. Перкусия – сол жақ өкпенің төменгі бөлігінің тұйық дыбысы,сол жерде әлсіз тыныс. Қанда - НВ-128г/л, ЭР-4.4*1012 г/л, лейкоциттер – 7000, т/я – 16%, ЭТ Ж – 25 мм/сағ. Қанның стерильдігіне себу жасалынды. Қақырықты бактериологиялық зерттеуге алынды. Рентгенологиялық – төменгі бөлігінің полисегментарлы инфильтрациясы. Сіздің диагнозыңыз?
А) Крупозды пневмония
В) Микоплазменді пневмония
С) Стафилококтік пневмония
D) Өкпе туберкулез
Е) Өкпе абсцессі
{Дұрыс жауап}= С
{Күрделілігі}= 2
{Оқулық}=( Внутренние болезни с основами доказательной медицины и клинической фармакологией: руководство/ под ред. В.С.Моисеева. - М., 2010. 832 с.)
{Курс}=6
{Семестр}=11-12
$$$003
Науқаста БХҚА:жалпы билирубин – 26 ммоль/л, конъюгирленген 5,2 ммоль/л, бос 20,8 ммоль/л, АЛТ белсенділігі 560 ммоль/л, сілтілі фосфатазы белсенділігі 1,4ммоль/л. Бұл өзгерістер қандай синдромға сәйкес келеді:
А) Цитолитиалық синдром
В) Астеновегетативті синдром
С) Сарғаю, холестаз
D) Портальды гипертензия
Е) Гиперспленизмсиндром
{Дұрыс жауап}= А
{Күрделілігі}= 2
{Оқулық}=( Внутренние болезни с основами доказательной медицины и клинической фармакологией: руководство/ под ред. В.С.Моисеева. - М., 2010. 832 с.)
{Курс}=6
{Семестр}=11-12
$$$004
Науқас К.,35 жаста 2 апта бойы эпигастрий аймағындағы «түнгі» және «аштық» ауырсынумен ауруханаға түсті. Эндоскопиялық зерттеуде бірінші рет 12 елі ішектіңалдыңғы қабырғасының 1,2 см жарасы анықталды. Биопта Helicobacter pylori табылды. Тиімді емдік сызбаны таңданыз?
А) Протонды помпингибиторы+ампициллин + кларитромицин
В) Протонды помп ингибиторы+ метронидазол + ампициллин
С) Н2-гистаминоблокатор + висмут субсалицилаты+тетрациклин
D) Протонды помп ингибиторы+висмут
Е) Cубсалицилат+тетрациклин+метронидазол
{Дұрыс жауап}= А
{Күрделілігі}= 2
{Оқулық}=( Внутренние болезни с основами доказательной медицины и клинической фармакологией: руководство/ под ред. В.С.Моисеева. - М., 2010. 832 с.)
{Курс}=6
{Семестр}=11-12
$$$005
Простата аденомасы фонында бронхиалды демікпемен ауыратын науқасқа тұншығу ұстамасын басу үшін қандай препарат тағайындауға болмайды.
А) Атровент
В) Эуфиллин
С) Астмопент
D) Теофиллин
Е) Сальбутамол
{Дұрыс жауап}= А
{Күрделілігі}= 1
{Оқулық}=( Внутренние болезни с основами доказательной медицины и клинической фармакологией: руководство/ под ред. В.С.Моисеева. - М., 2010. 832 с.)
{Курс}=6
{Семестр}=11-12
$$$006
Науқас 40жас, эссенциальды артериалды гипертензия 3 сатысы, қауіп тобы 4 (ГЛЖ, ретинопатия,қант диабеті). Емдеу жоспарына қосуға болмайды.
А) Обзидан
В) Капотен
С) Амлодипин
D) Индапамид
Е) Празозин
{Дұрыс жауап}= А
{Күрделілігі}= 1
{Оқулық}=( Внутренние болезни с основами доказательной медицины и клинической фармакологией: руководство/ под ред. В.С.Моисеева. - М., 2010. 832 с.)
{Курс}=6
{Семестр}=11-12
$$$007
Науқас 55 жаста жүрек тұсындағы қысатын ауырсыну пайда болған, физикалық күш түсуге байланыссыз, бірақ нитроглицерин қабылдағанан кейін басылады. Ол тағыда аяқтың көк тамырдың варикозымен ауырады. АҚ 160/90 мм.сын.бағ. дейін көтеріледі. ЭКГ- да 12 стандартты әкетулерде спецификалық өзгерістер жоқ. Келесі диагностикалық зерттеуі қайсысы?
А) Велоэргометрия
В) Обзиданмен сынақ
С) Тәуліктік мониторирлеу
D) Коронароангиография
Е) Қандағы фермент көлемін анықтау
{Дұрыс жауап}= С
{Күрделілігі}= 2
{Оқулық}=( Внутренние болезни с основами доказательной медицины и клинической фармакологией: руководство/ под ред. В.С.Моисеева. - М., 2010. 832 с.)
{Курс}=6
{Семестр}=11-12
$$$008
Науқас Р., 45 жаста, 10 жыл бойы СГН нұсқалы артериальды гипертензиямен зардап шегеді, Кокрофта-Гоулта 35 мл/мин. СБА сатысын аңықтаңыз.
А) СГН, гипертоникалық нұсқа,СБА1сат.
В) СГН, гипертоникалық нұсқа,СБА2сат.
С) СГН, гипертоникалық нұсқа,СБА3сат
D) СГН, гипертоникалық нұсқа,СБА4сат.
Е) СГН, гипертоникалық нұсқа,СБА5сат
{Дұрыс жауап}= С
{Күрделілігі}= 3
{Оқулық}=( Внутренние болезни с основами доказательной медицины и клинической фармакологией: руководство/ под ред. В.С.Моисеева. - М., 2010. 832 с.)
{Курс}=6
{Семестр}=11-12
$$$009
Науқас 53 жаста жүрек тұсының қысып, табан саусақтарынын дірілдеуіне, тері қышуына, үдемелі әлсіздікке шағымданады. Обьективті: плеторлық синдром. Жүрек тоны тұйық, дұрыс ырғақ, ЖСЖ 74 рет/мин, АҚҚ-180/110мм.сын.бағ. Бауыры-қабырға доғасы бойынша, ауырсынусыз, жұмсақ эластикалық-тығыздықта; көкбауыр 8 х 6 см . ЖҚА: эр.-5,0 млн., Нв-165 г/л, ЦП-0,9, лейк.-9,3 мың., таяқ.-7%, сегм.-60%, эоз.-4%, лимф.-25%, мон.-4%, тромб.-400 мың., ЭТЖ-15 мм/сағ. Ең тиімді әдісі болып:
А) Қан құю + дезагрегант
В) Дезагрегант + жаңа мұздатылған плазма
D) Дезагрегант + хлорбутин
С) Дезагрегант + алкеран
Е) Дезагрегант + гепарин
{Дұрыс жауап}= А
{Күрделілігі}= 3
{Оқулық}=( Внутренние болезни с основами доказательной медицины и клинической фармакологией: руководство/ под ред. В.С.Моисеева. - М., 2010. 832 с.)
{Курс}=6
{Семестр}=11-12
$$$010
Ер адам 45 жаста қалыпты дене салмағымен отбасылық дәрігерге 2 типті ҚД байланысты келді. Диетамен емделу нәтижелі болмады, аш қарында гликемия 10 - 15 ммоль/л. Зәрінде ққант жоқ. Төменде көрсетілген қай препарат тиімді болып табылады.
А) Интенсифицирленген инсулинотерапия
В) Сульфанилмочевинпрепараттары + бигуанидтер.
С) Сульфонилмочевинпрепараттары және инсулин
D) 10 ЕД инсулин семилент
Е) Еміне бигуанидтерді қосу
{Дұрыс жауап}= С
{Күрделілігі}= 3
{Оқулық}=( Внутренние болезни с основами доказательной медицины и клинической фармакологией: руководство/ под ред. В.С.Моисеева. - М., 2010. 832 с.)
{Курс}=6
{Семестр}=11-12
$$$011
Науқас 19 жаста қызба, анасарка түрдегі ісік, олигурия, терісінде уртикарлы бөртпе. 3 айдан бері ауырады. Зәрінде белок 3,3 г/л, көп мөлшерде эритроцит және белок, қанда мочевина25 ммоль/л. АҚ 200/120 мм сын.бағ. Бүйрек биопсиясы – капилляр қабырғасының қалыңдауы, базальды мембранасының дистрофиясы. Көрсетілген симптомды-комплекске нақты себепкерді көрсет.
А) Түйінді периартрит.
В) Жүйелі қызыл жегі
C) Біріншілік гломерулонефрит.
D) Пиелонефрит.
E) Бүйрек ісігі
{Дұрыс жауап}= В
{Күрделілігі}= 2
{Оқулық}=( Внутренние болезни с основами доказательной медицины и клинической фармакологией: руководство/ под ред. В.С.Моисеева. - М., 2010. 832 с.)
{Курс}=6
{Семестр}=11-12
$$$012
Әйел 50 жаста артық дене салмақ, аш қарында екі ретгликемия мөлшері жоғарылаған 6,9 и 7,2 ммоль/л. Төмендегі диагноздың қайсысы нақтырақ.
А) Семіздік
В) Қант диабет 1 тип.
С) қант диабет 2 тип
D) Аш қарында гликемия бқзылысы.
Е) Глюкозаға толеранттылық бұзылысы
{Дұрыс жауап}= С
{Күрделілігі}= 2
{Оқулық}=( Внутренние болезни с основами доказательной медицины и клинической фармакологией: руководство/ под ред. В.С.Моисеева. - М., 2010. 832 с.)
{Курс}=6
{Семестр}=11-12
$$$013
Жалпы тәжірбелік дәрігер қабылдауында бойы 160 см және салмағы 84 кг 49 жастағы әйел адам, аш қарында глюкозаның жоғарылауын 6,9 ммоль/л байқаған. Бұл жағдайда диагностикалық тактикаңыз.
А) Аш қарынға гликемияны қайтадан анықтау
В) 75 г глюкозамен глюкозатолерантты тест жүргізу
С) Гликемияны тамақтан кейін анықтау
D) Кешкі уақытта гликемияны анықтау
Е) Гипокалориялық диета және инсулинотерапия
{Дұрыс жауап}= В
{Күрделілігі}= 2
{Оқулық}=( Внутренние болезни с основами доказательной медицины и клинической фармакологией: руководство/ под ред. В.С.Моисеева. - М., 2010. 832 с.)
{Курс}=6
{Семестр}=11-12
$$$014
Науқас 17 жаста 6 жыл бойы ИТҚД ауырады,күнделікті бір рет инсулин қабылдайды: 18 ед. актрапид, 38 ед. инсулин лентада, 40 ед. инсулин-ультралентада. Шағымы күнделікті бас ауыруына,бас айналуына, көруінің ауыспалы көру өткірлігінің төмендеуіне,ашушаңдыққа,ұйқышылдыққа, жұмысқа қабілетінің төмендеуіне шағымданды. Бұл жағдайды науқас гипогликемия есебінен деп санаған бірақ гликемиясы 15,3 ммоль/л болған. Протеинурия , мочевина қалыпты.. АҚ 170/90 мм. Диагноз құрастырыңыз?
А) ИТҚД, ауыр ағымды, декомпенсация сатысы,Сомолжи синдромы,диабеттік нефропатия 3 тәу.
В) ИТҚД, ауыр ағымды, декомпенсация сатысы ,диабеттік нефропатия 2 тәу.
С) ИТҚД, ауыр ағымды, декомпенсация сатысы,Сомолжи синдромы,диабеттік нефропатия 2 тау
D) ИТҚД, ауыр ағымды, декомпенсация сатысы, синдром Киммелстила-Уилсона,диабеттік нефропатия 2 тәу.
Е) ИТҚД, ауыр ағымды, декомпенсация сатысы ,диабеттік нефропатия 2 тәу., диабеттік энцефалопатия.
{Дұрыс жауап}= С
{Күрделілігі}= 3
{Оқулық}=( Внутренние болезни с основами доказательной медицины и клинической фармакологией: руководство/ под ред. В.С.Моисеева. - М., 2010. 832 с.)
{Курс}=6
{Семестр}=11-12
$$$015
Жалпы тәжірбелік дәрігерге 28жастағы ер адам келді,шағымдары: 7,5 кг арықтаған, жүрек соғуына, ентікпе, әлсіздік, ұйқысыздық, тершендікке шағымданды. 6 ай бойы ауырған. Объективті: көздері жарқыраған, қол саусақтарының треморы, терісі дымқыл және ыстық.Мебиуса, Кохер симптомдары оң . Қалқанша безі 2 дәрежелі ұлғайған. Өкпесінде везикулярлы тыныс. ЖСЖ 120 рет 1 мин, АҚ 150/60 мм сын бағ . Қай препараттарды беруге болады және неге?
А) β –блокаторлар қандағы антиденелер мен тиреоглобулинді төмендету үшін.
В) Қандағы тироидты гормондарды төмендету үшін тирозол
С) β –блокаторлар жүрек соғу жиілігі мен артериальды қысымды төмендету үшін
D) Тироидты гормондардың тіндерге сезімталдығын жоғарылату үшін
E) Тирозол
C) Қандағы ақуызды йодты жоғарылату үшін тирозол
{Дұрыс жауап}= В
{Күрделілігі}= 3
{Оқулық}=( Внутренние болезни с основами доказательной медицины и клинической фармакологией: руководство/ под ред. В.С.Моисеева. - М., 2010. 832 с.)
{Курс}=6
{Семестр}=11-12
$$$016
Науқас Т., 49 жаста созылмалы гломерулонефритпен сырқаттанады, өршу кезінде екудесі ісінген,ішінде бөртпе, артериалды гипотония. Сіздің диагнозыңыз.
А) ЖБЖ.
В) Нефротикалық криз
С) ЖЖЖ.
D) СБЖIIІ сат.
Е) ЖЖЖII Б сат
{Дұрыс жауап}= В
{Күрделілігі}= 2
{Оқулық}=( Внутренние болезни с основами доказательной медицины и клинической фармакологией: руководство/ под ред. В.С.Моисеева. - М., 2010. 832 с.)
{Курс}=6
{Семестр}=11-12
$$$017
Науқас 24 жаста, баспадан кейін басының қатты ауыпрсынуы мен ісіну синдромы пайда болған.Объективті: ісіну синдромы анасаркаға дейін, АҚ 200/ 110 мм.сын.бағ. қарағанда: қан талдауда: Hb – 124 г/л, ЭТЖ-40 мм/сағ, жалпы белок – 60 г/л, альбумин – 50 г/л., зәр талдауда: протеинурия – 13,5 г/тәу, эритроцит –20 к/а, цилиндр 3-5 к/а. УДЗ бүйрек мөлшері ұлғаймаған,тостаған-лоханка – өзгеріссіз. Науқасқа қандай диагноз сәйкес
А) Жедел гломерулонефрит нефротикалықнұсқалы
В) Жедел гломерулонефрит аралас түрі
С) Жедел гломерулонефрит гипертоникалық түрі
D) Жедел гломерулонефрит гематуриялық нұсқалы
Е) Жедел гломерулонефрит жасырын түрі
{Дұрыс жауап}= В
{Күрделілігі}= 3
{Оқулық}=( Внутренние болезни с основами доказательной медицины и клинической фармакологией: руководство/ под ред. В.С.Моисеева. - М., 2010. 832 с.)
{Курс}=6
{Семестр}=11-12
$$$018
Науқас А., 30 жаста, поликлиникаға мынандай шағыммен келді: әлсіздікке, тершеңдікке, стоматитпен. Анамнезінде: ауырғанына 3апта, ем тиімсіз. Обьективті: дене қызуы 38,8 С, тері жабындылары бозғылт, ылғалды. Қызыл иегі гиперплазияланған, жаралы некротикалық стоматит. Жақасты лимфа түйіні ұлғайған, ауырсынусыз. Қанда: эр. – 2,9 х 10 12 /л, Нв – 94 г/л, ТК-0,95, лейк. – 13,5 х 10 9 /л, бласт – 32 % таяқ. – 1 %, сегм .– 39 %, лимф. – 20 %, мон. – 8 % , тромб. – 90,0 х 10 9 /л. ЭТЖ – 24 мм/сағ. Цитохимиялық зерттеуде: пероксидаза реакциясы оң. Сіздің диагнозыныз.
А) Жедел миелобластты лейкоз
В) Жедел лимфобластты лейкоз
С) Жедел дифференцирленбеген лейкоз
D) Жедел монобластты лейкоз
Е) Жедел промиелоцитарлы лейкоз
{Дұрыс жауап}= А
{Күрделілігі}= 2
{Оқулық}=( Внутренние болезни с основами доказательной медицины и клинической фармакологией: руководство/ под ред. В.С.Моисеева. - М., 2010. 832 с.)
{Курс}=6
{Семестр}=11-12
$$$019
Науқас 38 ЖАСТА , гипохромды микроцитарлы анемия. Анамнезінде: созылмалы энтеритпен 5 жыл ауырған. Рerosранферонды тағайындағанда лоқсу, құсу, және эпигастрий аймағында жағымсыз сезім болған. Науқасқа қандай ем керек.
А) Церукал қосу еміне
В) Ранферон мөлшерін азату
С) Эритроцит массасын құю
D) Темір препаратын парентеральды тағайындау
Е) Басқа темір препаратын per os
{Дұрыс жауап}= D
{Күрделілігі}= 3
{Оқулық}=( Внутренние болезни с основами доказательной медицины и клинической фармакологией: руководство/ под ред. В.С.Моисеева. - М., 2010. 832 с.)
{Курс}=6
{Семестр}=11-12
$$$020
Биохимиялық қан зерттеуі арқылы зертханалық синдромды анықтаңыз: жалпы билирубин 26 ммоль/л, конъюгирленген 5,2 ммоль/л, бос 20,8 ммоль/л, алт 560 ммоль/л, сілтілі фосфатаза 1,4ммоль/л.
А) Кіші бауыр-жасушалық жетіспеушілік синдромы
В) Мезенхиальді-қабыну синдромы
С) Цитолитикалық синдром
D) Холестатикалық синдром
Е) Гиперспленизм синдромы
{Дұрыс жауап}= В
{Күрделілігі}= 3
{Оқулық}=( Внутренние болезни с основами доказательной медицины и клинической фармакологией: руководство/ под ред. В.С.Моисеева. - М., 2010. 832 с.)
{Курс}=6
{Семестр}=11-12
$$$021
16 жастағы қыз бала тізесінің ауырсынуына және ісінуіне шағымданады. Бұл симптомдар 2 ай бұрын пайда болған. Тізе жарақаты болған емес. Науқас көзінің қызару эпизодын есіне түсірді. Зәр шығару кезінде екі рет ауырсыну болған. Науқас жыныстық қатынасқа белсенді. Температура 38 С. Тізесі ісінген. Жыныс мүшелерін қарағанда уретрадан бөліністер жоқ. Болжам диагнозды қойыңыз.
А) Реактивті артрит
В) Рейтер синдромы
С) Гонококкты артрит
D) Бруцеллез
Е) Ревматоидты артрит
{Дұрыс жауап}= В
{Күрделілігі}= 2
{Оқулық}=( Внутренние болезни с основами доказательной медицины и клинической фармакологией: руководство/ под ред. В.С.Моисеева. - М., 2010. 832 с.)
{Курс}=6
{Семестр}=11-12
$$$022
Науқас 45 жаста тізе буынындағы ауырсынуға шағымдануына байланысты рентгенография жасалынған. Диагноз:

А) Спондилоартрит
В) Реактивті артрит
С) Ревматоидты артрит
D) Псориатикалық артрит
Е) Деформирлеуші остеоартроз
{Дұрыс жауап}= E
{Күрделілігі}= 3
{Оқулық}=( Внутренние болезни с основами доказательной медицины и клинической фармакологией: руководство/ под ред. В.С.Моисеева. - М., 2010. 832 с.)
{Курс}=6
{Семестр}=11-12
$$$023
Нечипоренко сынамасы бойынша зәрдегі қалыпты көрсеткіш:
А) Лейкоциттер - 0, эритроциттер – до 100 в 1 мл
В) Лейкоциттер – до 100 в 1 мл, эритроциттер – нет
С) Лейкоциттер – до 1000 в 1 мл, эритроциттер – до 100 в 1 мл
D) Лейкоциттер – до 2000 в 1 мл, эритроциттер – до 1000 в 1 мл
Е) Лейкоциттер – до 4000 в 1 мл, эритроциттер – до 1000 в 1 мл
{Дұрыс жауап}= D
{Күрделілігі}= 2
{Оқулық}=( Внутренние болезни с основами доказательной медицины и клинической фармакологией: руководство/ под ред. В.С.Моисеева. - М., 2010. 832 с.)
{Курс}=6
{Семестр}=11-12
$$$024
Науқас 40 жаста, флегмонозды холецистит диагнозымен госпитализацияланды. Дене температурасы 38 0С, тері және склерасында өзгерістер анықталған. Зәр анализі: сал.тығ 1028, белок 0,099 г/л, лейкоциттер 18-20 к/ай, эритроциттер - ед. Бүйректің зақымдалу себебін анықтаңыз.
А) Жедел пиелонефрит
В) Жедел гломерулонефрит
С) Жедел тубуло-интерстициальды нефрит
D) Инфекциялық-токсикалық нефропатия
Е) Жедел бүйрек жетіспеушілігі
{Дұрыс жауап}= D
{Күрделілігі}= 3
{Оқулық}=( Внутренние болезни с основами доказательной медицины и клинической фармакологией: руководство/ под ред. В.С.Моисеева. - М., 2010. 832 с.)
{Курс}=6
{Семестр}=11-12
$$$025
Қабылдауда науқас беліндегі ауырсынуға және жиі зәр шығаруға шағымданады. Жалпы шолу рентгенографияда: науқаста бір бүйрек көлемінің кішіреюі анықталған. Болжам диагноз.
А) Диабетикалық нефроангиосклероз
В) Созылмалы гломерулонефрит
С) Созылмалы пиелонефрит
D) Бүйрек амилоидозы
Е) Бүйрек ісігі
{Дұрыс жауап}= С
{Күрделілігі}= 3
{Оқулық}=( Внутренние болезни с основами доказательной медицины и клинической фармакологией: руководство/ под ред. В.С.Моисеева. - М., 2010. 832 с.)
{Курс}=6
{Семестр}=11-12
$$$026
Науқас 28 жас келесі шағымдармен:әлсіздік,терлегіштік,дене температурасының көтерілуі 38,90 С дейін.Қарап тексергенде сол жақ жақасты лимфа түйіндерінің ұлғаюы,ауырсынуы анықталды.3 апта бойы стоматитке ем алған.Зақымдалған лимфа түйіндеріне пункция жасалды Диагноз:
А) Жедел монобластты лейкоз
В) Жедел аз процентті лейкоз
С) Лимфогранулематоз
D) Реактивті лимфаденит
Е) Жедел дифференцирленбеген лейкоз
{Дұрыс жауап}= С
{Күрделілігі}= 3
{Оқулық}=( Внутренние болезни с основами доказательной медицины и клинической фармакологией: руководство/ под ред. В.С.Моисеева. - М., 2010. 832 с.)
{Курс}=6
{Семестр}=11-12
05_02_каз
$$$001
Компьютерлік томографиядағы ара ұясы тәрізді өкпенің көрінісі мен «матового шыны» түрі бойынша өкпедегі екі жақты өзгерістер тән:
A) Фиброзирлеуші альвеолит
B) Екіжақты пневмония
C) Милиарлы туберкулез
D) Өкпе амилоидозы
E) Өкпесаркоидозы
{Дұрыс жауабы}=A
{Күрделілігі}=1
{Оқулық}=(Клеменков С.В., Петрова М.М. Врач общей практики. Поликлиническая терапия. - М., 2006.)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$002
Инсулин өндірілуінің негізгі биологиялық стимуляторы болып табылады:
А) Глюкагон
В) Рибоза
С) Глюкоза
D) Секретин
Е) Лейцин
{Дұрыс жауабы}=С
{Күрделілігі}=1
{Оқулық}=(Браун И., Дорманн А.Дж. Внутренние болезни: пер. с нем. Под ред. В.С.Моисеева. - М., 2010. - 1152 с.)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$003
50 жастағы ер адам отбасылық дәрігерде бронх демікпесі мен диспансерлік есебінде тұр.Ұстамааптасына 1-2 ретболады, демікпеніңтүнгісимптомдарыайына 2 рет. Фенотерол ингаляциясынүнеміқолданады. Төмендекөрсетілгенағымнұсқаларынынқайсысыдұрыс:
Ауырағымдыперсистирлеуші бронх демікпесі
Жеңілағымдыперсистирлеуші бронх демікпесің
Ауырлығыорташаперсистирлеуші бронх демікпесі
Интермиттирлеуші бронх демікпесі
Созылмалыобструкциялыбронхиттіңасқынысы
{Дұрыс жауабы}=B
{Күрделілігі}=2
{Оқулық}=(Браун И., Дорманн А.Дж. Внутренние болезни: пер. с нем. Под ред. В.С.Моисеева. - М., 2010. - 1152 с.)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$004
55 жастағы науқас анда санда болатын тұншығу ұстамасына, айқын ентігуге, кілегейлі қиын бөлінетін қақырықты жөтелге шағымданады. Ұстамалар аптасына 2-3 рет қайталанады. Қарағанда: «барабан таяқшасы» және «сағат әйнегі» белгісі оң, кеуде қуысы бөшке тәрізді. Перкуссияда қорап тәрізді өкпелік дыбыс, аускультативті – әлсіреген везикулярлы тыныс. Науқаста қандай патология дамыған:
Пневмония
Пневмоторакс
Жедел бронхит
Өкпе эмфиземасы
Созылмалы бронхит
{Дұрыс жауабы}=D
{Күрделілігі}=2
{Оқулық}=(Клеменков С.В., Петрова М.М. Врач общей практики. Поликлиническая терапия. - М., 2006.)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$005
Науқас Н., 67 жаста, 10 жыл бойы артериялық қан қысымымының жоғарлауымен ауырады, 15 жыл бойы шылым шегеді, сонымен қатар қантты диабеттің 2-ші түрімен 4-жыл бойы ауырады, тәулігіне 850мг мөлшерінде глюкофаж қабылдайды. Дене салмағының индексі 29 кг/м2, холестерин деңгейі 5,0 ммоль/л. ЭКГ –де сол жақ қарыншаның гипертрофия көріністері анықталды. Қараған кезде АҚҚ160/110 мм.с.б.б. Сіздің диагнозыңыз:
A) АГ 3 дәреже, 2 кезең, қауіп 4
B) АГ 2 дәреже, 3 кезең, қауіп 3
C) АГ 2 дәреже, 2 кезең, қауіп 4
D) АГ 1 дәреже 2 кезең, қауіп 4
E) АГ 3 дәреже, 3 кезең, қауіп 4
{Дұрыс жауабы}=А
{Күрделілігі}=2
{Оқулық}=(Браун И., Дорманн А.Дж. Внутренние болезни: пер. с нем. Под ред. В.С.Моисеева. - М., 2010. - 1152 с.)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$006
Науқас К., 42 жаста төс артында таңға жуық пайда болатын, батып ауырсынуға шағымданады. Науқас жүргізуші болып жұмыс істейді, күндіз ауырсыну мазаламайды. Коронароангиографияда – атеросклероздық өзгерістер анықталмаған, эргометринмен сынама оң. Сіздің болжам диагнозыңыз:
A) ЖИА. Вазоспастикалық стенокардия
B) ЖИА. Үдемелі і стенокардия
C) ЖИА. Күш түсу стенокардиясы ФК II
D) ЖИА Күш түсу стенокардиясы ФК III
E) ЖИА. Күш түсу стенокардиясы ФК IV
{Дұрыс жауабы}=А
{Күрделілігі}=2
{Оқулық}=(Клеменков С.В., Петрова М.М. Врач общей практики. Поликлиническая терапия. - М., 2006.)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$007
27 жастағы ер адам қабырға асты мен эпигастрий аймағында аяқасты ауру сезімін сезген. Бірнеше сағаттан кейін ауру сезімі азайды. Объективті түрде: тілі құрғақ, қарны тартылған. Құрсақ бұлшық еттері қатайған. АҚ 90/60 мм рт. ст., пульс 120 соққы./мин. Сіздің болжам диагнозыңыз:
Созылмалы гастрит
Ойық жара ауруы, ойық жара перфорациясы 12 п.к
Өтшығару жолдарының дискинезиясы
Құрсақтық аорта аневризмасының ажырауы
E) Қатты ішекті өткізілмеуі
{Дұрыс жауабы}=B
{Күрделілігі}=2
{Оқулық}=(Браун И., Дорманн А.Дж. Внутренние болезни: пер. с нем. Под ред. В.С.Моисеева. - М., 2010. - 1152 с.)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$008
Науқас 49 жаста, ет комбинатында жұмыс істейді, шағымдары:
ішінің ауырсынуы, диарея, метеоризм, әлсіздік. Созылмалы гастритпен бес жыл бойы учетта тұрады. Объективті: пальпация кезінде кіндік тұсында, ішек бойында ауырсыну, ішегінің шұрылдауы. Копрограммада: креаторея, стеаторея, амилорея, лямблия цисталары. Болжам диагноз қандай болады:
A) Созылмалы атрофиялық гастрит
B) Созылмалы гастродуоденит
C) Созылмалы энтероколит
D) Созылмалы панкреатит
E) Ішек дискинезиясы
{Дұрыс жауабы}=C
{Күрделілігі}=2
{Оқулық}=(Клеменков С.В., Петрова М.М. Врач общей практики. Поликлиническая терапия. - М., 2006.)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$009
62 жастағы науқас әлсіздікке, тез шаршағыштыққа, бел аймағындағы ауырсыну, қол аяғының ісінуіне, таңертеңігі уақытта көбіне болады, табас ауруына шағымданады. Қарағанда жалпы жағдайы орта ауырлықта. Тері жабындылары бозғылт. АҚҚ-170/100мм.сын.бағ. Пастернацкий белгісі оң мәнді. Несеп талдауында: протеинурия, цилиндрурия. ЭКГ-де сол қарынша гипертрофиясы. Сіздің диагнозыңыз:
Созылмалы гломерулонефрит, латентті түрі, СБЖ 0
Созылмалы гломерулонефрит, аралас түрі, СБЖ 0
Созылмалы гломерулонефрит, гипертониялық түрі, СБЖ 0
Созылмалы гломерулонефрит, нефротикалық түрі, СБЖ 0
E)Созылмалы гломерулонефрит, гематуриялық түрі, СБЖ 0
{Дұрыс жауабы}=С
{Күрделілігі}=2
{Оқулық}=(Браун И., Дорманн А.Дж. Внутренние болезни: пер. с нем. Под ред. В.С.Моисеева. - М., 2010. - 1152 с.)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$010
50 жастағы науқас бүкіл денесінің ісінуіне шағымданып жолықты. Осы аурудың басталуына 2 жыл бұрын 5 жыл ішінде оң сирақ аймағында жыланкөз болған. АҚҚ жоғары емес. Қан анализінде гемоглобин 45 г/л, зәр анализінде – салыстырмалы тығыздығы 1015, ақуыз 10 г/л, зәр тұнбасында көп мөлшерде гиалинді және түінді цилиндрлер. Мочевина, креатинин қалыпты. Зимницкий бойынша сынамасында өзгерістер жоқ. Сіздің болжам диагнозыңыз:
A) Бүйректің екіншілік амилоидозі
B) Созылмалы гломерулонефрит
C) Созылмалы пиелонефрит
D) Жіті пиелонефрит
E) Бүйректің біріншілік амилоидозі
{Дұрыс жауабы}=A
{Күрделілігі}=2
{Оқулық}=(Клеменков С.В., Петрова М.М. Врач общей практики. Поликлиническая терапия. - М., 2006.)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$011
Қабылдауда 28 жастағы қызда дене қызуы 37,6 С, ірі буындарда ұшпалы ауырсынуға шағымданады. Дерт үш апта бұрын басталған, бірақ шағымдарының үнемі ауысуына байланысты дәрігерге қаралмаған. Анамнезінен: жыл ішінде үш рет баспамен және бірнеше рет ЖРА-мен ауырған, мектепке бармаған. Қазіргі уақытта оң жақ тізе мен сол жақ тізе-табан буындарында ауырсыну мазалайды, буын үстіндегі терілер аздап қызарған, ісінген; ұстағанда ыстық, буындарындағы қозғалыс ауырсыну тудырады. Кеуде клеткасындағы терісінің ортасында ашықтау емес қызғылт дақ байқалады. Сіздің болжам диагнозыңыз:
Инфекциялық-аллергиялық полиартрит
Ревматикалық артрит
Лайма ауруы
Ревматоидты артрит
Склеродемия
{Дұрыс жауабы}=B
{Күрделілігі}=2
{Оқулық}=(Браун И., Дорманн А.Дж. Внутренние болезни: пер. с нем. Под ред. В.С.Моисеева. - М., 2010. - 1152 с.)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$012
62 жастағы науқас оң жақ тізе буынындағы ауырсынуға, таңертеңгі құрысу 2 сағат дейін, буынның қиын қозғалуы мен қозғалғандағы сықырға шағымданады. Анамнезінен: ауру 5 күн бұрын басталған. Қарағанда: оң тізі буынының дефигурациясы, зақымдалған буындағы қозғалыстың шектелуі, ісінген, ұстағанда ыстық. Қан талдауы: эрит. 4,0х1012/л, лейкоц. 9х109/л, жалпы белок 75 г/л, ЭТЖ 10 мм/сағ. Диагноз қойыңыз:
ДОА, біріншілік гоноартроз, ФЖ I дәр
ДОА, біріншілік олигоартроз, ФЖ II дәр
ДОА, екіншілік гоноартроз, ФЖ III дәр
ДОА, біріншілік коксоартроз ,ФЖ II дәр
ДОА, екіншілік гоноартроз, ФЖ II дәр
{Дұрыс жауабы}=E
{Күрделілігі}=2
{Оқулық}=(Клеменков С.В., Петрова М.М. Врач общей практики. Поликлиническая терапия. - М., 2006.)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$013
Науқас Д. 28 жаста, стоматитке байланысты емделіп жүргеніне үш апта болды, нәтижесіз, әлсіздікпен тершеңдік ұлғайды. Объективты: температурасы 38,8С, терісі боз, ылғалды. Ауызының қызыл етінің гиперплазиясы, язвалық-некротикалық стоматит. Жақ асты лимфотүйіндер ұлғайған, ауырсынусыз. Қанның зерттеуінде: Нв – 95     г/л , эр. – 3,0 х 10 12 /л, ТК-0,95, лейк. – 14,5 х 10 9 /л, бласттар – 32 % пал. – 1 %, сегм .– 39 %, лимф. – 20 %, мон. – 8 % , тромб. – 90,0 х 10 9 /л. ЭТЖ– 24 мм/с. Цитохимиялық зерттеуінде: пероксидазаға сынама оң. Қандай диагноз қоюға болады:
A) Жедел миелобластты лейкоз
B) Жедел лимфобластты лейкоз
C) Жедел дифференцияциаланбаған лейкоз
D) Жедел монобластты лейкоз
E) Жедел промиелоцитарлы лейкоз
{Дұрыс жауабы}=A
{Күрделілігі}=2
{Оқулық}=(Браун И., Дорманн А.Дж. Внутренние болезни: пер. с нем. Под ред. В.С.Моисеева. - М., 2010. - 1152 с.)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$014
Науқас Г. 25 жаста. Мойын аймағындағы ауырсынуға шағымданады, ауырсыну құлаққа қарай таралады. Жұтыну қиындаған. Жағдайының нашарлауын ЖРВИ мен байланыстырады. Қарағанда: жағдайы орташа ауырлық дәрежеде. Т-37,8С. Терісі дымқыл,ыстық. Қалқанша без ІІ дәрежеге дейін ұлғайған, тығыз, пальпациялағанда ауырсынусыз, аз қозғалмалы. Пульс - 96 рет/мин, АҚҚ - 120/80 мм. с.б. Нв - 134 г/л, Л - 9,8 мың., ЭТЖ - 30 мм/сағ. Тироксин – 100 ммоль. Аталған диагноздардың қайсысы болуы мүмкін деп ойлайсыз:
A) Тиреотоксикоз
B) Жеделдеу тиреоидит
C) Фиброзды тиреоидит
D) Аутоиммуннды тиреоидит
E) Жедел іріңді тиреоидит
{Дұрыс жауабы}=B
{Күрделілігі}=2
{Оқулық}=(Браун И., Дорманн А.Дж. Внутренние болезни: пер. с нем. Под ред. В.С.Моисеева. - М., 2010. - 1152 с.)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$015
Аумақтық дәрігердің қабылдауында соңғы ай бойы жөтелуге, кешкі уақытта субфебрильді температураға, әлсіздікке, түнгі уақытта терлеуге, 4 кг арықтауға шағымданады. Анамнезінде: туберкулезбен ауыратын адаммен қатынаста болған. Объективті: өкпе аускультациясында тынысы везикулярлы, сырылдар естілмейді. Айтылған зерттеулердің қайсысы алдын ала диагнозды қоюға дәлелді болады:
A) Қанның жалпы анализі
B) Қақырықтың бактериоскопиялық зерттеуі
C) Қақырықтың жалпы анализі
D) Қақырықтың антибиотикограммасы
E) Атиптік ұлпаларға қақырық
{Дұрыс жауабы}=B
{Күрделілігі}=3
{Оқулық}=(Браун И., Дорманн А.Дж. Внутренние болезни: пер. с нем. Под ред. В.С.Моисеева. - М., 2010. - 1152 с.)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$016
72 жастағы ӨСОА науқас суық тиген соң басталған дене қызуының жоғарылауына, кілегейлі-іріңді қақырықты жөтелге, әлсіздікке, тершеңдікке шағымданады. Рентгенде оң жақ өкпенің төменгі бөлімінде инфильтрация анықталады. Қандай ем тағайынындау керек:
A) Тетрациклин + метрогил + лазолван
B) Амоксиклав + гентамицин + бромгексин
C) Кларитромицин + преднизолон + бромгексин
D) Метронидазол + амброксол + ипратропиум бромиді
E) Кларитромицин + амброксол + ипратропиум бромиді
{Дұрыс жауабы}=E
{Күрделілігі}=3
{Оқулық}=(Клеменков С.В., Петрова М.М. Врач общей практики. Поликлиническая терапия. - М., 2006.)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$017
Науқас 63 жаста, ЖИА күш түсу стенокардиясы ФК ІІІ диагнозымен диспансерлік есепте тұр. Соңғы аптада ангинозды ұстамалар жиіленіп, 7-9 минутқа дейін ұзарған, ұстаманы басуға нитроглицериндің бірнеше таблеткасын қабылдау қажет болды. Берілген жағдайда аумақтық дәрігердің дұрыс тәсілін көрсетіңіз:
Қабылдайтың препараттардың мөлшерін көбейт
B) Кардиологтың кеңесіне бағыттама беру
C) Стационардың кардиологиялық бөліміне емделуге бағыттама беру
D) Пролонгирленген нитраттарды таѓайындау
E) Үй стационарын ұйымдастыру
{Дұрыс жауабы}=C
{Күрделілігі}=3
{Оқулық}=(Браун И., Дорманн А.Дж. Внутренние болезни: пер. с нем. Под ред. В.С.Моисеева. - М., 2010. - 1152 с.)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$018
50 жастағы науқас медициналық тексеруден өту үшін дәрігерге келген. Шағымы жоқ. Қарағанда: АҚҚ 160/100 мм.с.б., ЖСЖ минутына 72 рет,ырғағы дұрыс,жүрек ұшы соққысы күшейген,дене қызуы қалыпты.Көз түбі тамырларын тексергенде артериалардың тарылуы мен тамыр суретінің иірімделуін анықтаған,кеуде қуысы өзгеріссіз.ЭКГ-де: сол қарынша гипертрофияланған.Электролиттер мен креатинин анализінде өзгерістер жоқ. Сіздің әрекетіңіз:
A) Тексеру үшін стационарға жолдама беру
B) Тез арада гипотензивті дәрі беру
C) Гипертония ауруы диагнозын қойып,гипотензивті ем тағайындау
D) Үш күн ішінде АҚҚ өлшеу, сосын науқасты бақылау
E) Гипотензивті ем тағайындау, симптоматиялық гипертонияны жоққа шығару
{Дұрыс жауабы}=E
{Күрделілігі}=3
{Оқулық}=(Клеменков С.В., Петрова М.М. Врач общей практики. Поликлиническая терапия. - М., 2006.)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$019
54 жстағы науқас әйел адам ішінің жоғарғы бөлігінің ауырсынуына, жүрек айнуына, жеңілдік әкелмейтін құсуға, метеоризмге, тәуілігіне түсі майлы жылтыр 3-4 рет іш өтуіне шағымдалып ауруханаға түсті. Нәжіс анализінде- эластаза-1 – 100 мкг/г. Қан анализі өзгеріссіз. Ультрадыбысты зерттеуде: өт жолдарының тығыздалып, қалыңдауы, ішінде замазкотәріздес өт бар, ұйқы безінің паренхимасының існуі және диффузды өзгерістері байқалады. Осы жағдайда ең адекватты емдеу кестесін таңдаңыз:
A) Ұйқы бездерінің ферменттері
B) Ферменттер + протонды помпаның ингибиторлары+урсодезоксихолий қышқылы
C) Ұйқы бездерінің ферменттері + протиолитикалы ферменттердің ингибиторлары
D) Протонды помпаның ингибиторлары +урсодезоксихолий қышқылы
E) Протонды помпаның ингибиторлары + дисбиоз корректорлары
{Дұрыс жауабы}=B
{Күрделілігі}=3
{Оқулық}=(Браун И., Дорманн А.Дж. Внутренние болезни: пер. с нем. Под ред. В.С.Моисеева. - М., 2010. - 1152 с.)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$020
Науқас Л 35 жаста, бас ауруына, жалпы жағдайының нашарлығына, ауа жетіспеушілігіне шағымданады. Жүрек тұсындағы ауырсыну сезімдері психоэмоционалды жүктеме кезіде күшейеді, іш ауырады, кіші дәретке жиі барады. Бұл жағдайда зерттеудің қандай әдісі керек:
A) Ирригоскапия
B) Ректороманоскопия
C) Іш ағзаларының МРТсы
D) Шырыш биопсиясы мен колоноскопия
E) Тік ішектің саусақты зерттеу
{Дұрыс жауабы}=D
{Күрделілігі}=3
{Оқулық}=(Клеменков С.В., Петрова М.М. Врач общей практики. Поликлиническая терапия. - М., 2006.)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$021
Науқас 28-жаста, жанұялық дәрiгерге таңертеңгi уақыттағы бетiнiң iсiнуiне, бел аймағында ауырлыққа, зәр шығаруының жиiлеуiне, жүрегi айнуына, шаршағыштыққа шағымданып келдi. Анамнезi бойынша: ауырғанына 1-жылдай уақыт болған. Объективтi: жалпы жағдайы орташа ауырлықта. Бетi iсiнген, бозарған. Өкпесiнде везикулярлы тыныс, сырыл жоқ. Жүрек тондары анық, ырғағы дұрыс. ЖСЖ-78 рет минутына, ҚҚ-130/85 мм.сын.бағ. Ішi жұмсақ, ауырмайды. Бауыры мен көк бауыры ұлғаймаған. Дәретi қалыпты. Зәр шығаруы жиi, ауырсынусыз. Аяқтарында iсiнулер жоқ. Пастернацкий симптомы оң. Қандай тексеру әдісін ең бірінші тағайындау тиімді:
Қанның жалпы анализі
Қанның биохимиялық анализі
Зәрдің жалпы анализі
Нәжістің жалпы анализі
Зимницкий сынамасы
{Дұрыс жауабы}=E
{Күрделілігі}=3
{Оқулық}=(Браун И., Дорманн А.Дж. Внутренние болезни: пер. с нем. Под ред. В.С.Моисеева. - М., 2010. - 1152 с.)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$022
Науқас А., 27 жаста, ангинамен ауырған, 3 аптадан кейін басы ауырып, зәрі қызарған. Объективті: беті ісінген, боз, АҚҚ 160/100 мм сб.бғ. Жалпы тәжірибелік дәрігер болжама диагнозды жедел постстрептококкты гломерулонефрит деп қояды. Емді қай дәріден бастау керек:
A) Курантил
B) Пенициллин б/е
C) Төсек режимы
D) Тұзды шектеу
E) Преднизолон
{Дұрыс жауабы}=A
{Күрделілігі}=3
{Оқулық}=(Клеменков С.В., Петрова М.М. Врач общей практики. Поликлиническая терапия. - М., 2006.)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$023
Науқас И. 25 жаста, тізесінің ауруына, балтырының, білезік буынының ауырсынуына, дене температурсының 38 0С, жүрек қағысының күшеюіне, денесінде бөртпелердің пайда болуына шағымданады. 2 жұма бұрын фарингитпен ауырған. Объективті: денесіндегі сақиналы эритема байқалады. Буындары дефиргурленген, ұстағанда ыстық, қозғалыс кезінде қатты ауырады. Жүрек шекараларв ұлғайған тондары әлсіреген. ЖЖ – 58 рет/минутына. Қан анализінде: эр – 5,2 млн., Нв – 135 г/л, л – 18 мың. ЭТЖ – 35 мм/сағ. Осы жағдайды емдеу тактикасы:
A) Диклофенак+преднизолон+конкор
B) Амоксицилин+диклофенак+дигоксин
C) Амоксицилин + диклофенак+гипотизид
D) Амоксицилин + диклофенак+пренизолон
E) Амоксицилин +пренизолон + АПФ ингибиторлары
{Дұрыс жауабы}=D
{Күрделілігі}=3
{Оқулық}=(Браун И., Дорманн А.Дж. Внутренние болезни: пер. с нем. Под ред. В.С.Моисеева. - М., 2010. - 1152 с.)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$024
Науқас М., 50 жаста, үйінде тексергенде, ентігу, куштеме кезінде өршуші жүрек ойнау, жөтел, қан түкіру анықталды. Ревматизммен ауырады. Объективно: акроцианоз. Өкпесінің артқы төменгі бөлімінде әлсіз, ылғалды сырыл. Жүрек тондары тұйықталған, аритмиялық, ЖСТ = 110 мин. Жүрек ұшында: қатты 1 тон, диастолалық шу және митральді қақпаның ашылу дыбысы естіледі. Бауыр 2 см үлкейген. Балтырында ісінулер байқалады. Дәрігердің тактикасы:
A) Үйінде ем тағайындау
B) Жедел жәрдем шақыгу
C) Ревматология бөліміне жатқызу
D) Күндізгі стационарға жіберу
E) Амбулаторлық ем тағайындау
{Дұрыс жауабы}=C
{Күрделілігі}=3
{Оқулық}=(Клеменков С.В., Петрова М.М. Врач общей практики. Поликлиническая терапия. - М., 2006.)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$025
Науқас 65 жаста. Шағымдары: жалпы әлсіздік, шаршағыштық, жұмысқа қабілетінің төмендеуі.Анамнезі бойынша көп жылдар бойы асқазан мен ішектің созылмалы ауруларымен ауырады. Объективті: терісі бозарған, құрғақ. Жүрек тондары тұйықталған, ырғағы дұрыс. ҚҚ 90/60 мм.сын. бағ. Пульс 70 минутына. Қанның жалпы анализінде: Нв- 78 г/л, түстік көрс. – 1,3, Эр- 2,3*1012/л, макроцитоз.Қандай ем тағайындау тиімді:
Витамин Е ішу
Темір препаратын ішу
Цианокобаламинді егу
Аскорбин қышқылын ішу
Тиамин бромидін егу
{Дұрыс жауабы}=C
{Күрделілігі}=3
{Оқулық}=(Браун И., Дорманн А.Дж. Внутренние болезни: пер. с нем. Под ред. В.С.Моисеева. - М., 2010. - 1152 с.)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$026
40 жастағы науқас Ф ессіз жағдайда жеткізілді. Қалтасынан диабет күнделігі табылды. Қарағанда: жүдеу, тері жабындылары құрғақ, суық. Тілі таңқурай түстес, құрғақ. Тыныс алуы ацетон исімен. Тынысы шулы (Куссмауль түрінде). АҚҚ 70/30 мм сын.бағ. Пульсі – минутына 105 рет. Бауыры қабырға доғасынан 4 см-ге ұлғайған, тығыз. Гликемия- 25 ммоль/л, гипокалиемия, қанның рН төмендеген, глюкозурия, айқын кетонурия. Науқасты жүргізуде қайсысы тиімді:
0,1 ед/кг қысқа әсер ететін инсулинді сағат сайын б/е енгізу
20 бірлік қысқа әсер ететін инсулинді тері астына бір реттік енгізу
0,1 ед/кг қысқа әсер ететін инсулинді сағат сайын тері астына енгізу
0,1 ед/кг қысқа әсер ететін инсулинді сағат сайын к/к сағат сайын тамшылатып енгізу
Пролонгирленген инсулиннің бір инъекциясын анықтау кезінде енгізу
{Дұрыс жауабы}=D
{Күрделілігі}=3
{Оқулық}=(Браун И., Дорманн А.Дж. Внутренние болезни: пер. с нем. Под ред. В.С.Моисеева. - М., 2010. - 1152 с.)
{Курс}=7
{Семестр}=14
05_02_Ішкі аурулары_каз
$$$001
Емхана жаѓдайында пневмонияны емдеу кезінде неден бастаѓан д±рыс:
А) Цефалоспориннен
B) Гентамициннен
C) Макролидтерден немесе пенициллин тобындаѓы дғрілік заттардан
D)Тетрациклиннен
E)Аспириннен
{Д±рыс жауап} = C
{К‰рделілігі}= 1
{Оқулық} = Руководство по первичной медико-санитарной помощи: Для врачей ПМСП/Гл.ред. А. А. Баранов, И.Н. Денисов, А.Г. Чучалин.-М.: ГЭОТАР Медиа,2007.-544с.
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$002
Аурудың жедел ағымы, ылғалды сырылдар, өкпенің ортаңғы-төменгі бөлімінде интенсивтілігі орташа көлеңкелер, тез оң динамика тән:
А)Саркоидозға
В)Пневмокониозға
С)Ошақты пневмонияға
Д)Милиарлы туберкулезге
Е)Инфильтративті туберкулезге
{Дұрыс жауап}= A
{Күрделілігі}= 1
{Оқулық}= (Емханалық терапия Г. И. Сторожаков.2014 ж.)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$003
Науқас 38 жаста, кеудедегі ‰демелі ауырсынуѓа шаѓымданады, ±зақтыѓы 20 минут, физикалық ж‰ктеме кезінде пайда болады, соњѓы 2 к‰нде к‰шейген, нитроглициринмен аурырсыну онша тыйылмады. ЭКГ-да: ST сегментініњ 2 мм ауытқуы, Т теріс ирек. Қандай диагностикалық тест диагнозды анықтауѓа м‰мкіндік береді?
A) Трансаминаздыњ жоѓарылауы
B) Холестеринніњ, триглицеридтіњ жоѓарылауы
C) Кардиоспецификалы ферменттердіњ жоѓарылауы
D) Сілтілі фосфотаздыњ жоѓарылауы
E) Азотемия
{Д±рыс жауап} = C
{ К‰рделілігі }= 2
{Оқулық} = Внутренние болезни: дифференциальная диагностика и лечение: учебник/И.Н.Бокарев.-М.:Мед.информ.агенство,2009-1004с.
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$004
Науқас Н. 45 жаста, ауырсынуларѓа, сол жақ тізе буыны мен оњ жақ табаныныњ ісінуіне шаѓымданады. Бір ай б±рын жіті дизентерия бойынша емделген. Объективті: сол жақ тізе буыны мен оњ жақ табанныњ дефигурациясы, терініњ гиперемиясы. Қанда: эр. – 4,2 *1012 /л, лейк. – 11 *109 /л, СОЭ – 26 мм/саѓ. Тµменде кµрсетілген диагноздардыњ қайсысы сай келеді?
A) Реактивті артрит
B) Септикалық артрит
C) Ревматоидты артрит
D) Подагралық артрит
E) Ревматикалық қызба
{Д±рыс жауап } = A
{К‰рделілігі }= 2
{Оқулық}=Внутренние болезни: учебник/Н.И.Громнацкий. -М.: Мед.информ.агенство, 2010.-688с.
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$005
19 жастаѓы жасµспірімде аққабық жғне терісінде сарѓыш бояулар табылѓан; Курлов бойынша бауырдыњ пішіні 10х9х8 см, кµкбауырдыњ пішіні 14х8 см. Нв – 90 г/л. Қанныњ жалпы билирубині – 67 ммоль/л, тікелей емес билирубин – 56 ммоль/л. АЛТ жғне АСТ дењгейлері µзгеріссіз Гепатобилиарды ж‰йеніњ УДЗ кезінде µттен тастар табылѓан. Қандай диагноз қоюѓа болады
А) Біріншілік билиарлы бауыр циррозы
В) Т±қымқуалаушылық микросфероцитоз
С) Созылмалы белсенді гепатит
D) Жильбер синдромы
E) Дабин-Джонсон синдромы
{Д±рыс жауап} = В
{К‰рделілігі}= 2
{Оқулық}=Внутренние болезни: учебник/Н.И.Громнацкий.-М.: Мед.информ.агенство, 2010.-688с.
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$006
Науқас А. 27 жаста, әлсіздікке, тершењдікке, арықтауѓа, іштіњ сол жақ бµлігінде бµтен дененіњ бар болу сезіміне шаѓымданады. Объективті: терісі және сілемейі бозѓылт, лимфат‰йіндер ±лѓаймаѓан. Бауыр мен кµкбауыр ±лѓайѓан, ауырады. ҚЖА: Нв – 110 г/л, эритроциттер – 3,5х1012/л, ЦП – 0,9, лейкоциттер – 2,3х109/л, тромбоциттер – 380х109/л, эозинофилдер – 9%, промиелоциттер – 2%, миелоциттер – 22%, мегамиелоциттер – 20,5%, п/я – 15%, с/я – 12%, лимфоциттер – 8,5%, СОЭ – 20 мм/саѓ. Сіздіњ болжамды диагнозыњыз?
А) Гипопластикалы анемия
В) Агранулоцитоз
С) Ж±қпалы мононуклеоз
D) Жіті лейкоз
E) Созылмалы миелолейкоз
{Д±рыс жауап } = D
{К‰рделілігі}=2
{Оқулық}=Внутренние болезни: учебник/ Н.И.Громнацкий. М.: Мед.информ.агенство, 2010.-688с.
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$007
Науқас 20 жаста, 2 ай бойы ‰демелі әлсіздікке қанаѓыштыққа (тері геморрагиясы, м±рыннан қан кету) шаѓымданады, дене қызуы субфебриалды. Лимфат‰йіндері, бауыр, кµкбауыр ±лѓаймаѓан. ҚЖА: Нв – 50 г/л, эритроциттер – 1,65х1012/л, ЦП – 1,0, лейкоциттер – 1,8х109/л, тромбоциттер – 30х109/л, эозинофилдер – 1%, п/я – 1%, с/я – 38%, лимфоциттер – 55%, моноциттер – 5%, СОЭ – 60 мм/саѓ. Сіздіњ болжамды диагнозыњыз?
А) Жіті лейкоз
В) Апластикалық анемия
С) Теміртапшылық анемия
D) Гемолитикалық анемия
E) В12-тапшылық анемия
{Д±рыс жауап} = B
{ К‰рделілігі }= 2
{Оқулық}=Внутренние болезни: учебник/ Н.И.Громнацкий. М.: Мед.информ.агенство, 2010.-688с.
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$008
Науқас 49 жаста, ботқа тәрізді нәжістіњ кµп кµлемде бµлінуі мен диареяѓа шаѓымданады, қан араласпаѓан және тенезмсіз, жаѓымсыз иіске, іштіњ ‰рленуіне, салмақтыњ жоѓалтуына байланысты дәрігерге келген. Объективті: мезогастрияда, іштіњ сол жақ фланкасында орташа ауырсыну бар. Копрограмма: ботқа тәрізді, сілемей ++, нейтралды май ++++, сабын +++, крахмал +++, қортылмаѓан талшықтар ++, йодоф. бактерия +. Таѓайындаудыњ қайсысы рационалды болып табылады:
A) Пробиотиктерді, эубиотиктерді
B) Метронидазолды және лоперамидтерді
C) Полиферментті дәрілік заттар
D) Антацид және спазмолитиктерді
E) Холинолитиктерді және бактерияѓа қарсы дәрілік заттарды
{Д±рыс жауап } = C
{К‰рделілігі }= 2
{Оқулық}=Внутренниеболезни:учебник/Н.И.Громнацкий.-М.:Мед.информ.агенство,2010.-688с.
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$009
55 жастағы науқас анда санда болатын тұншығу ұстамасына, айқын ентігуге, кілегейлі қиын бөлінетін қақырықты жөтелге шағымданады. Ұстамалар аптасына 2-3 рет қайталанады. Қарағанда: «барабан таяқшасы» және «сағат әйнегі» белгісі оң, кеуде қуысы бөшке тәрізді. Перкуссияда қорап тәрізді өкпелік дыбыс, аускультативті – әлсіреген везикулярлы тыныс. Науқаста қандай патология дамыған:
А)Пневмония
В)Пневмоторакс
С)Жедел бронхит
Д)Өкпе эмфиземасы
Е)Созылмалы бронхит
{Дұрыс жаабы}= Д
{Күрделілігі}= 2
{Оқулық}= (Емханалық терапия Г. И. Сторожаков.2014 ж.)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$010
28 жастағы науқас тұншығуға, ұстама тәрізді құрғақ жөтелге шағымданады. Соңғы аптада түнде 2 рет тұншығудан оянып, беротекпен қайтарған. Күнделікті преднизолон 10 мг қабылдайды.Қарағанда ТАЖ– 22 рет мин. Тыныс шығару шыңы - 68%. Диагноз:
А)Бронх демікпесі, жеңіл дәреже, өршу ТЖ I
В)Бронх демікпесі, ауыр ағым, өршу ТЖ III
С)Бронх демікпесі, орта ауырлықта,өршу, ТЖ II
Д)Бронх демікпесі, ауыр ағым, өршу,гормон тәуелді түрі, ТЖ I
Е)Бронх демікпесі, орта ауырлықта, өршу, гормон тәуелді түрі,ТЖ II
{Дұрыс жаабы}= Е
{Күрделілігі}= 2
{Оқулық} = (Емханалық терапия Г. И. Сторожаков.2014 ж.)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$011
29 жастағы науқас тұсындағы белгісіз сипатты ауырсынуға, әлсіздікке, ұйқышылдыққа, жүрек қағуына, физикалық күш түскенде тершеңдікке шағымданады. Кешке қарай дене қызуы 37,3С дейін көтеріледі. Өткен айда науқас суық тиіп ауырған, басқа ешқандай аурумен ауырмаған. Пәтерінде жұмыссыз, туберкулезбен ауыратын қарт адам тұрады. Қан және несеп талдауы өзгеріссіз. Жүрек үстінен систолалық шу естіледі, ЖСЖ минутына 100 рет. ЭКГ PQ 0,26С.Қарынша ішілік өткізгіштік бұзылған.Диагноз:
А)Өкпе туберкулезі
В)Тұрақсыз стенокардия
С)Жүрек ырғағының пароксизмалды бұзылуы
Д)Миокардит
Е)Перикардит
{Дұрыс жаабы}= Д
{Күрделілігі}= 2
{Оқулық} = (Емханалық терапия Г. И. Сторожаков.2014 ж.)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$012
45 жастағы ер адам оң жақ табандағы қатты ауырсынуға шағымданып келді. Анамнезінен: жақында ішімдік ішкен. Ауырсыну кенеттен басталған және 1-ші табанфалангалық буынның аймағында ауырсынады. Қарағанда: үлкен бармақ үстіндегі тері қызарған, ұстағанда ыстық, қимылдатуы қиын.Диагноз:
А)Реактивті артрит
В)Рейтер синдромы
С)Подагра
Д)Псориаз
Е)Ревматиті полиартрит
{Дұрыс жаабы}= С
{Күрделілігі}= 2
{Оқулық}= (Емханалық терапия Г. И. Сторожаков. 2014 ж.)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$013
32 жастағы науқас, дене қызуының жоғарылауына, қалтырауға, оң жақ бел аймағында сыздап аурсынуға, зәр шығаруының жиілеп ауырсынуына шағымданды. Ауруын суықтанумен байланыстырады. Анамнезінде- жиі
циститпен ауырған. Объективті қарағанда: дене қызуы 38С, аускультацияда-тыныс алуы везикулярлы, жүрек тондары әлсіреген, ырғақты, ЖЖЖ минутына 92рет, АҚ 120/80 мм.сн.бағ. Іші жұмсақ, оң жақ шап аймағында және оң жақ
қабырға доғасының деңгейінде іштің тік бұлшықеттінің сыртқы жиегінде ауырсыну байқалған. Пастернацкий симптом оң мәнді. Диагноз:
А) бүйрек туберкілезі
В) гломерулонефрит
С) пиелонефрит
Д) бүйрек амилоидозы
Е) бүйрек тас ауруы
{Дұрыс жаабы}= С
{Күрделілігі}= 2
{Оқулық}= (Емханалық терапия Г. И. Сторожаков. 2014 ж.)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$014
Науқас іштің жоғары бөлімінде, белді айналдыратын, майлы және ащы тағамнан кейін күшейетін ауырсынуға, жеңілдік әкелмейтін құсуға шағымданады. Пальпацияда сол жақ қабырғалық омыртқа бұрышында ауырсыну, осы аймақты алақан қырымен соққанда ауырсынады.Болжам диагноз:
А) Созылмалы панкреатит, өршу
В) Созылмалы белсенді гепатит, өршу
С) Созылмалы калькулезді холецистит, өршу
Д) Созылмалы аутоиммуннды гепатит, өршу
Е) Созылмалы калькулезді емес холецистит, өршу
{Дұрыс жаабы}= А
{Күрделілігі}= 2
{Оқулық}= (Емханалық терапия Г. И. Сторожаков. 2014 ж.)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$015
Науқас 56 жаста, кеуде артыныњ қысып ауырсынуына шаѓымданады, ауырсыну сол жақ қолѓа, мойынѓа таралады, нитроглицерин қабылдаѓаннан кейін ауырсыну басылады. Бір ай бойы ауырады. ЭКГ-да-кеуде жалѓамдарында SТ к‰йзелісі, Т теріс ирек. 2 к‰ннен кейін ЭКГ-патологиясыз. ЖИА клиникалық формасын кµрсетіњіз
А) ЖИА. Т±рақты стенокардия ФК III
В) ЖИА. Т±рақты Принцметалла
С) ЖИА. Q-жаѓымсыз миокард инфарктісі
D) ЖИА. Алѓаш туындаѓан стенокардия
E) ЖИА. Прогрессивті стенокардия
{ Д±рыс жауап } = D
{ К‰рделілігі}= 3
{Оқулық}=Внутренние болезни: учебник/ Н.И. Громнацкий.-М.: Мед.информ.агенство, 2010.-688с.
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$016
Науқас 39 жаста, кµлемді ісінулерге, шµлдегішке, бастыњ ауыруына, тыныштықтаѓы демікпеге шаѓымданады. Науқас 10 к‰н б±рын баспамен ауырѓан. Объективті: бетте, аяқта, бел аймақтарында айқын ісінулер бар. АҚ – 180/100 мм сн. бѓ. Кіші дәретте: уд. салмақ – 1026, ақуыз – 4,5 г/л, лейкоциттер – 10-15. Эритроциттер жања және сілтілі, цилиндрлер гиалинді 3-4. Тәулік диурезі – 300 мл. Науқаста қандай асқынулар пайда болды?
А) Жіті канальцевті ацидоз
В) Жіті б‰йректіњ зақымдалуы
С) Жеделқарқынды гломерулонефрит
D) Нефритикалық синдром
E) СБЖ терминалды сатысы
{Д±рыс жауап} = B
{К‰рделілігі}= 3
{Оқулық} = Внутренние болезни: учебник/ Н.И.Громнацкий.-М.: Мед.информ.агенство, 2010.-688с.
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$017
Науқас 59 жаста, бір айдыњ ішінде симптомсыз макрогематурия пайда болѓан, дене қызуы 37,4-37,80С дейін кµтерілген, әсіресе кешкі уақытта, солѓындық, арықтау. Антибиотиктермен емделген, алайда тиімділігі болмаѓан. АҚ – 150/90 мм.сн.бѓ. Қанда: Нв – 60 г/л, СОЭ – 57 мм/саѓ. Сіздіњ болжамды диагнозыњыз:
А) Созылмалы гломерулонефрит
В) Несептас ауруы
С) Созылмалы пиелонефриттіњ асқынуы
D) Б‰йректіњ туберкулезі
E) Б‰йрек обыры
{ Д±рыс жауап } = E
{ К‰рделілігі }= 3
{Оқулық}=Внутренниеболезни: учебник/ Н.И.Громнацкий.-М.: Мед.информ.агенство, 2010.-688с.
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$018
55 жастаѓы науқастан соњѓы бірнеше айда бауырдыњ ±лѓайѓандыѓын тапқан (4 см шыѓып т±рады). Жалпы жаѓдайы қанаѓаттанарлық, бірақ кезењмен артралгия пайда болып отырады. Қанныњ перифериялық кµрсеткіштері, трансаминаз белсенділігі қалыпты. Бауырдыњ биопсиясы: лимфоидті инфильтрациялы бµлікше, архитектура бµлікшесініњ, некроз аймаѓыныњ б±зылысы. Кµрсетілген мғліметтер бойынша қандай болжамды диагноз негізделген?
A) Бауыр циррозы
B) Гемохроматоз
C) Созылмалы аутоиммунды белсенді гепатит
D) Алкогольсіз май стеатогепатозы
E) Созылмалы холестатикалық гепатит
{Д±рыс жауап} = C
{К‰рделілігі}= 3
{Оқулық}=Внутренниеболезни: учебник/ Н.И.Громнацкий.-М.: Мед.информ.агенство, 2010.-688с.
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$019
35 жастаѓы әйелде 4 жыл бойы с±йық немесе қатты тамақтарды қабылдаѓан кезде семсер тәрізді µсінді аймаѓында қысым сезімі пайда болады, ол біршене минуттардан кейін µздігінен немесе терењ дем алудан кейін басылады. Соњѓы бірнеше айда аталмыш шаѓым жиіледі. Дәрігерге ж‰гінді. ¤њештіњ контрастті рентгеноскопиясы барысында оныњ дистальды бµлігініњ симметриялық тартылуы ("тышқан қ±йыршыѓы" симптом), оњ нитроглицеринды тестісі байқалды. Аурудыњ ықтималдыѓы қаншалықты жоѓары:
A) ¤њеш обыры
B) ¤њеш наддиафрагмальды дивертикулі
C) Гастроэзофагеальды рефлюксті ауру
D) Ж‰йелі склеродермия
E)¤њештіњ идиопатикалық ахалазиясы
{Д±рыс жауап } = E
{К‰рделілігі}= 3
{Оқулық}=Внутренние болезни: учебник/ Н.И.Громнацкий.-М.: Мед.информ.агенство, 2010.-688с.
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$020
45 жастаѓы ер адам соњѓы жылда қатты тамақ жеу кезінде µњештен µтуі қиын болѓан, бір неше ж±тыи су ішіп ж±тып отырѓан. Сонымен қатар ауыз қуысында кейде тғулік б±рын жеген тамақ қалдықтары пайда болатынын байқаѓан. Дене салмаѓы қалыпты. Науқастыњ туыстары оныњ ауыз қуысынан жаѓымсыз иістіњ барын айтты. Диагноз т‰рі:
А) Асқазанныњ шықпалы бµлігініњ органическалық обструкциясы
В) Гастроэзофагеальді рефлюксті ауруы
С) ¤њештіњ идиопатикалық ахалазиясы
D) ¤њештіњ дивертикулі
E) Асқазанныњ жара ауру мен 12ПК
{Д±рыс жауап} = D
{К‰рделілігі}= 3
{Оқулық} = Внутренние болезни: учебник в 2х т./ гл. ред. А.И. Мартынов; Н.А. Мухин; В.С. Моисеев.-М.: ГЭОТАР-Медиа,2004-.Т.1.-.-585с.
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$021
Науқас И. 60 жаста. Жазылмайтын трофикалық жараға ем қабылдаған. Бір жыл бойы манинил қабылдаған. Терісі құрғақ, ісінулер жоқ. АҚҚ- 135/80 мм с.б. ЖСЖ - 82 минутына. Status lokalis: оң жақ табаны гиперемиялаған, аздап ісінген, аяқ бетінде дұрыс емес, мөлшері 4,5 х 6,1 см. жара орналасқан. Оң жақ табандағы перифериялық тамырлар пульсациясы әлсіреген. Қандағы глюкоза – 15 ммоль/л, тәуліктік глюкозурия - 29 г/л. Науқасты қалай жүргізген дұрыс:
А) Инсулинге ауысу
В) Бигуанидтерге ауысуы
С) Қатақ ем және рационалды физикалық жүктеме
Д) Секретагогты бигуанидтермен бірге комплексті қолдану
Е) Сульфонил мочевина препараттарының дозасын жоғарлату
{Дұрыс жаабы}= А
{Күрделілігі}= 3
{Оқулық}= (Емханалық терапия Г. И. Сторожаков 2014 ж.)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$022
Науқас 58 жаста. Асқазан-ішек жолы (АІЖ) ауруларымен ұзақ жылдар бойы ауырады. Қанның жалпы анамнезінде анықталады:Нв- 72 г/л, ТК – 1,5, Эр- 2,6х1012/л, макроцитоз. Осы науқасқа емдеу шаралары:
А) Хеферол 350 мг 2 рет/тәу.
В) Фенюльс 150 мг-нан 2 рет/тәу
С) Эритроцитарлық масса құю 200 мл
Д) Цианокобаламин инъекциясы 500 мкг 2 рет/тәу.
Е) Аскорбин қышқылын 50 мг-нан 3 рет/тәу қабылдау.
{Дұрыс жаабы}= Д
{Күрделілігі}= 3
{Оқулық}= (Емханалық терапия Г. И. Сторожаков. 2014 ж.)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$023
38 жастағы науқас отбасылық дәрігерге буындағы сыздап ауырсынуға, тәбетінің төмендеуіне, жүрек айнуына, іші кебуіне шағымданып келді. Жалпы әлсіздік, тершеңдік, жүдеу байқалады. Нәжісі көп, тәулігіне 10 рет. Зерттегенде нәжісте көп мөлшерде бейтарап майлар, май қышқылдары мен сабын. Клиникалық талдауда анемия, лейкопения, гипоальбуминемия.Дәрігер тактикасы:
А) Консервативті ем
В) Амбулаторлы ем
С) Стационарлы ем
Д) Диз топқа зерттеу
Е) Шартты – патогенді флораға зерттеу
{Дұрыс жаабы}= С
{Күрделілігі}= 3
{Оқулық}= (Емханалық терапия Г. И. Сторожаков 2014 ж.)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$024
55 жастағы науқас соңғы жылдары түнде 15 минутқа созылатын, төстің жоғарғы бөлігіндегі өздігінен қайтатын немесе нитроглицеринмен басылатын ауырсынуға шағымданады, АҚҚ - 120/80 мм сын. бағ., пульсі минутына 62 рет, ЭКГ тыныштықта патологиялық өзгеріссіз. Жүктемеге жоғары төзімділік болғанның өзінде физикалық жүктемеден соң сынама теріс. Ауырсыну ұстамасы кезінде ЭКГ-да кеуде әкетулерінде ST сегментінің жоғарлауы тіркелді. Емдеу тактикасы:
А) Атенолол
В) Эналаприл
С) Нитроглицерин
Д) Нифедипин
Е) Аспирин
{Дұрыс жаабы}= Д
{Күрделілігі}= 3
{Оқулық}= ((Емханалық терапия Г. И. Сторожаков 2014 ж.)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$025
62 жастағы әйел жалпы тәжірибелік дәрігерге ұсақ буындарындағы механикалық сипаттағы, кешке қарай күшейетің ауырсынуға шағымданып келді. Объективті: саусақтарының дисталды буындары деформацияланған,
Геберден, Бушар түйіндері анықталды. Бұл науқасқа не тағайындау қажет:
А) Антибиотиктер
В) Стероидты емес қабынуға қарсы препараттар
С) Ангиопротекторлар
Д) Кортикостероидтар
Е) Спазмолитиктар
{Дұрыс жаабы}= В
{Күрделілігі}= 3
{Оқулық}= (Емханалық терапия Г. И. Сторожаков 2014 ж.)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$026
50 жастағы ер адам жалпы тәжірибелік дәрігерді үйіне шақырып жүректұсындағы ауырсыну, ентігу, ауа жетіспеу сезімі, жалпы әлсіздіккешығымданды. Тексеру нәтижесінде дәрігер науқастың жағдайының ауырекендігін анықтады: беті бозғылт, терісі ылғал, артериялық қан қысымы150/100 мм сынап бағанасына, пульс минутына 120 рет. Өкпеде ірі қөпіршіктісырылдар. Жүрек тондары тұйықталған. Анамнезінде 5 жылдан беріартериялық гипертония. Дәрігердің тақтикасы:
А) Науқасты үйінде қалдыру
В) Жедел жәрдем шақыру
С) Күндізгі стационарда ем тағайындау
Д) Үйінде қалдырып, клиникалық көріністерді бақылау
Е) Арнайы бригаданы шақырып, науқасты госпитализациялау
{Дұрыс жаабы}= Е
{Күрделілігі}= 3
{Оқулық}= (Емханалық терапия Г. И. Сторожаков 2014 ж.)
{Курс}=7
{Семестр}=14
Ішкі аурулар
05_02_каз.
$$$001
Интерстициальді пневмонияға тән диагностикалық критерий:
A. жергілікті белгілердің болмауы
B. қызбаның болуы
С. Инспираторлы ентігу
D. артралгия белгілері
Е. өкпеде жергілікті белгілері
{Дұрыс жауабы}= D
{Күрделілігі}= 1
{Оқулық}= (Внутренние болезни. Под.ред.В.С.Моисеева-М.,2010.
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$002
Ревматикалық миокардиті бар науқас ЭКГ-да PQ0,24-0,26-0,30 сек, кезеңді QRST кешенінің түсіп қалуы байқалады. Өткізгіштіктің бұзылу түрін көрсетіңіз:
Синоатриальді блокада II дәрежесі
Атриовентрикулятлы блокада I дәрежесі
атриовентрикулярлы блокада II дәрежесі, Мобиц I
Атриовентрикулярлы блокада II дәрежесі, Мобиц II
Атриовентрикулярлы блокада III дәрежесі
{Дұрыс жауабы}= А
{Күрделілігі}= 1
{Оқулық}= (Внутренние болезни. Под.ред.В.С.Моисеева-М.,2010.
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$003
Науқас, 44 жаста, жүрек аймағында қатты соғу,ауа жетпеу сезіміне шағымданады («тыныс алудың қанағатсыздығы»). Аурудың симптомдары соңғы 3 айда басталған, екі күн бұрын алкоголь қабылдағаннан соң өршіп кеткен. Анамезінде, шылым шегеді, 10 жыдан аса уақыт алкоголь қабылдайды.Қарау кезінде: тотальді гипергидроз, аяқта ісіну, жүректің оң жақ шегінің ұлғаюы, гепатомегалия; жүрек аускультациясында : қосарлаған, топтық экстрасистола,ЭКГ-да негізделген (қарыншалық). Аурудың болуы мүмкін себебін көрсетіңіз:
токсикалық миокардит
ЖИА, атеросклеротикалық кардиосклероз
алкогольді кардиомиопатия
тиреотоксикалық кардиомиопатия
гипертрофиялық кардиомиопатия
{Дұрыс жауабы}= С
{Күрделілігі}=2
{Оқулық}= (Внутренние болезни. Под.ред.В.С.Моисеева-М.,2010.
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$004
45 жастағы науқас дене қызуының 40° дейін көтерілуіне ,қалтырауға, терлеуге, кеуде аймағында ауырсынуға, ентігуге шағымданады.
Анамнезінде: 2 аптадан бері науқас крупозды пневмонияға байланысты ем қабылдап жатыр. Соңғы күндері жағдайының нашарлауы , қалтырау, ентігу, дене қызуының көтерілуі қайталаған. Жалпы жағдайы ауыр, тұрақты ентігуге байланысты. Тері қабаты бозғылт, цианоз. Объективті: оң жақ кеуде бөлігінің тыныс алудан қалыс қалуы.
Қабырғааралық кеңейген, шығыңқы. Перкуторлы: перкуторлы дыбыстың тынықталуы. Өкпенің оң жақ бөлігінде тыныстың әлсіреуі.
Қанда- лейкоцитоз, ЭТЖ жоғарлауы.
Науқаста қандай диагноз?
А. Крупозды пневмония қайталауы
В. Өкпе абцесі
С. Өкпе гангренасы
D. Борнхоэктазиялық ауру
Е.Өкпе эмпиемасы
{Дұрыс жауабы}= С
{Күрделілігі}=2
{Оқулық}= (Внутренние болезни. Под.ред.В.С.Моисеева-М.,2010.
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$005
Науқас қолын көтергенде, оқыс қимылдағанда туындайтын кеуде клеткасыда ауырсынуға шағымданады. Шамадан тыс физикалық жүктемемен байланыстырады.Қарау кезінде: өкпе тыныс алуға қатысады, 2-3 қабырға үстін пальпациялағанда гиперстезия, ауырсыну байқалады. Аускультацияда везикулалық тыныс.
Қандай ауру туралы ойлауға болады?
А. қабырға сынығы
В. Қабырғааралық невралгия
С. Құрғақ плеврит
D.миалгия
Е. перикардит
{Дұрыс жауабы}= В
{Күрделілігі}=2
{Оқулық}= (Внутренние болезни. Под.ред.В.С.Моисеева-М.,2010.
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$006
69 жастағы науқас, химия өндірісінде жұмыс жасайды , соңғы жылдары тұрақты жөтел, қиын бөліетін қақырық, аз физикалық жүктеме кезінде ентігуге шағым айтады. 20 жыл бойы шылым шегеді. Қарау кезінде:
аускультацияда- өкпеде қатқыл везикулалық тыныс фонында құрғақ ысқырықты сырылдар естіледі. Т.Ж.-24рет 1мин. Жүрек тондары тынықталған. ТФК 70% төмен .
Науқаста қандай ауру деп ойлауға болады?
А. Созылмалы бронхит
В.бронхиальді демікпе
С. Өкпе бронхоэктазы
D.жүрек жетіспеушілігі
Е.ӨСОА
{Дұрыс жауабы}= Е
{Күрделілігі}=2
{Оқулық}= (Внутренние болезни. Под.ред.В.С.Моисеева-М.,2010.
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$007
49жастағы науқас жалпы тәжірибелік дәрігерге келесі шағымдармен келді: дене қызуының көтерілуі, ентігу (тыныс ала алмау), жудеуге, құрғақ жөтелге. Терең тыныс алғанда жөтел пайда болады. Ірі буындарда кезеңді ауырсыну, саусақтарда жансыздану мазалайды.
Анамнезінде: 10 жылдан бері созылмалы бронхитпен сырқаттанады, ем қабылдап тұрады. Соңғы жағдайының нашарлауы 2 аптадан бері.
Объективті: науқас астеникалық дене қалпы. Тері қабаты бозғылт. Т.Ж.-32 рет мин. Тыныс алу қиындаған. ЖСЖ-98рет мин. АҚҚ 145/90мм.сын.бағ. Аускультацияда « целлофан сықыры» тәрізді крепитация . Рентгенологиялық тексеруде көкеттің жоғары тұруы, өкпенің төменгі бөлігінде фиброзды өзгерістер. Сіздің диагнозыңыз қандай?
А. созылмалы обструктивті бронхит.
В.өкпе эмфиземасы
С. Идиопатиялық фиброздаушы альвеолит
D. бронх демікпе
Е. жүрек демікпесі
{Дұрыс жауабы}= С
{Күрделілігі}=2
{Оқулық}= (Внутренние болезни. Под.ред.В.С.Моисеева-М.,2010.
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$008
К. деген 18 - жастағы науқас, ауруханаға дене қызуы 38С дейін көтеріліп, сол жақ көзінің айналасы ісініп, есекжемге шағымданып түсті. Екі апта бұрын тісін жұлдырған. Соңғы күндері әлсіздік, тәуліктік өзгерісі 1С жоғары дене қызуының жоғарлауы, бетінің ісінуі, есекжемді байқаған. Қарап тексергенде: тері жабындылары бозғылт. Өкпеде везикулалық тыныс. Жүрек тондары әлсіреген, оң жақтағы 2-ші қабырға аралықта диастолалық шуыл, тахикардия. АҚ 100/ 70 мм с.б. Бауыр қабырға доғасынан 3 см төмен, көкбауырдың шеті сипағанда байқалады. Бөлімшеде преднизолон салғаннан кейін көз айналасының ісіну мен есекжем азайып, қызуы төмендеген. Бірақ, 7 сағаттан кейін жағдайы күрт нашарлап, ентігу, жүрек қағуы пайда болып, АҚ 80/60 мм с.б. дейін төмендеді. Сіздің болжам диагнозыңыз?
жүйелі васкулит
жедел лейкоз
жүйелі қызыл жегі
дәрілік ауру
инфекционды эндокардит
{Дұрыс жауабы}= Е
{Күрделілігі}=2
{Оқулық}= (Внутренние болезни. Под.ред.В.С.Моисеева-М.,2010.
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$009
Науқас , 30 жаста. Бас ауруына, бас айналуға, жүрек аймағында ауырсынуға, жүргенде тез шаршағыштыққа шағымданады.Бұл жағдайлар бала күннен байқалады. Қарау кезінде : дене қалпының пропорционалды емес (кеуденің жоғарғы бөлігі жақсы дамуы, төменгі жағы дұрыс дамымаған). Аяқта пульс әлсіз, толықтығы аз. ІІ қабырғааралығында және Боткин нүктесінде, ұйқы және бұғанаасты артерия үстінде систолалық шу, қабырғааралық артериялардың пульсациясының күшеюі. АҚҚ қолда — 170/100 мм сын.бағ., аяқта – 90/60 мм сынбағ..
АГ себебі не деп ойлайсыз:
Қолқа коарктациясы
Бейарнамалы аортоартериит
Қолқа саңылауының стенозы
Лериш синдромы
Рейно ауруы
{Дұрыс жауабы}= А
{Күрделілігі}=2
{Оқулық}= (Внутренние болезни. Под.ред.В.С.Моисеева-М.,2010.
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$010
49жастағы науқас жалпы тәжірибелік дәрігерге келесі шағымдармен келді: дене қызуының көтерілуі, ентігу (тыныс ала алмау), жудеуге, құрғақ жөтелге. Терең тыныс алғанда жөтел пайда болады. Ірі буындарда кезеңді ауырсыну, саусақтарда жансыздану мазалайды.
Анамнезінде: 10 жылдан бері созылмалы бронхитпен сырқаттанады, ем қабылдап тұрады. Соңғы жағдайының нашарлауы 2 аптадан бері.
Объективті: науқас астеникалық дене қалпы. Тері қабаты бозғылт. Т.Ж.-32 рет мин. Тыныс алу қиындаған. ЖСЖ-98рет мин. АҚҚ 145/90мм.сын.бағ. Аускультацияда « целлофан сықыры» тәрізді крепитация . Рентгенологиялық тексеруде көкеттің жоғары тұруы, өкпенің төменгі бөлігінде фиброзды өзгерістер. Сіздің диагнозыңыз қандай?
А. созылмалы обструктивті бронхит.
В.өкпе эмфиземасы
С. Идиопатиялық фиброздаушы альвеолит
D. бронх демікпе
Е. жүрек демікпесі
{Дұрыс жауабы}= С
{Күрделілігі}=2
{Оқулық}= (Внутренние болезни. Под.ред.В.С.Моисеева-М.,2010.
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$011
Науқас, 30 жаста, прекардиалды аймақта қысып ауырсынуға шағымданады, ұзақтығы 5-7 мин, ешқайда тарамайды, тез жүргенде туындайды, өздігінен басылады.Қарау кезінде: төстің сол жақ шегі бойынша қатқыл систолалық шу , ЖСЖ 80 рет мин. АҚҚ 115/70 мм сы.бағ. ЭКГ: Q тісшесі II,III, AVF, V3- V6 тіркемелерінде терең. Эхокардиоскопияда: қарыншааралық перде 3см, экскурсия 0,3см, артқы қабырға 1см, экскурсия 1см, жүрек лақтыру көлемі 80%. Мүмкін диагнозды көрсетіңіз:
митралды қақпашаның ревматикалық стенозы
рестриктивті кардиомиопатия
гипертрофиялық кардиомиопатия
дилатациялық кардиомиопатия
ЖИА, төменгі қабырғаның миокард инфаркті
{Дұрыс жауабы}= С
{Күрделілігі}=2
{Оқулық}= (Внутренние болезни. Под.ред.В.С.Моисеева-М.,2010.
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$012
Емхана дәрігеріне 45 жастағы ер адам басының ауруына, бұлшық еттерінің әлсіздігіне, қол-аяқтарының ұюына, құрысуына,жиі зәрді шығаруына шағым айтады.Ауырғанына 2жыл болған. Дәрігерлерде тексеріліп, емделіп жүр.Гипотензивті дәрілердің әсері жоқ; тек қана верошпироннан кейін қан қысымы төмендейді. Қан қысымы 170/105 мм.сын.бағ.Тексергенде: калий-3;5 мэкв/л; натрий-148мэкв/л; Жүрек тондары ритмді; анық. ЖСС-100рет минутына.ЭКГ-де: экстрасистолиялар.
Сіздің диагнозыңыз:
Ишемиялық инсульт
Кон синдромы
Реноваскулярлы гипертензия
Артериялық гипертензия
Созылмалы пиелонефрит
{Дұрыс жауабы}= В
{Күрделілігі}=2
{Оқулық}= (Внутренние болезни. Под.ред.В.С.Моисеева-М.,2010.
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$013
32 – жастағы науқас – ұзақ уақыт бойы шылым шегеді. Соңғы бір жылда төс артындағы және балтыр бұлшық еттеріндегі ауырсынуға байланысты жүктемені нашар көтереді. Дәрігерге сол жақ балтырының ауырсынуы мен ісінуіне байланысты қаралған. ЛЛп-0,6 200м. дейін жүргеннен кейін ұстамалы ақсақтық пайда болады. Болжам диагнозы қандай?
гиганттық жасушалық артериит
бейспецификалық аортоартериит
түйінді периартериит
геморрагиялық васкулит
облитерлеуші тромбоангиит
{Дұрыс жауабы}= Е
{Күрделілігі}=2
{Оқулық}= (Внутренние болезни. Под.ред.В.С.Моисеева-М.,2010.
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$014
Науқас 80 жаста, клиникага жедел артқы миокард инфарктісі диагнозымен келді. Бақылау кезінде науқаста кезеңді түрде эпилептикалық тырыспалар мен Чейн – Стокс тынысымен бірге есінен танып қалу эпизодтары анықталды. ЭКГ – да: Р тісшесі QRS комплексімен байланыспаған, Р – Р интервалының ұзақтығы = 0,80 с, R – R == 1,5к. ЖСЖ 35 рет минутына.
Болжам диагноз?
Эпилепсия
Толық атриовентрикулярлы блокада
Жүрекшелер жыбыры, брадикардиялық түрі
Қарыншалар фибрилляциясы
Синустық брадикардия
{Дұрыс жауабы}= В
{Күрделілігі}=2
{Оқулық}= (Внутренние болезни. Под.ред.В.С.Моисеева-М.,2010.
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$015
Бронхоэктазиялық сырқаты бар 23 жастағы науқаста, 2 аптадан бері жағдайы нашарлаған, ентігу, қан түкіру, қызба, қалтырау болған.
Салқындаумен байланыстырады. Қарау кезінде жағдайы орташа ауырлықта. Тері қабаты бозғылт, цианоз. Өкпенің төменгі артқы перифериялық бөлігінде ірі калибрлі ылғалды сырылдар естіледі. Қол саусақтары « дабыл жарғағы» тәрізді, тырнақтары «сағат әйнегі» тәрзді.
Қан анализінде-лейкоцитоз, ЭТЖ жоғарылаған.
Бұл сырқатты диагностикалау үшін қандай тексеру информативті?
А.Рентгенография
В.Бронхография
С. Спирография
D. Томография
Е. Ангиография
{Дұрыс жауабы}= В
{Күрделілігі}=3
{Оқулық}= (Внутренние болезни. Под.ред.В.С.Моисеева-М.,2010.
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$016
25 жастағы ер адам, баскетбол бойыша қалалық құраманың мүшесі, шағымдары: жаттығудан соң 10 мин пайда болатын ентігу мен ұстамалы жөтел пайда болуы, тыныштық жағдайында басылады. Сіздің диагностикалық тактикаңыз:
А.Физикалық жүктемемен сынама B.Бронходилатациялық сынама
C.бронхоскопия
D.спирометрия
E.пневмотахометрия
{Дұрыс жауабы}= А
{Күрделілігі}=3
{Оқулық}= (Внутренние болезни. Под.ред.В.С.Моисеева-М.,2010.
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$017
72 жастағы науқас көп жылдан бері ӨСОА зардап шегеді, жағдайы нашарлаған. Ентігу тұрақты, ұйқы кезінде горизонталды жағдайда күшейеді, в-агонистерімен нашар басылады.
Өкпеде құрғақ ысқырықты және бірен саран ылғалды сырылдар.
Спирографияда: ДФК 50% төмен. Дәрігер бронхолитиктермен сынама тағайындады.
Бронхолитикпен сынама қадай мақсатта тағайындалды?
бронхиальды демікпені диагностикалау мақсатында
Ем мақсатында
алдын алу
өмір сапасын жақсарту
Жүрек демікпесін диагностикалау мақсатында
{Дұрыс жауабы}= А
{Күрделілігі}=3
{Оқулық}= (Внутренние болезни. Под.ред.В.С.Моисеева-М.,2010.
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$018
65 жастағы науқас, көп жылдан бері ӨСОА сырқаттанады, соңғы жылдары аз физикалық жүктемеде ентігу, тұрақты жөтел, әлсіздік байқалған.Қарау кезінде: тері қабаты бозғылт. Саусақтары «дабыл жарғағы тәрізді», тырнақтары «сағат әйнегі тәрізді». Өкпеде қатқыл тыныс, құрғақ ысқырықты сырыл, төменгі бқлігінде бірен саран ылғалды сырыл.
Т.Ж.-38 рет мин.ЖСЖ-102соққы 1 мин. АҚҚ 140/90мм.сын.бағ.
Сыртқы тыныс қызметін зерттегенде: ДФК 60% төмен .Холинолитиктер ентігуді нашар басады.
Науқасқа қандай препарат тағайындаған дұрыс?
А.преднизолон
В.ипотропиум бромид
С. Вентолин
D.спирива
E. теофиллин
{Дұрыс жауабы}= D
{Күрделілігі}=3
{Оқулық}= (Внутренние болезни. Под.ред.В.С.Моисеева-М.,2010.
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$019

Науқас 47 жаста, клиникаға жедел артқы миокард инфарктісі диагнозымен келді. Бақылаудың алғашқы тәулігінде кенеттен есінен танып қалды. Пульс және қысым анықталмайды. ЭКГ – да: қарыншалар асистолиясына өтетін синустық ритм. Емі?
Дефибрилляция
Лидокаин
Симпатомиметиктерді жүрекішілік енгізу
Көктамырға индерал
Ганглиоблокаторлар
{Дұрыс жауабы}= А
{Күрделілігі}=3
{Оқулық}= (Внутренние болезни. Под.ред.В.С.Моисеева-М.,2010.
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$020
Науқас К. 55 жаста үйінде қаралды. Жиі жүрек жиырылуы фонында 2 рет есінен танып қалған. ЖСЖ – 35 рет минутына, АҚҚ 100/70 мм.с.б.б. ЭКГ – да: жүрекшелердің тәуелсіз ырғағы 100 рет минутына, қарыншалар ырғағы 30 – 35 рет минутына, QRS комплексі – 0,16", деформацияланған. Миоглобин және Т тропонин жоғарылаған. Миокард инфарктісі анықталған. Науқаста қандай асқыну дамыған?
Кардиогенді шок
Атриовентрикулярлы блокада ІІ дәрежесі, Венкебах периодтарымен
Толық атриовентрикулярлы блокада, Морганьи – Адамс – Стокс ұстамасы
Идиовентрикулярлы ырғақ
Синоаурикулярлы блокада
{Дұрыс жауабы}= С
{Күрделілігі}=3
{Оқулық}= (Внутренние болезни. Под.ред.В.С.Моисеева-М.,2010.
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$021
19 жастағы жас адам, дәрігерге жүрек аймағында қысып ауру сезіміне шағымданып келді. Анамнезінде физикалық жүктемеде естен жағдайы болған. Ана жағынан туыстары арасында жас кезінде кенеттен болған өлім жағдайлары кездескен. Қарау кезінде: физикалық тұрғыдан жақсы дамыған, кеуде торның деформациясы жоқ. Тері қабаты түсі қалыпты. Аускультацияда жүрек ұшында өрескел систолалық шу естіледі, төс бойымен тарайды. АҚҚ 120/80 мм сын.бағ. ЖСЖ 84 рет мин. ЭКГ патологиялық Q тісшесі І, aVL, V5, V6 тіркемелерінде анықталады. Эхокардиограммада қарыншааралық перде және сол жақ қарынша айқын гипертрофиясы. Бұл жағдайда кардиалгияның генезі қандай?
Коронарлы жетіспеушілік
Бейарнамалы коронарит
Тәж артериясының спазмы
Қанда эндорфиндер төмендеген
Тәж артерияларының атеросклерозы
{Дұрыс жауабы}= А
{Күрделілігі}=3
{Оқулық}= (Внутренние болезни. Под.ред.В.С.Моисеева-М.,2010.
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$022
Науқас, 37 жаста. Шағымдары: әлсіздікке, дене қызуының 37,5ОС көтерілуі, физикалық жүктемеде аяқ бұлшықеттерінде ауырсыну.Қарау кезінде: жүректің сол жақ шекарасының үлкеюі, бүйрек артериялары проекция аймағында систолалық шу естіледі. Пульс сол білек артериясында әлсіреген. АҚҚ оң қолында– 140/100 мм.сын.бағ., сол қолда анықталмайды, аяғында – 170/120 мм.сын.бағ.
АГ себебі не деп ойлайсыз:
Бейарнамалы аортоартериит ( Такаясу ауруы)
Бүйрек тамырларының фибромускулярлы дисплазиясы
Вегенер гранулематозы
Шенлейн-Генох ауруы
Қолқа коарктациясы
{Дұрыс жауабы}= В
{Күрделілігі}=3
{Оқулық}= (Внутренние болезни. Под.ред.В.С.Моисеева-М.,2010.
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$023
11 жасар бала, әлсіздікке, бас айналуға, физикалық жүктемеде жүрек соғуына шағымданады. Қарау кезінде - диффузды цианоз, саусақтары «дабыл жарғағы тәрізді», тырнақтары - «сағат әйнектері тәрізді». Жүрек шекарасы оңға кеңейген. Аускультацияда – ІІ қабырғааралығында төстің сол жағында өрескел систолалық шу. Мүмкін жүрек ақауын көрсетіңіз:
Өкпе артериясының ақауы
Өкпе артериясының стенозы
тетрада Фалло
митралды қақпақша пролапсы
қолқа коарктациясы
{Дұрыс жауабы}= С
{Күрделілігі}=3
{Оқулық}= (Внутренние болезни. Под.ред.В.С.Моисеева-М.,2010.
{Курс}=7
{Семестр}=14

$$$024

25 жастағы науқас ер адам, басының ауруына, басының айналуына шағым айтып келді.
Анамнезінде: соңғы 2жыл бойы ауырады.Қан қысымы жиі көтеріліп, кризбен жедел жәрдемді шақырады. Гипотензивті дәрілермен криздік жағдайы әрең басылады.
Объективті қарағанда: Денне пішіні толықтау.Қан қысымы200/100мм.сын.бағ.ЖСС-90рет минутына. Жүрек тондары ритмді,анық.Іштің алдыңғы бетінде, кіндік үстінде тамырдың шуылы естіледі.Аурудың диагнозын анықтау үшін қандай тексеру жүргізу қажет?
Инфузияық ренография
Бүйректің сцинтографиясы
Бүйректі ультрадыбысты тексеру
Бүйректің рентгенографиясы
Бүйрек веналарын катетеризациялау
{Дұрыс жауабы}= В
{Күрделілігі}=3
{Оқулық}= (Внутренние болезни. Под.ред.В.С.Моисеева-М.,2010.
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$025

Науқаста ақшыл көпіршікті қақырықпен жөтел, тыныштық күйінде ентігу, дене қызуының көтерілуі, жүдеу, жөтелге күшейетін төс аймағында ауырсыну.
Қарау кезінде: науқас нашар тамақтанады (3 айда 12 кг арықтаған).
Лимфа түйіндері ұлғаймаған. Тері қабаты бозғылт. Аускультацияда өкпенің ортаңғы төменгі бөліктеріде құрғақ сырылдыр. Перкуторлы ортаңғы және төменгі бөлікте перкуторлы дыбыстың қысқаруы.
Қан анализінде: лейкоцитоз, ЭТЖ жоғарылауы, анемия. Рентгенологиялық тексеруде: жиегі айқын емес ошақты өзгерістер, кей жерлерде біріккен, өкпенің ортаңғы және төменгі бөлігінің интерстициалды өзгерістері. Бұл жағдайды диагностикалау үшін қандай зерттеу маңызды?
А.көзделген томография
В. Бронхография
С.фибробронхоскопия
D.пневмотахометрия
Е. жалпы клиникалық тексеру
{Дұрыс жауабы}= С
{Күрделілігі}=3
{Оқулық}= (Внутренние болезни. Под.ред.В.С.Моисеева-М.,2010.
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$026
Әскери қызметкер, 19-жастағы ер адам, казармада тұрады, бөлімшеге құрғақ сырыл, қалтырау, дене қызуының 37.5 С дейін көтерілуіне, артралгия және миалгияға шағымданады. Рентгенде өкпе суретінің күшеюі, өкпенің төменгі бөліктерінде шекарасыз дақты қараюлар.Пенициллин және цефалоспоринмен емнен нәтиже жоқ.
Бұл жағдайда қандай қоздырғыш мүмкін://
Көк ірің таяқшасы
Гемофильді таяқша
пневмококк
микоплазма
стафилококк.
{Дұрыс жауабы}= D
{Күрделілігі}=3
{Оқулық}= (Внутренние болезни. Под.ред.В.С.Моисеева-М.,2010.
{Курс}=7
{Семестр}=14
05_02_ Ішкі аурулар ЖТД_каз.
$$$001
Иммунизациялық тәжірибе бойынша кеңестер Комитетіне сай гриппке вакцинациялаудың оптимальды уақыты (Advisory Committee on Immunization Practice – ACIP, 1997)?
A) Тамыз – қыркүйек айының бірінші жартысы
B) Қыркүйек – қазан айының бірінші жартысы
C) Қазан- қараша айының бірінші жартысы
D) Қараша – желтоқсан айының бірінші жартысы
E) Желтоқсан – қаңтар айының бірінші жартысы
{Дұрыс жауап} = C
{Қиындығы} = 1
{Әдебиет}= Жалпы тәжірибелі дәрігер. Ұлттық нұсқау. Денисов И.Н., 2013
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$002
Науқас 68 жаста, емханаға гриппке қарсы вакцинациялану үшін келді. Жалпы тәжірибелі дәрігер науқасқа гриппозды вакцинацияның 65 жастан асқан науқастарға салу негізін түсіндірді.
ЖТД науқасқа не туралы айтқан болатын?
A) Вакцинация ЖТЖ жұқпасының кезеңділік жиілігін, пневмонияны, ауруханаға жату мен өлім көрсеткіштер қауіптілігін төмендетеді
B) Вакцинация пневмококкті жұқпаны жұқтыру қауіптілігін төмендетеді
C) Вакцинация гриппті және оның асқынуларын болдырмайды
D) Вакцинация пневмонияны болдырмайды
E) Вакцинация бронхоөкпелік жұқпа бойынша ауруханаға жатқызу себебін болдырмайды
{Дұрыс жауап} = A
{Қиындығы} = 1
{Әдебиет}= Жалпы тәжірибелі дәрігер. Ұлттық нұсқау. Денисов И.Н., 2013
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
{Тест тапсыратынның мүмкін болатын білімі} = ZO
$$$003
АИТЖ – жұқтырған науқаста пневмонияның ЕҢ МҮМКІН болатын қоздырғышы?
A) Пневмококк
B) Пневмоциста
C) Гемофильды таяқша
D) Анаэробты микроағза
E) Көкіріңді таяқша
{Дұрыс жауап} = B
{Қиындығы} = 1
{Әдебиет}= Жалпы тәжірибелі дәрігер. Ұлттық нұсқау. Денисов И.Н., 2013
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$004
Науқас 67 жаста, үйге дәрігер шақыртты. Шағымы: аз өнімді жөтелге, ентігуге, себепсіз әлсіздікке, тәбеттің төмендеуіне, дене температурасының 38,5ºС дейін көтерілуіне. Жоғарыда айтылып кеткен шағымдар науқасты екі күндей мазалап жүр.
Дәрігер ең бірінші болып науқаста қандай ауруға күмәндану керек?
A) Созылмалы обструктивті өкпе ауруы
B) Ауруханадан тыс пневмония
C) Өкпе абсцессі
D) Жедел жүрек жетіспеушілігі
E) Өкпе артериясының тромбоэмболиясы
{Дұрыс жауап} = B
{Қиындығы} = 2
{Әдебиет}= Жалпы тәжірибелі дәрігер. Ұлттық нұсқау. Денисов И.Н., 2013
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$005
Науқас 57 жаста, аз өнімді жөтелге, ентігуге, себепсіз әлсіздікке, тәбеттің төмендеуіне, дене температурасының 38,5ºС дейін көтерілуіне шағымданады. Амоксициллин 0,5 г күніне 3 рет 3 күн қабылдады.
Төменде көрсетілгендердің қайсысы антибактериальды терапияның тиімділігін көрсетеді?
A) Бактериологиялық зерттеу кезінде антибактериальды дәріге микрофлораның жоғары сезімталдығының анықталуы
B) ЭТЖ төмендеуі
C) Дене температурасы мен интоксикация белгілерінің төмендеуі
D) Жөтел интенсивтілігінің төмендеуі
E) Бас ауыру сезімінің айқындылығының төмендеуі
{Дұрыс жауап} = C
{Қиындығы} = 2
{Әдебиет}= Жалпы тәжірибелі дәрігер. Ұлттық нұсқау. Денисов И.Н., 2013
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$006
Ер адам 64 жаста. Шағымы: жүрек аймағындағы қысатын, басылатын (давящий), психоэмоциональды күйзелістен кейін пайда болған ауыру сезіміне. Нитороглицерин қабылдаған соң ауыру сезімі басылады, бәрақ біраз уақыт өте ауыру сезімі қайтадан басталады. Анамнезінде – ЖИА-ға 5 жылдай болып қалды. Жағдайы орташа ауырлықта, тері жабындылары бозғылт, өкпесінде везикулярлы тыныс, сырылдар жоқ. Жүрек үндері тұйықталған, ритмі дұрыс, АҚҚ - 140/90 сын.бағ., пульс 60 соққы минутына. ЭКГ: ST сегментінің V1 - V4 әкетулерінде изолиниядан төмен, Т тісшесі теріс.
Қандай диагноз ЕҢ МҮМКІН?
A) Каридиальды тип бойынша нейроциркуляторлы дистония
B) Жүректің ишемиялық ауруы. Тұрақты кернеулі стенокардия
C) Жүректің ишемиялық ауруы. Үдемелі стенокардия
D) Кеуде бөлімі омыртақсының остеохондрозы
E) Белдемелі теміреткі
{Дұрыс жауап} = C
{Қиындығы} = 2
{Әдебиет}= Жалпы тәжірибелі дәрігер. Ұлттық нұсқау. Денисов И.Н., 2013
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$007
Науқас 68 жаста, жөтелге, дене температурасының 38ºС дейін көтерілуіне, тыныс алғанда кеудедедгі ауыру сезіміне, себепсіз әлсіздікке шағымданып келді; жоғарыда көрсетілген шағымдар 1 күн бұрын суықтанудан кейін пайда болды. Анамнезінде – асқазанның ойық жара ауруы, қант диабеті, жүректің ишемиялық ауруы.
Науқасты емдеу үшін қандай дәріге көңіл аудару керек?
A) Макролидтер
B) Респираторлы фторхинолондар
C) Иммуномодуляторлар
D) «Қорғанған» аминопенициллиндер
E) β-лактамды антибиотиктер
{Дұрыс жауап} = В
{Қиындығы} = 2
{Әдебиет}= Жалпы тәжірибелі дәрігер. Ұлттық нұсқау. Денисов И.Н., 2013. Т.1, с. 233
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$008
Науқас 45 жаста, шырышты қақырықпен жөтелге, дене температурасының 38,5ºС, тыныс алу кезінде кеудедегі ауыру сезіміне шағымданды. Рентгенологиялық – оң өкпенің төменгі бөлігінің ошақты қараюы.
Төменде келтірілгендердің дәрілердің қайсысы осы науқасқа соңғы 3 айда 2 күн ішінде антибактериальды дәрілерді қолданбаған, қосымша патологиялары жоқ, таңдау таңдай дәрісі болып табылады?
A) Макролидтер
B) Респираторлы фторхинолондар
C) Пенициллиндер
D) Иммуномодуляторлар
E) Биогенды стимуляторлар
{Дұрыс жауап} = А
{Қиындығы} = 2
{Әдебиет}= Жалпы тәжірибелі дәрігер. Ұлттық нұсқау. Денисов И.Н., 2013, Т.1, с. 233
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$009
Науқас 38 жаста, санитар. Шағымы: дене температурасының 38,4°С дейін көтерілуіне, аз өнімді қақырығы бар жөтелге, жалпы әлсіздікке – соңғы тәуліктерде пайда болды. 4 ай бұрын гриппке қарсы вакцинацияланды. Қарап тексергенде – сол жақ өкпесінде интенсивті тыныс алу шулары естіледі, ұсақ көпіршікті ысқырықты шектелген аймақта сырылдар естіледі. ТАЖ 24 рет минутына, ЖЖЖ – 102 рет минутына, АҚҚ 110/70 мм.сын.бағ. Қан талдауында - лейкоциттер 16х109/л дейін.
Төменде көрсетілген зерттеулердің қайсысын бірінші кезекте орындау керек?
A) Қанның иохимиялық талдауы
B) Артериальды қанның газын анықтау
C) Қақырық талдауы
D) Кеуде қуысының рентгенографиясы
E) Қанның антибиотиктерге сезімталдығына себу
{Дұрыс жауап} = D
{Қиындығы} = 2
{Әдебиет}= Жалпы тәжірибелі дәрігер. Ұлттық нұсқау. Денисов И.Н., 2013.
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$010
Ер адам 55 жаста, тәулік ішінде қақырықты жөтелге, тез жүрген уақытта, аздаған жоғарлыққа көтерілгендегі ентігу шағымданады. Анамнезінде 25 жыл ішінде күніне 1 қораптан темекі шегеді (20 сигарет). Соңғы 5 жылда тұмауратып ауырған кезде ентігудің күшеюін айтады.
Осы жағдайға ентігудің Medical Research Council Dyspnea Scale (MRS) шкаласы бойынша дәрежесі жатады?
А) 0 дәрежесі
В) 1 дәрежесі
С) 2 дәрежесі
D) 3 дәрежесі
Е) 4 дәрежесі
{Дұрыс жауап} = В
{Қиындығы} = 2
{Әдебиет}= Жалпы тәжірибелі дәрігер. Ұлттық нұсқау. Денисов И.Н., 2013
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$011
Ер адам 49 жаста, 2 айдан астам таңертеңгілік шырышты қақырығы бар жөтелге, физикалық жүктемеге ентігуге шағымданады. 20 жыл ішінде күніне 20 сигареттен шылым шегеді, ішімдікті көп ішеді. Қарап тексергенде –кеуде қуысының деформациясы - «етікшінің кеудесі».
Төменде көрсетілгендердің ішіндегісі созылмалы обструктивті өкпе ауруының (СОӨА) дамуына қауіп факторы болып табылады?
A) Кеуде қуысының құрылысының аномалиясы
B) IgM өндірілуінің төмендеуі
C) Ішімдікті көп қолдану
D) Белсенді және белсенді емес темекі шегу
E) Біріншілік өкпе гипертензиясы
{Дұрыс жауап} = D
{Қиындығы} = 1
{Әдебиет}= Жалпы тәжірибелі дәрігер. Ұлттық нұсқау. Денисов И.Н., 2013
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$012
Ер адам 43 жаста, жүргізуші. Профқарауда. Темкі шекпейді, ішімдік ішпейді. Тыныс везикулярлы, сырыл жоқ. Жүрек үндері анық, ритмді, артериальды қан қысымы 110/70 мм сын бағ, ЖЖЖ 70 соққы/мин. Іші жұмсақ, пальпация кезінде ауыру сезімсіз. Бауырдың төменгі қыры қабырға доғасының шетінде орналасқа, оң ортаңғы – бұғаналық сызықпен; жұмсақ, шамалы домаланған, тік, ауыру сезімсіз. Курлов бойынша бауыр өлшедері 9-8-7 см.
Қарап тексергенде – білезіктің дистальды саусақ фалангаларының қалыңдауы, науқастың айтуы бойынша – бала кезінен.
«Барабан таяқшаларының» симптомының пайда болуына ең мүмкін?
А) Тұқымқуалайтын аномалия
В) Идиопатиялық өкпе фиброзы
С) Өкпе обыры
D) Остеоартропатия
E) Бауыр циррозы
{Дұрыс жауап} = А
{Қиындығы} = 2
{Әдебиет}= Амбулаторлы медицина. Мовшович Б.Л. 2010.
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$013
28 жастағы әйел адам, екі апта бойы мазалайтын жөтел, шырышты қақырықпен, мұрын қосалқыларының аймағындағы жағымсыз сезім, тыныс алу жолдарына шырыштың ағуы.
Қай диагностикалық зерттеу әдісін жүргізген жөн?
А) Қақырықты бактериологиялық зерттеу
В) Спирометрия
С) Бронхография
D) Кеуде клеткасының мүшелерінің рентгенографиясы
Е) Мұрын қосалқыларының рентгенографиясы
{Дұрысжауап} = Е
{Қиындығы} = 2
{Әдебиет}= Амбулаторлы медицина. Мовшович Б.Л. 2010.
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$014
38 жастағы әйел адам, аздаған шырышты қақырық бөлінетін, ентікпемен бірге жүретін азапты жөтелге, дене температурасының 38,5ºС дейін жоғарлауына шағымданады. Тұмаудан кейін ауырған. Анамнезінен –15 жыл бойы темекі шегеді. Қарап тексергенде: аңқасында гиперемия. Аускультативті – тынысы қатаң, құрғақ сырылдар. Спирометрия кезінде – обструктивті синдром. Рентгенографияда - өкпе суретінің күшеюі.
Аталған жағдайда қай топ препараттарын тағайындағын жөн?
А) Антибактериалды
В) Вирусқа қарсы препараттар
С) β2-адреномиметиктер
D)Глюкокортикоидтар
Е) Жөтелге қарсы
{Дұрысжауап} = С
{Қиындығы} = 3
{Әдебиет}= Жалпытәжірибелідәрігер. Ұлттықнұсқау. Том 1. Москва. 2013
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$015
42 жастағы ер адам, ентікпемен қосарланып жүретін, үш аптадан аса мазалайтын жөтелге, соңғы бір аптада іріңді қақырық бөлінуіне шағым айтады. Анамнезінен –20 жыл бойы күніне 20 темекіден шегеді. Рентгенография – өзгерістер табылмады.
Аталған жағдайда қай маманның консультациясы қажет?
А) Пульмонологтың
В) Гастроэнтерологтың
С) Оториноларингологтың
D) Инфекционистің
Е) Кардиологтың
{Дұрысжауап} = А
{Қиындығы} = 2
{Әдебиет}= Жалпытәжірибелідәрігер. Ұлттықнұсқау. Том 1. Москва. 2013
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
06_02_каз.
$$$016
Науқас туысымен бірге кездейсоқ өкпенің созылмалы обструктивті ауруы бойынша денсаулық мектебіне қатысты. Үнемі темекі шегетіні жайлы айтады. Дәрігер темекінің зияны туралы түсіндіру жұмысын жүргізіп, ары қарай темекі шегетін болса ауруға шалдығатындығы жайлы айтады.
Егер науқас ары қарай темекі шеккенін тастамаса болжамалы қанша уақыттан кейін ӨСОА пайда болады?
A) 3 жылдан кейін
B) 5 жылдан кейін
C) 7 жылдан кейін
D) 10 жылдан кейін
E) 15 жылдан кейін
{Дұрысжауап} = D
{Қиындығы} = 3
{Әдебиет}= Жалпытәжірибелідәрігер. Ұлттықнұсқау. Денисов И.Н., 2013
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$017
42 жастағы науқас, суықтанудан кейін пайда болған жөтелге шағымданады. Анамнезінде созылмалы бронхит. Дәрігермен қақырықтың зерттеуі тағайындалады.
Асқыну кезінде қақырық зерттеуінде не болуы ықтимал?
A) Көп мөлшердегі атипия белгілері бар жасушалар
В) Көп мөлшердегі нейтрофилды лейкоциттер
С) Көп мөлшердегі эозинофилдер
D) Көп мөлшердегі эластикалық талшықтар
E) Көп мөлшердегі эритроциттер
{Дұрысжауап} = В
{Қиындығы} = 3
{Әдебиет}= Амбулаторлы медицина. Мовшович Б.Л. 2010.
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
{Тест тапсыратынныңмүмкінболатынбілімі} = FM
$$$018
32 жастағы ер адам, жатарда тойып жеген тамақтан кейін пайда болатын аз қақырықты жөтелге шағымданады. Жөтелі денесінің қалпын өзгерткеннен кейін басылады.
Ажырату диагностикасын жүргізу мақсатымен қандай диагностикалық зерттеу өткізу керек?
А) Қақырықты бактериологиялық зерттеу
В) Бронхография
С) Спирометрия
D) Кеуде клеткасының мүшелерінің рентгенографиясы
Е) Фиброэзофагогастродуоденоскопия
{Дұрысжауап} = Е
{Қиындығы} = 3
{Әдебиет}= Амбулаторлы медицина. Мовшович Б.Л. 2010.
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$019
57 жастағы науқас, тамақтан кейін бір сағаттан кейін пайда болатын орта сызықтан солға қарай төс шеміршек аймағындағы ауру сезімге, жүрек айну мен кекірікке шағымданады. «Деформациялаушы остеоартроз» диагнозымен диспансерлік санауда тұрады, жиі суықтанып ауырады; үнемі, кейде ұзақ уақыт ем алып тұрады.
Асқазанның шырышты қабатының жаралық зақымдануын төменде көрсетілген препараттардың қайсысы шақыруы мүмкін?
A) Эритромицин
B) Алюминий сульфаты
C) Метронидазол
D) Диклофенак
E) Амоксициллин
{Дұрысжауап} = D
{Қиындығы} =
{Әдебиет}= Жалпытәжірибелідәрігер. Ұлттықнұсқау. Том 1. Москва. 2013
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$020
Науқас 49 жаста, шаштараз, тоңғақтыққа, жылы бөлмеде табанының суықтануына, көгеруіне, горизонтальды жағдайда күшеюіне; 200 метр жүрген кезде бұлшықеттерінде ауыру сезім мен қозғалысының шектелуіне шағымданады. 25 жыл ішінде күніне 10 сигареттен шегеді. Анамнезінде артериальды гипертензия; үнемі ем қабылдайды. Гиперстениялық дене бітімді. Иық-төстік индекс 0,7.
Осы жағдайда қандай маммандықтың кеңесң ең тиімді?
A) Кардиолог
В) Қантамырлық хирург
С) Жалпы хирург
D) Терапевт
E) Диетолог
{Дұрыс жауап} = В
{Қиындығы} = 3
{Әдебиет}= Жалпы тәжірибелі дәрігер. Ұлттық нұсқау. Том 1. Москва. 2013.С. 436
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
{Тест тапсыратынның мүмкін болатын білімі} =
$$$021
Ер адам 57 жаста. Журек тұсында ұзақтығы 40 минутқа жететін қысып ауру сезімі пайда болғанына, аралас түрлі ентікпеге, үрейге, айқын әлсіздікке шағымданып келді. Объективті: жағдайы өте ауыр. Төсекте мәжбүрлі қалып, басы көтерінкі. Тері жабындысы бозғылт, ылғалды. Өкпесінде екі жақты кіші және орташа көпіршікті сырылдар, бірен саран құрғақ сырылдар. ЖСЖ 120 минөтіне, АҚ - 110/80 мм рт. бғ. Іші жұмсақ, ауру сезімсіз. Бауыры қабырға доғасымен. ЭКГ - ST сегментінің көтерілуі III де, AVF шығысында.
Қарыншалардың фибрилляциясы дамуының ең қауыпты уақыты?
A) Ауру басталғаннан 1,5-2 сағат ішінде
B) Ауру басталғаннан 2-3 күн ішінде
C) Ауру басталғаннан 7-10 күн ішінде
D) Ауру басталғаннан 20 күн ішінде
E) Ауру басталғаннан 30күн ішінде
{Дұрыс жауап} = А
{Қиындығы} = 3
{Әдебиет}= Жалпы тәжірибелі дәрігер. Ұлттық нұсқау. Том 1. Москва. 2013
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$022
Науқас 53 жаста, жұмыссыз. Дене қызуының 39,5 °С көтерілуне, тершеңдікке, қалтырауға, ентікпеге және аздаған физикалық жүктеме кезіндегі бас айналуға, әлсіздікке, тәбеттің болмауына, сонғы екі айда денен салмағының 2 келеге азаюына шағымданып келді. Екі жарым ай бұрын тісін жұлдыртқан. Жалпы қан анализінде - лейкоциттер 14 х109/л, ЭТЖ 24 мм/сағ. Жідеу. Тері жабындылары сарғыш бозғылт, тургоры төмендеген, алақандарында 3мм диаметрлі геморрагиялық дақ. ЭхоКГ: аорта клапанының бағанында 1,0х0,8 см өлшемді эхогенді түзіліс бар.
Төменде көрсетілгендердің қайсысы гемокультуралардың теріс нәтиже бруіне себепкер болуы мүмкін?
A) Әр көктамырлардан алынған қан.
B) Дене қызуының көтерілген кезде алынған қан
C) Катетерден алынған қан
D) Бактериемияның болуы, НАСЕК тобындағы микроорганизмдердің болуы шартымен
E) Бактериемияның болуы, резистенті штамды стафилококк микроорганизмдердің болуы шартымен
{Дұрыс жауап} = D
{Қиындығы} = 3
{Әдебиет}= Жалпы тәжірибелі дәрігер. Ұлттық нұсқау. Том 1. Москва. 2013
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$023
Ер адам 23 жаста, көктамыр арқылы нашақор. Дене қызуының 5-6 апта аралығында 38ºС дейін көтерілуіне шағымданады. Астеникалық дене бітім. Денесінде және конъюнктивасында геморрагиялық бөртпелер. «Барабан таяқшалы» саусақтар, «сағат әйнекті» тырнақ пластиналары.
Көктамыр арқылы нашақорға нфекциялық эндокардит диагнозын қоюға төменде көрсетілген мағмұматтаррдың негізгісін табыңыз?
A) Қан түкірумен айқын өкпелік гипертензиямен көрінетін өкпе ұшындағы диастолалық шудың қалыптасумен болатын митральды клапанның зақымдануы.
B) Коранарды және ишемиялық симптоматикамен аорта клапанының екінші қабырға аралығында және мойын тамырларына берілетін систоликалық шумен қалыптасатын зақымдануы.
C) Диффузды гломерулонефрит симптомымен болатын аурудың монифестациясы.
D) Пневмониямен, демалу жетіспеушіліктерімен және тромбоэмболиялық синдромның дамуымен асқынатын және систолиялық шумен көрінетін трикуспидальдық клапанның зақымдануы.
E) Жүрек жетіспеушіліктерімен және тромбоэмболиялық синдромның дамуымен асқынатын және систолиялық және диастоликалық функциялардың жетіспеушілігімен көрінетін барлық камералардың дилатациясы.
{Дұрыс жауап} = D
{Қиындығы} = 3
{Әдебиет}= Б.Л.Мовшович. Амбулаторлы медицина. Москва. 2010
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$024
Қыжыл, қышқылмен кекіру, жұтынудың қиындауы деген шағымдары бар науқас. Эндоскопия жүргізгенде жайылған рефлюкс эзофагит – жергілікті эрозия, циркулярлы емес.
Классификация Savari-Miller бойынша ГЭРА дәрежесін анықта?
A) Степень 0
B) I дәрежесі
C) II дрежесі
D) III дәрежесі
E) IV дәрежесі
{Дұрыс жауап} = C
{Қиындығы} = 3
{Әдебиет}= Жалпы тәжірибелі дәрігер. Ұлттық нұсқау. Том 1. Москва. 2013
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$025
Науқас 45 жаста гастроэзофагеальды рефлюкс ауруының II дәрежесі (Savary-Miller бойынша), ассоциирленбеген H. Pylori. Ем қабылдауда.
Фиброэзофагогастродуоденоскопияны пайдаланып ГЭРА емнің нәтижесін бақылауға қашан болады?
A) 2 аптадан кейін
B) 4 аптадан кейін
C) 6 аптадан кейін
D) 8 аптадан кейін
E) 10 аптадан кейін
{Дұрыс жауап} = D
{Қиындығы} =
{Әдебиет}= Протоколы МЗ РК.
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$026
Науқас 56 жаста. Кеуде тусындағы қысқа уақытты қысатын ауру сезімдеріне шағымданып келді. Ұстама кезінде дәрігер ЭКГ жүргізді.
Стенокардия ұстамасына тән ЭКГ өзгерістерін көрсетіңіз?
A) Интервал PQ > 0,20 с
В) ST сегментінің 1 мм ге депрессия
С) ST на 5 мм сегмент көтерлуі
D) QRS комплексінің түсіп қалуына дейін баратын PQ интервалының узаруы
Е) PQ < 0,12 с, дельта-толқындарының болуы,  QRS комплестері кең, интервал ST және  T тісі дискордантны комплекс QRS
{Дұрыс жауап} = В
{Қиындығы} = 3
{Әдебиет}= Жалпы тәжірибелі дәрігер. Ұлттық нұсқау. Том 1. Москва. 2013
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$027
Науқас 56 жаста. Бір ай бұрын миокард инфарктысын алды, анамнезінде ә типті қант диабеті. Дәрігерге бастапқыда келу жиілігін көрсетіңіз?
А) 1 айда 1 реттен кем емес
В) 2 айда 1 реттен кем емес
С) 3 айда 1 реттен кем емес
D) 4 айда 1 реттен кем емес
Е) 6 айда 1 реттен кем емес
{Дұрыс жауап} = А
{Қиындығы} = 3
{Әдебиет}= Жалпы тәжірибелі дәрігер. Ұлттық нұсқау. Том 1. Москва. 2013
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$028
Науқас 74 жаста. Анамнезінде жүректің ишемиялық ауру, перенес аортокоронарды шунттау жүргізілген. Уақытылы ем қабылдап тұрады.
Төмен тығыздықтағы липопротеидтердің мөлшерін көрсетіңіз ( ЕОК ұсынысы бойынша, 2012, 5 біріккен топ жұмысы)?
А) < 1.8 ммоль/л
B) < 2,5 ммоль/л
C) < 2,8 ммоль/л
D) < 3,0 ммоль/л
E) < 3,8 ммоль/л
{Дұрыс жауап} = A
{Қиындығы} =
{Әдебиет}= ЕБК Ұсынысы, 2012, 5 біріккен жұмыс тобы
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
Балалар аурулары
05_03_каз.
$$$001
Біріншілік босанғанға дейінгі патронаж учаскелік мейірбикемен жүргізіледі:
Жүктіліктің бірінші триместрінде;
Жүкті әйелді емханада есепке алғаннан кейін;
Жүктіліктің екінші триместрінде;
Босанғанға дейінгі кез келген уақытта;
Жүктіліктің соңғы триместрінде;
{Дұрыс жауабы}= В
{Күрделілігі}= 1
{Оқулық}= ( Поликлиническая педиатрия: учебник. – 2-е изд, перераб и доп \ под ред А.С. Калмыковой – М; 2009)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$002
I дәрежелі гипотрофия типі бойынша пренаталды дистрофияға тән салмақ –бой коэффициентін көрсетіңіз:
А. 44-40
В. 49-45
С. 54-50
D. 59-56
Е. 60-57
{Дұрыс жауабы}= D
{Күрделілігі}= 1
{Оқулық}= ( Поликлиническая педиатрия: учебник. – 2-е изд, перераб и доп \ под ред А.С. Калмыковой – М; 2009)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$002
Бала I жүктілік, I босанудан, туылған кездегі салмағы 2900 г., ұзындығы 49 см. Әйелдің қан тобы А(II), Rh(+) , баланың қан тобы АВ (IV), Rh (-) . Апгар шкаласы бойынша бағалау 7-8 балл . 3-ші тәулікте балада тері жамылғысының сарғаюы пайда болды. Емуі белсенді, құспайды. Биохимиялық қан анализінде тура емес билирубин фракциясы 90 мкмоль/л , трансаминазалар қалыпты. Болжам диагноз қандай:
A. пренаталды гипотрофия
B. Rh сәйкессіздік бойынша гемолитикалық ауру
C. АВО сәйкессіздік бойынша нәрестенің гемолитикалық ауруы.
D. физиологиялық сарғаю
E. асфиксия кезіндегі сарғаю.
{Дұрыс жауабы}= D
{Күрделілігі}= 2
{Оқулық}= ( Поликлиническая педиатрия: учебник. – 2-е изд, перераб и доп \ под ред А.С. Калмыковой – М; 2009)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$003
7 күндік нәрестені патронаждық қарау: іштің төменгі бөлігінде, аяқ қолдарда, әр түрлі даму сатысындағы көпіршіктер байқалады (өлшемі 0,5тен 1,5 см дейін , серозды-іріңді қосылысы бар, көпіршіктердің негізі эритематозды дақтар фонында инфилтрацияланған). Никольский симптомы теріс. Көпіршіктерді ашқанан кейін эрозия қалады. Бұрынғы көпіршіктер орнында қабыршақтар қалмайды. Баланың жалпы жағдайы бұзылмаған. Дене температурасы субфебрилді. Сіздің диагнозыңыз :
Туа біткен буллезді эпидермолиз
Туа біткен сифилис
Синдром Лайела
Эксфолиативті Риттер дерматиті
Пемфигус (нәресте көпіршігі)
{Дұрыс жауабы}= А
{Күрделілігі}= 2
{Оқулық}= ( Поликлиническая педиатрия: учебник. – 2-е изд, перераб и доп \ под ред А.С. Калмыковой – М; 2009)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$004
2 апталық қыз бала. Шағымдары мазасыздық, себепсіз жылау, кенеттен шыңғыру. Анамнезінен: бірінші жүктілік ,екінші жартысы гестоз фонында өткен, түсік тастау қаупі. Босану мерзімінде, асфиксиясыз. Объективті қарағанда:жағдайы орташа ауырлықта.Мазасыз, кезеңді құсулар болады. Гиперестезия, қылилық, симптом Грефе анықталды. Үлкен еңбегі 2,5х2,3см, керілген. Рефлекстер жылдамдатылған, мазасызданған кезде аяқ қолдары дірілдейді. Окулист қарауы: көз түбін зерттеген кезде веналардың толығуы, көру нервісінің дискісіне қан құйылған. Диагноз қойыңыз:
жұлын-милық босану жарақаты
орта дәрежелі асфиксия
жеңіл дәрежелі церебралды ишемия, қозу синдромы
орта дәрежелі церебралды ишемия, бас ішілік гипертензия
перинаталды энцефалопатия, тежелу сидромы
{Дұрыс жауабы}=D
{Күрделілігі}= 2
{Оқулық}= ( Поликлиническая педиатрия: учебник. – 2-е изд, перераб и доп \ под ред А.С. Калмыковой – М; 2009)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$005
2 жастағы балаға 2 апта бұрын АКДС екпесін жасады. 15 күні түнде кенеттен денесінде массивті ісік пайда болды. Анасарка. Зәр аз бөлінеді. Болжам диагноз:
Жедел гломерулонефрит
Аллергиялық реакция
Нефротикалық синдром
Жедел пиелонефрит
Жүрек шамасыздығы
{Дұрыс жауабы}=С
{Күрделілігі}= 2
{Оқулық}= ( Поликлиническая педиатрия: учебник. – 2-е изд, перераб и доп \ под ред А.С. Калмыковой – М; 2009)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$006
Отбасылық дәрігерімен уш жасар бала уй жағдайында тексерілді. Үш куннен бері науқастанып қалған дене қызуы 38 С. Жөтел, мұрыны бітелген. Жағдайы түнде нашарлаған, мазасыздық пайда болған, дауысы қарылығып жөтелі үрмелі боып қзгерген. Тыныс алуы шулы, тыныс алуы арақашықтықта естіледі, мұрық-ауыз үшбұрышының цианозы,боз, өңеш кілегей қабаты гиперемияланған, түйіршектелген. қабырға аралықтың ішке кіруі, сырыл естілмейді, пулсі 120рет минутына.Болжам диагнозыңыз:
А)бронхопневмония
В)обструктивтікбронхит
С)бронхиалдық демікпе ұстамасы
Д) бронхтағы бөгде денелер
Е) ЖРВИ ларинготрахит
{Дұрыс жауабы}=Е
{Күрделілігі}= 2
{Оқулық}= (Руководство по амбулаторно- поликлинической педиатрии: + CD ред А.А. Баранова. – 2-е изд –М; 2009)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$007
14 жастағы бала, шағымдары: жөтел, іріңді қақырықтың бөлінуімен, әлсіздік.
Объективті қарағанда: өкпеде перкуторлы – қорапты дыбыс, аускультативті – қатқыл тыныс, барлық аймақта әр түрлі калибрлі ылғалды сырылдар. Бронхограммада – бронхтың дистальды шеттерінің «сынған ағаш тәрізді» өзгеруі. Сіздің диагнозыңыз:
Жедел бронхиолит;
Ошақты пневмония;
Обструктивті бронхит;
Созылмалы бронхит;
Бронхиальды демікпе.
{Дұрыс жауабы}=D
{Күрделілігі}= 2
{Оқулық}= (Руководство по амбулаторно- поликлинической педиатрии: + CD ред А.А. Баранова. – 2-е изд –М; 2009)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$008
22 күндік нәресте. Өмірінің алғашқы күнінен көкжөтел тәрізді жөтел мазалайды.Тәбеті қанағаттанарлық, бірақ салмақ қоспайды. Перкуссияда: өкпенің кей аймақтарында өкпе дыбысының тынықталуы мен қысқаруы байқалады, аускультацияда – өкпенің екі жағында әр түрлі калибрлі ылғалды және құрғақ сырылдар естіледі. Нәжісі көп мөлшерлі, өткір жағымсыз иісті, жабысқақ жылтыр түйіршіктермен, тәулігіне 6 ретке дейін. Сіздің болжам диагнозыңыз:
Муковисцидоз;
Обструктивті бронхит;
Жедел қарапайым бронхит;
Ошақты пневмония
Қайталамалы бронхит.
{Дұрыс жауабы}=A
{Күрделілігі}= 2
{Оқулық}= (Руководство по амбулаторно- поликлинической педиатрии: + CD ред А.А. Баранова. – 2-е изд –М; 2009)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$009
Бала 2 жаста, 5 күннен бері дене қызуы жоғары. Жағдайы ауыр, дене қызуы 39оС, ылғалды жөтел, мұрын – ауыз үшбұрышының цианозы, мұрын қанаттарының керілуі, көз астында қара дақтар байқалады. Оң жақ жауырын астында өкпе дыбысының локальды қысқаруы және сол жерде әлсіз тыныс алу фонында, ұсақ көпіршікті ылғалды сырылдар естіледі. Сіздің диагнозыңыз:
Жедел пневмония;
Обструктивті бронхит;
Жедел бронхиолит;
Жедел бронхит;
Плеврит.
{Дұрыс жауабы}=A
{Күрделілігі}= 2
{Оқулық}= (Руководство по амбулаторно- поликлинической педиатрии: + CD ред А.А. Баранова. – 2-е изд –М; 2009)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$010
12 жастар науқаста жоғары температура, «тотық тусті» қақырықпен ылғалды жөтел, ентігу, бронхиальды тыныс, перкуторлы дыбыстың қысқаруы, нәзік крепитациялы сырылдар. Айтылған симптомдар нені көрсетеді:
Жедел бронхитті;
Обструктивті бронхитті;
Бронхоэктаз ауру;ын
Крупозды пневмонияны;
Экссудатты плевритті.
{Дұрыс жауабы}=D
{Күрделілігі}= 2
{Оқулық}= (Руководство по амбулаторно- поликлинической педиатрии: + CD ред А.А. Баранова. – 2-е изд –М; 2009)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$011
Бала 10 жаста, кезеңді түрде болатын тыныс алудың қиындау ұстамасына шағымданады. Анамнезінде: тыныс алудың қиындау ұстамасы соңғы 1,5 жылда жылына 3-4рет мазалайды, өздігінен басылады,түнгі ұстама болмайды.Анамнезінде: атопиялық дерматит.
Обьективті қарағанда және кеуде қуысының рентгенологиялық тексеру нәтижесінде патология анықталмады. Пикфлоуметрия нәтижесі – ДШЖ (ПСВ) 85%. Диагноз қойыңыз:
А) Интермиттерлеуші бронх демікпесі, жеңіл сатысы
В) Интермиттерлеуші бронх демікпесі, орташа сатысы
С) Персистирлеуші бронх демікпесі, жеңіл сатысы
D) Персистирлеуші бронх демікпесі, орташа сатысы
Е) Персистирлеуші бронх демікпесі, ауыр сатысы
{Дұрыс жауабы}=A
{Күрделілігі}= 2
{Оқулық}= (Руководство по амбулаторно- поликлинической педиатрии: + CD ред А.А. Баранова. – 2-е изд –М; 2009)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$011
Бала А,, 5 жаста. Айқын цианоз, ойын ойнағанда және тыныш уақытта ентігу, жиі ұстама, ұстама кезінде бала тізерлеп отырып қалады. Бойы–100см, салмағы–12кг. АҚҚ- 110/70ммс.б.. ЖСЖ-115 рет/мин. Аускультативті: жүрек тондары қатты, төстің сол жақ қырында, эпи центрі II қабырға аралығына келетін систолалық шу естіледі. Ритмі ырғақты.
ЭКГ: α бұрышы +160. Тахикардия ЖСЖ 142 рет мин. Оң жақ бөлімнің гипертрофиясы
ЭхоКГ: ОЖ 3,0 см. ОҚ ұз 5,0 см. СЖ 1,9 СҚ 2,0 см. Оң жақ өкпе сабауы 0,50 см, сол жағы 0.51 см. ФВ 64%. Қарыншааралық пердеде, аорта астылық ақау бар, өлшемі 1,6 см. Жүрекшеаралық перде деңгейінде (сброса) лақтырыс жоқ. Оң жақ қарыншаның шығу бөлігінің гипертрофиясы. Сол жақ қарынша гипоплазиясы. Аортаның оң жаққа бөлінуі 50% жоғары. Болжам диагнозыңыз ?
Фалло тетрадасы
Фалло триадасы
Магистральды тамырлардың екіге ажырауы
Магистральды тамырлардың транспозициясы
Жүрекше аралық перденің ақауы
{Дұрыс жауабы}=A
{Күрделілігі}= 2
{Оқулық}= (Руководство по амбулаторно- поликлинической педиатрии: + CD ред А.А. Баранова. – 2-е изд –М; 2009)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$012
6 жастағы балада кенеттен қорқыныш сезімі, мазасыздық, әлсіздік, салқын тер пайда болды. Жалпы жағдайы ауыр, терісі бозарған, мойын тамырында пульсация көрінеді. Пульс 180 соққы минутына. Жүрек тоны қатты, жие. Жүрек, бауыр көлемдері –ұлғаймаған. Ісіктер жоқ. Диагноз қойыңыз:
Кардиопатия
Синусті тахикардия.
Пароксизмальды тахикардия.
Симпатико-тоникалық коллапс, бастапқы фазасы
Миокардит
{Дұрыс жауабы}=C
{Күрделілігі}= 2
{Оқулық}= (Руководство по амбулаторно- поликлинической педиатрии: + CD ред А.А. Баранова. – 2-е изд –М; 2009)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$013
Қыз бала 4 жаста, жағдайы ауыр. 10 күн бұрын жедел бронхитпен ауырған. Қарағанда: тері жамылғысы бозарған, цианоз, беті ісіңкі, ентігу миутына 60 рет.Жүректің көлденең шекарасы үлкейген,, сол жаққа көбірек.Жүрек тондары тынықталған, өкпе артериясында II тонның акценті, топталған экстрасистолалар. Жүрек ұшында және V нүктеде орташа интенсивті систолалық шу, I тонға жақын естіледі. Өкпеде әр түрлі калибрлі ылғалды сырыл. Бауыры қабырға доғасынан 3 см шығыңқы. Диагноз қойыңыз.
А) Ревматикалық емес кардит, вирусты этиологиялы, жүрек өткізгіш жүйесінің зақымдалуы, жедел ағымы, ауыр, Н1 «А»
В) Ревматизм, активті фаза, кардит, Н1 «А»
С) Ревматикалық емес кардит, вирусты-бактериальды этиологиялы, жүрек өткізгіш жүйесінің зақымдалуы, жедел ағымы, ауыр, Н2 «Б»
D) Ревматикалық емес кардит, идиопатиялық түрі, жүректің өткізгіш жүйесінің зақымдалуы,, жеделдеу ағымы, ауыр, Н2 «Б»
Е) Ревматикалық емес кардит, бактериальды этиологиялы, жүрек өткізгіш жүйесінің зақымдалуы, жедел ағымы, ауыр, Н2 «Б»
{Дұрыс жауабы}=C
{Күрделілігі}= 2
{Оқулық}= (Руководство по амбулаторно- поликлинической педиатрии: + CD ред А.А. Баранова. – 2-е изд –М; 2009)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$014
Қыз бала, 6 жаста. Девочка, 6 лет. Аяқ – қолдағы, арқадағы бұлшықет пен буындардың ауырсынуына, қатты тамақты жұтудың қиындығына шағымданады. Объективті: тері жамылғысы қызыл – күлгін түсті, жоғарғы қабағында ісікті эритема, Готтрон белгісі анықталады. Болжам диагноз
А) Склеродермия
В) Ревматизм
С) Ревматоидты артрит
D) Ювенильді дерматомиозит
E) Жүйелі қызыл жегі
{Дұрыс жауабы}=D
{Күрделілігі}= 2
{Оқулық}= (Руководство по амбулаторно- поликлинической педиатрии: + CD ред А.А. Баранова. – 2-е изд –М; 2009)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$015
Науқас К., 10 жаста , шағымы тыныш кезіндегі ентігу, ісік,тез шаршау. «ҚАПА» диагнозы бойынша кардиологта «Д» есепте тұрады.Жағдайы ауыр,мәжбүр қалпы. Акроцианоз. Бетінде,алдыңғы іш қабырғасында,тізе және табанда ісік анықталады. Тыныш жағдайда ентігу ТАЖ (40 рет мин.), өкпесінде ұсақ көпіршікті ылғалды сырылдар естіледі. Жүрек шекарасы кеңейген. Тахикардия, ЖСЖ 128 рет мин. Бауыр қабырға доғасынан - 4,0 см ге шығыңқы.
Осы науқаста жүрек жетіспеушілігінің қандай сатысы және түрі?
Сол жақ қарынша ҚЖ IIб
оң жақ қарынша ҚЖ IIб
Тотальды ҚЖ IIб
Тотальды ҚЖIIа
Оң жақ қарынша ҚЖ Iiа
{Дұрыс жауабы}=C
{Күрделілігі}= 3
{Оқулық}= (Руководство по амбулаторно- поликлинической педиатрии: + CD ред А.А. Баранова. – 2-е изд –М; 2009)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$016

ЖТД дәрігеріне, 3 айлық баланың анасы шағымданды, оның қызы соңғы 2 айда аз әрі әлсіз еметін болды, тек 50-70 грамм еміп сосын ұйықтап кетеді. Ему уақытында қатты терлейді, терісі бозарарып, жиі тыныс алады, ауызы және көз айналасы көгереді. Бала боз , жылағанда ауыз мұрын ұшбұрышында цианоз, ентігу болады. ТАЖ- 60 рет 1 мин, ЖСЖ - 150 рет 1 мин. Жүрек тондары тынықталған. Жүрек ұшы соққысы сол жақ бұғана орта сызығынан 2,5 см сыртқары. Шу жоқ. Өкпесінде қатқыл тыныс. Бауыры қабырға доғасынан 2,0 см шығыңқы.Анасы жүктіліктің 20-ы аптасында ЖРА мен ауырған.Босануы қалыпты өткен.Клиникалық диагноз қоюға қандай әдіс ең маңызды?
A) Эхокардиография
B) Электрокардиография
C) Фонокардиография
D) Жүрек рентгенографиясы
E) Спирография
{Дұрыс жауабы}=A
{Күрделілігі}= 3
{Оқулық}= (Руководство по амбулаторно- поликлинической педиатрии: + CD ред А.А. Баранова. – 2-е изд –М; 2009)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$017
Бала 12 жаста, баспамен ауырған, 2 аптадан кейін буындарда "ұшпалы" ауырсыну, олардың ісінуі және қозғалысының шектелуі, қызба пайда болды. Анықталғаны: тахикардия, жүрек шекарасының үлкейуі, тондарының әлсіреуі, ат шабыс дыбысы, жүрек ұшында жұмсақ соғатын шу, бауыр ұлғайған. Қан анализінде: ЭТЖ – 60 мм/сағ, лейкоцит 15.2 Г/л, АСЛ-О-600 АЕД; СРБ (+++); серомукоид-0,800. Диагноз: ревматизм, белсенділігі III дәреже. Біріншілік ревмокардит, полиартрит, жедел кезең. ҚЖ IIA. Патогенетикалық мақсатпен төмендегі препараттардың қайсысын тағайындауға болады?
A) Преднизолон
B) ЦефазолинC) ДелагилD) Дипразин
E) Эритромицин
{Дұрыс жауабы}=A
{Күрделілігі}= 3
{Оқулық}= (Руководство по амбулаторно- поликлинической педиатрии: + CD ред А.А. Баранова. – 2-е изд –М; 2009)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$018
Қыз бала 16 жаста, ауырсынуға, тізе буынының ісінуіне, денесіндегі бөртпеге, қызбаға, тамағының қышуына шағымданады. Объективті қарау: іш аймағында – сақина тәрізді эритема, тізе буынының ісінуі. Жүрек тоны әлсіреген, жүрек ұшында систолалық шу, тахикардия. АҚҚ 110/70 мм.с.бағ
Науқасқа қандай тексеру әдістері қолданылады?
A) Ревматоидты фактор
B) Антитела нативті ДНК
C) Антистрептолизин «О»
D) Райта-Хеддельсон реакциясы
E) С- реактивті белок
{Дұрыс жауабы}=C
{Күрделілігі}= 3
{Оқулық}= (Руководство по амбулаторно- поликлинической педиатрии: + CD ред А.А. Баранова. – 2-е изд –М; 2009)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$019
Бала 14 жаста диагнозы: Қайталамалы ревмокардит, біріккен митральды ақауы. Күн тәртібін сақтамайды. Келген туысқандарын тамаққа тойып алып үйлеріне шығарып салды, 3 ші қабатқа баспалдақпен түсіп қайтадан баспалдақпен көтерілген. Осыдан кейін жағдайы нашарлаған, ентігуі күшейген, аритмиялық пульсі мин 120-ға дейін, ал ЖСЖ мин 150 болды.Көбікті қақырықпен жөтел пайда болды. Тағайындалған ем- аспирин, АТФ, кокарбоксилаза, преднизолон. Тағы қандай дәрілік зат тағайындау керек:
A) делагил
B) строфантин
C) гепарин
D) кофеин
E) эуфиллин
{Дұрыс жауабы}=B
{Күрделілігі}= 3
{Оқулық}= (Руководство по амбулаторно- поликлинической педиатрии: + CD ред А.А. Баранова. – 2-е изд –М; 2009)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$020
Бала 14 жаста диагнозы: Ревматизм, активті фазасы, біріккен митральды ақау. Күн тәртібін толық сақтамайды. Келген туысқандарын тамаққа тойып алып үйлеріне шығарып салды, 3 ші қабатқа баспалдақпен тусіп баспалдақпен көтерілген. Осыдан кейін жағдайы нашарлап,ентігу күшейген, аритмиялық пульсі 120 ға дейін жоғарылады, ал ЖСЖ мин 150 болды. Көбікті қақырықпен жөтел пайда болды. Қандай асқыну жайында ойлауға болады:
А) Жүрек жетіспеушілік,оң жақ қарыншалық түрі
B) Жедел жүрек жетіспеушілік,сол жақ қарыншалық түрі
C) Жедел пневмонии
D) Септикалық эндокардит
Е) Ревмокардит
{Дұрыс жауабы}=B
{Күрделілігі}= 3
{Оқулық}= (Руководство по амбулаторно- поликлинической педиатрии: + CD ред А.А. Баранова. – 2-е изд –М; 2009)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$021
Бала 5 жаста, ЖРВИ-ді бастан кешірген. Жазылғаннан 6 күннен кейін жағдайы нашарлаған. Әлсіздік, ұйқысыздық, ентігу пайда болған, тәбеті төмен., жүректің көлденең шекарасы ұлғайған. Пульсі 120 рет мин., АҚҚ-80/40 мм.сн.бағ. ЭКГ-де тісшелер төмендеген, тыныс алу аритмиясы. ЭХО-КГ–да миокардтың жиырылуы төмендеген және сол жақ қарыншаның іші кеңейген. Қойылған диагноз: Ревматикалық емес кардит. Ем жүргізілді. Баланың жағдайы жақсарды, бірақ жүрек шекараларымен ЭХО-КГ өзгеріссіз. Бала ауруханада 5 ай болған. Осы аурудың ағымы қандай:
A) Жедел
B) Жеделдеу
C) Созылмалы қайталанбалы
D) Жылдам
E) Жазылу
{Дұрыс жауабы}=B
{Күрделілігі}= 3
{Оқулық}= (Руководство по амбулаторно- поликлинической педиатрии: + CD ред А.А. Баранова. – 2-е изд –М; 2009)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$022
7-жасар балада «Ревматикалық емес кардит, идиопатиялық түрі, жүректің өткізгіш жүйесінің зақымдалуы, созылмалы ағымы,ауыр, НК2Б» диагнозы анықталды. Қанайналым жетіспеушілігінің қандай белгілері балада бар?
А) Бетінде ісік, асцит, жөтел, ентікпе, гидроторакс, акроцианоз, гидроперикард
В) Асцит, жөтел, бауыры қабырға доғасынан 3-4 см шығыңқы, гидроперикард
С) Жөтел, ентікпе, тахикардия, акроцианоз, өкпеде әр түрлі калибрлы сырылдар, бауыры қабырға доғасынан 4-5 см шығыңқы
D)Аяғында ісік, ентікпе, гидроторакс, жөтел, тахикардия,өкпеде құрғақ сырылдар
Е) Асцит, жөтел, ентікпе,бауыры қабырға доғасынан 4 см шығыңқы, гидроперикард
{Дұрыс жауабы}=C
{Күрделілігі}= 3
{Оқулық}= (Руководство по амбулаторно- поликлинической педиатрии: + CD ред А.А. Баранова. – 2-е изд –М; 2009)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$023
Бала М., 12 жаста, тез шаршағыштыққа шағымданады, физикалық жүктеме кезінде ентікпеге. Қаралудан 2 күн бұрын баспамен ауырған.Қарау кезінде бозарған,көз асты көгерген. Жүректің оң жақ шекарасының кеңейгені анықталды, жүрек ұшында II тон әлсіреген , систолиялық шу естіледі. Басқа жүйелермен ағзалары өзгеріссіз. Кандай клиникалық симптомдар жүректің зақымдалуының ревматикалық емес екенін білдіреді?
Бозарған, көз асты көгеруі
Жүректің сол жақ шекарасының ұлғаюы
Жүрек ұшында II тонның тынықталуы
Анамнезінде баспаны бастан кешіру
Митральды қақпақша шамасыздығы
{Дұрыс жауабы}=D
{Күрделілігі}= 3
{Оқулық}= (Руководство по амбулаторно- поликлинической педиатрии: + CD ред А.А. Баранова. – 2-е изд –М; 2009)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$024
Карина, 8 жаста. 1,5 ай бұрын ЖРВИ – мен ауырған. Тәбетінің төмендігіне, әлсіздікке, қызбаға, бұлшықеттегі, буындағы, сүйектегі ауырсынуға шағымданады. Қыз бала 5 кг – ға арықтаған. Бетте, мойында, кеудеде, аяқ – қолда эритематозды бөртпе. Жарыққа сезімталдығы байқалады. Шаштары қатты, сынғыш. Жүрек жағынан – тахикардия. Гепатоспленомегалия, лимфааденопатия. Қанда қабыну реакциясы, зәрде нефритке тән әлсіз көріністер. Дәрігер жүйелі қызыл жегіге күмәнданады. Нақты диагнозды қою үшін мына лабораториялық көріністердің қайсысы спецификалық?
A) Гемолитикалық комплемент
B) Сиал қышқылы, жалпы белок, альбуминдер
C) Аминотрансфераза, альдолаза
D) Антинуклеарлы антиденелер
E) Холестерин, фибриноген
{Дұрыс жауабы}=D
{Күрделілігі}= 3
{Оқулық}= (Руководство по амбулаторно- поликлинической педиатрии: + CD ред А.А. Баранова. – 2-е изд –М; 2009)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$025
Бала 4 жаста, ауырғанына 2 күн, дене қызуы 37,7º С, мұрны бітелген, жөтел, араны қызарған, ТАЖ 25 р/ 1 мин, ЖСЖ -115 р/ мин. Өкпеде қатты тыныс, біркелкі естіледі, сырыл жоқ, перкуторлы дыбыс өзгермеген. БЖАИЖ бойынша сіздің емдеу тактикаңыз?:
антибиотиктер + қақырық түсіретін препараттар
анальгетиктер + сульфаниламидтер
жылы сұйық ішу, қақырық түсіретін препараттар
эуфиллин, сульфаниламидтер
антигистаминдер, қақырық түсіретін препараттар
{Дұрыс жауабы}=C
{Күрделілігі}= 3
{Оқулық}= (Руководство по амбулаторно- поликлинической педиатрии: + CD ред А.А. Баранова. – 2-е изд –М; 2009)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$026
Балада біріншілік екпеде АКДС вакцинасынан кейін 2 күні аллергиялық бөртпе, құрысулар, температура 39°С жоғары, «мозговой крик». Вакцина жасауға ары қарайғы сіздің іс – әрекетіңіз:
күнтізбемен индивидуальды егу
қалыпты уақытта егу
АКДС вакцинасын жасау қарсы көрсетілген
иммунизация АДС – М анатоксинімен жалғастырылуы мүмкін
E абсолютты медbициналық қарсы көрсетпе
{Дұрыс жауабы}=Е
{Күрделілігі}= 3
{Оқулық}= (Руководство по амбулаторно- поликлинической педиатрии: + CD ред А.А. Баранова. – 2-е изд –М; 2009)
{Курс}=7
{Семестр}=14
05_03_каз
$$$001
Ингаляциялық стероидтардың жиі жағымсыз әсерін көрсетіңіз:
A) Ауыз қуысының кандидозы
B) Бүйрек үсті безі қыртысының жетіспеушілігі
C) Остеопороз
D) Гипергликемия
E) Иценко- Кушинга синдромы
{Дұрыс жауабы}=A
{Күрделілігі}=1
{Оқулық}=(Руководство по амбулаторно-поликлинической педиатрии + СВ / под ред. А.А.Баранова. - 2-е изд. - М., 2009. - 592 с.)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$002
Ревматикалық қызбаның негізгі диагностикалық критерилері болып табылады:
A) Ошақтық инфекция
B) Кардит
C) Жалпы әлсіздік
D) Артралгия
E) Қызба
{Дұрыс жауабы}=B
{Күрделілігі}=1
{Оқулық}=(Поликлиническая педиатрия: учебник. - 2-е изд., персраб. идоп. / под ред. А.С.Калмыковой. - М., 2009. - 720 с.)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$003
10 жастағы бала демалудың қиындығының кезеңді ұстамаларына шағымданады. Анамнезінен: Қиын тыныс алу ұстамалары соңғы 1,5 жыл ішінде 3-4 рет мазалаған, өздігінен басылады, түңгі ұстамалар жоқ. Анамнезінде атопиялық дерматит кеудені обьективті қарағанда және рентгенологиялық тексергенде патологиялар анықталған жоқ, Спирография анықтамалары бойынша ПСВ-85%. Диагноз қойыңыз:
A) Интермиттирлеуші бронх демікпесі, жеңіл дәрежелі ауырлықта
B) Интерметирлеуші бронх демікпесі, орташа дәрежелі ауырлықта
C) Персистирлеуші бронх демікпесі, жеңіл дәрежелі ауырлықта
D) Персистирлеуші бронх демікпесі, орташа дәрежелі
E) Персистирлеуші бронх демікпесі, ауыр дәрежелі ауырлықта
{Дұрыс жауабы}=A
{Күрделілігі}=2
{Оқулық}=(Руководство по амбулаторно-поликлинической педиатрии + СВ / под ред. А.А.Баранова. - 2-е изд. - М., 2009. - 592 с.)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$004
Қыз бала, 4 айлық. Шығымы: ылғалды қақырықты жөтел, мұрнынан су ағу. 3 күн бойы ауырады. Бүгін жағдай кенеттен нашарлаған. Температурасы 39ºС, анасын ембейді,дистанционды сырылдар. Объективті:терісі бозғылт, ылғалды, периоральды цианоз, тынысы беткей, ентігу аралас типті, ТЖ 60 рет/мин, бұғана үсті ойығы және қабырға аралықтары көтеріліп тұр, PS 160 рет/мин, аускультативті – өкпенің барлық алаңында әлсіреген тыныс есебінен көптеген құрғақ және ылғалды әр-түрлі калибрлі сырылдар естіледі. Диагноз қойыңыз:
A) Жедел жай бронхит, ТЖ I дәрежесі
B) Жедел обструктивті бронхит, ТЖ II дәрежесі
C) Бронхиолит, ТЖ II дәредесі
D) Ауруханадан тыс пневмония, ТЖ II дәрежесі
E) Бронх демікпесі, status asthmaticus
{Дұрыс жауабы}=D
{Күрделілігі}=2
{Оқулық}=(Поликлиническая педиатрия: учебник. - 2-е изд., персраб. идоп. / под ред. А.С.Калмыковой. - М., 2009. - 720 с.)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$005
Туа біткен жүрек ақауымен 10 жасар бала жанұялық дәрігердің диспансерлік бақылауында тұрады. Шағымдары жоқ. Физикалық дамуы жасына сәйкес. Баланы қарағанда: жүрек ұшы соғуы және жүрек шекаралары өзгермеген. Аускультация кезінде IV-V қабырға аралығы бойында, төстің сол жағы қатты-дөрекі тембрдағы систолалық шу естіледі. Клиникалық диагнозды атаңыз:
A) Жүрекше аралық перденің ақауы
B) Қарынша аралық перденің ақауы
C) Фалло тетрадасы
D) Ашық аортальді өзек
E) Аорта сағасының стенозы
{Дұрыс жауабы}=B
{Күрделілігі}=2
{Оқулық}=(Руководство по амбулаторно-поликлинической педиатрии + СВ / под ред. А.А.Баранова. - 2-е изд. - М., 2009. - 592 с.)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$006
Балаға 11 ай, жасына сай өсіп, дамыған. ЖРВИ-дан кейін 6-шы күні баланың жағдайы нашарлады, балада ентігу, әлсіздік және бозару байқалды. Қараған кезде: пульсі әлсіз, тахикардия. Жүрек шекаралары: оң жақ – оң жақ парастернальды сызық бойынша, сол жақ – ортаңғы бұғана сызығынан 3 см солға. Тондары тұйықталған. Өкпесінде көптеген мөлшерде ұсақ көпіршікті сырылдар естіледі. Бауыры қабырға доғасынан 3 см шығыңқы. Диагноз қойыңыз:
A) Туа пайда болған жүрек ақауы
B) Ерте туа пайда болған кардит
C) Жүре пайда болған кардит
D) Пневмония
E) Бронхит
{Дұрыс жауабы}=C
{Күрделілігі}=2
{Оқулық}=(Поликлиническая педиатрия: учебник. - 2-е изд., персраб. идоп. / под ред. А.С.Калмыковой. - М., 2009. - 720 с.)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$007
Он жастағы баланың анамнезі бойынша ауырғанына екі жыл болған. Ауруханаға келген кездегі шағымы: тамақ ішкеннен кейін, тұзды, ащы тамақ жегенде пайда болатын эпигастри аймағындағы тұйық, сыздаған ауырсыну болады. Кейде жүрегі айнып, құсады да. Құсығы қорытылмаған тамақпен және жеңілдік әкеледі. Жалпы жағдайы қанағаттанарлық. Қыз бала арық. Ішін,эпигастрии аймағын сипағанда ауырсыну сезімі бар. Асқазан сөлін фракциялап тексергенде ашқарынға тұз қышқылының мөлшері 50 мг, 30 минут аралығындағы секрецияның базальді фазасында-37 мг, бір сағаттық күштемеде секреция 109 мг, ашқарындағы асқазан сөлінің мөлшері 32мл, базальді секреция-39мл, бір сағаттық күштемеде секреция-72мл. Асқазан рентгеноскопиясы: өңеш және кардии өтімділігі жақсы, асқазан тонусы төмен, ашқарынға біраз сөл жиналған, сөл тексеру барысында көбейе түсуде, перистальтикасы нашар, шырышты қабатының қыртысы иірілімді. Қарын пішіні тегіс. Пиязшық пен он екі елі ішектің ілмегі дұрыс формалы, жиырылуы жақсы. Дуодено-еюнальді өту жері қалыпты. Сіздің диагнозыңыз:
A) Асқазан жарасы ауруы
B) Дуодено-гастральді рефлюкс
C) Асқазанның функциональдық бұзылысы
D) Созылмалы гастродуоденит
E) Жіті гастрит
{Дұрыс жауабы}=D
{Күрделілігі}=2
{Оқулық}=(Руководство по амбулаторно-поликлинической педиатрии + СВ / под ред. А.А.Баранова. - 2-е изд. - М., 2009. - 592 с.)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$008
15 жастағы қыз бала, жүрегінің қағуына, жүрегінің айнуына, құсуға, оң жақ қабырға астында толғақ тәрізді ауырсыну. Рентгенологиялық өт қабының босауының жылдамдауы. Диагноз қойыңыз:
A) Өтшығару жолдарының дискинезиясы, гиперкинетикалық түрі
B) Өтшығару жолдарының дискинезиясы, гипотониялық түрі
C) Өтшығару жолдарының дискинезиясы, гипертониялық түрі
D) Холецистохолангит
E) Холангит
{Дұрыс жауабы}=A
{Күрделілігі}=2
{Оқулық}=(Поликлиническая педиатрия: учебник. - 2-е изд., персраб. идоп. / под ред. А.С.Калмыковой. - М., 2009. - 720 с.)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$009
Ұл бала 11 жаста. Дамуы жасына сәйкес. Қызылша, жел шешек, қызылша қызамығымен ауырған. Жиі суық тиіп ауырады. Тұмаумен ауырғаннан кейін кездейсоқтан дене қызуы 400С көтерілген дене температурасы 400С көтерілді. Бала ісініп, ішінде ауырсыну пайда болды. Тексеріп қарағанда жағдайы ауыр, ауырлық жағдайы ісіну және зәрлік синдромға байланысты. БҚА: гипоальбуминемия, гиперазотемия, гиперлипидемия, гиперхолестеринемия. Зәр анализінде гиперпротеинурия, транзиторная микрогематурия, шамалы цилиндрурия. Диагноз қойыңыз:
A) Жедел цистит
B) Жедел пиелонефрит
C) Жедел гломерулонефрит
D) Созылмалы пиелонефрит
E) Созылмалы гломерулонефрит
{Дұрыс жауабы}=C
{Күрделілігі}=2
{Оқулық}=(Руководство по амбулаторно-поликлинической педиатрии + СВ / под ред. А.А.Баранова. - 2-е изд. - М., 2009. - 592 с.)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$010
Алты жасар қыз бала үнемі болатын оң жақ ішінің тұйық, ауырсынуына шағымданады. Екі жыл бойы балада пиурия байқалды. Науқастың жағдайы қанағаттанарлық. Физикалық тексеруде патология жоқ. Зәр анализінде ақуыз, лейкоциттер анықталды. Цистоскопия жасағанда оң бүйрек қуысы мен ұршығы айтарлықтай ұлғайған, бүйрек қуысы-несеп жолы сегменті тарылған, несеп шығар жолының тік, тар, қалыпты екені көрінді. Диагнозды атаңыз:
A) Бүйрек ісігі
B) Гидронефроз
C) Гидрокаликоз
D) Пионефроз
E) Уретерогидронефроз
{Дұрыс жауабы}=B
{Күрделілігі}=2
{Оқулық}=(Поликлиническая педиатрия: учебник. - 2-е изд., персраб. идоп. / под ред. А.С.Калмыковой. - М., 2009. - 720 с.)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$011
Үш аптаға созылған лихорадкалы қалтырауға шағымданып 10 жасар ер бала отбасылық дәрігерге келді. Полиартрит және бетінде, денесіндегі дақты-папулезды бөртпелер фебрильді кезеңдерді дамыта түседі. Объективті: минутына 110 соққылы тахикардия, жүрек тондары қалыпты. Бауыр және көк бауыр аздап үлкейген. ЖҚА: гемогл. - 94г/л, лейкоц. – 14,0х109/л, нейтрофилез, ЭТЖ – 58 мм/сағ. Қанға себу сынамасы – таза. Екі апта аралығына тағайындалған антибиотикті ем нәтижесіз. Диагнозды атаңыз:
A) Ювенильді ревматоидты артрит
B) Жіті ревматикалы лихорадка
C) Түйінді периартериит
D) Жүйелі қызыл жегі
E) Жүйелі склеродермия
{Дұрыс жауабы}=А
{Күрделілігі}=2
{Оқулық}=(Поликлиническая педиатрия: учебник. - 2-е изд., персраб. идоп. / под ред. А.С.Калмыковой. - М., 2009. - 720 с.)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$012
В. атты 13 жасар науқас бала, әлсіздікке, тершеңдікке, жүдегеніне, сол қабырға астының ауырсынуына шағымданады. Объективті: тері жамылғысы бозғылт, ылғалды. Лимфа түйіндері ұлғаймаған. Бауыр қабырға доғасынан 3см шығып тұрады, көкбауыр кіндік деңгейінде, қатты тығыздықта, ауырсынбайды. Қанда: эритроциттер – 3,0х1012/л, лейкоциттер – 96,0х109/л, миелобласттар– 2%, промиелоциттер – 4%, метамиелоциттер – 8%, таяқшаядролы – 12%, сегментоядерные – 52  %, эозинофилдер - 5%,  базофилдер – 5%, лимфоциттер – 12%, тромбоциттер – 200,0х109 /л, ЭТЖ – 56 мм/сағ. Сіздің диагнозыңыз:
A) Жедел миелобласты лейкоз
B) Миелоид типті лейкемоидты реакция
C) Созылмалы миелолейкоз
D) Созылмалы лимфолейкоз
E) Тромбофлебиттік спленомегалия
{Дұрыс жауабы}=C
{Күрделілігі}=2
{Оқулық}=(Руководство по амбулаторно-поликлинической педиатрии + СВ / под ред. А.А.Баранова. - 2-е изд. - М., 2009. - 592 с.)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$013
Қыз бала 9 жаста,эндокринологқа жолданды. Қанға толу сезімі, тершеңдік мазалайды. 3 ай ішінде 5 кг салмаққа арықтаған. Объективті қарағанда: эмоциональді тұрақсыз, қозғыш, жылағыш. Қозғалыс белсенділігі жоғарлаған – қол саусақтарының ұсақ треморы байқалады. Тері жабындылары ылғалды, ұстағанда ыстық; төмен қарағанда шатыраштың үстінде склерасының бөлігі көрінеді. Грефе симптомы оң. Қалқанша безі диффузды ұлғайған, тығыз - эластикалық консистенциялы, және без үстінде тамырлық шу тыңдалады. Тыныштық жағдайында тахикардия, жүрек шекаралары солға қарай ұлғайған, жүрек ұшы түрткісі күшейген. Нәжісі жиілеген. Болжам диагнозды көрсетіңіз:
A) Пароксизмальды тахикардия
B) Диффузды-токсикалық зоб
C) Гипотиреоз
D) Эутиреоидты зоб
E) Мишық атаксиясы
{Дұрыс жауабы}=B
{Күрделілігі}=2
{Оқулық}=(Поликлиническая педиатрия: учебник. - 2-е изд., персраб. идоп. / под ред. А.С.Калмыковой. - М., 2009. - 720 с.)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$014
5 жастағы бала дене қызуы 380С көтеріліп, бұлшық еттерінде және жұтыну кезіндегі ауырсынуға шағымданып келді. Қарағанда: жалпы жағдайы орташа ауырлықта, көңіл күйі төмендеген. Тері жабыны таза, қалыпты түсте, шырышты қабаттары ылғалды. Аранында – жұтқыншақ артқы қабырғасында қызару, алдыңғы таңдай доғасында ұсақ везикулалар бар. Жүрек және өкпе жағында патологиялық өзгеріс жоқ. Іші жұмсақ, ауырсынбайды. Бауыры қабырға асты доғасынан 1,5 см, көкбауыр 1,0 см-ге шығып тұр. Физиологиялық бөлінулері қалыпты. Сiздiң диагнозыңыз:
A) Герпетикалық инфекция
B) Қызылша
C) Аденовирусты инфекция
D) Қызамық (краснуха)
E) Энтеровирусты инфекция
{Дұрыс жауабы}=E
{Күрделілігі}=2
{Оқулық}=(Руководство по амбулаторно-поликлинической педиатрии + СВ / под ред. А.А.Баранова. - 2-е изд. - М., 2009. - 592 с.)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$015
3 айлық баланы үйіне қарауға дәрігер келді. Баланың анасының шағымдануы бойынша 2 күн бойы жөтелге, субфебрильді қызуға, тәбетінің төмендеуіне, бүгін тамақ жеуден ішуден бас тартады, балада кеуде клеткасының тартылуы байқалады. Сіздің әрекетіңіз, БЖАИЖ келісімімен:
A) Қауіпсіз заттармен тамақты сүртіп жеңілдету, 3-күннен соң келесі келуді тағайындау
B) Тез әсер ететін бронхолитиктің 1 мөлшерін беру, 5-күннен соң келесі келуді тағайындау
C) Тез әсер ететін бронхолитиктің 1 мөлшерін беру, қосымша сальбутамол, бірден ауруханаға жатқызу
D) Пневмонияға антибактериальды дәрілер тағайындау, 2күннен соң келесі келуді тағайындау
E) Пневмонияға 1 антибиотик тағайындап, бірден ауруханаға жатқызу
{Дұрыс жауабы}=E
{Күрделілігі}=3
{Оқулық}=(Руководство по амбулаторно-поликлинической педиатрии + СВ / под ред. А.А.Баранова. - 2-е изд. - М., 2009. - 592 с.)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$016
10-жастағы бала бронх демікпесіне байланысты амбулаторлы ем қабылдайды. Анасына 10 күнге уақытша еңбекке жарамсыздық парағы берілді. Бірақ бала әлі толық жазылған жоқ. Уақытша еңбекке жарамсыздық парағына байланысты үлескелік дәрігер әрекеті:
A) Уақытша еңбекке жарамсыздық парағын жабу
B) Уақытша еңбекке жарамсыздық парағын 3 күнге созу
C) Уақытша еңбекке жарамсыздық парағын 6 күнге созу
D) Жаңа уақытша еңбекке жарамсыздық парағын 3 күнге ашу
E) Жаңа уақытша еңбекке жарамсыздық парағын 6 күнге ашу
{Дұрыс жауабы}=A
{Күрделілігі}=3
{Оқулық}=(Поликлиническая педиатрия: учебник. - 2-е изд., персраб. идоп. / под ред. А.С.Калмыковой. - М., 2009. - 720 с.)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$017
Профилактикалық қарауға 14 жасар қыз бала келді. Анамнезі: 10 жасында буындардың зақымдалуымен және эндокардитпен өткен алғашқы ревматизмді шабуыл болған. Әлсіздік, тез шаршау, физикалық күш түскенде ентігу, кешке қарай аяқтың сыртқы беткейінде ісінулер болатынын айтады. Жағдайы қанағаттанарлық. Тері жабындысы таза, бозғылт. Жүрек тондары тұйықталған, жуан-дөрекі пансистолалы шу естіледі. Балтырлары пастозды. Сіздің әдісіңіз:
A) Диуретиктерді тағайындап, барысында бақылау
B) Ревматолог кеңесіне жолдама беру
C) Кардиохирург кеңесіне жолдама беру
D) Антибиотиктер мен диуретиктер тағайындау
E) Жүректің УДЗ және доплерография жасау
{Дұрыс жауабы}=E
{Күрделілігі}=3
{Оқулық}=(Руководство по амбулаторно-поликлинической педиатрии + СВ / под ред. А.А.Баранова. - 2-е изд. - М., 2009. - 592 с.)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$018
Ауруханаға 15 жасар М. атты науқас бала, ентікпеге, жүрек дүрсіліне, оң жақ қабырға астындағы ауру сезіміне, аяқтарындағы ісінулерге шағымданып түсті. 11 жыл бойы «ревматизм» диагнозымен диспансерлік есепте тіркелген. Тері жабындысы бозғылт, акроцианоз, бетәлпетінің қызғылттануы байқалады. Өкпенің базальды бөлімдерінде – дыбыссыз ұсақ көпіршікті сырылдар. Жүректің салыстырмалы тұйықтығының шекарасы жоғары және оңға қарай кеңейген. Жүрек тондары тұйықталған, ырғақты; жүрек ұшында систолалы шу, өкпе артериясында ІІ тонның акценті естіледі. Тамыр соғысы минутына 96 рет, ЖЖЖ - минутына 140 рет. АҚ– 130/85 мм. сын.бағ. Іші жұмсақ, бауыр қабырға доғасынан 3-4 см шығып тұрады. Аяқтарында ісінулер бар. Тәуліктік диурезі – 650 мл. Сіздің емдік шараңыз:
A) Диуретиктер
B) Антибиотиктер
C) Қабынуға қарсы дәрілер
D) Антиаритмиялық дәрілер
E) Калий дәрілері
{Дұрыс жауабы}=A
{Күрделілігі}=3
{Оқулық}=(Поликлиническая педиатрия: учебник. - 2-е изд., персраб. идоп. / под ред. А.С.Калмыковой. - М., 2009. - 720 с.)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$019
10 жастағы ұл бала, іштегі толғақтәрізді ауырсынуға шағымданады. Рентгенологиялық көпіршік рефлексінің кеш болуы, тітіркендіргішті енгізгеннен кейін 45 минуттан кейін. Емдеу тактикасын көрсетіңіз:
A) Папаверин 0,02 г 3 рет күніне
B) Ампициллин 100 мг/кг 3 ретке бөліп
C) Де-нол 0,04 г 3 рет күніне
D) Аспирин 0,015 3 рет күніне
E) Цефазалин 40 мг/кг 3 ретке бөліп
{Дұрыс жауабы}=A
{Күрделілігі}=3
{Оқулық}=(Руководство по амбулаторно-поликлинической педиатрии + СВ / под ред. А.А.Баранова. - 2-е изд. - М., 2009. - 592 с.)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$020
Он төрт жасар балада асқазан ішек жолының жара ауруына күмән бар. Тексеру мақсатында ауруханаға жатқызылды. Клиникалық көрінісінде алғашқы орында ауыру синдромы, сосын диспепсиялық синдром және қозу синдромыбайқалады. Бұлшық ет қорғанысы оң, вегетативті жүйке жүйесінде бұзылыс бар. Баланы тексеруде негізгі жабдықты зерттеу:
A) Барий арқылы рентген
B) Ультрадыбысты зерттеу
C) Эзофагогастродуоденоскопия
D) Пакреатохолангиография
E) Компьютерлі томография
{Дұрыс жауабы}=C
{Күрделілігі}=3
{Оқулық}=(Поликлиническая педиатрия: учебник. - 2-е изд., персраб. идоп. / под ред. А.С.Калмыковой. - М., 2009. - 720 с.)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$021
14 жастағы жас жігітте АГ байқалады, өте жоғары қан қысымымен, бала кезінен педиатрда тіркеуде тұрған. Жалпы тәжірибелік дәрігер бүйрек тамырларының патологиясы туралы ойлайды. Осыны анықтау үшін қай зерттеу ең мағыналы болып есептеледі:
A) Бүйректің УДЗ
B) Бүйректің сцинтиграфиясы
C) Бүйрек артерияларының УДЗ
D) Бүйректік артериография
E) Контрастты урография
{Дұрыс жауабы}=D
{Күрделілігі}=3
{Оқулық}=(Руководство по амбулаторно-поликлинической педиатрии + СВ / под ред. А.А.Баранова. - 2-е изд. - М., 2009. - 592 с.)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$022
Стационарға 7 жастағы қыз бала түсті. Шағымдары: ауырсынумен жүретін зәр шығару, зәр түсінің өзгеруі. Жағдайы орташа ауырлықта. Еріннің шырышты қабаты мен сыртқы жыныс мүшелерінің шырышты қабаттарында герпетикалық бөртпелер. Зәрі қызыл түсті. Қан анализінде: Нв-102 г/л, Эр.-3,4х10-9/л, ЭТЖ-15 мм/сағ. Зәр анализі: эритроциттер бірыңғай. Тағайындау керек:
A) Уросептиктер,физиоем, сульфаниламидтер
B) Уросептиктер,спазмолитиктер, глюкортикостероидтар
C) Уросептиктер,спазмолитиктер, зәр айдағыш заттар
D) Спазмолитиктер,уросептиктер, вирусқа қарсы заттар
E) Сульфаниламидтер,глюкокортикостероидтар
{Дұрыс жауабы}=D
{Күрделілігі}=3
{Оқулық}=(Поликлиническая педиатрия: учебник. - 2-е изд., персраб. идоп. / под ред. А.С.Калмыковой. - М., 2009. - 720 с.)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$023
Он үш жастағы науқас бала, суық тигеннен кейін қолының буындарында ісіну мен ауыру сезімі пайда болғанын айтады. Жіті ауыру сезімдері басылғаннан кейін, таңертеңгілік құрысу пайда болды, зақымданған буындар саны көбейген. Натрий диклофенак тағайындалған. Сегіз айдан кейін бұл үрдістің белсенділігі аздап төмендеген, бірақ басқа да буындардың зақымдалуы байқалады. Рентгенде саусақтар буындарының сүйек-шеміршек деструкциясы көрінеді. Емдеу әдісін:
A) Диклофенакпен емдеуді жалғастыру
B) Стероидты емес қабынуға қарсы ем
C) Глюкокортикостероидты ем
D) Антибиотикотерапиялық ем
E) Физиоем тағайындау
{Дұрыс жауабы}=C
{Күрделілігі}=3
{Оқулық}=(Поликлиническая педиатрия: учебник. - 2-е изд., персраб. идоп. / под ред. А.С.Калмыковой. - М., 2009. - 720 с.)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$024
Он үш жасар бала әлсіздікке, тершеңдікке, 2 жылда 8 кг-ға арықтағанына шағымданады. Объективті: барлық лимфа түйіндері ұлғайған. Бауыр қабырға доғасынан 2см шығып тұрады, көкбауыр ұлғайған. Қан анализі: гемоглобин –85 г/л, эритроциттер –3,0 х 1012/л, лейкоциттер - 135,0 х 109/л, таяқша ядролы – 3%, лимфоциттер – 96 %, моноциттер – 1 %, ЭТЖ – 28 мм/сағ. Қанның биохимиялық анализі: жалпы билирубин - 45 мкмоль/л, тура билирубин - 11мкмоль/л. Сарысулық темір -28ммоль/л, Кумбс сынамасы оң. Негізгі диагнозды нақтылайтын зерттеу тәсілі:
A) Иммуноферментті анализ
B) Стернальді пункция
C) Трепанобиопсия
D) Лимфа түйіндерінің биопсиясы
E) Көкбауыр пункциясы
{Дұрыс жауабы}=B
{Күрделілігі}=3
{Оқулық}=(Руководство по амбулаторно-поликлинической педиатрии + СВ / под ред. А.А.Баранова. - 2-е изд. - М., 2009. - 592 с.)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$025
Ауруханаға 15 жасар қыз бала жүректің дүрсілдеуіне, ентігу, әлсіздік, тітіркенгіш, тершеңдік, жүдеу шағымдарымен түсті. Бір жыл аралығында осы өзгерістерді байқайды. Ауыр стресс болыпты. Объективті: тынымсыз, көзжанары жақсы, қол саусақтарының треморы байқалады, Ромберг қалпы тұрақсыз, гипергидроз. Өкпеде - везикулярлы тыныс. Жүрек тондары қатты дыбысты, тахикардия ЖЖЖ минутына 110 рет, АҚ 140/50-160/40 мм. сын.бағ. Жиі іш өтулер байқалады. Науқасқа қандай зерттеу тағайындауға болады:
A) Баримен мойын R-графиясы
B) Қалқанша безінің УДЗ
C) Қанда Т3 пен Т4 анықтау
D) Қалқанша безінің сцинтиграфиясы
E) С-реактивті белокты анықтау
{Дұрыс жауабы}=C
{Күрделілігі}=3
{Оқулық}=(Поликлиническая педиатрия: учебник. - 2-е изд., персраб. идоп. / под ред. А.С.Калмыковой. - М., 2009. - 720 с.)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$026
4 жастағы бала, ауырғанына 2 күн болды, дене қызуы 37,7 С, мұрнынан су ағады, жөтел, тамағы қызарған, тыныс алу жиідігі минутына 25 рет, ЖСЖ – минутына 115 рет. Өкпесінің барлық жерінде бірдей таралған қатаң тыныс, сырылдар жоқ, перкуторлық дыбыс өзгермеген. Сіздің емдік әрекетің:
A) Антибиотиктер + қақырық шығарушы препараттар
B) Аналгетиктер + сульфаниламидтер
C) Жылы сұйықтық, қақырық шығарушы препараттар
D) Эуфиллин, сульфаниламидтер
E) Гистаминге қарсы препараттар, қақырық шығарушы препараттар
{Дұрыс жауабы}=C
{Күрделілігі}=3
{Оқулық}=(Руководство по амбулаторно-поликлинической педиатрии + СВ / под ред. А.А.Баранова. - 2-е изд. - М., 2009. - 592 с.)
{Курс}=7
{Семестр}=14
05_03_ балалар аурулары (ЖДТ) каз
05_жалпы дәрігерлік тәжірибе
03_ балалар аурулары (ЖДТ)
$$$001
БЖАЫЖ кестесіне сәйкес 2 айдан 12 айға дейінгі балаларда тыныстың жиіленуі саналады:
А) Минутына 30 рет және одан көп
В) Минутына 35 рет және одан көп
С) Минутына 40 рет және одан көп
D) Минутына 45 рет және одан көп
Е) Минутына 50 рет және одан көп
{Дұрыс жауабы}=Е
{Күрделілігі}( Шабалов И.П. Детские болезни. С-П., 2000)
{Курс}=7
{Семестр}=13,14
$$$002
12 айлық бала. Қарағанда тыныс алу жиілігі минутына 53 рет, кеуде клеткасының ішке тартылуы бар. БЖАЫЖ кестесіне сәйкес жіктеңіз
А) Пневмония жоқ
В) Пневмония жоқ. Жөтел немесе тұмау
С) Пневмония жоқ. Астмоидты тыныс
D) Пневмония. Астмоидты тыныс
Е) Ауыр пневмония
{Дұрыс жауабы}=Е
{Күрделілігі}=2
{Оқулық}=( Шабалов И.П. Детские болезни. С-П., 2000)
{Курс}=7
{Семестр}=13,14
$$$003
Бала 1 жаста. Салмағы 10 кг. Қарағанда алақаны шамалы боз. ЖҚТ - Нв 100 г/л, Л - 4,6х109/л, ЭТЖ -5 мм/сағ. БЖАЫЖ бойынша сіздің әрекетіңізА) Темір фумараты 100мг-1,0 мл
В) Темір фумараты 100 мг- 1,25 мл
С) Темір фумараты 100мг-1,75 мл
D) Темір фумараты 100 мг- 2,0 мл
Е) Темір фумараты 100 мг- 2,25 мл
{Дұрыс жауабы}=А
{Күрделілігі}=2
{Оқулық}=( Шабалов И.П. Детские болезни. С-П., 2000)
{Курс}=7
{Семестр}=13,14
$$$004
2 жастағы бала жиі түнгі уақытта аналь аймағында қышу сезіміне шағымданады. Бала тітіркенгіш, мазасыз, тәбеті төмендеген. Диагноз қою үшін қандай зертханалық әдіс ақпаратты болып табылады?
А) Жалпы қан талдауы
В) Жалпы зәр талдауы
С) Құрт жұмыртқаларына нәжісті тексеру
D) Перианалды қатпардан жағынды алу
Е) Дуоденалды зондтау
{Дұрыс жауабы}=D
{Күрделілігі}=2
{Оқулық}=( Шабалов И.П. Детские болезни. С-П., 2000)
{Курс}=7
{Семестр}=13,14
$$$005
12 жастағы бала. Емдәм сақтамауына байланысты ішектегі шұрылдауға, іштегі құйылу сезіміне, іш кебуге, газ шығудың күшеюіне, нәжістің жиіленуіне шағымданады. АІЖ созылмалы ауруларымен «Д» есепте тұрады. Сіз қандай аурудың өршуі мүмкін деп ойлайсыз//
А) Созылмалы энтероколит
В) Созылмалы панкреатит
С) Созылмалы холецистохолангит
D) Созылмалы гастродуоденит
Е) Созылмалы гастрит
{Дұрыс жауабы}= А
{Күрделілігі}=2
{Оқулық}=( Шабалов И.П. Детские болезни. С-П., 2000)
{Курс}=7
{Семестр}=13,14
$$$006
1,5 айлық бала. Клиникада мына диагнозбен қаралды: кеш миокардит, тауыр дәрежелі. Баланың жағдайының нашарлауы үдей түскен, ТАЖ минутына 65 ретке дейін жоғарылаған, цианоз, тынысы шулы, жөтел көпіршікті қақырықпен, жүрек тондары тұйық, өкпесінде ұсақ көпіршікті сырылдардың көп мөлшері естіледі. Рентгенограммада венозды іркілу анықталады. Бұл симптоматика мен рентгенологиялық көрініс неге негізделген:
А) Бронхиолиттің дамуымен
В) Пневмонияның дамуымен
С) Өкпе існуінің дамуымен
D) Кардиосклероздың дамуымен
Е) Пневмосклероз дамуымен
{Дұрыс жауабы}= С
{Күрделілігі}=2
{Оқулық}=( Шабалов И.П. Детские болезни. С-П., 2000)
{Курс}=7
{Семестр}=13,14
$$$007
Жедел ревматикалық емес миокардитпен ауыратын 3 жастағы баланың бірден жағдайы нашарлаған: бірден мазасыздық, акроцианоз, перефериялық ісіктер, ентігу пайда болған. Өкпе аускультациясы кезінде әсіресе өкпенің төменгі бөлімінде ұсақ көпіршікті ылғалды сырылдар екі жағынан да естіледі. АҚҚ-65/40 мм сын. бағ., ЖСЖ минутына 150 соққы, жүрек тондары тұйықталған, аритмиялы (экстрасистолия). Бауыры +4см. Олигурия. Жедел жүрек жетіспеушілігі анықталды. Бала жағдайын динамикада және ем әсерін бағалау үшін қандай зерттеу әдісі ақпаратты болып табылады// А) ЭХОКГ
В) ЭКГ
С) Диурезді бақылау
D) Қан талдауына К+; Nа+ бақылау
Е) Жүрек ырғағын тәуліктік монитерлеу 
{Дұрыс жауабы}= Е
{Күрделілігі}=2
{Оқулық}=( Шабалов И.П. Детские болезни. С-П., 2000)
{Курс}=7
{Семестр}=13,14
$$$008
8 айлық бала. Салмағы 9 кг. Діріл синдромына байланысты келіп, қаралды. Қарау кезінде: дене қызуы 36,7 С, тері жабындылары боз, тісі жоқ. Басы «төртбұрышты» пішінді, шүйде аймағында шаштың қырқылуы, қабырға щеткалары айқын байқалады. Асықты жіліктің шыбығының басын балғамен ұрған кезде табанның еріксіз бүгілуі мен аяғының сыртқа ротациясы байқалады, осы кезде балғамен уруға жауап ретінде бет жүйкесінің өтетін жерінде бұлшықеттің жиырылуы байқалады. Шұғыл шаралар:
А) 10% -к 1,8 мл кальций глюконатының ерітіндісі к/і
В) 10% -к 2,5 мл кальций глюконатының ерітіндісі к/і
С) 10% -к 3,2 мл кальций глюконатының ерітіндісі к/і
D) 10% -к 3,8 мл кальций глюконатының ерітіндісі к/і
Е) 10% -к 0,5 мл кальций глюконатының ерітіндісі peros
{Дұрыс жауабы}=А
{Күрделілігі}=3
{Оқулық}=( ШабаловИ.П. Детские болезни. С-П., 2000)
{Курс}=7
{Семестр}=13,14
$$$009
13 жастағы ұл бала. Қыжылдауға, қышқыл тағам қалдықтарымен кекіруге, ашқарында тамақ ішкеннен 1 сағт өткеннен соң эпигастрий аймағында ауырсынуға шағымданады. Эпигастрий аймағын пальпациялау кезінде ауырсыну байқалады. Эндоскопия қорытындысында: дөңгелек немесе сопақ, асқазанның шырышты қабатының терең ақауы ақ фибринді жабындымен жабылған, қабыну сақинасымен қоршалған. Бұл ауруға сай диагнозды көрсетіңіз:
А) Асқазанның ойық жара ауруы, өршу кезеңі, I балғын жара, перевисцерит
В) Асқазанның ойық жара ауруы, өршу кезеңі, эпителизация бастауы, стеноз
С) Асқазанның ойық жара ауруы, өршу кезеңі, I балғын жара, асқынусыз
D) Асқазанның ойық жара ауруы, өршудің басылу сатысы, жараның жазылуы, асқынусыз
Е) Асқазанның ойық жара ауруы, ремиссия кезеңі, асқынусыз.
{Дұрыс жауабы}=С
{Күрделілігі}=3
{Оқулық}=( Шабалов И.П. Детские болезни. С-П., 2000)
{Курс}=6
{Семестр}=13,14
$$$010
Бала 2 жаста, салмағы 12 кг. Пирантелдің тәуліктік мөлшерін есептіңіз:
А) 80 мг
В) 100 мг
С) 120 мг
D) 140 мг
Е) 160 мг
{Дұрыс жауабы}=С
{Күрделілігі}=3
{Оқулық}=( Шабалов И.П. Детские болезни. С-П., 2000)
{Курс}=7
{Семестр}=13,14
$$$011
Қабылдауда 10 жастағы бала. Ревматизмге байланысты «Д» есепте тұрады. Қарау кезінде физикалық жүктеме кезінде ТАЖ минутына 32 рет және ЖЖЖ минутына 110 рет байқалмайды, алайда аспаптық зерттеуде науқаста сол жақ қарыншаның фракция лақтырысы 50% аз. Жүрек жетіспеушілігінің дәрежесін анықтаңыз//
А) Жүрек жетіспеушілігі IА
В) Жүрек жетіспеушілігі IБ
С) Жүрек жетіспеушілігі IIА
D) Жүрек жетіспеушілігі IIБ
Е) Жүрек жетіспеушілігі III 
{Дұрыс жауабы}=А
{Күрделілігі}=3
{Оқулық}=( Шабалов И.П. Детские болезни. С-П., 2000)
{Курс}=7
{Семестр}=13,14
$$$012
5 жастағы бала, салмағы 20 кг. Эпилептикалық ұстама кезінде 0,5% седуксен енгізу керек. Енгізу көлемін анықтаңыз:
А) 0,5 мл к/і
В) 1,0 мл к/і
С) 1,5 мл к/і
D) 2,0 мл к/і
Е) 2,5 мл к/і
{Дұрыс жауабы}=В
{Күрделілігі}=3
{ Оқулық }=( Шабалов И.П. Детские болезни. С-П., 2000)
{Курс}=7
{Семестр}=13,14
$$$013
БЖАЫЖ кестесіне сай пневмонияны антибактериалды емдеудің екінші курсында таңдау препаратын таңдаңыз?
A) Ампициллин
B) Макропен
C) Сумамед
D) Цеклор
E) Зитрокс
{Дұрыс жауабы}=D
{Күрделілігі}=1
{Оқулық}=(Программа ИВБДВ, 2013)
{Курс}=7
{Семестр}=13-14
$$$014
2,5 айлық баламен анасы ЖТД дәрігерге екпе алу үшін келді. Анамнезінен: перзентханада BCG (туберкулезге қарсы екпе) анасының екпеден бас тартуына байланысты алынған жоқ. Бүгін анасы екпе алуға дайын. BCG егу үшін ЖТД әрекеті:
A) Қабылдау күні, Манту сынамасынсыз
B) 3 айында, Манту сынамасынсыз
C) Теріс Манту сынамасынан соң
D) Көмескі Манту сынамасынан соң
E) Оң Манту сынамасынан соң
{Дұрыс жауабы}=C
{Күрделілігі}=2
{Оқулық}=(Шабалов С.П. Детские болезни, 2000)
{Курс}=7
{Семестр}=13-14
$$$015
ЖТД қабылдауында 10 жастағы бала аяқтарында ұсақ нүктелі бөртпеге шағымданады, бөртпелер бүкіл денеге тез жайылған. Дене қызуы 37,6ºС. Анамнезінде тағамдық сенсибилизация, ЖРВИ-мен жылына 2-3 рет ауырады. Жағдайы орташа ауырлықта. Балтыр, жамбас, білек, буын аймағы, құлақ қалқаны терісінде көлемді экссудативті-геморрагиялық бөртпелер байқалады, бөртпелер симметриялы, кейбір бөртпелер бір-бірімен қосылған. Таңдайдың шырышты қабатында бірең-сараң петехиялар байқалады. Жүрек тондары аздап тұйықталған. АҚҚ 100/60 мм сын. бағ. Іші жұмсақ, ауырсынусыз. Нәжісі мен зәрі патологиясыз. Сіздің болжам диагнозыңыз:
A) Жедел лейкоз
B) Скарлатина
C) Гемофилия
D) Геморрагиялық васкулит
E) Тромбоцитопениялық пурпура
{Дұрыс жауабы}=D
{Күрделілігі}=2
{Оқулық}=(Шабалов С.П. Детские болезни, 2000)
{Курс}=7
{Семестр}=13-14
$$$016
8 жастағы ұл бала. Ұсақ нүктелі бөртпеге шағымданады. Дене қызуы субфебрилді. Анамнезінде тағамдық аллергия, ЖРВИ-мен жылына 3-4 рет ауырады. Жағдайы орташа ауырлықта. Балтыр, жамбас, білек, буын аймағы, құлақ қалқаны терісінде көлемді экссудативті-геморрагиялық бөртпелер байқалады, бөртпелер симметриялы, кейбір бөртпелер бір-бірімен қосылған. Таңдайдың шырышты қабатында бірең-сараң петехиялар байқалады. Жүрек тондары аздап тұйықталған. АҚҚ 100/60 мм сын. бағ. Іші жұмсақ, ауырсынусыз. Нәжісі мен зәрі патологиясыз. Балада геморрагиялық васкулит:
A) Буындық түрі, жедел ағымы
B) Терілік түрі, жедел ағымы
C) Аралас түрі, жедел ағымы
D) Терілік түрі, жеделдеу ағымы
E) Аралас түрі, жеделдеу ағымы
{Дұрыс жауабы}=B
{Күрделілігі}=2
{Оқулық}=(Шабалов С.П. Детские болезни, 2000)
{Курс}=7
{Семестр}=13-14
$$$017
ЖТД қабылдауында 2 ай 12 күндік бала. Бала жедел вирусты инфекцияны (ЖРВИ) басынан өткізді. Қарау кезінде жағдайы динамикеада жақсарған, ЖРВИ симптомдары жоғалған. Физикалық және жүйке-психикалық дамуында жастық көрсеткіштерден қалыс қалу байқалмайды. Хирургта кіндік жарығына байланысты, неврологта энцефалопатия диагнозына байланысты «Д» есепте: 2 айында алуына тиісті екпені әлі алған жоқ. Балада денсаулық тобы мен ЖРВИ-мен ауырғаннан соң екпе салу уақытын анықтаңыз:
A) I денсаулық тобы, ЖРВИ-мен қабылдауда болғаннан соң сол күні егу
B) IIa денсаулық тобы, ЖРВИ ауырғаннан соң 1 аптадан соң егу
C) IIб денсаулық тобы, ЖРВИ ауырғаннан соң 2-3 аптадан соң егу
D) III денсаулық тобы, ЖРВИ ауырғаннан соң 4-6 аптадан соң егу
E) IV денсаулық тобы, ЖРВИ ауырғаннан соң 4-6 аптадан соң егу
{Дұрыс жауабы}=C
{Күрделілігі}=2
{Оқулық}=(Шабалов С.П. Детские болезни, 2000)
{Курс}=7
{Семестр}=13-14
$$$018
ЖТД қабылдауында анасымен ЖРВИ басынан өткерген 3 айлық бала. Анамнезінде: бала қайталамалы жүктіліктен, жүктіліктің екінші жартысы гестозбен өткен, бірінші босанудан, салмағы 3200 гр. Апгар шкаласы бойынша бағалау 8-9 балл. Бала омырау емеді. Салмағы 5400 гр., бойы - 61 см. Жүйке-психикалық дамуы жасына сай. Екі рет ЖРВИ ауырған. Гемоглобин 120 г/л. Қарау кезінде ЖРВИ көріністері жоқ. Бұл баланың ауруға резистенттілігін анықтаңыз:
A) Жоғары
B) Орташа
C) Қалыпты
D) Төмен
E) Өте төмен
{Дұрыс жауабы}=B
{Күрделілігі}=2
{Оқулық}=(Шабалов С.П. Детские болезни, 2000)
{Курс}=7
{Семестр}=13-14
$$$019
Балада эпидемиялық паротитті анықтау кезінде қандай медициналық құжатты толтыру қажет?
A) Ф.030/у, 058/у, 060/у
B) Ф. 058/у, 060/у, 064/у
C) Ф. 058/у, 060/у, 112/у
D) Ф. 058/у, 060/у, 113/у
E) Ф. 058/у, 064/у, 112/у
{Дұрыс жауабы}=C
{Күрделілігі}=2
{Оқулық}=(Шабалов С.П. Детские болезни, 2000)
{Курс}=7
{Семестр}=13-14
$$$020
ЖТД қабылдауында анасы 7 жастағы баласымен келді. 1-ші сыныпта балада 2 ТБ Манту сынамасынан соң гиперемия мен пістек орны 0-1 мм. Анасы баласының қолын сулап алғанын айтты. Манту сынамасының нәтижесін бағалаңыз:
A) Реакция оң, гиперемия сулау нәтижесі болуы мүмкін
B) Реакция теріс, гиперемия сулау нәтижесі болуы мүмкін емес
C) Реакция теріс, гиперемия сулау нәтижесі болуы мүмкін
D) Реакция көмескі, гиперемия сулау нәтижесі болуы мүмкін
E) Реакция көмескі, гиперемия сулау нәтижесі болуы мүмкін емес
{Дұрыс жауабы}=B
{Күрделілігі}=3
{Оқулық}=(Шабалов С.П. Детские болезни, 2000)
{Курс}=7
{Семестр}=13-14
$$$021
Балада бірінші АКДС-екпесіне бірінші екі тәулікте аллергиялық бөртпе, дене қызуы 38°С жоғарылаған, «милық айғай» пайда болған. Иммунизацияны жалғастыру бойынша сіздің әрекетіңіз:
A) АДС-М анатоксинімен, дайындықпен
B) АДС анатоксинімен, дайындықпен
C) АКДС-екпесімен, дайындықпен
D) АбКДС-екпесімен, дайындықсыз
E) АбКДС-екпесімен, кеш, дайындықсыз
{Дұрыс жауабы}=D
{Күрделілігі}=3
{Оқулық}=(Шабалов С.П. Детские болезни, 2000)
{Курс}=7
{Семестр}=13-14
$$$022
1 жастағы балаға ЖТД шақыру жасады. Жедел ауырған. Бала мазасыз, ұстағанда ыстық, дене қызуы 37,9ºС. Аранында энантема, денесінде ұсақ нүктелі бөртпелер, қызғылт реңді. Бір апта бұрын ККП екпесін алған. Сіздің диагнозыңыз және гипертермия түрі:
A) Қызылша, типтік түрі. «Қызыл» гипертермия
B) Қызылша, типтік түрі. «Ақ» гипертермия
C) Қызылша, атипті түрі. «Қызыл» гипертермия
D) Екпеден кейінгі реакция. «Қызыл» Гипертермия
E) Екпеден кейінгі асқыну. «Қызыл» Гипертермия
{Дұрыс жауабы}=D
{Күрделілігі}=3
{Оқулық}=(Шабалов С.П. Детские болезни, 2000)
{Курс}=7
{Семестр}=13-14
$$$023
ЖТД қабылдауында 1,6 айлық бала. Жиі суық тиіп ауырады. Қарағанда жағдайы жалпы жағдайы орташа ауырлықта. Бала селқос, тәбеті төмендеген, дәм сезуі бұрмаланған. Тері жабындылары боз, құрғақ, шашы құрғақ, жылтырамайды. Жалпы бұлшықет гипотониясы. Жүрек тондары тұйықталған, жүрек ұшында систолалық шу естіледі. Бауыры қабырға доғасынан 2,5 см шығыңқы. Қан талдауында: Нв 62 г/л., эр. 2,3х 1012/л, ТК-0,75, рет. 4%, сарысулық Ғе - 9 ммоль/л, ОЖСС - 108 мкмоль/л, плазманың трансфферинмен қанығу коэффиценті 12%. Анемия диагнозын жіктеңііз.
A) Темір тапшылық анемия, I-II дәрежелі, гипохромды, гиперегенераторлы, аралас этиологиялы
B) Темір тапшылық анемия, II дәрежелі, гипохромды, гиперегенераторлы, аралас этиологиялы
C) Ақуыз тапшылық анемия, II-III дәрежелі, нормохромды, аралас этиологиялы
D) Темір тапшылық анемия, III дәрежелі, гипохромды, гипорегенераторлы, аралас этиологиялы
E) Ақуыз тапшылық анемия, III дәрежелі, нормохромды, гиперегенераторлы, вирусты этиологиялы.
{Дұрыс жауабы}=D
{Күрделілігі}=3
{Оқулық}=(Шабалов С.П. Детские болезни, 2000)
{Курс}=7
{Семестр}=13-14
$$$024
ЖТД қабылдауында 11 ай 18 күндік баласымен анасы келді. 3 күн бойы жөтелуіне шағымданады, бұны суық тиюмен байланыстырады. Тыныс алу жиілігі (ТАЖ) минутына 50 рет. Тыныс алу жиілігін санын бағалаңыз. БЖАЫЖ сәйкес жіктемені таңдаңыз:
A) Пневмония. ТАЖ – қалыпты
B) Пневмония жоқ. Жөтел немесе тұмау. ТАЖ – қалыпты
C) Пневмония жоқ. Астмоидты тыныс. ТАЖ – жиілеген
D) Ауыр пневмония немесе өте ауыр ауру. ТАЖ – жиілеген
E) Өте ауыр фебрилді ауру. ТАЖ –жиілеген
{Дұрыс жауабы}=B
{Күрделілігі}=3
{Оқулық}=(Программа ИВБДВ, 2013)
{Курс}=7
{Семестр}=13-14
$$$025
8 апталық балада жөтел, кеуде клеткасының ішке тартылуы байқалады. БЖАЫЖ сәйкес ампициллин мөлшері:
A) Сироп 250 - 2,5*күніне 2 рет
B) Сироп 250 - 2,5* күніне 3 рет
C) Сироп 250 – 2,5* күніне 4 рет
D) Сироп 250 - 5,0* күніне 3 рет
E) Сироп 250 - 5,0* күніне 4 рет
{Дұрыс жауабы}=C
{Күрделілігі}=3
{Оқулық}=(Программа ИВБДВ, 2013)
{Курс}=7
{Семестр}=13-14
$$$026
ЖТД қабылдауында 6-айлық бала қабылдауға келді, салмағы 8кг. Қойылған диагноз: ЖРВИ, фебрильді тырысулар. Шұғыл көмек ретінде тырысуды басу үшін балаға міндетті түрде 0,5% седуксен ерітіндісін енгізу керек:
А) 0,1мл
В) 0,5 мл
С) 0,8мл
D) 0,9 мл
Е) 1мл
{Дұрыс жауабы}=С
{Күрделілігі}=3
{Оқулық}= ( Шабалов И.П. Детские болезни. С-П., 2000)
{Курс}=7
{Семестр}=13,14
05_03_Балалар аурулары_каз
$$$001
2 жастаѓы балада қалыпты қандай тыныс естіледі.
A) Әлсіреген
B) Пуэрильді
C) Қатқыл
D) Везукулярлы
E) Бронхиальды
{Д±рыс жауап}= В
{Қиындыѓы}= 1
{Оқулық}= (Б.Т‰сіпқалиев Балалар аурулары:оқулық - Ақтµбе, 2012.-1144 б)
{Курс}= 7
{Семестр}=14
$$$002
2 ден 11 жасқа дейін балалардың дене салмағы қай формула бойынша есептейді:
A) 10,5 кг+2п
B) 10,0 кг+2п
C) 10,5 кг +п
D) 10 кг +2п
E) 10,5 кг+4п
{Дұрыс жауабы}=A
{Қиындығы}=1
{Оқулық}= Т.В.Капитан.- Пропедевтика детских болезней с уходом за детьми. – 5-е изд., доп.-М.: МУДпресс-информ, 2009.-656 с.:ил.
{Курс}= 7
{Семестр}= 14
$$$003
Ольга 4,5 айлық анасының айтуы бойынша стационарға салмақ қоспауына, тәбеттінің төмендеуіне және тұрақсыз үлкен дәретке шағымданып түскен. Туылғандағы салмағы 3400 г; бойы 49 см. Үш айдан бастап жасанды тамақтандырылған. Жедел ішек инфекциясымен ауырған. Стационарға 6000 г салмағымен, 59 см түскен. Терісі ақ, сұрғыш реңмен, құрғақ, сертімділігін жоғалтқан, онай жиырылады. Бұлшықет тонусы бос. Кеудесінде және денесінде тері асты, майқабаты, әлсіз көрінеді, аяқ қолдарында жұқарған. Пальпацияда іші жұмсақ, ауырсынусыз. Көкбауырмен бауыр оң жақ қабырға шетінде сезіледі. Үлкен дәреті тәулігіне 4-5 рет сары- жасыл түсті жағымсыз иісті. Аталған диагноздардың қайсысы дәлірек?
A) гипотрофия 1 дәрежесі
B) гипостатура
C) гипотрофия 2 дәрежесі
D) гипотрофия 3 дәрежесі
E) паратрофия
{Дұрыс жауабы}=C
{Қиындығы}=2
{Оқулық}= Шабалов Н.П. Детские болезни: Учебник для студентов педиатрических факультетов медицинских вузов. – СПб: Питер, 2008.- 1088 с.
{Курс}= 7
{Семестр}= 14
$$$004
3,5 айлық бала. 1,5 айдан бастап тершендік, ұйқысыздық қозғыштық, дірілдеу байқала бастады. Балаға Д витамині берілген жоқ. 3,5 айында шүйденің тақырлануы, тығыздалуы, үлкен еібегі 2,5*3,0 см, жиегі жұмсақ. Кеудесі төменгі аппертудасының кеіеюі байқалады. «Гаррисонова жүлгесі» пайда болған. Бұлшық ет гипотониясы, тіндердің тургоры төмендегені айқын. «Бақа» тәрізді іш қуысы. Іш қуысы жұмсақ. Бауыры қабырға доғасынан 2,5 см шығыңқы, көкбауыры 1 см-ге.
Биохимиялық қан анализі|: жалпы белок-52 г/л, Са-2.0 ммоль/л, фосфор-1,0 ммоль/л, сілттілі фосфатаза-1000 ед/л (N600 дейін). Диагнозды анықта?
A) рахит 2, жедел ағым, өршу кезеңі
B) рахит 2, жеделдеу ағымы, өршу кезеңі
C) рахит 2, рецедивті ағым
D) рахит 1, жедел ағым
E) рахит 3, жеделдеу ағым
{Дұрыс жауабы}=B
{Қиындығы}=2
{Оқулық}= Шабалов Н.П. Детские болезни: Учебник для студентов педиатрических факультетов медицинских вузов. – СПб: Питер, 2008.- 1088 с.
{Курс}= 7
{Семестр}= 14
$$$005
Настя И, 4 жаста, клиникаға түскенде анасының айтуы бойынша шағымдары:баласының тәбетінің төмендеуі, әлсіздік, қалыптан тыс заттарға тағамдық әуес болушылық (әк пен қабырға жеу). Түскен кезде: орташа ауырлық жағдайда, жылаушаң, тері жамылғысы мен көзге көрінетін шырышты қабаты бозғылт. Шашы көмескі, сынғыш. Іші жұмсақ, ауырсынусыз. Бауыры қабырға доғасынан +2,5 см. Көкбауыр қабырға доғасы бойымен.
Жалпы қан анализі: Нb - 81 г/л, Эр - 3,0 х 1012/л, ЦП - 0,68; ретикулоциттер - 1,9%, Лейк - 7,2 х 109/л, п/ я -2%, с / я - 20%, лимф- 64%, эоз - 4%, мон -8, СОЭ - 15 мм/сағ. Анизо-, пойкило-, микроцитоз, эритроцитоз анықталған.
Биохимиялық қан анализі: белок - 68 г/л, жалпы темір байланыстырушы қасиеті - 98,9 мкмоль/л. Болжамды диагноз?
A) теміртапшылық анемия орташа дәрежесі
B) витаминжетіспеушілік анемия
C) белок жетіспеушілік анемия
D) теміртапшылық анемия жеңіл дәрежесі
E) теміртапшылық анемия ауыр дәрежесі
{Дұрыс жауабы}=A
{Қиындығы}=2
{Оқулық}= Шабалов Н.П. Детские болезни: Учебник для студентов педиатрических факультетов медицинских вузов. – СПб: Питер, 2008.- 1088 с.
{Курс}= 7
{Семестр}= 14
$$$006
Бала 4 жаста 3 апта бұрын ЖРВИ мен ауырған. Аймақтық дәрігердің қарауында жағдайы орташа ауыр, бозарған, жас ағу, ринория. Жөтел мезілегіштік, көбіне құрғақ. Температурасы 37,4 С. Перкуторлы: қораптық дыбыс. Аускультативті: тыныс барлық жерде, тыныс шығару ұзарған, құрғақ ысқырықты сырыл, аздаған ылғалды орта көпіршікті сырыл. Тыныс алу жиілігі 28 мин.
Кеуде клеткасының рентгені: Өкпе суретінің күшеюі, әсіресе өкпе түбірінде, өкпелік тін желденген, қабырғалар горизонтальді орналасқан, аралықтары кең.
Қандай диагнозды болжауға болады?
A) жедел обструктивті бронхит
B) жедел бронхиолит
C) жедел ошақты пневмония
D) бронх демікпесі
E) жедел жай бронхит
{Дұрыс жауабы}=A
{Қиындығы}=2
{Оқулық}= Шабалов Н.П. Детские болезни: Учебник для студентов педиатрических факультетов медицинских вузов. – СПб: Питер, 2008.- 1088 с.
{Курс}= 7
{Семестр}= 14
$$$007
Бала 2 айлық, тексергенде анықталды: пальпаторлы-жүрек ұшы түрткісі жоғарылайтын, таралған, төменге ығысқан. Перкуторлы жүрек шекаралары солға кеңейген. Аускультативті: төстің сол жағында 2 қ/а қатты систоло-диастолалық шу, өкпе артериясында 2-ші тон акценті. Рентгенологиялық: өкпе артериясы доғасының биіктеуі, өкпе өлшемдерінің солға үлкеюі. ЭКГ: сол жақ жүрек гипертрофиясы. Диагноз?
A) ҚАПА
B) ЖАҚА
C) ААӨ
D) Фалло тетрадасы
E) қолқа коарктациясы
{Дұрыс жауабы}=C
{Қиындығы}=2
{Оқулық}= Шабалов Н.П. Детские болезни: Учебник для студентов педиатрических факультетов медицинских вузов. – СПб: Питер, 2008.- 1088 с.
{Курс}= 7
{Семестр}= 14
$$$008
10 жасар қыз, жедел ауырған.Дене температурасының 38С жоғарылауы, бүйрек аймағының ауырсынуы, бас ауруы, жүрек айну,, әлсіздік, қабағының ісінуі байқалған. Амбулаторлы грипп диагнозымен емделген. Емнен кейін жағдайы аздап жақсарған, бірақ қыз әлсіздікке, бас айналуына, тәбетінің төмендеуіне шағымданады. Қыз жүдеу. 2 жыл бұрын зәр талдауында лейкоцитурия байқалған. Тері жамылғысы бозарған, субфебрильді температура. АҚ 100/70 мм.сын.бағ. ЖҚТ: Нв-136 г/л, Эр-4,08х1012/л, ЭТЖ-13 мм/сағ, Л-8,2х109/л, э-3, с-68, л-21, м-6. ЖЗТ: белок-0,21г/л, Л-20-28 к/а. Эр-0-1 к/а. Зимницкий сынамасы бойынша - тығыздық 1011-1015. Экскреторлы урография- тостағанша-табақша жүйесінің деформациясы, әсіресе оң жақта, оң жақ бүйректің нефроптозы. Диагноз?
A) екіншілік созылмалы пиелонефрит, бүйрек қызметінің бұзылысымен өршу кезеңі
B) екіншілік жедел пиелонефрит, бүйрек қызметі бұзылған.
C) біріншілік жедел пиелонефрит, өршу кезеңі, бүйрек қызметі сақталған
D) біріншілік созылмалы пиелонефрит, өршу кезеңі, бүйрек қызметі бұзылған
E) созылмалы гломерулонефрит, өршу кезеңі, бүйрек қызметі сақталған
{Дұрыс жауабы}=A
{Қиындығы}=2
{Оқулық}= Шабалов Н.П. Детские болезни: Учебник для студентов педиатрических факультетов медицинских вузов. – СПб: Питер, 2008.- 1088 с.
{Курс}= 7
{Семестр}= 14
$$$009
Бала 7 айлық- II ж‰ктіліктен оњ физиологиялық жаѓдайда µтті. Жалпы қараѓанда: µзбетімен отырмайды, мањдай және самай тµмпешіктері анық, қабырѓалық «моншақтары», Горрисон саласы сезіледі. Б±лшықет тонусы тµмендеген. Бауыры қабырѓа астынан 2 см- ге шыѓып т±рады. Басқа м‰шелер µзгерусіз. Б±л науқаста биохимиялық қан анализініњ µзгерістері тән.
А) Гипофосфатемия, сілтілі фосфатазаныњ кµтерлеуі
В) Гипофосфатемия, сілтілі фосфатазаныњ кµтерлеуі
С) Гиперкальциемия, гипофосфатемия, сілтілі фосфатазаныњ кµтерлеуі
D) Гипокальциемия, гипофосфатемия, сілтілі фосфатазаныњ кµтерлеуі
E) Гипокальциемия, гиперфосфатемия, сілтілі фосфатазаныњ кµтерлеуі
{Д±рыс жауап}= D
{Қиындыѓы}= 2
{Оқулық}= (Б.Т‰сіпқалиев Балалар аурулары:оқулық - Ақтµбе, 2012.-1144 б)
{Курс}= 7
{Семестр}=14

$$$010
3,5 айлық қыз балада жењіл тершењдік, б±лшықет гипотониясы, ш‰йделік тақырлануы, жењіл пероральді цианоз. Б±л балада рентгенограммада қандай µзгерістер болуы м‰мкін.
A) Остеопороз, бокальді метафиздіњ кењеюі
B) Алдын -ала жіктелу аймаѓыныњ анық болмауы мен б±лынѓырлануы
C) ¤су аймаѓыныњ ғрі келкі қалындауы
D) ¤згерістер жоқ
Е) Кеуде клеткасыныњ деформациясы
{Д±рыс жауап}= D
{Қиындыѓы}= 2
{Оқулық}= (Б.Т‰сіпқалиев Балалар аурулары:оқулық - Ақтµбе, 2012.-1144 б)
{Курс}= 7
{Семестр}=14
$$$011
Науқасты кµп мµлшердегі майлы таѓамды қолданѓаннан кейін пайда болѓан т±рақты сол жақ қабырѓа асты ауырсынуына шыѓымданады, ауырсыну арқасына берілді. Пальпация кезінде Шоффара мен Мейо-Робсона аймаѓында ауырсынады қан аралас іш µту, әлсіздік, сәл нейтральді лейкоцитоз, солѓа ыѓысуы айқын емес, ±зақ емес амилазурия. Тµменде келтірілген лабораторлық мәліметтердіњ қайсысы осы ауруѓа кµп мәлімет береді.
А) Қанда трисинді анықтау
В) Қанда эластазаны анықтау
С) Қанда эмилазаны анықтау
D) Қанда сілтілі фосфатазаны анықтау
Е) Қанда глюкозаны анықтау
{Д±рыс жауап}= С
{Қиындыѓы}= 2
{Оқулық}= (Б.Т‰сіпқалиев Балалар аурулары:оқулық - Ақтµбе, 2012.-1144 б)
{Курс}= 7
{Семестр}=14
$$$012
Бала 7 айлық- II ж‰ктіліктен оњ физиологиялық жаѓдайда µтті. Жалпы қараѓанда: µзбетімен отырмайды, мањдай және самай тµмпешіктері анық, қабырѓалық «моншақтары», Горрисон саласы сезіледі. Б±лшықет тонусы тµмендеген. Бауыры қабырѓа астынан 2 см- ге шыѓып т±рады. Басқа м‰шелер µзгерусіз. Б±л науқаста биохимиялық қан анализініњ µзгерістері тән.
А) Гипофосфатемия, сілтілі фосфатазаныњ кµтерлеуі
В) Гипофосфатемия, сілтілі фосфатазаныњ кµтерлеуі
C) Гиперкальциемия, гипофосфатемия, сілтілі фосфатазаныњ кµтерлеуі
D) Гпокальциемия, гипофосфатемия, сілтілі фосфатазаныњ кµтерлеуі
Е) Гипокальциемия, гиперфосфатемия, сілтілі фосфатазаныњ кµтерлеуі
{Д±рыс жауап}= D
{Қиындыѓы}= 2
{Оқулық}= (Б.Т‰сіпқалиев Балалар аурулары:оқулық - Ақтµбе, 2012.-1144 б)
{Курс}= 7
{Семестр}=14

$$$013
3,5 жастаѓы баланы қараѓан кезде анус аймаѓыныњ тіркеліп, қосылѓан іздері байқалады. Тµменде кµрсетілген қай ауру кезінде осы симптом диагностикалық мәнге ие
А) Коли-инфекция
В) Дизентерия
С) Энтеробиоз
D) Аскаридоз
Е) Лямблиоз
{Д±рыс жауап}= С
{Қиындыѓы}= 2
{Оқулық}= (Б.Т‰сіпқалиев Балалар аурулары:оқулық - Ақтµбе, 2012.-1144 б)
{Курс}= 7
{Семестр}=14
$$$014
Бала 3 жаста. ОРЗ-дан кейін денесінде кµкшіл пайда болды, петехиялар, м±рыннан және денеден қанкету пайда болды. ОАК-та: эрит-4,6х1012/л, Нв-130г/л, Ц.П-0,9, лейкоц-7,4х109/л, тромб-50 мыњ., СОЭ-5мм/саѓ.
Тµменде кµрсетілген диагноздардыњ қайсысы сәйкес келеді.
А) ИТП
В) Лейкоз
С) Тромбоцитопатия
D) Геморрагический васкулит
Е) Виллебрандалық ауру
{Д±рыс жауап}= А
{Қиындыѓы}= 2
{Оқулық}= (Б.Т‰сіпқалиев Балалар аурулары:оқулық - Ақтµбе, 2012.-1144 б)
{Курс}= 7
{Семестр}=14
$$$015
Бала 10 жаста, 3 апта бұрын баспамен ауырған. Соңғы 2 күнде кіші дәретке баруы азайған, зәрі қара-қоңыр түсті, бұлыңғыр. Қарағанда: бетінің, сирақтың ісінуі байқалады. ҚҚ 145/90 мм.с.б. Тәулігіне 300 мл зәр бөлінген, зәрі қызыл-қоңыр түсті, бұлыңғыр. Жалпы зәр анализі: салыстырмалы тығыздығы – 1024, ақуыз 1,5 г/л, Э-көру аймағында өзгерген. Клиникалық қан анализі: Hb-105 г/л, лейкоцит- 9,2*109, т.я.-7%, с/я-71%, эоз-1%, лиф.-18%, мон-3%, тромб-530*109, ЭТЖ-25 мм/сағ. Қанның биохимиялық анализі: жалпы белок 60 г/л, альбумин – 32 г/л, мочевина 15 моль/л, креатинин 140 мкмоль/л, калий 6,1 мэкв/л. Эндогенді креатинин бойынша Клиренс – 52 мл/мин. Науқастың бүйрек қызметін қалай бағалайсыз?
A) жедел бүйрек жеткіліксіздігі
B) бүйрек қызметінің бұзылуынсыз
C) жедел кезеңді бүйрек жеткіліксіздігі
D) бүйректің концентрациялық қызметі төмендеген
E) созылмалы бүйрек жеткіліксіздігі
{Дұрыс жауабы}=C
{Қиындығы}=3
{Оқулық}= Шабалов Н.П. Детские болезни: Учебник для студентов педиатрических факультетов медицинских вузов. – СПб: Питер, 2008.- 1088 с.
{Курс}= 7
{Семестр}= 14
$$$016
11 айлық бала стационарға физикалық дамуының артта қалуына (дене массасы 7,0кг), физикалық және эмоциональді жүктемеде ентігу мен цианоздың пайда болуына шағымданып түсті. Қарағанда тері жамылғысы диффузды цианозды. «барабан таяқшасы» және «сағат шынымы» симптомдары. Жүректің салыстырмалы тұйық шекаралары: сол жағы сол жақ бұғана сызығы, оң жағы оң жақ парастернальді сызық деңдейінде. Жоғарғысы 2қ/а. ЖЖЖ 150 рет мин. Бұғананың сол жақ қырында қатты систолалық шу естіледі, сол жақта 2 қ/а 2 тон әлсіреген. Осы науқасқа рентгенограммадағы қандай өзгеріс тән?
A) жүрек көлеңкесі «етік» формалы
B) жүрек көлеңкесі дөңгелек конфигурациялы
C) өкпе артериясының кеңеюі, оң және сол бөліктеріне байланысты жүрек өлшемдерінің ұлғаюы
D) жүрек бүйірімен жатқан жұмыртқаны еске түсіреді
E) трапецевидная форма сердца с вытянутым левым желудочком
{Дұрыс жауабы}=A
{Қиындығы}=3
{Оқулық}= Шабалов Н.П. Детские болезни: Учебник для студентов педиатрических факультетов медицинских вузов. – СПб: Питер, 2008.- 1088 с.
{Курс}= 7
{Семестр}= 14
$$$017
Бала 2 айлық, тексергенде анықталды: пальпаторлы-жүрек ұшы түрткісі жоғарылайтын, таралған, төменге ығысқан. Перкуторлы жүрек шекаралары солға кеңейген. Аускультативті: төстің сол жағында 2қ/а қатты систоло-диастолалық шу, өкпе артериясында 2-ші тон акценті. Рентгенологиялық: өкпе артериясы доғасының биіктеуі, өкпе өлшемдерінің солға үлкеюі. ЭКГ: сол жақ жүрек гипертрофиясы. Төмендегілердің қайсысы науқасты жүргізу үшін негізгі қадам болып табылады?
A) индометацин в/і 0,1-0,2мг/кг қолдану
B) хирургиялық операция
C) ибупрофенді в/і енгізу
D) ақауды хирургиялық коррекциялау 1 жаста
E) жүрек гликозидтерін тағайындау 7 жаста
{Дұрыс жауабы}=B
{Қиындығы}=3
{Оқулық}= Шабалов Н.П. Детские болезни: Учебник для студентов педиатрических факультетов медицинских вузов. – СПб: Питер, 2008.- 1088 с.
{Курс}= 7
{Семестр}= 14
$$$018
Бала 3 айлық, стационарға емгенде ентігуге, аз салмақ қосуға шағымданады. Тексергенде жүрек шекаралары оңға кеңейген, өкпе артериясы үстінен 2 тон әлсіреген, төстің сол жақ қырынан 2-3 қ/а қатты систолический шу естіледі. Жүрек Р-графиясы: жүрек «етік» формасында, өкпе артериясының доғасы төмендеген. ЭКГ-оң қарынша гипертрофиясы. Көрсетілгендердің қайсысы шұғыл (паллиативті) операцияға көрсеткіш болып табылады?
A) жиі бронхиттер және пневмониялар
B) 1 дәр.жүрек жеткіліксіздігінің болуы
C) ауыр дистрофия және анемизацияның өршуі
D) кезеңдік гипоксемиялық ұстамалар
E) консервативті терапияға көнетін ентігу және тахикардия
{Дұрыс жауабы}=C
{Қиындығы}=3
{Оқулық}= Шабалов Н.П. Детские болезни: Учебник для студентов педиатрических факультетов медицинских вузов. – СПб: Питер, 2008.- 1088 с.
{Курс}= 7
{Семестр}= 14
$$$019
Бала 2 жаста, диагнозы: Фалло тетрадасы гипоксемиялық ұстама. Төмендегілердің қайсысы шұғыл терапия болып табылады?
A) кислородотерапия, морфин 0,1-0,2мг/кг
B) кислородотерапия, эуфилин 2-3 мг/кг
C) кислородотерапия, 10% глюкоза в/і тамшылатып 10-15мл/кг
D) ӨЖЖ, морфин 0,1-02 мг/кг
E) ӨЖЖ, пропранолол 0,1-0,2мг/кг 10ml 20% глюкоза ерітіндісі
{Дұрыс жауабы}=A
{Қиындығы}=3
{Оқулық}= Шабалов Н.П. Детские болезни: Учебник для студентов педиатрических факультетов медицинских вузов. – СПб: Питер, 2008.- 1088 с.
{Курс}= 7
{Семестр}= 14
$$$020
6 жастағы ұл бала тұмаудан кейін 16 күн өткен соң ауырды. Ісінулік синдром пайда болды. Ісіну ұлғайып, диурез азайған. ҚҚ 95/45 мм.с.б. ЖСЖ 82 с/мин. Бетінің ісінуі, сирақ, табан, алдыңғы іш қабырғасы, бел аумағының айқын ісінуі байқалады. Тәулігіне 300 мл.зәр бөлген. Клиникалық қан анализі: Hb-160 г/л, эр.-5,2*1012 л, лейк.-9,8*109л; т.я.-3%, с/я - 36%, эоз -7%, лимф.-52%, мон-2, ЭТЖ-37 мм/сағ. Зәрдің жалпы анализі: тығыздығы-1028, белок-6,0 г/л, лейкоцит-0-1 көру аймағында, эритроцит-0-1 көру аймағында. Қанның биохимиялық анализі: жалпы белок-41 г/л, альбумин-19 г/л, холестерин-13 ммоль/л, жалпы липид-13,2 г/л (қалыпты 1,7-4,5), калий-3,81 ммоль/л, натрий-137,5 ммоль/л, мочевина-5,1ммоль/л, креатинин-96 мкмоль/л (қалыпты-110 мкмоль/л дейін). Клиренс эндогенді креатинин бойынша: 80,0 мл/мин. Бүйректің УДЗ: қыртысты қабаттың эхогенділігі әлсіз диффузды төмендеген. Бүректің функциональдық жағдайын бағалаңыз:
A) жедел бүрек жеткіліксіздігі
B) бүйрек қызметінің бұзылуынсыз
C) жедел кезеңді бүйрек жеткіліксіздігі
D) бүйректің концентрациялық қызметі төмендеген
E) созылмалы бүйрек жеткіліксіздігі
{Дұрыс жауабы}=B
{Қиындығы}=3
{Оқулық}= Шабалов Н.П. Детские болезни: Учебник для студентов педиатрических факультетов медицинских вузов. – СПб: Питер, 2008.- 1088 с.
{Курс}= 7
{Семестр}= 14
$$$021
Бала полиомиелитпен ауырѓан, басқа вакционацияѓа қатынасы.
А) Жоспар бойынша қалыпты дозамен егу.
В) Иммунитетке қатысты серологиялық тексергенен кейін егу
С) М‰лде екпеу
D) Аз кµлемде егу
Е) Қадаѓалап егу
{Д±рыс жауап}= С
{Қиындыѓы}= 3
{Оқулық}= (Б.Т‰сіпқалиев Балалар аурулары: оқулық - Ақтµбе,2012.-1144 б)
{Курс}= 7
{Семестр}=14
$$$022
6 жасар қыз. ¦стамалы жµтелге, шулы тынысқа шаѓымданады. Т±ншыѓу сезімі шоколад жегеннен кейін пайда болды. Қараѓанда жаѓдайы орташа ауырлықта қашықтықта естілетін тыныс, µкпеде қораптық дыбыс, қ±рѓақ сырылдар барлық µкпе аймаѓында, тондар т±йықталѓан. Кеуде клеткасыныњ рентгенограммасы- µкпе т‰бірінде бронхоµкпелік суреті к‰шейген, ошақты кµлењкелер жоқ. Тµмендегілердіњ қайсысы ±стаманы басу ‰шін таѓайындау керек.
А) Адреналин
В) Сальбутамол
С) Кальция глюконаты
D) Эуфиллин
Е) Глюкоза
{Д±рыс жауап}= В
{Қиындыѓы}= 3
{Оқулық}= (Б.Т‰сіпқалиев Балалар аурулары:оқулық - Ақтµбе, 2012.-1144 б)
{Курс}= 7
{Семестр}=14
$$$023
3 айлық баланы қараѓан кезде, дғрігер оныњ тершењдігіне, ш‰йде шашыныњ жоқтыѓына, ‰лкен ењбек шеті бойынша бас с‰йегініњ ж±мсақтыѓына кµњіл бµлді. Тµмендегілердіњ қайсысы емніњ келесі қадамы болды
А) Неврологтан консультациялану
В) Стационарѓа жатқызу
С) Тәулігіне 2000 МЕ D2 витаминін таѓайындау
D) Тәулігіне 500-1000 МЕ D2 витаминін таѓайындау
Е) Тәулігіне 10000 МЕ D2 итамин таѓайындау
{Д±рыс жауап}= D
{Қиындыѓы}= 3
{Оқулық}= (Б.Т‰сіпқалиев Балалар аурулары:оқулық - Ақтµбе, 2012.-1144 б)
{Курс}= 7
{Семестр}=14
$$$024
10 жасар балада, жалпы жаѓдайы орташа ауырлықта, интоксикация симптомына байланысты, дене t0-сы 38.7 0 С, ±рѓылау симптомы оњ. ЖЗА-лейкоцитурия, бактериурия. УДЗ-да ТШЖ-де қабыну µзгерістері кµрінеді. Тµменде келтірілгендердіњ қайсысын баланыњ гипртермиясын басу ‰шін таѓайыднау керек.
А) Қызу басушы заттарды беру
В) Физикалық суықтандыру ғдістері
С) Аминазин мен пипольфеном енгізу
D) Дроперидол енгізу
Е) Антибиотик енгізу
{Д±рыс жауап}= А
{Қиындыѓы}= 3
{Оқулық}= (Б.Т‰сіпқалиев Балалар аурулары:оқулық - Ақтµбе, 2012.-1144 б)
{Курс}= 7
{Семестр}=14
$$$025
1 айлық балада µмірініњ алѓашқы аптасынан бастап т±рақты «кµк жµтел тәрізді» жµтел, тµсті қанаѓаттанарлық сорады, бірақ дене салмаѓы артпайды. ¤кпеде перкуторлы дыбыста қысқарѓан және т±йықталѓан аймақтары бар, аускультативті – екі жақсты әр т‰рлі калибрлі ылѓалды, қ±рѓақ сырылдар. Нәжісі кµп мµлшерде, іші µтіп, жылтыр іртіктерімен, т±тқыр, тәулігіне 8 рет. Қай препаратты таѓайындау д±рыс болады
А) Антибиотиктар
В) Креон
С) Жµтелге қарсы дғрі
D) Амбробене
Е) Куросурф
{Д±рыс жауап}= В
{Қиындыѓы}= 3
{Оқулық}= (Б.Т‰сіпқалиев Балалар аурулары:оқулық - Ақтµбе, 2012.-1144 б)
{Курс}= 7
{Семестр}=14
$$$026
3 айлық баланы қарау барысында дәрігер балада жоѓары тершењдіктіњ, ш‰йде аймаѓыныњ таздануын, ‰лкен ењбек аймаѓындаѓы қањқа с‰йектерініњ ж±мсаруын байқады. Тµменде кµрсетілген фармакотерапияныњ ењ тиімдісін ата
А) Неврологтыњ консультациясы
В) Стационарѓа госпитализациялау
С) Тәулігіне 2000 МЕ дозасында D2 витаминін таѓайындау
D) Тәулігіне 500-1000 МЕ дозасында D2 витаминін таѓайындау
Е) Б‰лігіне 10000 МЕ дозасында D2 витаминнін таѓайындау
{Д±рыс жауап}= D
{Қиындыѓы}= 3
{Оқулық}= (Б.Т‰сіпқалиев Балалар аурулары:оқулық - Ақтµбе, 2012.-1144 б)
{Курс}= 7
{Семестр}=14
ЖТД балалар ауруы
05_03_каз.
$$$001
1 жасқа дейінгі бала жылына ЖРА қанша рет ауырған кезде жиі ауыратын балалар санына қосамыз (жылына эпизодтар):
A) 2 және көп;
B) 7 және көп;
C) 6 және көп;
D) 4 және көп;
E) 3 және көп;
{Дұрыс жауабы} = D
{Қиындығы} = 1
{Әдебиет}= Жалпы тәжірибелі дәрігер. Ұлттық нұсқау. Том 2. Денисов И.Н., 2013
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$002
Табиғи тамақтанууда қанша жаста бірінші қосымша тамақтануды енгізу ұсынылған?
A) 5-6 ай
B) 6-7 ай
C) 7-8 ай
D) 8-9 ай
E) 9-10 ай
{Дұрыс жауабы} = А
{Қиындығы} = 1
{Әдебиет}= Жалпы тәжірибелі дәрігер. Ұлттық нұсқау. Том 2. Денисов И.Н., 2013
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$003
Қандай минусты ауа райы кезінде дала да серуендеуге болады?
A) «- 5ºС» дейін
B) «- 15ºС» дейін
C) «- 20ºС» дейін
D) «- 25ºС» дейін
E) «- 30ºС» дейін
{Дұрыс жауабы} = В
{Қиындығы} = 1
{Әдебиет}= Жалпы тәжірибелі дәрігер. Ұлттық нұсқау. Том 2. Денисов И.Н., 2013
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$004
Бала 1 ай. Туылғандағы дене салмағы 2200 г, ұзындығы 40 см. 1 айлығында жалпы тәжірибелі дәрігер қараған кезде: массасы 2800, ұзындығы 44 см; қыз аз қоғладаы, ұйқышыл, кеудені емгенде әлсірейді. Йық маңындағы тері жабындылары шашпен жабындылаған. Денесі мен аяқ – қолдарында тері асты қабаты нша дамыған. Тыныс алуы аырғақты, 4-5 сек апноэ болды. Тныс алуы 42 рет минутына. Жүрек үндері қатаң, ырғақты. Жүректің жиырылу жиілігі 140 рет минутына. Іші жұмсақ, бауыры қабырға доғасынан 2 см шығыңқы. Буындық рефлекстер мен туа біткен рефлекс жоғарлаған, Моро рефлексі спонтанды.
Төмендегі диагноздардың қайсысы ең мүмкін?
A) Шала туылудың 1 дәрежесі
B) Шала туылудың 2 дәрежесі
C) Шала туылудың 3 дәрежесі
D) Мерзіміне келіп туылғған
E) Мерзімінен асып туылған
{Дұрыс жауабы} = А
{Қиындығы} = 2
{Әдебиет}= Педиатрия. Ұлттық нұсқау. Қысқаша басылымы. Баранов А.А., 2013
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$005
Балаға 21 күн. Анасы баласының мазасыздығына, түңгі ұйқысының нашарлауына, қатты талапты айқайлауына шағымданады. Кеуде мен сосканы қызғанышпен емеді, тәулігіне 200 – 250 мл суды жақсы ішеді. Анамнез: 40 аптасында, дене салмағы 3750 г, ұзындығы 52 см туылды. Апгар бойынша 9/10 балл. Анасы баласын қатаң уаұыт бойынша тамақтандырады, тәулігіне 5 рет, түңгі 8 сағаттық үзіліспен. Өзінде лактация қалыпты де санайды. 21 күні дене салмағы 3940,бақылау тамақтануда 60 мл бір емшектен емді. Емізіп болған соң кеуде сыққан кезде тағы да 10 мл сут шықты. Тамақтану кезінде және одан кейңнде бала мазасыз, ашуланғыш. Объективті: тің тургоры шамалы төмен.
Төменде көрсетілген диагноздардың қайсысы ең мүмкін?
A) Тамақтану бұзылысы, гипергалактия
B) Тамақтану бұзылысы, дистрофия
C) Тамақтану бұзылысы, гипертрофия
D) Тамақтану бұзылысы, гипотрофия
E) Тамақтану бұзылысы, гипогалктия
{Дұрыс жауабы} = Е
{Қиындығы} = 2
{Әдебиет}= Педиатрия. Ұлттық нұсқау. Қысқаша басылымы. Баранов А.А., 2013
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$006
Бала 7,5 ай. Шағымы: мазасыздыққа, кенеттен дыбыстарға сілкенуі, әлсіздік; нашар ұйықтайды. Өз бетінше отырмайды, тістері жоқ. Анамнезінде: 1 айдай кеуде еміп, жасанды тамақтандыруға ауысты. Объективті: тері жабындылары таза, бозғылт. Шүйдесінде шашының түсуі мен қалындауы анықталады. Үлкен еңбегі 3,0х3,0 см, шеттері жұмсақ. Тің тургоры төмен. Кеуде қуысының апертурасы төмендеген. Бұлшықет тонусы төмен, іші «бақа тәрізді», іштің тік бұлшықеттерінің ажырауы. Қанның биохимилық талдауы: жалпы белок – 60 г/л, жалпы кальций – 2,5 ммоль/л, кальций иониз. – 0,8 ммоль/л, фосфор – 1,2 ммоль/л, ЩФ – 900 Ед/л.
Төмендегі диагноздардың қайсысы ең тән?
A) Пиелонефрит, өршуB) Рахит, өршуC) Спазмофилия, өршуD) Рахит, ремиссия
Е) Сау
{Дұрыс жауабы} = В
{Қиындығы} = 2
{Әдебиет}= Педиатрия. Ұлттық нұсқау. Қысқаша басылымы. Баранов А.А., 2013
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$007
Бала 6 ай. Объективті: тершендлікітің доғарлауына, краниотабес, кеуде қуысының төменгі апертурасы ашық. Бұлшықет тонусы төмен, іші «бақа тәрізді», іштің тік бұлшықеттерінің ажырауы, гипотониясы. Сиыр сүтімен тамақтантандырлды, қосыиша тамақтандыру қабылдаған. Қанда Са 2,04 ммоль/л, Р - 1,31 ммоль/л.
Осы жағдайда рахиттың қандай жағдайы болуы мүмкін?
A) БастапқыB) Нағыз кезеңіC) РеконвалесценцияD) Қолған көріністерE) Өршу
{Дұрыс жауабы} = В
{Қиындығы} = 2
{Әдебиет}= Педиатрия. Ұлттық нұсқау. Қысқаша басылымы. Баранов А.А., 2013
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
{Предполагаемое знание тестируемого} = FM
$$$008
Бала 6 ай. Қарап тексергенде: іші пен аяқ – қолдарында тері асты қабаты жоқ. Тері жабындылары сұр реңді бозғылт, құрғақ, тез қатпарларға жиналады. Тің тургоры, бұлшықеттік масса мен бұлшықеттік тоныс кенеттен төмендеген. Дене салмағы қалыптымен салыстырғанда 23% төмендеген (бойына шаққанда).
Баланың жағдайын қалай бағалау керек?
A) Нормотрофия
B) Паратрофия
C) Гипотрофия 1 ст.
D) Гипотрофия 2 ст.
E) Дистрофия
{Дұрыс жауабы} = D
{Қиындығы} = 2
{Әдебиет}= Педиатрия. Ұлттық нұсқау. Қысқаша басылымы. Баранов А.А., 2013
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$009
Бала 8 лет. Шағымы: 2 күндей іш ауырады. Қарап тексергенде: іші жұмсақ, барлық аймақтары пальпацияланады, бауыр қабырға доғасында, көкбауыр пальпацияланбайды. Дененің бүйір беткейінді – жұмсақ сақиналы эритема. Жалпы қан талдауы: лейкоцитер- 11х109/л, ЭТЖ 6 мм/сағ. Келесі күні буындарының ауыру сезімі, ісіңуі, жүрек үндерінің кеңеюі, жүрек үндерінің тұйықталуына, пульс 116 рет минутына, дене температурасы 37, С көтерілуі қосылды.
Осы науқаста қандай диагноз ең мүмкін?
A) жедел аппендицит
B) геморрагиялық васкулит
C) ревматизм
D) ревматоидты артрит
E) жалғантуберкулез
{Дұрыс жауабы} = С
{Қиындығы} = 2
{Әдебиет}= Педиатрия. Ұлттық нұсқау. Қысқаша басылымы. Баранов А.А., 2013
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$010
Бала 3,5 ай. 1,5 айынан бастап тершенділік, ұйқысының мазасыздығы, жоғары қозушылық, сілкену, ОЖЖ зақымдану белгілері деп анықталды. Шүйдесінде шаштың түсуі мен қалыңдауы, үлкен еңбегі 2,5х3,0 см, шеттері жұмсақ. Бассүйегінің пальпациясы кезінде шүйде сүйегінің ауыру сезімі мен жұмсаруы анықталады. Кеуде қуысы иілгіштік, төменгі апретурасының кеңеюі, «гаррисон төмпешігі» қалыптасқан. Айқын бұлшықеттік гипотония, тің тургоры төмендеген, «бақа тәрізді». Бала эмоциональды лабильды, мазасыз, жоғары тершенділік байқалады. Үлкен дәреті іш қатуға жақын.
Төменде көрсетілген диагноздардың қайсысы ең мүмкін?
A) Рахит II дәрежесі, нағыз кезең, жедел ағым
B) Рахит III дәрежесі, реконвалесценции, жеделдеу ағым
C) Рахит I дәрежесі, қалдық көрініс, жедел ағым
D) Рахит III дәрежесі, өршу, жеделдеу ағым
E) Рахит II дәрежесі, бастапқы, жедел ағым
{Дұрыс жауабы} = А
{Қиындығы} = 2
{Әдебиет}= Педиатрия. Ұлттық нұсқау. Қысқаша басылымы. Баранов А.А., 2013
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$011
Бала 7 ай. Шағымы: тырысу ұстамаларына. Объективті: жағдайы орташа ауырлықта, мұрынна су ағу, сирек ылғалды жөтелге, қарап тексергенге белсенді қарсылық көрсетеді, айқайлайды. Балада шүйдеде шаштың түсуы мен қалыңдауы, айқын маңдай мен төбе төмпешіктері, үлкен еңбегі 3,5х3,5 см анықталады. «гаррисон төмпешігі», «қабырғалар моншағы» пальпацияланады, тісері жоқ. Карпо-педальды спазм, Хвостек симптомы оң анықталады. Бала аз эмоциональды, сирек бұрылады, жоғары қозушылық анықталады.
Төменде көрсетілген диагноздардың қайсысы ең мүмкін?
A) Бронхиолит
B) Бронхит
C) Невроз
D) Эпилепсия
E) Спазмофилия
{Дұрыс жауабы} = Е
{Қиындығы} = 2
{Әдебиет}= Педиатрия. Ұлттық нұсқау. Қысқаша басылымы. Баранов А.А., 2013
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$012
Қыз күндік. Туылғандағы дене салмағы 3100 грамм, ұзындығы 51 см. Объективті: Тері жабындылары шамалы иктерирленген, мұрын қалқанында, төмпешігінде ақшыл – сарғыш ұсақ дақтар, іште іріпластинкалы қабыршақтануы анықталады. Кіндік жарасы таза, сыртқы жыныс ағзаларының ісіңуі анықталады.
Осы клиникалық жағдай қандау шекаралық жағдайға тән?
A) Токсикалық эритема
B) Гемолитикалық ауру
C) Жыныстық криз
D) Жай эритема
E) Милия
{Дұрыс жауабы} = Е
{Қиындығы} = 2
{Әдебиет}= Педиатрия. Ұлттық нұсқау. Қысқаша басылымы. Баранов А.А., 2013
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$013
Қыз 4 күндік. Бірінші жүктілік, бірінші туыттан. Туылғандағы салмағы 3100 грамм, ұзындығы 51 см, 3 тәулікте кеудесі мен ішінде бөлектенген теміреткі, сүт бездерінң симметриялы қатаюы мен қынаптан қан кетуі пайда болды. Іші жұмсақ. Дәреті каша тәріздес, тәулігіне 6 рет. Қанның биохимилық талдауы: билирубин: тікелей емес -140 мкмоль\л, тікелей – жоқ.
Осы симптоматика қандай жағдайға тән?
A) Жаңа туылғандардың маститі
B) Гемолитикалық сарғаю
C) Жаңа туылғандардың физиологиялық диспепсиясы
D) Жыныстық криз
E) Жаңа туылғандардың токсикалық эритемасы
{Дұрыс жауабы} = D
{Қиындығы} = 2
{Әдебиет}= Педиатрия. Ұлттық нұсқау. Қысқаша басылымы. Баранов А.А., 2013
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$014
Бала 2 жаста. Шағымы: дене температурасының 38,5°С дейін жоғарлауына, тәбетінің төмендеуіне, жөтелге, мұрынна бөлінісіне. Анамнез: кешке таман ұзақ уақыт серуендеген соң суықтанудан кейін ауырды. Объективті: әлсіз, капризды, дөрекі жөтел, «үрген тәрізді», мұрыннан суық ағуы, дауысының қарылдауы. Түнде жағдайы нашарлайды, төс тесігінің кіріңкілімен инсператорлы ентігу анықталады, тыныс алуы 40 рет минутына. Өкпесінде өкпелік дыбыс, қатаң тыныс естіледі.
Төменде көрсетілген алдын ала диагноздардың қайсысы ең мүмкін?
A) ЖРА, обструктивті бронхитпен асқынған, ТЖ 3 дәрежесі
B) ЖРВИ, ларингитпен асқынған, жұтқыншақ стенозы 3 дәрежесі
C) ЖРВИ, жедел ларинготрахеитпен асқынған, жұтқыншақ стенозы 2 дәрежесі
D) ЖРА, обструктивті бронхитпен асқынған, ТЖ 1 дәрежесі
E) ЖРВИ, жедел назофарингитпен асқынған
{Дұрыс жауабы} = С
{Қиындығы} = 2
{Әдебиет}= Педиатрия. Ұлттық нұсқау. Қысқаша басылымы. Баранов А.А., 2013
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
06_03_каз.
$$$015
Бала 6 ай. ЖРВИ науқаспен контактіде болған. Жедел ауырды. Қарап тексергенде: жағдайы орташа ауырлық дәрежеде, есі анық. Бала мазасыз. Мазасыздық кезінде инспираторлы ентігу 60 дейін, үрген тәрізді ұстамалы жөтел пайда болды. Тыныштықта тыныс алу бір қалыпты, кеуде қуысының кіріңкі жерлері жоқ. Дауысы қарлыққан.
Төменде көрсетілген алдын ала диагноздардың қайсысы ең мүмкін?
A) ЖРВИ, ларинготрахеит стеноз I дәрежесі
B) ЖРВИ, ларинготрахеит стеноз II дәрежесі
C) ЖРВИ, ларинготрахеит стеноз III дәрежесі
D) ЖРВИ, ларинготрахеит стеноз IV дәрежесі
E) ЖРВИ, ларинготрахеит стеноз V дәрежесі
{Дұрыс жауабы} = А
{Қиындығы} = 2
{Әдебиет}= Педиатрия. Ұлттық нұсқау. Қысқаша басылымы. Баранов А.А., 2013
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$016
Ұл 13 ай. 8 кг салмағы. Дене тепературасы – 37,5ºC. Анасы соңғы 3 аптада құрғақ жөтел мазалайтыны айтты. Ешқандай жалпы қауіпті белгілер жоқ. Тыныс алуы 41 рет минутына. Кеуде қуысының кіріңкі жерлері жоқ. Бала тыныс шығарғанда сырыл естіледі. Тыныштық жағдайнда ысқырықты сырылдар жоқ. 3 реттік бронх кеңейткіш заттарды қабылдаған соң тыныс алуы 41 рет минутына анықталды. Іштің өтуі, қызба мен құлақпен проблемасы жоқ. Дене салмағының төмендеуі, аяқтарының ісіңуі де жоқ. Алақандары бозғылт, аппақ.
БАБЖ бойынша төменде көрсетілген диагноздардың қайсысы ең мүмкін?
A) Пневмония
B) Бронхит
C) Анемия
D) Диарея
E) Гипертрофия
{Дұрыс жауабы} = А
{Қиындығы} = 2
{Әдебиет}= Педиатрия. Ұлттық нұсқау. Қысқаша басылымы. Баранов А.А., 2013
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
{Предполагаемое знание тестируемого} = FM
$$$017
Қыз 10 күндік. Құсуға шағымданады. Объективті: бала айқайлайды, мазасыз, құсқан массасы тамақтанған тамақ көлемінен аспайды. Іші кепкен, пальпацияда ауыру сезімсіз, үнемі ауа шығып тұрады, дәрете сарғыш, каша тәрізді, зәр шығару еркін, ауыру сзімсіз.
Төменде көрсетілген зерттеулердің қайсысы ең тиімді?
A) Ультрадыбысты
B) Эндоскопиялық
C) Рентгенографиялық
D) Биохимиялық
E) Жалпы клиникалық
{Дұрыс жауабы} = В
{Қиындығы} = 3
{Әдебиет}= Педиатрия. Ұлттық нұсқау. Қысқаша басылымы. Баранов А.А., 2013
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$018
Қыз 2 апталық. Емізіп болған соң көп мөлшерде құсып, фонтанды құсумен жалғасты. Құсу массасы тамақтанған сүт көлемінен асады. Объективті: ұйқышыл, терісі құрғақ, тің тургоры төмен, аяқ – қолдарының треморы, бұлшықеттік гипертония анықталады. Баланы тамақтандырған кезде асқазанның перистальтикасы көрінеді. Зәр шығаруы сирек. Іш қатуға бейім.
Төменде көрсетілген зерттеулердің қайсысы ең тиімді?
A) Фиброгастродуоденоскопия
B) Рентгенологиялық зерттеу
C) Колоноскопия
D) Ішек флорасын зерттеу
E) Ультрадыбысты зерттеу
{Дұрыс жауабы} = А
{Қиындығы} = 3
{Әдебиет}= Педиатрия. Ұлттық нұсқау. Қысқаша басылымы. Баранов А.А., 2013
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
{Предполагаемое знание тестируемого} = FM
$$$019
Қыз 3 ай, екінші АКДС + полиомиелит вакцинациясы алдын алу егуі жасалды. Алдында жасалған АКДС + полиомиелит вакцинациясын жақсы өткізді. Кешке қарай дене температурасы 390С дейін көтерілді, мазасыздығы жоғарылады, тырысу болды. Объективті: вакцина жасаған орында тің 8 см диаметріне қалыңдаған, гиперемия. Тырысулар литикалық қоспа мен суықтандырудың физикалық әдістерін қолданған соң қайталаған жоқ.
Осы балада қандай профилактикалық егуді қолданған ең тиімді?
A) АДС-М вакцинациясы ары қарай жалғасуы мүмкін
B) Вакцинация аяқталды
C) Вакцинация алдын ала дайындықпен жүргізіледі
D) Вакцинацияны қалыпты мерзімде жалғастырады
E) Вакцинацияға абсолютті медициналық әкетуі бар
{Дұрыс жауабы} = В
{Қиындығы} = 2
{Әдебиет}= Педиатрия. Ұлттық нұсқау. Қысқаша басылымы. Баранов А.А., 2013
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
{Предполагаемое знание тестируемого} = FM
$$$020
Ұл 1,5 жаста, бірінші АКДС ревакцинациясы жасалды, алдындағы вкцианцияға реакция болған жоқ. 3 сағаттан соң терсінде бөріту, қабақ пен жоғарғы еріннің ісіңуі, аяқ – қолдарыныңда күлбіреуіктер байқалды.
Осы жағдайда ең алдымен қандай дәріні енгізу тиімді болып саналады?
A) Лованник 10 мг 1 рет тәулігіне ішке
B) Супрастин 2% - 0,5 бұлшықет ішіне
C) Преднизолон 2мг/кг/тәулігіне ішке
D) Кетотифен 500 мкг 2 рет тәулігіне ішке
E) Адвантан 0,1% 2 рет күніне, жергілікті
{Дұрыс жауабы} = В
{Қиындығы} = 3
{Әдебиет}= Педиатрия. Ұлттық нұсқау. Қысқаша басылымы. Баранов А.А., 2013
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
{Предполагаемое знание тестируемого} = FM
$$$021
Қыз 5 күндік. Анасында бронхиальды демікпе бар. Босыну жылдам, кесір тілігі арқылы. Туылғандағы дене салмағыы 2800 грамм, ұзындығы - 50 см. Бала кеудемен емізулі. Қыз белсенді, физиологиялық рефлекстері тірі. Кіндік жарасы таза. Үлкен еңбегі 3x3 см, іспеген. Тыныс алуы пуэрильды. Жүрек үндері анық. Іші жұмсақ, бауыру қабырға доғасынан 1 см шығып тұр. Дәреті күніне 5 рет, сарғыш, каша тәріздес.
Осы балада қандай профилактикалық егуді қолданған ең тиімді?
A) Салыстырмалы медициналық әкету
B) Абсолютты медициналық әкету
C) Жалпы қолданған календарға сай қарапайым әдіспен егу
D) Алдын ала дайындықпен қалыпты мерзімде
E) Жеке календарь бойынша аянышты әдіспен
{Дұрыс жауабы} = D
{Қиындығы} = 2
{Әдебиет}= Педиатрия. Ұлттық нұсқау. Қысқаша басылымы. Баранов А.А., 2013
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$022
Ұл 4 ай, АКДС-2 вакцинациясынан кейін 3 сағаттан соң ащы айқай, монотонды жоғары нотада, 8 сағатқа созылған айқайы пайда болды.
Осы балада қандай профилактикалық егуді қолданған ең тиімді?
A) Жеке календарь
B) Абсолютты медициналық әкету
C) Салыстырмалы медициналық әкету
D) Иммунизация АД мен жалғасуы мүмкін
E) Иммунизация АДС-М мен жалғасуы мүмкін
{Дұрыс жауабы} = В
{Қиындығы} = 2
{Әдебиет}= Педиатрия. Ұлттық нұсқау. Қысқаша басылымы. Баранов А.А., 2013
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$023
Ұл 1,5 жаста. Шағымы: тері қышуына, бөртуіне. Объективті: терісі құрғақ, беті гиперемирленген, аяқ – қолдарында, мойында, шап аймағында папуловезикулезды бөртпе.
Осы балада қандай профилактикалық егуді қолданған ең тиімді?
A) Салыстырмалы медициналық әкету
B) Жеке календарь
C) Абсолютты медициналық әкету
D) Уақытша медициналық әкету
E) жалпы календарьға сай
{Дұрыс жауабы} = В
{Қиындығы} = 2
{Әдебиет}= Педиатрия. Ұлттық нұсқау. Қысқаша басылымы. Баранов А.А., 2013
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$024
3 жастағы бала. Шағымдары: дене температурасының жоғарлауы мен іш өту. Объективті: жалпы қауіп-қатер белгілері жоқ, жөтел мен тыныс алу қиындауы жоқ. Іш өту екі апта бойы жалғасуда, нәжісінде қан жоқ. Бала мазасыз, шөлдеу жоқ. Көздері шүңіреймеген. Тері қатпары баяу жазылады. Құлақ аурулары жоқ. Тамақ аурулары жоқ.
Баладағы диареяны қалай классификациялаймыз?
A) сусыздану жоқ
B) орташа сусыздану
C) ауыр сусыздану
D) созылмалы диарея
E) Гемоколит
{Правильный ответ} = В
{Сложность} = 2
{Учебник}= Педиатрия. Национальное руководство. Краткое издание. Баранов А.А., 2013
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$025
10 айлық бала. Салмағы 9600 кг. Дене температурасы – 38,6ºC. Анасының айтуынша соңғы екі аптада құрғақ жөтел мазалайды. Жалпы қауіп-қатер белгілері жоқ. Тыныс алу жиілігі минутына 48 рет. Кеуде клеткасының тартылуы жоқ. Бала дем алғанда ысқырықты шуыл естіледі. Тыныштық кезінде дем алғанда ысқырықты шуыл жоқ. Дене массасының төмендеуі жоқ, екі аяғының ісінуі жоқ. Алақандары боз, аппақ десе де болады.
БАБЖ бойынша аталған дәрілік препараттардың қайсысын тағайындауға болады?
A) Парацетамол
B) Нистатин
C) Амоксациллин
D) Аспирин қышқылы
E) Ибуфен
{Правильный ответ} = Е
{Сложность} = 3
{Учебник}= Педиатрия. Национальное руководство. Краткое издание. Баранов А.А., 2013
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$026
3 айлық бала. Шағымдары: дене температурасының жоғарлауы мен іш өту. Объективті: жалпы қауіп-қатер белгілері жоқ, жөтел мен тыныс алу қиындауы жоқ. Іш өту екі апта бойы жалғасуда, нәжісінде қан жоқ. Бала мазасыз, мазасыз, шөлдеу жоқ. Көздері шүңіреймеген. Тері қатпары баяу жазылады. Құлақ аурулары жоқ. Тамақ аурулары жоқ.
4 айға дейінгі орташа сусыздану кезіндегі алғашқы 4 сағатта берілетін ОРТ көлемі?
A)50-100 мл
B) 100-200мл
C) 200-400мл
D) 400-700мл
E) 700-1000 мл
{Правильный ответ} = С
{Сложность} = 3
{Учебник}= Педиатрия. Национальное руководство. Краткое издание. Баранов А.А., 2013
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$027
2 айлық бала. Емшек емуден бас тартады. Қарап тексергенде кеуде клеткасының тартылуы, қосымша бұлшықеттердің тыныс алуға қатысуы.
БАБЖ-ға байланысты дәрігердің тактикасын атаңыз?
A) антибиотиктің бірінші дозасын беру, учаскелік дәрігердің баұылауында қалдыру
B) антибиотиктің бірінші дозасын беру, ауруханаға жіберу
C) антибиотиктің бірінші дозасын беру, екі күннен кейін қайта қарау
D) антибиотиктің бірінші дозасын беру, зертеуге жіберу
E) антибиотик қажет емес, үйде қарау
{Правильный ответ} = В
{Сложность} = 3
{Учебник}= Педиатрия. Национальное руководство. Краткое издание. Баранов А.А., 2013
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$028
5 айлық бала. Шағымдары: жағдайының кенеттен нашарлауына, жөтел мен ентікпе. Анамнезінен: ауруы жедел дене температурасының 38°С жоғарлауынан басталады. Жанұялық анамнез: анасында – тағамдық және дәрілік аллергия, әкесінде айтарлықтай ауру жоқ. Объективті: жағдайы ауыр. Қосымша бұлшықеттердің тыныс алуға қатысуы, мұрын қанаттарының кернелуі, периоралды цианоз. Тыныс алу жиілігі минутына 60 рет. Перкуторлы: өкпе үстінде өкпелік дыбыс қораптық реңмен. Аускультативті: дем алғанда және дем шығарардың басында көптеген ұсақ көпіршікті және крепитацияланатын сырылдар. Кеуде клеткасының рентгенографиясы: өкпе тінінің мөлдірлігі күшейген, әсіресе периферияда, көкеттің төмен тұруы.
Аталған жағдайда төменде көрсетілген дәрілік препараттардың қайсысын тағайындаған жөн?
A) Кандит 10 мг/кг/тәу
B)Цефалоспорин 100 мг/кг/ тәу
C)Преднизолон 2 мг/кг/ тәу
D)Метатрексат 5 мг/кг/ тәу
E)Адреналин 0,1 мг/кг/ тәу
{Правильный ответ} = С
{Сложность} = 3
{Учебник}= Педиатрия. Национальное руководство. Краткое издание. Баранов А.А., 2013
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
05_04_ каз хирургические болезни
$$$001
Странгуляциалық ішек түйілуіне әкелетін ЕҢ жиі себебке жатады:
А) Ішек ілмегінің айналуы
В)Копростаз
С) Ішек қуысының ісікпен обтурациясы
D) Көкбауыр инфаркты
Е) Ішек парезі
{Дұрыс жауап}= A
{Қыиндығы}= 1
{Оқулығы}= (Бисенков Л. Н., Зубарев П. Н., Трофимов В. М. и др. Неотложная хирургия груди и живота. Руководство для врачей. – 2002).
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$002
Төменде көрсетілгендер ішінде ЕҢ ықтимал қандай жағдай дамуы мүмкін?
А) Бүйректік шаншу
В) Жара перфорациясы
С) Шажырқай тамырларының тромбозыD) Қақпаша тарылуы
Е) Қолқаның ажырамалы аневризмасы
{ Дұрыс жауап}= В
{ Қыиндығы }= 1
{ Оқулығы }= (Бисенков Л. Н., Зубарев П. Н., Трофимов В. М. и др. Неотложная хирургия груди и живота. Руководство для врачей. – 2002).
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$003
18 жасар бойжеткен. Көбінесе қыста болатын аяқ-қолдар саусақтарының ауруына және қышуына шағымданады. Объективті: тамақтануы төмен, тері жабындылары бозарған, құрғақ, аяқ-қолдарын ұстағанда суық, цианозды, қасу іздері бар. Төменде көрсетілген тактикалардың ішінен ЕҢ бірінші кезекте жасайтыны қайсысы?
А) Спиртпен сүрту
В) Массаж
С) Жылы сұйықтық
D) Кешке жылы ванналар
E) Маймен сүрту
{ Дұрыс жауап}= D
{ Қыиндығы }= 2
{ Оқулығы }= (Бисенков Л. Н., Зубарев П. Н., Трофимов В. М. и др. Неотложная хирургия груди и живота. Руководство для врачей. – 2002).
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$004
Қолқаның және оның тармақтарының аускультациясы маңызды
А) артериальды стенозда
В) венаның варикозды кеңеюінде
С) посттромбофлебитикалық синдромда
D) Рейно ауруында
E) Акроцианозда
{ Дұрыс жауап}= А
{ Қыиндығы }= 2
{ Оқулығы }= (Бисенков Л. Н., Зубарев П. Н., Трофимов В. М. и др. Неотложная хирургия груди и живота. Руководство для врачей. – 2002).
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$005
Науқас сізге сол жақ жамбас аймағындағы және балтырындағы ауырсынуға шағымданып келді. Түскі ас кезінде қайнаған суды аяғына төгіп алды. Қарағанда: алдыңғы сол жақ жамбас аймағының беткейінде және балтыры қызарған, көпіршікпен жабылған. Күйік аумағы 16%. Сіз не істейсіз:
А) Жедел жәрдем шақырып науқасты хирургиялық стационарға бағыттау
B) Жедел жәрдем шақырып науқасты күйік орталығына бағыттау
C) Жедел жәрдем шақырып науқасты травпунктке бағыттау
D) Науқасты хирургқа кеңеске бағыттау
E) Науқасты травмотологтың кеңеске бағыттау
{ Дұрыс жауап}= А
{ Қыиндығы }= 2
{ Оқулығы }= (Бисенков Л. Н., Зубарев П. Н., Трофимов В. М. и др. Неотложная хирургия груди и живота. Руководство для врачей. – 2002).
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$006
70 жастағы әйел эпигастрий, кіндік маңы аймағындағы кенеттен пайда болған жедел ұстамалв ауру сезіміне, көп ретті құсу, газдвң шықпауына шағымданады. Қарап тексергенде: дене температурасы 370 С, боз, тілі құрғақ, іші кепкен, оң жақ кіндік маңы аймақта тимпанит, «шалпылдаған шу», қарқынды перистальтика. Қанда: лейкоциттер 18х109 /л, ЭТЖ 29 мм/сағ. Көрсетілген болжамалы диагноздардың ЕҢ ықтималы қайсысы?
А) Ащы ішек түйілуі
В) Тоқ ішек түйілуі
С) Перитонит
D) Жедел аппендицит
Е) Мезентериальды тамырлар тромбозы
{ Дұрыс жауап}= А
{ Қыиндығы }= 2
{ Оқулығы }= (Бисенков Л. Н., Зубарев П. Н., Трофимов В. М. и др. Неотложная хирургия груди и живота. Руководство для врачей. – 2002).
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$007
48 жасар әйел, эпигастрий аймағындағы үдемелі, арқасына берілетін ауру сезіміне, лоқсу, жеңілдік әкелмейтін өтпен құсуға шағымданады. Көп мөлшерде алкоголь ішеді. Қарап: боз, пульсі минутына 90 рет, артериалдық қан қысымы 100/60 мм.с.б.б., іші ассиметриялы кепкен, эпигастрий және сол жақ қабырға астында ауру сезімі бар, Керте және Воскресенский симптомдары оң. Қан талдауында: лейкоциттер 12х109/л, ЭТЖ 18 мм/сағ, зәр диастазасы 530 бір. Вольгемут бойынша, қандағы қант 6,5 ммоль/л. Көрсеілгендер ішінде ЕҢ негізделген емдеу тактикасы қандай?
А) Спирт-новокаинды бөгет
В) Склеротерапия
С) Симптоматикалық ем
D) Лапароскопия
Е) Хирургиялық ем
{ Дұрыс жауап}= С
{ Қыиндығы }= 3
{ Оқулығы }= (Бисенков Л. Н., Зубарев П. Н., Трофимов В. М. и др. Неотложная хирургия груди и живота. Руководство для врачей. – 2002).
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$008
67 жастағы ер адам, кенеттен пайда болған ұстама тәрізді іштегі ауру сезіміне, құсуға, газ шықпауына, үлкен дәретінің жоқ болуына шағымданады. Қарап тексергенде: бозғылт, адинамиялы, дене температурасы 35,80 С, тілі құрғақ. Іші ассиметриялы кепкен, сол жақ мықын аймағында Вале, Кивуль симптомдары оң, перистальтикасы қашықтықтан естіледі. Қанда: эритроциттер 6х1012 /л, лейкоциттер 18х109 /л, ЭТЖ 29 мм/сағ. Көрсетілгендер ішінде қайсы диагностикалық зерттеу ЕҢ бірінші орында?
А) Ирригоскопия
В) Құрсақ қуысы рентгенографиясы
С) Ректороманоскопия
D) Колоноскопия
Е) Құрсақ қуысы лапароскопиясы
{ Дұрыс жауап}= В
{ Қыиндығы }= 3
{ Окулыгы }= (Бисенков Л. Н., Зубарев П. Н., Трофимов В. М. и др. Неотложная хирургия груди и живота. Руководство для врачей. – 2002).
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$009
67 жастағы әйел, гипертоник. Қабылдауда кенеттен сол аяғының ауырсыну сезіміне, бозаруына шағымданады. қарап тексергенде: мәрмәр реңді сол аяқ терісі біртіндер цкөгере бастады. Пульс анықталмайды.
Төмендегі дәрілік препараттардың қайсысы ЕҢ алғаш тағайындайды?
А) Кофеин 10% - 1 мл тері астына В) Промедол 2% - 1 мл тері астына
С) Папаверина гидрохлорид 2%-2 мл тері астынаD) Фибринолизин 60000 Б көктамырғаЕ) Эуфиллин 2,4 % - 10 мл көктамырға
{ Дұрыс жауап}= D
{ Қыиндығы }= 3
{ Окулыгы }= (Бисенков Л. Н., Зубарев П. Н., Трофимов В. М. и др. Неотложная хирургия груди и живота. Руководство для врачей. – 2002).
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$0010
Ер адам 55 жаста, жүргізуші. Дефекация кезіндегі ауру сезіміне, нәжіспен араласпаған алқызыл қанның бөлінуіне, анус аймағындағы түйіндер мен қышуға шағымданады. Айтылған шағымдар кезеңді түрде физикалық күштемеден соң пайда болады. Соңғы айда түйіндер кез-келген күшенуде түсуі болады, қолмен салса, бірден қайтадан түседі. Қарап тексергенде: анус аймағында «үш және жеті сағаттарында» 2х2,5 см өлшемді түйіндер, тік ішекті саусақпен тексергенде тығыз және ауыратын домаланған түзілістер бар. Көрсетілгендер ішінде ЕҢ негізделген емдеу әдісі қандай?
А) Инфрақызыл фотокоагуляция
В) Склеротерапия
С) Латексті сақиналармен түйіндерді лигирлеу
D) Консервативті ем
Е) Геморроидэктомия
{ Дұрыс жауап}= Е
{ Қыиндығы }= 3
{ Окулыгы }= (Бисенков Л. Н., Зубарев П. Н., Трофимов В. М. и др. Неотложная хирургия груди и живота. Руководство для врачей. – 2002).
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$0011
Ер адам 69 жаста. Дефекация актінде қолмен жеңіл салынатын, тік ішектің азғантай учаскесінің түсуіне, газдарын ұстай алмауына шағымданады. Қарап тексергенде: жүресінен отырып күшенгенде конус түрінде тік ішектің шырышты қабығы түсуі көрінеді. Саусақпен тексергенде сфинктер әлсіреген.
Көрсетілгендер ішінде ЕҢ негізделген емдеу шарасы қандай?:
А) Ректопексия
В) Отырмалы ванна
С) Микроклизмалар
D) Іш қатулардың алдын-алу
Е) Склеротерапия
{ Дұрыс жауап}= A
{ Қыиндығы }= 3
{ Окулыгы }= (Бисенков Л. Н., Зубарев П. Н., Трофимов В. М. и др. Неотложная хирургия груди и живота. Руководство для врачей. – 2002).
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$0012
48 жастағы науқас мынадай шағымдармен ауруханаға түсті: балтыр бұлшықетінің ауыруы,бөксе,бел, 20-30метр аралығында жүрісінде импотенция байқалады. 9 ай аралығында ауру болып табылады. 2 жыл бұрын кіші көлемді миокард, инфарктысымен ауырған. Объективті: беткі тері ұшы "піл сүйегіндей", сирақтың беткі түктері жоқ. Аяқтың артериялық пульсі анықталмайды. Аурудың клиникасы және науқастың аяқтық облитерациялық атеросклерозы объективті белгімен белгіленеді, Лериш синдромымен жүректің ишемиялық ауырумен байқалады,не істеуге болмайды?
А) реовазография
Б) термометрия
В) капилляроскопия
Г) ультрадыбыстық доплерография
Д) аортаграфия
{ Дұрыс жауап}= B
{ Қыиндығы }= 3
{ Окулыгы }= (Бисенков Л. Н., Зубарев П. Н., Трофимов В. М. и др. Неотложная хирургия груди и живота. Руководство для врачей. – 2002).
{Курс}=7
{Семестр}=14
Науқас сізге сол жақ жамбас аймағындағы және балтырындағы ауырсынуға шағымданып келді. Түскі ас кезінде қайнаған суды аяғына төгіп алды. Қарағанда: алдыңғы сол жақ жамбас аймағының беткейінде және балтыры қызарған, көпіршікпен жабылған. Күйік аумағы 16%. Сіз не істейсіз:
Жедел жәрдем шақырып науқасты хирургиялық стационарға бағыттау
+Жедел жәрдем шақырып науқасты күйік орталығына бағыттау
Жедел жәрдем шақырып науқасты травпунктке бағыттау
Науқасты хирургқа кеңеске бағыттау
Науқасты травмотологтың кеңеске бағыттау
05_04_ Хирургические болезни ОВП_каз
$$$001
Странгуляциялық ішек өтімсіздігінің АНАҒҰРЛЫМ жиі себебі:
A) Ішектердің түйілуі
B) Копростаз
C) Ішек өзегінің ісікпен бітелуі
D) Көкбауыр инфаркты
E) Ішек парезі
{Дұрыс жауап} = A
{Күрделілігі} = 1
{Әдебиет} = (С.В. Петров Общая хирургия. Гэотар-мед. 2009)
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$002
Асқазан-ішек жолынан қан кетудің анағұрлым жиі себебі:
A) Асқазан мен 12 елі ішектің жара ауруы
B) Созылмалы эрозивті гастрит
C) Асқазанның қатерлі ісігі
D) Меллори-Вейс синдромы
E) Тоқ ішектің дивертикулезы
{Дұрыс жауап} = A
{Күрделілігі} = 1
{Әдебиет} = (С.В. Петров Общая хирургия. Гэотар-мед. 2009)
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$003
Ер адам, 38 жаста. Алкоголь қабылдаған соң кенет эпигастрий аймағында өте қатты, шаншыған ауыру сезімі пайда болды. Объективті: тізелерін ішіне жинап алған, өте бозарған, салқын тер, іші тартылған, тақтай тәрізді, құрсақ қабырғасының бұлшықеттері өте тырысқан, Щёткин-Блюмберг симптомы оң. Қан анализі: эритроциттер 4,4х1012\л, лейкоциттер 15х109 \л, ЭТЖ 25 мм\ч.
Төменде көрсетілген жағдайлардың қайсысының дамуы анағұрлым ықтимал?
A) Жараның перфорациясы
B) Бауыр шаншуы
C) Шажырқай тамырларының тромбозы
D) Қалтқының стенозы
E) Аорта аневризмасының жарылуы
{Дұрыс жауап} = A
{Күрделілігі} = 2
{Әдебиет} = (С.В. Петров Общая хирургия,Гэотар-мед. 2009)
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$004
68 жасар әйел. Эпигастрий аймағында, кіндік айналасында кенет пайда болған, күшті, толғақ тәрізді ауыру сезіміне, қайта-қайта құсуға, газдардың шықпауына шағымданады. Объективті: дене температурасы 370 С, боз, тілі құрғақ, іші үрілген, кіндік айналасында оң жақтан тимпанит, «шалпылдау», қарқынды перистальтика. Қан анализінде: лейкоциттер 17х109 /л, ЭТЖ 29 мм/сағ.
Көрсетілген болжама диагноздардың қайсысы анағұрлым жөндірек?
A) Аш ішектің өтімсіздігі
B) Тоқ ішектің өтімсіздігі
C) Перитонит
D) Жедел аппендицит
E) Мезентериалды тамырлардың тромбозы
{Дұрыс жауап} = A
{Күрделілігі} = 2
{Әдебиет} = (С.В. Петров Общая хирургия,Гэотар-мед. 2009)
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$005
56 жасар ер адам. Ішінде кенет пайда болған, толғақ тәрізді ауыру сезіміне, құсуға, газдардың шықпауына, нәжісінің болмауына шағымданады. Объективті: боз, қозғалмайды, дене температурасы 37,80 С, тілі құрғақ. Іші ассимметриялы түрде үрілген, сол жақ мықын аймағында Валь, Кивуль симптомдары оң, перистальтика қашықтан естіледі. Қан анализінде: эритроциттер 6х1012 /л, лейкоциттер 18х109 /л, ЭТЖ 29 мм/сағ.
Төменде көрсетілген диагностикалық зерттеулердің қайсысы бірінші кезекте жасалады?
A) Ирригоскопия
B) Құрсақ қуысының рентгенографиясы
C) Ректороманоскопия
D) Колоноскопия
E) Құрсақ қуысының лапароскопиясы
{Дұрыс жауап} = B
{Күрделілігі} = 3
{Әдебиет} = (С.В. Петров Общая хирургия,Гэотар-мед. 2009)
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$006
23 жасар ер адам. 6 сағат бұрын эпигастрий аймағында күрт ауыру сезімі пайда болған, ол ақырындап бүкіл іш аймағына таралған. Қарағанда іші тырысқан, бүкіл аймағы ауырады, бауыр тұйықтығы анықталмайды. 2 сағаттан соң ауыру сезімі бәсеңдей бастады.
Төменде көрсетілген зерттеу әдістердің қайсысы анағұрлым жөндірек?
A) Компьютерлік томография
B) Құрсақ қуысының рентгенографиясы
C) ФГДС
D) Құрсақ қуысын УДЗ
E) Лапароскопия
{Дұрыс жауап} = B
{Күрделілігі} = 3
{Әдебиет} = (С.В. Петров Общая хирургия,Гэотар-мед. 2009)
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$007
22 жасар ер адам. Құрсақ қуысы мүшесінің жедел іріңді ауруы бойынша операция жасалған соң 5 күннен кейін дене температурасы 37,60С жейін көтерілді, дизурия, тұрақсыз нәжіс, тенезмдер пайда болды.
Көрсетілген болжама диагноздардың қайсысы анағұрлым жөндірек?
A) Құрт тәрізді өсінді тұқылының дәрменсіздігі
B) Ішек өтімсіздігі
C) Дугласов кеңістігінің абсцесі
D) Жедел пиосальпинкс
E) Инфекциялық колит
{Дұрыс жауап} = C
{Күрделілігі} = 2
{Әдебиет} = (С.В. Петров Общая хирургия,Гэотар-мед. 2009)
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$008
54 жасар ер адам. Беліндегі және оң қабырға доғасы астындағы жедел ауыру сезіміне, жүрек айнуына, құсуға, нәжісінің кідіруіне, әлсіздікке, бас ауыруына, аузының кебуіне, қалтырауға шағымданады. Аурудың басталуын шайқалумен байланыстырады. Үздіксіз аунай береді, ыңырсиды. Объективті: терісібоз. Іші ауырады және оң қабырға доғасы астында тырысқан, ұрғылау симптомы оң, бүйректері пальпацияда ауырмайды. Жалпы қан анализі: эритроциттер – 4 х1012/л, лейкоциттер – 9х109/л, ЭТЖ18 мм/сағ. Зәр анализінде эритроциттеркөру аймағында 10-15.
Төменде көрсетілген диагностикалық зерттеулердің қайсысы бірінші кезекте жасалады?
A) Шолу урографиясы
B) Экскреторлы урография
C) Компьютерлік томография
D) Ультрадыбысты зерттеу
E) Магнитті-резонансты томография
{Дұрыс жауап} = A
{Күрделілігі} = 3
{Әдебиет} = (С.В. Петров Общая хирургия,Гэотар-мед. 2009)
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$09
36 жасар әйел. Женщина 36 лет. Беліндегі және сол қабырға доғасы астындағы жедел ауыру сезіміне, жүрек айнуына, құсуға, нәжісінің кідіруіне, әлсіздікке, аузының кебуіне, қалтырауға шағымданады. Ауыруын физикалық жүктемемен байланыстырады. Объективті: Ыңырсып жатыр. Терісі боз. Іші сол қабырға доғасы астында ауырады және тырысқан. Ұрғылау симптомы оң. Пальпацияда бүйрегі ауырады. Қан анализі: эритроциттер 3,4х1012/л, гемоглобин 100 г/л, лейкоциттер 9,5х109/л, ЭТЖ 18 мм/сағ. Жалпы зәр анализінде эритроциттеркөру аймағында 10-15.
Көрсетілген болжама диагноздардың қайсысы анағұрлым жөндірек?
A) Асқазан жарасының тесілуі
B) Жедел панкреатит
C) Ішектің жедел өтімсіздігі
D) Жатырдан тыс жүктілік
E) Зәр-тас ауруы
{Дұрыс жауап} = E
{Күрделілігі} = 2
{Әдебиет} = (С.В. Петров Общая хирургия,Гэотар-мед. 2009)
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$010
35 жасар әйел. Мықын аймағындағы, аралықтағы қарқынды ауыру сезіміне, жиі кіші дәретке шыққысы келуіне, жүрек айнуына, нәжісінің кідіруіне, әлсіздікке, бас ауруына, аузының кебуіне, қалтырауға шағымданады. Объективті: Терісі боз. Мықын аймағы ауырады, оң жақтағы бұлшықеттері тырысқан.Жалпы қананализі: эритроциттер – 3,5 х1012/л, лейкоциттер – 9х109/л, ЭТЖ 25 мм/сағ. Жалпы зәр анализі: белок 1 %о? Цилиндрлер бірен-саран, жаңа эритроциттер және тұздар.
Көрсетілген болжама диагноздардың қайсысы анағұрлым жөндірек?
A) Жедел аппендицит
B) Зәр-тас ауруы
C) Ішек өтімсіздігі
D) Жатырдан тыс жүктілік
E) Асқазан жарасының тесілуі
{Дұрыс жауап} = B
{Күрделілігі} = 2
{Әдебиет} = (С.В. Петров Общая хирургия,Гэотар-мед. 2009)
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$011
56 жасар ер адам. Зәрінің кідіруіне, кіші дәретке шыққысы келуіне, ішінің төменгі бөліміндегі кернеген ауыру сезіміне, оның аралыққа және жыныс мүшелеріне таралуына шағымданады. Объективті: терісі боз, маңдайында салқын тер. Іші жұмсақ, қасағасының үстінен қуығы сезіледі, оның күмбезі кіндіктен төмен тұр. Қасаға үсті аймақты перкуссиялағанда – тұйық дыбыс. Простата безін тік ішек арқылы саусақпен зерттегенде ол тегіс, серпімді, контуры тегіс, ауырмайды, орталық жүлгесі бар. Қуық катетеризациясы жасалды.
Қандай ем тактикасы бірінші кезекте жасалады?
A) Антибактериалды терапия
B) Қабынуға қарсы терапия
C) Аденомоэктомия
D) Цистостомия
E) Простатаның трансуретралды резекциясы
{Дұрыс жауап} = A
{Күрделілігі} = 3
{Әдебиет} = (С.В. Петров Общая хирургия,Гэотар-мед. 2009)
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$012
Жанұя дәрігеріне 5 жасар баласымен ана келді. Айтуы бойынша ,бірнеше сағат бұрын ұлы ойнап отырып құлағына пластмасса шарды тығып жіберген. Объективті: құлақ қалқаны мен құлақ төмпешігін пальпациялағанда ауырмайды. Сыртқы есту жолынан бөлінділер жоқ. Құлақ қалқанын артқа және жоғары қарай тартып қарағанда сыртқы есту жолының түбінен домалақ ақ бөгде зат көрінеді.
Көрсетілген болжама диагноздардың қайсысы анағұрлым жөндірек?
А) Сыртқы есту жолындағы бөгде зат
B) Сыртқы есту түтігіндегі бөгде зат
C) Ортаңғы құлақтағы бөгде зат
D) Жарғақты қуыстағы бөгде зат
E) Сыртқы отит
{Дұрыс жауап} = A
{Күрделілігі} = 2
{Әдебиет} = (С.В. Петров Общая хирургия,Гэотар-мед. 2009)
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$013
45 жасар әйел түстену кезінде (ет сорпасын ішіп отырған) шашалып қалған, тамағы ауырған, өздігінен құсық шақыруға тырысқан, нанның сыртын жеген. Бұл кезде мойнының төменгі бөлігінде қатты ауыру сезімін сезген. Объективті: жұтқыншақтың көмейлік бөлігінің шырышты қабатында жырылулар, көмекейдің бос жиегінде кішкене гематома, алмұрт тәрізді синустарда сілекей жиналып қалған. Дауыс саңылауы бос. Басқа ЛОР-мүшелер патологиясыз
Көрсетілген болжама диагноздардың қайсысы анағұрлым жөндірек?
А) Көмекей гемангиомасы
B) Жұтқыншақтың шырышты қабатының жырылуы
C) Құлақ маңы безінің жарақаты
D) Сілекей өзектеріндегі бөгде зат
E) Өңештегі бөгде зат
{Дұрыс жауап} = E
{Күрделілігі} = 2
{Әдебиет} = (С.В. Петров Общая хирургия,Гэотар-мед. 2009)
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$014
4 жасар сәби сәбіз жеп отырып кенет шашалған, күшті жөтел пайда болған және тыныс алуы қиындаған.
Объективті: мұрын-ерін үшбұрышының цианозы. Айқын экспираторлы ентігу белгілері. Сол кеудесі көлемі ұлғайған, тыныс алу актісінен қалыңқы. Перкуссияда өкпелік дыбыс қораптық үнмен, аускультацияда сол өкпе тынысы әлсіреген. Рентгенологиялық зерттеуде: сол кеденің мөлдірлігі жоғарылаған, тыныс алу кезінде кеуде аралықтағы мүшелер оңға ығысады. Қандай зерттеу әдісі анағұрлым тиімді?
А) Жоғарғы бронхоскопия
B) Трахеотомия
C) Эндоскопия
D) Коникотомия
E) Кеңірдек интубациясы
{Дұрыс жауап} = A
{Күрделілігі} = 3
{Әдебиет} = (С.В. Петров Общая хирургия,Гэотар-мед. 2009)
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$015
4 жасар сәби тынысының қиындауына, күшті ұстама тәрізді жөтелге шағымдарымен жеткізілді. Бір сағат бұрын аузына бұршақ салып жүрген, кенет шашалған, көгеріп кеткен. Объективті: Жалпы жағдайы ауыр. Айқын экспираторлы және инспираторлы ентігу белгілері. Екінші дәрежелі стеноз белгілері, пульсі минутына 146 рет, әлсіз толумен, өкпесінде құрғақ сырылдар естіледі.
Көрсетілген болжама диагноздардың қайсысы анағұрлым жөндірек?
А) Кеңірдектегі бөгде зат
B) Көмейдегі бөгде зат
C) Өңештегі бөгде зат
D) Бронхтағы бөгде зат
E) Көмей-жұтқыншақтағы бөгде зат
{Дұрыс жауап} = A
{Күрделілігі} = 2
{Әдебиет} = (С.В. Петров Общая хирургия,Гэотар-мед. 2009)
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$016
6 жасар бала балық жеп отырған, кенет күшті ұстама тәрізді жөтел, цианоз пайда болған. Бір рет құсқан. Жөтел мезгіл-мезгіл қайталанады. Объективті: жағдайы ауыр, екінші дәрежелі көмей стенозының белгілері. Көмейдің шырышты қабаты алқызыл, ылғалды
Қандай шұғыл көмек тактикасы анағұрлым дұрысырақ?
А) Ларингоскопия
B) Коникотомия
C) Трахеостомия
D) Кеңірдек интубациясы
E) Ларингофиссура
{Дұрыс жауап} = A
{Күрделілігі} = 3
{Әдебиет} = (С.В. Петров Общая хирургия, Гэотар-мед. 2009)
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$017
26 жасар ер адам қарбыз жеп отырғанда кенет шашалып, көгеріп кеткен. Ұстама тәрізді жөтел пайда болған, тынысы қиындаған.
Объективті: жағдайы орташа ауырлықта, кұшті жөтелген кезде «щапалақ» симптомы естіледі Айқын экспираторлы және инспираторлы ентігу белгілері. Аускультацияда екі жақтан дөрекі, құрғақ сырылдар естіледі. «Шапалақ» симптомы кезінде қандай диагноз дәлірек?
A) Гиперсаливация
B) Көмей экскурсиясы
C) Кеңірдектегі бөгде заттың қозғалуы
D) Тыныс саңылауындағы бөгде заттың фиксациясы
E) Дыбыс байламдарының үстіндегі бөгде заттың қозғалуы
{Дұрыс жауап} = C
{Күрделілігі} = 2
{Әдебиет} = (С.В. Петров Общая хирургия, Гэотар-мед. 2009)
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$018
3 жасар сәби тынысының және жұтынуының қиындауына шағымданады. Бірнеше минут бұрын ауызына тиын салып жүрген, құлап қалған, сосын көрсетілген шағымдар пайда болған.
Объективті: жалпы жағдайы орташа ауырлықта, тыныс алу қиындаған. Саливация, сұйықты жұту қиындаған. Өңеш рентгенограммасында бөгде зат көрінеді. Анағұрлым жөндірек тактика?
A) Тікелей гипофарингоскопия.
B)Мезофарингоскопия
C)Гипофарингоскопия
D)Ларингоскопия
E)Коникотомия
{Дұрыс жауап} = A
{Күрделілігі} = 3
{Әдебиет} = (С.В. Петров Общая хирургия,Гэотар-мед. 2009)
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$019
6 жасар бала өңеш бойындағы ауыру сезіміне, тамақ жұтудың қиындауына шағымданады. Таңғы ас кезінде кенет төс артында ауыру сезімі пайда болған және тамақ өңештен өткен кезде қинала бастаған. Объективті: жалпы жағдайы қанағаттанарлық, сілекейін жұтқан кезде қиналады. Алмұрт тәрізді синустарында сілекей жиналған. Земцов бойынша өңеш рентгенограммасында екінші физиологиялық тарылу деңгейінде тығыздығы сүйектікіндей қосымша көлеңке анықталады, өлшемі 2-0.5-0.7 см. Қандай тактика анағұрлым дұрыс?
A) Фиброэзофагоскопия
B) Эзофагоскопия
C) Фиброларингоскопия
D) Трахеостомия
E) Коникотомия
{Дұрыс жауап} = A
{Күрделілігі} = 3
{Әдебиет} = (С.В. Петров Общая хирургия,Гэотар-мед. 2009)
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$020
3 жасар сәби ауызына шемекі салып жүріп кенет шашала бастаған, көгерген, ұстама тәрізді жөтел пайда болған, тыныс алуы қиындаған. Объективті: жалпы жағдайы қанағаттанарлық, t-36.6, пульс минутына 118 рет, ырғақты, шырышты қабаты алқызыл, ылғалды. Көмей өзегі бос, стеноз белгілері жоқ. Оң кеудесі тыныс актісінен қалыңқы. Аускультацияда бүкіл оң өкпесінде тыныс әлсіреген. Перкуссияда өкпе дыбысы қысқарған. Көрсетілген болжама диагноздардың қайсысы анағұрлым жөндірек?
A)Оң бронхтағы бөгде зат
B)Өңештегі бөгде зат
C)Көмейдегі бөгде зат
D)Кеңірдектегі бөгде зат
E)Көмейдің аллергиялық ісінуі
{Дұрыс жауап} = A
{Күрделілігі} = 1
{Әдебиет} = (С.В. Петров Общая хирургия, Гэотар-мед. 2009)
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
{Сыналушының болжама білімі} =FM
$$$021
12 жасар бала бөгетте шомылған соң бірден тынысы қиындаған және қан түкірумен ұстама тәрізді жөтел пайда болған. Объективті: жалпы жағдайы орташа ауырлықта, t -36.5 , пульс минутына 86 рет, АҚҚ - 100/60, мм сын. бағ. Қан түкірумен ұстама тәрізді жөтел қайталанып тұрады. Тікелей емес ларингоскопияда қызыл-көк түсті түзіліс көрінеді. Түзілістің перистальтикалық жиырылуы айқын байқалады. Түзілістің бекінген жерінде аздап қансырау бар.
Қандай емдеу тактикасы анағұрлым дұрыс?
A)Сүлікке ас тұзы ерітіндісін жағу. Сүлікті шығару.
B)Сүлікті корнцангпен шығару
C)Сүлікті пинцет көмегімен шығару
D)Сүлікке 1% салицил спиртін жағу
E) Сүлікке ас тұзы ерітіндісін жағу
{Дұрыс жауап} = A
{Күрделілігі} = 3
{Әдебиет} = (С.В. Петров Общая хирургия,Гэотар-мед. 2009)
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
{Сыналушының болжама білімі} =FM
$$$022
52 жасар әйел оң көзінің, басының оң жартысының, желкесінің қатты ауыруына, жүрек айнуына, құсуға шағымданады. Объективті: көз алмасының іркілген инъекциясы, қасаң қабық ісінуі, ұсақ алдыңғы камера, қарашығы кең, көру қызметінің күрт нашарлауы, көз ішілік қысым 45 мм сын. бағ.
Көрсетілген болжама диагноздардың қайсысы анағұрлым жөндірек?
A) Жедел конъюнктивит
B) Жедел иридоциклит
C) Глаукоманың жедел ұстамасы
D) Жедел кератит
E) Гемолитикалық криз
{Дұрыс жауап} = C
{Күрделілігі} = 2
{Әдебиет} = (С.В. Петров Общая хирургия,Гэотар-мед. 2009)
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$023
Бұзақылар көшеде 45 жасар ер адамның сол көзінен ұрып кеткен, жәбірленуші жұмсақ тіндеріне қан құйылуына, тұйық ауыру сезіміне, бұлдырлауға шағымданады, қара шіркейді көреді, оны ұстайын десе қашып кетеді.
Осы пациент үшін қандай тактика анағұрлым жөндірек?
A) Антибактериалды көз тамшылары
B) Бинокулярлы таңғыш
C) Конъюнктив қуысын жуу D) Йодты калиймен электрофорез
E) Атропинмен инстилляция
{Дұрыс жауап} = B
{Күрделілігі} = 3
{Әдебиет} = (С.В. Петров Общая хирургия,Гэотар-мед. 2009)
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
{Сыналушының болжама білімі} =FM
$$$024
37 жасар әйел офисті жинап жүргенде оң көзіне әйнек ұшқыны кіріп кеткен. Зақымдалған көзіндегі ашыған ауыру сезіміне, қызаруына, жас ағуына және жарыққа сезімталдықтың жоғарылауына шағымданады.

Осы жағдайда қандай көз тамшысы анағұрлым тиімдірек?
A) Пенициллин
B) Левомицитин
C) Линкомицин
D) Альбуцид
E) Сульфацил натрия
{Дұрыс жауап} = B
{Күрделілігі} = 3
{Әдебиет} = (С.В. Петров Общая хирургия,Гэотар-мед. 2009)
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
06_07_каз
$$$025
35 жасар әйел алма жинап жүргенде сол көзіне ағаш бұтағының қыртысы кіріп кеткен, ауыру сезіміне, жас ағуына, «көзінде құм тұрғандай» сезімге, жарықтан қорқуға, осы көзінің көруінің нашарлауына шағымданады.
Қандай жүргізу тактикасы бірінші кезекте жасалады?

A) Mонокулярлы таңғыш
B) Aнтибактериалды препарат
C) Бөгде затты шығару,
D) Бинокулярлы таңғыш
E) Сіреспеге қарсы сарысу
{Дұрыс жауап} = C
{Күрделілігі} = 3
{Әдебиет} = (С.В. Петров Общая хирургия,Гэотар-мед. 2009)
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$026
33 жасар әйел 2 күннен бері жарықтан қорқуға, оң көзіндегі ауыру сезіміне, жас ағуға шағымданады. Объективті: қасаң қабықтың артқы бетінде прецепитаттардың пайда болуы, нұрлы қабық түсі мен суретінің өзгеруі, қарашықтың тарылуы, артқы жабысқақтардың – синехиялардың түзілуі, шыны тәрізді дененің бұлдырауы, көз ішілік қысымның өзгеруі, OS/OD = 0.4/1, көз ішілік қысым OD=20мм.сын. бағ. ВГД OS=18мм.сын. бағ.
Көрсетілген диагноздардың қайсысы анағұрлым жөндірек?
Кератит
Иридоциклит
Коньюнктивит
Витреит
Эписклерит
{Дұрыс жауап} = B
{Күрделілігі} = 1
{Әдебиет} = (С.В. Петров Общая хирургия,Гэотар-мед. 2009)
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$027
35 жасар ер адам цехта жұмыс жасап жүргенде қауіпсіздік ережесін сақтамағаннан көзіне күкірт қышқылы кіріп кеткен. Күшті күйдірген ауыру сезіміне, жас ағуына, жарықтан қорқуға, көруінің нашарлауына шағымданады.

Осы науқас клиникасы бойынша сурет!!!!
Пациентке алғашқы көмек көрсету кезінде қандай шара анағұрлым тиімдірек?
A) Көз тамшыларын тамызу
B) Сода ерітіндісімен жуу
C) Мұз қою
D) Салқын сумен жуу
E) Вишневский жақпасын салу
{Дұрыс жауап} = D
{Күрделілігі} = 3
{Әдебиет} = (С.В. Петров Общая хирургия,Гэотар-мед. 2009)
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
{Сыналушының болжама білімі} =FM
$$$028
58 жасар ер адам жиі зәр шығаруына, жалпы әлсіздікке, тәбетінің нашарлауына, арықтауға шағымданады. Жарты жылдан бері ауырады. Объективті: Терісі боз, тырнақ іздері. Оң шабында көлемі бұршақтай лимфа түйіндері сезіледі, консистенциясы тығыз. Простата безін тік ішек арқылы саусақпен зерттеу: беті бұдырланған, тығыз, аз қозғалмалы, ұлғайған. Жалпы қан анализі: эритроциттер – 2,8 х1012/л, гемоглобин 87 г/л, лейкоциттер – 8,4 х109/л, ЭТЖ 38 мм/сағ.
Қандай зерттеу әдісі анағұрлым күмәнсіз?
A) Ультрадыбысты зерттеу
B) Магниттік-резонанстық томография
C) Компьютерлік томография
D) Нысаналы биопсия
E) Радиоизотопты зерттеу
{Дұрыс жауап} =D
{Күрделілігі} = 3
{Әдебиет} = (С.В. Петров Общая хирургия,Гэотар-мед. 2009)
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
{Сыналушының болжама білімі} =PA
$$$029
61 жасар ер адам, түнде зәр шығаруының жиілеуіне, алғашқы зәр тамшысы шығуын күту уақытының ұзаруына, зәр ағысының әлсіздігіне, аузының кебуіне, шөлдеуге, зәр ұстай алмаушылыққа шағымданады. Объективті: Простата безін тік ішек арқылы саусақпен зерттеу: простата тегіс, серпімді, контуры анық, ауырмайды, орталық жүлгесі тегістелген.
Диагнозды нақтылау үшін қандай зерттеу әдісі анағұрлым бірінші кезекте жасалады?
A) Экскреторлы урография
B) Шолу рентгенографиясы
C) Урофлоуметрия
D) Ультрадыбысты зерттеу
E) Сцинтиграфия
{Дұрыс жауап} = D
{Күрделілігі} = 3
{Әдебиет} = (С.В. Петров Общая хирургия, Гэотар-мед.2009)
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$030
22 жасар әйел, күндіз жиі кіші дәретке шыққысы келуіне, қынапқа берілуіне шағымданады. Дене температурасы қалыпты, ісінулер жоқ. Өкпе, жүрек, ішкі мүшелері жағынан өзгерістер жоқ. АҚҚ 120/80 мм.сын. бағ. Жалпы қан және зәр анализдері өзгеріссіз.
Диагноз қою үшін қандай зерттеу тактикасы анағұрлым тиімдірек?
A) Цистоскопия
B) Лапароскопия
C) Қуықты ультрадыбысты зерттеу
D) Урофлуометрия
E) Цистометрия
{Дұрыс жауап} = D
{Күрделілігі} = 3
{Әдебиет} = (С.В. Петров Общая хирургия,Гэотар-мед. 2009)
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
05_04_01_ хирургиялық аурулар (ЖДТ) каз
05_жалпы дәрігерлік тәжірибе
04_хирургиялық аурулар (ЖДТ)
01_БМСҚО жағдайында хирургиялық аурулар
$$$001
Ер адам 45 жаста. Бір ай бұрын асқазан резекциясына байланысты ота жасатқан. Науқаста тамақ ішкеннен кейін біраз уақыттан кейін пайда болатын бетінің қызаруы, құсу, іш өту, тырысуларға шағымданып келді. Науқаста қандай асқыну дамыған?
A) Әкету ілмегі синдромы
B) Әкелу ілмегі синдромы
C) Анастамоздың пептикалық жарасы
D) Жараның өршуі
E) Демпинг-синдромы
{Дұрыс жауап}=E
{күрделілігі}=3
{Оқулық}=(Демичев С.В. Первая помощь при травмах и заболеваниях: учебное пособие. - М., 2010. - 160 с.)
{Курс}=6
{Семестр}=11-12

$$$002
ЖДА-ға 70 жас тағы науқас ішіндегі ауырсынуға, ісік тәрізді түзілістің пайда болуына шағымданып келді. түзіліс үстінен басып қарағанда яғни пальпация кезінде іші жұмсақ, аускультация кезінде систолалық шу естіледі. Науқаста қандай ауру?
A) Сигма тәрізді ішектің обыры
B) Құрсақ қуысының эхинококкозы
C) Құрсақ аортасының аневризмасы
D) Ішек инвагинациясы
E) Түйін түзілу
{Дұрыс жауап}=С
{күрделілігі}=3
{Оқулық}=(Демичев С.В. Первая помощь при травмах и заболеваниях: учебное пособие. - М., 2010. - 160 с.)
{Курс}=6
{Семестр}=11-12
$$$003
Өскен тырнақ кезінде өршуден сақтау үшінміндетті түрде ескерту:
A) Тырнақ пластинкасын алып тастау
B) Тырнақ пластинкасын және грнауляцияны алып тастау
C) Кең аяқ киім кию қажет
D) Консервативті емді тағайындау (ванночкалар және т.б.)
E) Өскен аймақтағы тырнақ пластинкасын және грнауляцияны алып тастау
{Дұрыс жауап}=E
{күрделілігі}=1
{Оқулық}=(Демичев С.В. Первая помощь при травмах и заболеваниях: учебное пособие. - М., 2010. - 160 с.)
{Курс}=6
{Семестр}=11-12
$$$004
Өңеш күйігі кезіндегі асқынудан сақтану үшін науқасқа ретроградты бужирлеу жүргізіледі:
A) Медиастениттен сақтау үшін
B) Қан кетуден сақтану үшін
C) Перфорациядан сақтану үшін
D) Стеноздан сақтану үшін
E) Жарықтың түзілуінен сақтану үшін
{Дұрыс жауап}=С
{күрделілігі}=1
{Оқулық}=(Демичев С.В. Первая помощь при травмах и заболеваниях: учебное пособие. - М., 2010. - 160 с.)
{Курс}=6
{Семестр}=11-12
05_04_02_ хирургиялық аурулар (ЖДТ) каз
05_жалпы дәрігерлік тәжірибе
04_хирургиялық аурулар (ЖДТ)
02_оториноларингология
$$$001
Науқас анамнезінде ойын уақытында тұңшығу ұстамасы мен жөтел пайда болған. Науқас бала тынышталған. Қарап тексергенде: оң жақ кеуде клеткасы тыныс алу актісінен қалып кояды. Аускультативті: оң жағында тыныс алу естілмейді. Диагнозы қойыныз:
A) Оң бронхтағы бөгде зат
B) Жұтқыншақтағы бөгде зат
C) Трахеядағы бөгде зат
D) Көмей жұтқыншақтағы бөгде зат
E) Өнештегі бөгде зат
{Дұрыс жауап}= А
{Күрделілігі}=1
{Оқулық}=(Отоларингология, Москва, Медицина В.Т. Пальчун, М.М. Магомедов, Л.А. Лучихин 2008 ж.)
{Курс}=6
{Семестр}=11-12
02_оториноларингология
$$$002
Науқас 9 жаста. Тамағының, әсіресе, оң жағында ауруына,ауырсынуына. 5 күн аурумын деп санайды, дене қызуы 38,60С, тері жабындылары бозғылт. Фарингоскопияда тризм, оң бадамша ортаңғыға және алдыға жылжыған, гиперемия жән жұмсақ таңдайдың алдыңғы доғасында инфильтрация. Оң жақтан жақ асты лимфа түйіндер ұлғайған. Диагноз қойыңыз:
A) Жұтқыншақ артындағы абсцесс
B) Паратонзилярлы абсцесс
C) Интратонзиллярлы абсцесс
D) Лакунарлы ангина
E) Бадамша ісігі
{Дұрыс жауап}= А
{Күрделілігі}=2
{Оқулық}=(Отоларингология, Москва, Медицина В.Т. Пальчун, М.М. Магомедов, Л.А. Лучихин 2008 ж.)
{Курс}=6
{Семестр}=11-12
05_04_03_ хирургиялық аурулар (ЖДТ) каз
05_жалпы дәрігерлік тәжірибе
04_хирургиялық аурулар (ЖДТ)
03_офтальмология
$$$001
Науқас К. кешке басы ауырып, сол көздің көруі төмендеп,жүрегі ауырып,құсқан. Қарағанда:көз қызарған,қасаң қабықта ісік бар,алдыңғы камера кішірейген.Қарашық 5 мм,жарыққа реакция жоқ. КІҚ 60 мм сын бағ.Кандай аурумен ажыранды диагноз жүргізесіз?
A) Катарактамен
B) Глаукоманың жедел ұстамасымен
C) Тамақпен жедел уланумен
D) Көз алмасының тұйық жарақатымен
E) Иридоциклитпен
{Дұрыс жауап}= Е
{Күрделілігі}= 2
{Оқулық}= (Сидоренко Е.И. Офтальмология: учебник. -М.: ГЭОТАР-МЕД, 2007. - 408 б.)
{Курс}=6
{Семестр}=11-12
$$$002
Науқатың көзі кешке қызарып, ауырсыну пайда болды. Қарағанда: visus=0,03 түзетумен, көз алмасының сүйелденген инъекция , қасаң қабықта ісік, алдыңғы камера кішірейген, қарашық жасыл түсті, КІҚ 70 мм сын . бағ. Диагноз қойыңыз.
A) Факоморфиялық глаукома
B) Глаукоманың жедел ұстамасы
C) Жетілген катаракта
D) Иридоциклит
E) Терминальды глаукома,ауырсынумен
{Дұрыс жауап}= B
{Күрделілігі}= 2
{Оқулық}= (Сидоренко Е.И. Офтальмология: учебник. -М.: ГЭОТАР-МЕД, 2007. - 408 б.)
{Курс}=6
{Семестр}=11-12
05_04_04_ хирургиялық аурулар (ЖДТ) каз
05_жалпы дәрігерлік тәжірибе
04_хирургиялық аурулар (ЖДТ)
04_урология
$$$001
Науқаста зәр шығарудың қиындауына несепқуықты толық босаталмау сезімі.Объективті:іші жұмсақ ауырсынумен.Per rectum: простата 3 ретке ұлғайған, тығыз эластикалық, ауырсынусыз. Бөлік аралық жүлге тегістелген. УДЗ-да простата 4,0х3,2 4,5см,құрлымы біркелкі емес.Қалдық зәрдің көлемі-120,0мл. Сұрақ: қандай емдеу әдісі тиімдірек болмақ:
А) Цистостомия І этап ретінде
В) Аденомэктомия
С) Антибиотиктермен медикаментозды терапия
D) Уретральді катетрдің уақытша бектілуі.
Е) Альфа адреноблокаторлармен медикаментозды терапия.
{Дұрыс жауап}= В
{Күрделілігі}= 2
{Оқулық}= (Урология, Лопаткин Н.А., 2011 г.)
{Курс}=6
{Семестр}=11-12
04_урология
$$$002
Урологқа қабылдауға 12 жасар ұл бала оң жақ умада жұмыртқа жағына шағымданды. Локальді қарағанда: оң жақ умадағы жұмыртқасы пальпацияланбайды.УДЗ- да.шап каналының сыртқы өзегінде көлемі 2,5х1,5см.түзіліс анықталды,эхоқұрлымы аталық безбен ұқсас. Сіздің емдеу тактикаңыз:
А) Динамикасын бақылау
В) Оң жақ жұмыртқаны төмен түсіру операциясы
С) Орхоэктомия операциясы
D) Шап каналы маңына Вишневский мазімен компресс
Е) Шап каналы маңына УВЧ
{Дұрыс жауап}= В
{Күрделілігі}= 3
{Оқулық}= (Урология, Лопаткин Н.А., 2011 г.)
{Курс}=6
{Семестр}=11-12
05_04_05_ хирургиялық аурулар (ЖДТ) каз
05_жалпы дәрігерлік тәжірибе
04_хирургиялық аурулар (ЖДТ)
05_балалар хирургиясы
$$$001
Жаңа туған нәрестеде сол жақ бұғана-төс-емізікше бұлшықетінің ортанғы 1/3 бөлігінде домалақ, диаметрі 2.5 см, тығыз «ісік» тәрізді ауырсынатын түзіліс, басының қозғалысы шамалы шектелген. Сіздің диагнозыныз:
A) Сол жақ бұғана-төс-емізікше тәрізді бұлшықет миозиті
B) Сол жақ қисық мойын, сүйектік түрі
C) Сол жақ қисық мойын, спастикалық түрі
D) Сол жақ қисық мойын, бұлшықеттік түрі
E) Сол жақ Клиппель-Фейль ауруы
{Дұрыс жауабы}= D
{Күрделілігі}= 2
{Оқулық}= (Балалар хирургиясы. А.А.Дюсембав, К.С.Ормантаев, М.Санбаев, М.Т.Аубакиров, Семей, 2012 ж.)
{Курс}=6
{Семестр}=11-12
05_балалар хирургиясы
$$$002
Бала 1 жаста. жүрген кезде сол жақ аяғына ақсайды. Жамбас-сан буынының рентгенограммасында–сол жақ сан сүйегінің ұршық басы буыннан тыс орналасқан. УДТ – жамбастың ұршық ойығы жайпақталған, сол жақ сан сүйегінің ұршық басының деформациясы. Ядроның сүйектенуі сол жақта қалыс қалуда. Сіздің тактикаңыз:
A) Емдік дене шынықтыру (ЛФК), массаж, Виленский шинасы
B) Буыннан шығуды Пачи-Лоренц бойынша орнына салу
C) Колон-Лефлер бойынша ашық жолмен орнына салу
D) Лейкопластырлық тарту, емдік дене шынықтыру, массаж
E) Хиари бойынша операция, емдік дене шынықтыру, массаж
{Дұрыс жауабы}= B
{Күрделілігі}= 3
{Оқулық}= (Балалар хирургиясы. А.А.Дюсембав, К.С.Ормантаев, М.Санбаев, М.Т.Аубакиров, Семей, 2012 ж.)
{Курс}=6
{Семестр}=11-12
05_04_Хирургиялық аурулары_каз
$$$001
Төменде көрсетілген операциялардың қайсысы симультанттық операцияға жатпайды:
A) Асқазан резекциясы және аппендэктомия
B) Ваготомия және холецистэктомия
C) Бағаналық ваготомия және Джабуле әдісімен пилоропластика
D) Холецистэктомия және аппендэктомия
E) Холецистэктомия және алдыңғы курография
{Дұрыс жауабы}=С
{Ауырлығы}=1
{Оқулық}=( Руководство по неотложной хирургии органов брюшной
полости/Под ред. В. С.Савельева.-М.:Триада-Х,2005.)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$002
Клиникаѓа 62 жастаѓы науқас тік ішектен қан бµлінуге, тез арықтауѓа, әр кездегі іштіњ т±рып қалуына шаѓымданады. Бірінші кезекте диагнозды негіздеу мақсатында қандай зерттеу ж‰ргізу қажет?
A) ирригоскопия
B) ректороманоскопия
C) колоноскопия
D) тік ішекті саусақпен зерттеу
E) ішек бойымен барий антеградты пассаж
{Д±рыс жауап}=D
{Ауырлық дәрежесі}=1
{Оқулық}= (Под ред. В.С.Савельева, А.И.Кириенко. Хирургические болезни: Учебник для вузов с компакт-диском. В 2- х т.-2-е изд.,испр.-М.:ГЭОТАР-Медиа.-2006;
Таричко Ю.В. Хирургические болезни:Учебник для студентов мед. вузов -М.:МИА,2007)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$003
Науқаста алкоголь ішімдігін қабылдаған соң көп реттік құсу пайда болған,
соңғы құсуы қан аралас. Болжамды диагноз:
A) Мэллори Вейс синдромы
B) Асқазан жара ауруы
C) Өңештің варикозды кеңейген қан тамырынан қан кету
D) Крон ауруы
E) Жедел панкреатит
{Дұрыс жауабы}=A
{Ауырлығы}=2
{Оқулық}= (Госпитальная хирургия (руководство для врачей-интернов)/ Под ред. Л. Н. Бисенкова, В. М. Трофимова. – СПб.: Лань, 2003)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$004
Науқас оң жақ білектің тесілген кесілген жарақатымен келіп түсті, жарақат болғаннан бері 36 сағат өткен. Қандай хирургиялық өңдеу жүргізілген:
A) Ерте
B) Кейінге қалдырылған
C) Кеш
D) Қайталамалы
E) Екіншілік
{Дұрыс жауабы}=C
{Ауырлығы}=2
{Оқулық}= (Кузин М. И., Костюченко Б. М. Раны и раневая нфекция. – М.: Медицина, 1990)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$005
Жан±ялық дәрігерлік амбулаторияѓа 16 жасар қыз бала дәрігерге келіп қаралды, обьективті зерттеу және анамнез жинау негізінде жіті аппендицитке к‰мән туылды. Лейкоцитоз - 7.200. Зәр анализі µзгеріссіз. Б±л жаѓдайда науқасты ж‰ргізу тактикасы қандай?
A) ‰йінде бақылау, керек кезінде жедел жәрдем қызметкерлерін шақыру.
B) спазмалитикалық заттарды беру жолымен ауырсынуды басу.
C) стационарлық емге ауруханаѓа жіберу
D)бактерияѓа қарсы терапия қолдану
E) хирургтыњ қабылдауына қайта келу
{Д±рыс жауап}=С
{Ауырлық дәрежесі}=2
{Оқулық}= (Под ред. В.С.Савельева, А.И.Кириенко. Хирургические болезни: Учебник для вузов с компакт-диском. В 2- х т.-2-е изд.,испр.-М.:ГЭОТАР-Медиа.-2006;
Таричко Ю.В. Хирургические болезни:Учебник для студентов мед. вузов -М.:МИА,2007)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$006
33 жасар науқас іштіњ тµменгі бµлігініњ ауырсынуына, лоқсуѓа, қ±суѓа, дене қызуыныњ 38С-ке дейін кµтерілуіне шаѓымданады. Ауру басталѓаннан 6 саѓаттан кейін ауырсыну оњ жақ мықын аймаѓына ыѓысты. Жаѓдайы орташа. Тілі қ±рѓақ. Іштіњ тµменгі бµлігінде ауырсынады, сол жерде Щеткина-Блюмберга симптомы анықталады. Тік ішекті саусақпен зерттегенде айқынды ауырсыну. Лейкоциттер 13 Х 10 /л., гемоглобин 118 г/л., СОЭ 12 мм/час. Сіздіњ диагнозыњыз қандай?
A) оњ жақты сальпингоофорит
B) оњ жақты б‰йрек шаншуы
C) жіті деструктивті аппендицит, диффузды перитонит
D) аналық бездіњ кистасыныњ айналуы
E) аппендикулярлы инфильтрат
{Д±рыс жауап}=С
{Ауырлық дәрежесі}=2
{Оқулық}= (Под ред. В.С.Савельева, А.И.Кириенко. Хирургические болезни: Учебник для вузов с компакт-диском. В 2- х т.-2-е изд.,испр.-М.:ГЭОТАР-Медиа.-2006;
Таричко Ю.В. Хирургические болезни:Учебник для студентов мед. вузов -М.:МИА,2007)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$007
Науқас қайталамалы тілмемен қаралуда. Науқасқа қайталамалы тілмеге қарсы қандай ем жүргізу қажет.
A) Реополиглюкин құю
B) Регионарлы баротерапия
C) Қантамыр ішілік қанды лезерлік сәулемен сәулелендіру
D) Аяқты гепаринмен электрофорездеу
E) Бел аймағы омыртқасын диатермиялау
{Дұрыс жауабы}=C
{Ауырлығы}=3
{Оқулық}= (Федоров В. Д., Светухин А. М. Избранный курс лекций по гнойной хирургии. М.:Миклош, 2005)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$008
Науқас 4 сағат бұрын кеуде клеткасының көптеген пышақпен жарақат алды. Сол жақ кеуде клеткасының жарасынан көп қан кеткен. Жағдайы орташа. Тері жамылғысы қалыпты. Тамыр соғысы минутына 92 соққы. АҚҚ 100/70 мм.с.б.б., Гемопневмоторакс жоқ. Науқасқа қандай шара қолдану керек:
A) Оң жақ плевральді пункциясын
B) Сол жақты плевральді пункциясын
C) Сол жақты торакотомиясын
D) Кеуде клеткасының жарасын алғашқы хирургиялық өңдеу
E) Сол жақты плевра қуысын дренаждау
{Дұрыс жауабы}=D
{Ауырлығы}=3
{Оқулық}= (Под ред. В.С.Савельева, А.И.Кириенко. Хирургические болезни: Учебник для вузов с компакт-диском. В 2- х т.-2-е изд.,испр.-М.:ГЭОТАР-Медиа.-2006;
Таричко Ю.В. Хирургические болезни: Учебник для студентов мед. вузов -М.:МИА,2007)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$009
24 жасар ер кісіге, 5 сағаттан кейін іштің жабық жарақатына байланысты диагностикалық лапаротомия жасалынды. Бауырдың оң жақ бөлігінің висцеральды беткейіне, өтетін диафрагмальді беткейінде көлемі 12х15 см субкапсулярлы гематома анықталады.Іш қуысында қан және басқа зақымдану жоқ. Не істеу керек:
A) Гематоманы пункция жасап босату
B) Капсуланы ашып, гематоманы босату
C) Зақымдалған бауыр паренхимасын; диаметрмокоагуляциялау немесе
гемостатикалық тігіс салу
D) Бауыр асты кеңістігін дренаждау
E) Іс-әрекет керек жоқ.
{Дұрыс жауабы}=C
{Ауырлығы}=3
{Оқулық}= Бисенков Л. Н. Неотложная хирургия груди и живота. Руководство для врачей. – СПб: Гиппократ, 2002)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$ 010
Науқас 52 жаста, соњѓы 3 ай бойы оњ жақ мықын аймаѓыныњ ауырсынуына шаѓымданады.
Соњѓы уақытта іштіњ т±рып қалуы содан кейін қан аралас с±йық нәжіске ауысыуы байқалады. ‡ш к‰н б±рын ауырсыну к‰шейіп толѓақ тәрізді болды, желдіњ шыѓуы тоқтады. Жаѓдайы орташа. Тамыр соққысы минутына 90 соққы, тілі қ±рѓақ. Іші кебулі, сипаѓанда ж±мсақ, оњ жақ мықын аймаѓыныњ ауырсынуы, сол жерде ісіктік қ±рылым анықталады, іштіњ тітіркену симптомы жоқ. Қ±рсақ қуысыныњ шолу рентгеноскопиясында кµптеген Клойбер тостақаншалары байқалады. Клиникалық диагноз қойыњыз?
A) жіті аппендицит
B) оњ жақты б‰йрек шаншуы
C) механикалық обтурациялық ішек µтімсіздігі
D) оњ жақтаѓы тубоовариальді қ±рылым
E) мезентериальді қан тамырыныњ жіті тромбозы
{Д±рыс жауап}=С
{Ауырлық дәрежесі}=3
{Оқулық}= (Под ред. В.С.Савельева, А.И.Кириенко. Хирургические болезни: Учебник для вузов с компакт-диском. В 2- х т.-2-е изд.,испр.-М.:ГЭОТАР-Медиа.-2006;
Таричко Ю.В. Хирургические болезни:Учебник для студентов мед. вузов -М.:МИА,2007)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$011
¦лтабардыњ ойық жарамен ауыратын 43 жасар науқастыњ 36 саѓат б±рын кездей соқ іштіњ пышақ с±ққандай ауырсынуы, қ±сық пайда болды. Т‰скен кезде жаѓдайы ауыр. Іші тартылѓан, тыныс алуѓа қатыспайды. Сипаѓанда б‰кіл ішініњ қатты ауырсынуы, б±лшық етініњ қатаюы, Щеткина-Блюмберга симптомы оњ мәнді. Бауыр т±йықтыѓы жоѓалѓан. Дене қызуы 36,9. Лейкоциттер 17,1 х 10 9/л. Клиникалық диагноз қойыњыз?
A) миокард инфарктісі
B) асқазан және ±лтабар ойық жарасыныњ қозуы
C) жіті панкреатит
D) ±лтабар ойық жарасыныњ тесілуі
E) жіті гастрит
{Д±рыс жауап}=D
{Ауырлық дәрежесі}=3
{Оқулық}= (Под ред. В.С.Савельева, А.И.Кириенко. Хирургические болезни: Учебник для вузов с компакт-диском. В 2- х т.-2-е изд.,испр.-М.:ГЭОТАР-Медиа.-2006;
Таричко Ю.В. Хирургические болезни:Учебник для студентов мед. вузов -М.:МИА,2007)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$012
18 жасар науқастыњ 2 саѓат б±рын кездей соқ эпигастрий аймаѓында пышақ с±ққандай ауырсынуы пайда болды. Т‰скен кезде жаѓдайы орташа. Іші тартылѓан, тыныс алуѓа қатыспайды. Сипаѓанда б‰кіл ішініњ қатты ауырсынуы, б±лшық етініњ қатаюы, Щеткина-Блюмберга симптомы оњ мәнді. Бауыр т±йықтыѓы жоѓалѓан. Дене қызуы 36,6. Лейкоциттер 18,1 х 10 9/л. Клиникалық диагноз қойыњыз? Емдеу тактикасы қандай?
A) тесілген ойық жара. Ш±ѓыл операция.
B) жіті флегмонозды аппендицит. Ш±ѓыл операция.
C) жіті тасты холецистит. Дәрі дәрмектік к‰тулік ем қолдану
D) асқазан ойық жара ауруы. Дәрі дәрмектік ем қолдану.
E) жіті панкреатит. Дәрі дәрмектік ем.
{Д±рыс жауап}=A
{Ауырлық дәрежесі}=3
{Оқулық}= (Под ред. В.С.Савельева, А.И.Кириенко. Хирургические болезни: Учебник для вузов с компакт-диском. В 2- х т.-2-е изд.,испр.-М.:ГЭОТАР-Медиа.-2006;
Таричко Ю.В. Хирургические болезни:Учебник для студентов мед. вузов -М.:МИА,2007)
{Курс}=7
{Семестр}=14
Хирургиялық аурулар
05_04_каз.
$$$001
Варикоцеле кезінде қандай операция қолданылады:
А) Гросс операциясы
В) Дюамель, Свенсон операциясы
С) Иванисевич, Полома операциясы
D) Соаве операциясы
Е) Вердкейм операцияс
{Дұрыс жауап}= C
{Күрделілігі}= 1
{Оқулық}= ( Детская хирургия: национальное руководство М.2009)
{Курс}=7
{семестр}=14
$$$002
Қандай жағдайда қысылған шап жарығында консервативті ем жүргізілуі мүмкін:
А) алғашқы 12 сағ.
В) алғашқы 24 сағ
С) алғашқы 24-36 сағ
D) консервативті ем кез-келген уақытта қарсы көрсеткіш
Е) консервативті ем уақытқа байланысты емес
{Дұрыс жауап}= А
{Күрделілігі}= 1
{Оқулық}=( («Детская хирургия: национальное руководство М.2009)
{Курс}=7
{семестр}=14
$$$003
Бір жасар балада кіндік жарығы. Ақау 0,5см құрайды. Жалпы жағдайы өзгеріссіз, қандай тағайындау жасалады:
А) жедел оперативтік шара
В) жоспарлы түрде операция жасау
С) динамикалық бақылау
D) массаж, іш қабырғасының алдыңғы қабырғасын қатайту
Е) массаж, іш қабырғасының алдыңғы қабырғасын қатайту, іш қатудың алдын алу. Кіндік сақинасына лейкопластермен тарту
{Дұрыс жауап}= Е
{Күрделілігі}= 2
{Оқулық}= («Детская хирургия: национальное руководство М.2009.)
{Курс}=7
{семестр}=14
$$$004
Үй жағдайында сырқатты дәрігер қарағандағы - шағымы: ішінің ауырсынуы, оң жақ бүйіріне берілуі, құсқысы келіп лоқсуы. Басқанда Пти үшбұрыштығында оңжағынан ауырсынады. Іш пердеден тыс орналасқан құрт тәрізді соқыр ішектің өсіндісінің қабынуын көрсететін қандай симптомы ?
А) Ауре-Розанова симптомы;
В)Ситковского- Ровзинга симптомы;
С) Образцова симптомы;
Д)Бартомье-Михельсона симптомы;
Е) Менделя симптомы.
{Дұрыс жауап}= А
{Күрделілігі}= 2
{Оқулық}= («. Мак- Интайр Р.Б.; тигманн Г.В.; Айсман Б. Алгоритмы диагностики и лечения в хирургии \ пер с англ под ред В.Д. Федорова, В.А. Кубышкина – М; 2009.)
{Курс}=7
{семестр}=14
$$$005
Емханаға 72жастағы науқасты туыстары іш ауырсынуына, үлкен дәрет және жел шықпауына байланысты алып келді. Айтуы бойынша түнде ауырған екен, телефонның істен шығуына байланысты жедел жәрдем бригадасын шақыра алмаған. Анамнезінде: науқасқа 2,5 жыл бұрын іштің жабық жарақатына байланысты операция жасалған. Объективті: іштің орта сызығында отадан кейінгі тыртық, қатайған, біріншілік дәрежемен жазылған, терісі өзгермеген. Тілі қою қоңыр жабылғылы, құрғақ. Іш көлемі ұлғайған, ассиметрия байқалады. Тэвенар, Шимане-Дансе, Скляров, Кивуля және Мондор смптомдары оң мәнді. Дәрігер тағы қандай симптомға негізделіп «ішек өткізеушілігі»диагнозын қойды?
A) Шимане-Дансе симптомы;
В) Мондора симптомы;
C) Валь симптомы;
D) Кивуль симптомы;
E) Тэвенар симптомы.
{Дұрыс жауап}= С
{Күрделілігі}= 2
{Оқулық}= («. Мак- Интайр Р.Б.; тигманн Г.В.; Айсман Б. Алгоритмы диагностики и лечения в хирургии \ пер с англ под ред В.Д. Федорова, В.А. Кубышкина – М; 2009.)
{Курс}=7
{семестр}=14
$$$006
Жаңа босанған әйелге консультацияға урологті шақырады. Науқастың шағымы зәрге отыра алмайды, жиі шыққысы келеді , зәрі шығарда қиналады, өте ашиды. Сырқаттанып қалған себебін катетермен зәр шығарғаннан көреді. Уролог қандай диагноз қойды?
А) уретраның полипі;
В) цисталгия;
С) уретрит;
D) цистит;
Е)қуықтың обыр ауруы.
{Дұрыс жауап}= D
{Күрделілігі}= 2
{Оқулық}= («. Мак- Интайр Р.Б.; тигманн Г.В.; Айсман Б. Алгоритмы диагностики и лечения в хирургии \ пер с англ под ред В.Д. Федорова, В.А. Кубышкина – М; 2009.)
{Курс}=7
{семестр}=14
$$$007
Науқас Д. 45 жастағы ер адам ЖТД үйге шақырды. Сырқат хирург кабинетінде аяқтың созылмалы тромбофлебитімен «Д» есепте тұрады екен, сол себептен хирургпен бірге қаралды. Шағымдары науқастың: іштің ауырсынуы, кебуі, ішінен жел мен нәжістің шықпауы. Науқастың айтуы бойынша танертен тік ішектен «малина» түсті қан аралас бөлініс болған. Объективті: науқастың тілі ақ жамылғымен жабылған, пальпация кезінде іші кебінкі Щеткин-Блюмберг, Мендель және кернеу симптомдары оңынан. Хирург ішек өткізбеушілігіне күмәнданып ректальды қарағанда «малиновое желе» көрінді. Аускультацияда «тамған тамшы» және « су-ауасы көпіршік болып жарылуы» симптомы оң мәнді. Іші беткей пальпация кезінде ауырсынады. Протромбин индексі 120, қанның ұюы 2 минутқа ұзарған. Қандай ауруға осы белгілер тән?
A) Өттің тас ауруы;
B) Жедел ішек өткізбеушілігі;
C) Мезентериальды тромбоз;
D) Вирсунг өзегінің тас ауруы;
E) Ішек обыры.
{Дұрыс жауап}= С
{Күрделілігі}= 3
{Оқулық}= («. Мак- Интайр Р.Б.; тигманн Г.В.; Айсман Б. Алгоритмы диагностики и лечения в хирургии \ пер с англ под ред В.Д. Федорова, В.А. Кубышкина – М; 2009.)
{Курс}=7
{семестр}=14
$$$008
Емханаға келген ер жынысты науқастың шағымы ішінің оңжағынан ауырсынуы, ол шапқа, ұмаға және оң жақ бүйірге беріледі. Ішін қарағанда сырқаттың кернеулі көрінді, сипап қарағанда оң жақ мықындықтан және басқан мезгілде оң төменгі несеп бөлінетін жолындағы нүктеде ауырсыну бар. Зәр анализы қабыну көрсеткіші күмәнді. Оң жақ бүйірден қағатын симптомын тексергенде - ауырсынуы бар. Аппендицит пен оң жақ бүйрек шаншуынан немесе несеп жолдарының нефролитиазис диагнозын ажырату үшін қандай зерттеу керек?
А)Бүйректі УЗИ зерттеу;
В)Қан мен зәрді талдау;
С) Бүйректі пальпациялап қарау;
Д)Науқасты тік ішек арқылы зерттеу;
Е)Хромоцистоскопия жасау.
{Дұрыс жауап}= Е
{Күрделілігі}= 3
{Оқулық}= («. Мак- Интайр Р.Б.; тигманн Г.В.; Айсман Б. Алгоритмы диагностики и лечения в хирургии \ пер с англ под ред В.Д. Федорова, В.А. Кубышкина – М; 2009.)
$$$009
50 жастағы әйелде 4 күн бұрын механикалық сарғаюға байланысты холецистэктомия жалпы өт жолы дренаждауымен отасы жасалған. Операциядан кейінгі диагнозы: жедел калькулезді холецистит. Отадан кейінгі уақытта кенеттен сарғаю және оң жақ қабырға астылық ауырсыну пайда болды. Тері жамылғысы шым сары түстес. Клизма арқылы алынған нәжісі ақ түсті көрінді. Зәрі қаралтым. Өт қабы және холедохтағы дренажды түтіктен бөліністер аз, өт аралас. АҚ - 110/70 мм. с. б., пульс – 90 рет минутіне, тыныс жиілігі - 30 рет минутіне, субфебрилитет. ЭКГ-де – синусты ырғақ, аздаған тахикардия, ЭОС-тың қалыпты орналасуы. Қан анализінде – сол жаққа ығысқан лейкоцитоз. УДЗ: холедохта және Фатеров емізікшесінде тас анықталады. Қайталамалы сарғаюдың не себеп?
A) Қақпа венасының тромбозы
B) Резидуальді тас;
C) Бауырастылық абсцесс;
D) Іріңді холангит;
E) Басты бөлшектік панкреатит.
{Дұрыс жауап}= B
{Күрделілігі}= 3
{Оқулық}= («. Мак- Интайр Р.Б.; тигманн Г.В.; Айсман Б. Алгоритмы диагностики и лечения в хирургии \ пер с англ под ред В.Д. Федорова, В.А. Кубышкина – М; 2009.)
$$$010
Емханаға окулистеке науқас келді.Бірақ окулист болмауына байланысты медтіркеуші оны ЖТД-ге жіберді.Науқастың айтуы бойынша оң жақ көзіне жарақат алған ( бас киімін киіп жатқан кезде бауы тиіп кеткен ). Гиперемия, көзінің ісінуі ,жас алуды пайда болған. Саусақтық тексеру кезінде көруі нашарлаған, асқынбаған, жарақаттан кейінгі енбеген кератит болжам диагнозы қойылды. Осы аурудың емдеу әдісі ? А) Хирургиялық;В) Консервативті;С) Физиотерапиялық;Д) Санаторлы-курортты;Е)  Сәулелік терапиясы.
{Дұрыс жауап}= C
{Күрделілігі}= 3
{Оқулық}= («. Мак- Интайр Р.Б.; тигманн Г.В.; Айсман Б. Алгоритмы диагностики и лечения в хирургии \ пер с англ под ред В.Д. Федорова, В.А. Кубышкина – М; 2009.)
$$$011
Науқас Б.49 жастағы әйел адам СВА- ға келіп айтты: нәжіске отырғанда ауырсыну, қызуы көтерілтіндігін шағымдайды. Анамнезі бойынша акт дефекацияның алдында қан көрінеді, бірақ та нәжіс араласпаған. Осы ауруға әкелген жағдай командировка жұмысынан іш қату болды. Өздігінен емделіп жүреді екен. Тік ішектің сыртқы бетінен қарағанда анус жиегінің төменгі жағында тері қызарған, тері астылық бүлкілдек(флюктуация), әрі жергілікті қызуы бар. Және де ауырсыну басқанда күшейіп кетеді. Осы науқастың диагнозы беткей теріастылық парапроктит деп қойдыңыз, қандай ем қолдану дұрыс?
A) Консервативті ем;
B) Физиоемі;
C) Тіліп, ірің шығару емі;
D) Халық медицина емі;
E) Новокаин блокадасы.
{Дұрыс жауап}= C
{Күрделілігі}= 3
{Оқулық}= («. Мак- Интайр Р.Б.; тигманн Г.В.; Айсман Б. Алгоритмы диагностики и лечения в хирургии \ пер с англ под ред В.Д. Федорова, В.А. Кубышкина – М; 2009.)
$$$012
Травмпунктке 75 жасар науқас оң жақ балтырдың ауырсынуына шағымданып келді.Анамнезінде жарақатты 40 минут бұрын үйінде орындыққа сүрініп құлап алған. Жедел жәрдем шақыртып ауырсынуды наркотикалық емес жансыздандыру жасады. Бұрын сондай жарақат алмаған. Объективті:жергілікті оң балтырдың төменгі 3/1 бөлігінде ауырсыну, деформация, крепитация, үлкен жіліншік сүйектің қозғалысының болмауы, өкше табан буынының ісінуі. Оң жақ аяқтың төменгі бөлігінің қызметінің бұзылысы байқалады. Табан артериясының пульсі сақталған. Рентгенограммада диагноз верифицирленген, үлкен жіліншік сүйектің төменгі 3/1 бөлігінің қиғаш сынығы. Травмвтологиялық бөлімшеге жіберер алдында балтыр сүйегінің сынығында қай бөлікке транспорттық иммобилизация жасалады?
А) Саусақ – санның жоғарғы 3/1 бөлігінде;
В) Саусақ – тізе буыны;
С) Сабан – жамбас буыны;
Д) Табан – санның жоғарғы 3/1 бөлігі;
Е) Саусақ - тізе буыны.
{Дұрыс жауап}= A
{Күрделілігі}= 3
{Оқулық}= Демичев С.В. Первая помощь при травмах и заболеваниях + CD: учебное пособие – М; 2011
«Психиатрия және наркология (ЖТД)»
05_05_каз.
$$$001
Төменде көрсетілгендердің қайсысы «Реальды объектінің жалған қабылдау» мағынасына тән?
A) Галлюцинация
B) Жалғангаллюцинация
C) Екеулену сандырағы
D) Дереализация
E) Иллюзия
{Дұрыс жауабы} = E
{Қиындығы} = 1
{Әдебиет}= Жалпы психопатология. Снежневский А.В - М.: Медицина, 2001
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$002
Төменде көрсетілгендердің қайсысы «Бос қиялдық, қоршаған ортаның шынайы еместік сезім» мағынасына тән?
A) Инсцинировка сандырағы
B) Метаморфопсия
C) Көру иллюзиясы
D) Дереализация
E) Деперсонализация
{Дұрыс жауабы} = D
{Қиындығы} = 1
{Әдебиет}= Жалпы психопатология. Снежневский А.В - М.: Медицина, 2001
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$003
Төменде көрсетілгендердің кайсысы «Өз – өзін сезіну өзгешелік» мағынасын анықтайды?
A) Жалғангаллюцинация
B) Деперсонализация
C) Аутопсихикалық галлюцинация
E) Екеулену сандырағы
D) Дереализация
Дұрыс жауабы} = B
{Қиындығы} = 1
{Әдебиет}= Жалпы психопатология. Снежневский А.В - М.: Медицина, 2001
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$004
Кандинского-Клерамбо синдромына қандай сандырақ түрі тән?
A) Мегаломаниялық
B) Резидуальды
C) Өзін өзі қорлау
D) Әсер ету
E) Ұлылық
Дұрыс жауабы} = D
{Қиындығы} = 1
{Әдебиет}= Жалпы психопатология. Снежневский А.В - М.: Медицина, 2001
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$005
Ер адам 30 жаста, белгілі бір халық аралық ұйым «оны әртүрлі іс – әрекеттерді істеуге, оған өздерінің ойларын айтады, үнемі артынан қалмайды, оны бағыттайды» деп айтады.
Төменде көрсетілген синдромдардың ең мүмкін?
A) Галлюцинаторлы
B) Сандырақты
C) Паранойяльды
D) Психикалық автоматизм
E) Парафренды
{Дұрыс жауабы} = D
{Қиындығы} = 2
{Әдебиет}= Каплан Г.И., Сэдок Б.Дж. Клиникалық психиатрия. - В 2-х т., /Пер. с англ. - М.: Медицина, 2002
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$006
42-жастағы шизофрениясы бар науқас интервью беріп жатқандай кезінде ортасында тоқтап қалады. Бірақ, ол неге тоқтап қалғанын түсіндіре алмайды.
Төменде көрсетілген симптомдар ең мүмкін?
A) Ментизм
B) Шперрунг
C) Персеверация
D) Ввербигерация
E) Неологизм
{Дұрыс жауабы} = B
{Қиындығы} = 2
{Әдебиет}= Каплан Г.И., Сэдок Б.Дж. Клиникалық психиатрия. - В 2-х т., /Пер. с англ. - М.: Медицина, 2002
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$007
Науқас 45 жаста, психиатриялық стационардың наркологиялық бөлімшесіне психомоторлы қозу жағдайында жеткізілді. Қабылдау бөлімінде зооптикалық мінездегі шынайы көру галлюцинациялары анықталды.
Осы науқасқа қандай психикалық патология тән?
A) Эпилепсия
B) Реактивты психоз
C) Шизофрения
D) Алкогольды делирий
E) Ақыл – ой кемтарлығы
{Дұрыс жауабы} = D
{Қиындығы} = 2
{Әдебиет}= Каплан Г.И., Сэдок Б.Дж. Клиникалық психиатрия. - В 2-х т., /Пер. с англ. - М.: Медицина, 2002
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$007
Науқас 45 жаста, көміртегі газымен уланған соң, фиксационды амнезия, амнестикалық дезориентировка және конфабуляция анықталды.
Төменде көрсетілген синдромдардың ең мүмкін?
A) Кандинский-Клерамбо синдромы
B) Корсаковский синдром
C) Делириозды синдром
D) Параноидты синдром
E) Паранойяльды синдром
{Дұрыс жауабы} = B
{Қиындығы} = 2
{Әдебиет}= Каплан Г.И., Сэдок Б.Дж. Клиникалық психиатрия. - В 2-х т., /Пер. с англ. - М.: Медицина, 2002
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$008
Науқас 35 жаста, зооптикалық мінездегі анық шынайы көру галлюцинациялары бұжыр болып көрінеді.
Төменде көрсетілген синдромдардың ең мүмкін?
A) Делириозды синдром
B) Депрессивты синдром
C) Маниакальды синдром
D) Астениялық синдром
E) Паранойяльды синдром
{Дұрыс жауабы} = A
{Қиындығы} = 2
{Әдебиет}= Анохина И.П., Кибитов А.Д., Шамакина И.Ю. Генетика зависимости от ПАВ. Наркология. Национальное руководство. – М.: ГЭОТАР-МЕД, 2008
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$009
Науқас 72 жаста, терапевтикалық бөлімшеде стационарлық емде жүрген кезде фиксационды амнезия, амнестикалық дезориентировка, конфабуляции анықталды.
Төменде көрсетілген психикалық патологиялардың қайсысы тән?
A) Шизофрения
B) Акогольды галлюциноз
C) Алкогольды қызғану сандырағы
D) Корсаковский психозы
E) Психоз Гайе- Вернике
{Дұрыс жауабы} = D
{Қиындығы} = 2
{Әдебиет}= Каплан Г.И., Сэдок Б.Дж. Клиникалық психиатрия. - В 2-х т., /Пер. с англ. - М.: Медицина, 2002
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$010
Науқас 48 жаста, бірнеше рет психиатриялық ауруханада стационарлық емде болып, әсер ету сандырағы, жалғангаллюцинация және психикалық автоматизм анықталды.
Қандай синдром ең тән?
A) Кандинский-Клерамбо синдромы
B) Паранойяльды синдром
C) Астениялық синдром
D) Жабысқақ жағдайлар неврозы
E) Апато-абулиялық синдром
{Дұрыс жауабы} = A
{Қиындығы} = 2
{Әдебиет}= Каплан Г.И., Сэдок Б.Дж. Клиникалық психиатрия. - В 2-х т., /Пер. с англ. - М.: Медицина, 2002
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$012
Төменде көрсетілгендер қабылдау бұзылыстары шұғыл госпитализацияға көрсеткіш?
A) Комментирлеуші галлюцинация
B) Сценотәрізді галлюцинация
C) Сенестопатия
D) Императивты галлюцинация
E) Астениялық жағдайлар
{Дұрыс жауабы} = D
{Қиындығы} = 2
{Әдебиет Обухов С.Г. Психиатрия: учебное пособие. /Под ред. Ю.А. Александровского. – М., ГЭОТАР-Медиа., 2007
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$013
26 жастағы науқас кардиальды қауіп қатерсіз инфаркт миокардасын басынан өткереді. Қандай затты қолданған уақытта осы жағдай туындайды?
A) Фенциклидин
B) Седативты заттар
C) Галлюцинагендер
D) Стимуляторлар
E) Алкоголь
{Дұрыс жауабы} = D
{Қиындығы} = 2
{Әдебиет}= Субханбердина А.С. Әдебиет. Наркология.- Алматы, 2009
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$014
Қыз 18 жаста терапевтке келді. Осы кезде ол тамақпен проблемасы бар екендігін айтты. Ол тым көп және тез тамақтанады, бұрыңғыға қарағанда, осы кезеңділіктерді бақылай алмайды, әсіресе жалғыздықта көп жейді. Осы «ашқарақтық ұстамалардан кейін» көп мөлшерде іш өткізгіш дәрілерді ішеді.
Төменде көрсетілген симптомдар ең мүмкін?
A) Булимия
B) Импульс бақылау бұзылысы
C) Анорексия
D) Жабысқақ ойлар
E) Сверхжоғары идеялар
{Дұрыс жауабы} = A
{Қиындығы} = 2
{Әдебиет}= Обухов С.Г. Психиатрия: учебное пособие. /Под ред. Ю.А. Александровского. – М., ГЭОТАР-Медиа., 2007
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$015
Босанудан кейін әйелде үрей, тамақ ішпейді, қобалжулы және оның баласы емделмейтін ауру мен ауыратындығына сеніп, қауіптілігін білдіртіп, оны зерттеуді сұрайды.
Қандай маманның кеңесі шұғыл түрде қажет?
A) Психиатр
B) Гинеколог
C) Неонатолог
D) Терапевт
E) Психолог
{Дұрыс жауабы} = A
{Қиындығы} = 2
{Әдебиет}= Обухов С.Г. Психиатрия: учебное пособие. /Под ред. Ю.А. Александровского. – М., ГЭОТАР-Медиа., 2007
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$016
Психиатриялық стацинарға өз еркіндігінсіз жатқызылған адамды қанша уақыт ішінде дәрігер – психиатрлар комиссионды куәләндіру міндетті?
A) 15 тәулік
B) 24 сағат
C) 48 сағат
D) 10 тәулік
E) 30 тәулік
{Дұрыс жауабы} = C
{Қиындығы} = 2
{Әдебиет}= Каплан Г.И., Сэдок Б.Дж. Клиникалық психиатрия. - В 2-х т., /Пер. с англ. - М.: Медицина, 2002
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$017
Ер адам 37 жаста, соңғы 3 айда қозулы, тежелулі, әйелдерге әдепсіз комплименттер айтады. Үнемі күлімсірейді, анық емес, айқын емес сөйлейді, қисынсыз қалжындайды. Қарапайым санағанда қателеседі, мәтел – мақалдардың ойын тіке түсындіреді. Өзінің жағдайына деген сын жоқ.
Ең алдымен диагнозды растау үшін қандай диагностикалық зерттеу жүргізу керек?
A) Электроэнцефалография
B) Вассерман реакциясы
C) Психологиялық зерттеу
D) Реоэнцефалография
E) Ультрадыбысты зерттеу
{Дұрыс жауабы} = E
{Қиындығы} = 3
{Әдебиет}= Иванец Н.Н. Руководство по наркологии. М.:Медицина. 2002
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$018
Ер адам 47 жаста, ұйқысының қашуына, тәбетінің төмендеуіне, құсу, бас ауыру сезіміне, жүрек қағуына, жүрек аймағындағы қысып ауыру сезіміне, көңіл – күйінің нашарлауына, ашуланшақтыққа, АҚҚ- 180/100 мм.сын.бағ., алкогольды ішпеген кезде жоқ болатынына шағымданады. 10 жылдан бері ішімдікке салынған, соңғы уақытта дозасынан тым көп ішеді, бірақ, масаймайды. Бірнеше рет жұмысқа алкоголь иісімен барған.
Науқасқа дәрілердің қандай комбинициясын тағайындау керек?
A) Физерітінді к/т тамшылатып, «В» витамин тобы және аскорбинды қышқылы, күкірт қышқылды магнезию, реланиум, сонапакс
B) Пирацетам, нейролептики
C) Транквилизаторы
D) Тетурам, УРТ, «эспераль»
E) Нейролептики, антидепрессанты
{Дұрыс жауабы} = A
{Қиындығы} = 3
{Әдебиет}=
Иванец Н.Н. Руководство по наркологии. М.:Медицина. 2002
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
05_05_қаз
Жалпы дәрігерлік тәжірибе-05
Тақырып «Психиатрия және наркология» 05
$$$001
Науқас Т. -68 жаста, экономика ғылымдарының кандидаты, ЖОО- оқытушы болған. Туысқандарына әйелі оның тамағына қүм қосатынын айтып шағымданған, “Әйелім мені уландырып, мен олген соң, жас көршіге тұрмысқа шыққысы келеді”. Өзі жоқта әйелі оның заттарын ақтаратынын байқаған. Есте сақтау қабілеті бұзылмаған. Соматикалық тұрғыда: аускультация кезінде аортадан 2 тонға жоғары акцент байқалады. Қан қысымы 150\90 мм сынап бағанасы бойынша. Неврологиялық жағынан ешқандай өзгеріс жоқ. Диагноз қойып, оңалту әдістерін анықтау қажет.
А) Алкогольдік паранойя. Транквилизаторлармен психофармакотерапия жасау (феназепам, реланиум)
В) Инволюциондық параноид. Нейролептиктермен психофармакотерапия жасау. (азалептин, трифтазин, соналакс)
С) Параноидтық шезофрения. Нейролептиктермен психофармакотерапия жасау. (галоперидол, хлориротиксен)
Д) Алкогольдік параноид. Нейролептиктермен психофармакотерапия жасау. (галоперидол, транквилизаторлар, фенозепам, элениум)
Е) Тамырлық психоз. Тамырлық құралдармен фармакотерапия жасау ноотроптармен.
{Дұрыс жауабы} = B
{Күрделілігі} =3.
{Оқулық} = (Психиатрия жане наркология,
Иванец Н.Н., Тюльпин Ю.Г., 2009 ж.)
{Семестр} = 14
05_05_қаз
Жалпы дәрігерлік тәжірибе-05
Тақырып «Психиатрия және наркология» 05
$$$002
Психиатриялық клиникаға 30 жастағы жас келіншек жеткізілді, 2 ай бұрын бұл келіншек баласынан айырылған. Өз-өзіне қол жұмсау арқылы өлмекші юолған. Бһлімшеде бір нүктеге қарап қозғалыссыз отырады. Бет әлпетінде терең кұйзеліс, жыламайды. Сұрақтарға қинала отырып жауап береді. Өзін баласының өміріне кінәлі санайды. “Оған аз көңіл бөлдім”- деп санайды. Басқа екі баласына қамқорлық жасамайды. Бұл жағдай бір жарым айға созылған. Біртіндеп, колданған емшаралардың әсерінен науқас аурулық жағдайдан айығып шықты. Диагноз қою – оңалту әдістері.
А) МДП депрессивтік фаза. Антидепрессанттар, нейролептиктер.
В) Реактивті депрессия. Антидепрессанттар, психотерапия
С) Шизотиптік бұзылу. Депрессивтік синдром. Антидепрессантар.
Д) Астениялық невроз, депрессивтік синдром, антидепрессанттар
Е) Бетперделік депрессия. Антидепрессанттар, психотерапия.
{Дұрыс жауабы} = B
{Күрделілігі} =3.
{Оқулық} = (Психиатрия жане наркология,
Иванец Н.Н., Тюльпин Ю.Г., 2009 ж.)
{Семестр} = 14
05_05_қаз
Жалпы дәрігерлік тәжірибе-05
Тақырып «Психиатрия және наркология» 05
$$$003
Науқас В- 78 жаста. Қызының айтуына қарағанда соңғы 2 жыл ішінде мінезі бұзыла бастаған : мазасыз, ұрысқақ, тұнжыраңқы болған, заттарының арасында қатқан нан, печенье, кампиттер, ескі- құсқы шүберектерді тығып қояды. Сол заттарды қайта қайта қопарып қарай береді, өзіне қарамайды, сырт кейпі ұсқынсыз, тамаққа тойымсыздық, мешкейлік байқалады. 7 жыл бұрын жұбайы қайтыс болған. Жаұында ұызынан жұбайы ұайда екенін сұраған:”Абай қайда кетті “ Қызына әкесінің жұмысына хабарласып, түскі асқа шақыруын сұрайды. Өзінің жағдайына сыны жоқ. Диагноз қойыңыз.
А) Лакунарлық деменция
В) Сенильдік деменция
С) аликалық ақыл-кемдігі.
Д) Эпилептикалық ақыл кемдігі.
Е) Инволюциялық ақыл кемдігі.
{Дұрыс жауабы} = B
{Күрделілігі} =2
{Оқулық} = (Психиатрия жане наркология,
Иванец Н.Н., Тюльпин Ю.Г., 2009 ж.)
{Семестр} = 14
05_05_қаз
Жалпы дәрігерлік тәжірибе-05
Тақырып «Психиатрия және наркология» 05
$$$004
Қыз бала – 7 жаста, ата-анасының жалғыз баласы, көп емделуден кейін туған, көптен күткен бала. Сәби дүниеге келгеннен бастап отбасының кумиріне айналған, айтқанынң барлығын орындатып отырған, бетін қақпа»һй һсірген перзент. Анасы қонақтарға қызының жалған таланттарын жиі көрсеткен, ән айтқызып,өлең шумақтарын оқытқызып, қызының ерекше талантына таңданып отырған. Мектепке барған кезде ұстаздар қыздың бойынан мінез құлықтың ерекшеліктерін байқаған. Айлакер, қандай тәсілмен барлығының назарын өзіне аударғысы келген. Диагноз қойыңыз. Диагностикалық оңалту әдісін анықтаңыз:
А) Тұлғаның психоастениялық бұзылуы. Отбасылық психотерапия.
В) Истериялық невроз. Транквилизаторлар, топтық психотерапия.
С) Истериялық психоз. Нейролептиктер. Транквилизаторлар.
D) Жеңіл дәрежелі ақыл кемдігі. Психостимуляторлар, ноотроптар.
Е) Тұлғаның истериялық бұзылуы. Отбасылық психотерапия.
{Дұрыс жауабы} = Е
{Күрделілігі} =3.
{Оқулық} = (Психиатрия жане наркология,
Иванец Н.Н., Тюльпин Ю.Г., 2009 ж.)
{Семестр} = 14
05_05_қаз
Жалпы дәрігерлік тәжірибе-05
Тақырып «Психиатрия және наркология» 05
$$$005
Ер адам-45 жаста, жол қозғалысы кызметкері.
Ешбір себепсіз, шектен тыс белсенділік танытқан, көңіл күйі көтеріңкі, көліктерді тоқтатып, жүргізушілермен қалжыңдасып, көп сөйлеген, ұятсыз анекдоттар айтқан, назары тұрақсыз, басқа әңгімеге тез ауып кетеді. Жетекші синдром.
А) Дисфориялық
В) Гебефрениялық
С) Маниакалдық
D) Псевдодеменция
Е) Депрессиялық
{Дұрыс жауабы} = Е
{Күрделілігі} =2
{Оқулық} = (Психиатрия жане наркология,
Иванец Н.Н., Тюльпин Ю.Г., 2009 ж.)
{Семестр} = 14
05_05_қаз
Жалпы дәрігерлік тәжірибе-05
Тақырып «Психиатрия және наркология» 05
$$$006
Маникалды деприссиялық психоз бен шизофренияға дифференциалды диагностика жасау кезінде маниакалды депрессиялық психоздың пайдасына шешілетін критерийлер:
А) Көңіл күйдің тәулік ішінде құбылмауы
В) Ұстамадан кейін тұлғаның бұзылуы болмауы
С) Ұстамалардың арасында тұлғалық өзгерістердің дамуы
D) Мерзімдіктің болмауы
Е) Ер жынысы
{Дұрыс жауабы} = B
{Күрделілігі} =2
{Оқулық} = (Психиатрия жане наркология,
Иванец Н.Н., Тюльпин Ю.Г., 2009 ж.)
{Семестр} = 14
05_05_қаз
Жалпы дәрігерлік тәжірибе-05
Тақырып «Психиатрия және наркология» 05
$$$007
Науқастың басының астынан жастықты алып тастадық. Ол сол басы көтерулі қалпында бірнеше сағаттай жатады. Науқастың аурулы жағдайын атаңыз:
А) Эхопраксия
В) Белсенді негативизм
С) Пассивті негативизм
D) Пассивті (автоматикалық) бағынушылық
Е) Каталепсия
{Дұрыс жауабы} = Е
{Күрделілігі} =2
{Оқулық} = (Психиатрия жане наркология,
Иванец Н.Н., Тюльпин Ю.Г., 2009 ж.)
{Семестр} = 14
05_05_қаз
Жалпы дәрігерлік тәжірибе-05
Тақырып «Психиатрия және наркология» 05
$$$008
Есірткіні жүйелі түрде қолдану фонында дамитын улану кезіндегі психикалық жайлылық төмендегідей сипатталады:
А) Организм реактивтігінің өзгеруі
В) Психикалық тәуелділіктің қалыптасуы
С) Физикалық тәуелділіктің қалыптасуы
D) Толеранттықтың төмендеуі
Е) Абстиненттік синдромның дамуы
{Дұрыс жауабы} = B
{Күрделілігі} =2
{Оқулық} = (Психиатрия жане наркология,
Иванец Н.Н., Тюльпин Ю.Г., 2009 ж.)
{Семестр} = 14
05_05_қаз
Жалпы дәрігерлік тәжірибе-05
Тақырып «Психиатрия және наркология» 05
$$$009
Науқас қоршаған ортадан қол үзген, дәрігермен әңгімелесуден бас тартады, қимыл қозғалысы шектеулі, тек төсек аумағын қамтиды, делирийдің бұл түрін қалай аталады:
А) Профессионалдық делирий
В) Атипиялық делирий
С) Делирийсіз делирий
D) Гипнагогиялық делирий
{Дұрыс жауабы} = D
{Күрделілігі} =1
{Оқулық} = (Психиатрия жане наркология,
Иванец Н.Н., Тюльпин Ю.Г., 2009 ж.)
{Семестр} = 14
05_05_қаз
Жалпы дәрігерлік тәжірибе-05
Тақырып «Психиатрия және наркология» 05
$$$0010
1971 жылы бекітілген «Психотроптық заттар туралы конвенция» халықаралық бақылауы психотроптық препараттардың қай түрлерін қамтиды:
А) Барбитураттар, Алкоголь, Нейролептиктер, Антидепрессанттар;
В) Галлюциногендер, Каннабиноидтар, ОЖЖ стимуляторлары, Опиоидтар;
С) Ингалянттар, Барбитураттар, Каннабиноидтар, ОЖЖ стимуляторлары
D) ОЖЖ стимуляторлары, Ұйықтататын препараттар, Седативтік препараттар, Галлюциногендер;
Е) Опиоидтар, Каннабиноидтар, Психоделиктер, Психостимуляторлар
{Дұрыс жауабы} = D
{Күрделілігі} =1
{Оқулық} = (Наркомания, Шабанов П.Д., 2001ж)
{Семестр} = 14
05_05_қаз
Жалпы дәрігерлік тәжірибе-05
Тақырып «Психиатрия және наркология» 05
$$$0011
Дискотекада жүрген бір топ балалардың біреуі өзінің сиқырлы таблетканың дәмін татып көргенін айтқан. Сол кезде оның көз алдында жарық от шашулар пайда болған, белгісіз контурлар, геометриялық фигуралар, сонымен қатар, дыбыстар мен реңдер айқындала бастаған. Ол «музыканы көріп», «образдарды еститін» болған, ішкі органдары қалай жұмыс істейтінін сезген. Алғащқы балалық шағындағы жағдайларды есіне түсірген. Интоксикацияның бұл түрі:
А) Каннабиноидтармен улану
В) Ингалянттармен улану
С) Психодизлептиктермен улану
D) Психостимуляторлармен улану
Е) Опиоидтармен улану
{Дұрыс жауабы} = C
{Күрделілігі} =2
{Оқулық} = (Психиатрия жане наркология,
Иванец Н.Н., Тюльпин Ю.Г., 2009 ж.)
{Семестр} = 14
05_05_қаз
Жалпы дәрігерлік тәжірибе-05
Тақырып «Психиатрия және наркология» 05
$$$0012
Пациент 17 жаста, жедел медициналық көмек бригадасымен наркологиялық бөлімшеге жеткізілген. Дәрігерлер келген кезде ол бейадекваттық жағдайда болған: мағынасыз көп сөйлейді, дауысы бәсең, дірілдеп шығады. Объективті:көз қарашығы үлкейген, жарыққа реакциясы жоқ, бет терісі бозарған, суық терге түскен, терісінен күйген шөптің иісі шығады. Тамыр соғысы минутына 130, қан қысымы -160/100мм, ЧДД-30м...
Интоксикацияның түрі. Бұл пациентті емдеу қай дәрігердің құзырында?
А) Опиаттармен улану. Реаниматолог.
В) Психостимуляторлармен улану. Терапевт.
С) Ингалянттармен улану. Нарколог
D) Каннабиноидтармен улану. Нарколог
Е) Каннабиноидтармен улану салдарынан пайда болған абстиненттік синдром. Реаниматолог.
{Дұрыс жауабы} = B
{Күрделілігі} =2
{Оқулық} = (Психиатрия жане наркология,
Иванец Н.Н., Тюльпин Ю.Г., 2009 ж.)
{Семестр} = 14
05_05_01 Психиатрия және наркология (ЖДТ) каз
05_жалпы дәрігерлік тәжірибе
05_Психиатрия және наркология (ЖДТ)
01_Психиатрия
$$$001
«Психиатриялық көмек туралы…» заң бойынша, науқастын жедел жәрдем госпитализациясын одан келісімін алмай рұқсат етеді осы жағдайларда
A) Үлкен ұстамалық тырысуларда
B) Лакунарлық алжуда
C) СИПАП сезу галлюцинацияларда
D) Алкоголді шексіз қабылдауда
E) Қудалау сандырағында
{Дұрыс жауабы}= D
{Күрделілігі}=1
{Оқулық}= (Иванец Н.Н., Тюльпин Ю.Г. Психиатрия и наркология: учебник. – М.,2007 ГЭОТАР)
{Курс}=6
{Семестр}=11-12
$$$002
Науқас 78 жаста. 2 ай шамасында психиатриялық ауруханада ем алуда.Өзінің палатасын таба алмайды.Тамақты шашып төгіп жейді. Кейде ақкөңілді болады,бірақ тез ашуланып тітіркеніп,ызаланады.Мейірбикелерге қолын сермейді. Кездесуге келген туыстарын танымайды.Кейде төсегінің астында бірдеме іздейді, төсек орнын жинап тұйіп қояды.маңайындағылардың барлығы ұрлықшылар, баукеспелер деп санайды.Өзінің жасын,туған жалан,қай жерде емделіп жатқанын білмейді.Психикалық жағдайын анықтап,нозологиялық болжам жасаңыз?
A) Кәрілік деменция,дисфориялық синдром
B) Пик ауруы , гипоманиакальді синдром
C) Қозғыш психопатия, декомпенсация сатысы
D) Шизофрения, аффективті- сандырақ синдромы
E) Бас ми ісігі, депрессивті синдром
{Дұрыс жауабы}= А
{Күрделілігі}=2
{Оқулық}= (Иванец Н.Н., Тюльпин Ю.Г. Психиатрия и наркология: учебник. – М.,2007 ГЭОТАР)
{Курс}=6
{Семестр}=11-12
$$$003
Науқас С. 37 жаста. Көңіл- күйі көтеріңкі, көзі жарқыраған, еті тірі, науқас аурухана халатының үстіне, ашық бантпен көмкерілген, әр түсті жейдеме киген. Шашы жинақы, ашық лентамен көмкерілген. Ерні қалың бойалған,көзінің үсті жүргізілген. Қараған жағдайда мұның барлығы талғамсыз, өрескел түрде жасалған деген пікір келеді. Науқастың даусы қарлыққан, кейде дәрігердің қолынан алып тарта жөнеледі. Бөлімде науқас бар жұмысқа араласып, ешкімге тыныштық бермейді. Науқасты жинап алып, билейді, ән салады. Тәулігіне 3-4 сағат ғана ұйықтайды. Қозу үлкен мөлшердегі нейролептикке тынышпайтанбайды?
A) Маниакальды қозу
B) Гебефреникалық қозу
C) Парафренді синдром
D) Кататоникалық синдром
E) Депрессивті-алаңдаушылық синдром
{Дұрыс жауабы}= А
{Күрделілігі}=2
{Оқулық}= (Иванец Н.Н., Тюльпин Ю.Г. Психиатрия и наркология: учебник. – М.,2007 ГЭОТАР)
{Курс}=6
{Семестр}=11-12
$$$004
Науқас Л., 18 жаста, студент. Анамнезінен: соңғы жарты жылдан бастап сабаққа келмейді. Таңертең ұйықтап қалатын,жиі жай көзі ашық күйінде көп жатады. Атап шақырғанға көңіл аудармайды.Соңғы кезде жуынуды,іш киімін ауыстыруды ,тамақтануды қойған,жиі орнын ауыстырмай және қойылған сұрақтарға жауап бермей бір қалыпта ұзақ тұрып қалады.Оны күштеп тамақтандыру нәтиже бермеген.Науқастың туыстары психиатр көмегіне жүгінген.Ауруханаға түскенде науқас сұрақтарға жауап бермейді.Бұлшық ет тонусы жоғарылаған: дәрігер науқастың қолын жоғары көтергенде ол ауада ұзақ уақыт сол қалыпта тұрады. Психикалық статус,болжам диагнозды,еңбекке жарамдылығын анықтаңыз?
A) Жасөспірімдік қатерлі шизофренияның катотониялық формасы,2 топ мүгедектігі ұсынылады
B) Параноидты шизофрения төңірегіндегі галлюцинаторлы-сандырақтық синдром, 2 топ мүгедектігі
C) Жабысқақ жағдайлы невроз,еңбекке қабілетті
D) Истериялық невроз, еңбекке қабілетті , емді қажет етпейді
E) Парафренді синдром, параноидты шизофрения, еңбекке қабілетсіз
{Дұрыс жауабы}= А
{Күрделілігі}=3
{Оқулық}= (Иванец Н.Н., Тюльпин Ю.Г. Психиатрия и наркология: учебник. – М.,2007 ГЭОТАР)
{Курс}=6
{Семестр}=11-12
$$$005
«Психиатриялық көмек туралы…» заң бойынша, науқастын жедел жәрдем госпитализациясын одан келісімін алмай рұқсат етеді осы жағдайларда?
A) Үлкен ұстамалық тырысуларда
B) Лакунарлық алжуда
C) Сипап сезу галлюцинацияларда
D) Алкоголді шексіз қабылдауда
E) Қудалау сандырағында
{Дұрыс жауабы}= E
{Күрделілігі}=1
{Учебник}= (Иванец Н.Н., Тюльпин Ю.Г. Психиатрия и наркология: учебник. – М.,2007 ГЭОТАР)
{Курс}=6
{Семестр}=11-12
$$$006
Науқас 18 жаста,гастроэнтеролог қабылдауына ата-анасы алып келді,соңғы 2 жылда әртүрлі диеталар сақтаған,спортпен айналысқан,соңғы айларда біршама арықтап кетті (салмағы 43 кг), шағымдары тәбетінің төмендеуіне,құсу,жүрек айну, ата-анасының талабы бойынша әр түрлі тексерілуден өткен, бірақ салмақ жоғалту себебі анықталмаған. Әңгімелескенде тұйық, бірсөзбен жауап береді,байланысқа түседі,салмағының төмендеп кеткенін сезбейді, «семіріп кетуден »қорқамын дейді, ары қарай арықтау керек емес дейді,бірақ өз фигурасына көңілі толмайды.салмағының төмендеп кетуін түсіндіре алмайды, жақсы тамақтанамын дейді, кеше қабылдаған тағамдардың аттарын тізіп айтып берді. Барлығына қызығушылығы төмендеді,салауатты өмір салтына ,дұрыс тамақтануға қатысты ойлар ғана қызықтырады.Достарымен қатынасын үзді,ата-анасымен жанжалдасады. Қай бұзылыс туралы сөз болып тұр?
A) Кататония салдарынан тамақтан бас тарту
B) Шизофрения дебютына байланысты тамақтан бас тарту
C) Жүйелік анорексияға байланысты тамақтан бас тарту
D) Эндогеннді депрессииға байланысты тамақтан бас тарту
E) Булимияға байланысты тамақтан бас тарту
{Дұрыс жауабы}= C
{Күрделілігі}=2
{Оқулық}= (Иванец Н.Н., Тюльпин Ю.Г. Психиатрия и наркология: учебник. – М.,2007 ГЭОТАР)
{Курс}=6
{Семестр}=11-12
$$$007
Науқас К.,35 жаста қарау кезінде театральды түрде басын артқа шалқайтады,бетін қолымен жабады.Өз жасынан жас көрінеді,ашық опа далап қолданады.Көп сөйлейді ,енесімен қарым-қатынасы жайлы беріліп айтады.Өз уайымын айтқан кезде,науқас дәрігердің реакциясын бақылап даусын бір көтеріп,бір түсіріп,қолдарымен артық қимыл қозғалыстар жасайды.Берілген психопатия формасының болжамын көрсетіңіз?
A) Толық жазылу
B) Жағдайының баяу жақсаруымен
C) Стабильды, аз қайтымды жағдай
D) Толқын тәрізді ағым,жиі маусымдық өршумен
E) Прогредиентті (өрістеуші)ағым
{Дұрыс жауабы}= C
{Күрделілігі}=2
{Оқулық}= (Иванец Н.Н., Тюльпин Ю.Г. Психиатрия и наркология: учебник. – М.,2007 ГЭОТАР)
{Курс}=6
{Семестр}=11-12
$$$008
Науқас Л., 16жаста, студент. Анамнезінен: 5 ай шамасында сабаққа келмейді. Таңертең ұйықтап қалатын, төсекте жай жататын. Соңғы кезде жуынуды,іш киімін ауыстыруды, тамақтануды қойған, жиі орнын ауыстырмай және қойылған сұрақтарға жауап бермей бір қалыпта ұзақ тұрып қалады. Оны күштеп тамақтандыру нәтиже бермеген. Ауруханаға түскенде науқас сұрақтарға жауап бермейді. Бұлшық ет тонусы жоғарылаған: дәрігер науқастың қолын жоғары көтергенде ол ауада ұзақ уақыт сол қалыпта тұрады. Психикалық статус,болжам диагнозды анықтаңыз. Ұсыныстар беріңіз?
A) Параноидты шизофрения, парафренді синдром, параноидты шизофрения төңірегіндегі галлюцинаторлы-сандырақтық синдром, 2 топ мүгедектігі
B) Жасөспірімдік қатерлі шизофренияның катотониялық формасы, 2 топ мүгедектігі ұсынылады
C) Жабысқақ жағдайлы невроз,еңбекке қабілетті
D) Истериялық невроз, еңбекке қабілетті, емді қажет етпейді
E) Парафренді синдром, параноидты шизофрения, еңбекке қабілетсіз
{Дұрыс жауабы}= В
{Күрделілігі}=3
{Оқулық}= (Иванец Н.Н., Тюльпин Ю.Г. Психиатрия и наркология: учебник. – М.,2007 ГЭОТАР)
{Курс}=6
{Семестр}=11-12
05_05_02 Психиатрия және наркология (ЖДТ) каз
05_жалпы дәрігерлік тәжірибе
05_Психиатрия және наркология (ЖДТ)
02_Наркология
$$$001
38 жастағы науқас. Инженер, 15 жасынан бастап темекі шегеді. Егер шылымды уақытында шекпесе ашуланшақ, тынымсыз болып кетеді, шылым шегуге деген тоқтамсыз әуестігі бар, жұмыс істей алмайды, жөтел, бас ауыруы, бас айналуы пайда болады. Бұл көріністер шылым шеккеннен кейін толығымен басылады. Науқастағы никотинге әуестік диагнозын қандай белгілер растайды?
A) Жоғары төзімділік
B) Психикалық және соматикалық бұзылыстар
C) Қолдану түрінің өзгеруі
D) Абстиненттік синдром
E) Интоксикациялық энцефалопатия
{Дұрыс жауап}=D
{Қиындық}=2
{Оқулық}= (Руководство по наркологии. Под редакцией Н.Н.Иванца-М.:Медпрактика-М, 2002ж.-444 с.)
{Курс}=6
{Семестр}=11-12
$$$002
15 жастағы жасөспірім, мас күйінде сыртынан қарасаң есеңгіреулі, есі ауып мелшиіп қалғандай көрінеді, басы салбыраған, көзі жарым-жартылай жабылған, жүзінде қатып қалған күлімсіреу, өзіне сөйлеп тұрғандарды ешқандай ілтипатына алмайды. 1,5 минуттан соң ПАЗ-ды қолдануын тоқтатқаннан кейін масаю көріністерінің кері өркендеуі басталған: галлюцинациялар жоғалған, бағдары қалпына келген, ашушаңдық, бас ауыруы, бас айналу, әлсіздік, босаңдық, жүрегі айнуы пайда болған, жүрісі төселмеген, бет әлпеті қызарған, қарашықтары ұлғайған, көзінің аққабықтары қызарған, жүрек қағысы жиіленген. Қандай затқа салынғаны жайлы айтып тұр?
A) Анашаға
B) Кокаинға
C) Ингалянттарға
D) Барбитураттарға
E) Апиынға
{Дұрыс жауап }=C
{Қиындық}=2
{Оқулық}= (Руководство по наркологии. Под редакцией Н.Н.Иванца-М.:Медпрактика-М, 2002ж.-444 с.)
{Курс}=6
{Семестр}=11-12
$$$003
Емделуші психобелсенді заттармен өткір ұланған: тежелулі, сана-сезімі терең есеңгіреген дәрежеге дейін жабырқаулы, сирек үстіртін дем минутына 2-3 дем, брадикардия, гипотермия, қарашықтары тарылған, жарыққа реакциясы жоқ, бозарыңқылық, тері жамылғыларының құрғақтығы, АҚ-ның төмендеуі. Осы психоактивті заттармен ұланған кезде емдеудің таңдау әдісі күре тамырға ... жіберу болып саналады:
А) Диазепамды
B) Налоксонды
C) Бромокриптинді
D Преднизолонды
E) Дроперидолды
{Дұрыс жауап}=B
{Қиындық}=3
{Оқулық}= (Руководство по наркологии. Под редакцией Н.Н.Иванца-М.:Медпрактика-М, 2002ж.-444 с.)
{Курс}=6
{Семестр}=11-12
$$$004
Емделушінің мас күйіндегі сыртқы көрінісі: беті: көздері жарым-жартылай жабылған және аузы ашылған, қозғалыссыз, қатып қалған, жансыз, жоғарғы бөлігі қызарған, сәл ісіген, бет әлпеті мәнсіз ақымақтау; көзінің аққабықтары сәл қызғарған, нұрқабығы мөлдір, көз қарашықтары сіріңкенің басындай; қолдың баяу қозғалысымен орналасуы қимылсыз, сөйлеген сөзі созылыңқы. Осы психоактивті заттармен ұланған кезде емдеудің таңдау әдісі күре тамырға ... жіберу болып саналады:
A) Диазепамды
B) Преднизолонды
C) Бромокриптинді
D) Налоксонды
E) Дроперидолды
{Дұрыс жауап}=C
{Қиындық}=3
{Оқулық}= (Руководство по наркологии. Под редакцией Н.Н.Иванца-М.:Медпрактика-М, 2002ж.-444 с.)
{Курс}=7
{Семестр}=14
05_05_ Психиатрия және наркология_каз
$$$001
«Өзіңізді қалай сезінесіз ?» деген сұраққа науқас былай жауап береді: «Сіз, сезінесіз деген сөзді қалай түсінесіз». Егер сіз менің сезімімді түсінсеңіз, онда сіздің қалай сезінуіңізді, менің ойыммен сезімімен сәйкес келеді» . Бұл ойлау қалай аталады ;
A) Жағдайлы бөлшектенген ойлау
B) Паралогиялық ойлау
C) Аутистикалық ойлау
D) Амбивалентті ойлау
E) Резонерство
{Дұрыс жауап}= Е
{Күрделі}= 1
{Оқулық}=(Жариков Н.М.,Сарсенбаев.Психиатрия:Эрос,2011.-532б.)
{Курс}=7
{Семестр}=13-14
$$$002
Естің тарылуы, алкоголдің кішкене мөлшерін пайдаланғанда пайда болатын, агрессия және басқа да істеген-ісіне жауап бермейтін кейін амнезияға ауысуы – бұл не:
A) Амбулаторлық автоматиз
B) Патологиялық мастану
C) Патологиялық аффект
D) Сананың күңгіртенуі
E) Алкогольді делирия
{Дұрыс жауап}= A
{Күрделі}= 1
{Оқулық}=(Жариков Н.М.,Сарсенбаев.Психиатрия:Эрос,2011.-532б.)
{Курс}=7
{Семестр}=13-14
$$$003
Делирийді басу үшін ең басты қолданылатын дәрі-дәрімектер:
A) Дезинтоксикация
B) Нейролептиктер
C) Наркопсихотерапия
D) ЭСТ
E) Антиконвульсанттар
{Дұрыс жауап}= A
{Күрделі}= 2
{Оқулық}=(Жариков Н.М.,Сарсенбаев.Психиатрия:Эрос,2011.-532б.)
{Курс}=7
{Семестр}=13-14
$$$004
Науқас қуаныш сезімінде, өзін баймын деп есептейді, жомарттық жасап, айнасалындағы адамдарға миллиондар, марапаттаулар сыйлайды,өзін «үш мәрте әлемдік батыр» болғанын және «ғаламның барлық тыңшы агенті» екендігін айдаты. Синдромды атаңыз:
A) Маниакальді синдром
B) Парафренды синдром
C) Параноидты синдром
D) Дементті синдром
E) Гебефренді синдром
{Дұрыс жауап}= B
{Күрделі}= 2
{Оқулық}=(ЖариковН.М.,Сарсенбаев.Психиатрия:Эрос,2011.532б.)
{Курс}=7
{Семестр}=13-14
$$$005
Қоршаған ортадан ортадан оқшауланып, өз-өзінен бұйығыланып, ешкіммен қарым-қатынасқа түспейтін жағдай:
A) Апатия
B) Аутизм
C) Абулия
D) Автоматизм
E) Амбиваленттік
{Дұрыс жауап}= B
{Күрделі}= 2
{Оқулық}=(Жариков Н.М.,Сарсенбаев.Психиатрия:Эрос,2011.-532б.)
{Курс}=7
{Семестр}=13-14
$$$006
Жағдайды анықтаңыз:науқас кейде өзінің ешқандай мақсатсыз және қажеттіліксіз бір жаққа кетіп қалғысы келетіндігін айтады. Ол қалауы оған көптеген жағымсыз жайттарға алып келді, бірақ оған қарамастан өз қалауын айтып қоймайды:
A) Пиромания
B) Булимия
C) Суицидомания
D) Дромомания
E) Клептомания
{Дұрыс жауап}= D
{Күрделі}= 2
{Оқулық}=(Жариков Н.М.,Сарсенбаев.Психиатрия:Эрос,2011.-532б.)
{Курс}=7
{Семестр}=13-14
$$$007
Сананың күңгіртенуінің ауыр түрі, делириядан айырмашылығы. Мінездемесі: қабылдаудың синтез бұзылысы, ұйқысыз сөйлеу, өз тұлғасының және қоршаған ортада бағытын білмеу, галлюцинацияның пайда болуы, көбіне ауыр соматикалық аурулардың артынша дамитын-бұл не:
A) Аменция
B) Кома
C) Сопор
D) Сананың күңгіртенуі
E) Онероид
{Дұрыс жауап}= A
{Күрделі}= 2
{Оқулық}=(Жариков Н.М.,Сарсенбаев.Психиатрия:Эрос,2011.-532б.)
{Курс}=7
{Семестр}=13-14
$$$008
Жағдайды атаңыз: науқас шахмат ойнап отырып, қолындағы шахмат фигурасымен кенет қатып қалды, фигура түсіп қалды. Бұл жағдай 2-3 секунд созылды. Сосын науқас өз ойын жинақтай алмай қалды, болған жағдайды есіне түсіре алған жоқ. Науқаста:
A) Транс
B) Абсанс
C) Амбулаторлы автоматизм
D) Фрустрация
E) Ступор
{Дұрыс жауап}= B
{Күрделі}= 2
{Оқулық}=(Жариков Н.М.,Сарсенбаев.Психиатрия:Эрос,2011.-532б.)
{Курс}=7
{Семестр}=13-14
$$$009
Жағдайды бақылаңыз: науқас қабылдау бөлімшесіне әкелінді. Жалпы қарағанда: бет сипаты жабырқаулы, шашы жайылған, қолына кез келген затты алып, олардың атауын атайды. Өнімді әңгімелесу мүмкін емес, қойылған сұрақтарды қайталайды. Кеннетен пайда болған әңгімесі келесідей: «Иванова, Иванова, Иванова… қатты,… қатты,..сағат,…механикалық сағат…беріңіз, беріңіз, барлығы жүреді…керек емес, керек емес …Демидова, Демидова…». Уақыт өте аз уақытқа қатып қалады, сосын (хаотикалық) аяқ-қолымен қозғалады.
A) Делирия
B) Онейроид
C) Галлюциноз
D) Сананың күңгіртенуі
E) Аменция
{Дұрыс жауап}= E
{Күрделі}= 3
{Оқулық}=(Жариков Н.М.,Сарсенбаев.Психиатрия:Эрос,2011.-532б.)
{Курс}=7
{Семестр}=13-14
$$$010
13 жастағы қыз бала орташа дене бітімді, көршісінің оның толық екенінің айтуы бойынша өзін тамақтан шектеді. Түскі астан және кешкі астан бас тартты. Таңғы ас кезінде бір алмамен шектелетін. Тамақтандыру кезінде өзін қинап құсық реакциясын шақырды. 2 апта ішінде 5 кг арықтады, өз- өзін «толық» деп санайды.Жағдайын анықтаңыз:
A) Сандырақ әсері
B) Гипобулия
C) Нервтік анорексия
D) Депрессия
E) Ипохондрия
{Дұрыс жауап}= C
{Күрделі}= 3
{Оқулық}=(Жариков Н.М.,Сарсенбаев.Психиатрия:Эрос,2011.-532б.)
{Курс}=7
{Семестр}=13-14
$$$011
Науқас өзінің іш құрлысы шіріген деп санайды, ішкен тамағының қорытылмайтындығын, оны кіші жамбас астауына түсіп қалады деп ойлайды да тамақтан бас тартады:
A) Кандинский-Клерамбо синдромы
B) Парафренді синдром
C) Паранойяльді синдром
D) Котара синдромы
E) Шығын сандырағы
{Дұрыс жауап}= D
{Күрделі}= 3
{Оқулық}=(Жариков Н.М.,Сарсенбаев.Психиатрия:Эрос,2011.-532б.)
{Курс}=7
{Семестр}=13-14
$$$012
Кейде орындықтан тұрып, бөлмеде баяу қозғалады. Сұрақтарға жауап бермейді. Патологиялық жағдайдан шыққаннан кейін айтып берді. «оны және балаларын», «бөтен» адамдар басқа қалаға алып кетіп, «хирургтер» қолын, аяғын «басын кесіп» балаларын бөліп тастаған. Содан кейін «мейірімді» достары келіп оларды жабыстырған. Осындай жағдайында болғанда, қайда екенін білген жоқ. Палатаны қинау бөлмесі деп, ауруханны ертегі қаласы ретінде қабылдайды.
A) Делирия
B) Аменция
C) Сананың күңгіртенуі
D) Онейроид
E) Транс
{Дұрыс жауап}= D
{Күрделі}= 3
{Оқулық}=(Жариков Н.М.,Сарсенбаев.Психиатрия:Эрос,2011.-532б.)
{Курс}=7
{Семестр}=13-14
05_05_каз
Психиатрия және наркология
$$$001
Нейролептиктерді қолданғаннан болатын клиникалық эффекті көрсетіңіз:
A) Стимуляциялаушы эффект
B) Седативті эффект
C) Антипсихотикалық эффект
D) Эйфориялық эффект
E) Таңдаулы эффект
{ Дұрыс жауабы}= C
{ Күрделілігі}= 1
{Оқулық}= (Р.А. Евстегнеев: Психиатрия в общей медицинской практике: Руководство для врачей. 2010)
{Курс}= 7
{Семестр}= 14
$$$002
Көңіл-күйдің түсуі, сенестопатия, өз ауруының ауырлығын асыра бағалау. Аталған шағымдар қандай синдромға тән:
A) Параноидты
B) Ипохондриялық
C) Депрессивті
D) Психосенсорлы
E) Сенестопатиялық
{ Дұрыс жауабы}= B
{ Күрделілігі}= 1
{Оқулық}= (Р.А. Евстегнеев: Психиатрия в общей медицинской практике: Руководство для врачей. 2010)
{Курс}= 7
{Семестр}= 14
$$$003
Науқас, 16 жас, психиатриялық аурухананың қабылдау бөлімшесіне түсті. қарау кезінде: психомоторлы қозған, тентек, қырсығады, айналасындағыларға түкіреді, ата-анасына қастықпен қарауда, ойлауы бұзылған, эмоциональді тұрақсыз. Ата-анасының сөзі бойынша мектепке баруды қойған, бұрынғы істеріне қызығушылығы қалған. Сіздің диагнозыңыз:
A) Реккурентті шизофрения
B) Ұстама тәрізді шизофрения
C) Жәй дамушы шизофрения
D) Гебефреникалық шизофрения
E) Параноидті шизофрения
{ Дұрыс жауабы}= D
{ Күрделілігі}= 2
{Оқулық}= (Р.А. Евстегнеев: Психиатрия в общей медицинской практике: Руководство для врачей. 2010)
{Курс}= 7
{Семестр}= 14
$$$004
Науқас үнемі дәкелік байламмен жүреді, қолғабын шешпейді,күніне бірнеше рет душқа түседі, әр сағат сайын қолын сабындап жуады, лас беткейлерге жақындамауға тырысады. Бұл:
A) Танатофобия
B) Мизофобия
C) Эритрофобия
D) Орнитофобия
E) Андрофобия
{ Дұрыс жауабы}= B
{ Күрделілігі}= 2
{Оқулық}= (Р.А. Евстегнеев: Психиатрия в общей медицинской практике: Руководство для врачей. 2010)
{Курс}= 7
{Семестр}= 14
$$$005
Науқас, 58 жаста. Церебральды атеросклерозға байланысты емделуде. Көңіл-күйі үнемі түсінкі, қозғыш, көңілі толмайды. Тез ашуланады, кез-келген нәрсеге айқайлайды, одан соң жылайды, кешірім сұрайды. Дұрыс синдромды тандаңыз:
A) Психопаттәрізді
B) Астеникалық
C) Истериялық
D) Пароксизмальді
E) Дистимиялық
{ Дұрыс жауабы}= E
{ Күрделілігі}= 2
{Оқулық}= (Р.А. Евстегнеев: Психиатрия в общей медицинской практике: Руководство для врачей. 2010)
{Курс}= 7
{Семестр}= 14
$$$006
Науқас, 32 жаста, ауруханаға келіп жүрген оның әкесі емес, оның жақсы гримделіп келген екінші сыңары деп түсіндіреді. Науқаста қандай психикалық бұзылыс болуы мүмкін:
Сандырақ синдромы
Капгра синдромы
Галлюцинаторлы синдром
Котар синдромы
Онейроидный синдром
{ Дұрыс жауабы}= В
{ Күрделілігі}= 2
{Оқулық}= (Р.А. Евстегнеев: Психиатрия в общей медицинской практике: Руководство для врачей. 2010)
{Курс}= 7
{Семестр}= 14
$$$007
Науқасты қарау кезінде қозғыш, бір орында отыра алмайды, көп сөзді, есту галлюцинациялары байқалады, аузынан алкоголь иісі бар. Алкогольдік қозғыштықты емдегенде не қолданылады?
A) Кофеин
B) Соли лития
C) Тизерцин
D) Пирацетам
E) Адреналин
{ Дұрыс жауабы}= C
{ Күрделілігі}=3
{Оқулық}= {Учебник}= (Г.М.Кудьярова, М.А.Асимов, С.А.Нурмагамбетова. Б.Б.Джарбусынова: Алкоголизм в общемедицинской практике. Алматы. Изд. КазНМУ, 2003)
{Курс}= 7
{Семестр}= 14
$$$008
Науқас, 58 жаста. Церебральды атеросклерозға байланысты емделуде. Көғіл-күйі үнемі түсінкі, қозғыш, көңілі толмайды. Тез ашуланады, кез-келген нәрсеге айқайлайды, одан соң жылайды, кешірім сұрайды. Дұрыс синдромды тандаңыз:
Психопаттәрізді
Астеникалық
Истериялық
Пароксизмальді
Дистимиялық
{ Дұрыс жауабы}= Е
{ Күрделілігі}=3
{Оқулық}= {Учебник}= (Г.М.Кудьярова, М.А.Асимов, С.А.Нурмагамбетова. Б.Б.Джарбусынова: Алкоголизм в общемедицинской практике. Алматы. Изд. КазНМУ, 2003)
{Курс}= 7
{Семестр}= 14
$$$009
Созылмалы алкоголизммен ауыратын науқаста емнен кейін 3 айдан соң алкогольге құмартушылығы пайда болған,жағдайы нашарлаған. Сүйемелдеу терапиясын тағайындаңыз:
Аминазин 300 мг/тәу-дейін
Амитриптилин 150 мг/тәу-дейін
Галоперидола деканоат
Трихопол, инсулиннің аз мөлшері
Седуксен, сульфат магния
{ Дұрыс жауабы}= D
{ Күрделілігі}=3
{Оқулық}= {Учебник}= (Г.М.Кудьярова, М.А.Асимов, С.А.Нурмагамбетова. Б.Б.Джарбусынова: Алкоголизм в общемедицинской практике. Алматы. Изд. КазНМУ, 2003)
{Курс}= 7
{Семестр}= 14
$$$010
Науқас., 20 жаста, апта ағымында төсекке симайтының, денесімен бүкіл бөлмені алып жататының, төбеге дейін жететінің, бірақ айнаға қарағанда ешқандай бұлылыс көрмейтінің айтады. Нақаста қандай психикалық бұзылыс
Макропсия
Дене схемасының бұзылыс
Порропсия
Көру иллюзиясы
Күрделі галлюцинация
{ Дұрыс жауабы}= В
{ Күрделілігі}= 3
{Учебник}= (Г.М.Кудьярова, М.А.Асимов, С.А.Нурмагамбетова, Б.Б.Джарбусынова: Опийная наркомания. Библиотека практического врача. «Медицина Баспасы» Алматы. 2002)
{Курс}= 7
{Семестр}= 14
$$$011
Науқас наркологиялық диспансерге опийлік заттарды қолданған деген күдікпен түсті. Опийн абстиненциясын қандай заттың көмегімен экпресс-әдіс арқылы анықтайды:
A) Метадон
B) Бупренорфин
C) Лево-альфаацетилметадил
D) Налоксон
E) Трамадол
{ Дұрыс жауабы}= D
{ Күрделілігі}= 3
{Учебник}= (Г.М.Кудьярова, М.А.Асимов, С.А.Нурмагамбетова, Б.Б.Джарбусынова: Опийная наркомания. Библиотека практического врача. «Медицина Баспасы» Алматы. 2002)
{Курс}= 7
{Семестр}= 14
$$$012
Созылмалы алкоголизммен ауыратын науқаста емнен кейін 3 айдан соң алкогольге құмартушылығы пайда болған,жағдайы нашарлаған. Сүйемелдеу терапиясын тағайындаңыз:
A) Аминазин 300 мг/тәу-дейін
B) Амитриптилин 150 мг/тәу-дейін
C) Галоперидола деканоат
D) Трихопол, инсулиннің аз мөлшері
E) Седуксен, сульфат магния
{ Дұрыс жауабы}= D
{ Күрделілігі}= 3
{Оқулық}= {Учебник}= (Г.М.Кудьярова, М.А.Асимов, С.А.Нурмагамбетова. Б.Б.Джарбусынова: Алкоголизм в общемедицинской практике. Алматы. Изд. КазНМУ, 2003)
{Курс}= 7
{Семестр}= 14
05_06_қаз
«Жалпы дәрігерлік практика» 05_
«Неврология» 06_
$$$001
***
Мына жүйке зақымданғанда амавроз дамиды:
A)Көру трактысы
B)Иіс сезу трактысы
C)Көру төмпешігі
D)Көру нервісі
E)Ішкі капсула
{Дұрыс жауап}= D
{Күрделілігі}= 1
{Оқулық}= (Наглядная неврология: учебное пособие /пер. с англ. Баркер Р.И др. под ред.В.И.Скворцовой. – 2-е изд. – М., ГЭОТАР-Медиа, 2006.)
{Курс}=6
{Семестр}=13-14
***
05_06_қаз
«Жалпы дәрігерлік практика» 05_
«Неврология» 06_
$$$002
Қарашықтардың әр түрлі болуы аталады:
A)Миоз
B)Анизокория
C)Мидриаз
D)Амблиопия
E)Амавроз
{Дұрыс жауап}= B
{Күрделілігі}= 1
{Оқулық}= (Наглядная неврология: учебное пособие /пер. с англ. Баркер Р.И др. под ред.В.И.Скворцовой. – 2-е изд. – М., ГЭОТАР-Медиа, 2006.)
{Курс}=6
{Семестр}=13-14
***
05_06_қаз
«Жалпы дәрігерлік практика» 05_
«Неврология» 06_
$$$003
68 жастағы әйел адамда ми инсульты дамыды. Неврологиялық статуста: оң жақты гемиплегия, гемианестезия және гемианопсия. Патологиялық ошақ қайда орналасқан:
A)Маңдай бөлігі сол жақтан
B)Маңдай бөлігі оң жақтан
C)Ішкі капсула сол жақтан
D)Ішкі капсула оң жақтан
E)Ми бағаны
{Дұрыс жауап}= C
{Күрделілігі}= 2
{Оқулық}= (Наглядная неврология: учебное пособие /пер. с англ. Баркер Р.И др. под ред.В.И.Скворцовой. – 2-е изд. – М., ГЭОТАР-Медиа, 2006.)
{Курс}=6
{Семестр}=13-14
***
05_06_қаз
«Жалпы дәрігерлік практика» 05_
«Неврология» 06_
$$$004
Науқаста дерттің нәтижесінде жүрген кезде атаксия, саусақ-мұрын және тізе-өкше сынамасын жасағанда интенционды тремор, оңға қарағанда нистагм пайда болды. Бұл клиника оң жақтан айқын көрінеді. Ромберг позасында науқас оңға құлайды. Патологиялық ошақ орнын көрсет:
A)Мишық құрты
B)Мишықтың сол жақ шар жартысы
C) Мишықтың оң жақ шар жартысы
D)Мищықтың жоғарғы аяқшалары
E) Мищықтың төменгі аяқшалары
{Дұрыс жауап}= C
{Күрделілігі}= 2
{Оқулық}= (Наглядная неврология: учебное пособие /пер. с англ. Баркер Р.И др. под ред.В.И.Скворцовой. – 2-е изд. – М., ГЭОТАР-Медиа, 2006.)
{Курс}=6
{Семестр}=13-14
***
05_06_қаз
«Жалпы дәрігерлік практика» 05_
«Неврология» 06_
$$$005
Науқаста кенеттен басының ауру сезімі, құсу, жүрек айну симптомдары пайда болды. Объективті тексергенде: горизонтальді нистагм, солға қарағанда айқын, сол жақтан адиадохокинез, скандирленген сөйлеу, атаксия, Ромберг позасында солға құлайды. Зақымданған ошақ аймағын тап:
A)Мишықтың сол жақ жарты шары
B)Мишықтың жоғарғы аяқшалары
C) Мишықтың төменгі аяқшалары
D) Мишықтың оң жақ жарты шары
E)Мишық құрты
{Дұрыс жауап}= A
{Күрделілігі}= 2
{Оқулық}= (Наглядная неврология: учебное пособие /пер. с англ. Баркер Р.И др. под ред.В.И.Скворцовой. – 2-е изд. – М., ГЭОТАР-Медиа, 2006.)
{Курс}=6
{Семестр}=13-14
***
05_06_қаз
«Жалпы дәрігерлік практика» 05_
«Неврология» 06_
$$$006
42 жасар ер адам, 3 жыл бұрын бас-ми жарақатын алды. Жүрісінің бұзылуына, оң жақ қол мен аяғының қозғалыстарының бұзылысына шағымданады. Қарағанда – орталық тип бойынша оң жақты пирамидалы жетіспеушілік, координаторлы сынамаларды сол жақтан интенциямен жүргізеді, адиадохокинез сол жақтан, сол жақтан бұлщықет гипотониясы. Зақымданған құрылымдарды көрсет:
A)Жұлын-церебелярлы жол сол жақтан, руброспинальды оң жақтан
B)Алдыңғы ортаңғы иірім сол жақтан, сол жақты маңдай-мишықты жол
C) Алдыңғы ортаңғы иірім оң жақтан, оң жақты маңдай-мишықты жол
D)Жұлын-церебелярлы жол оң жақтан, руброспинальды сол жақтан
E) Алдыңғы ортаңғы иірім сол жақтан, мишықтың сол жақ жарты шары
{Дұрыс жауап}= E
{Күрделілігі}= 2
{Оқулық}= (Наглядная неврология: учебное пособие /пер. с англ. Баркер Р.И др. под ред.В.И.Скворцовой. – 2-е изд. – М., ГЭОТАР-Медиа, 2006.)
{Курс}=6
{Семестр}=13-14
***
05_06_қаз
«Жалпы дәрігерлік практика» 05_
«Неврология» 06_
$$$007
Науқаста атаксия, оң жақтан интенционный тремор, адиадохокинез, горизонтальды нистагм. Зақымдану ошақ қайда орналасқан:
A)Мишық құрты
B)Оң жақ ми аяқшасы
C)Мишықтың сол жақ жарты шары
D)Мишықтың оң жақ жарты шары
E)Сол жақ алдыңғы ортаңғы иірім
{Дұрыс жауап}= D
{Күрделілігі}= 2
{Оқулық}= (Наглядная неврология: учебное пособие /пер. с англ. Баркер Р.И др. под ред.В.И.Скворцовой. – 2-е изд. – М., ГЭОТАР-Медиа, 2006.)
{Курс}=6
{Семестр}=13-14
***
05_06_қаз
«Жалпы дәрігерлік практика» 05_
«Неврология» 06_
$$$008
Гипертониялық аурумен ауыратын 54 жасар ер адамда кенеттен сөйлеу қабілетінің бұзылуы байқалды. Оған айтқан сөзді түсінеді, қарапайым инструкцияларды орындайды, экспрессивті сөйлеу қабілеті тежелген. Қандай аймақ зақымданған:
A)Брок аймағы
B)Вернике аймағы
C)Шетүстілік иірім
D)Аралшық
E)Супрамаргинальды иірім
{Дұрыс жауап}= A
{Күрделілігі}= 2
{Оқулық}= (Наглядная неврология: учебное пособие /пер. с англ. Баркер Р.И др. под ред.В.И.Скворцовой. – 2-е изд. – М., ГЭОТАР-Медиа, 2006.)
{Курс}=6
{Семестр}=13-14
***
05_06_қаз
«Жалпы дәрігерлік практика» 05_
«Неврология» 06_
$$$009
48 жасар ер адам, оң жақ шайнау бұлшықеттерінің әлсіздігіне шағымданады. 1 жыл көлемінде ауырады. Объективті: ауызын ашқанда төменгі жақ оң жаққа ығысады. Оң жақ шайнау бұлшықеттерінің гипотрофиясы және гипотониясы. Төменгі жақ рефлекстері оң жақтан төмендеген. Сезімталдық бетте сақталған. Патологиялық процесстің орналасқан жері:
A)Тілжұтқыншақ нервтің оң жақ қозғалыс ядролары
B) Үшкіл нервтің оң жақ қозғалыс ядролары
C)Үшкіл нервтің III тармағы
D)Бет нервісі оң жақтан
E)Кезбе нерв оң жақтан
{Дұрыс жауап}= B
{Күрделілігі}= 3
{Оқулық}= (Наглядная неврология: учебное пособие /пер. с англ. Баркер Р.И др. под ред.В.И.Скворцовой. – 2-е изд. – М., ГЭОТАР-Медиа, 2006.)
{Курс}=6
{Семестр}=13-14
***
05_06_қаз
«Жалпы дәрігерлік практика» 05_
«Неврология» 06_
$$$010
Әйел адам, 43 жасар, невропатологқа бетінің асимметриясына шағымданады. Жуынып жатқанда байқады: ауыз қуысында суды ұстай алмайды, ұртын үрлей алмайды. Өзінің ауруын суықпен байланыстырады. Объективті: көз саңылауы сол жақтан ұлғайған, көзі жабылмайды. Қасын түйгенде қыртыс пайда болмайды. Сол жақ мұрын-ерін бұрышы тегістелген. Белл симптомы сол жақтан оң. Көзінен жас ағады. Қасүсті рефлексі сол жақтан шақырылмайды. Мишықтық симптомдар және сезімталдық бұзылыстар анықталмайды. Науқаста қандай диагноз:
A)Үшкіл нервтің невропатиясы
B)Кезбе нервтің невропатиясы
C)Тілжұтқыншақ нервтің невропатиясы
D)Бет нервтің невропатиясы
E)Тіласты нервтің невропатиясы
{Дұрыс жауап}= D
{Күрделілігі}= 3
{Оқулық}= (Наглядная неврология: учебное пособие /пер. с англ. Баркер Р.И др. под ред.В.И.Скворцовой. – 2-е изд. – М., ГЭОТАР-Медиа, 2006.)
{Курс}=6
{Семестр}=13-14
***
05_06_қаз
«Жалпы дәрігерлік практика» 05_
«Неврология» 06_
$$$011
8 жасар қыздың анасы дәрігерге мынадай шағымдармен келді: соңғы 3 ай көлемінде қызы нашар оқи бастады. Сабақ үстінде қызда периодты түрде қатып қалған көзқарас, сол уақытта сұраққа жауап бермейді, өзінің атына тіл қатпайды. Талмалар еш уақытта болмаған. Неврологиялық қарауда ешқандай бұзылыс байқалмады. Науқаста қандай диагноз болуы мүмкін:
A)Абсанстар
B)Синкопальды жағдайлар
C)Тәрбие дефектісі
D)Талу
E)Джексонды талмалар
{Дұрыс жауап}= A
{Күрделілігі}= 3
{Оқулық}= (Наглядная неврология: учебное пособие /пер. с англ. Баркер Р.И др. под ред.В.И.Скворцовой. – 2-е изд. – М., ГЭОТАР-Медиа, 2006.)
{Курс}=6
{Семестр}=13-14
***
05_06_қаз
«Жалпы дәрігерлік практика» 05_
«Неврология» 06_
$$$012
26 жасар ер кісі емханаға айына 1-2 рет болатын талмаға шағымданып келді. Талмалар 6 ай көлемінде. Талмалар өздігінен пайда болады. Туыстары науқас талма болған кезде құлайтынын, денесі тырысып қалатынын айтады, кейін талма пайда болатынын, тілін тістейтінін, еріксіз зәр шығаратынын айтады. Клиникалық зерттеулерден кейін диагноз қойылып, ем тағайындалды. Қандай дәрілік заттар қолданған дұрыс:
A)Диакарб
B)Преднизолон
C)Депакин
D)Энцефабол
E)Прозерин
{Дұрыс жауап}= C
{Күрделілігі}= 3
{Оқулық}= (Наглядная неврология: учебное пособие /пер. с англ. Баркер Р.И др. под ред.В.И.Скворцовой. – 2-е изд. – М., ГЭОТАР-Медиа, 2006.)
{Курс}=6
{Семестр}=13-14
***
05_06_ ЖТД Неврологиясы_каз.
$$$001
Қандай нейрон немесе ағзаның зақымдалуы бұлшықет гипотрофиясымен сипатталады?
A) Орталықтанған қимыл нейроны
B) Перифериялық қимыл нейроны
C) Мишық
D) Ішкі капсула
E) Алдыңғы ортылық қатпар
{Дұрыс жауабы } = В
{Қиындығы} = 1
{Оқулық}= Неврология , Е.И. Гусев, А.Н. Коновалов, В.И. Скворцова, А.Б. Гехт, 2010
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$002
Төменде келтірілген рефлекстердің қайсысы бүгілу типіндегі негізгі патологиялық рефлекс болып табылады?
А) Бабинский
В) Оппенгейм
С) Россолимо
D) Гордон
E) Чеддок
{Дұрыс жауабы} = C
{Қиындығы} = 1
{Оқулық}= Атлас. Нервная система человека. Строение и нарушенияВ.М. Астапов, Ю.В. Микадзе, 2004 г.
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$003
Ауылдық амбулаторияның қабылдау бөлімшесіне 42 жастағы ер кісі жеткізілді, эмоциональды күйзелістен кейін есін жоғалтқан. Объективті: беті қызарған. Артериальды қысымы 170/100 мм сын. бағ, Керниг және Брудзинский симптомдары екі жақты оң. Жарыққа қарашықтың реакциясы жоғалған. Беті симметриялық, тілі ортаңғы сызық бойымен. Тонусы өзгермеген, рефлексте біркелкі екіжақты жоғарылаған.
Қандай ауру осы аурудың дамуына алып келді?
А) Жүректің ишемиялық ауруы
B) Бас ми тамырларының аневризмасы
C) Анемия
D) Қант диабеті
E) Ревматизм
{Дұрыс жауабы} = B
{Қиындығы} = 2
{Оқулық}= Инсульт: Диагностика, лечение, профилактика. З.А. Суслина, М.А. Пирадов, 2008
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$004
42 жастағы ер кісі, естуінің төмендеуіне, құлағындағы шуылға, сыбырлаған сөздерді нашар естуіне, кезеңдік бас ауруына, бас айналуына шағымданып қаралды. 7 жыл аралығында экскаваторда машинист болып жұмыс жасайды. Қарап тексергенде: естудің әлсіз төмендеуі – сыбырлаған сөздерді екі метрлік қашықтықтан қабылдайды. Басқа бұзылыстар анықталмады.
Қандай алдын ала қойылатын диагноз дұрыс?
А) Вибрационды ауру.
B) Профессиональды кереңдік.
C) Меньер ауруы
D) Миелит
E) Энцефаломиелит
{Дұрыс жауабы} = B
{Қиындығы} = 2
{Оқулық}= Профессиональные болезни. Артамонова В.Г., Мухин Н.А., 2004г
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$005
43 жастағы ер кісі тер шаршағыштыққа, жүрек соғуының жиілеу ұстамаларына, ауа жетпеу сезіміне, қозғыштыққа, кезеңдік қатты бас ауруына, бас айналуына, жалпы жүдеуіне, әсіресе иық және қолының жүдеуіне шағымданып қаралды. 12 жыл бойы шахтада бұрғышы болып жұмыс истейді. Қарап тексергенде: науқас астенизирленген, саусақтар мен табанның акроцианозы. Сухожильды рефлекстері біркелкі төмендеген. Барлық сезімталдық түрлерінің бұзылыстары, әсіресе айқын вибрационды. Ромберг қалпында тұрақсыз. Координаторлық сынамасы жеңіл интенциямен.
Қандай алдын ала қойылатын диагноз дұрыс?
А) Гийена-Барре синдромы
B) Бүйірлі амиотрофиялық склероз
C) Вибрационды ауру
D) Полиомиелит
E) Сәулелік ауру
{Дұрыс жауабы} = C
{Қиындығы} = 2
{Оқулық}= Профессиональные болезни. Артамонова В.Г., Мухин Н.А., 2004г
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$006
37 жастағы ер кісі, естудің төмендеуіне, сыбырлаған сөздерді нашар естиді, сөйлесу кезіндегі жақсы қабылдаумен, кезеңдік бас ауруына, бас айналуына шағымданып қаралды. 9 жыл бойы авиационды моторист болып жұмыс жасайды. Қарап тексергенде: естудің әлсіз төмендеуі, сыбырлау сөздерін екі метрлік аралықтан қабылдайды. Басқа бұзылыстар анықталмады.
Қандай алдын алу диагнозы дұрыс?
A) Кохлеарлы неврит
B) Меньер ауруы
C) Миелит
D) Энцефаломиелит
E) Омыртқаның мойын бөлімінің остеохондрозы
{Дұрыс жауабы} = A
{Қиындығы} = 2
{Оқулық}= Профессиональные болезни. Артамонова В.Г., Мухин Н.А., 2004г
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$007
63 жастағы ер кісі. Ертеңгісін ұйқыдан кейін, бас айналуы мен сол қолы мен аяғындағы әлсіздікті сезінген. Әлсіздік үдеген және үш күн аралығында сол аяқ қолының салдануы пайда болған, сонымен қатар оң көзімен көруі нашарланған. Объективті: АҚ 110/70 мм сын. бағ. Пульс жүйелі минутына 80 соққы, толуы мен қуаты қанағаттанарлық. Жүрек үндері көмескі. Оң жақ ұйқы артериясының соққысы төмендеген. Сол жақ мұрын ерін қатпары тегістелген, тілін сыртөа шығарғанда солға қисайған. Сол жағының аяқ қолының белсенді қимылы шектелген, ондағы білектің бүгілу және жіліншіктің жазылу бұлшықеттерінің тонусы жоғарылаған. Сол жақты Бабинский патологиялық рефлексі шақырылады.
Қандай топикалық диагноз дқрыс?
A) Мидың сол жақ жарты шары зақымданған және оң көру нерві
B) Ми қабықтары зақымдалған
C) Екі жарты шар да зақымдалған және сол жақ көру нерві
D) Бас миының оң жақ жарты шары зақымдалған және оң көру нерві
E) Бас миының қытысы зақымдалған
{Дұрыс жауап} = D
{Қиындығы} = 2
{Оқулық}= Инсульт:Диагностика, лечение, профилактика. З.А. Суслина, М.А. Пирадов, 2008
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$008
Науқас 25 жаста, ағаш кесуші. Көктемде орманда жұмыс жасап жүріп, кене шағуына жол беріп, оған мән бермеген. 10 күннен кейін кенеттен бас ауруы, жүрек айнуы, құсу пайда болған. Дене қызуының 39°жоғарылауы, қалтырау, мойын аймағында ауру сезімі пайда болған. Тұмауратқан науқас ретінде амбулаторлық жағдайда ем қабылдаған. Науқастың жағдайы нашарлаған және 2—3 күннен кейін қолында және мойын бұлшықетінде әлсіздік пайда болған. Неврологиялық статусында: мойын және қол бұлшықеттерінің әлсіз салдануы.
Қандай алдын ала қойылатын диагноз дұрыс?
А) Масалық энцефалит
B) Экономо энцефалиті
C) Кенелік энцефалит
D) Тұмаулық энцефалит
E) Шильдер лейкоэнцефалиті
{Дұрыс жауабы} = C
{Қиындығы} = 2
{Оқулық}= Болезни нервной системы, т.1. Н.Н. Яхно, Д.Р., Штульман, 2001г)
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$009
33 жастағы әйел кісі оң жақ білегіндегі күйдіретін сипаттағы ауру сезіміне, жұмыс кезінде оның күшеюіне шағымданып қаралды. Жоғарыда айтылған шағымдар 2-3 апта аралығында мазалайды. Қарап тексеруде: бұлшықет және оның беку орны ауру сезімімен, ісінуі анықталады, крепитациясы, оң иық буынының қимылы шектелген.
Қандай алдын ала қойылатын диагноз дұрыс?
А) Бүйірлі амиотрофиялық склероз
B) Миозит
C) Миастения
D) Плексит
E) Миелит
{Дұрыс жауабы} =B
{Қиындығы} = 2
{Оқулық}= Неврология , Е.И. Гусев, А.Н. Коновалов, В.И. Скворцова, А.Б. Гехт, 2010г
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$010
46 жастағы ер кісі. Соңғы 1,5 жыл бойы қолындағы ауру сезімі және парестезиялар, жалпы жүдеу, кезеңдік бас ауруы, бас айналуы, ашуланшақтығы мазалайды. Көңіл күйі кешке қарай нашарлайды. 10 жыл аралығында құрылыста бетонщик болып жұмыс жасайды. Қарау кезінде: қолындағы беткей және терең сезімталдықтың төмендеуі, сіңірлік рефлекстердің төмендеуі анықталады. Ромберг қалпында теңселу.
Қандай алдын ала қоятын диагноз ең ықтимал?
А) Миастения
B) Вибрационды ауру
C) Паркинсонизм
D) Полинейропатия
E) Гиена-Барре синдромы
{Дұрыс жауабы} = B
{Қиындығы} = 2
{Оқулық}= Профессиональные болезни. Артамонова В.Г., Мухин Н.А., 2004г
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$011
38 жастағы әйел кісі лет, жедел ауырды, тұмаудан кейін сол төменгі жақ аймағындағы ауру сезімі пайда болды, ұстама тәрізді сипатта, ұзақтығы 2-3 сек. Ұстамалар сөйлеу кезінде, түшкіргенде, шайнау және жуынғанда күшейеді.
Неврологиялық статусында: ауру сезімі оң жақты V нервтің III бұтағының шығу нүктесінде, курковая зона сол жақты ауыз бұрышында. Басқа неврологиялық симптоматика жоқ. Көз түбі патологиясыз. Бас миының МРТ патологиясыз.
Қандай препарат тағайындау ең ықтимал?
A) Циклодол
B) Клоназепам
C) Финлепсин
D) Глицин
E) Фенозепам
{Дұрыс жауабы} = C
{Қиындығы} = 3
{Оқулық}= Болезни нервной системы, т.1. Н.Н. Яхно, Д.Р., Штульман, 2001г)
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$012
42 жастағы әйел кісі, жедел ауырды, суықтанудан кейін беті қисайған, оң көзін жұму мүмкін емес, оң жақ құлақ артындағы аймақта ауру сезімі пайда болған.
Неврологиялық статусында: оң жақ маңдай қатпары тегістелген, лагофтальм, Белла симптомы, оң көзінен жас ағу, оң жақ бетінің жартысында қимыл шектелген (маңдай, қас, жақтары),оң ауыз бұрышы түскен, ауыз ақсайту кезінде оң ауыз бұрышы қимылсыз.
Қандай препарат тағайындау бірінші кезекте?
Антибиотиктер
Кортикостероидтар
Тамырлық
Вирусқа қарсы
Диуретиктер
{Дұрыс жауабы} = B
{Қиындығы} = 3
{Оқулық}= Неврология, Карлов В.А., 1999 г
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$012
25 жастағы ер кісі. Өткерген отиттан кйін, беті қисайған, сол жақ құлақ арты аймағында ауру сезімі пайда болған. Ертеде ештеңемен ауырмаған.
Неврологиялық статусында: сол жақ маңдай қатпары тегістелген, көз қатпары S>D, сол жақ ауыз бұрышы түскен, аузын ақсайту кезінде ауыз бұрышы қимылсыз, сол көзінен жас ағады. Басқа неврологиялық симптоматика анықталмады.
Лайықты емді тағайындаңыз.
Қандай препарат тағайындау лайықты?
А) Финлепсин
В) Пирацетам
С) Маннитол
D) Дексаметазон
Е) Мексидол
{Дұрыс жауабы} = D
{Қиындығы} = 3
{Оқулық}= Неврология, Карлов В.А., 1999 г
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$013
27 жастағы ер кісі, клиникаға сол бетінің жартысының ұстама тәрізді ауру сезіміне шағымданып түсті. Ауру сезімі кенеттен, күйдіретін , ұстаманың ұзақтыңы бірнеше секундтан минутқа дейін. Ауру сезімі сол жақ жоғарғы ерін аймаңынан басталады , шайнаумен, жуынғанда, қырынғанда күшейеді. Ауру сезімі гиперемиямен, сол жақты жас ағумен жүреді.
Қандай препарат тағайындау бірінші кезекте?
А) Актовегин
В) Карбамазепин
С) Тиамин
D) Церебролизин
Е) Милдронат
{Дұрыс жауабы} = В
{Қиындығы} = 3
{Оқулық}= Неврология, Карлов В.А., 1999 г
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$014
56 жастағы ер кісі, кенеттен эмоциональды жүктемеден кейін оң аяқ қолындағы әлсіздікті және жансыздануды, сөйлеудің қиындауын сезінді. Көп жылдар бойы артериальды қысымның жоғарғы сандарымен жүретін гипертониялық аурумен ауырады.
Неврологиялық статусында: моторлы афазия элементтері, оң жақты мұрын ерін қатпары тегістелген, тілі оң жаққа қисайған, жеңіл оң жақты гемипарез. Барлық көрсетілген белгілер үш сағаттың ішінде шешілген.
Қандай тактика жүргізу дұрыс?
А) Жоспарлы түрде стационарға госпитализация
В) Шұғыл түрде стационарға госпитализация
C) Амбулаторлы жағдайда ем алу
D) Хирургиялық ем
Е) Жоспарлы түрде поликлиникаға қаралу
{Дұрыс жауабы} = B
{Қиындығы} = 3
{Оқулық}= Инсульт:Диагностика, лечение, профилактика. З.А. Суслина, М.А. Пирадов, 2008
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$015
57жастағы ер кісі ертеңгісін кенеттен артериальды қысымның 150 /100 мм рт.ст. жоғарылау фонында пайда болған қатты бас ауруына, құсуға, оң аяқ қолының жансыздануына және ілсіздігіне, сөйлеудің бұзылуына шағымданады. Объективті АҚ- 200/115 мм рт. ст., пульс – минутына 94 соққы. Шүйде бұлшықеттерінің ригидтілігі 3 көлденең саусақпен, Керниг және Брудзинский симптомдары екі жақты. Бет және оң жақты тіл мимикалық бұлшықеттерінің орталық салдануы, тонусы мен рефлекстердің жоғарылауымен оң жақты гемиплегия және гемигипестезия.
Қандай препарат тағайындау ең лайықты?
Сульфат магния
Гепарин
Аспирин
Теофиллин
Пентоксифиллин
{Дұрыс жауабы} = A
{Қиындығы} = 3
{Оқулық}= Болезни нервной системы, т.1. Н.Н. Яхно, Д.Р., Штульман, 2001г)
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$016
33жастағы ер кісі, қатты бас ауруына , бас айналуы шағымдарымен жеткізілді. Қарау кезінде: шүйде бұлышқеттірінің ригидтілігі, Керниг симптомы, жалып интоксикация көріністері, қандағы Вассерман реакциясы оң, ликворда лимфоцитарлы плеоцитоз.
Бұл жағдайда қандай емдік тактика ең лайықты?
А) Преднизолон
В) Изониазид
С) Грамицидин
D) Пенициллин
E) Тетрациклин
{Дұрыс жауабы} = D
{Қиындығы} = 3
{Оқулық}= Юдильсон Л.Б. Сборник задач по неотложной неврологии, Смоленск, 2009г.
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$017
40 жастағы әйел кісі, кенеттен ауырды, өткерген тонзиллиттан кейін, толқын тәрізді қызба, петехиальды бөртпе, мұрнынан қан ағу, жалпы улану көріністері, буындарындағы ауру сезімі мазалаған . Неврологиялық статусында: есінде, сұрақтарға әлсіз жауап береді. Горизонтальды нистагм. Бұлшықет тонусы төмендеген. Гипергидроз түріндегі айқын вегетативті бұзылыстар, аяқ қолдың акроцианозы. Райт-Хеддельсон реакциясы оң нәтижелі.
Қандай препарат тағайындаған бірінші ретті болып табылады?
А) Преднизолон
В) Рифампици
С) Изониазид
D) Маннитол
E) Тиамин
{Дұрыс жауабы} = B
{Қиындығы} = 3
{Оқулық}= Болезни нервной системы, т.1. Н.Н. Яхно, Д.Р., Штульман, 2001г)
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
{Тест тапсырушының болжамды білімі} = FM
$$$018
34 жасар ер кісі, дене қызуының 37,5° градусқа жоғарылауымен, айқын бас ауруына, бас айналуына, тәбетінің төмендеуі, ұйқысының бұзылуына шағымданып қаралды. Симптомдар 2 апта ағымында пайда болды және біртіндеп күшейді. Неврологиялық статусында: сол жақты айқаспалы қылилық, сол жаққа қарағандағы диплопия, шүйде бұлшықетінің ригидтілігі 3см, Керниг симптомы 120°градуспен, аяқ қолдың салданулары жоқ.
Осы жағдайда қандай емдік тактика ең лайықты?
А) Терапевтикалық бөлімшеге жатқызу.
В) Пульмонологиялық бөлімшеге жатқызу.
С) Арнайы емдік мекемеге жатқызу.
D) Емді амбулаторлы жүргізу
Е) Инфекционды ауруханаға жатқызу
{Дұрыс жауабы} = C
{Қиындығы} = 3
{Оқулық}= Болезни нервной системы, т.1. Н.Н. Яхно, Д.Р., Штульман, 2001г)
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$019
43 жастағы ер кісіде, толық дені сау фонда дене қызуының 38° градусқа жоғарылауы, бас ауруы және құсу, көз алмасында ауру сезімі пайда болды.
Неврологиялық статусында: қарашықтары D=S, Манн-Гуревич симптомы оң, шүйде бұлшықетінің ригидтілігі 2 см, Керниг симптомы 120°градуспен, ошақты неврологиялық симптоматика анықталмады.
Қандай терапия тағайындау бірінші кезекте болып табылады?
А) Вирусқа қарсы терапия
В) Дегидратационды терапия
С) Гипотензивті терапия
D) Антибактериальды теапия
E) Антигистаминдітерапия
{Дұрыс жауабы} = A
{Қиындығы} = 3
{Оқулық}= Юдильсон Л.Б. Сборник задач по неотложной неврологии, Смоленск, 2009г.
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
$$$020
33 жастағы ер кісі жұмысқа барар жолда, жығылып, құлады, желкесімен бордюрға басын соғып алды. Есін бірнеше секундқа жоғалтқан, өздігінен тұрып, жұмысқа жеткен, жұмысында бір сағаттан кейін қатты бас ауруы, бас айналуы және жүрек айнуы пайда болған. Медпунктке қаралды. Қарау кезінде: жұмсақ тіндердің жарақаттары жоқ. Пульсі ритмді, мин 82 соққы., АҚ—110/70 мм.рт.ст. Есі анық. Өзін ұстауы дұрыс. Есте сақтауы сақталған. Менингеальды және ошақты неврологиялық симптомдар жоқ. Қандай диагностикалық әдіс бірінші ретте тағайындалады?
А) Люмбальды пункция
В) Ульразвуковая доплерография
С) Компьютерная томография
D) Допплерография
Е) Реоэнцефалография
{Дұрыс жауабы} = C
{Қиындығы} = 3
{Оқулық}= Нейрореаниматология. Интенсивная терапия черепно-мозговой травмы. Царенко С.В. 2003 г.
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
05_06_ қаз
Неврология
$$$001
Аталған симптомдардың қайсысы сезімталдық бұзылысына жатады?
А) Афазия
B) Анартрия
C) Дизестезия
D) Прозоплегия
E) Апраксия
{Дұрыс жауабы} = С
{Күрделілігі} = 1
{Оқулық} = (Кайшибаев С.К. Неврология. Учебник. I, II часть, Алматы, 2009)
{Курс} = 6
{Семестр} = 12
$$$002
Бұлшық ет тонусының спастикалық түрі бойынша жоғарылауына тән:
А) «Тісті доңғалақ» симптомы
B) Аяқ-қолдардың берілген кейіпінде қатайып қалуы
C) «Бүктемелі пышақ»симптомы
D) Аяқ-қолдардың жазғыш бұлшық еттерінің гипертонусы
E) Аяқ-қолдардың бүккіш бұлшық еттерінің гипертонусы
{Дұрыс жауабы} = С
{Күрделілігі} = 1
{Оқулық} = (Кайшибаев С.К. Неврология. Учебник. I, II часть, Алматы, 2009)
{Курс} = 6
{Семестр} = 12
$$$003
Науқас А. қосарлана көрінуіне шағымданады. Объективті түрде қарағанда ішке қарай қитарлану, көз алмасын сыртқа қарай әкету қызметі бұзылған. Бас сүйек нервтердің қайсысы зақымданған?
А) Әкеткіш
B) Көзқозғалтқыш
C) Үшкіл
D) Бет
E) Шығыр
{Дұрыс жауабы}=A
{Күрделілігі}=2
{Оқулық}=(Нервные болезни, Скоромец А.А., Скоромец А.П., 2007)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$004
Н. науқаста объективті түрде қараған кезде гиперакузия анықталады. Қандай бас сүйек нервтің зақымдануына бұл симптом тән болып келеді?
А) Кезбе нерві
B) Тілжұтқыншақ нерві
C) Кіреберіс-ұлу нерві
D) Бет нерві
E) Үшкіл нерві
{Дұрыс жауабы}=D
{Күрделігі}=2
{Оқулық}=(Нервные болезни, Скоромец А.А., Скоромец А.П., 2007)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$005
Науқаста сол жақты орталық гемипарез анықталалды. Бұл синдромға қандай патологиялық рефлекс тән болып келеді?
А) Мацкевич симптомы
B) Нери симптомы
C) Васссерман симптомы
D) Шүйде бұлшық еттерінің ригидтілігі
E) Россолимо симптомы
{Дұрыс жауабы}=E
{Күрделігі}=2
{Оқулық}=(Неврология и нейрохирургия, Гусев Е.И., Коновалов А.Н., Скворцова В.И., 2007)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$006
60 жастағы науқаста келесі симптомдар анықталады: дисфагия, дисфония, дизартрия. Бұл жағдайда қандай синдром туралы ойлауға болады?
А) Таламикалық синдромы
B) Джексон альтернирлеуші синдромы
C) Бульбарлы синдром
D) Вебер альтернирлеуші синдромы
E) Мийяр-Гублер альтернирлеуші синдромы
{Дұрыс жауабы}=С
{Күрделігі}=2
{Оқулық}=(Неврология и нейрохирургия, Гусев Е.И., Коновалов А.Н., Скворцова В.И., 2007)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$007
Науқаста гиперкинетикалық синдромы анықталады. Бұл жағдайда қандай жүйенің зақымдануы туралы ойлауға болады?
А) Экстрапирамидтік
B) Пирамидтік
C) Вегетативті
D) Сезімталдық
E) Бас ми қыртысы
{Дұрыс жауабы}=А
{Күрделігі}=3
{Оқулық}=(Неврология и нейрохирургия, Гусев Е.И., Коновалов А.Н., Скворцова В.И., 2007)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$008
А. науқас бас айналу, қозғалыс координациясының бұзылуына, аяқтардағы әлсіздікке, жүрісінің қиындауына, зәр мен нәжіс шығаруының тоқталуына шағымданады. Анамнез мәліметтері: үш ай бұрын көз көру қабілетінің кенет жойылып, бірақ содан соң спонтанды түрде қайта қалпына келгені анықталған. Жағдайның нашарлауы 2 аптаның ішінде пайда болған. Объективті түрде төменгі спастикалық парапарез және мишықтық атаксия анықталған. Қандай қосымша зерттеу әдісі диагнозды дәлелдейді?
А) Ангиография
B) Краниография
C) Контрасттеумен өткізілетін бас мидың МРТ-сы
D) Бас ми қан тамырларының УДДГ-сы
E) Спондилография
{Дұрыс жауабы}=С
{Күрделігі}=3
{Оқулық}=(Нервные болезни, Скоромец А.А., Скоромец А.П., 2007)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$009
АҚҚ қысымы с.б. бойынша 200/120 мм-ге дейін жоғарылайтын артериялық гипертензиямен ауруатын 45 жасар науқас, кенет, эмоциялық стресстен кейін оң жақтағы аяқ-қолының әлсіздігі мен сөйлеу қабілетінің бұзылуын сезген. Неврологиялық статуста: моторлы афазияның элементтері, оң жақты мұрын-ерін қыртысы тегістелуі, тілдің оң жаққа қарай девиациясы, жеңіл дәрежелі оң жақты гемипарез анықталады. Бұл симптомдар үш сағаттың ішінде регрессияланған. Қандай профилактика әдістерін тағайындайсыз?
А) Витаминотерапия
B) Гипотензивті терапия
C) Антибиотикотерапия
D) Седативті терапия
E) Спондилография
{Дұрыс жауабы}=B
{Күрделігі}=3
{Оқулық}=(Нервные болезни, Скоромец А.А., Скоромец А.П., 2007)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$010
32 жасар А. науқас көздің қосарланып көруіне, бастың айналуына, жүрген кезде шайқалуына, аяқтардағы әлсіздікке, жүрісінің қыиндауына шағымданады. Неврологиялық статуста: сол жақтағы ішке қарай қитарлану, мишықтық атаксиясы және төменгі спастикалық парапарез. Бас мидың МРТ-сында демиелинизация ошақтары анықталады. Патогенетикалық емі ретінде қандай препаратты тағайындау қажет?
А) Маннит
B) Пирацетам
C) Бетаферон
D) Цераксон
E) Актовегин
{Дұрыс жауабы}=C
{Күрделігі}=3
{Оқулық}=(Неврология и нейрохирургия, Гусев Е.И., Коновалов А.Н., Скворцова В.И., 2007)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$011
40 жастағы науқаста, ЖРВИ-дан 2 апта өткен соң аяқтарында әлсіздік және жансыздану байқалды. Бұлшықеттерінің әлсіздігі тез арада қолдарына жайылып, дауысы өзгеріп, жұтынуы киындай басталды. Зерттеу кезінде: тетрапарез, терең рефлекстерінің жойылуы, гипалгезия «шұлық» және «қолғап» түрінде, Ласег симптомы анықталады. Дисфагия, дисфония. Жұтыну рефлекстің жойылуы. Сіздің емдеу тактикаңыз:
А) Трентал
B) Финлепсин
C) Мильгамма
D) Плазмаферез
E) Аскорбиновая кислота
{Дұрыс жауабы}=D
{Күрделігі}=3
{Оқулық}=(Неврология и нейрохирургия, Гусев Е.И., Коновалов А.Н., Скворцова В.И., 2007)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$012
20 жастағы науқас әйел. Ауруы жедел түрде басталған, босанғаннан кейін оң жаққа қараған кезде қосарлану (диплопия) пайда болды. Диплопия екі аптадан кейін регрессияланған. Бір жылдан соң жүрген кезде теңселу, аяғында әлсіздік пайда болып, дизартрия байқалды. Объективті түрде қарағанда: эйфория, горизонталды нистагм. Құрсақ рефлекстері жойылған. Төменгі спастикалық парапарез. Бабинский симптомы екі жағынан анықталады. Саусақ-мұрын сынамасында интенционды діріл және теңселу, дисдиадохокинез, дисметрия байқалады. Ромберг сынамасында теңселеді. Несеп шығаруында императивтік білінуі (позыв) бар. Ең маңызды параклиникалық зерттеуді тағайындаңыз:
А) Бас сүйектерінің рентгенографиясы
B) Бас мидың МРТ-сы
C) қанның жалпы анализі
D) Бас ми қан тамырларының УДДГ-сы
E) Электромиография
{Дұрыс жауабы}=B
{Күрделігі}=3
{Оқулық}=(Неврология и нейрохирургия, Гусев Е.И., Коновалов А.Н., Скворцова В.И., 2007)
{Курс}=7
05_06_Неврология (ЖТД) каз
05_жалпы дәрігерлік тәжірибе
06_ неврология (ЖТД)
$$$001
Комадағы Глазго шкаласы келесі критерийлер бойынша баға береді:
A) Көздерді ашу, қозғалу реакциялары
B) Қозғалу реакциялары, сөздік жауап
C) Көздерді ашу, сезімталдыққа проба, сөздік жауап
D) Көздерді ашу, қозғалу реакциялары, сөздік жауап
E) Көздерді ашу, мишық сынамалары, сөздік жауап
{Дұрыс жауап}= D
{Ауырлық}= 1
{Оқулық}= (Неврология и нейрохирургия Е.И.Гусев, А.Н.Коновалов, Г.С.Бурд, 2000 г. Болезни нервной системы, Том 1, Н.Н.Яхно, А.Д. Штульман, 2001 г.)
{Курс}=6
{Семестр}=12
$$$002
Қабылдау бөліміне туыстарымен 37 жастағы науқас ессіз жағдайда келіп түсті . Айтулары бойынша, көп жыл бойы ішімдікті шамадан тыс қолданады, бүгін бір сағат көлемінде науқаста 5 эпиұстама болған, науқас есін жинамаған.
Науқасты жүргізу тактикасы қандай?
A) Неврологиялықбөлімшеге госпитализация
B) Психиатриялықбөлімшегегоспитализация
C) ПИТ- ке госпитализация
D) Нейрохирургиялықбөлімшегегоспитализация
E) Наркологиялық бөлімшегегоспитализация
{Дұрыс жауап}= C
{Ауырлық}= 2
{Оқулық}= (Неврология и нейрохирургия Е.И.Гусев, А.Н.Коновалов, Г.С.Бурд, 2000 г. Болезни нервной системы, Том 1, Н.Н.Яхно, А.Д. Штульман, 2001 г.)
{Курс}=6
{Семестр}=12
$$$003
Науқаста оң жаққа қарағанда горизонтальды нистагм, оң жақта мұрын саусақ сынамасында интенционды тремор, мегалография, скандирленген сөйлеу. Патологиялық ошақ қайда орналасқан?
A) Мишық құртшасының оң жақ бөлігінде
B) Мишық құртшасының сол жақ бөлігінде
C) Мишықтың оң жақ жарты шарында
D) Мишықтың сол жақ жарты шарында
E) Ішкі капсулада
{Дұрыс жауап}= C
{Ауырлық}= 2
{Оқулық}= (Неврология и нейрохирургия Е.И.Гусев, А.Н.Коновалов, Г.С.Бурд, 2000 г. Болезни нервной системы, Том 1, Н.Н.Яхно, А.Д. Штульман, 2001 г.)
{Курс}=6
{Семестр}=12
$$$004
Науқас П.,56 жаста,тракторист, сол жақ қолға берілетін мойын аймағындағы ауырсынуға шағымданады.Анамнезінде:мойын аймағындағы ауырсыну 3 жыл бойы мазалаған.Соңғы 3 айда жағдайы нашарлаған.Ауырсыну сол жақ қолға беріліп,басын қозғалтқанда ауырсыну күшейген.Қарап тексергенде:С2-С3 омыртқаларының қылқанды өсінділерінің ауырсынуы,корпорадиальды рефлекс төмендеген,иықтың алдыңғы сызығы бойынша жолақ түріндегі гипестезия,шынтаққа және 5 саусаққа дейін созылған.Клиникалық диагноз қойыңыз:
A) Мойындық остеохондроз,C8 түбіршелік синдром
B) Мойындық остеохондроз,C6 түбіршелік синдром
C) Мойындық остеохондроз,кіші кеуде бұлшықеттік синдромы
D) Мойындық остеохондроз, иықжауырындық периартроз
E) Мойындық остеохондроз,алдыңғы сатылы бұлшықеттік синдром
{Дұрыс жауап}= A
{Ауырлық}= 2
{Оқулық}= (Неврология и нейрохирургия Е.И.Гусев, А.Н.Коновалов, Г.С.Бурд, 2000 г. Болезни нервной системы, Том 1, Н.Н.Яхно, А.Д. Штульман, 2001 г.)
{Курс}=6
{Семестр}=12
$$$005
Науқас, 50 жас,беттің оң жақ бөлігіндегі ұстама тәрізді ауырсыну шағымымен келіп түсті.Ауырсыну кенеттен пайда болады және өткір,кеселіген тәрізді сипатта,10-15 секундқа созылады.Ауырсыну ұстамасы сөйлеу,шайнау және жұтыну кезінде пайда болады.Ауырсыну ұстамасы кезінде бетін тері жабындыларының қызаруымен мимикалық бұлшықеттерінің спазмы байқалады.Ұстамадан тыс уақытта инфраорбитальды нүктенің ауырсынуы,оң жақ жоғарғы жақ аймағының гиперстезиясы.Науқасқа қандай топтағы препаратты тағайындау керек және неге?
A) Антибиотиктер, қабынуға байланысты
B) Антиоксиданттар,ишемия аймағы бар
C) Тырысуға қарсы препараттар,эпиприпадканың болуына жоғары мүмкіндік
D) Тырысуға қарсы препараттар,невропатиялық ауырсыну орыны бар
E) Спазмолитиктер,негізгі патогенезі спазмға байланысты болуы
{Дұрыс жауап}= D
{Ауырлық}= 3
{Оқулық}= (Неврология и нейрохирургия Е.И.Гусев, А.Н.Коновалов, Г.С.Бурд, 2000 г. Болезни нервной системы, Том 1, Н.Н.Яхно, А.Д. Штульман, 2001 г.)
{Курс}=6
{Семестр}=12
$$$006
Науқас 20 жаста, стационарға аяқтарының әлсіздігіне, көруідің нашарлауына - кітап оқығанда әріптер екі еселенеді, оң жақ бетінің ұйып қалуына шағымданып түсті. Анамнезінен: жиі ЖРВИ. Обьективті: есі анық, контактіге түседі. БМН: қарашық OD=OS, фотореакциялар сақталған,көзин сыртқа қарауды өтингенде екі жақтада мұрынға қарай бағытталу анықталмайды , аккомодация мен конвергенция бұзылмаған, оң жақта горизонтальды крупноразмашистый нистагм. Оң жақ бет бөлігінде сезімталдық төмендеген. Аяқтарындағы бұлшықет күші 3 балл, тонустары төмендеген, қолдарында- анықталады D=S, аяқтарында- жоғары. Екі жақтан да Бабинский, Россолимо, Шеффер симптомдары оң. Аяқтарында терең сезімталдық төмендеген. Абдоминальды рефлекстер-анықталмайды. Ромберг кейпінде аздап теңселу. Классификациясы бойынша диагнозын анықтаңыз.
A) Шашыранды склероз,ремиссия ағымы, алдыңғы екі жақты интернуклеарлы офтальмоплегия, диссоциациялы клиникалық синдромы, әлсіз спастикалық парапарез.
B) Шашыранды склероз, интермиттирленген ағымда, алдыңғы екі жақты интернуклеарлы офтальмоплегия, диссоциациялы клиникалық синдромы, әлсіз спастикалық парапарез.
C) Шашыранды склероз, біріншілік-прогредиентті ағым, алдыңғы екі жақты интернуклеарлы офтальмоплегия, диссоциациялы клиникалық синдромы, әлсіз спастикалық парапарез.
D) Шашыранды склероз, екіншілік-прогредиентті ағым, алдыңғы екі жақты интернуклеарлы офтальмоплегия, диссоциациялы клиникалық синдромы, терең спастикалық парапарез.
E) Шашыранды склероз, прогрессирленген ағым, артқы монокулярлы интернуклеарлы офтальмоплегия, диссоциациялы клиникалық синдромы, әлсіз спастикалық парапарез.
{Дұрыс жауап}= A
{Ауырлық}= 3
{Оқулық}= (Неврология и нейрохирургия Е.И.Гусев, А.Н.Коновалов, Г.С.Бурд, 2000 г. Болезни нервной системы, Том 1, Н.Н.Яхно, А.Д. Штульман, 2001 г.)
{Курс}=6
{Семестр}=12
$$$007
Шашыранды склерозбен ауыратын науқаста жұлын-ми сұйықтығының көріністері?
A) Жасушалы-ақуызды диссоциация
B) Гамма глобулиндер деңгейінің жоғарлауы
C) Нейтрофильді плеоцитоз
D) Лимфоцитарлы плеоцитоз
E) Лайлы
{Дұрыс жауап}= B
{Ауырлық}= 1
{Оқулық}= (Неврология и нейрохирургия Е.И.Гусев, А.Н.Коновалов, Г.С.Бурд, 2000 г. Болезни нервной системы, Том 1, Н.Н.Яхно, А.Д. Штульман, 2001 г.)
{Курс}=6
{Семестр}=12
$$$008
25 жатағы ер адам бас ауыруына және дене температурасының 37,5° С соңғы екі күн ішінде көтерілуіне шағымданады. Ауырардан бұрын өзін толық саумын деп санаған. Тексергенде: есі анық, бағыт-бағдары сақталған, желке бұлшықеттерінің ригидтілігі, Керниг симптомы екі жақтан оң, басқа неврологиялық бұзылыстар жоқ. Диагностикалық мақсатта люмбальды пункция жүргізілген. Цереброспинальды сұйықтықты зеррттеу барысында мкл да 150 клетка лимфоцит анықталған, белок — 0,65 г/л, глюкоза қалыпты. Болжам диагнозы:
A) Менингококкты менингит
B) Пневмококкты менингит
C) Іріңді менингит
D) Серозды менингит
E) Ревматикалық менингит
{Дұрыс жауап}= D
{Ауырлық}= 2
{Оқулық}= (Неврология и нейрохирургия Е.И.Гусев, А.Н.Коновалов, Г.С.Бурд, 2000 г. Болезни нервной системы, Том 1, Н.Н.Яхно, А.Д. Штульман, 2001 г.)
{Курс}=6
{Семестр}=12
$$$009
Науқаста келесі симптомдар байқалады: бұлшықет тонусының төмендеуі, еркінен тыс ретсіз қозғалыстар, бір бірімен алмасып отыратын. Науқас бірде көзін жұмады, бірде тілін шығарады, бірде қолын лақтырады, бірде жұлқынады, түрін бұзады, бұл тән:
A) Тик
B) Паркинсонизм
C) Атетоз
D) Хорея
E) Гемибаллизм
{Дұрыс жауап}= D
{Ауырлық}= 2
{Оқулық}= (Неврология и нейрохирургия Е.И.Гусев, А.Н.Коновалов, Г.С.Бурд, 2000 г. Болезни нервной системы, Том 1, Н.Н.Яхно, А.Д. Штульман, 2001 г.)
{Курс}=6
{Семестр}=12
$$$010
3 жастағы балада тексеру барысында аяқтары тізе буынында жазылған, бүгілуі қиындаған, жүру кезінде аяқтары айқасады, сіңір рефлекстрі жоғарылаған. Осы науқастың жүрісі қай патологиялық жүріске жатқызылады және неліктен?
A) Штамптелген, терең сезімталдықтың жоғалу салдарынан вследствие выпадения глубокой чувствительности
B) Гемипаретикалық, сол жақтан бұлшық ет күшінің әлсіреуінен
C) Қуыршақ жүрісі, дофамин жеткіліксіздігінен
D) Атактиялық, мишықтың зақымдану салдарынан
E) Спастико-паретикалық , аяқ бұлшықетінің тонусының жоғары болу салдарынан
{Дұрыс жауап}= E
{Ауырлық}= 2
{Оқулық}= (Неврология и нейрохирургия Е.И.Гусев, А.Н.Коновалов, Г.С.Бурд, 2000 г. Болезни нервной системы, Том 1, Н.Н.Яхно, А.Д. Штульман, 2001 г.)
{Курс}=6
{Семестр}=12
$$$011
Науқас 23 жаста, аяқ-қолдарының әлсіздігіне, қол білезіктері және табандары ұйуына, жүргенде теңселетініне шағымданады. Науқастың айтуы бойынша екі апта бұрын грипп тәрізді жағдай болған. Тексергенде аяқ қолдарының бұлшықет тонустары төмендеген, білезік және табан бұлшықет күштері 1 баллға дейін төмендеген, «шұлық және қолғап» тәрізді сезімталдықтың төмендеуі, карпорадиальды және ахилл рефлекстері анықталмайды, аяқ қолдарының терісі өзгерген. Ликвор түссіз, мөлдір, цитоз 10 лимфоцит, белок- 20 гр/л. Қандай ем тағайындаймыз және не себепті?
A) Церебролизин, себебі ишемия
B) Прозерин, себебі аутоиммунды процесс
C) Кавинтон, себебі ісіну және бейспецификалық қабыну
D) Преднизолон, себебі ісіну және бейспецификалық қабыну
E) Плазмаферез, себебі аутоиммунды процесс.
{Дұрыс жауап}= E
{Ауырлық}= 3
{Оқулық}= (Неврология и нейрохирургия Е.И.Гусев, А.Н.Коновалов, Г.С.Бурд, 2000 г. Болезни нервной системы, Том 1, Н.Н.Яхно, А.Д. Штульман, 2001 г.)
{Курс}=6
{Семестр}=12
$$$012
Науқас Т 18 жаста. Жедел ауырған. Тексергенде: жалпы жағдайы ауыр, есі күңгірттенген, бір жақ қырынан басы мен аяғы ішіне қарай бүгілген. Кеудесінде, ішінде, арқасында, аяқ қолдарында көптеген жұлдызша тәрізді геморрагиялық бөртпелері бар, балтыр және тізе аймағында бірігіп гемморрагия мөлшері 2 см ге дейін жетеді. Желке бұлшықеттерінің ригидтілігі мен Керниг симптомы бірден білінеді. Қан анализінде: Л - 1 мкл да 18000, ЭТЖ – 40 мм/сағ. Люмбальды пункцияда: лайлы сұйықтық, нейтрофильді плеоцитоз - 1 мм клеткада 442, белок - 1,32, қант- 0,99 г/л, хлоридтер – 122 ммоль/л. Науқасқа қандай топтағы антибиотиктер тобын тағайындаймыз және неге?
A) Пенициллиндер, себебі тез регрессия симптомына әкелетін айқын бактерицидті әсер көрсетеді.
B) Пенициллиндер, себебі эндотоксин босауын алдын алуына бактериостатикалық әсер көрсетеді
C) Левомецитиндер, себебі тез регрессия симптомына әкелетін айқын бактерицидті әсер көрсетеді.
D) Левомецитиндер, себебі эндотоксин босауын алдын алуына бактериостатикалық әсер көрсетеді
E) Цефалоспориндер, себебі тез регрессия симптомына әкелетін айқын бактерицидті әсер көрсетеді.
{Дұрыс жауап}= D
{Ауырлық}= 3
{Оқулық}= (Неврология и нейрохирургия Е.И.Гусев, А.Н.Коновалов, Г.С.Бурд, 2000 г. Болезни нервной системы, Том 1, Н.Н.Яхно, А.Д. Штульман, 2001 г.)
{Курс}=6
{Семестр}=12
05_06_Неврология_каз
$$$001
Науқас бала 3 жаста отыра алмайды, басын әрең ұстайды, омыртқасы доға тәрізді бүгілген. Бұлшықеттік тонус төмендеген. Осы көрсетілген симптомдар қандай ауруды сипаттайды?
А) Вердниг-Гоффман амиотрофиясы
В) Шарко-Мари амиотрофиясы
С) Томсен миотониясы
D) Ландузи-Дежерин ауруы
Е) Дюшенн ауруы
{Дұрыс жауап}= D
{Күрделілігі}=1
{Оқулық}= (Бадалян Л.О. Детская неврология.- М.: ГЭОТАР - Медиа, 2006г.-840с.)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$002
Науқас 40 жаста, ішімдік ішумен айналысады, ±йқыдан т±рѓаннан кейін оњ жақ қолыныњ жазылу қызеті б±зылѓан. Неврологиялық кµрініс: қол басы, білегін жаза алмайды. m.triceps рефлекстері жоқ, иықтыњ артқы беті мен саусақтардыњ сыртқы бетінде гипестезия байқалады. Науқаста қандай сезімталдық типі б±зылѓан?
A) µткізгіштік
B) ж±лындық-сегментарлық
C) т‰біршіктік
D) шеткері
E) қыртыстық
{Д±рыс жауап }=Е
{К‰рделілік}=1
{Оқулық}= А. А. Скоромец, А. П. Скоромец , Т. А. Скоромец.Нервные болезни учеб.пособиеМ. : МЕДпресс-информ, 2008. - 552 с.50
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$003
26-жасар әйел, 7 жыл бойы эпилепсиямен ауырады, д‰кенде жалпы тырыспалық ±стама пайда болып, сол себепті госпитализацияланды. Компьютерлік томографияда патология жоқ, қанныњ газдық қ±рамында шамалы ацидоз, ликворда: белок-4,5 г/л, қант-6,0 ммоль/л, лейкоциттер -3 ммоль/л, эритр-жоқ, қысым130 мм сын. баѓ, мµлдір. М‰мкін диагнозды атањыз?
А) идиопатиялық талма
В) мањдай бµлігініњ ісігі
С) ми баѓаныныњ аневризмасы
D) ми эхинококкозы
E) саркома
{Д±рыс жауап }=А
{К‰рделілігі}=2
{Оқулық}= А. А. Скоромец, А. П. Скоромец , Т. А. Скоромец.Нервные болезни учеб.пособиеМ. : МЕДпресс-информ, 2008. - 552 с.50
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$004
33 жастаѓы науқаста суық тигеннен соњ және ауыр ж‰к кµтергеннен кейін сол аяѓыныњ алдыњѓы сыртқы бетінде қатты ауырсыну пайда болды, ахиллов рефлекс жоқ, гипестезия Л4-Л5-S1 аймаѓында. Компьютерлік томографияда - Л4-Л5-S1дењгейінде парамедиандық типтегі протрузиялар. М‰мкін болатын диагнозды атањыз?
А) Қ±м саѓаты типі бойынша ісік
В) Ж±лын қан айналымыныњ б±зылуы
С) Диск жарыѓы
D) Омыртқадаѓы метастаздар
E) Гийен-Барре синдромы
F) д±рыс жауапты білмейтін
{Д±рыс жауап }=С
{К‰рделілігі}=2
{Оқулық}= А. А. Скоромец, А. П. Скоромец , Т. А. Скоромец.Нервные болезни учеб.пособиеМ. : МЕДпресс-информ, 2008. - 552 с.50
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$005
8 айлық балада омыртқаның белсегізкөздік бөлімі деңгейінде жұлынмилық жарық бар, неврологиялық симптоматика аяқ жақтардардың тарамыстық рефлекстерінің кішкене жандануымен сипатталады. Интраоперационды: жұлын ми қыртысының омыртқа ақауының ісінуі. Болжаулы диагноз.
А) Миеломенингоцеле
В) Менингорадикулоцеле
С) Миелоцистоцеле
D) Менингоцеле
Е) Миелоцеле
{Дұрыс жауап}= D
{Күрделілігі}=2
{Оқулық}=(Бадалян Л.О. Детская неврология.- М.: ГЭОТАР - Медиа, 2006г.-840с.)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$006
8 жастағы науқас ұл балада жүргенде қиындық байқалады. Объективті: жалпы арықтау фонында балтыр-аяқ бұлшықеттерінің көлемінің ұлғайғаны айқындалады. Интеллект төмендеген. Жүрек ұшында систоликалық шу бар. Мына диагноз қойылады:
А) Ландузи-Дежерин ауруы
В) Ревматизм
С) Шарко-Мари ауруы
D) Дюшенн ауруы
Е) Вильсон-Коновалов ауруы
{Дұрыс жауап}= С
{Күрделілігі}=2
{Оқулық}=(Бадалян Л.О. Детская неврология.- М.: ГЭОТАР - Медиа, 2006г.-840с.)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$007
Науқаста тетрапарез, әсіресе дисталды бµліктерінде айқын білінеді, қол аяқтарында атрофиялар, карпорадиалдық және ахилл рефлекстерініњ болмауы, m.biceps жәнес м.triceps тізелік және сіњірлік рефлекстердіњ тµмендеуі. Қол аяқтарыныњ дисталды бµліктерініњ сезімталдықтыњ барлық т‰рлері тµмендеген, жоѓары қолѓап, ш±лық т‰рінде. Ласег, Вассерман, Нери симптомдары білінеді. Ж‰йке ж‰йесініњ қандай бµлімдері зақымдалѓан?
A) алдыњѓы м‰йіздер
B) артқы т‰біршіктер
C) артқы м‰йіздер
D) шеткері ж‰йкелер
E) кµптеген шеткері ж‰йкелер
{Д±рыс жауап }=Е
{К‰рделілігі}=3
{Оқулық}= А. А. Скоромец, А. П. Скоромец , Т. А. Скоромец.Нервные болезни учеб.пособиеМ. : МЕДпресс-информ, 2008. - 552 с.50
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$008
Науқаста ж‰руініњ б±зылуы, жазуыныњ µзгеруі байқалады. Об-ті: атаксиялық ж‰ріс, Ромберг позасында т±рақсыз. Координаторлық сынамаларды қыиндықпен орындайды. Оњ жақта ‰лкен амплитудалы горизонталды нистагм. Скандирленген сµйлеу. Оњ жақта б±лшық ет тонусыныњ тµмендеуі. Қандай синдром анықталды?
A) Вестибулярлық атаксия
B) Мишықтық атаксия
C) Сенситивті гемиатаксия
D) Спастикалық гемипарез
E) Акинетикалық - ригидный
{Д±рыс жауап }=В
{К‰рделілігі}=3
{Оқулық}= А. А. Скоромец, А. П. Скоромец , Т. А. Скоромец.Нервные болезни учеб.пособиеМ. : МЕДпресс-информ, 2008. - 552 с.50
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$009
52-жастаѓы әйелде 6 ай бойы ‰демелі деменция, атаксиялық ж‰піс, діріл және миоклониялық тырыспалар дамыѓан. Сµйлеуі баяулап, т‰сініксіз, қол-аяқтарыныњ қимылы қолайсыз болды. Жан±ясында ешкім осындай аурулар жоқ. Бас миыныњ магнитті-резонансты томографияда ауытқулар жоқ. ЭЭГ-зерттеулерде фондық белсенділіктіњ б±зылыстар, ‰шкір разрядтар, бір интервалдан кейін қайталанатын және бастыњ екі жаѓына жайылатын µзгерістер анықталды. Ангиограммада бас ішілік µзгерістер табылмаѓан. Қандай диагнозды қоюѓа болады?
A) мультиинфаркты деменция;
B) ж±лын семуі;
C) фридрейх атаксия;
D) субарахноидалды қан қ±йылу;
E) менингоэнцефалит.
{Д±рыс жауап }=Е
{К‰рделілігі}=3
{Оқулық}= А. А. Скоромец, А. П. Скоромец , Т. А. Скоромец.Нервные болезни учеб.пособиеМ. : МЕДпресс-информ, 2008. - 552 с.50
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$010
10 жастағы балада аяқ жақтардың, бет және дененің бұлшықеттерінің еріксіз тартылуы пайда болды. Еріксіз қозғалыс тыныштық кезінде де, сол сияқты өзіндік қозғалыс кезінде де болады. Науқас біресе көзін қатты жұмады, біресе тілін шығарады, бет-аузын қозғалтады, біресе аяғын, біресе қолын лақтырады. Бұлшықеттік тонус төмендеген. Қандай синдром болады?
А) Гемибаллизм
В) Атетоз
С) Xореялық гиперкинез
D) Торсиондық дистония
Е) Миоклония
{Дұрыс жауап}= С
{Күрделілігі}=3
{Оқулық}=(Бадалян Л.О. Детская неврология.- М.: ГЭОТАР - Медиа, 2006г.-840с.)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$011
1 айлық науқас балада ыңырсып жылау, дисфония, дисфагия, кенеттен тоқтап қалатын демалудың бұзылуы, спастикалық тетрапарез бар. Анамнезінде щипцының көмегімен тууға көмектесілген. Зақымдану ошағы:
А) Омыртқаның мойын бөлімі
В) Омыртқаның бел бөлімі
С) Краниоспиналдық бөлім
D) Омыртқаның кеуде бөлімі
Е) Омыртқаның мойын-кеуде бөлімі
{Дұрыс жауап}= С
{Күрделілігі}=3
{Оқулық}=(Бадалян Л.О. Детская неврология.- М.: ГЭОТАР - Медиа, 2006г.-840с.)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$012
Науқас 13 жаста, ешбір себепсіз дене қызуы 39 ° көтерілді, жалпы әлсіздік, бас ауруы, құсу, психомоторлық қозумен ауысып отыратын естің өшуі, жарықтан қорқу пайда болды. Менингеальді симптомдар айқындалған. Бактериялық менингит диагностикаланған. Қандай іс-әрекет жасалады:
А) Үйге шақырылған невропотолог кеңесімен үйде қалдыру.
В) Шұғыл интенсивті терапия бөлімшесіне жатқызу.
С) Шұғыл инфекциялық бөлімшеге жатқызу.
D) Эндолюмбальді 5% глюкозы ерітіндісін 50 мл енгізу.
Е) Эндолюмбальді преднизолон енгізу (30мг).
{Дұрыс жауап}= В
{Күрделілігі}=3
{Оқулық}=(Бадалян Л.О. Детская неврология.- М.: ГЭОТАР - Медиа, 2006г.-840с.)
{Семестр}=14
05_07_Жұқпалы аурулар қаз
$$$001
Жұқпалы ауру анықталған жағдайда шұғыл хабарлама қандай мерзімде жіберілуі керек?
A) тезарада
B) 12 сағатта
C) 1 тәулікте
D) 2 тәулікте
E) 7 тәулікте
{Дұрыс жауабы}= В
{ Күрделігі }= 1
{ Оқулық }= (Инфекционные болезни и эпидемиология.,
Покровский В.И. и др.2000 г.)
{Курс}=6
{Семестр}=11-12
05_07_Жұқпалы аурулар қаз
$$$002
Жұқпалы ауруға күдіктенгенде СЭС-на қандай құжат жіберіледі?
A) Шұғыл хабарлама
B) Тіркеу журналы
C) Ауру тарихы
D) Санэпидбарлау картасы
E) Заттық түбіртек
{Дұрыс жауабы}= А
{ Күрделігі }= 1
{ Оқулық }= (Инфекционные болезни и эпидемиология.,
Покровский В.И. и др.2000 г.)
{Курс}=6
{Семестр}=11-12
05_07_Жұқпалы аурулар қаз
$$$003
Инфекциялық стационардың қабылдау бөлмесіне бір уақытта: вирусты гепатит, іш сүзегі, күл ауруы, тағамнан улану жұқпасы диагноздарымен төрт науқас түседі. Қабылдау бөлмесінде науқастарды қабылдауда қандай құжатнама қолданылады?
A) Эпидемиологиялық тексеру картасы, ауру тарихы, шұғыл хабарлама
B) Уақытша еңбек қабілетін жоғалту парағы, ауру тарихы, шұғыл хабарлама
C) Ауру тарихын тіркеу журналы, шұғыл хабарлама
D) Аса қауіпті жұқпаларды тіркеу журналы, ауру тарихы, шұғыл хабарлама
E) Науқастарды тіркеу журналы, ауру тарихы, шұғыл хабарлама
{Дұрыс жауабы}= Е
{ Күрделігі }= 2
{ Оқулық }= (Инфекционные болезни и эпидемиология.,
Покровский В.И. и др.2000 г.)
{Курс}=6
{Семестр}=11-12
05_07_Жұқпалы аурулар қаз
$$$004
Науқаста ішек жұқпасы анықталған, бірақ ол ауруханаға жатудан бас тартуда. Науқастан қандай мәліметтерді нақтылау қажет?
A) Жұмыс сипаты жөнінде
B) Тұрғылықты орнының емханаға жақындығын
C) Науқастың білімін
D) Науқастың ішек жұқпалардың эпидемиологиясын білуін
E) Науқастың туыстарының бар-жоқтығын
{Дұрыс жауабы}= А
{ Күрделігі }= 2
{ Оқулық }= (Инфекционные болезни и эпидемиология.,
Покровский В.И. и др.2000 г.)
{Курс}=6
{Семестр}=11-12
05_07_Жұқпалы аурулар қаз
$$$005
Белгілер жиынтығы жедел басталған, іштегі ауырсыну болмаған жағдайда тәулігіне 7-10 рет іш өткен, нәжісі көп мөлшерде сұйық, патологиялық қоспаларсыз, дененің қалыпты қызуында алдыңғы жүрек айнусыз тәулігіне 5-6 рет лоқсу тән болады:
Мүмкін болатын диагнозы кандай?
A) Дизентерия
B) Эшерихиоз
C) тырысқақ
D) Жалған туберкулез
E) ішек иерсиниозы
{Дұрыс жауабы}= С
{ Күрделігі }= 2
{ Оқулық }= (Инфекционные болезни и эпидемиология.,
Покровский В.И. и др.2000 г.)
{Курс}=6
{Семестр}=11-12
05_07_Жұқпалы аурулар қаз
$$$006
антропонозды жұқпалар жағдайында эпидемиялық ошақтағы медициналық бақылауды:
A) тек науқасқа үйінде күтім жасайтын тұлғаларға
B) науқаспен қатынамқа түскен тұлғалардың барлығыа
C) тек коммуналдық пәтердегі науқастың отбасы мүшелеріне
D) тек науқастанғандармен бірге тұратын кішкентай балаларға
E) декретивті топқа жатқызылған тұлғаларға орнатылады
{Дұрыс жауабы}= В
{ Күрделігі }= 2
{ Оқулық }= (Инфекционные болезни и эпидемиология.,
Покровский В.И. и др.2000 г.)
{Курс}=6
{Семестр}=11-12
05_07_Жұқпалы аурулар қаз
$$$007
Жұқпалы науқас туралы шұғыл хабарламаны жіберу керек?
A) денсаулық сақтау басқармасына
B) аудандық зертханаға
C) дезинфекциялық бекетке
D) санэпидбақылаудың өңірлік орталығына
E) өңірлік ЕПМ басшысына
{Дұрыс жауабы}= D
{ Күрделігі }= 3
{ Оқулық }= (Инфекционные болезни и эпидемиология.,
Покровский В.И. и др.2000 г.)
{Курс}=6
{Семестр}=11-12
05_07_Жұқпалы аурулар қаз
$$$008
Белгілердің келесі жиынтығы: жедел басталу, дене қызуы қалыпты, тәулігіне 7-10 рет, жиі, сұйық, патологиялық қоспаларсыз нәжіс, іште ауырсыну жоқ, жүрек айнусыз лоқсу – қандай ауруға тән:
A) дизентерияға
B) эшерихиозға
C) тырысқаққа
D) жалған туберкулезге
E) ішек иерсиниозына
{Дұрыс жауабы}= C
{ Күрделігі }= 3
{ Оқулық }= (Инфекционные болезни и эпидемиология.,
Покровский В.И. и др.2000 г.)
{Курс}=6
{Семестр}=11-12
05_07_Жұқпалы аурулар қаз
$$$009
Келесі белгілер жиынтығы қандай ауруға тән: аурудың басталуы біртіндеп, бас ауруы, ұйқының бұзылуы, дененің қызуы 39-40°С-қа дейін көтерілгені анықталған (5 күн ішінде), сылбырлық, тері жабынының бозаруы, іштегі көп емес розеола бөртпесі . Тамыр соғысы минутына 82 (дене қызуы 39,5°С болған кезде), іші кепкен, бауыр мен талақ үлкейген, Падалка белгісі оң.
A) Кене бөртпе сүзегі
B) Эпидемиялық бөртпе сүзек
C) Іш сүзегі
D) Безгек
E) Жіті сарып
{Дұрыс жауабы}= C
{ Күрделігі }= 3
{ Оқулық }= (Инфекционные болезни и эпидемиология.,
Покровский В.И. и др.2000 г.)
{Курс}=6
{Семестр}=11-12
05_07_Жұқпалы аурулар қаз
$$$0010
Науқас С., 35 жаста, клиникаға аурудың 10-күні ауыр жағдайда түсті. Дене қызуы 39, 4°С. Шағымы: әлсіздік, бас ауруы, тәбеттің болмауы, ұйқының нашарлығы, іштің кебуіне. Тексеру кезінде: тері жабынының бозаруы, іштің терісінде бірен-саран розеолалар, ЖЖЖ минутына 68, АҚҚ 95/60 мм сын.бағ., тілінің түбірінде ақ түсті жамылғысы бар, бауыр мен талақ ұлғайған. Санасы сақталған.
Диагнозды дәлелдеу үшін қандай зерттеулер тағайындаған жөн?
A) Жалпы қан талдауы
B) Өтті ортаға қанды себу
C) Қан мен несепте диастаздарды анықтау
D) Бауыр мен талақтың УДЗ-і
E) Қанның биохимиялық талдауы
{Дұрыс жауабы}= В
{ Күрделігі }= 3
{ Оқулық }= (Инфекционные болезни и эпидемиология.,
Покровский В.И. и др.2000 г.)
{Курс}=6
{Семестр}=11-12
05_07_Жұқпалы аурулар қаз
$$$0011
Іш сүзегі диагнозымен науқастың ауыруыдың 19-күні қатты әлсіздік, бас айналу, құлақтағы шу пайда болған, дене қызуы 35,5оС, өңі солғын, тамыр соғысы әлсіз, минутына 120 рет, нәжісі қара.
Науқаста қандай асқыну дамыған?
A) Ішектің өтімсіздігі
B) Ішектегі қан кету
C) Ішек перфорациясы
D) Ішек пенентрациясы
E) Перитонит
{Дұрыс жауабы}= В
{ Күрделігі }= 3
{ Оқулық }= (Инфекционные болезни и эпидемиология.,
Покровский В.И. и др.2000 г.)
{Курс}=6
{Семестр}=11-12
05_07_Жұқпалы аурулар қаз
$$$0012
Науқас жуылмаған алмаларды жегеннен кейін кейін ауруының 2-ші күні түсті. Жағдайы орташа ауырлықта. Дене қызуы 38,7оС. Сол жақ мықын аймағында толғақ тәріздес ауырсынулар бар. Сигма жиырылған, пальпацияда ауырсынады. Дәреті аз мөлшерде, тәулігіне 6-7 рет.
Мейлінше ықтимал диагнозы қандай?
A) Сальмонеллез
B) Амебиаз
C) Тағамдық улану
D) Эшерихиоз
E) Жедел дизентерия
{Дұрыс жауабы}= Е
{ Күрделігі }= 3
{ Оқулық }= (Инфекционные болезни и эпидемиология.,
Покровский В.И. и др.2000 г.)
{Курс}=6
{Семестр}=11-12
Инфекциялық аурулар
05_07_ қаз
$$$001
АИТВ (адам иммунды тапшылық вирусы)-мен залалданған кезде қай белгі ең ерте пайда болады?
А) Ас қорыту жүйенің зақымдалуы
В) Лимфатикалық жүйенің зақымдалуы
С) Тыныс алу жүйенің зақымдалуы
D) Шеткі нерв жүйенің зақымдалуы
Е) Жүрек қан тамыр жүйенің зақымдалуы
{Дұрыс жауап}= B
{Қиындық} = 1
{Оқулық} = Жұқпалы аурулар: Дүйсенова А.Қ. – 2009 ж., Алматы.
[Курс} = 7

$$$002
Доғашықтардың, таңдай кілігей қабатының гиперемиясы, цианозы, бірен-саран петехиялар. Қай ауруға осы арандағы белгілер тән?
А) Аденовирусты инфекция
В) Энтеровирусты инфекция
С) Парагрипп
D) Грипп
Е) Риновирусты инфекция
{Дұрыс жауап}= D
{Қиындық} = 1
{Оқулық} = Жұқпалы аурулар: Дүйсенова А.Қ. – 2009 ж., Алматы.
{Курс} = 7

$$$003
40 жастағы науқас, диагнозы «Вирусты гепатит В», сарғаю сатысының 10-шы күнінде қорқынышты түс көруіне, бастың айналуына, бір жаққа «түсіп кету» сезіміне шағымданады.
Объективті: уақыт және кеңістік ориентациясы бұзылған, саусақ ұштарының треморы, ауызынан «бауыр иісі» шығады, склерасы мен тері қабаты интенсивті сарғайған, бауырдың консистенциясы жұмсақ, эластикалық.
Аурудың ағымын бағалаңыз.
А) Вирусты гепатит В, ауыр ағымы
В) Жедел бауыр энцелофалопатиясы, IV дәреже
С) Жедел бауыр энцелофалопатиясы, III дәреже
D) Жедел бауыр энцелофалопатиясы, II дәреже
Е) Жедел бауыр энцелофалопатиясы, I дәреже
{Дұрыс жауап}= E
{Қиындық} = 2
{Оқулық} = Жұқпалы аурулар: Дүйсенова А.Қ. – 2009 ж., Алматы.
{Курс} = 7

$$$004
20 жасар науқастың шағымдары: көп мөлшерлі, сулы, «күріш қайнатпасы» тәріздес жиі нәжіс, көп реттік құсу, бұлшық еттердің әлсіздігі, шөлдеу, ауыз құрғауы, бұлшықеттердің құрысуы . Дене қызуы қалыпты. Тері қабаты құрғақ, тургоры төмен, ауз қуысының кілегей қабаты құрғақ, дауыстың қарлығып шығуы байқалады.
Науқастың жағдайы сусызданудың қай дәрежесіне сәйкес?
А) 0 дәрежесіне
В) I дәрежесіне
С) II дәрежесіне
D) III дәрежесіне
Е) IV дәрежесіне
{Дұрыс жауап}= С
{Қиындық} = 2
{Оқулық} = Жұқпалы аурулар: Дүйсенова А.Қ. – 2009 ж., Алматы.
{Курс} = 7

$$$005
17 жасар ер бала, аудандық ауруханаға терапевт дәрігерге келесі шағымдармен келді: дене қызуы көтерілген, қалтырау, тершеңдік. Ауырғанына 2 ай болған, қалтырау, кешкі уақытта дене қызуы 39°С дейін көтерілуі байқалған, түнгі уақытта тершеңдік, тізе буындарының ауырсынуы болған. Жанүйясында науқастар жоқ.
Объективті: t 36,3°С, жалпы жағдайы қанағаттанарлық, жақ асты және қолтық асты лимфатүйіндері ұлғайған. Гепатомегалия, спленомегалия.
Сіздің болжам диагнозыңыз?
А) Иерсиниоз
В) Cозылмалы бруцеллёз, локомоторлы түрі, активтілігі 1
С) Cозылмалы бруцеллёз, локомоторлы түрі, активтілігі 2
D) Жеделдеу (баяу) бруцеллёз
Е) Жедел бруцеллёз
{Дұрыс жауап}= E
{Қиындық} = 2
{Оқулық} = Жұқпалы аурулар: Дүйсенова А.Қ. – 2009 ж., Алматы.
{Курс} = 7

$$$006
32 жасар ер адам, азық-түлік қоймасының жұмысшысы, инфекциялық ауруханаға келіп түсті. Шағымдары: дене қызуы 39°С, қалтырау, тершеңдік, бастың ауырсынуы, бұлшық еттердің, буындардың, іштің ауырсынуы. Ауырғанына 6 күн болған.
Объективті: беті, мойыны қызарған, склерит. Аяқ-қол, дене тері қабаттарында, әсіресе аяқ-қол бүгілісінде шоғарланған ұсақ, нүктелі қызыл түсті бөртпелер байқалады. Тілі «таңқұрай» тәрізді, іші бос, жұмсақ, оң жақ мықын аймағының ауырсынуы бар, бауыр 2 см қабырға астынан шығып тұр. Сіздің болжам диагнозыңыз.
А) Псевдотуберкулёз
В) Жәншау (Скарлатина)
С) Лептоспироз
D) Қызылша
Е) Листериоз
{Дұрыс жауап}=A
{Қиындық} = 2
{Оқулық} = Жұқпалы аурулар: Дүйсенова А.Қ. – 2009 ж., Алматы.
{Курс} = 7


$$$007
35 жастағы әйел адам келесі шағымдармен аудандық ауруханаға келді: 40°С-дейін дене қызыуның көтерілуі, әлсіздік, бастың ауруы. Ауырғанына 3 күн болған.
Эпиданамнезі бойынша: науқас мал дәрігері болып жұмыс істейді. Жан ұйясында барлығы сау.
Объективно: оң жақ қолдың сыртқы тері жамылғысында көлемі 3мм серозды-геморрагиялық сұйықтықпен пустула байқалады. Оң жақ қолы иығына дейін ісінген. Стефанский симптомы оң. Оң жақ қолтық асты лимфа түйіндері ұлғайған.
Жалпы емінің жоспарына қай препаратты кіргізу жөн?
А) Дексаметазон
В) Цефтриаксон
С) Ацикловир
D) Иммуноглобуллин
Е) Вакцина
{Дұрыс жауап}=D
{Қиындық} = 3
{Оқулық} = Жұқпалы аурулар: Дүйсенова А.Қ. – 2009 ж., Алматы.
{Курс} = 7

$$$008
21 жасар ер адам инфекциялық ауруханаға келіп түсті. Ауырғанына 6 күн болған, түскен кездегі шағымдары: әлсіздік, оң жақ қабырға тұсындағы ауырсыну, бастың ауырсынуы, тамаққа тәбетінің жоқтығы, жүрек айну, зәрдің қоңыр болуы, тері қабатының сарғаюы. Зәрдің түсі ауырғаннан 3 күннен соң қоңырлаңған, 4 күннен соң денесі сарғайған. Жанұяда науқастар жоқ.
Қарағанда: науқастың жағдайы орташа ауырлықта, тері қабаты, склерасы сарғайған. Бауыр 3 см қабырға астынан шығып тұр, көк бауыр сол жақ қабырға тұсында.
ЖҚА: Лейкоциттер - 6700; т/яд – 6%, с/яд – 40%, лимф.- 42%, мон.- 12%.
Келтірілген биохимиялық анализдің қайсысы бұл ауруға анағұрлым сәйкес?
A) Билирубин жалпы– 137 мкмоль/л; тікелей – 97 мкмоль/л; АлАТ – 2,1 мккат/л; сілтілі фосфатаза 1,0 мккат/л
B) Билирубин жалпы – 235 мкмоль/л; тікелей – 198 мкмоль/л; АлАТ – 0,46 мккат/л; сілтілі фосфатаза 6,3 мккат/л
C) Билирубин жалпы – 20,0 мкмоль/л; тікелей – 3,0 мкмоль/л; ; АлАТ – 0,40 мккат/л; сілтілі фосфатаза 1,2 мккат/л
D) Билирубин жалпы – 67 мкмоль/л; тікелей –7 мкмоль/л; АлАТ – 0,42 мккат/л; сілтілі фосфатаза 1,0 мккат/л
E) Билирубин жалпы – 137 мкмоль/л; тікелей – 97 мкмоль/л; АлАТ – 1,9 мккат/л; сілтілі фосфатаза 5,1 мккат/л
{Дұрыс жауап}=A
{Қиындық} = 3
{Оқулық} = Жұқпалы аурулар: Дүйсенова А.Қ. – 2009 ж., Алматы.
{Курс} = 7

$$$009
25 жасар әйел адам учаскелік терапевт-дәрігерге келесі шағымдармен келді: дене қызуы 38,5 – 39°С, іштің толғақ тәрізді ауырсынуы, іштің өтуі, нәжісі сұйық 15 рет/тәулігіне, аз мөлшерде. Ауру жедел басталған, осынан 2 күн бұрын іштің ауырсынуы, жиі сұйық нәжіс, кешкісін дене қызуы 38,5°С дейін көтерілген. Жанұйясында барлығы сау.
Қарағанда: дене қызуы 38,2°, тері қабаты қалыпты, ылғалды. Тілі ақ жабындымен жабылған. Іші сол жақ мықын аймағында ауырсынады, пальпация кезінде сигма тәрізді ішегі түйілген. Нәжісі аз мөлшерде, кілегей аралас, қан жолағы қосылған.
Емхана жағдайында бұл аурудың ерте диагностикасында келтірілген зерттеудің қайсысы қолданылады?
A) Серологиялық зерттеу
B) Паразитологиялық зерттеу
C) Биохимиялық зерттеу
D) Бактериологиялық зерттеу
E) Копроцитологиялық зерттеу
{Дұрыс жауап}=E
{Қиындық} = 3
{Оқулық} = Жұқпалы аурулар: Дүйсенова А.Қ. – 2009 ж., Алматы.
{Курс} = 7

$$$010
45 жасар ер адам, инфекциялық ауруханаға келіп түсті. Бүгін ертеңгісін ауырған, 14 сағат бұрын саңырауқұлақ консервісін жеген. Эпигастрий ааймағының ауырсынуы , көз көргіштігінің бұзылуы, жұтудың бұзылуы, бұлшықеттердің әлсіздігі болған. Кейін қосарланып көру пайда болған.
Объективті: дене қызуы 36,6°С, екі жақтық птоз, мидриаз, жұмсақ таңдайдың парезі, афония, афагия. Қарағаннан 30 мин кейін тынышсыздық пайда болды, ерін мен мұрын ұшының цианозы байқалды. АҚҚ80/40 мм. с.б, жіп тәрізді, әлсіз, жүрек тондары тұнық, демалысы әлсіз, беткей. СД- 38 / мин.
Бұл пациетті емдеу барысында қай тактика басқалардан көрі артығырақ?
А) Асқазан-ішекті жуып тазарту
В) Ауыз арқылы регидратация жүргізу
С) Жасанды дем алдыру аппаратына қосу
D) К/т глюкокортикостероидтерді еңгізу
Е) Гемодиализді жүргізу
{Дұрыс жауап}=C
{Қиындық} = 3
{Оқулық} = Жұқпалы аурулар: Дүйсенова А.Қ. – 2009 ж., Алматы.
{Курс} = 7

$$$011
55 жастағы ер адам келесі шағымдармен келді: іштің кебуі, тәуіліктік диурездің азаюы. 18 жыл бұрын Вирусты гепатитпен ауырған.
Қарағанда: іштің кебуі, аяқтардың ісінуі, іш аймағында тері қабатындағы венозды сызықтардың керілуі байқалады. Көз склерасы аздап сарғайған.
Зерттеу жоспарында қателік табыңыз:
А) Бауырдың биохимиялық сынамасы
В) Қанда Вирусты гепатиттердің маркерлерін анықтау
С) Несепті өт пигметтеріне зерттеу
D) Іш қуысы мүшелерінің КТ және УДЗ
Е) Зонд арқылы өтті тексеруге алу
{Дұрыс жауап}=E
{Қиындық} = 3
{Оқулық} = Жұқпалы аурулар: Дүйсенова А.Қ. – 2009 ж., Алматы.
[Курс} = 7
$$$012
16 жасар науқас ауырғаннан 7 сағаттан соң өте ауыр жағдайда келіп түсті. Ауру кенеттен басталған, қалтырау, бастың ауруы, құсу, дене қызуы 39 0С-дейін көтерілуі байқалған. 4 сағаттан соң тері қабатында көп мөлшерде геморрагиялық бөртпе пайда болған. Түскен кезде дене қызуы 36,50С, ентігу, цианоз, қозу, бұлшық еттердің құрысуы байқалды. Пульсі жіп тәрізді. АҚҚ 60/40мм.с.б.
Аурудың формасын ескере отырып қай антибиотик тағайындау қажет?
А) Пенициллин натрий тұзы
В) Левомицетин сукцинат натриі
С) Тетрациклин
D) Цефтриаксон
Е) Кларитромицин
{Дұрыс жауап}=B
{Қиындық} = 3
{Оқулық} = Жұқпалы аурулар: Дүйсенова А.Қ. – 2009 ж., Алматы.
{Курс} = 7
05_07_Жұқпалы аурулар (ЖДТ) каз
05_жалпы дәрігерлік тәжірибе
07_ жұқпалы аурулар (ЖДТ)
$$$001
Бруцеллездің инфекциялық белсенділігін сипаттайтын белгі:
А) Бастың ауруы, ұйқысыздық, бастың айналуы.
В) Әлсіздік, жайсыздық, тез шаршағыштық
С) Тәбетінің төмендеуі, жүректің айнуы,
D) Қызба, бауырдың ұлғаюы, микрополиаденит,
Е) Буындарда және бұлшық етте ауырсыну.
{Дұрыс жауабы}=D
{Күрделілігі}=1
{Оқулық} = (Покровский В.И. и др. Инфекционные болезни и эпидемиология. – М.: ГЭОТАР-МЕД, 2013)
{Курс}=6
{Семестр}=11-12
$$$002
Науқаста төмендегі белгілердің қайсы байқалғанда ВИЧ инфекциясына зерттеу жүргізіледі?
А) Екі апта бойы субфебрилитет және шап лимфаденит
В) Микрополиаденит, субфебрилитет, бір ай көлемінде диарея, ддене салмағының төмендеуі.
С) Микрополиаденит, субфебрилитет, орхоэпидимит
D) Микрополиаденит, субфебрилитет, бір апта көлемінде полиартрит
Е) Микрополиаденит, субфебрилитет, бауырдың, көкбауырдың ұлғаюы, полиартралгия
{Дұрыс жауабы}=В
{Күрделілігі}=2
{Оқулық} = (Покровский В.И. и др. Инфекционные болезни и эпидемиология. – М.: ГЭОТАР-МЕД, 2013)
{Курс}=6
{Семестр}=11-12
$$$003
Қыз бала 2 жаста, салмағы 12 кг, денетемпературасы 37,50С. Жалпы қауіп белгілері жоқ. Жөтел 3 күн бойы мазалайды. ТАЖ 48 рет минутына. Кеуде клеткасының ішке кірігуі, стридор, астмоидты тыныс жоқ.БЖАИЖ бағдарламасы бойынша «жөтел» мәселесін жіктеңіз.
А) Ауыр пневмония және өте ауыр ауру
В) Пневмония
С) Пневмония жоқ, жөтел не суық тию
D) Пневмония жоқ, астмоидты тыныс
Е) Мүмкін бактериальды инфекция
{Дұрыс жауабы}=В
{Күрделілігі}=2
{Оқулық} = (Учайкин В.Ф. Руководство по инфекционным болезням у детей. М., 2001, 824 с.)
{Курс}=6
{Семестр}=11-12
$$$004
Емханаға 25 жастағы әйел адам дене температурасының 37,8 көтерілуіне , тәбетінің төмендеуіне, тамағының ауырсынуына шағымданып келді. Эпид. анамнез: жұқпалы аурулармен қатынаста болмаған.Объективті: терісі таза, бозғылт. Аранда – тілшеде, таңдай доғасында қызыл шеңбермен қоршалған везикулезді элементтер. Жақ асты , алдыңғы және артқы мойын лимфа түйіндері үлкейген. Ағзалар бойынша патология жоқ. Дұрыс диагноз қойыңыз,
А) Лакунарлық баспа
В) ЖРВИ, жедел бронхит
С) Фолекулярлы баспа
D) энтеровируст ы инфекция, герпангина
E) аран дифтериясы
{ Дұрыс жауабы }=D
{Күрделілігі}=2
{Оқулық} = Покровский В.И. и др. Инфекционные болезни и эпидемиология. – М.: ГЭОТАР-МЕД, 2013
{Курс}=6
{Семестр}=11-12
$$$005
Науқас Н 26жаста, аңшы, сырқатының 17-ші күні учаскелік дәрігерге келесі шағымдармен келді: басының шамалы ауырсынуы, дене қызуының 38,5°C жоғарлауы, тәбетінің төмендеуі, кешкі уақытта қалтырау, тершеңдік, миалгиялар, қолы мен аяқтарының ірі буындарының ұшпалы ауырсынуы. Ауылдық мекенде тұрады., малярия мен бруцеллезге эндемиялық болып табылады. Жағдайы қанағаттанарлық. Дене қызуы 37,7°C . Тері жамбындысы жоғары ылғалдылықта, микрополиаденит. Өкпесінде везикулярлы тыныс. Жүрек тондары тұйық, пульс 112 рет минутына..АҚҚ 110/70 мм с.б. Тілі жабынмен жабылған. Іші жұмсақ, ауырсынусыз. Бауыры мен көкбауыры пальпацияланады. Бұл науқаста қандай терапия негізгі болып табылады және неліктен?
А) Дезинтоксикациялық, өйткені патогенезінде интоксикация негізгі болып табылады.
В) Антибактериальды (этиотропты), себебі патогенезінде бактеремия.
С) Қабынуға қарсы, себебі патогенезінде серозды қабыну
D) Иммуннореттеушіокорригирующая, себебі патогенезінде екіншілік имммунодефицит
Е) Антигистаминді, себебі патогенезінде жедел типтегі жоғары сезімталдық.
{Дұрыс жауабы}=В
{Күрделілігі}=3
{Оқулық} = (Покровский В.И. и др. Инфекционные болезни и эпидемиология. – М.: ГЭОТАР-МЕД, 2013)
{Курс}=6
{Семестр}=11-12
$$$006
Науқаста келесі клиникалық көріністер: 10күн ішінде тұрақты түрде қызба, айқын бас ауруы, ұйқының бұзылуы, қозғыштық, сөзшеңдік, сырқатының екінші аптасында тежелген. Кеуде қуысының бүиір беткейінде көбірек оргналасқан көп мөлшерде розеолезді петехияльды бөртпе. Киари-Авцын, Говоров-Годелье симптомдары оң. Бауыры мен көкбауырының ұлғаюы. Диагнозды нақтылайтын арнайы оң нәтиже қайсы?
А) Қанды бактериологиялық стерильділікке тексеру.
В) Қанды қараңғы көру алаңында тексеру.
С) Үлкен тамшы түрінде қанды зерттеу
D) Серологиялық реакциялар (РПГА,РСК).
Е) Жұп сарысу әдісімен серологиялық реакция.
{Дұрыс жауабы}=D
{Күрделілігі}=3
{Оқулық} = (Покровский В.И. и др. Инфекционные болезни и эпидемиология. – М.: ГЭОТАР-МЕД, 2013)
{Курс}=6
{Семестр}=11-12
$$$007
Тұмау кезінде антибиотиктерді тағайындауға көрсеткіш:.
А)400С дейін дене қызуының көтерілуі, айқын интоксикация.
В) Қызбаның үш күнге дейін созылуы.
С) екіншілік инфекцияның қосылуы.
D) гриптің акатаральді түрі.
Е)Қарт адамдардағы грипп
{Дұрыс жауабы}=C
{Күрделілігі}=1
{Оқулық} = (Покровский В.И. и др. Инфекционные болезни и эпидемиология. – М.: ГЭОТАР-МЕД, 2013)
{Курс}=6
{Семестр}=11-12
$$$008
Науқас Н., 18 жаста, балабақшада тәрбиеші, дәрігерге келесі шағымдармен келді: перианальды қышуға, әсіресе түнде, ұйқысының бұзылуы, басының акуруына, тітіркенгіштікке, тәбетінің төмендеуіне, іштің ауырсынуына, шырышты сұйық нәжіске, соңғы 3-4 күнде жыныс мүшелерінің маңайында қышу, ашу сезімі мазалайды. Сіздің диагнозыңыз?
А) Аскаридоз.
В) Энтеробиоз.
С) Описторхоз
D) Тениоз.
Е) Тениаринхоз.
{Дұрыс жауабы}=B
{Күрделілігі}=2
{Оқулық} = (Покровский В.И. и др. Инфекционные болезни и эпидемиология. – М.: ГЭОТАР-МЕД, 2013)
{Курс}=6
{Семестр}=11-12
$$$009
Бала 9 айда, жедел ауырған. Ауруы дене температурасының 38,60С жоғарылауынан басталған, динамикада мұрын бітелуі қосылған. Түскен кездегі шағымдары: дене температурасы 39,50С, селқос, тері жабындылары бозғылт, периоральды цианоз. Беті ісінген. Жұтқыншақтың артқы қабырғасы болбыр, түйіршіктелген. Конъюктивасы гиперемияланған. Өкпесінде қатқыл тыныс, ұсақ және орташа көпіршікті ылғалды сырылдар естіледі. Жөтелі жиі, ылғалды. ТАЖ 58 рет минутына. Бауыры қабырға доғасынан 3 см төмен. ЖҚА: НВ 120 г\л, Эритроцит 3,5 * 10 12 лейкоцит-12,8x109/л, Э-2%, т-5%, С- 5%, Л-32%, М-6%, ЭТЖ-18 мм/сағ. Сіздің болжам диагнозыңыз
А) Қызылша
В) Риновирусты инфекция
С) Аденовирусты инфекция
D) Респираторно-синцитиальды инфекция//
Е) Тұмау
{Дұрыс жауабы}=C
{Күрделілігі}=2
{Оқулық} = (Учайкин В.Ф. Руководство по инфекционным болезням у детей. М., 2001, 824 с.)
{Курс}=6
{Семестр}=11-12
$$$010
Науқас Ж, 67 жаста, енжарлыққа, жара аймағы бұлшық еттерінің кернеп тартылуына шағымданып жанұялық дәрігерлік амбулаторияға келді. Бақшада жұмыс істеп жүргенде оң аяғының табанын терең жарақаттанған соң 12 күннен кейін ауырған. 2 күннен кейін аузын ашу және тамақты шайнау қиындаған, жұтынғанда ауырсыну пайда болған. Одан кейін бет бұлшық еттері қатайып, кеудесінде қысу сезімі пайда болған. Болжам диагнозыңыз.
А) Құтыру
В) Сіреспе
С) Кене энцефалиті
D) Жара ботулизмі
E) Менингит
{ Дұрыс жауабы }=В
{Күрделілігі}=2
{Оқулық} = Покровский В.И. и др. Инфекционные болезни и эпидемиология. – М.: ГЭОТАР-МЕД, 2013
{Курс}=6
{Семестр}=11-12
$$$011
Поликлиниканың дәрігеріне науқас келді. Шағымдары: әлсіздік, көз алдында қосарлану, бір реттік құсу, көз алдында «тұман», «тор» елестері. Науқастың ауырғанына бір күн болды. Оның алдында саңырауқұлақ қосылған көкөніісті үй консервісін жеді.Жалпы жағдайы қанағаттанарлық. Есі анық Дене қызуы 36,8°C. Даусы қатты , екі жақтан шамалы птоз, мидриаз, анизокория.Өкпесінде везикулярлы тыныс, жүрек тондары қатты, пульс 76 р/мин. АҚҚ110/60мм с. Б. Тілі ылғалды, жұтынуы еркін. Іші жұмсақ. Дәреті қалыпты. Науқасқа қандай терапия негізгі боып табылады және неліктен?
А) Этиотропты, өйткені патогенезінде негізі фактор бактеремия болғандықтан.
В) Серотерапия (спецификалық сарысуды енгізу), өйткені патогенезінде негізі фактор экзотоксин болғандықтан.
С) Дезинтоксикациялық , өйткені патогенезінде негізі фактор эндотоксин болғандықтан.
D) Қабынуға қарсы, өйткені патогенезінде серозды қабыну негізгі болғандықтан.
Е) Десенсебилизирлеуші, өйткені ГНТ дамуда.
{Дұрыс жауабы}=B
{Күрделілігі}=3
{Оқулық} = (Покровский В.И. и др. Инфекционные болезни и эпидемиология. – М.: ГЭОТАР-МЕД, 2013)
{Курс}=6
{Семестр}=11-12
$$$012
12 айлық бала, сұйық нәжіске, қайталамалы құсуға, тамақтан бас тартуға шағымданады. Қарау кезінде: ұйқышыл, тері қатпары баяу жазылады, көзі кіртиген, сұйықтық іше алмайды.Жағдайын жіктеңіз және ем тағайындаңыз.
A) Диарея. Шамалы сусыздану. Бжоспары 4-сағат ішінде
B) Диарея. Шамалы сусыздану. Б жоспары 6-сағат ішінде
C) Диарея. Ауыр сусыздану. В жоспары 3-сағат ішінде
D) Диарея. Ауыр сусыздану. В жоспары 6-сағат ішінде
E) Диарея. Шамалы сусыздану. А жоспары. Сұйық нәжістен кейін регидрон
{Дұрыс жауабы}= C
{Күрделілігі}=3
{Оқулық}= (Учайкин В.Ф. Руководство по инфекционным болезням у детей.М., 2001, 824 с.)
{Курс}=6
{Семестр}=11-12
05_07_Жұқпалы аурулары_ каз
$$$001
АИВ – инфекциямен ауырѓан науқастарды спецификалық емдеу ‰шін қандай препараттарды таѓайындайды?
A) АИВ кері транскриптазаныњ ингибиторы
B) АИВ протеазаныњ ингибиторы
C) АИВ кері транскриптазаныњ ингибиторлардыњ цитостатикалармен тіркесуі
D) АИВ кері транскриптазаныњ ингибиторлардыњ протеазамен тіркесуі
E) АИВ протеазаныњ ингибиторы иммуностимулятормен тіркесуі
{Д±рыс жауап}= С
{К‰рделілігі}= 1
{Оқулық}= (Ж±қпалы аурулардыњ стандартты анықтамалары және іс-шаралар алгоритмдері (Том1 - 2009. - 634 б ; .том 2 – , 2011. – 901 б.) С. А.Әміреев, Алматы.)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$002
Қандай гельминтозда гипербилирубинемия байқалады?
А) трихинеллез
В) описторхоз
С) тениоз
D) энтеробиоз
Е) гименолепидоз
{Дұрыс жауап}= В
{Күрделігі}= 1
{Оқулық}= (Жұқпалы аурулардың стандартты анықтамалары және іс-шаралар алгоритмдері (Том1 - 2009. - 634 б ; .том 2 – , 2011. – 901 б.) С. А.Әміреев, Алматы.)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$003
Науқас 30 жаста. Ауру кенеттен басталды. Дене температурасы 40ºС дейін жоғарылауы, жүрек айнуынсыз құсу, бастың және көз аймағының қатты ауруы. Бұлшықеттер мен буындардың ауруы, құрғақ жөтел және көкірек аймағының ауруына шағымданды. Объективті қарағанда, тері жамылғыларының қызаруы, конъюктивит, склерит, жұтқыншақтың артқы қабырғаларының гиперемиясы байқалды, өкпеде визикулярлы тыныс. Ұжымда ЖРВИ аурулар бар. Болжам диагноз қандай:
А) Парагрипп.
В) Грипп.
C) Паратиф В.
D) РС-инфекция.
E) Аденовирустық инфекциясы.
{Дұрыс жауап}= В
{Күрделілігі}= 2
{Оқулық}= (Жұқпалы аурулардың стандартты анықтамалары және іс-шаралар алгоритмдері (Том1 - 2009. - 634 б ; .том 2 – , 2011. – 901 б.) С. А.Әміреев, Алматы.)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$004
Науқас 43 жаста. Шағымы: дене температурасының 38,60 С дейін көтерілуі, әлсіздік, жүрек айну, көп мөлшерде құсу, ішінің кіндік бөлімінің ауруы, жиі сұйық, көп мөлшерде жасыл түсті, сасық иісті нәжіс болды. Ауруды шикі жұмыртқа жеумен байланыстырады. Қандай диагноз қойылады:
А) дизентерия
В) холера
С) сальмонеллез
D) эшерихиоз
Е) амебиаз
{Дұрыс жауап}= С
{Күрделігі}= 2
{Оқулық}= (Жұқпалы аурулардың стандартты анықтамалары және іс-шаралар алгоритмдері (Том1 - 2009. - 634 б ; .том 2 – , 2011. – 901 б.) С. А.Әміреев, Алматы.)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$005
Саяхатшы, жақында ыстық аймақта болѓан. Ол жақта қайнамаѓан су ішкен. Әлсіздік, дене қызуы жоѓары, тәбетініњ болмауына шаѓымданады. Серологиялық мәліметтер: HbsAg -, anti-HBs -, anti-HBcor IgM -, anti-HBcor Ig G -, anti-HЕV IgM +. Болжам диагнозы қандай?
A) Вирусты гепатит В
B) Созылмалы вирусты гепатит В
C) Вирусты гепатит Е
D) Жедел вирусты гепатит С
E) Созылмалы вирусты гепатит С
{Д±рыс жауап}= С
{К‰рделілігі}= 2
{Оқулық}= (Ж±қпалы аурулардыњ стандартты анықтамалары және іс-шаралар алгоритмдері (Том1 - 2009. - 634 б ; .том 2 – , 2011. – 901 б.) С. А.Әміреев, Алматы.)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$006
Науқас 21 жаста, кенеттен ауырды. Дене қызуы 39,6°С дейін кµтерілген, ж±мысқа қабілетініњ тµмендеуі, кµп рет қ±су, с±йық нәжіс болѓан. 2 к‰нге қарай с±йық нәжіс 20 ретке дейін жиіленіп, іштіњ сол жақ аймаѓыныњ ±стамалы, нәжісі ректальды т‰кірік тәрізді болѓан. Қараѓанда: науқас бозарѓан, кµзініњ асты кµгерген, ҚҚ 100/70мм.с.б, пульсі 110 рет мин. Іші тартылѓан, сигма тәрізді ішектіњ спазмы, нәжісі аз мµлшерде, шырыш пен қан жалқаяқтарымен араласқан. Диагнозды нақтылау ‰шін қандай зерттеу әдісін таѓайындайсыз?
A) Жалпы қан анализі
B) Копрограмма
C) Нәжісті бактериологиялық зерттеу
D) Қанды бактериологиялық зерттеу
E) Зәрді бактериологиялық зерттеу
{Д±рыс жауап}= С
{К‰рделілігі}= 2
{Оқулық}= (Ж±қпалы аурулардыњ стандартты анықтамалары және іс-шаралар алгоритмдері (Том1 - 2009. - 634 б ; .том 2 – , 2011. – 901 б.) С. А.Әміреев, Алматы.)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$007
Науқас 32 жаста температураныњ 40,6°С жоѓарлауына, жењілдік әкелмейтін қ±су мен іштіњ барлық бµлімініњ ауруына, тәуілігіне 15 рет с±йық нәжістіњ болуына шаѓымданып, аурудыњ 4 к‰ні т‰сті. Іштіњ кебуі, ішек бойымен ауруы байқалады. Бауырдыњ тµменгі шекарасы қабырѓа доѓасынан 1,5-2 см шыѓыњқы, кµкбауыр 2 см-ге, нәжіс сасық шырышпен және жасыл т‰сті. Ауруын торт жеумен байланыстырады. Дәрігер тактикасы кандай?
A) Глюкоза-т±зды ерітіндіні тамыр ішіне енгізу, ципрофлоксацин таѓайындау
B) Жања м±здалѓан плазманы, б/і преднизолон таѓайындау
C) Асқазанды жуу, фуразалидон таѓайындау
D) Тазартқыш клизма, ципрофлоксацин таѓайындау
E) Қ±рсақ қуысыныњ рентгенографиясы
{Д±рыс жауап}= А
{К‰рделілігі}= 3
{Оқулық}= (Ж±қпалы аурулардыњ стандартты анықтамалары және іс-шаралар алгоритмдері (Том1 - 2009. - 634 б ; .том 2 – , 2011. – 901 б.) С. А.Әміреев, Алматы.)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$008
Науқас 45 жаста емханаѓа келді. Эпиданамнезінде екі ай б±рын µт жолдарына операция жасапты. Шыѓарылѓаннан кейін µзін қанаѓатты сезінген. Соњѓы ж±мада қатты әлсіреу, ж‰рек айну, тәбеттіњ жоѓалуы, ірі буындардыњ ауруы, зәрдіњ қарайуы пайда болды. Қараѓанда тері жамылѓылары мен склерасы сарѓайѓан. Бауыр қабырѓа доѓасынан 2,5 см тµмен пальпацияланады, оныњ шеті тегіс, ауырмаѓан. Диагнозды нақтылау ‰шін қандай зерттеу әдісін ж‰ргізген жµн?
A) anti HBcor Ig M, anti HAV Ig M
B) HBs Ag, anti HAV Ig M
C) HBs Ag, anti HBcor Ig M, anti HBcor Ig G, anti HCV Ig M
D) anti HBcor Ig G, anti HCV Ig M
E) anti HEV Ig M
{Д±рыс жауап}= С
{К‰рделілігі}= 3
{Оқулық}= (Ж±қпалы аурулардыњ стандартты анықтамалары және іс-шаралар алгоритмдері (Том1 - 2009. - 634 б ; .том 2 – , 2011. – 901 б.) С. А.Әміреев, Алматы.)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$009
Науқас 26 жаста, бизнесмен, емхана дәрігеріне мынадай шаѓымдармен келді: мойынында лимфа т‰йіндерініњ ±лѓаюына. Ауырѓанына жарты жыл болды. Дене қызуы қалыпты. Объективті: Жаѓдайы қалыпты. Алдыњѓы және артқы лимфа т‰йіндері 1,0 см ±лѓайѓан, қолтықасты-1,5 см дейін, шап-1,0 см, дейін тыѓыз-эластикалық консистенциялы, ауырмайды. Қолда бірнеше инъекция іздері бар. Ішкі аѓзалар жаѓынан µзгеріс жоқ. Ішкі аѓзалар лимфа т‰йіндері ±лѓаймаѓан. Диагнозды нақтылау ‰шін қандай зерттеу әдісін ж‰ргізген жµн?
А) Видаль реакциясына қан алу
В) ИФА қан алу
С) Райт реакциясына қан алу
D) Пауля-Буннел реакциясына қан алу
Е) Хеддлсон реакциясына қан алу
{Д±рыс жауап}= В
{К‰рделілігі}= 3
{Оқулық}= (Ж±қпалы аурулардыњ стандартты анықтамалары және іс-шаралар алгоритмдері (Том1 - 2009. - 634 б ; .том 2 – , 2011. – 901 б.) С. А.Әміреев, Алматы.)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$010
32 жасар науқас жұқпалы ауруханаға түскенде бірінші тәулігінде қатты бас ауруы, құсу, температураның 41ºС көтерілуі. Эпид. анамнезінде тәрбиеші болып жұмыс істейді. Объективті қарау кезінде есін біледі, бірақ көзі жұмылған, сұрақтарға дұрыс бірақ қиындықпен жауап береді. Терінің сырты таза, түсі сұр, склералар инъекцирленген. Аңқада салыстырмалы гиперемиясы бар. Екі жақтың Кернинг симптомы және желке бұлшықетінің ригидтілік байқалады. Қандағы көрсеткіштер: лейкоциттер 20*109/л, П-16%, С-74%, Л-10%, ЭТЖ-42 мм\ч. Алғашқыда қандай емді тағайындау қажет:
А) Пенициллин,преднизолон,маннитол
В) Диклофенак,супрастин,ципрофлоксоцин
C) Бисептол,фуросемид,лоперамид
D) Пенициллин,гентамицин,димедрол
E) Цефазолин,левомицитин,манитол
{Дұрыс жауап}= А
{Күрделілігі}= 3
{Оқулық}= (Жұқпалы аурулардың стандартты анықтамалары және іс-шаралар алгоритмдері (Том1 - 2009. - 634 б ; .том 2 – , 2011. – 901 б.) С. А.Әміреев, Алматы.)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$011
Науқас 26 жаста, лоқсу сезіміне, көп құсуға, жиі сұйық, аз мөлшерде , қан аралас үлкен дәретке, ішінің төменгі бөлігінің ауырсынуына шағымданып келді. Ауруын қайнамаған суды ішумен байланыстырады. Болжам диагноз қандай?
А) Сальмонеллез
В) Дизентерия
C) Холера
D) Иерсиниоз
E) Эшерихиоз
{Дұрыс жауап}= В
{Күрделілігі}= 3
{Оқулық}= (Жұқпалы аурулардың стандартты анықтамалары және іс-шаралар алгоритмдері (Том1 - 2009. - 634 б ; .том 2 – , 2011. – 901 б.) С. А.Әміреев, Алматы.)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$012
42 жастағы науқас жұқпалы аурулар ауруханасына көп рет фонтан тәрізді құсуға, күріш қайнатпасы сипатты жиі сұйық үлкен дәретке шағымданып жатқызылды. Қарағанда терісі мен көрінетін кілегейлі қабаттары құрғақ. Терісінің тургоры төмендеген. Дене температурасы 35,30С. Дене температурасының төмендеуі себебі қандай:
А) Дегидратация, метаболиттік ацидоз, гипокалиемия
В) Аденилциклазаның активациясы, электролиттер мен судың секрециясының жоғарылауы
C) Дегидратация, гипокалиемия, ацидоз
D) Гемодинамика бұзылысы, дегидратация
E) Дегидратация, гиповолемия, шумақтық фильтрацияның төмендеуі
{Дұрыс жауап}= D
{Күрделілігі}= 3
{Оқулық}= (Жұқпалы аурулардың стандартты анықтамалары және іс-шаралар алгоритмдері (Том1 - 2009. - 634 б ; .том 2 – , 2011. – 901 б.) С. А.Әміреев, Алматы.)
{Курс}=7
{Семестр}=14
05_07_қаз.
$$$001
22 жастағы әйел, емхана дәрігеріне ауыруының 3 ші күні ауызының құрғауына, заттардың екі еселеніп көрінуіне, көру қабілетінің нашарлауына, жутынудың қиындауына, қақалуына, жалпы әлсіздікке шағымданып келді. 3 күн бұрын қонақта салат, кәуап, үйде жасалған консервіленген шұжық жеген. Келесі күні әлсіздік, ауызының құрғауы, эпигастрии аймағында ауырсыну, 2 рет құсу болған. Көз алдында “тор”, заттардың екі еселеніп көрінуі, жұтынудың қиындауы, даусының қарлығуы пайда болғанын байқаған. Қарап тексергенде: есі анық, екі қабақта птоз, мидриаз. Сұйық тағамды жұтуы қиындаған, тамағында жайсыздық сезінеді.
Ең ықтимал диагноз?
А) Ботулизм
B) Мидың ісігі
C) Гипертониялық криз
D) Тағамдық токсикоинфекция
E) Ми қан айналымының жедел бұзылысы
{Дұрыс жауап}=А
{Күрделілігі}= 3
{Оқулық}=Жұқпалы аурулар. Дүйсенова А.Қ., 2009ж. Инфекционные болезни. Шувалова Е.П., 2005 г.
{Курс}= 7
{Семестр}= 14
{Тест тапсырушының болжам білімі }= NS
$$$002
28 жастағы ер адам, ауруының 2-ші күні терапевт дәрігеріне қаралған. Шағымдары: іштің толғақ тәрізді ауруы, жүрек айну, бастың ауруы, тәулігіне 10 рет сүйық нәжіс болуына, тенезмдер, жалған шақырулар. Қарап тексергенде: дене қызуы - 38,0°С, АҚҚ 90/60 мм с.бағ, пульс -110 рет/мин. Іштің пальпациясы кезінде: іштің сол жақ мықын бөлігінде ауырсыну, сигма тәрізді ішектің спазмы байқалады. Үлкен дәреті шырышпен қан аралас, нәжізсіз. ЖҚА: эр.-4,0х1012 /л, НЬ -145 г/л, лейк.-11,4x109/л, э – 1%, п– 6%, с – 75%, л – 18%, м - 5. ЭТЖ – 17мм/с.
Қай диагноз ең ықтимал болады?
A) Тырысқақ
B) Салмонеллез
C) Жедел дизентерия
D) Тағамдық токсикоинфекция
E) Жедел гастроэнтероколит
{Дұрыс жауап}= C
{Күрделілігі}= 3
{Оқулық}=Жұқпалы аурулар. Дүйсенова А.Қ., 2009ж. Инфекционные болезни. Шувалова Е.П., 2005 г.
{Курс}= 7
{Семестр}= 14
{Тест тапсырушының болжам білімі }= NS
$$$003
Жасөспірім 17 жаста учаскелік терапевтке ауыруының 5-ші күні мынандай шағымдармен келген: тамақтың ауруына, жұтыну кезінде күшейуіне, бас ауру, жүрек айну, айқын әлсіздік, буындардағы ауыру сезіміне, зәрінің қоңыр түсті болып өзгеруіне. Қарап тексергенде: дене қызуы 38,5° С. Тері жабындылары, склерасы сарғыштанған, мойын˗жақ астық лимфа түйіндері пальпацияланады, аңқасы – қызарып, бадамша бездері ұлғайған, лакуналары іріңді жабындымен жабылған. Іші жұмсақ, оң жақ қабырға астының ауру сезімі, бауыр қабырға доғасынан 2,0-2,5см шыққан, консистенциясы тығыз.
Төменде көрсетілген диагноздардың қайсысы ең ықтимал болады?
A) Листериоз
B) Иерсиниоз
C) Лептоспироз
D) Вирусный гепатит
E) Жұқпалы мононуклеоз
{Дұрыс жауап}=Е
{Күрделілігі}=3
{Оқулық}=Жұқпалы аурулар. Дүйсенова А.Қ., 2009ж. Инфекционные болезни. Шувалова ЕП, 2005г.
{Курс}=7
{Семестр}=14
{Тест тапсырушының болжама білімі}= NS
$$$004
17 жастағы жасөспірім емханадағы дәрігер-инфекционистке қаралды. Әлсіздікке, дене температурасының жоғарлауына, тәбеттің төмендеуіне, құсуға шағымданады. Бүгін, ауыруының 8 күнінде терісіндегі және склерасындағы сарғаюды байқаған, жалпы жағдайы жақсарып, тәбеті ашылған. Жағдайы қанағаттанарлық. Тері жабындылары және көзге көрінетін шырышты қабаттары аздап сарғайған. Іші жұмсақ, оң жақ қабырға асты ауру сезімді. Бауырдың төменгі шекарасы қабырға доғасынан 2,0 см-ге төмен анықталады. Зәр түсі қоңыр, нәжісі түссізденген. Қанның биохимиялық анализі: АЛТ - 460 ммоль/л, АСТ - 254 ммоль/л, жалпы билирубин - 65.0 ммоль/л, тікелей - 52 ммоль/л. ИФА: a-HAVIgМ оң. Амбулаторлық ем тағайындалған.
Қандай ем шарасы базистік терапия құрамына кіреді?
A) Серотерапия
B) Антибиотикотерапия
C) Вирусқа қарсы терапия
D) Оральді дезинтоксикация
E) Өт айдайтын препараттарды қабылдау
{Дұрыс жауап}=D
{Күрделілігі}=3
{Әдебиеттер}=Жұқпалы аурулар. Дүйсенова А.Қ., 2009ж. Инфекционные болезни. Шувалова Е.П., 2005г.
{Курс}=7
{Семестр}=14
{Тест тапсырушының болжама білімі}=NS
$$$005
Ер адам бірнеше жылдан бері емханада «Созылмалы вирусты гепатит С» диагнозымен есепте тұрады.
Қандай синдром созылмалы HСV-инфекциясының бауырдан тыс көріністеріне жатады?
A) Калькулезді холецистит
B) Криглер-Найяр синдромы
C) Аутоиммунды тиреоидит
D) Өкпе туберкулезі
E) Өт шығу жолдары дискинезиясы
{Дұрыс жауап}=С
{Күрделілігі}=2
{Әдебиеттер}=Жұқпалы аурулар. Дүйсенова А.Қ., 2009ж. Инфекционные болезни. Шувалова Е.П., 2005г.
{Курс}=7
{Семестр}=14
{Тест тапсырушының болжама білімі}=РА
$$$006
35 жастағы ер адам, бастың қатты ауыруына, дене қызуының жоғарылауына, ұйқының бұзылуына, тәбеттің жоғалуына шағымданып учәсткелік дәрігерді үйіне шақыртты. Анамнезде: ауру бір апта бұрын әлсіздік, субфебрильді қызба, бас ауруының біртіндеп өршуінен басталған. Кеше дене қызуы 39,0-40,0ºС-қа дейін жоғарылап, 3 рет іші өткен. Қарап тексергенде: әлсіз, тежелген. Тері жабындылары бозғылт, іш аймағында – бірең-сараң қызғылт түсті бөртпе элементтері көрінеді. Бауырдың төменгі шекарасы қабырға доғасынан 1,5 см-ге төмен анықталады. Жүрек тондары бәсеңдеген. Пульсі – 78 рет/мин. ҚҚ 110/70 мм с.б. Тілі құрғақ, сұр-қоңыр жабындымен жабылған. Іші кепкен.
Қай диагноз ең ықтимал болып табылады?
A) Ку-қызбасы
B) Іш сүзегі
D) Кенелік бөртпе сүзегі
E) Эпидемиялық бөртпе сүзегі
D) Солтүстік Азияның кенелік сүзегі
{Дұрыс жауап}= B
{Күрделілігі}=3
{Оқулық}=Жұқпалы аурулар. Дүйсенова А.Қ., 2009ж. Инфекционные болезни. Шувалова Е.П., 2005г.
{Курс}=7
{Семестр}=14
{Тест тапсырушының болжама білімі}=NS
$$$007
32 жастағы ер адам Ақбұлақ ауылындағы амбулатория дәрігеріне қаралған. Шағымдары: дене қызуының 39ºС-қа жоғарылауы, ірі буындарының ауыру сезімі, тершеңдік. Анамнезде: Бір ай бойы ауырады – кейде ыстық сезінген (температурасын өлшемеген), айқын тершеңдік мазалаған. Сүт фермасында жүргізуші болып жұмыс істейді. Қарап тексергенде: тері жабындылары ылғалды, қолтық асты, шап лимфа түйіндері үлкейген. Бауырының төменгі шекарасы қабырға доғасынан 1,5 см-ге төмен анықталады. Буындары өзгермеген. Гиперемия мен жергілікті ыстық жоқ.
Қай диагноз ең ықтимал болып табылады?
A) Безгек
B) Бруцеллез
C) Иерсиниоз
D) Іш сүзегі
E) Ку-қызбасы
{Дұрыс жауабы}= B
{Күрделілігі}=2
{Оқулық}= Жұқпалы аурулар. Дүйсенова А.Қ., 2009ж. Инфекционные болезни. Шувалова Е.П., 2005г.
{Курс}=7
{Семестр}=14
{Тест тапсырушының болжама білімі}=РА
$$$008
20 жастағы ер адам, 25-ші маусымда емханаға айқын қалтыраудан басталатын және тершеңдікпен аяқталатын, дене қызуының ұстама тәрізді 39-40ºС-қа дейін жоғарылауына шағымданып келген. Дәрігерге келген күні науқастың дене қызуы – 36,9ºС. Тері жабындылары бозғылт, маса шағуының іздері көрінеді. Бауырдың төменгі шекарасы қабырға доғасынан 1,5 см-ге төмен анықталады. Анамнезінде: қазіргі кезде жұмыс істемейді. Бір ай бұрын Ауғанстанда ұлтаралық парызын орындағын әскери бөлімінен оралған.
Қай диагноз ең ықтимал болып табылады?
A) Грипп
B) Безгек
C) Лептоспироз
D) Ку-қызбасы
E) Кенелік бөртпе сүзегі
{Дұрыс жауабы}= B
{Күрделілігі}=2
{Оқулық}=Жұқпалы аурулар. Дүйсенова А.Қ., 2009ж. Инфекционные болезни. Шувалова Е.П., 2005г.
{Курс}=7
{Семестр}=14
{Тест тапсырушының болжама білімі}=РА
$$$009
23 жастағы ер адам емханаға әлсіздікке, дене салмағының төмендеуіне, 20 күн бойы дене қызуының 37,3°С-қа дейін жоғарылауына шағымданып келді. Қарап тексергенде: ауыз қуысында кандидоз, полилимфаденопатия. Анамнезінен: соңғы жылдары пневмониямен, белдемелі герпеспен ауырған. Бір жыл бұрын жыныстық жолдасын өгерткен, пассивті гомосексуалист. Дәрігер науқаста АИВ-инфекциясы бар екеніне күдіктенді.
Науқаста аурудың қандай клиникалық сатын болжамдайсын (ДДҰ жіктелуі бойынша):
A) I (бірінші)
B) II (екінші)
C) III (үшінші)
D) IV (төртінші)
E) Терминальді
{Дұрыс жауабы}= С
{Күрделілігі} = 2
{Оқулық} =Инфекционные болезни: национальное руководство. /Под ред. Н.Д.Ющука, Ю.Я.Венгерова. - М.: ГЭОТАР-Медиа, 2009. – С.670-701.
{Курс} = 7
{Семестр} = 14
{Тест тапсырушының болжама білімі} = PA
$$$010
42 жастағы ер адам, Маңғыстау облысының тұрғыны. Дәрігерді үйіне мынандай шағымдармен шақыртты. Дене қызуының 39°-40°С-қа жоғарылауы, қалтырау, бүкіл денесінің қақсап ауруы, қатты бастың ауруы, оң жақ кеудесінің ауруына, құрғақ жөтел мазалайтындығын айтты. Ауру жедел, кеше кешкісін басталған. 3-күн бұрын түйе союға қатысып, қолын жарақаттап алған. Қарап тексергенде: науқастың жағдайы ауыр. Тыныс алу жиілігі минутына – 30 рет. Пульсі – 140 рет/мин., АҚҚ-90/60 мм с.б. Өкпесінің оң жағында жайылған құрғақ сырылдар. Гемограммада: лейкоциттер –32 х109/л, т/я нейтроф.-14%, с/т нейтроф – 82%, лимф. – 2%, мон. -2%. Күні бойы кіші дәретке бармаған.
Қай диагноз ең ықтимал болып табылады?
A) Оба
B) Грипп
C) Бруцеллез
D) Пастереллез
E) Ку-қызбасы
{Дұрыс жауап}= А
{Күрделілігі }= 2
{Оқулық}=Жұқпалы аурулар. Дүйсенова А.Қ., 2009ж. Инфекционные болезни. Шувалова Е.П., 2005г.
{Курс}= 7
{Семестр}= 14
{Тест тапсырушының болжама білімі }= PA
$$$011
Суретте көрсетілген біріншілік терілік аффект қай жұқпалы ауруға тән?

A) Оба
B) Листериоз
C) Туляремия
D) Пастереллез
E) Сібір жарасы
{Дұрыс жауап}= Е
{Күрделілігі }= 2
{Оқулық}=Жұқпалы аурулар. Дүйсенова А.Қ., 2009ж. Инфекционные болезни. Шувалова Е.П., 2005г.
{Курс}= 7
{Семестр}= 14
{Тест тапсырушының болжама білімі}= PA
$$$012
36 жастағы ер адам тоқтаусыз құсу, іштің өтуі, шөлдеу шағымдарымен үйіне емханадан дәрігер шақырған. Қарап тексергенде: дене қызуы – 36,0°С, әлсіз. АҚҚ – 80/60 мм с.б. тамыр соғысы минутына – 105 рет. Даусы қарлыққан. Тері тургоры төмендеген. Іші кіріңкі, ауырмайды. Үлкен дәреті сұйық, күріш қайнатпасы тәрізді, иіссіз.
Науқаста қандай асқыну дамуы ықтимал?
A) Гиповолемиялық шок
B) Ішек өтімсіздігі
C) Инфекциялық-токсикалық шок
D) Бүйректің жедел жетіспеушілігі
E) Мезентериальді тамырлардың тромбозы
{Дұрыс жауап}= A
{Күрделілігі}= 2
{Оқулық}=Жұқпалы аурулар. Дүйсенова А.Қ., 2009ж. Национальное руководство. Ющук Н.Д., 2010г.
{Курс}= 7
{Семестр}= 14
{Тест тапсырушының болжама білімі}= PA
05_08_каз
Общая врачебная практика 05_
Тема «Фтизиатрия» 08_
$$$001
Туберкулеманың морфологиялық құрылымы?
А) экссудативті-пневмониялы фокус
В) фиброзды алаң
С) қалталанған казеозды фокус
D) өкпе ішілік қуыс
Е) ісікті түйін
{Правильный ответ}= C
{Сложность}= 1
{Учебник}= (Перельман М.И., Корякин В.А., Богодельникова И.В. Туберкулез, М.,2004, Кошечкин В.А., Иванова З.А. Туберкулез: учебное пособие, М., ГЭОТАР-Медиа, 2007)
{Курс}=7
{Семестр}=14
***
05_08_каз
Общая врачебная практика 05_
Тема «Фтизиатрия» 08_
$$$002
Манту сынамасын қолданудағы туберкулин дозасы?
А) 1 мл – 2 ТБ
В) 0,1 мл –1 ТБ
С) 0,15 мл – 2 ТБ
D) 0,1 мл – 2 ТБ
Е) 0,2 мл – 2 ТБ
{Правильный ответ}= D
{Сложность}= 1
{Учебник}= (Перельман М.И., Корякин В.А., Богодельникова И.В. Туберкулез, М.,2004, Кошечкин В.А., Иванова З.А. Туберкулез: учебное пособие, М., ГЭОТАР-Медиа, 2007)
{Курс}=7
{Семестр}=14
***
05_08_каз
Общая врачебная практика 05_
Тема «Фтизиатрия» 08_
$$$003
Терiс анергия бұл…
А) туберкулез өршiген ауруларда реакцияның болмауы
В) инфекцияланбаған сау балаларда реакцияның болмауы
С) сау балалардағы күдiктi реакция
D) дұрыс жүргiзiлмеген сынама кезiндегi реакция
Е) гиперергиялық реакция
{Правильный ответ}= A
{Сложность}= 2
{Учебник}= (Перельман М.И., Корякин В.А., Богодельникова И.В. Туберкулез, М.,2004, Кошечкин В.А., Иванова З.А. Туберкулез: учебное пособие, М., ГЭОТАР-Медиа, 2007)
{Курс}=7
{Семестр}=14
***
05_08_каз
Общая врачебная практика 05_
Тема «Фтизиатрия» 08_
$$$004
Біріншілікті туберкулез жинағы бұл…
А) туберкулезбен кеуде iшi лимфатүйiндерiнiң зақымдануы
В) туберкулезбен кеуде iшi лимфатүйiндер, өкпе тканi және оларды жалғастыратын лимфа тамырларының зақымдануы
С) туберкулезбен кеуде iшi лимфатүйiндерi әрi өкпенiң зақымдануы
D) туберкулезбен өкпенiң зақымдануы
Е) алғашқы инфекцияланудан кейiнгi пайда болған өкпе тканiнiң зақымдануы
{Правильный ответ}= B
{Сложность}= 2
{Учебник}= (Перельман М.И., Корякин В.А., Богодельникова И.В. Туберкулез, М.,2004, Кошечкин В.А., Иванова З.А. Туберкулез: учебное пособие, М., ГЭОТАР-Медиа, 2007)
{Курс}=7
{Семестр}=14
***
05_08_каз
Общая врачебная практика 05_
Тема «Фтизиатрия» 08_
$$$005
Өкпенiң фиброзды-ошақты туберкулезiн емдеу әдiсi?
А) туберкулезге қарсы химиотерапия
В) коллапсотерапия
С) хирургиялық
D) патогенетикалы
Е) ем қажет емес
{Правильный ответ}= E
{Сложность}= 2
{Учебник}= (Перельман М.И., Корякин В.А., Богодельникова И.В. Туберкулез, М.,2004, Кошечкин В.А., Иванова З.А. Туберкулез: учебное пособие, М., ГЭОТАР-Медиа, 2007)
{Курс}=7
{Семестр}=14
***
05_08_каз
Общая врачебная практика 05_
Тема «Фтизиатрия» 08_
$$$006
Қандай бактериоскопиялы әдiспен ошақты туберкулезде жиi ТМБ-сын табуға болады?
А) жағындының тура бактериоскопиясы
В) флотация әдiсi
С) себу әдiсi
D) люминесценттi микроскопия
Е) «Bactec»
{Правильный ответ}= D
{Сложность}= 2
{Учебник}= (Перельман М.И., Корякин В.А., Богодельникова И.В. Туберкулез, М.,2004, Кошечкин В.А., Иванова З.А. Туберкулез: учебное пособие, М., ГЭОТАР-Медиа, 2007)
{Курс}=7
{Семестр}=14
***
05_08_каз
Общая врачебная практика 05_
Тема «Фтизиатрия» 08_
$$$007
Қан түкіру себебі?
А) өкпе инфаркті
В) өкпе тамырлары бүтіндігінің зақымдалуы
С) аорта аневризмасының өкпеге жарылуы
D) өкпе тамырлары өткізгіштігінің жоғарылауы
Е) бронх тамырлары аневризмасының жарылуы
{Правильный ответ}= D
{Сложность}= 2
{Учебник}= (Перельман М.И., Корякин В.А., Богодельникова И.В. Туберкулез, М.,2004, Кошечкин В.А., Иванова З.А. Туберкулез: учебное пособие, М., ГЭОТАР-Медиа, 2007)
{Курс}=7
{Семестр}=14
***
05_08_каз
Общая врачебная практика 05_
Тема «Фтизиатрия» 08_
$$$008
Туберкулин сезімталдығының «Виражы» деген не?
А) 2 ТБ ППД-Л Манту реакциясының оң болуы
В) бұрын оң болған сынаманың гиперергияға айналуы
С) бұрын оң реакцияның өршуі
D) жыл сайынғы теріс мәнді сынаманың оңға айналуы
Е) жыл сайынғы теріс мәнді реакцияның күдікті болуы
{Правильный ответ}= D
{Сложность}= 2
{Учебник}= (Перельман М.И., Корякин В.А., Богодельникова И.В. Туберкулез, М.,2004, Кошечкин В.А., Иванова З.А. Туберкулез: учебное пособие, М., ГЭОТАР-Медиа, 2007)
{Курс}=7
{Семестр}=14
***
05_08_каз
Общая врачебная практика 05_
Тема «Фтизиатрия» 08_
$$$009
Өкпенің циррозды туберкулезі пайда болуына әсер ететін факторлар?
А) жайылған казеозды некроз
В) кеш табу
С) ем принципінің бұзылуы
D) бронх өткізгіштігінің бұзылуы
Е) организм реактивтілігінің төмендеуі
{Правильный ответ}= D
{Сложность}= 3
{Учебник}= (Перельман М.И., Корякин В.А., Богодельникова И.В. Туберкулез, М.,2004, Кошечкин В.А., Иванова З.А. Туберкулез: учебное пособие, М., ГЭОТАР-Медиа, 2007)
{Курс}=7
{Семестр}=14
***
05_08_каз
Общая врачебная практика 05_
Тема «Фтизиатрия» 08_
$$$0010
Манту сынамасы мен БЦЖ ревакцинациясының интервалы?
А) 2 аптадан ерте емес және 3 аптадан артық емес
В) 3 күннен ерте емес және 1 аптадан артық емес
С) 2 күннен ерте емес және 1 айдан артық емес
D) 3 күннен ерте емес және 2 аптадан артық емес
Е) маңызы жоқ
{Правильный ответ}= D
{Сложность}= 3
{Учебник}= (Перельман М.И., Корякин В.А., Богодельникова И.В. Туберкулез, М.,2004, Кошечкин В.А., Иванова З.А. Туберкулез: учебное пособие, М., ГЭОТАР-Медиа, 2007)
{Курс}=7
{Семестр}=14
***
05_08_каз
Общая врачебная практика 05_
Тема «Фтизиатрия» 08_
$$$0011
Халық арасында тыныс алу органдары туберкулезін ерте табу әдістері?
А) флюорография, ТМБ-на қақырықты бактериологиялық тексеру
В) флюорография, туберкулиндиагностика, қақырықты БК-ға тексеру
С) ТМБ-на қақырықты бактериологиялық тексеру, туберкулиндиагностика
D) рентгенотомография, иммуноферментті анализ
Е) профилактикалық клиникалық тексерулер
{Правильный ответ}= B
{Сложность}= 3
{Учебник}= (Перельман М.И., Корякин В.А., Богодельникова И.В. Туберкулез, М.,2004, Кошечкин В.А., Иванова З.А. Туберкулез: учебное пособие, М., ГЭОТАР-Медиа, 2007)
{Курс}=7
{Семестр}=14
***
05_08_каз
Общая врачебная практика 05_
Тема «Фтизиатрия» 08_
$$$0012
Милиарлы туберкулез емінде қолданбайды...
А) патогенетикалық ем
В) иммуностимуляциялық терапия
С) хирургиялық ем
D) туберкулезге қарсы препараттар
Е) глюкокортикостероидтар
{Правильный ответ}= C
{Сложность}= 3
{Учебник}= (Перельман М.И., Корякин В.А., Богодельникова И.В. Туберкулез, М.,2004, Кошечкин В.А., Иванова З.А. Туберкулез: учебное пособие, М., ГЭОТАР-Медиа, 2007)
{Курс}=7
{Семестр}=14
05_08_Фтизиатрия (ОВП)_каз
$$$001
Туберкулезге қарсы қолданатын препараттарға туберкулез микобактериясының резистенттілігінің қалыптасуы немен байланысты:
А) адамның іс әрекетіне байланысты табиғатқа әртүрлі заттарды шашу
В) туберкулез микобактериясының генетикалық мутацияға табиғы қабілеттілігі
С) бейадекватты ем, соның ішінде антибактериальды препараттарды үзіп қабылдау
D) туберкулезге қарсы қолданатын бір препараты ұзақ емделу
Е) химиопрофилактика
{Дұрыс жауап}= C
{Қиындығы}=1
{Оқулық}= («Фтизиатрия», Перельман М.И.. Корякин В.А аударған Момынов Т.Ә., 2006,2012 ж.ж.)
{Курс}= 6
{Семестр}= 12
$$$002
Қандай аспапты зерттеулерді қолдану арқылы пациентте «Оң жоғарғы бөліктің бронх туберкулезі» деген асқыну анықталған:
А) бронхография
В) бронхоскопия
С) аускультация
D) томография
Е) трансторакальды пункция
{Дұрыс жауап}= B
{Қиындығы}=1
{Оқулық}= («Фтизиатрия», Перельман М.И.. Корякин В.А аударған Момынов Т.Ә., 2006,2012 ж.ж.)
{Курс}= 6
{Семестр}= 12
$$$003
Қосымша қандай зерттеулердің көмегімен науқастан зақымдалған учаскеде өкпе тінінің ыдырауы анықталды:
А) Бронхоскопия
В) Перкуссия
С) Бронхография
D) Томография
Е) Биопсия
{Дұрыс жауап}= D
{Қиындығы}=1
{Оқулық}= («Фтизиатрия», Перельман М.И.. Корякин В.А аударған Момынов Т.Ә., 2006,2012 ж.ж.)
{Курс}= 6
{Семестр}= 12
$$$004
Дәрігерге қаралу арқылы 32 жастағы М. деген пациенттен жаңа анықталған туберкулез бактерия бөлумен анықталған. Туберкулезге қарсы күрес жүргізетін диспансерге ауруханалық емге жатқызылды. Осы жағдайға байланысты қандай құжаттарды міндетті түрде санэпидстанцияға және туберкулезге қарсы күрес жүргізу службасына толтырылып жіберіледі:
А) ТБ 01 науқастың амбулаториялық картасы
В) 089 және 058 шұғыл хабарлама
С) 016 амбулаториялық картасы
D) 093 шабарман қағазы
Е) тұрмыс жағдайын жақсарту анықтамасы
{Дұрыс жауап}= B
{Қиындығы}=2
{Оқулық}= («Фтизиатрия», Перельман М.И.. Корякин В.А аударған Момынов Т.Ә., 2006,2012 ж.ж.)
{Курс}= 6
{Семестр}= 12
$$$005
Соңғы айларда 27 жастағы И. деген науқас әйел дене температурасының 38о дейін көтерілуін, ентігуін, тез шаршауын, еңбекке қабілетінің төмендуін, тәбеттінің төмендеуін, жөтелуін байқайды. Сол өкпеде ұсақ көпіршікті ылғалды сырылдар естіледі. Кеуде торша ағзаларының жалпы шолу рентгенограммасында: - сол өкпенің жоғарғы бөлігінде күшейген өкпе суретінің фонында бояу әлсіз қанықтағы ошақты көлеңкелер, түбірде кальцинаттар көрінеді. Қақырықтан ТМБ-сы а нықталмады. Қан анализінде лейкоциттер-10,8 х 109 және ЭШЖ - 32 мм/сағ. Сіздің болжам диагнозды таңдаңыз:
А) Милиарлы туберкулез
В) Мол өкпенің жоғарғы бөлігінің ауруханадан тыс пневмониясы
С) Мсол өкпенің жоғарғы бөлігінің инфильтратты туберкулезі
D) Карциноматоз
Е) Өкпенің ошақты туберкулезі
{Дұрыс жауап}= B
{Қиындығы}=2
{Оқулық}= («Фтизиатрия», Перельман М.И.. Корякин В.А аударған Момынов Т.Ә., 2006,2012 ж.ж.)
{Курс}= 6
{Семестр}= 12
$$$006
Оң өкпенің бірінші сегментінде орналасқан инфильтратты туберкулез, ТМБ (+) алғаш рет 25 жастағы К. деген науқаста анықталған, ол науқас 2 ай бойы қарқынды фазасын 4 АБП-мен ауруханада емделді және жалғастырушы фазасының 4 ай жүргізілді. Бактерия бөлуі тоқталды.
Рентгенограммада –оң өкпенің 1-сегментінде шеті анық диаметрі 3 х3 см дейін біртекті/гомогенд фокусты і көлеңке көрінеді. Сіздің таңдаған болжама диагнозыңыз:
А) Домалақ инфильтрат
В) Толған киста
С) Шеткі қатерлі ісік
D) Эхинококк
Е) Туберкулома
{Дұрыс жауап}=E
{Қиындығы}=3
{Оқулық}= («Фтизиатрия», Перельман М.И.. Корякин В.А аударған Момынов Т.Ә., 2006,2012 ж.ж.)
{Курс}= 6
{Семестр}= 12
$$$007
Науқас А, 25 жаста. Диагнозы: оң өкпе 2 сегментінің туберкулемасы, ТМБ (-). І категория бойынша 6 ай емделді. ТМБ –анықталмады. Туберкуломаның диаметрі 6 см. Наркоманиямен ауырады. Келесі емдеу тактикасын таңдаңыз.
А) Антибактериальды терапияны жалғастыру
В) Үнемді резекция
С) Эндотрахеальды дәрі құю
D) Жасанды пневмоторакс
Е) Пневмоперитонеум{Дұрыс жауап}= B
{Қиындығы}=3
{Оқулық}= («Фтизиатрия», Перельман М.И.. Корякин В.А аударған Момынов Т.Ә., 2006,2012 ж.ж.)
{Курс}= 6
{Семестр}= 12
$$$008
36 жастағы С. деген науқаста кешке қарай дене қызуы 37,7оС дейін көтеріледі. Қақырықты жөтелге, оң жақ кеуде қуысының ауырсынуына, әлсіздікке, дімкәстік-ке, арықтауына шағымданады. Осы шағымдар бойынша терапевтке қаралады. Дұрыс тексеру әдісін таңдаңыз:А) бронхографияВ) электрокардиография
С) ТМБ-на қақырықты зерттеу
D) спирографияЕ) торакоскопия{Дұрыс жауап}= C
{Қиындығы}=2
{Оқулық}= («Фтизиатрия», Перельман М.И.. Корякин В.А аударған Момынов Т.Ә., 2006,2012 ж.ж.)
{Курс}= 6
{Семестр}= 12
$$$009
55 жастағы О. деген науқас азапты жөтелге, қан түкіруге, әлсіздіктің күшеюіне шағымданады. Соңғы айларда 6-7 кг арықтағанын айтады. Диагноз қою үшін қажетті зерттеу әдісін таңдау керек:А) спирографияВ) бронхографияС) рентгенография
D) электрокардиографияЕ) УДЗ/УЗИ{Дұрыс жауап}= C
{Қиындығы}=2
{Оқулық}= («Фтизиатрия», Перельман М.И.. Корякин В.А аударған Момынов Т.Ә., 2006,2012 ж.ж.)
{Курс}= 6
{Семестр}= 12
$$$010
35 жастағы Қ. деген науқас әйел кеуде қуысының ауыру сезіміне, әлсіздікке, жө-телге шағымданады. Қақырықта қан жолағы бар. 5 күндей дене қызуы субфеб-рильды болды. Өкпеде везикулярлы тыныс, сырылдар жоқ. Қақырықта ТМБ анық-талмаған. Лейкограммада: лейкоциттер – 9,5 х 109, эозинофильдер – 7 %, ЭТЖ – 20 мм/сағ. Рентгенограммада: оң жақ өкпенің 2-ші сегментінде диаметрі 4 см-ге дейін, шеті салыстырмалы анықтықтағы, бояу қаңықтығы әлсіз гомогенді күңгіртену көлеңкесі көрінеді. Сіздің болжама диагнозыңыз:А) жоғары бөліктік пневмонияВ) өкпенің инфильтратты туберкулез
С) ракты пневмония
D) эозинофильды инфильтрат
Е) абсцестелген пневмония{Дұрыс жауап}= B
{Қиындығы}=2
{Оқулық}= («Фтизиатрия», Перельман М.И.. Корякин В.А аударған Момынов Т.Ә., 2006,2012 ж.ж.)
{Курс}= 6
{Семестр}= 12
$$$011
Сол жақ өкпенің жоғарғы бөлігінің бірінші рет анықталған инфильтратты туберку-лезінің ыдырау фазасы, ТМБ+ деген диагнозбен 1 категория бойынша толық тера-пиялық курсын 50 жастағы Е. деген науқас былтырғы жылы алған.Терапевтік нәтижеге жеткен, бактерия бөлу тоқтаған, бірақ ыдыраған жерде каверна түзілген. Рентгенограммаға қараңыз:

Сіздің таңдаған мүмкін болатын диагноз:А) Инфильтратты туберкулез ыдырау фазасыВ) Абсцестерленген пневмония
С) Туберкуломаның ыдырауы
D) Өкпенң кавернозды туберкулезі
Е) Өкпенің фиброзды-кавернозды туберкулезі
{Дұрыс жауап}= D
{Қиындығы}=2
{Оқулық}= («Фтизиатрия», Перельман М.И.. Корякин В.А аударған Момынов Т.Ә., 2006,2012 ж.ж.)
{Курс}= 6
{Семестр}= 12
$$$012
Науқас Б. 35 жаста, 2 апта бұрын жедел ауырған дене қызуының 39о дейін көтерілген, жөтел пайда болған. Пневмония диагнозы қойылған. Бейспецификалық ем жүргізілген. Жағдайы аздап жақсарған, бірақ тәулік бойынша қақы-рықтың көлемі 300 мл дейін жоғарлаған, жағымсыз иісі бар. Объективті: науқастың жағдайы орташа ауырлықта. Перкуторлы: сол жақ жауырын аралығындағы кеңістікте өкпелік дыбыс қысқарған және осы жерде әртүрлі ылғалды сырылдар естіледі. Лейкограммада: лейкоцитоз – 20 х 109, ЭТЖ – 55 мм/сағ. Қақырықта ТБ анықталмаған. Рентгенограммада – сол жақ өкпенің төменгі бөлігінде күнгірттену көлеңке тұсында көлденең деңгейдегі сұйықтық сақинатәріздес қуыста көрінеді. Сіздің таңдаған болжама диагнозыңыз:А) Өкпенің инфильтратты туберкулезі
В) Бронхоэктатикалық ауру
С) Абсцестелген пневмонияD) Метастазды ісікЕ) Инфаркты пневмония
{Дұрыс жауап}= C
{Қиындығы}=2
{Оқулық}= («Фтизиатрия», Перельман М.И.. Корякин В.А аударған Момынов Т.Ә., 2006,2012 ж.ж.)
{Курс}= 6
{Семестр}= 12
$$$013
Өкпенің инфильтратты туберкулезінің ыдырау фазасы, ТМБ+ деген диагнозбен 50 жастағы науқас Р. қарқынды және жалғастырушы фазасының емін 8 ай қабылдаған. Ыдырау қуысы жабылған және бактерия бөлу тоқталған. Науқасты эпидемиологиялық есебінің бақылауынан қашан шығару болады?А) бірден бактерия бөлу тоқтағаннан кейін
В) ТМБ тапсырғанда үш рет теріс нәтиже бергендеС) Бактерия бөлу тоқтағаннан кейін 6 айдан соң
D) Бактерия бөлу тоқтағаннан кейін 1 жылдан соң
Е) Бактерия бөлу тоқтағаннан кейін 2 жылдан соң
{Дұрыс жауап}= D
{Қиындығы}=3
{Оқулық}= («Фтизиатрия», Перельман М.И.. Корякин В.А аударған Момынов Т.Ә., 2006,2012 ж.ж.)
{Курс}= 6
{Семестр}= 12
$$$014
27 жастағы В. деген науқас қан түкіруге, шырышты іріңді қақырықты жөтелге, жалпы әлсіздікке шағымданып дәрігерге қаралып тексерілген. Тексерілген кейін одан өкпенің инфильтратты туберкулезі, ыдырау фазасы, ТМБ+ деген диагноз анықталған. Оған емнің категориясын және типін таңдаңыз:А) негізгі дәрілермен 1 категория бойынша емдеу, жаңадан анықталған туберкулезВ) негізгі дәрілермен 2 категория бойынша емдеу, рецидив
С) негізгі дәрілермен 3 категория бойынша емдеу, жаңадан анықталған туберкулез
D) негізгі дәрілермен 4 категория бойынша емдеу, рецидивЕ) резерв тобындағы дәрілермен емдеу, сәтсіз ем{Дұрыс жауап}= A
{Қиындығы}=2
{Оқулық}= («Фтизиатрия», Перельман М.И.. Корякин В.А аударған Момынов Т.Ә., 2006,2012 ж.ж.)
{Курс}= 6
{Семестр}= 12
$$$015
52 жастағы Ж. деген науқас өкпенің инфильтратты туберкулезі, ыдырау фазасы, ТМБ+деген диагнозбен 1 категория бойынша 2 ай ем қабылданған. Туберкулездің улану симптомдары жойылған. Бактерия бөлу тоқталмаған. Сіздің әрі қарай емдік тактикаңыз:А) хирургиялық ем көрсетілгенВ) 2 категория бойынша емді жалғастыру
С) жасанды пневмоторакс жасау
D) емнің қарқынды фазасын 1 айға жалғыстыру
Е) емнің қарқынды фазасын 2 айға жалғыстыру
{Дұрыс жауап}= D
{Қиындығы}=2
{Оқулық}= («Фтизиатрия», Перельман М.И.. Корякин В.А аударған Момынов Т.Ә., 2006,2012 ж.ж.)
{Курс}= 6
{Семестр}= 12
$$$016
Маскүнемдікпен зардап шегетін 36 жастағы Д. деген науқас «Өкпенің төмеңгі бөлігінің (S6) инфильтратты туберкулезі, ТМБ+, МЛУ» диагнозымен 6 ай емделген. Емнен кейін оң динамика байқалған: улану симптомдарды жоғалған және өкпесіндегі инфильтрация сорылған, ошақтар тығыздалған. Бірақ өлшемі 3 х 2 см дейінгі каверна сақталған. Бактерия бөлмейді. Кейінгі емі қандай болу керек?А) Туберкулезге қарсы қолданатын дәрілерді күн ара ішіп жалғастыруВ) Туберкулезге қарсы қолданатын дәрілерді ішіуін жалғастыруС) Үнемді резекция көрсетілгенD) Плевропульмонэктомия көрсетілмеген
Е) Санаториялық курортты ем көрсетілген{Дұрыс жауап}= C
{Қиындығы}=3
{Оқулық}= («Фтизиатрия», Перельман М.И.. Корякин В.А аударған Момынов Т.Ә., 2006,2012 ж.ж.)
{Курс}= 6
{Семестр}= 12
$$$017
40 жастағы Ж. деген науқастан профилактикалық тексеруде оң өкпенің жоғарғы бөлігінің кавернозды туберкулезі анықталған. Кавернозды туберкулезге НЕ тән емес? А) Улану белгілердің болмауы
В) Физикалық мәліметтің болмауы
С) Жұқа қабырғалы кавернаның айналысында айқын емес фиброз және себінді ошақтар бар
D) Қалыпты лейкограммаЕ) Көп мөлшерде бактерия бөлу
{Дұрыс жауап}=E
{Қиындығы}=1
{Оқулық}= («Фтизиатрия», Перельман М.И.. Корякин В.А аударған Момынов Т.Ә., 2006,2012 ж.ж.)
{Курс}= 6
{Семестр}= 12
05_08_ каз
Фтизиатрия
$$$001
Туберкулинді сынамада гиперергия кезіндегі химиопрофилактика курсының ұзақтығы:
A) Изониазид (Н) 3 ай бойы бір реттік және А және В тобындағы поливитаминдермен бірге
B) Изониазид (Н) + этамбутол (Е) 2 ай бойы бір реттік А және В тобындағы поливитаминдермен бірге
C) Изониазид (Н) 6 ай бойы және А, В тобындағы поливитаминдермен бірге
D) Изониазид (Н) + рифампицин (R) 3 ай бойы
E) Изониазид (Н) 2 ай бойы
{Дұрыс жауабы}= B
{Күрделілігі }= 1
{Оқулық}= (Фтизиатрия, Перельман М.И, Корякин В.А./аударған Т.Ә. Момынов, 2012 ж.)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$002
Алғашқы анықталған ТМБ+ туберкулезді науқастың интенсивті фазасы химиотерапиясында препараттар қосылысының ең биімді схемасы (категория I):
A) S + H (4 ай)
B) H + E (5 ай)
C) H + R (4-7 ай)
D) H + R + E (8 ай)
E) H + R + Z (12 ай)
{Дұрыс жауабы}= C
{Күрделілігі }= 1
{Оқулық}= (Фтизиатрия, Перельман М.И, Корякин В.А./аударған Т.Ә. Момынов, 2012 ж.)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$003
Егер қақырықта ТМБ болмаса, онда инфильтративті туберкулезді және бейарнамалы пневмонияны ажырату анықтамада аурудың этиологиясын анықтауға неғұрлым көп мүмкіндік беретін келесі:
A) Бактерия бөлушімен анамнезінде қатынас
B) Объективті мәліметтер
C) Зақымдалудың орналасуы
D) Жалпы қан анализі
E) Қабыну өзгерістерінің сіңу жылдамдығы
{Дұрыс жауабы}= E
{Күрделілігі }= 2
{Оқулық}= (Фтизиатрия, Перельман М.И, Корякин В.А. / аударған Т.Ә. Момынов, 2012 ж.)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$004
34 жастағы науқас Т., жедел ауырған: кенеттен температурасы 38,5°С дейін көтеріліп, қалтырап, қатты терлеп, кеуде клеткасының сол жағы ауырып, демалғанда ентігіп, сырқаттанған. 4 ай бойы әлсіздіктің өршуі, дене салмағының 12 кг дейін төмендеп кетуі байқалады. 3 жыл бұрын бас бостандығынан айырылып, сол жерде туберкулез науқастарымен контакта болған. Артқы оң жақ жауырын үштігі ортасында және алдында ІІІ қабырғаға дейін перкуторлы қысқару дыбысы естіледі. Аускультативті көптеген ылғалды сырылдар. Гемограммада: Нв-102 г/л, Эр.-4,1×1012 г/л; Цв.п.-0,75; L-11,8×109 г/л, э-8, п/я-52, с/я-21, л-8, м-12, СОЭ-54 мм/сағ. ТМБ микроскопия әдісімен (3+) табылған. Манту 2 ТБ сынамасы–теріс. Жалпы шолу рентгенограммасында гомогенді емес орташа және жоғары қаттылықтағы оң жақ өкпенің тұтас инфильтрациясы, оның ішінде толып жатқан ұсақ және орташа ыдырау қуыстары көрінеді. Алынған мәліметтердің негізінде қандай диагноз қоюға болады?
A) Бронхоэктаз ауруы
B) Обырдың (рак) өкпе қуысты формасы
C) Абсцесті (іріңдік) пневмония
D) Казеозды пневмония
E) Силикоз
{Дұрыс жауабы}= D
{Күрделілігі }= 2
{Оқулық}= (Фтизиатрия, Перельман М.И, Корякин В.А. / аударған Т.Ә. Момынов, 2012 ж.)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$005
11 жасар Г. ТҚД стационарына әлсіздік, тез шаршау, жүдеу, субфебрилді температура шағымдарымен түскен. Анамнезі: туберкулезбен ауыратын туысқанымен контактта болу себебімен тексерілген. Манту 2 ТБ сынамасы – 15 мм. Асқазан шаймасынан ТМБ табылмаған. Кеуде клеткасы жалпы шолу рентгенограммасында: сол жақ өкпесінің түбір дағы кеңейген, деформацияланған, сыртқы контуры тегіс емес жайылма, жоғарғы бөлігінде диаметрі 1,5×2,5 см, орташа интенсивті, бір текті контуры жайылған, фокусты дақ көрінеді. Осы мәліметтер бойынша қандай диагноз қоюға болады?
A) Кеудеішілік лимфа түйіндері туберкулезі
B) Алғашқы туберкулез комплексі
C) Түйінді өкпе туберкулезі
D) Өкпе туберкулемасы
E) Фиброзды-кавернозды өкпе туберкулезі
{Дұрыс жауабы}= B
{Күрделілігі }= 2
{Оқулық}= (Фтизиатрия, Перельман М.И, Корякин В.А. / аударған Т.Ә. Момынов, 2012 ж.)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$006
Клиникалық симптомокомплексі неге неғұрлым сәйкес: кенеттен кеуде шаншуы, үдемелі ентігу, көгеру, өкпеде қорапты перкуторлық дыбыс, өте әлсіз тыныс?
A) Пневмония
B) Плеврит
C) Спонтанды пневмоторакс
D) Миокардтың инфаркті
E) Қабырға аралық невралгия
{Дұрыс жауабы}= C
{Күрделілігі }= 2
{Оқулық}= (Фтизиатрия, Перельман М.И, Корякин В.А. / аударған Т.Ә. Момынов, 2012 ж.)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$007
Деструктивті туберкулезді абсцестен ажырату анықтау кезінде ем жүргізу тиімді:
A) Саңырауқұлақтарға қарсы препараттармен
B) Кең спектрлі әсерімен антибиотиктермен
C) Туберкулезге қарсы препараттармен
D) Жүрек гликозидтерімен
E) Ұлануға қарсы дәрілермен
{Дұрыс жауабы}= B
{Күрделілігі }= 2
{Оқулық}= (Фтизиатрия, Перельман М.И, Корякин В.А. / аударған Т.Ә. Момынов, 2012 ж.)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$008
19 жастағы науқас Ж. Дене ыстығы 38°С дейін көтеріліп жедел сырқаттанған. Шағымы – кілегейлі іріңді сипаттағы қақырықты жөтел, терең дем алғанда кеуде клеткасының оң жағындағы ауырсыну, әлсіздік, тершеңдік. Стационар жағдайында тексерген кезде тері жамылғысы әдеттегі ылғалды және түсі өзгермеген. Аускультативті: везикулярлы тыныс, оң жақ өкпенің төменгі бөлімінде ылғалды сырыл естіледі. Перкуторлы: өкпе дыбысы тұйықталған зақым жерінде. СОЭ – 18 мм/сағ. Манту 2 ТБ сынамасы – 9 мм. Микроскопияда ТМБ табылмаған. Рентген орташа интенсивтілікті, гомогенді емес, контуры айқындалмаған диаметрі 4 см оң өкпенің төменгі бөлігіндегі қараю анықталады оның ішінде жарықтану көрінеді. Науқаста диагностикалық фибробронхоскопия жасалынған: сол жақ бронх қалыпты жағдайда, оң жағы – төменгі бөлікті бронхта кілегейлі-іріңді сипаттағы бөлінулер байқалады. Кілегейлі қабығы қызарған. Қолқаның жаймасуында ТМБ табылған. Клинико-рентгенологиялық бейнелеу негізінде болжам диагноз қойыңыз:
A) Абсцесті (іріңдік) пневмония
B) Бронхоэктаз ауруы
C) Инфильтративті өкпе туберкулезі
D) Обырдың (рак) қуысты формасы
E) Солитарлы киста
{Дұрыс жауабы}= C
{Күрделілігі }= 2
{Оқулық}= (Фтизиатрия, Перельман М.И, Корякин В.А. / аударған Т.Ә. Момынов, 2012 ж.)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$009
Шашыранды өкпе туберкулезі ыдырау фазасы БК+, науқасқа I категория бойынша ем жүргізілді. Изониазид тамырына 6% ертінді түрінде енгізілді. 3 есе аса препараттың дозасы қате жіберілгеніне байланысты, науқаста жеке бұлшық тобында сіреспе, сана сезімін қысқа мерзімге жоғалту пайда болды. Бірінші ретте жедел дәрігерлік көмек беруге сіздің нұсқауларыңыз:
A) Пирацетам тағайындау
B) Кардиостимуляторлар тағайындау
C) Реанимациялық бөлімшеге науқасты аудару
D) 2,5 г дозада В6 витаминді тамырға жіберу
E) Миорелаксанттар жіберу және басқарулы тыныс алуға көшу
{Дұрыс жауабы}= D
{Күрделілігі }= 3
{Оқулық}= (Фтизиатрия, Перельман М.И, Корякин В.А. / аударған Т.Ә. Момынов, 2012 ж.)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$0010
Өкпенің милиарлы туберкулезі алғашқы анықталған науқасына DOTS I категориясымен ем басталды, бірақ 2 аптадан кейін токсикалық гепатиттің белгілері пайда болды. Науқасты әрі қарай емдеуінің тиімді нұсқасын алыңыз:
A) Уақытша препараттарды тоқтату, гепатопротекторлар тағайындау
B) Этамбутолды қабылдауын тоқтату
C) Резервті препараттармен емдеуді бастау
D) DOTS II категориясына қайта тіркеу
E) Емді жалғастыру
{Дұрыс жауабы}= A
{Күрделілігі }= 3
{Оқулық}= (Фтизиатрия, Перельман М.И, Корякин В.А. / аударған Т.Ә. Момынов, 2012 ж.)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$0011
Емханада профилактикалық тексеруде кезінде лауазымды контингент жұмысшысы (босандыру бөлімінің медицина бикесі) флюорографиямен тексерілген, өкпеде өзгерістер жоқ деп қортынды берілді. 8 айдан кейін біртіндеп жағдайы нашарлау кезінде (интоксикациялық және кеуделік синдромдар белгісі білінді), сол емхананың дәрігеріне барды және флюорографиялық қайта тексеру кезінде: өкпеде сол жағында жоғарғы артқы сегментінде айқын емес ошақты-фиброзды өзгерістер, жанында сақина тәрізді тұйық 3 см дейін қараю байқалды, туберкулезге күдіктенді. Науқастың диагнозын дәлелдеуге фтизиатр-дәрігердің ең тиімді іс-әрекетін көрсетіңіз:
A) науқастың бұрынғы флюорограммасын қайта оқу
B) өкпе томографиялық зерттеуі
C) тыныс алу мүшелерін рентгеноскопиялық зерттеу жүргізу
D) өкпе ангиографиясын тағайындау
E) өкпені компьютер томографиялық зерттеу жүргізу
{Дұрыс жауабы}= B
{Күрделілігі }= 3
{Оқулық}= (Фтизиатрия, Перельман М.И, Корякин В.А. / аударған Т.Ә. Момынов, 2012 ж.)
{Курс}=7
{Семестр}=14
$$$0012
Бала 3 жаста туберкулезге қауіп тобынан. Туберкулезбен ауыратын атасымен қысқа уақыттық контактіде болғ